За или против финансова помощ от родителите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (96826)
 Избор на редактора (166)
 Любов и изневяра (22770)
 Секс и интимност (11247)
 Тинейджърски (20206)
 Семейство (4852)
 Здраве (7813)
 Спорт и красота (4071)
 На работното място (2161)
 Образование (5926)
 В чужбина (1297)
 Наркотици и алкохол (931)
 Измислени истории (735)
 Проза, литература (1503)
 Други (13142)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Семейство

За или против финансова помощ от родителите?
преди: 11 месеца, 5 дни, прочетена 1080 пъти
Здравейте!
Интересувам се дали бихте приемали редовна финансова помощ от своите родители, както и от родителите на вашата половинка?
И двамата работите и успявате да се справяте с парите, които получавате, но родителите ви държат да помагат като ви дават допълнителни средства, разбира се щом имат тази възможност.
Уточнявам, че вие не търсите тяхната помощ, но те настояват да приемате пари от тях, въпреки че сте самостоятелни и над 25 годишна възраст.
Как бихте постъпили?
Ще се радвам, ако споделите какво мислите по темата.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 месеца, 3 дни
hash: 73c28de950
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   дЪаааа...Много ясно. И двамата работим и най-редовно някой праща пари. Като цяло с тях покриваме някакви изненадващи разходи или ги складираме за изненадващ разход. Като цяло не харчим много пари и се стараем да заделяме каквото можем или да го бутаме в кредита.
Обаче неговите родители се държат адекватно, ако се държаха като побъркани и ни държаха сметка....не , по-добре не. Да си ги задържат тия пари и да се задавят с тях

 
  ...
преди: 11 месеца, 3 дни
hash: 0e776fce22
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Е, щом толкова се натискат да ми дават пари, от мен да мине ще се жертвам. Само да не го правят с някакви задни мисли и да ми го изкарат през гъза после, аннайсънмъ?

 
  ...
преди: 11 месеца, 3 дни
hash: e1e9db0226
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Много родители така правят, според мен не е правилно. Майка ми почина, а баща ми няма желание да помага. Иначе моят мъж и брат му си ги е гледала мама, сметки, храна... Това не го знаех преди да се вземем. Забелязвам и познати са така. Предимно мъже.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 3 дни
hash: 20974b86b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Против - подбна помощ най-често се заплаща с намеса в личните отношения.

 
  ...
преди: 11 месеца, 3 дни
hash: a945711e72
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Е, зависи, ако следваш и ако трябва да се плаща общежитие и университет, да, защо пък родителите да не се включат да помагат с издръжката на детето им, което все пак учи? А и храна, транспорт, учебници, пособия-някои студенти ходят и на летни бригади, но изостават с изпитите! Но поне имат пари да си покрият таксите и наема! Всеки сам си решава!

 
  ...


...
преди: 11 месеца, 3 дни
hash: 833bc307f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Аз съм от другата страна - родител. В момента, в който започнаха постоянна работа - никакви пари. Разбира се, ако закъсат, ще помагаме. По празници "подаряваме", но се справят и без тези 50-100 лева.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 3 дни
hash: c0241d0e0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Най-голямата помощ би била да ги научат да изкарват пари сами. Нали знаете приказката риболова.

 
  ...
преди: 11 месеца, 2 дни
hash: 0acba422e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Не, в такава ситуация не бих приела помощ.
Все пак, ние сме отделно семейство. Единствения начин да имаш пълна свобода в решенията си и да не се чувстваш почти длъжен да се заслушваш в мнението на по-възрастните, е да си напълно самостоятелен. Харесвам идеята, че всеки си прави решенията и си носи последствията. Бих изгладувала свободата си, но не бих я продала за едни допълнителни пари. После ще се мине някоя година, ще имам дете и баба му ще му каже, че тя, разбираш ли, е причината с баща му да сме се справили навремето. И какво? После моето дете няма доверие в родителите си, защото си мисли, че бабите и дядовците са хората, които се справят с всичко и успяват да осигурят нужното за нормален живот. Не, мерси.

 
  ...
преди: 11 месеца, 2 дни
hash: f9602e5829
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Моите родители помагат, без да искат каквото и да било в замяна и ние приемаме, а тези на мъжа ми помагаме, заради затрудненията им. Малко ни е трудно да подпомагаме възрастни хора в Белгия, където всичко е скъпо, но докато не се пенсионират нямаме възможност да ги приберем в България.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 2 дни
hash: edd0260571
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Приемам пари само за рожден ден, за Коледа и за сватба и то без изхвърляне. Обикновено тези пари се заплащат по друг начин - с намеса в личните взаимоотношения и в избора къде да ги похарчиш, с натякване след време как те са ти давали пари навремето и сега ти трябва да ги гледаш на стари години и т н. Освен наблюдения при приятели, имам и личен опит - на моя мъж му бяха платили някакви неща по апартамента като подарък, когато си го е обзавеждал навремето и уж не са му натяквали. От чужди хора чухме пълен списък на нещата, които са купили, както и изказвания, че останалото, което си е купил сам е само и единствено, защото са му помагали финансово навремето (не, защото работи и вади повече от тях).
От друга страна, вие сте младо семейство и е редно да се оправяте сами. Това ви възпитава и изгражда като двойка, вдига ви самочувствието и ви сплотява. Пък и да взимаш без да ти трябват...

 
  ...

...
преди: 11 месеца, 2 дни
hash: b42e3029a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Преди години съм приемала помощ от родителите ми, скромна, но от сърце. Благодарна съм за което. Сега аз, доброволно, без да има нужда, ги подпомагам, вече са много възрастни. Помагам и на децата, пак никой не ме кара или очаква нещо от мен, нито се меся, абсурд. Даването ме прави щастлива! Нищо от никого не искам, само близките ми да се чувстват добре.

8, не ми харесва това бъдеще време, което си използвала в коментара си. Голям залък лапни, голяма дума не казвай. Не знаеш какво ще ти сервира Животът. Човек трябва да може и да получава, и да дава. т. е. да има баланс.

 
  ...
преди: 11 месеца, 1 ден
hash: 450f404e96
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

12.   Абсурд! Жена съм. За мен това би било най-големият срам на света. Да вземаме - млади, здрави, прави хора - пари от родителите си, вместо ние да се грижим за тях, след като те са ни платили и образованието, и са ни дали старт в живота, и имоти са ни осигурили - това за мен поне е крайно неприемливо и много, много, много грозно. Точно обратното. Майка ми, след като остана вдовица и се пенсионира, не е платила една сметка - всичко поемаме ние. Едва я убедихме да приеме тази помощ, защото и тя си има гордост, но накрая се наложихме. Как ще оставя аз майка си с 300 лв. пенсия да си плаща тока? ! Съпругът ми има още двама братя, докато аз съм единствено дете, така че тримата братя се грижат поравно за майка си. Тя още работи, но за ниска заплата, така че помощта е във вид на ваучери за екскурзии, които не може да си позволи, или техника за дома, дребни ремонти и т. н. Зимата и помагат и за отоплението.
Дори да имах пълен комплект заможни родители, пак нямаше да приема и стотинка от тях. Не за друго, а защото това означава да призная пред тях личния си провал - един вид, че за нищо не ставам и всичките им инвестиции в мен са били напразни. А пък мъжът ми да вземе пари от тъста си, понеже не може да изхранва дъщеря му, ще е такъв позор в неговите очи, че той по-скоро ще е готов да се гръмне.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 1 ден
hash: cacfd68974
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   До 17

Майка ти има доход от 300 лева. Родителите ми общо си домарват над 3500 лева от заплати и поне още толкова от апартаментите. Да, имат и големи кредити, но някак си, 200 лева в средата на зимата, за да доплатя тока и да си взема храна, няма да ги оставят голи и боси, не мислиш ли?

 
  ...
преди: 11 месеца, 1 ден
hash: b42e3029a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   12,

по-полека с гръмките думи! Много ясно, че ви е време сами да се оправяте вече, че и да помагате. Ти вече си получила значителна финансова помощ, щом имаш образование и имот, благодарение на родителите си. Много е лесно да казваш „абсурд“, при положение, че не си започнала живота си от нулата и не си била в нужда, колкото и да не ти се иска. Човешко е да си помагаме.

 
  ...
преди: 10 месеца, 24 дни
hash: a7d9d7f06b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Много странно. Тук всяка втора тема е как децата не са длъжни на родителите си и как въпросните родители нямат никакво основание да очакват каквато и да било, включително и финансова, подкрепа от тях. Това добре. Но сега излиза, че същите тези родители са длъжни да хрантутят децата си цял живот. Номер 13, теб какво те интересува какви са доходите на майка ти и баща ти? Не те ли е срам, че ти, млад човек, не можеш да си платиш тока? Не ти ли е неудобно да им кажеш: майко и татко, аз съм пълен провал, докарал съм се дотам да стоя на тъмно и да няма какво да ям, понеже не се справям с работата си? И понеже вие се справяте с вашата по-добре от мен, дайте някой лев да покрия месеца.
Каквито и да са спестяванията и доходите на родителите, те са си техни и могат да ги пръснат по екскурзии, ако така им е кеф. Синът или дъщерята си имат техни си доходи и техен си бюджет и да се разпростират според него.
И да номер 12, била съм в нужда. Живяла съм и на квартира, разболях се тежко, разведох се... през цялото време една стотинка не съм взела от майка си, въпреки че със сълзи на очи ме молеше да ми помогне. Започнах работа на още две места и си стъпих на краката. Така си реших проблемите, а не като прибрах стотинките на старицата.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker