За баба - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121167)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6471)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

За баба
преди: 12 години, 3 месеца, прочетена 9553 пъти
Хубавото на тези сайтове е това, че можеш да споделиш всичко и да излееш душата си. Просто така, да ти олекне.
Днес почина баба. Моята мила баба, която ми разказваше приказки. Моята баба с дебелите пръстчета на кюфтестите ръчици, които ме галеха, когато полагах глава с скута и.
Моята баба беше богат човек. Богат душевно човек. Живя достойно докато не се разболя. От онази болест, която съсипва душата и превръща човек в празна черупка. В подобие на човек, болестта, която изсмуква и последната капчица разсъдък и превръща човек в жалка отрепка. Баба се разболя от деменция.

Винаги съм прекарвала ваканциите си при нея. След това често я посещавах. Хващах влак или автобус и отивах при моята баба. Обаждах и се и и казвах: "Здрасти, хубавице! " А тя се засмиваше по телефона и ми казваше: "Ти си хубавица, аз съм стара и кисела. " За мен тя беше най-прекрасната баба. Наричах я галено БАБИ.

Когато се разболя, пак ходех да я виждам, но все по-рядко. Тя не познаваше никого. Беше мъчително за мен. В началото ходех...
Последният път, в който видях моето баби, беше юли 2010. Тогава видях баба за последно. Това същество просто не беше тя и си мислех, че ако отнякъде се видеше с трезви очи, би предпочела да не е сред живите в това състояние.

Винаги се е страхувала да не се превърне в тежест за близките си и това, от което се страхуваше, я постигна. Също като в "Гераците" - така се случи и в нашето семейство...
Откомври 2010 се омъжих- само подписахме. Не отидох да видя баба, а на "сватбата" бяха само моите родители, бащата на съпругът ми (майка му е починала отдавна), кумовете.

Вече бях бременна, дойде зимата. Не вървеше да пътувам на дълъг път. След това се разболях сериозно по време на бременността - пак не можех да ида. Всички се въртяха около мен, защото беше ад.

Роди се детето ми. Прясна родилка - никъде не мърдам... След това дойде зимата. Пак не отидох да видя баба.
Винаги имаше основателни причини да не ида, но си мисля, че ако наистина го исках, ЩЯХ да намеря начин да го направя.

Днес баба почина... Отлетя и душичката. Всички изпитахме облекчение, защото болестта я унизи до краян предел и я беше превърнала в животно.
Утре е погребението, но аз няма да ида. Защото няма на кого да оставя детето - мъжът ми нито може, нито иска да я гледа. А и му нямам доверие.
Никога не съм си представяла, че няма да изпратя баба. Но аз няма да изпратя баба.
Ще ми простиш ли, моя мила бабо? ! Ще ми простиш ли, бабо? !
Обичам те. Знам, че и ти ме обичаше, обичаше и тримата си внуци. И се радваше, че си богата с внуци.
Прости ми, бабо. Почивай в мир - ти го заслужаваш.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 3 месеца
hash: f21e479121
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Съболезнования! Разплаках се..

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: c4aa85fe58
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Много ме трогна! Моите съболезнования. Аз тази нощ сънувах моята баба починала, дано всичко е наред. Иначе в такъв момент не трябва да ти го казвам.. но наистина толкова време трябваше да отидеш.. според мен и на погребението трябва да присъстваш.. все на някого можеш да оставиш детето, дори съседка, приятелка, позната.. в такъв момент всеки би ти съдействал. Опитай!

Нина

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 9936ef0487
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Моите съболезнования! Страхотно си описала баба си и вашите топли взаимоотношения! Аз съм сигурна, че тя е била горда с внучка като теб! И аз не присъствах на погребението на дядо и на другите ми баба и дядо, които си отидоха.... от страх. Мила, след като я погребете, отидид на гробът й, но сама! Говори й...
Желая ти всичко най-добро мила! Нека баба ти почива в мир, тя е била страхотен човек каквато си ти!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 535155f31c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Разплака и мен! Не се чувствай виновна, това е най-големия капан! Обичай своята баби и я помни с добро! Права е номер 3, говори й!

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: f7276132d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Все едно аз съм го писала! Разплаках се, много ми стана мъчно. Историята ти е едно към едно с моята, с изключение че моето баби все още е живо, но и тя вече започва да си губи разсъдъка.... Такъв е животът... вечен кръговрат :( Съболезнования :(

 
  ...


...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 0320052ebb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Говорете на любимите си хора докато са живи. Радвайте им се, карайте ги да се усмихват. Бъдете с тях тогава, когато могат да ви чуят. След това и да говорим на гробовете - смисъл няма. Самозаблуждаваме се, че ни чуват и ни става по-леко, но няма смисъл. Моите съболезнования!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: c6296d42d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Отиди на църква, запали свещ, помоли се за душата й. Поне това може да направиш и ако тя има нужда от нещо е именно това. Благодари, че си познавала такъв човек, че те е гледал и галил, и аз имам хубави спомени за "баба". Амин!

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 26a0fb078e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Мойте съболзнования.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 0ce6530b1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Моите съболезнования!

Не се измъчвай, че не си могла да отидеш преди или сега... Ти си я обичала и уважавала, докато е била жива. За разлика от повечето хора, които оценяват близките си едва след смъртта им, ти си я оценила и преди това.
Не се самообвинявай!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 1e47399c96
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Разплаках се. Спомних си за моята баба, която почина много, много отдавна - преди повече от 30 г., но още я помня, още минавам покрай къщата, която не е наша, а живеехме под наем заедно с родителите ми, баба и дядо. Толково много години минаха, имам големи деца, а след някоя година предполагам самата ще съм баба, но още я помня. Кръстена съм на нея, единствената й внучка бях, защото баща ми е едно дете и братя и сестри нямам и тя много ме обичаше, отгледа ме и със смъртта й сякаш част от мен, от детството ми си отиде. Баба също почина от болест навремето, но по-ненадейно и бързо. Бях на погребението й, но незнам за добро или за лошо. защото тази смалена наполовина, съсухрена женица нямаше нишо общо с моята баба. Не страдай, че не си я виждала след заболяването и не си била на погребението. За нея тогава вече е било все едно. Не за болните и мъртвите, а по-скоро за нас живите правим всички неща, които да ни успокоят, да ни накарат да мислим, че сме изпълнили дълга си към обичните хора. Тези хора, които за съжаление не разбират нищо и само вегетират, а когато умрат - за тях дали сме били или не там няма значение. Важното е е, че в сърцето ти споменът за нея, за твоята баба ще остане. Повярвай ми и колкото години да минат тя ще си е там в сърцето, в мислите ти когато ти е тъжно или весело, винаги.

 
  ...

...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: dd241b15d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Благодаря на всички за милите коментари.
Снощи, когато слагах малката да спи, и казах, че има една баба Руска, на която Господ духна свещичката и те отлетя на небето и стана звездичка. И че тази звездичка ще ни осветява пътя и ще ни пази.
Аз ще ида на гроба на моето баби. Само чакам нашите да се върнат, за да мога да оставя детето на майка. Ще ида или с мъжът ми, защото той не познава роднините на майка ми, или сама.
Може би ще ида сама. За да си кажа последно сбогом с моята баба.
Днес е погребението и точно около 16 часа аз ще съм навън с детето. Тогава я погребват. Ще ида в църквата и ще запаля свещичка. И за другата ми баба ще запаля, и за дядо.
Сега ще се съберат. Много се обичаха приживе и са се оженили по любов. Някога ми беше дала да им чета любовните писма (беше ги събрала в папка). Ние и се смеехме, защото бяха някак наивни, но вътрешно съм и завиждала благородно, защото няма такава любов. Поне аз не съм изпитала и никой не ме е обичал така, както дядо я обичаше. Сега той си я прибра.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: f8b61b1479
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Съжалявам за баба ти :( Дано е на по-добро място..

МАКИ-ЧАН

 
  ... горе^
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 6830b7eb3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Моите съболезнования! :(.. И според мен трябва да намериш, някого на когото да оставиш детето си и да отидеш да изпратиш баба си. Както казаха по - нагоре - Помни я с добро. Тя няма да спре да живее в сърцето ти докато ти не го поискаш.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: dc45f40f53
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Моите съболезнования!

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 69367dbda4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Съболезнования и от мен!
Номер 10 мисли горе-долу като мен/или аз като нея/... Починалите, телата им там изложени, нямат нищо общо с хората, които сме познавали, обичали, живяли с тях... Остават спомените, обичта и вярата, че са на по-добро място.
На гробища не ходя отдавна, не само че се съсипвам, ами и не виждам общо пръстта с душата на човека, когото съм обичала. За мен той просто не е там.. Често сънувам починалите си родители, домът ни, но на гроба им не стъпвам... Те са някъде вътре в мен, а не под пръстта.
Дано сте разбрали какво имам предвид...

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: c6296d42d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   до 15: душата е вечено жива, а както е обещано един ден тялото ще възкръсне. Ние пазим близките си в нашите спомени, но реално те са там някъде, на небето, но си мисля, че е неуважение да не се ходи на гробищата. Аз съм ходил на баба и дядо и като видя снимките, виждам мястото, където са положени и още по-силно осъзнавам, че те не са отлетяло минало, останало в спомените, а една жива реалност и един ден ще се видим отново.

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: 948d869087
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Мойте саболезнавания, моята баба почина преди 40 дни, последните и дни бяха ужасни, отиде да живее при дъщерите й - бобо ми беше сестра на дядо който е баща на тате - те не се грижеха мноо за нея и не и даваха да яде, хвана анемия, бранхо плевмония получи инфаркт, и 2 инсулна, и така почина. Преди 6 години почина другата ми баба - на баща ми майка - тя ме гледаше всеки ден когато бях на 5 годинки и по - голяма, много я обичах, още си спмням името й, вкусната храна която м иготвеше и милите и думи, беше страхотна, о когато станах на 7 тя се разболя, получи рак на гърдата, за да оздравее трябваше да изрежет цялата и гърда, но тя недаде, искаше да изрежат амо центъра на болестта, без разсейките, 2 години беше на легло. Спомням си как аз тръгвах на училище отидах в стаята в който тя лежеше и и казах - чао бабо, като се прибера ще дойда при теб, и я целунах. Всеки ден се молех на Бог да я спаси, но ето че денят дойде. Аз тръгнах на училище с обеанието и мисълта за нея, на обйд другата ми баба - майката на мама - дойде да ме земе, и ме заведе у тях. Ттате ме прибираше обратно във вкъщи след работа. Стана 5 и 30 - тогава тате ме зима - той дойде, и аз тръгнах, но тогава му звънна телефона, той само седеше и слушаше, каза чао и затвори телефона, обърна се към мен и ми каза, че трябва да отиде на командировка и вечерта мама ще ме прибере, аз се съгласих, чаках мама, за да се прибера и да кажа на баба Пенка - моля модераторите да не скриват името тя почина - как е минал денят ми, ето че мама дойде, но не се прибрахме, тя ми обясни, че ще спим при майка й - аз се съгласих, звънях на телефона вкъщи, но никой не ми дигаше, легнах си. През нощта телефона звънна, аз се събидух, мама отиде и вдигна, от това което говореше разбрах, че баба е поченала - моята мила баба вече я нямаше!! - Аз станах и започнах да плача, мама ме попита защо плача, данеби да съм сънувала кошмар, аз не и говорех, само плачех и клатех глава. Мама отново ме попита какво има аз и казах че знае и продължих да плача, цяла нощ плаках, ях се подула като домат. На сутринта мама отиде ва погребението - естествено не ми каза - аз останах да чакам леля - сестрата на мама - тя ме заведе към обяд в къщата ни, там всички плачеха, бяха облечени в черно, аз седях потресена осъзнавайки, че са погребали жената която ме е гледала толкова години, тази страхотна баба, изтичах в моята стая, седнах точно насредата на стаята и започнах да плача разлеждайки албума, дядо - съпруга на баба Пенка - влезе в стаята, аз го попитах защо не ми казаха, той ми каза, че той е искал, но мама и тате не са дали, аз продължих да плача, след случката не говорих няколко дни. Бях в депресия, бях потресена беше ужасно!! Знам какво ти е.

 
  ...
преди: 11 години, 11 месеца
hash: 89f0cc1d2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Много трогателно направо да се разплача макар че съм момче
на 19
е, моите съболезнования знам че много я обичаш и винаги ще има добро място за нея пожелавам й където и да е винаги да е със теб и да ти помага дори когато вече я няма ;(((

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: d006571d9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Не знам, трябвало е да отидеш да я видиш. И аз съм виждал моите дядовци, страдащи от тежестите на староста, но това не е накърнило спомена ми за тях.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker