За или против финансова помощ от родителите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

За или против финансова помощ от родителите?
преди: 4 години, 7 месеца, прочетена 2070 пъти
Здравейте!
Интересувам се дали бихте приемали редовна финансова помощ от своите родители, както и от родителите на вашата половинка?
И двамата работите и успявате да се справяте с парите, които получавате, но родителите ви държат да помагат като ви дават допълнителни средства, разбира се щом имат тази възможност.
Уточнявам, че вие не търсите тяхната помощ, но те настояват да приемате пари от тях, въпреки че сте самостоятелни и над 25 годишна възраст.
Как бихте постъпили?
Ще се радвам, ако споделите какво мислите по темата.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 7 месеца
hash: 73c28de950
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   дЪаааа...Много ясно. И двамата работим и най-редовно някой праща пари. Като цяло с тях покриваме някакви изненадващи разходи или ги складираме за изненадващ разход. Като цяло не харчим много пари и се стараем да заделяме каквото можем или да го бутаме в кредита.
Обаче неговите родители се държат адекватно, ако се държаха като побъркани и ни държаха сметка....не , по-добре не. Да си ги задържат тия пари и да се задавят с тях

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 0e776fce22
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Е, щом толкова се натискат да ми дават пари, от мен да мине ще се жертвам. Само да не го правят с някакви задни мисли и да ми го изкарат през гъза после, аннайсънмъ?

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: e1e9db0226
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Много родители така правят, според мен не е правилно. Майка ми почина, а баща ми няма желание да помага. Иначе моят мъж и брат му си ги е гледала мама, сметки, храна... Това не го знаех преди да се вземем. Забелязвам и познати са така. Предимно мъже.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 20974b86b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   Против - подбна помощ най-често се заплаща с намеса в личните отношения.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: a945711e72
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Е, зависи, ако следваш и ако трябва да се плаща общежитие и университет, да, защо пък родителите да не се включат да помагат с издръжката на детето им, което все пак учи? А и храна, транспорт, учебници, пособия-някои студенти ходят и на летни бригади, но изостават с изпитите! Но поне имат пари да си покрият таксите и наема! Всеки сам си решава!

 
  ...


...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 833bc307f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Аз съм от другата страна - родител. В момента, в който започнаха постоянна работа - никакви пари. Разбира се, ако закъсат, ще помагаме. По празници "подаряваме", но се справят и без тези 50-100 лева.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: c0241d0e0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Най-голямата помощ би била да ги научат да изкарват пари сами. Нали знаете приказката риболова.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 0acba422e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Не, в такава ситуация не бих приела помощ.
Все пак, ние сме отделно семейство. Единствения начин да имаш пълна свобода в решенията си и да не се чувстваш почти длъжен да се заслушваш в мнението на по-възрастните, е да си напълно самостоятелен. Харесвам идеята, че всеки си прави решенията и си носи последствията. Бих изгладувала свободата си, но не бих я продала за едни допълнителни пари. После ще се мине някоя година, ще имам дете и баба му ще му каже, че тя, разбираш ли, е причината с баща му да сме се справили навремето. И какво? После моето дете няма доверие в родителите си, защото си мисли, че бабите и дядовците са хората, които се справят с всичко и успяват да осигурят нужното за нормален живот. Не, мерси.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: f9602e5829
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Моите родители помагат, без да искат каквото и да било в замяна и ние приемаме, а тези на мъжа ми помагаме, заради затрудненията им. Малко ни е трудно да подпомагаме възрастни хора в Белгия, където всичко е скъпо, но докато не се пенсионират нямаме възможност да ги приберем в България.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: edd0260571
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Приемам пари само за рожден ден, за Коледа и за сватба и то без изхвърляне. Обикновено тези пари се заплащат по друг начин - с намеса в личните взаимоотношения и в избора къде да ги похарчиш, с натякване след време как те са ти давали пари навремето и сега ти трябва да ги гледаш на стари години и т н. Освен наблюдения при приятели, имам и личен опит - на моя мъж му бяха платили някакви неща по апартамента като подарък, когато си го е обзавеждал навремето и уж не са му натяквали. От чужди хора чухме пълен списък на нещата, които са купили, както и изказвания, че останалото, което си е купил сам е само и единствено, защото са му помагали финансово навремето (не, защото работи и вади повече от тях).
От друга страна, вие сте младо семейство и е редно да се оправяте сами. Това ви възпитава и изгражда като двойка, вдига ви самочувствието и ви сплотява. Пък и да взимаш без да ти трябват...

 
  ...

...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: b42e3029a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Преди години съм приемала помощ от родителите ми, скромна, но от сърце. Благодарна съм за което. Сега аз, доброволно, без да има нужда, ги подпомагам, вече са много възрастни. Помагам и на децата, пак никой не ме кара или очаква нещо от мен, нито се меся, абсурд. Даването ме прави щастлива! Нищо от никого не искам, само близките ми да се чувстват добре.

8, не ми харесва това бъдеще време, което си използвала в коментара си. Голям залък лапни, голяма дума не казвай. Не знаеш какво ще ти сервира Животът. Човек трябва да може и да получава, и да дава. т. е. да има баланс.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: 450f404e96
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Абсурд! Жена съм. За мен това би било най-големият срам на света. Да вземаме - млади, здрави, прави хора - пари от родителите си, вместо ние да се грижим за тях, след като те са ни платили и образованието, и са ни дали старт в живота, и имоти са ни осигурили - това за мен поне е крайно неприемливо и много, много, много грозно. Точно обратното. Майка ми, след като остана вдовица и се пенсионира, не е платила една сметка - всичко поемаме ние. Едва я убедихме да приеме тази помощ, защото и тя си има гордост, но накрая се наложихме. Как ще оставя аз майка си с 300 лв. пенсия да си плаща тока? ! Съпругът ми има още двама братя, докато аз съм единствено дете, така че тримата братя се грижат поравно за майка си. Тя още работи, но за ниска заплата, така че помощта е във вид на ваучери за екскурзии, които не може да си позволи, или техника за дома, дребни ремонти и т. н. Зимата и помагат и за отоплението.
Дори да имах пълен комплект заможни родители, пак нямаше да приема и стотинка от тях. Не за друго, а защото това означава да призная пред тях личния си провал - един вид, че за нищо не ставам и всичките им инвестиции в мен са били напразни. А пък мъжът ми да вземе пари от тъста си, понеже не може да изхранва дъщеря му, ще е такъв позор в неговите очи, че той по-скоро ще е готов да се гръмне.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 месеца
hash: cacfd68974
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   До 17

Майка ти има доход от 300 лева. Родителите ми общо си домарват над 3500 лева от заплати и поне още толкова от апартаментите. Да, имат и големи кредити, но някак си, 200 лева в средата на зимата, за да доплатя тока и да си взема храна, няма да ги оставят голи и боси, не мислиш ли?

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: b42e3029a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   12,

по-полека с гръмките думи! Много ясно, че ви е време сами да се оправяте вече, че и да помагате. Ти вече си получила значителна финансова помощ, щом имаш образование и имот, благодарение на родителите си. Много е лесно да казваш „абсурд“, при положение, че не си започнала живота си от нулата и не си била в нужда, колкото и да не ти се иска. Човешко е да си помагаме.

 
  ...
преди: 4 години, 7 месеца
hash: a7d9d7f06b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Много странно. Тук всяка втора тема е как децата не са длъжни на родителите си и как въпросните родители нямат никакво основание да очакват каквато и да било, включително и финансова, подкрепа от тях. Това добре. Но сега излиза, че същите тези родители са длъжни да хрантутят децата си цял живот. Номер 13, теб какво те интересува какви са доходите на майка ти и баща ти? Не те ли е срам, че ти, млад човек, не можеш да си платиш тока? Не ти ли е неудобно да им кажеш: майко и татко, аз съм пълен провал, докарал съм се дотам да стоя на тъмно и да няма какво да ям, понеже не се справям с работата си? И понеже вие се справяте с вашата по-добре от мен, дайте някой лев да покрия месеца.
Каквито и да са спестяванията и доходите на родителите, те са си техни и могат да ги пръснат по екскурзии, ако така им е кеф. Синът или дъщерята си имат техни си доходи и техен си бюджет и да се разпростират според него.
И да номер 12, била съм в нужда. Живяла съм и на квартира, разболях се тежко, разведох се... през цялото време една стотинка не съм взела от майка си, въпреки че със сълзи на очи ме молеше да ми помогне. Започнах работа на още две места и си стъпих на краката. Така си реших проблемите, а не като прибрах стотинките на старицата.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 910156ab12
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Аз към на 28 години. Живея в собствено жилище. Майка ми и баща ми починаха преди няколко години. Работа от 20 годишна. Завърших си висше образование. Образованието ми е платено от баща ми сред смъртта му от дядо ми. Купувах си сама учебници и поемат пътя след втората година. Живеех с дядо ми, който пое сметките и храната изцяло. Ето ползват финансова помощ. От година и половина живея с приятеля ми. Имаме и дете вече ня 3 месеца. В апартамента ми от баща ми. Ремонтирахме и поехме всичко за бебето сами. Да ми е жив и здрав дядо единствен ни помага. Пое тока, водата, тръбите на парното. Това са около 100-200 лева месечно. Можем да ги поемем, но той държи да помогне докато може. Приехме. Другото, което помогна е 1000лева за детето, който използвах да платя раждането. От страна на неговото семейство не получаваме никаква финансова помощ. Майка му идва да види бебето за 5 минути. Но да ето ползваме помощ. Не съм настоявала за нея. Щом ви предлагат приемете, стига да не се бъркат много в живота.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 6d26fb18e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Като ти дават взимай...

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 3acf44838a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Категорично не приемам помощ от никого - да си ги пазят за старини, а не после - аз съм ти давал, ти сега ме гледай. В повечето случаи финансовата помощ е просто разменна монета за контрол - те ти купуват апартамент, ти ще им ходиш на гости всеки уикенд, ще ги търпиш да идват неканени, да дават неискани съвети, да се месят в решения, които не ги засягат, да обиждат и мачкат теб и партньора ти или просто както казах по-горе - те ти дават, ти лично ще ги гледаш на старини. Предпочитам да си заделят парите и сами да се грижат за себе си.
Аз не приемам помощ от родители, но и децата ми не могат да очакват от мен повече от това да ги отгледам и да им осигуря качествено образование. Имотите, които притежавам са, за да имам доход на старини, да не им тежа, а ако не дай си Боже ми се наложи някоя тежка операция - ще продам и ще използвам парите, няма да чакам на децата да работят и да ми плащат. Те си имат собствени семейства, за които да се грижат. Бай Ганьо е свикнал цял живот да яде, да пие и да пуши цигари, а после - деца помагайте. Не подкрепям това.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 4b520cfb26
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Категорично не! Това е най-голямата грешка! За сравнение, родителите на моя мъж са обсебващи и постоянно му натякват как са му плащали обучението, как са го гледали и сега на стари години ( 60 годишни) той е длъжен да ги гледа. Постоянно ламтят за пари, за имоти, все се бутат е нашите лични взаимоотношения. Ужасно е! Оплакват се, че нямали пари, нямало какво да ядат и тям подобни простотии. За съжаление се прецаках да живея с тях! Нещо ужасно е. От друга страна моите родители не са така. Наще купиха 4 апартамента, с идеята да ги дават под наем след като се пенсионират, мислят за своето бъдеще и как да не са ми в тежест. Направете си сами извода. Няма да възпитаваю така децата си. Пари се дават само по празници и в случай не дай си боже при болест, а не че нямали какво да ядат, а хладилникът им пълен. То и милиони да им даваш на алчните и нагли хора и те няма да им стигнат.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 95961adced
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Ами зависи, ако ги дават от добра душа, ок, но ако след това ти се намесват в живота с оправданието, че те издържат, тогава съм твърдо против. До преди няколко години баща ми ни помагаше, но в един момент си дадох сметка на какъв контрол съм подложена заради тези 200 лв помощ и казах Не. Скарахме се, но сега се гордея, че съм напълно самостоятелна. Понякога е трудно, случвало ми се е дори да плача от отчаяние, че нямам пари за храна (хиляди "благодарности" на бившия ми шеф, който така извъртя нещата, че ме остави и без работа и без пари! ), но се зарекох, че от глад ще умра, но пари от тях повече няма да взема. И държа на думата си! Независимостта ми е по-важна!

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 17e81dac49
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Ако се натискат да помагат да. Иначе не. Има една поговорка, гонят ли те бягай, дават ли ти взимай.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker