Отношение на българите към дребни услуги/ намерени вещи и други - АНКЕТА - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121264)
 Любов и изневяра (29728)
 Секс и интимност (14366)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18546)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Отношение на българите към дребни услуги/ намерени вещи и други - АНКЕТА
преди: 8 месеца, 25 дни, прочетена 455 пъти
Здравейте, темата е нещо като анкета, за да видим какво мислят хората в една или друга житейска ситуация, ясно е че моралът и ценностите са нещо субективно за всеки, но все пак ще е интересно да видим какво е отношението на различните хора в следните ситуации:


1) Някой на плажа ви моли да наглеждате детето му или кучето докато се изкъпе в морето за 10-15 минути

- ще се съгласите ли и ако да, с ентусиазъм или по-скоро с нежелание и също от друга страна вие бихте ли помолили за такава услуга или го смятате за нахално?

2) Смятате ли за дребна услуга да поискате от съсед някаква вещ - например клещи или бормашина и след като я ползвате ще се чувствате ли задължени по някакъв начин да върнете услугата или го считате за нещо съвсем дребно и дори ще забравите за случая?

3) Искате ли пари на заем от близки и/или приятели, ако да - за какво ви трябват? И каква сума смятате, че е в рамките на допустимо да се поиска - 20, 50, 100 или повече лева? Възможно по-бързо ли бихте върнали парите или не бихте се лишили от някакво удобство - било хубава храна навън, цигари, кафета или нещо друго, което не е свръх-необходимо, а удобство, бихте ли се лишили от такова нещо, за да съберете парите по-бързо или не?

4) намирате пари или някаква друга скъпа вещ - гривна, колие, раница - какво ще направите :

- прибирате си я, защото сте си я намерили вие
- ще я огледате, но ще подминете, защото не е ваша работа
- ще я предадете в полицията
- ще я вдигнете на някое по-добре видимо място, за да може да си я потърсят хората?

** ами ако вещта не е толкова скъпа и намерите захвърлено нещо, което можее да ви е от полза или ви харесва - например бебешка количка, раница за дете, стол - бихте ли си прибрали нещо такова от улицата или смятате, че не е много окей?

5) Проблем с колата

- паднал ви е акумулатора и някой трябва да ви пусне ток, или пък зимата е трудно да запали/затънала е в калта и трябва да се бута - неудобно ли ви е да молите сличайни хора за такива услуги и на кой ще звъннете? Брат, приятел, братовчед? Също смятате ли, че такава услуга трябва да се прави безвъзмездно или после бихте почерпили?

- към такъв тип услуги може да р причислим и носене на мебели, печки и хладилници до горен етаж и т. н.

Смятате ли, че това спада към категория "услуги, за които би помолил някой" или вече и за такова нещо сте готови да давате пари на специалисти?

Благодая на всички писали, в коментар може да се включа и аз да кажа по част от точките как бих реагирал, за да не стане твърде дълга самата тема.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 месеца, 24 дни
hash: 1cf077aff6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   1- кучето- да; детето- не
Не, не бих поискала подобна услуга, особено пък за детето ми
2- дребна услуга е. Бих върнала подобна услуга, разбира се. Но не, няма да се чувствам задължена, както не очаквам да се чувстват задължени към мен, особено пък за дребна услуга
3-някога да, налагало ми се е, искала съм. Гледала съм да ги върна по най- бързият начин вкл. лишавайки се, не ми харесва чувството да дължа каквото и да е на някого, а пари пък съвсем
4- раница- вероятно ще потърся полицай да я прегледа и прибере. Гривна/колие- мои са ;) намирала съм много масивна, златна гривна, е няма да я оставя, моя си е вече
5- случвало ми се е, помагали са ми случайни хора без да ги помоля дори. Не, не виждам причина да черпя нормални хора за това, че са реагирали нормално в подобна ситуация. Помагала съм и аз за паднал акумулатор например, пуснах ток и си тръгнах. Тъпо би било да искат да ме почерпят за това, че съм направила нещо нормално, пък и няма да е добре приета покана от мен.
За носене на мебели и подобни, мога да включа приятел, но защото е приятел наистина. Няма да му бъде разменна монета в бъдеще. Знае, че може да ми вярва и разчита за същото
Иначе бих предпочела да платя и да е се занимавам после с "помниш ли кога ти носих мебелите"- такива "приятели" слава богу нямам, няма начин и да имам.

 
  ...
преди: 8 месеца, 24 дни
hash: 67b100449a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Каква е целта на анкетата? Прави ми впечтление напоследък, че на народа му се много по-лесно някой да му свърши работата, вместо той/тя да си напрви проучването.

 
  ...
преди: 8 месеца, 23 дни
hash: 25d0172e5b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   1 нахално е, да поискат да гледам нещо тяхно, аз съм на плажа да си почивам не да бъда детегледач на децата на непознати, а кучето въобще няма работа на плажа има закон който забранява кучета по пясъка. Животното е животно ще се изходи на плажа, вие нормални ли сте, други хора после ще си пуснат децата да копаят/играят в тоя пясък, що не намажете вашето дете с урината на кучето ви?
2 В никакъв случай не бива да се иска техника от съседа, ами ако се счупи в вашите ръце? Има магазини работещи всекидневно по цял ден в които продават всякаква техника, купете си и клещи и техника.
3 Не ми се е налагало да искам пари. гледам да имам спестявания, а ако ми се прииска да купя нещо по голямо чакам за да събера сумата. Единственото нещо за което въобще взех заем е да си купя жилище, но и него изплатих двойно по бързо от колкото бе по план с лишения разбира се.
4 Зависи къде ги намирам тези вещи/пари
Случвало ми се е да намеря пари на пода в магазин, отидох на информация и още пред мен прегледаха камерите и повикаха собственика от паркинга да се върне да ги вземе. Ако обаче намеря пари литнали от вятъра в някой край уличен храст ще ги прибера, там няма как да се проследи кой точно ги е изгубил. За вещите е ясно те си имат собственик.
5 За всички описани услуги си има фирми на които си плащаш! Когато колата не работи имаш към застраховката пътна помощ, когато има да се носи по горни етажи има хамалски фирми. Нагло е да караш хората да ти вършат услуги, при условие че такива услуги се заплащат и има фирми които с това си вадят хляба. То със същата смелост може да помолиш комшията бояджия безплатно да ти боядиса колата или апартамента.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 23 дни
hash: 1ea03b71eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   1. Детето- да, кучето не. Мисля, че мястото на кучетата не е на плажа.
2. Да, дребна услуга е. бих поискал от съсед или човек, с когото сме близки. Бих го почерпиш или му върнал услугата.
3. Да, взимала съм и съм ги връщала. Когато съм на работа и съм си забравила парите вкъщи, а трябва да си купя нещо.
Когато сме заедно в магазина и съм си харесала нещо, а нямам достатъчно пари в себе си.
При необходимост от спешно лечение и невъзможност да изтегля заем от банкасъм взимала по-голяма сума /няколко хиляди лева /. Лишавала съм се от глезотии, за да ги върна по бързо.
4. Според това, какво е- я занеса в полицията или ще се опитам да се свържа с човека и да му я върна.
Не обичам да ползвам чужди вещи. Предпочитам да ги оставя на някой нуждаещи се.
5
Изпадала съм в такива ситуации и съм молила за услуга. Предлагала съм пари или почерпка.
Ако мога да си намеря човек срещу заплащане, предпочитам да викна него, а не да ангажирам познати. Ако няма - моля близки и ги черпя за услугата.

 
  ...
преди: 8 месеца, 23 дни
hash: 1f20fb6455
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Мнението на номер 1 е като моето.

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 23 дни
hash: 1f20fb6455
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Не бих гледала детето на човек защото се притеснявам да поема отговорност за чуждо дете то е човек. Но кучето и аз бих гледала.

Да ще поискам и нещо дребно от съсед.


Рядко ми се налага да искам назаем. Повечето пъти са ми искали. Предпочитам аз да се лиша но да не дължа на никомо нищо.
Гадно е чувството да дължиш нещо на някой. Мразя.
Ако намеря скъпа вещ няма да я върна защото е мой късмет.
Неудобно ми е да моля непознати хора за услуги. Бих се обадила на приятел.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 23 дни
hash: c207248fbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Зависи от кучето. Ако е с благ характер да, ако е с агресивен да си търси друг. Дете не. Много пъти съм молел някой да ме бутне за да запаля. Аз също бих бутнал, ако ме помолят. За инструменти и като цяло вещи назаем избягвам да моля, защото дори да е старо, ако му е свърши просто живота в мойте ръце аз съм длъжен да го платя и то излиза, колкото аз да си купя мое и да не ми се налага да искам. На времето исках кола на приятел ударих я и щетите излязоха колкото една малка ефтин кола, която можех да купя. Обаче имах тогава финансови проблеми и не можах да ги платя веднага, а той настояваше скарахме се и нещата стигнаха доста далече и приятелството отиди в кофата. Чужди вещи и пари не ми тряват вече. Защото често заради тях се развалят приятелства и хората се намразват. Аз също не си давам вещите както и пари на заем.

 
  ...
преди: 8 месеца, 22 дни
hash: 70ab3074d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Аз като цяло съм добронамерена и помагам, ако намеря нещо и е възможно връщам, но ми е т едно са връщам някой за услуга, ако има опция да се обадя и да си платя и цената е половина, избирам второто. Опарих се от услужване на вещи, защото не връщат. Пари на заем взимам само от банки, за услужване 90 % не връщат и ми правят стрес за си ги взема, затова стига вече.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker