Наследство - справедливо разпределение - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123609)
 Любов и изневяра (30404)
 Секс и интимност (14590)
 Тинейджърски (22028)
 Семейство (6683)
 Здраве (9738)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7404)
 В чужбина (1695)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1766)
 Други (19147)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Наследство - справедливо разпределение
преди: 2 месеца, 24 дни, прочетена 793 пъти
По повод на една тема напоследък се замислих как според вас е най-справедливо да се разпредели наследството между децата. Ясно е, че е най-добре по равно, но какво става, ако едното примерно профуква всичко или е хазартно зависимо/наркоман/алкохолик, а другото би ги оползвотворило правилно? Бихте ли се съгласили половината ви труд на живота да отиде в ръцете на хазартно зависим или пак смятате, че трябва да е по равно? Или ако едното дете не се интересува от вас, а другото например ви помага/гледа на старини? Или пък представете си, че едното ви дете е преуспял предприемач и не му трябва вашата вмирисана панелка, а за другото тя би била съкровище, понеже е със скормни възможности, макар да е образовано и отговорно.

На кратко какви според вас трябва да са критериите за справедливо разпределение на наследството? Според мен в определени ситуации отговора на този въпрос изобщо не е прост.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 24 дни
hash: 88513b7696
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Доста актуален въпрос. Българските деца се делят, винаги едното е прецакано. Това колко ще те гледа едното дете е много спорен въпрос и само защото ще вземе наследство ли трябва да те гледа??? Аз нямам точен отговор на въпроса ти авторе, но знам, че родители се гледат на старини не защото ще получиш наследство, а защото са ти родители и ако сте няколко деца, като едни нормални хора бихте се разбрали за тази работа. Иначе мен ако ме питаш най-добре си е сам човек, без деца, без роднини и без мъж/жена, няма ядове човек.

 
  ...
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: 6205e42d16
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Съгласен съм, мисля, че трябва да се взимат под въпрос и критериите, които си описал.

 
  ...
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: 9f9669e37b
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Отговора на този въпрос ти го дава закона, а именно Наследство се дели по равно между децата! Докато си жив имаш правата да правиш каквото намериш за добре с имотите си, обаче всичко описано от теб не дава повече права над едното или другото дете.
Наследникът който е наркоман, част от вината е в родителя, отказът от зависимости се възпитава, докато си обяснявал на децата като малки да не залитат към зависимости едното дете е разбрало другото е имало нужда от повече пояснения и внимание, не му е било обърнато достатъчно внимание затова сега страда от зависимсости. Тоест част вината за неговите тегоби е в родителите и затова не бива да бъде наказвано за това, особенно от родителите си, за тези работи се грижи господ и вселената, нека родителите вършат своята работа и не се мъчат да свършат работата на природата.
Самият факт на наследяване би трябвало да е нещо тъжно защото за да наследиш си загубил близък, затова наследяването не е награда за личнот ти послушание!
Отделно какво значи "правилно оползотворяване" къде пише кое е правилно и кое не е? Не мисля че е правилно да ограничаваш пълнолетни хора да правят нещата според твоите лични разбирания за правилно оползотворяване. Съвсем не съществува такова нещо като правилно харчене, нима ако двете ви деца като малки искат различен на вкус сладолед ще купите само на едното защото поискало правилния ванилов, а онова което поискало шоколадов няма да му купите, защото вие не харесвате шоколадов вкус? Защо смятате че вашето имане е награда за децата Ви, че са били послушни и са слушали кое споре вас е правилно?

За помагането и гледането на старини също се възпитава в децата и ако някое от вашите деца не ви помага на старини вината е в вас не в даденото дете. Вече ако нямате кой да ви помага и дадете жилището си на далечен роднина или чужд човек срещу гледане и издръжка това е нормално, но да делите децата си според това кой колко ви гледал не е правилно. Вашите деца ще ви помагат според това как сте ги възпитали.

За постиженията на децата: ако са богати те лично са се старали и не е правилно да ги делите по старателност. Ако като деца едното има шестица а другото четворка в училище различна вечеря ли ще им сервирате, според постиженията им? Така трябва да постъпите и когато са големи, наследството поравно, а те колко ще се стараят да постигат в живота си си е тяхна работа. Да лишите едното си дете от наследство защото било отличник в живота (предприемач), хм? !?

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: 68a7176b66
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Ако единият е зависим, бих ограничи Ла наследството до ползване, но без право на продажба, отдаване под наем, замяна т. н
Ако се излекува, да си гради нещо и той, поне ще има дом да речем.
Ако пък единият е с по-скромни възможности, а другият предприемач, ... Е, какво е виновен предприемача, че сестра/брат му не е? !
По равно освен ако изрично по-предприемчиви не отстъпи сам/а в ползва на другият.
По принцип обаче до последно твърдя и ще твърдя, че каквото имам си е мое докато ъм жива и само аз разполагам с това. Мога да продам ако реша, да похарча по туризъм или каквото реша, в никакъв случай няма да им дам подобна "черга" на която да легна и да си живеят с идеята, че няма нужда те самите да градят, да имат свои цели, да си гонят мечти т. н
Мечешки услуги не правя на децата си, предпочитам да съм "лошата" дори ако така го приемат, но да са устремени към нещо градивно.
При всички положения какво имам и тепърва ще имам, ще остане за тях, но ще го разберат след смъртта ми или когато вече те самите имат свои постигнати неща.

 
  ...
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: 7a4a2aff01
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ако едното изкарва достатъчно и има възможност, ще питам дали си иска частта?
Бих дала по равно.
Надявам се да нямат зависимости

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: d59c9ad963
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Справедливо значи правно, без да седиш децата си, защото за да има едното повече има причина. И като даваш ей така не правиш добро на децата се, да си изкарват и да се борят сами.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: 7dc09a57d5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   За наркоман или комарджия наистина е по-добре да се спаси наследството от пропиляване. Но варианта успешен бизнес беден брат/сестра не значи, че трябва да даваш на нямащия. Богатият ако иска, може сам да откаже или компенсира по някакъв начин. Иначе е несправедливо.

 
  ...
преди: 2 месеца, 23 дни
hash: 6c210179f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Законът е за кон! А ние не сме коне!

Значи поравно може, ако умрат внезапно или без да са се залежавали и двамата родители.
Но иначе, от време оно в България е прието, че който изгледа родителите си - получава в наследсто къщата им - и това е справедливото! А нивите са се делили по равно!

Тоест - който се жертва за родителите се - той и трябва да наследи повече!

Аз така смятам и това ще кажа на децата си - но без да им прехвърлям имот приживе, защото те трябва да се съобразят сами с моето виждане и решение!

 
  ...
преди: 2 месеца, 23 дни
hash: 0728ee95b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Без значение от постъпките им. Те пак си остават ваши деца. Нали.
Колкото и проблеми да създава примерно едното Вие пак ще го обичате.
Щом го обичате не може да делите наследството.
Трябва да е поравно.

А и все пак едното ако има зависимост това не зависи само от добрата му воля. Много е трудно да постъпва правилно. Трябва му професионална помощ.

Ограничаване до правото за ползване също не е лоша идея. Разбира се.


Но ако вече са го решили някои мисля, че трябва да е в по-малък размер това, което ще наследи послушното дете. Примерно печалбата му съвсем малко да се различава от тази на брат му/ сестра му..
Просто да е символично.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 23 дни
hash: 5c5e303555
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Всички хора са различни. Затова едни профукват, а други запазват надледство.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 23 дни
hash: d9339bcf56
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   Освен ако няма изрично завещание, дарение или друго приживе изявено, документирано и нотариално заверено желание на собственика - наследството по закон се разпределя по равно между наследниците.
И активите, и пасивите.
Каквито и да са наследниците, те са еднакво близки и следва да получат едно и също - пък от там насетне, всеки да си управлява капиталите, както намери за добре. Не мисля, че тука трябва да се намесват морални категории - дори и да разпилее безцелно - ще го направи със своите средства, не с чужди.

 
  ...
преди: 2 месеца, 23 дни
hash: 5335898bfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Децата трябва да получат по равно наследство от родителите си. Ако някой имот не се дели, трябва да се разберат единият да го вземе, а другият да му изплати дяла, така е редно и справедливо.
Справедливо е също да си поделят грижите за възрастните родители по равно и според възможностите си. Ако едното поеме всички грижи, е редно да получи и по-голям дял от наследството. Разбира се, всичко това трябва да бъде обсъдено с всички страни предварително, за да няма недоразумения и разочарования.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 21 дни
hash: cec25e605d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Ако детето ми профуква парите си за хазарт или дрога, разбира се няма да му осигуря повече пари, с които да предозира или профука. Това са случаи изключения, които са извън закона: поравно. Ако искаш да направи свръхдоза: дай му още пари в ръцете.

 
  ...
преди: 2 месеца, 20 дни
hash: 8da9457b37
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Ще ви споделя при мен как се получиха нещата. Аз съм по-голямата сестра. Вечно в услуга на майка ми и на семейството като цяло. Просто, защото си я обичах, а не защото съм искала каквото и да било. От друга страна, имам по-малка сестра, която само се подмазваше на майка ми и зад гърба ѝ я наричаше "тая", "вещицата" и т. н.
Приживе, майка ми ТРИ пъти ѝ финансира бизнеси, които тя фалира.
Плащаше ѝ квартири, спонсорираше всичко, за което се сетите.
Докато в същото време аз спрях да съществувам - дори и телефонни обаждания получавах само веднъж на два или три месеца, предимно с идеята да ме занимава с някоя семейна драма или да иска помощ.
Когато майка ми си отиде, аз бях там и я гледах до последно. Аз платих и цялото погребение и всички ритуали.
Накрая занете ли какво се получи?
Сестра ми получи цялото наследство, понеже аз по думите на майка ми съм се оправяла чудесно сама. :)
Не получих НИЩО. Не ми беше оставила дори левче за кафе.
Четири имота. Фирма. Всичко за сестра ми. Сестра ми, която не е работила и ден през живота си нормална работа и все ѝ мрънка за пари.
Е, според вас това правилна делба ли е? Надявам се да ви отговорих на въпроса донякъде. Справедливата делба е РАВНАТА делба.
Защото в противен случай оставяте едното си дете огорчено. И то няма да е огорчено от това, че не сте му дали еди колко си, а защото в последните си моменти сте преценили, че е по-малоценно и маловажно за вас от другото дете. И бъдете сигурни, че по този начин ще разрушите и връзката между децата си - няма да си проговорят повече.

 
  ...
преди: 2 месеца, 20 дни
hash: 03ac664984
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Отвратително номер 15. Много грозно.

 
  ... горе^

...
преди: 2 месеца, 20 дни
hash: 6822e13fb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   До 14 щом детето ти до вчера не е предозирало не е от липсата на пари!!! Ако го нараниш лишавайки го, е доста по вероятно да предозира. 99% от предозиралите са предозирали защото са били наранени в деня на предозирване, 80% от вземащите наркотици са започнали да вземат защото са се чувствали неразбрани и наранени от близките си.
Лошо е че не вадят статистика кои деца залитат към наркомания. Истината е че най-често залитат по умните деца, онези от елитните училища. Психическото им натоварване им идва много и ако и у дома не се чувстват разбрани, залитат към наркотик, той им дава моменти в които да не мислят за нищо, да нямат притеснения. Наркотикът им дава няколко часа в които няма стрес.

 
  ...
преди: 2 месеца, 20 дни
hash: 954fa37b1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

18.   до 15

Майка ти е постъпила неправилно! Редно е било. щом ти си я изгледала да получиш апартамента й, а останалото да се дели по равно!

Но, за да постъпи тя така - явно има и други важни неща, които ти не си споделила с нас.

Но както и да е. Говори със сестра си и й обясни, че според теб майка ти е постъпила несправедливо! И, ако сестра ти е нормален човек и се обичате - ще ти даде някаква част от наследството, според нейното виждане!

Така, че според мен - говори със сестра си и най-добре й изпрати твоето виждане и предложение как да се радели наследството по имейла! - Така, че да го има черно на бяло, евентуално и за децата ви.

Аз бях в ситуация, която също така изгледах родителите си, а брат ми в началото искаше да делим 50 на 50, въпреки че аз ги изгледах. Но аз му казах че не е прав. Той в началото не се съгласи, но след 1-2 години се замисли и стигна до извода, че съм прав - и ми отстъпи от своята част - и се разбрахме. И досега отношенията ни са чудесни!

Така, че опитай и ти да се разбереш със сестра си. Дори в началото тя да не се съгласи с теб - по-късно може да промени решението си!

 
  ...
преди: 2 месеца, 20 дни
hash: 5335898bfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   15, това е адски несправедливо. Работиш, учиш, мъчиш се, гледаш и накрая: ами ти се справяш чудесно, за какво ти е, я да дадем на сестра ти, че тя не може :/ Ама че тя не си е мръднала г**а да постигне нещо, няма значение, дай да й дадем.
Силно се надявам някой ден да не постъпвам така към децата си

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker