Имам увреждане, етично ли е да създавам деца? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Имам увреждане, етично ли е да създавам деца?
преди: 4 години, 2 месеца, прочетена 2239 пъти
Здравейте,

Жена на 25 години съм, имам Синдром на Патау (Заешка уста), което се отразява не само на външния ми вид, но и на цялостното ми здраве. Излишно е да казвам, че никога не съм имала приятел, не знам какво представлява точно този тип любов и, може би, е глупаво да задавам подобен въпрос, но все по-често мисля за това.

Детството ми мина в подигравки и обиди от другите деца и в подмятания от възрастните. Няма да забравя как подслушах разговор на родителите си, в който се чудеха дали "да не пробваме пак за нормално дете" и какви са шансовете брат ми/сестра ми да се родят със същото увреждане. След смъртта на баща ми майка ми започна много да се притеснява на кого ще ме остави, кой ще се грижи за мен. Обвинява се, че ме е родила "такава", обричайки ме да не позная какво е семейство и да умра съвсем сама. Знам, че хвърля вината върху себе си, но тези думи са много болезнени, въпреки че вече съм свикнала и на подвиквания по улицата, и на подигравки, и на зяпане, и на дюдюкания. Варират от съжаления до грозни обиди. Целият ми живот е минал в това, не познавам друга реалност. Претръпнала съм до някаква степен, но с цената на самонараняване, криене в гардероба, срам да се показвам пред хора и какво ли не.

Съмнявам се, че някога ще имам деца, не само защото никой не ме харесва, ами и заради това, че вероятността да се роди със същата аномалия, не е никак малка. Струва ли си да го подлагам на същите мъчения заради своя егоизъм? Страх ме е, че ще се втренчвам във всичките му недостатъци и ще завърши като мен. Да не говорим за операциите и другите лекарски процедури, през които ще мине.

Гледам различни предавания в youtube за двойки с увреждания и/или такива, които вече имат едно увредено дете, продължаващи да правят още и още. Мислите ли, че е етично спрямо детето?
Ако можех да избирам, абсолютно бих предпочела да не се бях раждала. Струва ли си да създам човешко същество, което, може би, ще се чувства по същия начин. В този смисъл обмислям и осиновяване.
Какво е вашето мнение?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 2 месеца
hash: 3d51ad1357
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ти имаш право на щастие, но виждам и твоята позиция. Може би осиновяването наистина е комбинацията, която ги обединява най-добре. Сигурно не е същото щастие като дете, което си създала и е излязло от теб, но може би ще спестиш на друго човешко същество чувството, че е по-добре да не се е раждало само, за да го захвърлят и после никой да не го иска. Иначе бъди добър човек и който трябва ще го оцени. Ще те направи човек, с който тези, които могат да гледат отвъд заболяването ти, да се радват че могат да са и също ще те направи добра майка на някое дете, независимо дали си го родила или не. Бъди добра!

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 88dccc5cb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Без да съм запознат с медицински детайли защо не направиш кампания или заем за пластична операция и да забравиш за проблема и някой ден ако намериш човек който си готова да допуснеш дълбоко в душата си и връзка с цел дете тогава са го обсъдите въобще ако се предава по наследство защото не всичко се предава.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 382bc18794
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   А защо не си осиновиш? Така ще зарадваш някое детенце, а и ти ще се чувстваш като майка.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 4f2508089f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ох, много сложна тема. Първо държа да ти кажа, че те разбирам. Ако беше с шизофрения, сто на сто щях да те посъветвам да не правиш деца. Сега има фетална морфология преди раждането, която обхваща някои заболявания като Даун и Синдром на Патау (минала съм през такива изследвания). Там няма редица други болести, но точно тази я има. За мен майка ти и баща ти са се отнесли абсолютно грешно към болестта ти, която държа да кажа, че не е толкова страшна (четох за нея предвид изследвания при бременност). Ще те посъветвам да отидеш на психоаналитик, за жалост са ти вкоренили много дълбоки комплекси, за което нямаш вина. На твое място щях да пробвам да имам деца. Първо поработи върху самочувствието си. Сигурна съм, че си прекрасен човек и описанието ти на външността ти е донякъде плод на комплексите, които са ти набили вашите. Желая ти успех!

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: befeea1d14
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Родителите ти не са подходили правилно. Всеки на този свят е важен и има защо да се е родил. Но разбирам, че няма как да го почувстваш, след като родителите ти и разни идиоти са ти втълпявали години наред, че едва ли не не си човек. Ако бях на твое място, може би щях да се опитам да помогна на други хора в подобна ситуация да не се чувстват, сякаш не е трябвало да се раждат.

 
  ...


...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 5d8c8a3462
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Извинявай затова, което ще напиша, но семейството ти е скапано, а ти си си съвсем наред. Такива хора не заслужават деца, независимо дали със заешка устна, със синдром на даун и пр. детето си е дете, както и да се е родило. Заслужаваш да имаш съпруг и семейство като всяко човешко същество, което има такова желание. Има хора без ръце и крака, които пак създават семейства. Не си сама, а и любов има за всички!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 60ecbd1ae9
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Без да те познавам, за мен си изключителен човек. Живота ти е кошмар, а никъде не прочетох злоба. Медицината трябва да е напреднала и вярвам, че ще ти помогне. Просто потърси второ, трето мнение от компетентен лекар и не се отказвай от мечтите си.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 87f01492aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Здравей. Всеки един човек на този свят се е родил по гениален план и никой човешки живот не е грешка. Бог те е създал неповторима и уникална. Живеем в 21 век, жените се подлагаме на хиляди интервенции и не виждам да е толкова страшно да се оправи един такъв дефект. Пари се намират, стига човек наистина да иска промяна. На въпросът ти, дали да имаш деца-разбира се, защо ще се лишаваш от това щастие. Риск за децата има при двойки без генетична обремененост. Горе главата и живей.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: f7b7b4c0af
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Миличка, радвам се на доброто ти сърце. Ако не искаш болка, мъка и обвинения си осинови детенце! Ще направиш ОГРОМНО добро! Може би това е твоята мисия на този свят... имаш нужда да дадеш тази любов на някого. Желая ти много щастие!

Кенди

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: c9407a504d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   А защо не осиновяване? Има толкова нещастни деца. Това дете ще ти даде много любов и ще ти е благодарно винаги, а ти ще си направила едно добро дело.

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 81b567bb98
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   С какви увреждания се раждат хората, работят и живеят. Ти си здрава, но това е по-скоро естетичен проблем. Проблем е как възприемаш това, как ти влияе. Гледай на руски в ютюб за Греишка и Аня, ето това е увреждане. Освен това ти си потънала в тесногръдитето и мъката и не търсиш РЕШЕНИЕ. Консултира ли се с лекар за твоя проблем? Консултациите дори са безплатни доколкото знам при пластични хирурзи при първи преглез. Обади ли се в здравната каса да попиташ дали биха покрили една операция, въобще направи ли нещо да промениш външността си. В Александровска болница има отделение по пластична хирургия.
Изправи се пред проблема си, напиши един пост във Фейсбук, че търсиш помощ, емоционалта, съвет как и какво да направиш, къде да отидеш, обърни се към хората. Решение има, ако ти искаш! Имам позната чиято уста е изкривена в едната посока и заваля говоря дори. Никога не съм питала какъв е проблема. Омъжена е, мъжа и е много симпатичен и имат две малки дечица, освен това е доста пълничка. Освен това консултира ли се с лекар специалист генетик за проблема, придава ли се или не, или просто така си говорят вашите вкъщи и са ти го набили в главата. Излез от зоната си на комфорт и просто направи нещо.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 1a510c24e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Знаеш ли, познавам едно момче със същия синдром като теб. Той е единствен в родословието, няма предци със заешка уста. При него историята е същата до един момент, а после съвсем друга. Да, той е чувал обиди, страдал е от външния си вид и подмятанията на хората, обаче близките му не са му говори по този начин. Има връзка вече от около 5 години, приятелката му е най-големият му фен, буквално. Постоянно го хвали, повтаря колко е мил, казва му, че е най-красивото момче на света. Има приятели. Понякога го питат какво му има, той търпеливо обяснява и после всичко е нормално. През последните години сякаш виждам неговото израстване. Постепенно спря да се приема за различен, отказа да носи клеймо. И наистина си е човек като останалите, дори по-добър бих казала.

Съжалявам да го кажа, но родителите ти са постъпили много лошо с теб. Те са ти вменили комплекси, направили са те неуверена, накрали са те да се чувстваш като изрод. Това е отвратително, непростимо. Горна история ти я разказах, за да видиш разликата между теб и човек, който е бил подкрепян от родителите си, а не отхвърлян. Какво ти има? Ти си човек, в чиято тема не видях капка злоба. Млада си, можеш да постигнеш толкова много. Учи се, работи, усъвършенствай се, ако трябва ходи на психолог, за да поработите над неувереността ти и емоционалните ти травми. Колкото до децата... има изследвания, които се правят по време на бременността и те откриват синдрома на Патау. Отделно, винаги можеш да си осиновиш детенце. Много ти е рано да мислиш за това, така или иначе, но варианти винаги има.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 759b05444e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Абе тия дето подтиквате хора с генетични заболявания да се размножават сте мега зле и залупени... Тия гени трябва да спрат да съществуват, съответно хора с генетични болести, недъзи и аномалии, НЕ трябва да имат деца точка.. Да може после ако детето е недъгаво и то да страда браво бе чудесни съвети давате... Дори да се роди здраво, после неговите деца може да са недъгави не ви ли е срам бе..... И грозните хора не трябва да се размножават и смачканаците, ама го правите.....

И преди някой "умник" да ми говори, и аз имам дефекти, авто имунно заболявяне на кожата, и лека форма на епилепсия и т.н. и деца не ща и да имам щото съм НЕгоден и с калпави гени и поне го осъзнавам, а тия дето въпреки недъзите си правите деца сте за съда и затвора...

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 489d984c61
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Здравей. Разрових се и потърсих информация за твоя проблем и разбирам, че наистина е нещо много сериозно и страшно. Предполагам че не е толкова лесно като една ринопластика при хора комплексирани от носа си.
Според мен преди да мислиш за деца трябва да помислиш за себе. Да започнеш да живееш по-пълноценно, въпреки че разбирам, че при наличие на такъв проблем, няма да е такъв като на останалите.
А колкото до деца...ами моето лично мнение е, че няма никакъв смисъл човек да прави деца, ако не е влюбен в човека до себе си. Изобщо като цяло светът ми се струва жесток, а животът труден. Не мисля, че ще направя някакво добро на един човек, ако го родя на този свят. Но това си е мое лично мнение, всеки вижда нещата по свой си начин. Знай че медицината днес е много по-развита отколкото преди 30 години. И двойки с висок риск да имат дете с генетично увреждане, имат напълно здрави деца. Правят си генетично изследване, отиват в клиника за асистирана репродукция и там избират здрав материал за поколение. Прави се ин витро и бременността се следи отблизо. При ехография се виждат много от уврежданията, в други случаи препоръчват амниоцентеза (синдром на Даун, примерно). Още по време на бременността се разбира състоянието на плода. Ако всичко е наред, продължаваш. Ако има проблем може да направиш аборт. Сега ако не съществуваха такива технологии, щях да ти кажа по-добре да не мислиш за деца. Ама вече има начини такива увреждания да бъдат избегнати. Мисля че и Бг е вече доста напреднала в това отношение.
Но преди всичко, обърни внимание на твоето емоционално състояние. Потърси съвет от психолог.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 4763ce6a6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   13 го каза най-добре. Ама... прост народ, слаба държава. Аз заради едните си бъбречни кризи се колебая, ако някога случайно поискам дете дали да имам, тея тръгнали да си дават великия съвет тотално недъгави /не искам никой да обиждам/ да се размножават.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: befeea1d14
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   13, съгласен съм с теб, но това не ти пречи да осиновиш дете.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 48a44d8f0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Аз първо искам да изразя своето съчувствие към това което се е наложило да преживееш. Само ти си знаеш колко болка се е наложило да преглътнеш. Разбирам те и защо искаш да имаш дете - то е да е поне някакъв лъч радост в твоя едва ли толкова радостен живот. Но тук се крие и твоя отговор и трябва единствено да си зададеш този въпрос - След като знаеш на какво ще бъде подложено това, колко болка ще се наложи да понася всеки божи ден, мислиш ли, че ти, собствената му майка, трябва да си причината за това, макар и индиректно?

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 00dcff57c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Това ти решение не трябва да зависи от ничие чуждо мнение, но не забравяй, че твоето дете/деца, дори и да имат същото, ти няма да повториш грешката на родителите си и оттам нищо няма да е същото като при теб.
Иначе малоформациите в днешно време са много по-често в резултат на замърсяването на околната среда (мутации), а не са предадени от родителите. Здравите родители също са с висок риск, риска може да се намали само с по-природосъобразен живот (здравословна храна, разходки сред природата, избягване на излагане на токсини - например инсектициди (и всякакви "-циди"), лекарства и т.н.).

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: d24a7495a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Ох, милото, мислех че се оправят оперативно нещата. Хората сме много лоши, смеем се на различните. Винаги можеш да си осиновиш дете, недей да се имаш за нещо грозно и по - малко от другите. Хората със самочувствие, дори и най - грозните да са, важното е да обичаш себе си, не се подценявай. Ти си прекрасна независимо каква уста имаш.
А родителите ти имат ли такива проблеми? Възможно е да имаш нормално детенце. Не се давай на хората. Винаги бъди със самочувствие.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 765002ffb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Засега не ти се налага да решаваш и да правиш подобен избор. Когато срещнеш човек, който те обича и цени и с които ви е приятно да сте заедно, тогава ще вземете това решение: ЗАЕДНО.

Родителите ти са допуснали страшно много грешки, за които нямаш никаква вина. Насадили са ти комплвкси и чувство за малоценност. Сигурна съм че си прекрасен човек, но трябва да започнеш сама да цениш и уважаваш себе си. Помисли за някакъв вид психологическа консултация или терапия - ще се почувстваш много по-добре. А когато човек се чувства добре, вече започва да вижда и много повече възможни избори и решения и не се чувства в затворен кръг и безизходица.

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 433f33f7a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Не знам дали е възможно, но все пак замисляла ли си се за пластична операция? Първо преодолей проблема си. Трябва или да престанеш да си различна от другите, или да престанеш дасе чувстваш такава. Със сигурност е много трудно, но никога не е късно да опиташ. Тогава вече ще може да разсъждаваш над този въпрос по-трезво.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 4f2508089f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   Тук не става въпрос толкова и за недъг, защото някои от вас дадоха идея за осиновяване, което също е вариант. Познавам жена с шизофрения, която напълно е на мнение, че иска деца, и то не едно, а няколко. Няма кой да й каже, че не е редно, не се наемам и аз, защото е злобен и отмъстителен човек по природа и не искам неприятности. Тук въпроса е в друго - ок, може и дете да се осинови. Но ако авторката не поработи над своите комплекси, тя ще ги насади несъзнателно на това дете. Затова дадох идеята с психоаналитик. Ти може да искаш да се криеш в гардероба, да ти е зле сред хора, да се криеш от тях и да имаш своите основания. Но когато имаш дете, ще му организираш рождени дни, ще го водиш на кино, на детската площадка, там е добре да не си с това мислене - нали това дете е редно да е приобщено, как ще стане ако ти страниш от хората? Въпроса е да решиш първо своите лични конфликти, преди да мислиш за дете, защото не може да слагаш един ден комплексите си над това дете. А ако ги сложиш над него, то просто ще го повредиш и то ще расте изолирано, отбягвано.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 701da43535
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Според мен може да имаш деца, но трябва по време на бремеността да направиш изследвания за синдрома на Патау (и други заболявания) и да си готова да направиш аборт, ако се окаже, че плодът има такова заболяване. Съответно трябва и твоите деца да знаят за това и да се изследват.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: e36a83fdad
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Здравей, бих поел тази отговорност, да ти дам любовта си и да направя живота ти повече от красив, бих те приел такава, каквато си, относно децата, може би ще са близнаци, по природа и през поколение се пада на мен, пък съм и единствен мъж от двете страни от първа линя, пиши ми в абв за да се видим и да направим желанията си реалност, ще те чакам.

mareid

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 03c9b99946
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   Имам братовчедка с това заболяване. Беше на 20 когато напусна България, защото се чувстваше много зле от отношението към нея. Беше в Гърция дълги години, разказваше че там се чувства по-добре, не чак толкова дискриминирана. Хората птоявявали разбиране към нея и даже не показвали, че тя е по-различна. Сега е на 35 щастливо омъжена, с две прекрасни дъщери и живеят в Германия. За съжаление едната й дъщетя е със същата диагноза, но тук в Германия някак си хората са по широко скроени и детето по-никакъв начин не се чувства различно, напротив малката е много самонадеяна и весела..
За съжаление в България хората с увреждания, хората който са различни са винаги дискриминирани.
Това е действителноста, който каквото иска да ми говори!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker