Размисли за демогравския срив на България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Размисли за демогравския срив на България
преди: 11 години, 5 месеца, прочетена 5075 пъти
Здравейте съфорумци, напоследък много се тръби за ниската раждаемост, което е много тревожно, както за старите, така и за младите хора. Децата емигрират, селата обезлюдяват, старите измират в нищета, останките от млади се чудят как да свържат двата края, защото са без работа и затова не искат да раждат. В такава ситуация, това е съвсем логично, но все пак живота трябва да бъде продължен, България трябва да пребъде. Аз имам някои идеи как да се стимулира раждаемостта, но първо искам и други да изложат мнението си и ако има събеседници, ще споделя и моето виждане. През комунизма не живяхме щастливи, но поне имаше сигурност за децата ни, спокойно играеха на улицата и растяха щастливи, а сега през тези мутренски, над 20 години и това им отнеха. Явно, ако чакаме на досегашните управляващи през тези 20 години, да се сетят за този наболял проблем, България съвсем ще се обезлюди. Напоследък като нашумя из медиите(подсказано от американски изследвания, че всяка година в България се стопява населението на един средно голям град), едва сега започнаха да се сещат и някои политици, но не защото милеят за родината, а защото идват избори, и пак започват с лъжите. Иска ми се да знам какво мислите Вие по този проблем. С форуми няма да го решим, но виждаме и какво могат форумите, света закипя и управниците взеха да се ослушват, скоро и тук ще им подгрее под нозете! Ще се радвам ако се появят събеседници!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 62

преди: 11 години, 5 месеца
hash: 4c26ea6500
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   Трябва си държавна политика по този въпрос. Моето мнение, спиране на помощите на всички които не са плащали осигуровки, знаем кои са, Не трябва да се интересуват какво ще кажат разни комисии по правата на човека, държавата трябва да мисли преди всичко за народа си. С парите има как да се помогне по въпроса, четох някъде, че повече от 200 000 семейства чакат за помощ за ин витро, сами преценете за колко деца иде реч, за сравнение миналата година са 62 000. За тези хора обаче пари няма. Ние сме сигурно единствената държава, която упражнява геноцид върху собствения си народ, а стимулира размножаването на едно малцинство.

Ale

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: c5a6dc032e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   "През комунизма не живяхме щастливи, но поне имаше сигурност за децата ни, спокойно играеха на улицата и растяха щастливи, а сега през тези мутренски, над 20 години и това им отнеха. "

И какво стана? Комунизмът се сгромоляса върху гнилите си основи и оставихте младите с 20 милярда долара дългове, половината ни златен резерв още през 78-та са го взели руснаците, за да си платите живуркането... Няма безплатен обяд, сметката я плащаме младите, а и всеки месец мрънкате за високи пенсии, откъде?
Не само не сте построили елементарна инфраструктура, но и сте взимали кредити на поразия.
Колкото до сигурността... и аз си мислих така, докато ДИРЕКТНО при детската ми площадка стана престрелка. Бях тогава на 5 г. и се застреляха двама заради роднинска вражда. Нищо не се каза по медиите, а после случаят се забрави. На моята най-добра приятелка от 3-ти клас бащата са го убили някакви престъпници през 86-та и не са намерили убийците - то убийства нали е нямало. На моята учителка по литература мъжът ? убит и той - пак убийците неразкрити. Да не говорим за изнасилвания и педофилствания, които от срам изобщо не са били обявявани в милицията. Живееш си ти в един измислен свят, изродите си щъкат по улицата, ама като няма медии, няма свободна информация, пускаш си децата и каквото се случи.
Коли само е нямало, но през комунизма кой да ги произведе...кой ще пие водка и ще се пече на Черноморието? Ограбихте не само бъдещето ни, но и това на внуците си и имате очи да ми се хвалите, какво хубаво сте си живели. ХАЙДЕ, И АЗ ИСКАМ ДА СИ ЖИВЕЯ - за нас нищо не оставихте, опоскахте всичко, после и пенсии искате.
Колкото до раждаемостта - кой въведе политиката за две деца? Точно комунягите са ограничили раждаемостта в страната и всяко семейство е имало право на 2 деца, ако имаш повече ти налагат санкции. Моята съседка имаше 3-ма сина и ми е разказвала, че не само детските ? спрели, но и данък са ? наложили, а в болницата са я убеждавали да абортирала третото си дете. (родено през 1981)
Днес поне си имаме право на свой избор. Ако ми е кеф ще живея в София, ако ми е кеф ще живея в Лондон, във Варна, в Москва, в Берлин или в Ню Йорк - никой не ни спира. Ще си имам ако искам 10 деца, ако искам и 1 няма да имам. И вие днес да бяхте млади нямаше да киснете на село. Просто ви е яд на младите, защото вашето време е минало и в днешно време „ценностите“ ви не се ценят.
Ние сменяме по 10 работи и бачкаме от сутрин до вечер, но накрая успяваме сами и жилища да изплащаме, и по две коли да имаме, и децата да си гледаме. Никой на готово не ни е дал. Плащаме си данъците, здравните осигуровки и вашите пенсии.
За вас държавата е взимала кредити и пак една магистрала не сте направили, нито метро, нито летище. 50 годинки живуркане и крадене, после акъли ще давате!
Какво ми дреме, как се било стопявало населението, днес 1 работник в селското стопанство изработва 100 пъти повече. В моето село ЦЯЛАТА ЗЕМЯ се обработва точно от 3-ма работника 20 сезонни работници (цигани). Преди за това са се бъхтили към 1000 жители на селото и са изкарвали 10 пъти по-малко жито и царевица, защото не са си давали зор, а и семена са нямали качествени, нито торове или машини. Днес имат 5 машини, едната колкото къща голяма. Моят чичо има 4 деца на село, тракторист е и си ги издържа в града, защото учат, за което той е нямал възможност навремето. Раздавай акъли, ама първо кажи нещо смислено, стига с червен популизъм. Ако не можеш да ми осигуриш живуркането като през кома, не ми се хвали. Всеки знае да взима кредити и да продава злато, но ние ви оправяме бакиите, защото ни оставихте най-бедната, корумпирана и опоскана държава в Европа и си получавате на готово пенсийка, какво изработихте, а? Какво ни оставихте, за да имате това право? Защо вие не родихте по 5 деца, а?

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 3e956d6082
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   комунизъм или не знам какво си, хората бяха тук, децата играеха на улицата, имаше глъчка, усмивки, а сега какво... един ограбен народ, разпилян, без гордост, самочувствие, ровещ в кофите дори, тъжна картина... валутен борд, липса на икономика, тотално ограбване... какво от това че имам две коли, не ме топли, до мен хората са нещастни, навъсени, сиви... при липса на държавна политика ще изчезнем, и без това сме разпилени по света, немили недраги... това...

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: f099c17d50
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм едва на 18 и не знам колко хубаво е било по време на комунизма, няма как да имам обективна преценка, но знам, че в момента положението е плачевно. Елитни професии като инженери и лекари биват недостатъчно оценени, макар и на фона на другите професии пък да са добре платени. Увеличава се "дупката" между богати и бедни, средната класа се превръща в мит... Четох статистики преди 2-3 вечери и направо се разплаках от яд. Все пак съм взела решение да остана тук, но имам чувството, че ако нещата се влошат, няма да изтрая дълго.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: b993becd90
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   До №2
Много злоба има в теб, много- така ли говориш на родителите си или вече си забравил/а за тяхното съществуване? Чувал/а ли си битието определя съзнанието? А чел/а ли си от Алеко Константинов "Пази боже сляпо да прегледа" Говори по темата и спри да се величаеш и да опонираш. Не си у ваше село у кръчмата!
Благодаря!

 
  ...


...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 9ff460d80d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Номер 2 ти отговори изчерпателно. Иначе не знам, защо вие по-старите обвинявате нас, младите, че сме невъзпитани, нямаме ценности, глупави, мързеливи и т. н. Вие сте ни възпитали такива, така че нямате право да ни критикувате и съм 100% сигурен, че каквито и да ни изкарвате ще се справим с управлението на държавата 10 пъти по-добре от вас.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: a46de437c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Знаеш ли през коя година е имало най много българи тука? Въпросът е относно ограничението на раждаемостта, който се интересува ще провери лесно.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 2215b47543
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Напълно съм съгласна с Ale.
Не е нито редно, нито логично, ние със съпруга ми да сме работили 10 години да речем преди да забременея, плащали сме си данъците, плащаме данъци за апартамент, кола, гараж.... и в един момент раждам( което ще ми се случи 2 макс. 3 пъти) и хоп 240 лв. В същото време цигането ще роди на 13, ще получи помощи от 5 инстанции, майка му ще получава детски за него, ще мете 5 дена месечно улиците, самото то още ще получава детски, нито плаща данък, нито някога ще знае какво е работа, те дори от енергото ги е страх да отидат в махалите да им спрат тока и ще ми вземе повече от мен. Само защото се казва Айше и е научено да реве.
Нямам нищо против ромите между другото. Но тези роми, които живеят в нормални квартали, който си къпят децата и ги пращат на училище. И ако не същуствува тази така наречена "интеграция" и ако го нямаше термина "дискриминация" досега за толкова години щяхме да сме се омесили и да няма цигани и българи. Време е управниците да осъзнаят, че на циганите им е удобно да са такива. По паспорт, те са си българи, но държавата ги дели от нас, като им дава с пъти повече права и финанси.
Много ми е интересно моето дете кой ще дойде да го интегрира, след като то е дискриминирано още от 1-ви клас, че трябва да "учи" с 10 циглета и нищо да не чува? Кой ще му обясни, защо тези ромчета не говорят на разбираем за него език, или защо винаги крадат пари, телефони и т. н.?
Няма как да има раждаемост мила госпожо. Не защото хората не искат деца, а защото трябва да променят стандарта си на живот и да се опитват да оцеляват със 240 лв. майчинство. А и градини няма, бабите вече не са като от едно време. Те хората измират на по 60. Кой ще ти стигне до пенсия, че и внуче да гледа, защото няма детски градини.
Да не говорим, че ако не си платиш в родилното, никой не ти обръща и грам внимание. Мъртви бебета, мъртви родилки, пияни лекари, какво ли не видяхме вече.

Младите семейства избягаха по Кипър, Испания, Гърция, там са евтина работна ръка а тук хранят поне още 2 семейства с тези заплати. Не, че нямаме желание, нямаме избор. Ние уж имаме и право на глас, а на президентските избори, в Габрово преброяваха чувалите с гласовете, 2 дни след като бяха обявили президента. Това право на глас ли е? Избор ли е? Кого питат, циганите дето ги хранят с кебапчета и им плащат на ръка за избори или младите, което нямаме време да отидем да гласуваме от работа.

Какво повече да кажа. То и това всички го знаем, само не и политиците. Иска ми се на мен обаче, един ден да се сменя с някой от парламента и да го видя дали ще опита бутче блъскано с вода или сирене от 5 лв. килото. И дали 240 лв. ще му стигнат за 3 дена в хранителния магазин, без да говорим за сметки. Интересно ми е, ако дам на някой от тях 2-те си деца( на 5 и на почти 2г. ) със 70-те лева детски, дали ще успее да им купи по едни ботуши за зимата.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: eced876be1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   България ще остане българска на територията на София, Пловдив, Варна, Бургаси и още няколко големи града и места с някакво индустриално развитие и туризъм, които ще бъдат оградени и охранявани от армията и ще се влиза през КПП. В останалата част от територията получовеците(циганите) ще бродят като зомбитата от Живите мъртви и ще цари хаус, беззаконие и контрабанда.
АЗ съжалявам, че не напуснах страната когато трябваше, но живот и здраве ако имам деца ще ги уча от малки, че трябва да се образоват и да напуснат държавата за да имат щастлив и достоен живот в, някоя европейска страна.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: b9804bc78e
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   №1 твоето мнение означава ли, че всяко българско момиче родило на 24 веднага след висшето си образование да не получава майчинство, защото не е плащало осигуровки?
За №2 нямам коментар, защото е набълвала такива глупости без връзка с темата, но ние си я познаваме, че мрази миналото на бг и че през соца родителите й са имали 0% избор и са нямали автомобил.

 
  ...

...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: a3652e2dc9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   №2, не мислех да отговарям на заяждания като Вашето, но разсъжденията Ви са много предизвикателни и злъчни. Затова реших да поумувам върху невисокото Ви интелектуално съждение за живота. За да Ви е по разбираемо, ще следвам написаното от Вас и понеже, един път се обръщате към мен(автора) на "ВИЕ", после преминавате на "ТИ", реших да следвам Вашето ниво на възпитание и ще пиша на "ТИ", така ще допадне на селският ТИ манталитет. За уточнение- "В моето село ЦЯЛАТА ЗЕМЯ се обработва точно от 3-ма работника 20 сезонни работници (цигани)". Аз никога не съм живял на село, и дълбоко уважавам трудовите селяни, но не и селянията, която преобладава в твоят характер. Човек лесно може да напусне селото, но селянията никога не напуска човека който я притежава! Затова има поговорка"пази Боже, сляпо да прогледа", тя се отнася за такива като теб, попадналите в града, но заедно със селянията си. Повече за селото няма да ти обяснявам, ти добре го познаваш.

Да обърнем внимание на твоята работоспособност. Цитат, "Ние сменяме по 10 работи и бачкаме от сутрин до вечер, ". 10 работи на ден, това го вършат труженичките в бардаците и чувам добре припечелват, карат и по две коли, че и още нещо. Да не си от бранша? Хем пишеш, че си много работлива, хем искаш живуркането - ("Ако не можеш да ми осигуриш живуркането като през кома, не ми се хвали. "). С такова възпитание, трудно ще се отървем от "КОМА", но това е друга тема.

Да се върнем на темата. "Колкото до раждаемостта - кой въведе политиката за две деца? Точно комунягите са ограничили раждаемостта в страната и всяко семейство е имало право на 2 деца, ако имаш повече ти налагат санкции". Пишеш абсолютни глупости за многодетството в миналото, някой жестоко те е излъгал. Многодетните майки получаваха грамоти и чувствителни привилегии, които трябва отново да се върнат, това е един от стимулите-ПРИВИЛЕГИИ ЗА МАЙКИТЕ С НАД 3 ДЕЦА! Но веднага уточнявам, не на конвеерното раждане и захвърляне на децата, държавата да ги гледа в домове, а да се стимулират майките които обгрижват децата си с любов и се грижат за възпитанието им. Задължителното образование на децата трябва да е основният фактор при подпомагането на младите майки. На бедните, държавата реално трябва да поеме разходите за обучение на децата, а не теоретично. Пари на ръка не трябва да се дават, всичко в пособия, храна и облекло. И ако тогава децата пак не ходят на училище, да се търси съдебна отговорност от родителите, тогава децата трябва да се настаняват в интернати за бедни, но не в приюти от сегашният вид. От тези приюти, излизат малко подготвени за живота деца, повечето са несретници.

Моля, ако някой иска да се заяжда и няма мнение по поставената тема, а търси форуми да излива горчивата си злъч, нека бъде така добър и да си намери други полета за изява. Такава е и молбата ми към №2. А за нейното мнение за раждаемостта, ( "Ще си имам ако искам 10 деца, ако искам и 1 няма да имам"), на този етап на нейното възпитание, по добре да изпълни вторият вариант, докато душата й не изчисти тази горчилка, натрупана от ранни години, защото ще я предаде и на невинният си плод. На България й трябват възпитани граждани, а не бройки.

Съжалявам за по грубият тон, бях предизвикан. Каквото повикало, това и отвърнало!

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: f1d8d05ebd
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Принципно и аз не съм съгласна с номер . Млад човек съм да спомена. Полша след втората световна война е в трагично състояние. Имам познати поляци, наскоро бях във Варшава и мога да кажа, че държавата е в подем. Не мога да кажа, че е на нивото на силните държави като скандинавите, но просто ясно си личи, че те се оправят и държавата им върви към по-добро и изплува от блатото. И те са имали комунизъм при това с доста повече опресии - вечерни часове, руски войници и т. н. Но е факт, че тяхното възраждане сега е плод на последните 20 години. Факт е, че те като нация не търсят вината в другия, а се борят да направят нещо по-добро.
А при нас каква е картинката - всеки мрънка и се оплаква, но манталитетът ни е "ниска глава, сабя я не сече". Думи много, действия малко и за съжаление не само по времето на комунизма, но и сега. А пък тарикатлъкът имам чувството, че просто е вроден на много хора. И то не говоря само за управляващите, ама баш на дребно - като почна с това как 12-годишни се предреждат по опашките, защото сигурно бързат да си напишат домашните, окриването на данъци, идеята да прецакаме някого или да вземем, но да не дадем.
Иначе за въпросът на авторката. За мен психиката на хората просто се е променила. Както едно време е било нормално да имат 3-4 пък и повече деца по селата, както сега е нормално мюсюлманите да имат доста деца, така сега просто хората са приели за нормално да имат по-малко. Естествено, че парите са фактор, но смятам, че и на повечето хора просто не им се занимава да гледат повече от 1-2 деца. Едно дете не е малко пари, но в крайна сметка не струва и толкова много пари. Разходите на едно семейство най-вече идват, ако трябва да изплащат кредит или живеят под наем. Иначе едно дете колко пари да им струва месечено - поне до тийнейджърската възраст не повече от въпросните 240лв. Въпросът е, че ние възприемаме изцяло западния модел, когато хората първо гледат да имат образование (няма лошо, но това са примерно 5 години), после трябва да имаш поне 2-3 години трудов стаж - дефакто стана на 26 и ако не си срещнал правилния човек. Просто възрастта за създаване на семейство и дом се вдига. Не казвам, че това е лошо, но че е фактор. Друг е моментът, че една жена като има изградена кариера няма да иска да роди 3-4 деца и да си зареже професионалното развитие. Реално 3 деца са минимум 6 години извън професията, а като се има предвид, че в България е нормално да гледаш едно дете до 3 години (и реално погледното нямаш и друг избор като не ти приемат детето в ясла и нямаш 600-700лв за чястна) и това прави 9 години извън професията.
Смятам, че въпросът с раждаемостта е много сложен. държавата не стимулира раждаемостта и не говоря само за финансов стимул, а говора за наличието на достатъчно места в ясли и детски градини. Ниво на гледана и обгрижване в детските заведения, което няма как да е добре при 20 деца гледани от една госпожа на 350лв заплата. Нивото на образованието в училищата - дисциплина, подходящи учители с педагогически подход и висока квалификация, ниво на базата в училищата е ниска. Отделно нивото на престъпност, наркомании и т. н. са високи, които също влияят за избора на двама млади дали да имат дете. И както казах новият начин на мислене на младите, който е прозападен и доста по-отговорен спрямо децата в много отношения.
Ана

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: c5a6dc032e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   От номер 2 до н. 6/Автора

5 звездички за н. 6! Ами по-лошо не можем и да се справим, в това си прав. В следващите 5 г. дори ще изпреварим по икономичестко развитие страни като Гърция, Португалия и ще настигнем Литва, Латвия и Естония.

От фалиралата и опоскана, задлъжняла държава в момента почти нямаме външен дълг - от 20 000 000 000 долара през 89-та година САМО ВЪНШЕН ДЪЛГ, днес имаме едва 3 000 000 000 евро външен вътрешен дълг т. е., левът е стабилна и уважавана валута, строи се инфраструктура, а отдавна отписаният отрасъл (гордост на Партията някога) на селското стопанство регистрира небивал бум. Българите са спестили в личните си сметки само за последните 3 м. цели 3 000 000 000 лв. Националното богатство расте, дълговете намаляват! Ще се справим с Отличен.

До автора
Е, не отричам - може да е било весело тогава, на кому не е весело, когато не може да бъде уволнен от работа, когато най-посредственият и крадлив шофьор в „Плод и зеленчук“ взима повече от шеф-хирурга, когато желязната завеса пречи да видиш как живеят и се развиват демократичните държави и можеш по цял ден да си цакаш карти с колегите и да си точиш безнаказано нафта и да си „вземваш“ от ничията държавна собственост.
И какво стана, авторе?
Нима ние, пеленачетата, ви разрушихме утопията?
Нима ние взехме кредитите?
Нима ние търпяхме диктатура 50 г., а после избирахме БСП?
Нима ние напечатахме пари през 96-та година?
Нима ние не построихме магистрали, летища, релси?
Нима ние спекулирахме с хляб, олио и други продукти от първа необходимост?
Ние ли ви разрушихме утопията или тя сама се спука, както се пука всеки надут балон, пълен само с въздух - навън така дебел и ояден, но вътре кухо.
Ние просто бяхме вашите деца, безвластни наблюдатели на дребните ви престъпления, скътавания и ограбване на държавно имущество (не ние измислихме поговорки като „Държавното е ничие“).
Кой разграби заводите, ТКЗС-тата и ни остави без хляб? Ваша е и културата на „вземването“ - да си крадваш държавно имущество с повод и без повод. Ние изхвърчаме от работа за една химикална. Не познавам млад човек, който да смята държавното за ничие.

Днес ви е яд, че ние сме свободни да живеем живота си и не даваме и пет пари за глупавите ви утопии - не сме познали лекото и мекото, а и не искаме да бъдем хрантутени от една диктатура за сметка на бъдещите поколения. Колкото и да ми я хвалите, аз не съм ви взела близалката, тогава съм била на майчино мляко. Не сме виновни за вашия провал, защото по закон бебетата и пеленачетата не носят отговорност.

Засрамете се.

Хората построиха след Втората световна война икономики, университети, болници, заводи, мултинационални концерни, инфраструктура и постелиха червен килим на децата си. Вие дори една черга не ни оставихте. Не се ояхте достатачно, но и имате очите да ни критизирате? Нас, които ви плащаме пенсиите, здравното обслужване, КАКВОТО НИЕ НЯМАХМЕ, защото в рушенето сте първи, в мрънкането и критизирането, но в създаването сте последни. Знаете ли какво е да ви вадят зъб на 5 годинки без упойка /дефицит/, да няма антибиотик, когато малкото ти детско телце се задушава от хрипове /дефицит/... мога да изброявам до утре, но в нашия живот е нямало меко и леко, весели глъчки, безплатни гуляй за празниците, манифестации, билетчета за 6 ст., безплатни лагери на моренце, почивчици, за нас оставихте ДЕФИЦИТА, фалита, СРАМА.
И пак не сте доволни.
И пак имате наглостта да крещите за големи пенсии, коледни надбавки, помощи за парно, храна...И ДА КРИТИЗИРАТЕ ОТГОРЕ, че нямало деца, че хората емигрирали.
Каквото посееш, това ще пожънеш. Осигуряваме ви да не умрете от глад, което е щедро в сравнение с това, което вие ни завещахте


Аз днес мога да погледна детето си в очите, а вие?

П. П. До авторката - никога не съм нарушавала законите в РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, което означава, че не съм проститутка, но уважавам много повече тези жени, голяма част от които са принудени да продават телата си, за да се грижат за болни и деца.
Не сме проститутки и жигула и всичи млади хора, които живеем всеки ден в несигурност, които сме почнали работа от най-крехка възраст и действително сме сменили по 10 работодатели, защото Партията не ни гарантира работа и заплатка на готово, капито?
И последната проститутка на магистралата е по-достойна жена от най-„моралната“ червена бабичка, която цял живот е живяла на гърба на децата си - първо на кредит от Лондонски и Парижки клубове, а след това и чакаща всеки месец сигурната си пенсийка.

Кой от нас младите познава сигурност? Сигурен доход, пенсийка?
И все пак постигнахме за 10 г. и ЩЕ ПОСТИГАМЕ много повече от вие за 60 г.

Знаете ли, кога ще се пенсионирам, господин Авторе?

Аз ще се пенсионирам 2055 г., имам десетилетия да създавам това, което вие не успяхте. Имаме десетилетия да работим и да се развиваме, докато вашето време е отминало. Същност затова ви е яд, в това е критиката... .
И да, имаме време да създаваме деца, да им се радваме, да им осигурим всичко, да им постелим червен килим и да сме горди от държавата, демокрацията, от родината си.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: a4b3e59d03
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Аз съм трето дете и ходех през лятото на лагер почти без пари.
За 6 лева две седмици на "Каваците", за 0, 40лв. на Старозагорските бани - там ходех най-често. До 9 клас ходих 5-6 пъти.
Къде е сега това?

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: c5a6dc032e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   До н. 14 - „почти без пари“ няма.
Безплатен обяд няма, мила - и си яла, и си била транспортирана (ток, дизел), и си спала в сгради, които е трябвало да бъдат построени. Всичко в този живот струва парички, дори през комунизма. Всяка година СССР ни е превеждала „безвъзмездно“ 2 милиарда долара, но паричките, разбираш ли, не стигнали за да се осигури „почти без пари“ на непродуктивното население и Партията решава да взима кредитчета. И всичко върви по мед и масло (с леки неудобства като режим на ток и вода), докато кредиторите не си поискали кредитите.
И така завършва приказката на „почти без пари“.
Останалото си го знаем - държавен фалит през 89-та, преговори с кредиторите през 90-те, разпродаване на държавно имущество на безценица. Окончателен фалит 1997 г., загуба на суверинитет (МВФ поема Министерството на финансите).

Не се притеснявай, и „Каваците“ и „Старозагорските бани“ не са били „почти без пари“. Сметките пристигнаха просто през 1989-та и ги плащаме до ден днешен.

Аз моето дете го водя на почивка два пъти в годината, всяка събота и неделя сме някъде, но не чакам то да ми плаща сметките, а вие? Надявам се спомените да са приятни, защото са ограбени от децата ви. За нас никога е нямало и няма да има „почти без пари“ и ТОВА Е ДОБРЕ ТАКА.

„Къде е сега това?“ - ами аз питам Вас. През това време не съм съществувала, в следващите години съм била дете. Не сме ве откраднали ние, не сме били физически в състояние на това.

Защо ни ограбихте? Защо не си платихте сметките и защо не се вдигнахте с поляците поне, вместо да им пращате танкове. Срам ме е, срам ме е от вас. Нямате право и за най-елементарната критика към младото поколение, засрамете се.

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: a4b3e59d03
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   На 5 години не е нужна упойка, защото зъба няма корен. На мен са ми вадели на 7 без упойка и какво да рева ли?
И изобщо номер 13, много сте жлъчна, за да ви вярвам. Вие нямате уважение към аудиторията си, първо. Как да ви изслушаме и разберем, когато гледате само да хапете?
Слагате няколко поколения под един етикет - негодници.
Това си е див фашизъм.
Засрамете се.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: a4b3e59d03
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Номер 15
Сама се опянявате от собствените си слюнки в устата.
Никой не е искал да ви ограбва.
Кой е знаел как е и що е?
Защо е това човеконенавистничество у вас?

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: c5a6dc032e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   До всички националисти

Живеете в пълна заблуда. Не са ни виновни циганите - нямали сме цигани за ръководители, не циганите ни правят законите, заемат високите постове в държавата, приватизирали, крали, взимали кредити за ваша сметка?
Раждаемостта при тях също е спаднала драстично - 2. 3 деца на жена (преди са били към 3-4), при българите раждаемостта се качва през последните 3 г. до 1, 7 деца на жена и не са ни виновни циганите, че не можем да си позволим деца, а тези, които са ни управлявали (и продължават да го правят) в продължение на 70 г. и имат наглостта да критизират, че сме нямали били деца, че сме емигрирали.

Не циганите опоскаха милярдчета, продадоха държавното имущество на безценица и мързелуваха, докато другите народи градиха демокрации, култура, образование, инфраструктура и производство.
Циганите са по-скоро също жертва като българите и всички млади хора, които трябва да живеем и да работим в днешно време.
Не циганите ви взимат всеки месец над 18%!!!! от заработеното, а пенсионерите. Техните пенсии са най-голямото перо в бюджета, не грижата за малцинствата, която практически не съществува.
Да познавате циганин, който е откраднал 2 000 000 000 лв. от ДДС и да се е измъкнал? Да познавате циганин, който е бил социален министър от БСП и да е гушкал милиончета в продължение на години ЗА СМЕТКА на социално слабите? Кой циганин взима 18% от доходите ви и 20% ДДС при всяка покупка?
Аз не познавам, но виж - знам за една Мургина, за една Масларова, за цели комунистически кланове, които живеят за наша сметка и за сметка на нашите деца.
Когато циганин открадне толкова и не влезне в затвора, тогава ще ви стана най-големия привърженик.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 658f581afe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Oх, номер 13, стига бълва глупости!

През 1983г., ми беше поставена страшната, за тогава ( а и сега) диагноза "Левкемия".. Не знам на теб кога са ти вадили зъб без упойка ( апропо, още имам безпроблемни пломби от онези години), но аз бях изпратена на лечение в чужбина, без да дам един лев и без да съм от заможно, или влиятелно семейство. Бях на 6 години. Сега съм на 36 и съвършено здрава! Защо не погледнеш какво се случва към днешна дата с Камен Сарафов? Той е с друга диагноза, но пак е рак и НЯМА ДЪРЖАВЕН МЕХАНИЗЪМ, който да ФИНАНСИРА терапията на един млад човек, с платени осигуровки!

Нямало антибиотици???? За кога говориш? Щото аз още помня медсестрите, които идваха У ДОМА да ми бият антибиотици при пневмония и бронхит. ПАК безплатно.

Помня, също, че всяко лято ходехме на море и поне на един лагер, а зимата - Пампорово, Белмекен и др. Сега??

Университетите ни бяха на изключително високо ниво, което ни даде основите да се реализираме като високо квалифицирана работна ръка, която, обаче, към ДНЕШНА дата е ДЕФИЦИТ! Търси тези, които ограбиха ТКЗС-тата СЛЕД 1989г., а не преди това. Основите ги положихме-други ги ограбиха! Да, имаше неудачници и тогава, както и сега. Но за неудачника не е от значение политическият режим-той винаги ще е неудачник. Може би, нещо такова е представлявало семейството ти? При така блеяната от вас демокрация, ако се пенсионираш през 2055г., трябва да се чувстваш късметлийка. Защото целта е трудещите се да не остават живи до възрастта си за пенсиониране. Така че си спести помиите и си махни капаците от очите!

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: b9804bc78e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   От №10 Авторе прав си в миналото многодетните майки получаваха грамоти, медали, безплатен ЖП транспорт из цялата държава и т. н.
Но не ми е ясно, някой неща, как ще ги сториш, дори да си министър председател.
1. Как ще оцениш обгрижването на всяко дете с любов, как ще претеглиш любовта на родителите?
2. Как ще накараш учителите да записват всяко отсъствие във вече обособените ромски училища? Пък и в другите училища, особенно гимназии за ниска квалификация, доста отсъствия остават незаписани или изтрити, защото училищата са на издръжка от парите дадени за брой ученици. Някой училища не биха се лишили дори от 10 камоли от 200 непосещаващи ученика /не е мнение а проверен факт/
3. Как ще накараш учителите да пишат реални оценки на несправящите се ученици в ромските училища? Нима мислиш, че дете излязло с оценка 5 от селско или ромско училище има същите знания като дете излязло от друго ОУ намиращо се в голям град.
4. Как ще вземеш наложената от теб глоба от безработен и непритежаващ нищо човек? Европейците са на принципа давай помощи за да не крадат и ние тях следваме в момента.
5. Как ще удържиш бедните да не продават дадените от държавата пособия, храна и облекло? Те дори последните европейски помощи от хранителни продукти в края на 2012г продадоха. /лично проверен факт, купих такива продукти за да се убедя/
6. Как ще накараш държавната администрация да купува пособия, храна и облекло на реални цени за да ги раздаде, знаеш предполагам, че има за първолаците имащи право на детски надбавки помощ от 130лв, е администрацията купуваше с тях 1бр яке на реална стойност по ниска от 15лв с фактура за около 45лв и др подобни блузка, лачени момчешки обувки и т. н. Всъщност по хубави дрешки и обувки можеше да си купи грижовна майка за общо 70лв.
7. Как и къде ще построиш тези интернати? Бедните деца в България са около 25%. В момента в България положението е приблизително такова:
1 170 000 деца до 18 г възраст.
292 500 бедни деца.
Около 150 000 деца трябва да настаниш в твойте интернати поради липса на достътъчно грижа.
7. Как ще ги издържащ тези 150 000 деца? Като се има в предвид, че в домовете преди 5 години имаше 3 000 деца и издръжката беше проблем!?

До №1 Нека първо да се оправим с наличните ни деца и после да отделим пари за нови инвитро деца. Какво ще кажеш а?

 
  ...

...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 658f581afe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Номер 7, знам, че през 1985 година бяхме почти 9 000 000 население. Мисля, че тази година визираш.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: c5a6dc032e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   От 13 до 19

Значи сме на едно мнение! Първо - много се радвам, че сте преборили рака през 1983 г., но тогава не съм съществувала, нито имам една пломба от онова време. Дори през 89-та не съм била в съзнателна възраст. НЕВИННА СЪМ, не съм ви взела близалчицата аз, не аз съм рушителка на вашата утопия и спокоен сън.

И все пак, не се ли замислихте, защо у нас е нямало лечение, а е трябвало да ви пращат в чужбина? Колко хиляди хора можеха да се спасят, ако у нас имаше същото лечение, от което сте се възползвали вие?
Колкото до другите хора днес, самата вие трябва да знаете, че всеки организъм е различен. ДНЕС У НАС ИМА МОДЕРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ЛЕВКИМИЯ, проблемът е, че няма дарители на костен мозък, за да се правят трансплантациите, другите медикаменти ги има, не са безплатни, плащат ги здравно-осигурените, така както вашето лечение не е било безплатно, а е било платено или от Съюза, или от някой заем. Лошо няма. Днешната здравна система е уродливото дете на вчеращната, и двете системи ни завещахте вие - вчеращните. Ние бяхме малолетни, да напомним. Вие правихте и комунизъм, и преход, и НЗО-ци, ние само плащаме за грешките ви.
Омръзна ми от мрънкането на представителите на вашето поколение обаче. Провалихте се като цяло, най-малкото защото търпяхте и продължавате да поддържате митове и утопии, без да се замислите за отговорността си към децата си, която не поехте. Живяхте като марионетки, доволни за малките корички хляб и имате наглостта да плюете младите, които сме принудени да ви оправяме бакиите в следващите десетилетия.
Да, радвам се, че сте победили рака, но хиляди други не са били изпратени на лечение в чужбина, нямали са връзки, късмет може би. Един от тях е дядо ми, бащата на моята майка, починал от рак, на комуто не са давали дори обезболяващи в онова време. Умрял е гърчейки се в страшни мъки у дома. Другият ми дядо е починал 1981 г. от турбеколоза в Белене като политически затворник, чиито настойник е била държавата. Държавата не се е погрижила за неговото лечение, днес държавата лекува всички затворници и спазва човешките права на всички.
И да, няма безплатен обяд, така както НЯМА ДЪРЖАВА в света, която да спаси всички болни хора. Ние сме смъртни, дори днес диагнозата „левкимия“ е смъртна присъда ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА, особено за възрастни хора. Децата по-скоро се справят с болестта, това вие самата трябва да го знаете. Всичко си е късмет в случая, воля, организъм. В последно време сме свидетели, че си отидоха много известни възрастни хора, но това е животът. Всеки ще си отиде, днес сте вие, утре сме ние. Въпросът е кой как е живял и какво е оставил след себе си, а вие оставихте най-бедната и опоскана, корумпирана държава в Европа. Така ще останете и в историята.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: c5a6dc032e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Подкрепям изцяло н. 20 - всеки сам си е отговорен за гледането на своите деца, за тяхното възпитание и изхранване. Ролята на държавата е да защитава националната ни сигурност, вътрешната сигурност, да изпълнява договорите с ЕС, НАТО, ООН, да се грижи за спазването на човешките права, да строи инфраструктура, да събира данъци и да следи за тяхното разпределяне по закон, да пише Законите и да следи за тяхното спазване, да гарантира демокрацията, свободата на словото и вероизповеданията.
РОЛЯТА НА ДЪРЖАВАТА НЕ Е да ни изхранва децата, да ни плаща почивките, да взима кредити, коитод да депозира в швейцарски сметки на името на разни „партизани“, да хрантути непродуктивното си и крадливо население и да стимулира раждаемостта сред социално слабите. Държавата дори не е длъжна да плаща по 3 инвитрота на двойките, които не могат да имат деца, но понеже сме солидарно общество, решихме, че ще го прави. Какво искате повече да направила държавата за вас?
Всеки сам си прави сметката, кога и колко деца да има.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: c5a6dc032e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   „Университетите ни бяха на изключително високо ниво, което ни даде основите да се реализираме като високо квалифицирана работна ръка, която, обаче, към ДНЕШНА дата е ДЕФИЦИТ! “

цитат н. 19

Като са ви били толкова добри университетите, колко Нобелови награди спечелихте, колко автомобила конструирахте, колко операционни системи програмирахте?
Днес българите поне са известни като едни от най-добрите информатици, правим напредък в медицина, фармация и стоматология.
И как сте могли да направите каквото и да е било, когато сте зубрили по цяла седмица История на комунизма и Марксизъм-Ленинизъм, учили сте как да се оцелявате в бункери и да стреляте с „Калашников“ (ха ха).
На Запад от край време са се подигравали на нашите „учени“, до днес нямаме и един университет в ТОП500.
Образованието и при вас, и при нас беше калпаво и изцяло ваш продукт (бебетата не могат да стават министри на Образованието), но ние поне имаме достъп до информация, до ЧУЖДА литература, а и има доста читави млади преппдаватели, учили в чужбина, които рано или късно ще си свършат работата и ще започнат да произвеждат качествени специалисти.
Въпрос на време е старите професори да се изчистят и да станем европейци и по образование. Лично изгорихме с майка ми учебниците ? от университета, не само нямахме с какво да се греем тези зими, но и в този момент нямаше по-щастлив човек от нея, докато гледаше как мутрата на Сталин се гърчише в печката.
Ох, безценно детство! Безценни времена на Прехода. И колкото и уродливи да са били те, поне ни дадоха свобода да мислим, да действаме. ВИЕ НЕ НИ Я ДАДОХТЕ, просто имахме късмет системата да се самоунищожи и да настъпи блажен хаос, в който се научихме да се борим, да работим, да учим - все неща, които вие 50 г. не направихте.
Кеф ми е да гледам детето си днес и съм решила да имам още две деца, защото мога да им осигуря всичко, което нямахме ние и най-вече ще растат като свободни европейци, ще учат в европейски университети и няма дори да знаят, кой е Тодор Живков. (Амин)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: c5a6dc032e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   н. 16 - авторката и тези като вас слагат нашето поколение под един знаменател, аз само следвам наложеният в темата тон. Става въпрос, че не сме имали деца, че сме били емигрирали... бла-бла-бла, ще сме затрили държавата, нацията едва ли.
Е, явно е било нормално да се вадят зъби без упойка, но не ставаше дума за разклатен зъб, а такъв с пулпит и страшно болеше. Още си спомням тъжното лице на стоматоложката и майка ми, която обиколи 100 аптеки и не намери медикамента.
Цялото ви поколение слагам под един знаменател, защото продължавате да пълните главите на внуците си с глупости и сте предпочели живуркането пред това да се вдигнете като поляците например. Срамно е, че България е единствената страна, в която е нямало нито един протест срещу комунизма, дори в СССР хората са се вдигали, но не - ние сме ходили на „безплатен“ лагер. Това остава в историята. Срам.

... и до скоро не ви обръщах внимание... вчерашни хора, но когато чух племенника си (на 10 годинки), че Тодор Живков бил раздавал бомбонки и се живяло като в рая, направо останах с отворена уста. Същият този племенник, който всяка година има ново колело, има нов лаптоп и смартфон, който не яде банани, защото му били омръзнали ще ми разказва, как се живяло през комунизма и, че искал да дойде комунизъм. Тъжно е другари и другарки, тъжно е, че продължавате да повреждате и младите хора с вашите дивотии.
Разбирам ви, че тъгувате по младостта си, но теглете една черта и мислете как да помогнете на младите тук и сега, вместо да пълните главите на децата ни с бръмбари. (които ще са бъдещето ни след 20 г. и трябва да живеят с вашето минало преди 20 г.)
На племенника ми трябва да му вземат и „колелетата“ (така им е казвал май бай Тошо), и смартфоните, и компютрите, но и бананите, и Тоблероните, и тетрадките с бели листа, да му изкарат 5 зъба без упойка, да му вземат 20-те чифта обувки, якенца и всякакви шарени западни дрешки и т. н. и пак ще живее по-добре от нас, защото би следвало и ток да има на всеки 2 часа, и вода да няма през ден, да го натикат в сива униформа и да го пратят в студената класна стая да кибичи по цял ден и да слуша, как чичко Тодор Живков раздава бомбони лакта...

 
  ...

...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: f1d8d05ebd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   До последните номера. Не разбирам единствено как може в България да виним все по-възрастните от нас. Замисли се в Германия са имали Хитлер. Това е нещо, с което и до ден днешен се срамуват - правят паметници, дават немско гражданство на евреи от израел и т. н., но никога няма да чуеш един немец да вини баба си или дядо си защо е повярвал на Хитлер, защо е тръгнал след него. Те гледат да оправят положението сеге, борят се сега, но не винят, не сочат с пръст, не мрънкат, не трупат негативизъм. Нима държавата дава нещо по-добро на децата в някой африкански държави или Афганистан? Тоогава не ми се мисли тези деца и техните деца какво изпитват към родината си.
За едно иначе те подкрепям - държавата не е длъжна да ни гледа децата, не е длъжна да плаща почивки и не знам как някой може да реши да има дете, разчитайки, че държавата трябва да му плаща. За това сме на едно мнение, въпреки че ако погледнем сканиднавите при тях данъците са до 65 % и най-бедният има право на скъпо лечение и на детето му се предоставят много от нещата, които с теб смятаме, че не е нужно държавата да осигурява.
Иначе много силно се отклонихме от темата. Въпросът не беше за комунистическото време, а за ниската раждаемост в България. Авторката само е констатирала факта, че раждаемостта преди 20 години е била по-висока и времената по-спокойни за нея. Констатира, че сега раждаемостта е ниска, времената са по-неспокойни. Това е факт и не виждам тя да е отваряла дискусиите за причините за тези факти. Вярно е, че това което се е случило по времето на комунизма пък и последните 23 години след комунизма са причината да сме на това дередже, но не това беше основната теза. Въпросът й е как да се стимулира раждаемостта?
Ана

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: b9804bc78e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   №2 Стига вече непоносима си! Аз №10, 20 не виждам нищо смислено написано от теб или някой доста те е лъгал или просто си ядосана на света.
№20 Не съм го написала като мнение а като искренни въпроси към автора. Той в коментара си №11 даде някой идей и искам да му кажа, че не става така както го е замислил, да даде други идей, ако не може да отговори на въпросите.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: f1d8d05ebd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   И само до коментара ти като номер 25. Съжалявам, че племенникът ти така е говорил за Тодор Живков. В никакъв случай не съм привърженик на комунистите. Всъщност и те доста силно са ограничили моето семейство. Но все пак така са го възпитали родителите му или така е оставен да бъде възпитаван от техните родители. Никой не може да кажа не другия как да си възпитава детето, въпреки че наистина картинката е жалка.
Но не смяташ ли, че просто народът е такъв, а не комунистите? По време на турски робоство колко възстания сме вдигнали? Защо ние се освобождаваме след Гърция и много други държави и ако не е дошла Русия (не съм русофил) надали нашия народ щеше да се вдигне да се освобождава? Кой е предал Васил Левски - българин? Колко българи сега търпят нереални условия на труд на даден работодател и то млади хора - колко се събраха в една фирма и колективно да кажат не на шефовете си? Колко от сегашните млади се противят на ставащото се? Истината е, че ние като народ или си мълчим или бягаме в чужбина. И това не е качество на масите от времето на комунизма. За мен просто масата си е такава.
Ана

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: c5a6dc032e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   Ана, права си по принцип, но забравяш, че в Гармания практически цялото това поколение стана жертва на лудостта си. За мъртвите или добро, или нищо. Нашите комунисти не само не умряха на бойното поле, но и не бяха осъдени на международен процес процес (виж Нюрнберг), а останаха във властта, на важни постове в държавата, в образованието и здравеопазването. Ще сме същите плужаци като тях, ако не ги критизираме поне, ако сме твърде млади да заемем въпросните постове.
И понеже посочваш Германия за пример, раждаемостта там е 1. 3 промила, докато у нас е средно 1. 7 промила сред българския етност, с което имаме по-висока раждаемост от тях!
Прочети немските учебници по история, които се учат в Гимназията и ще видиш, че не е пощадено цялото поколение, повярвало на нацистите, докато следващото поколение, изградило страната от нищото е възхвалено и днес се наслаждава на заслужени заможни старини, а немските пенсионери взимат много по-високи пенсии дори от някогашните си заплати, защото са заслужили. Каквото си посееш, това ще и пожънеш. Това не е зле и нашите пенсионери да запомнят, преди да размишляват за раждаемостта, демографското развитие и емиграцията на нашето поколение, защото те направиха, каквото са направили до сега. Нито могат да раждат, нито имат право да ни се налагат, а това как ние ще останем в истрията, ще стане ясно през 2070 г. (20 г. след пенсионирането ни). И ние имаме отговорности, и ние сме на кантар.

Ана, моят град е пример за това. Той е бил управляван 70 години от БКП, а после от БСП. Хората като автора продължаваха да избират тези личности, младите напуснаха града, но ето, че днес заместник - кмет е млад човек, набор 1981 г. и събира заедно с Прокуратурата доказателства за всички злоупотреби и кражби, поне за последните 10 г. (на другите им е изтекла давността). И, мила Ана, как да не критизирам цялото им поколение, когато отива нашият човек да прави годишен ремонт на една улица и да сменя канализацията там по Европейски проект, а УЛИЦА ИЗОБЩО НЯМА. Същата тази улица по документи е била построявана в последните 30 г. вече поне 5 пъти.
Ана, както и да го въртим, нашето наследство е тежко. И както навремето немците са поискали сметката на нацистите, редно е и ние да поискаме сметката на комунистите, не смяташ ли? Ти как би постъпила на мястото на този млад заместник-кмет? Знаеш ли как е постъпила другарката кметица в миналото? Просто е взимала още и още държавни пари за въпросния строеж, дори има фактури за оградки и тротоарчета. Такива са тези хора, Ана, на нас това ни е чуждо, но за тях това е правилото, така са си живели, търпели. В това се състои вината им. Да, колективна е и е добре да приключим с този период на историята си, защото рискуваме да го повторим и един ден да оставим на децата си подобно наследство.
Немците ти не ги гледай. Те са имали Нюрнберг и доблестта да си оставят костите по фронтовете, нашите са отворили километрично усти да пропагандират комунизма.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: c5a6dc032e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   Не мисля, че народът ни като цяло е виновен. Какво имаме общо ти и аз, прабаба и прадядо, че някой си решил да ходи на безплатен лагер, да нагъва салам „Камчия“ за 10 ст. и да яде баничка за 5 и забравил да направи своята Пражка пролет? Ние сме единствената страна, освен СССР, която е изпратила танкове дори. Срам и позор!
Но не забравяй, че същият този народ е дал В ЕДИН ДЕН 22 000 жерви в Априлското възстание, застанал е пред влаковете за Аушвиц и е спасил 30 хил. евреи и още стотици хиляди роми. И така както немците например не са били 1000 години фашисти, така и ние по принцип не сме комунисти и хрантутници като народ. Просто едно-две поколения с течение на времето ще се изчистят по естествен път от важните държавни постове и ще дойде и нашето време. Въпрос на търпение е и вече няма да ни се налага да се съобразяваме с подобни хора.
Ана, да не мислиш, между другото, че жителите на въпросната улица в строеж не са знаели, какво става? Защо тези люде не са протестирали поне в последните 20 г.? Трябваше да дойде някой 81-ви набор и да им построи улицата, после сигурно ще го заплюят, че е вдигал шум и не им е давал да си „взимват“ от плочките за тротоара, от асфалта или да си направят частни огради от тези, определени да оградят тротоарите.
Ана, тези хора са продукт на тази система, защото са възпитани в целодневното училище в „ценностите ?“ и днес същите тези люде ни плюят по интернет, че сме били деградирали, нямали сме деца, амбициозни, материалисти, чалгари и какво ли още не. Нямат право просто на това, разбираш ли? Просто да замълчат и да престанат да зомбират децата с глупостите си. Това би било достатачно, а в първото са били тренирани толкова добре...

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 3c2b47c461
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

32.   №13, страните от западна Европа се оправиха след Втората световна война, защото САЩ им наляха милиарди долари по плана Маршал. Човешкият фактор е също важен, но и паричките на чичо Сам са от огромно значение в случая.
№15, богатите страни и най-вече великите САЩ знаеш ли какъв външен дълг имат - така че не сме живели и не живеем само ние на кредит. Нашият кредит е нищо в сравниие с техния.
Цялата работа е, че в последните 22-23 години няма правителство, което де не е спазвало стриктно секретната част на плана Ран-Ът. Има само едно изключение. Не ви
ли е минавало през ума, че цялата тая простотия от страна на всички правителства не е случайна - некадърни, продажни, корумпирани, ама чак пък толкова? Всички, безотказно действат в посока на геноцид спрямо собствения си народ. Това е.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: c5a6dc032e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

33.   н. 32 - всеки си има право на собствено мнение. Уважавам Вашето.
Но за съжаление причините за днешното положение не са само в последните години. Както и да е - дори и те са продукт на управлението на същите тези хора, които са управлявали или са били възпитавани и образовани от въпросната диктатура.
Лошо няма държавата да има кредити, тук сте прав, но не и държава като България. За съжаление нашите кредити не са били използвани за инвестиции, както е било правено това на Запад, а са били използвани изключително за потебление, както и самите съвременници горе пишат „почти без пари“ е било всичко за населението при една минимална производителност. Напомням, че винаги се гледа и колко кредити имаш в сравнение с БВП, а нашите предшественици са си живуркали над стандарта си.
Ако бяха инвестирали парите в инфраструктура, здравеопазване, високи технологии и образование поне, евала щях да им кажа. Вместо това са се наслаждавали на разни „безплатни“ придобивки. Кажи, не е ли наивно да смяташ, че това и онова било безплатно?
Но в едно съм съгласна с Б. Б. - калпав ни е бил „човешкия материал“.
Иначе, планът Маршъл действително е голям успех. Хората са инвестирали, не са консумирали, както са направили нашите люде с парите, отпуснати от СССР и от продажбата на държавното злато. И днес имат нахалството да протестират за повече хляб, да не се строили магистрали - ами не се ли наядоха тези хора, не разбирам?
Ако имаше кой да дава кредити на държава, фалирвала 4 пъти в последните 40 години, нямам нищо против да вземем и ние като гърците 400 милиарда кредити, но после пак някой ще трябва да ги връща, а някак си не ми се ще да завещая такъв дълг на днешните бебета. На кой не му се живее на меко и леко, но на каква цена?

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 83d7d9db04
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

34.   Ама си наисатина много ограничена и необразована, номер 2!

Говориш за Тодор Живков, след като президент е бил Ж. Желев, а днес премиер е един тъп пожарникар, който и да говори не може, та камо ли да научи протокола.
След като минах през един от кофти ВУЗ-овете ни и се съдрах да уча, вече 12 години работя в дипломатически корпус, където бях приета от раз и до момента се развивам със страхотна скорост. С кеф отхвърлям такива ограничени душици като твоята, дето хал-хабер си нямат, но много говорят-приом предимно на празните тенджери. Съгласна съм, че след 1989г., наистина всичко беше дефицит, в това число и медикаментите, но нали това е след срива на омразния комунизъм? ! А?

А може би си поредната заблудена от магията на обединена Европа? (смях) Не виждаш ли, че този балон вече издиша? След като тотално спадне, кого ще виниш за собствената си неудачност?

1975г. Излиза първа част на албума "Мистерията на българските гласове". Каква е съдбата на ансамбъла на БНРТ можеш и сама да провериш. Втората част на албума излиза през 1987г.

1977г. -Гласът на Валя Балканска звучи в космоса. Песента е "Излел е Делю хайдутин", записът е изпратен с още 27 песни от цял свят с "Вояджър".

1979, април месец- Георги Иванов лети в космоса със "Союз-33", в екоп с командир Н. Рукавишников.

От 1979г. започва разработването на българските компютри "Правец", като през 1982г. започва масовото им производство.

Още много мога да напиша, но за разлика от теб, имам и други занимания в живота си. Хайде, напиши ми нещо значимо, което се е случило след 1989... а ако искаш, може и да напишеш нещо по темата на автора. Аз лично, ако ще пиша повече, ще е само за това.

Хайде, върви злобей със здраве!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: c5a6dc032e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   н. 34, и Т. Живков, и Желю и Б. Б. са представители на вашето поколение, което ни остави тези бакии.
Валя Балканска не строи магистрали да напомня.
Желев като президент е нямал никаква власт, не ми е симпатичен, но какво има общо той с темата тук?

“От 1979г. започва разработването на българските компютри "Правец", като през 1982г. започва масовото им производство. “

Какво е било това „масово“ производство, когато няма българско нормално българско семейство с комоютър, било и Правец, докато в САЩ в това време всяко трето домакинство е разполагало с МАС.
На напомним, че ние само сме сглобявали въпросните компютри по АМЕРИКАНСКИ ЛИЦЕНЗ.
Имахме в училище няколко правец-а - пълен боклук. Купиха на старо после МАС-ове от същата година и си работеха машинките.

Разните му там космонафти са били част от Студената война. Да напомня, не са построили нито една магистрала, нито едно нормално летище, а БДЖ се движи по линиите, които са ни оставили немците. Срам! Пропукахте 70 г.
Бойко не е също цвете, нали е от вашето поколение, но поне сложи някакво начало. И той е човек от миналото и само е потвърждение на моята теза, че вашето поколение като продукт на комунистическата диктатура трябва да няма право да заема важни постове в държвата.
Колкото до комунизма - едно си баба знае, едно си баба бае - били сме бебета и малки деца, не сме ви взели близалката. Ако търсите виновни, погледнете в огледалото. Хайде, защо не ни построите отново комунизъм? (ха ха) Да не мислите, че децата ви ще са съгласни да дадат ключовете от колите, апартаментите си, iPad-ите си в ползата на общото благо? Да не мислите, че един единствен млад човек ще се остави да го затворят зад стени и желязни завеси, да няма право да пътува и да се развива свободно? Да не мислите, че ще остане един лекар в страната, ако получава толкова, колкото последният общ работник?

Какво се е случило след 1989 година ли?
За начало се платиха кредитите, които сте взели, за да се размотавате в космоса и да спонсорирате творчеството на изгодни на режима творци. Затворихме Белене. Станахме член на НАТО и ЕС.
Построи се най-модерното метро в Европа, една магистрала и най-вече - порастна моето поколение, образова се и в чужбина, пътува свободно из света и се развиваме достатачно добре, че да можем да осигурим на децата си хляб, парно, олио и имаме непрекъснато ток, което вие не можете да кажете за годините преди 89-та, дори и за тези преди 99-та.
Питайте ме след 20 г., какво се е случило, още не сме взели властта в държавата, но дори нищо да не правим, не можем да се провалим толкова, колкото сте се осрали вие.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: f2dc9fad71
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   Номер 20, всъщност погледни каква е темата и ще се убедиш, че това което съм ти написал е логично, и ако имах власт бих го направил.
Ана, не съм сигурен, че немците се срамуват от Хитлер, който между другото е човек с много качества, за които едва през последните няколко години започна да се говори, вси пак факт е, че историята (каквато сега ни я представят) я пишат победителите и властимащите.

Ale

 
  ...

...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: f2dc9fad71
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

37.   Номер 10, мисля че много добре знаеш какво искам да кажа :)

Ale

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: f2dc9fad71
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

38.   Понеже тамата леко се измени към комунизъм, съм длъжен да се изкажа философски и по този въпрос. Естествено не харесвам режима заради всичките му деяния (начина по който идва навласт, промиване на мозъци, преследване на мислещите хора, състоянието в което остави държавата), но трябва да прзнаем, че и демокрацията ни не я бива. Свободата се превърна в свободия. Комунягите крадяха, ама и тези не лъжат (нали са потомци на комуняги). Всички знаем (без електората на БКП/БСП), че преди 89та голяма част от предприятията са били губещи, но са се финансирали (за сметка на печелещите предприятия и на външния дълг) за да работят и да не се съкращава електората. След промените покрай закриването и разродаването на тези, бяха съсипани и печелещи и добре работещи предприятия. Комунизма има голяма роля за сегашното състояние на държавата ни, но прехода демократите го правиха. Истината е, че и сегашните са готови да съсипят народа си заради собственото си благо, спомнете си, не сме народ, а мърша... , не е моя мисъл това, и не важи за всички, но и малкото стигат.

Ale

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 86a065a6c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

39.   Има демографски срив, защото се толерират пенсионерите и циганите, които са лесно манипулируем електорат.
Държавата няма нужда от свежа кръв... а от послушни гласоподаватели... 'що тогава да насърчава раждаемостта? !

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: 660e95f68c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

40.   много ги мислиш тези работи гледай на теб да ти е добре а за другото за 1300 години много са искали да ни унищожат и не са успяли и сега няма да стане

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: a3652e2dc9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

41.   №20, ще се опитам да дам мнение по въпросите които ми задавате, с уговорката, че не съм многознайко и нямам претенции, че моите виждания ще помогнат за решаването на проблема с демогравския срив. Нали затова е този форум, който има виждания да ги сподели. Колективното мислене е най ползотворно.

1. Как ще оцениш обгрижването на всяко дете с любов, как ще претеглиш любовта на родителите?
-Когато писах за обгрижването на децата, имах предвид майките които са загрижени за децата си, да бъдат възпитавани, да бъдат добре хранени(наскоро даваха по телевизията, че ромче е починало от лоши грижи от страна на майката). Мисля, че всеки може да прецени, дали едно дете расте щастливо или е тормозено, достатъчно е да видиш погледа и усмивката му.

2. Как ще накараш учителите да записват всяко отсъствие във вече обособените ромски училища?
-Аз не съм расист и мисля, че не трябва да има" обособени ромски училища", но за съжаление ромите сами се изолират в гета и на този етап най добре ще е, преподаватели да им бъдат учители от ромски произход, така децата ще се адаптират по лесно. А за нарушенията които са принудени да правят учителите, не бих могъл да кажа нищо, не ми е познат техният статут.

3. Как ще накараш учителите да пишат реални оценки на несправящите се ученици в ромските училища? Нима мислиш, че дете излязло с оценка 5 от селско или ромско училище има същите знания като дете излязло от друго ОУ намиращо се в голям град.
-Защо учителите пишат нереални оценки, също не знам. Вероятно е някаква изкривена политика, по едно време им плащаха за висока успеваемост на децата, нямам идея. И аз не съм съгласен с това нереално оценяване, но това е най вече в ущърб на децата, после като кандидатстват за средно образование всичко излиза наяве и тогава се вижда голямата разлика в подготовката им. Нали затова има инспекторат по образованието на децата, да си влезе в ролята и да не се допускат такива аномалии.

4. Как ще вземеш наложената от теб глоба от безработен и непритежаващ нищо човек? Европейците са на принципа давай помощи за да не крадат и ние тях следваме в момента.
-Мисля, че с глоби нищо няма да се реши. Затова смятам, че на такива родители трябва да се търси съдебна отговорност, но не да се глобяват, а да им се настаняват децата в интернати и там да бъдат обучавани. Родителите които не пускат децата си на училище, да бъдат принуждавани да полагат обществено полезен труд и така да компенсират разходите които обществото прави за обучението и издръжката на децата им.

5. Как ще удържиш бедните да не продават дадените от държавата пособия, храна и облекло? Те дори последните европейски помощи от хранителни продукти в края на 2012г продадоха. /лично проверен факт, купих такива продукти за да се убедя/
-Това което сте констатирали, говори колко безхаберно се управлява държавата. Няма как да ги продадат, защото веднага ще се разбере-детето няма да има пособия, ще бъде голо и гладно(храната да им се дава в училище), а ако родител дръзне да възпрепятства детето, следва точка 4.

6. Как ще накараш държавната администрация да купува пособия, храна и облекло на реални цени за да ги раздаде, знаеш предполагам, че има за първолаците имащи право на детски надбавки помощ от 130лв, е администрацията купуваше с тях 1бр яке на реална стойност по ниска от 15лв с фактура за около 45лв и др подобни блузка, лачени момчешки обувки и т. н. Всъщност по хубави дрешки и обувки можеше да си купи грижовна майка за общо 70лв.
-Съжалявам, Вие сте на "ТИ" по тези въпроси, и по добре от мен знаете как трябва да се решат, с контрол разбира се. Но това са технически и административни проблеми, които лесно и бързо могат да се решат, след като си изберем честни хора да ни организират живота, не Калинки.

7. Как и къде ще построиш тези интернати? Бедните деца в България са около 25%. В момента в България положението е приблизително такова:
1 170 000 деца до 18 г възраст.
292 500 бедни деца.
Около 150 000 деца трябва да настаниш в твойте интернати поради липса на достътъчно грижа.
-Почти във всяко село останаха пустеещи училища, спокойно могат да се преобразят в интернати. Не знам откъде я имате тази статистика, но аз говоря за крайно нуждаещи се, за деца на болни родители, на инвалиди, не става въпрос за здрави, но мързеливи родители. Мисля, че крайно нуждаещите се няма да са толкова колкото ги сочи Вашата статистика. Нали затова сме социално общество, трябва да помагаме на изпадналите в беда, никой не е застрахован в живота, на всеки може да се случи беда. Усещам ирония във въпроса Ви, напишете Вашето виждане, явно горе управниците ни нехаят, не са за там.

7. Как ще ги издържащ тези 150 000 деца? Като се има в предвид, че в домовете преди 5 години имаше 3 000 деца и издръжката беше проблем!?
-Мисля, че децата няма да са толкова много, но даже и да са толкова, може да се намери начин. Отец Иван сам организира храната и подслона на повече от 150 гърла. Сравнението което правите с домовете за изоставени е неуместно. Едно, че в тези домове липсва съвременна организация, явно се крадат средства(гледали сме по телевизиите), а и разходите за болни деца са много по големи. Спомням си, когато бяхме малки ученици, училището ни имаше опитно поле, в което засявахме различни култури и се грижехме за тях. Защо това да не се приложи сега, по селата има пустееща земя, в училището се прави интернат, прави се опитно поле и хем децата ще се учат как се отглеждат различните култури, хем могат да си произведат и зимнина. Всичко е въпрос до организация. А и децата ще се научат на труд и дисциплина.

Опитах се да Ви отговоря на въпросите, интересно ще ми бъде да узная, как Вие бихте постъпили за разрешаването на демогравският срив и как да се погрижим за нашите деца?
------

 
  ...

...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: c5a6dc032e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

42.   Браво на номер 41. За съжаление предложените решения са доста утопични и неприложими в условията на демократично държавно управление, членство в ЕС, НАТО и ООН.

„ как Вие бихте постъпили за разрешаването на демогравският срив и как да се погрижим за нашите деца? “
Ето го и моят коментар и възможни решения.

1. Как ще оцениш обгрижването на всяко дете с любов, как ще претеглиш любовта на родителите?
„Когато писах за обгрижването на децата, имах предвид майките които са загрижени за децата си, да бъдат възпитавани“
Съжалявам, но въпреки перфектния правопис не можах да разбера - майките или децата да бъдат възпитавани?
Проблемът с негледаните деца го имат и много по-богати общества. В Германия имаше доста случаи на умряли от недохранване деца. Там се опитаха да възпитават родителите като им предложат безплатни курсове и посещения от акушерки, които да ги съветват при гледането на децата им. Въпросът е, че точно проблемните родители не се възползват от тази услуга. Сериозно ли смятате, че можем да познаем негледаните деца по усмивките и очите? По този показател всяко изтормозено от амбициозни родители българче е по-негледано от всяко пуснато на воля ромче. Има неща, които никой не може да проверява и да контролира, защото не са материални. Любовта и грижата на родителите не е функция от материалното им положение и от етноса им и не може да бъде обект на контрол от държавата (демократична или диктатура), защото не е измислен модел за контрол, мярка и теглилка.

2. Как ще накараш учителите да записват всяко отсъствие във вече обособените ромски училища?
И аз съм за повече роми-учители, но това би значило въвеждането на квоти в университетите по етнически принцип. Това вече е правено от 1983 г. до 1989 г., което само доведе до експлозия на самоопределящите се като помаци и турци кандидат-студенти и не доведе до реално повишаване на квалифицираните сред малцинствата. Освен това не вярвам, че можем да интегрираме децата от малцинствата, когато дори учителите им са представители на етноса им, говорят езика им, обличат се като тях и изобщо не принадлежат към културата на мнозинството в страната. Как после такъв човек ще говори български, ще може да работи при работодатели-българи?

3. Как ще накараш учителите да пишат реални оценки на несправящите се ученици в ромските училища?
Този проблем и в момента е решен посредством системата на външно оценяване в 4-ти, 7-ми, 10-ти и най-вече в 12 клас (матура). Освен това всяка година Инспекторатите по места правят репрезентативни изпити на случаини ученици от случаини класове и випуски във всяко училище.

4. Как ще вземеш наложената от теб глоба от безработен и непритежаващ нищо човек?
„Родителите които не пускат децата си на училище, да бъдат принуждавани да полагат обществено полезен труд и така да компенсират разходите които обществото прави за обучението и издръжката на децата им. “
В демократичната държава всички хора са равни пред закона. В момента у нас образованието до 12 клас е безплатно за всеки ученик. Ако изискваме от едни родители да полагат обществено полезен труд, които да компенсират разходите на държавата по децата им, тогава трябва да въведем и такси за останалите родители в размер на 1100 лв. на срок, каквато е издръжката на един ученик в момента.
Отново не можах да разбера, какво предлагате същност. Имате чудесен правопис, но не разбирам точно идеята Ви. Ако смятате, че трябва да се отнемат децата на такива родители, аз съм ЗА, но да не забравяме, че в този момент настойник на децата става държавата и нейни са не само правата, но и всички ЗАДЪЛЖЕНИЯ. Съдът не може да отнеме само родителските права, отнемат се и задълженията на родителите. Не можеш да наложиш наказателно производство (обществено полезен труд) на родители, които по закон вече не са такива.

5. Как ще удържиш бедните да не продават дадените от държавата пособия, храна и облекло?
В момента, в които подаряваш кутия с фасул (дарение), ти се отказваш доброволно от всякакви вещни права - получателят на дарението става собственик на вещта и може да прави, каквото си иска с нея. Точка.
Аз съм против всякакви вещтни дарения. Просто трябва да се дават ваучери за храна, дърва и облекло втора употреба на социално слабите, които да са поименни. За децата трябва да се предложи и занималня и да се предложи НА ВСИЧКИ ДЕЦА в училище (не само на социално слабите) не само закуска като до сега, но и безплатен здравословен обяд и следобедна закуска. Да се премахнат всякакви детски надбавки и помощи при раждане за майки, които нямат минимум 12 месеца трудов стаж. Да се предоставят БЕЗПЛАТНО за всички училищни униформи. Тези дрехи не могат да бъдат продавани, защото няма да има пазар за тях. По този начин ще се помогне на всички родители, а социално слабите деца няма да бъдат изолирани от съучениците си.

6. Как ще накараш държавната администрация да купува пособия, храна и облекло на реални цени за да ги раздаде
Държавата, особено корумпираната (независимо от формата ? на управление), никога не е била добър стопанин. С една добре измислена и планирана система на ваучерите, социално слабите могат сами да пазаруват на пазарна цена съответните стоки. Ще се спести от бюрокрация и практически няма да има възможност за злоупотреби и корупция. Който социално слаб все пак злоупотреби, ще губи помощта.

7. Как и къде ще построиш тези интернати? Бедните деца в България са около 25%.
Моля за точна информация за изследването, доказващо, че 25% от децата у нас са бедни. Но дори това да е така, за да ги отгледаме по селата в трудови интернати тези
По ваши данни това са 292 500 деца, които първо трябва да транспортираме в съответните трудови интернати в селата, а нашето държавно БДЖ е фалирало и не е в състояние на това. Предлагам да възложим тази задача на външния изпълнител „Дойче бан“, който има опит с транспортирането на големи количества хора в трудово-възпитателни лагери като Аушвиц, Дахау и тем подобните.
Сега сериозно.
Много добра е идеята да се използва съществуващата инфраструктура в селата, но за съжаление имаме много болезнен опит с криенето на деца по селата - кой разумен учител ще се премести със семейството си да живее там, къде ще са възможностите за социални контакти на децата? Къде тези деца ще правят практика и ще научат занаят? По селата няма нито ресторанти (сервитьорство, готварство), нито фабрики, нито фризьорски салони, болници (медицински сестри, санитари, болногледачи). Слава Богу, вече сме осъзнали, че не можем да заточваме децата, бъдещето на нацията ни, в селата. Мястото на интернатите за сираци е в градовете, където децата ще могат да се образоват и развият, където ще има и съседи, квалифицирани учители, възпитатели, неправителствени организации, работодатели, които да упражняват обществен контрол над дома.
„Далеч от очите, далеч от сърцето“, ние не можем да си позволим това отношение към бъдещето на нацията.
Но е много важно да оползотворим наличните ресурси по селата. Много евтино държавата може да ремонтира с пари по програми на ЕС тези училища и да ги превърне в домове за възрастни хора, чиито деца не искат да се грижат за тях. Задача на държавата е да се погрижи за достойни и мирни старини на хората, чиито активен живот е зад гърба им, а селата предоставят много добра възможност за това. Освен това ще се разкрият работни места за ромите в икономически слабите райони. За желаещите ще се предоставят курсове за санитари, болногледачки, а и за медицински сестри. Така сравнително евтино можем да решим най-големият проблем от демографското развитие на страната - грижата за старите хора. Важно е обаче държавата да поема грижата само за действително нуждаещите се хора без недвижима собственост, които не са продавали или преписвали такава в последните 10 г. Може да се предостави помощ на тези достойни възрастни хора, за да кандидатстват по програми на ЕС и сами да основават трудово кооперативни земеделски стопанства, в които да произвеждат плодове, зеленчуци, да развиват животновъдството на страната, но и да предават знанията и уменията си на младите хора по места. Така не само ще могат да се самоиздържат, но и ще развият селското стопанство на родината, а освободените средства от пенсии да отидат за образование и квалификация на младите хора. Голяма част от демографските проблеми ще бъдат решени благодарение на активността и трудолюбието на възрасните българи, които да компенсират явната некадърност на родителите в последните 20 години като освободят повече средства за възпитатели и учители, като възпитат у ромите по селата трудови навици и създават голяма част от брутния вътрешен продукт на страната.

7. Как ще ги издържащ тези 150 000 деца? Като се има в предвид, че в домовете преди 5 години имаше 3 000 деца и издръжката беше проблем!?
„ Спомням си, когато бяхме малки ученици, училището ни имаше опитно поле, в което засявахме различни култури и се грижехме за тях. Защо това да не се приложи сега, по селата има пустееща земя, в училището се прави интернат, прави се опитно поле и хем децата ще се учат как се отглеждат различните култури, хем могат да си произведат и зимнина. “

Напълно съм ЗА, но за още Карл Маркс е предвидил, че земята ще е най-ограничения пройзводствен фактор един ден. Неговата теория за земята е световно призната и се изучава във всички университети и днес. Големи инвеститори купуват или наемат огромни земеделски площи и ги обработват с помощта на машини, снабдени с GPS, климатик, и всякакви удобства за работника, които са в състояние да обработват огромни количества земя, да вадят картофи, да ги сортират и пакетират едновременно, да дозират торовете точно, в зависимост от точните характеристики на земята, да дозират семената точно, да произвеждат ефективно и евтино. Освен това възрастните хора ще са развили така своите трудово кооперативни земеделски стопанства, че практически няма да е останала необработена земеделска земя.
Можем да накараме децата, чиито настойник е държавата да секат дървета и сами да си освободят такава земя, но тогава разните му там зелени ще се вдигнат на бунт. Можем да наложим на зелените обществено полезен труд, разбира се, но това пак не решава проблема, че испанците са в състояние да произвеждат домати за 30 цента и да произвеждат зимнина за половината от разходите в трудовите интернати за деца. Най-добре ще бъде да излезнем от ЕС и да въведем мита за въпросните, но тогава ще трябва да плащаме мита и за износа си, което ще изгони въпросните мастити инвеститори и ще освободи земя за интензивното ? обработване от децата с помощта на мотики и лопати. Трябва да излезнем и от ООН, защото труда на лица под 16 г. е забранен, а този до 18 г. е строго регламентиран и това прави същестуването на трудовите интернати за деца в страна, член на ООН, невъзможно! Можем, разбира се да затворим границите си за наблюдатели от ООН и да се възползваме от успешния си опит от преди 1989 г. с опитните полета, бригадите и другите методи, с които интернатите могат да се самоиздържат.
Сега сериозно.
В днешно време 1% от населението на страната може да обработва цялата ? земя. (виж развитите страни и опита от последните години) Не би било разумно да обучаваме децата си в интензивно земеделие, когато заради неблагоприятното ни демографско развитие ще липсват квалифицирани кадри в другите сектори на икономиката. Можем да се поучим от държавите с най-ниска безработица между младежите - Германия и Австрия (до 4%). И там задължнителното образование е до 10. клас, но след това са осигурени практики в избани предприятия, където младежите без амбиция за висше образование изучават занаят и придобиват професионална квалификация. И днес липсват квалифицирани кадри в областта на услугите, информационните технологии, строителство, производство. У нас преди 1989-та година е имало подобна система, която не е била лоша, но след разпадането на държавните предприятия, са се разпаднали и стажанските програми, което е жалко. В Германия и Австрия можете да видите такива младежи навсякъде - те са касиери в супермаркета, фризьори, сглобяват автомобили, обслужват в ресторантите и кафетата и не само, че учат смислен занаят, но и подпомагат семейния бюджет, защото практиките са платени за разлика от тези у нас преди 1989-та година. Демографското ни равитие ще засили нуждата от санитари и болногледачи, както и от мед. сестри, които могат да бъдат обучени и в селата в новите домове за активни възрастни хора.

„ как Вие бихте постъпили за разрешаването на демогравският срив “
Лично бих се погрижила като родя поне 2 деца, което може да направи и всяка здрава жена във фертилна възраст. Да се увеличат парите за лечение на неплодовитостта при младите и да се основе национална семенна банка.
Възрастните хора биха могли да помогнат като доброволно се откажат от част от пенсията си, която да инвестираме в образование и в инвитро.

„и как да се погрижим за нашите деца? “
Можем да се погрижим за нашите деца лично като сами гледаме да осигурим добри условия за живот и развитие на собствените си деца. Като общество можем да спрем да пестим в областта на образованието. За ромските деца можем преди всичко да се погрижим, когато търсим диалог с родителите, особено с майките. Може да се основат социални и медицински центрове по места, където да се извършва ваксинация и да се раздават безплатни контрацептиви, както и да се помага на майки с деца, които са жертва на домашно насилие. Да се основат домове на семеен принцип, където да има място и за майките и да се помогне реално на жените и децата с множество социални програми.

Браво отново на номер 41, но за съжаление предложените от него репресивни мерки не са дали резултат във времената, когато държавната машина е имала цялата власт. Днес властта произтича от народа (демокрация) и държавата не разполага за съжаление с въпросните репресивни инструменти и не може да отнема насила от родителите им близо 300 хил. деца, за да ги заточи в селата, а родителите да принуди да работят без пари, за да се покрият разходите за това.
Повечето предложения на номер 41 са били изпробвани преди 1989 година и макар, че е имало много успешни модели (занималня, извънкласно обучение), не са успяли да интегрират и образоват малцинствата и да накарат жените да раждат, да задържат младите хора в страната ДОБРОВОЛНО.

Дайте ваши идеи, за това как можем да решим проблемите с демографското развитие, които имат и други държави.

За мен решение би била и контролираната имиграция на образовани хора от Македония, Бесарабия, бившите страни от СССР, които са ни близко и по език, и по манталитет и могат да се интегрират много добре. Ромите представляват много богат потенциал за черпане на неквалифицирана работна ръка, които не бива да пренебрегваме, но не е зле да заложим повече в образованието и възпитанието на най-малките (детски градини).

Приятна събота и неделя.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: b9804bc78e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

43.   От №20 До автора в връзка с 41 коментар

1. Мислиш ли, че по усмивка ще можеш да прецениш състоянието на дете. Аз съм виждал усмихнати голи циганета в снега, който се смееха на снега това съвсем не означава, че не бяха гладни, голи и боси. Плюс това едно дете със втълпен страх може да го накараш да се смее пред всеки непознат, колкото и да му е тежко.

2. Децата няма да се адаптират към нещо чуждо за тях като пратиш някой техен да ги учи. 100% по зле ще стане. Защо да учиш как се казва "заедно" на български като учителката ти разбира като й кажеш "бераабер". При учителите проблемът е такъв, че за всеки един ученик всяко училище получава 1250лв годишна издръжка с тях се покриват заплати на учители и нужди като ток вода парно учебници до 7 клас и др. Децата са предупредени звъннне ли учител, че има инспектор бягат, защото учителя ги е предупредил затъна ли аз затъваш и ти.

3. Инспеторките в инспекторатите по образованието в даден град са от същия град.
Неразбориите много, какво да обяснявам. Държавниците горе правят каквото могат, но "Калинките" много в нашата държава и няма как да ги хванеш преди да направят поне 2 годинки стаж. А по2 по 2 по 2 и станаха 24г вече. Няма как Найденов да купи сам банички и да раздава сам. Няма как министър Игнатов да се занимава с всяко хлапе дали учи и колко качествено е образованието му.

4. Хммм Работнически лагери като "Аушвиц".

5. - Къде ти е тетрадката?
- Мама запали с нея печката снощи, защото беше студено.
- Аушвиц, за майка ти, за теб интернат!
Този разговор би протекъл с детето така ли. И как ще обича това дете учението?

6. Колко честни хора останаха в бг и как да ги познаем? Калинките знаеш ли колко са честни и успяват да залъжат дори министри цели 2 години, че уж са честни. А колко честни стават Калинки в последсвие?

7. Нямам статистика на докумен всичко е от проучванията на статистическите агенции. А и говорим долу горе. Все пак не Вие сте министъра нали? като станете министър ще имате пълните данни, това е долу-горе положението. Какво ще правиш с мързеливите родители нали каза в т 4 и 5, че точно тяхните деца чрез съд ще настаняваш? Ако се провинят за едно дете трябва да вземеш и другите 5 чаавета.

8. По закон нямаш право да използваш децата за труд, бил той и в тяхна полза. Ако премахнеш закона за деткия труд после пак лошо.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: c5a6dc032e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

44.   До номер 43

Съжалявам, но нищо не разбрах от написаното от Вас. Мисля, че този виц казва всичко.

“Пенсионерка отишла в банката, видяла, че няма опашка и всички 6 гишета работят и отишла да вдига скандали в поликлиниката. “

За съжаление нямахме късмет да се родим в държава, чиито възрастни хора действително да са в полза за обществото, да имат какво да ни кажат и да ни посъветват. Много от тях са се превърнали в тежест за обществото и за близките си. Натъкваме се на тях навсякъде, където могат да пречат - от градски транспорт, през всички институции и обществени места. За съжаление вицът отразява реалното поведение на голяма част от този вид хора и не случайно в анкета, проведена от Европейската комисия се явяват най-нежеланите хора в страната (ромите са чак на 3-то място).
Много е трудно да си млад, да нямаш с много житейски опит и да трябва да живееш с подобен вид асоциални хора. Сам казвате, че колективно се мислило по-правилно, но освен, че сте за въвеждането на детски труд в трудови интернати и за принодителното отнемане на близо 300 хил. деца от техните родители, честно казано нищо не разбрах. Не предлагате, какво ще правим с възрастните хора, които ще живеят все по-дълго, благодарение на напредъка в медицината и по-добрите условия за живот (продължителността за живота само в последните 3 години се е качила с 1. 5 г. средно при мъжете). Не децата са причината за демографските ни проблеми, а тяхната липса, както и застаряването на населението като цяло. Възрастните хора са нашето бреме. Големият въпрос е как ще съумяваме да се грижим за този товар, когато след 10-тина години на един работещ ще се пада по един пенсионер. Кого да гледаме по-скоро - децата си, родителите си или да плащаме пенсионни осигуровки, за да се вдигат пенсиите на хора, които сами не са съумяли да сформират спестявания и пенсионен фонд?
Имате ли предложение за решение на този наболял проблем?
В момента с мъжа ми внасяме за пенсиите на възрастните няколко минимални работни заплати. Как да се намали това бреме, така че да остават повече пари за образование и гледане на децата ни?
Аз предлагам да ремонтираме изоставените училища по селата и да обучим млади хора от малцинствен произход да се грижат за тези хора, които не са съумяли да възпитат децата си достатачно добре, за да се грижат за тях и с това са се провалили като родители. Как мислите? Добра идея, нали? Хем ще напълним селата, хем ще дадем работа на ромите, хем ще осигурим достойни старини на достойните ни възрастни хора и ще спестим пари, защото те са много работливи и сами ще се издържат посредством развитието на трудови кооперативи.
Друго решение би било да няма социални пенсии и надбавки за възрастните хора, които притежават собствено недвижимо имущество или са продали или преписали последното в последните 15 години. Така ще се спестят пари за образованието на децата ни. Който иска социална пенсия, ще трябва да продаде първо жилището си, да живее от парите докато се свършат и чак тогава да има право на социална помощ, каквито са и правилата в развитите страни на Запад. Там няма социални пенсии за хора с имущество, защото те не са социално слаби по определение. Не само ще се спестят пари от социални пенсии, но и ще се освободи място в градовете за младите семейства с деца, които да получат качествено образование в града, докато възрастните хора ще могат да се наслаждават на достойни старини на село на чист въздух в ремонтираните бивши училища, ще им се предостави достатачно земя за опитни полета, свинарници и краварници, с които да могат да се самоиздържат и да освободят обществото от грижата за тях. Така ще останат повече пари за децата, които са нашето бъдеще, как мислите? Не е ли това решението на демогравските ни проблеми?

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: b9804bc78e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

45.   №44, 2 то трябва малко акъл да се разбере какво имам предвид. Не съм дал идея как може да се оправи проблема с децата, защото още не съм взел решение между три мой идеи.
А и №2 Дай си данните като остарееш ще те пратим да ринеш на свинете.
Как си представяш баба софиянка да гледа крави на село та тя ще ги умори, горките животни? Тази жена крава не виждала през живота, искаш да се грижи!
Наръсила си пълни глупости. Само, че аз поне те разбирам, защото като чета мисля.
Стига си оправяла в темата за децата, бабите и цялата политика на държавата като си толкова ербап излез на изборите, може и някой да гласува за теб, аз не бих.

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: c5a6dc032e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

46.   Номер 45, благодаря много за отговора.
Формулирай ги тези твои идеи в три изречения. Аз разбрах това
1. Да вземем децата на социално слабите насила (роми) и да ги настаним на село в трудови интернати
2. Да наложим на родителите им обществено полезен труд
3. Да върнем комунистическата диктатура, за да има държавата и властта и инструментите да наложи първите две точки.

Демографският срив винаги има две страни:
1. Твърде малко деца
2. Твърде много стари хора
Раждаемостта не може да покрие смъртността, което води до това, че на все по-малко трудоспособни млади хора се падат все повече вътрешни хора.
Твоите решения решават в най-добрия случай само едната страна на проблема.
Аз предлагам съвсем в твои стил да решим и втората и мога да формулирам простичката си идея в едно изречение, разбираемо за всеки.

1. Да осигурим достойни старини на социално слабите пенсионери на село като им предоставим екологично чисто и въздушно пространство в наличната инфраструктура от изоставени бивши училища и ги оставим на грижите на местните млади хора-роми, които да бъдат така обществено полезни.

Защо да не може бабата от Столицата да се грижи за крави и прасета? Да не би 7-годишното дете е по-подходяща работна ръка? Както очакваш от децата да се научат да работят в селското стопанство, така трябва да си в състояние да очакваш и от здравите и активни пенсионери, които нямат средства за живот, да се самоиздържат като децата.
Какво може да върши бабата софиянка иначе. Дай идеи? Може ли тя да програмира компютри? Може ли да обслужва в ресторант? Може ли да бъде стюардеса? Подобно на децата, и тя бива изцяло издържана от работещите млади хора и щом децата ще се самоиздържат в трудови интернати, макар че не са избирали родителите си (нямат никаква вина), така и старите хора, които са се провалили в живота като не са създали или възпитали деца, които да се грижат за тях, не са спестявали и т. н., е спреведливо да се самоиздържат.

Колкото до мен - едва ли ще ми се наложи да гледам прасета, защото спестявам и имаме изплатена голяма къща, която можем да продадем на старини. Отгоре имаме спестявания в други движими ценности (акции, злато, бижута).
Освен това имам и дете, чакам второ. Дори да ми се наложи на старини да работя, едва ли ще е в интензивното селско стопанство. В най-лошият случай просто ще продам имотите си и ще си живея в частен старчески дом в някоя топла страна.
Е, ще имам проблем, ако осъществиш третата си идея, защото това означава национализация на имуществото на такива като мен, но поне миналия път гледам са трябвали няколко годинки за този процес, в които може човек да се оттърве от имуществото си в страната, а акциите са на чужди компании, бижутата и златото можеш да изнесеш винаги...

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: b9804bc78e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

47.   От № 45 до №2
Нищо не си разбрала. Това, което пиша в №43 е в отговор на идеите на автора в №41, които той ми е дал като отговор на въпросите от №20 и вместо да копирам всяка негова идея или всеки мой въпрос си пиша само точките, за да знаем за коя става въпрос. Наприме: неговата идея в коментара му №41 т 4. той казва "работнически лагери" аз казвам в №43 т4. "като аушвиц ли" Обясних го като за първокласник, дано поне в първи клас да си слушала. ама то трябва и акъл не само едене.
За теб проблема е да не плащаш толкова високи вноски за пенсии, обаче Българите ги плаши не само ниската раждаемост а и самото намаляване на населението от български пройзход на планетата. Искат да запазят достатъчно хора носители на българска кръв. Така че темата не е за възрастните, а за децата.
Открии си нова тема "какво да правим с възрастните" обещавам тогава ще дам мнение по въпроса ти.
Не съм писал деца да работят, прочети пак като използваш инструкциите!!!

Никога не казвай никога! Само след 10 годинки може да се обърне така животът, че да се молиш пред някой свинарник да те вземат да ринеш, нищо не се знае на този свят. " Мисля, че този виц казва всичко. "

Ако искаш да разсмееш господ кажи му, че имаш планове за бъдещето!

Не ти го пожелавам ама ако след 20год къщата изгори, а с нея и акциите, в същото време цената на златото падне на 1цент за кило? ко прайм ринем нали!??

Стига си имала, имаме това имаме онова, ние също имаме, но не се хвалим, дори анонимно, глупаво е. Каквото и да имаш имаи го за себе си. Аз пък имам сламена шапка с дупка отгоре!!!

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: a3652e2dc9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

48.   №47, вместо да дадеш мнение(това е целта на дебата), ти се заяждаш и изопачаваш истината. Къде в пост №41 има написано " работнически лагери", погледни и провери. Полагането на обществено полезен труд не става само в лагери, както ти си мислиш. Когато принуждават соц. слабите да полагат труд към общините, за да им дадат паричните помощи, нима те са лагерници? Много се дребнавиш човеко, ако имаш идеи, пиши ги(недей да задаваш само въпроси), ако нямаш, недей да се правиш на интересен. Не виждам смисъл, да се занимаваш с №2, на всички стана понятно, че я мъчи тежка депресия, вероятно от много имане, та се чуди какво да го прави. Толкова е сигурна в бъдещето си, че даже и кога ще се пенсионира знае, а не предвижда кой ще й отработва пенсията тогава. Тогавашните млади(ако ги има), дали ще искат да работят за нея, както тя не иска да работи за сегашните стари хора. Явно си няма представа какво значи пенсионен фонд, изглежда си мисли, че нейните парички трябва да се трупат в касичка и да й се дадат след време. Както ние сме работили за предното поколение, така и следващите млади(АКО ГИ ИМА), трябва да работят за поколението преди тях и т. н., по цял свят е така. Даже и ако №2, предприеме геноцид над старите хора, ( нали се тъкми политик да става), с нищо няма да реши демогравския срив, защото, народ и държава се съхранява чрез възпроизводство, т. е. трябват деца, там е спасението. Предлагам вместо да се заядаме, всеки да дава идеи и виждания, как да се подпомогне това възпроизводство, защото, както писах още в началото, старите ще си заминем, но и младите добро няма да видят, ако не се вземат сериозни мерки. Слушам експерти да казват, че наближаваме критичната точка на това възпроизводство и ако се мине тази граница, връщане назад няма, България ще остане историческо понятие. На всички ни е ясно, че тук, с писане нищо няма да решим, но в спора се ражда истината. Може пък някой да предложи добра идея, по горе чета и мъдри идеи от хора живели и живеещи в чужбина, може и от чужд опит да се поучим. Но като начало, трябва да си изберем добри политици, хора които искат да се заемат с решаването на демогравския срив, защото имам чувството, че някой умишлено иска да затрие България, дано да е грешно това мое чувство, но без родолюбиви управници сме загубени! До сега се подлагахме на Русия, сега се слагаме на САЩ, а започне ли връткането насам натам, жална ни е майка! Моля пишете идеи, но не заяждания и дребнавене!

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: c5a6dc032e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

49.   От н. 2 до 45/47

Имах доста работа напоследък, съжалявам за закъснелия отговор.
Темата се казва „Размисли за демографския срив на България“, не „Размисли за децата на България“, затова си позволявам просто да изложа мои предложения за втората част от проблема-старите хора.
Иначе, свинарници съм ринала и не ме е страх от това. Колкото до къщата ми - застрахована е за 1 мил. евро, нека изгори! Акциите също са застраховани, златото никога няма да загуби съвсем стойност. Който си държи спестяванията в портфолио от различни видове инвестиции, той не може да стигне съвсем до просешка тояга, а човек като мен, който е израстнал буквално без нищо не се страхува от бедността.
Историята на семейството ми обаче показва, че единствено национализацията може да ти отнеме всичко. Затова имам и стратегия, как да спася имуществото си и в такъв случай. Който е бил умен и навремето е успял да изнесе парите си навреме в чужбина и да спаси себе си и семейството си, моето семейство е било от глупавите, а имуществото им е станало държавно (ничие). Не е глупав този, който прави грешки, а този, който ги повтаря.

До 48
Мисля, че точно Вие предложихте да се заточат децата в трудови интернати в селата, защо социално слабите възрастни, които са тежест за обществото да имат право на повече? (който има деца да го гледат, който има имущество и спестявания няма от какво да се притеснява, на другите трябва да помогне държавата)
Моята пенсия иначе не е зависима от демографското развитие, спокойно.
Пиша идеи, не се заяждам.
Ти пишеш идеи и ме вдъхновяваш.
Нямам политически амбиции в следващите 20 г. иначе, прекалено млада съм за това. В момента трупам имане и интересното е, че дали заради късмет, дали заради работа и интелигентност, сме успяли с мъжа ми да се направим независими от демографското развитие. Така сме си подредили нещата, че няма вероятност да завършим като бедни хора. Най-лошото, което може да ни се случи е да се разболеем и да умрем преждевременно, но това е рискът на всеки жив човек, рискът да си жив изобщо, но пък наследниците ни ще имат доста добър старт и могат да продължат да трупат богатство. Отдавна сме надминали и успехът на семейството ми преди комунизма, сякаш просто комунизъм не е имал! Ей това е - наричайте го ген, наричайте го късмет, упоритост, но е факт.
Личното ми мнение продължава да бъде, че трябва да инвестираме повече в децата си, не в пенсионерите.
В момента за образование отиват 5% от държавния бюджет, а за пенсии и социални помощи отиват повече от 50%.
Когато съотношението е поне 30% за образование, 25% за пенсионери, тогава ще съм доволна. Нашето поколение е наказано да издържа и възрастните, и децата, и заеми, негативи от миналото да изплаща. Не случихме на възрастни, защо да не инвестираме поне в децата си? Всекиму заслуженото.
Старите са имали възможност да изградят една богата и просперираща държава, вместо да грабят и унищожават. След 5-10 годинки ще е наш ред да решаваме и наша ще е вината, ако не заложим на децата си.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 5 месеца
hash: a3652e2dc9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

50.   №2, мислех да не Ви обръщам повече внимание, но виждам, че малко се е поуспокоила злобната Ви душица и сте започнали да мислите по трезво, даже ми пишете на Вие, за което благодаря. Надявам се, с годините(пишете, че сте твърде млада), ще започнете да разсъждавате още по логично. Дано това стане по скоро, желая Ви го!
Сега, по темата. Къде прочетохте, че предлагам трудови лагери за деца, къде прочетохте, че искам да се заточават по селата? Не четете, както дявола чете Евангелието, а вниквайте в смисъла на написаното!Интернат, не значи нито концлагер за заточение, нито място за изолиране на деца. Интернат е социален дом-училище със специално предназначение!За Ваше сведение, има и интернати за болни деца(различни, според вида заболяване). Такива деца смятате ли ги за изолирани или заточени, след като са в интернати? Затова смятам, че някои коментатори се дребнавят и се правят на интересни. От обръщението Ви в Пост №49, подразбрах, че не се тревожите за бъдещето си и не Ви вълнува пенсията(ако тогава изобщо ще има пенсии, защото няма да има кой да Ви ги отработва), а в по предни постове сте изчислявали коя година ще се пенсионирате, а вероятно и знаете каква пенсия ще получавате? Какво е виновно нашето поколение, че парите от вноските за пенсии са влизали в държавната каса на БКП(а БКП беше държавата)? Упрекваш ни, че не сме направили революция срещу комунистите, а къде сте сегашните млади, защо сега когато е демокрация си дремете на топло и само мрънкате по форуми? Нима през последните, вече над 20 години(и"уж"- демократични ), живота Ви харесва? Точно през тези райски години(според някои политици), започна стопяването на България, точно тези години станаха по мизерни за народа.Припомням Ви пост №3, много точно е направил сравнението- "3. комунизъм или не знам какво си, хората бяха тук, децата играеха на улицата, имаше глъчка, усмивки, а сега какво... един ограбен народ, разпилян, без гордост, самочувствие, ровещ в кофите дори, тъжна картина... валутен борд, липса на икономика, тотално ограбване... какво от това че имам две коли, не ме топли, до мен хората са нещастни, навъсени, сиви... при липса на държавна политика ще изчезнем, и без това сме разпилени по света, немили недраги... това...". Да, на фона на тази картина, сигурно има и преуспели олигарси(докопали се до червените куфарчета с народна пара), точно те сега разполагат с парите вземани от предните поколения за пенсии. Тази икономика която разграбваха, грабят и сега и ще продължат да грабят(ако младите не се сифирясат и да кажат стоп на грабежа), тогава ще бъде опоскано и това което е останало.Цитат от Ваш коментар:- "В моето село ЦЯЛАТА ЗЕМЯ се обработва точно от 3-ма работника 20 сезонни работници (цигани)". Как Ви се струва, по какъв ли начин тези 3-ма човека са се сдобили със земята на цялото село и ако се попитат притежателите на тази земя(а те са точно тези които Вие ненавиждате, т.е. пенсионерите в селото) дали честно им плащат рента, какво ли ще кажат за тези мутри с трактори,"големи като къщи". №2, нямаш си представа какви години са били преди 89-та, тогава да надигнеш глас, значи да се самоубиеш, знаеш кои го вършат това. Някои сравняват тогавашното положение в България, с това в Полша, Унгария и Чехия.Мога да твърдя със сигурност, че сравнение не може да се прави, защото съм бил в тези държави по онова време и съм видял разликите. Тамошният комунизъм беше по поносим и по смекчен, спрямо този в България и затова си позволяваха да вдигат бунтове, но накрая нервите на руснаците не издържаха и наредиха да влязат войски от Варшавският договор. Не си мислете, че България сама е решила да праща войска. Сега могат ли да откажат на НАТО, където ги пратят, там отиват. Няма искам, не искам. Пак се отплеснах от темата, извинявам се.
В обръщението ми към №47, съм изразил мнение отностно вижданията на №2 за бъдещите пенсии.
-№2, би ли описала, как виждаш набирането на пари за Вашите пенсии, след 2055год.(така си изчислила, ето пасаж от твое изложени в пост №13:-"Кой от нас младите познава сигурност? Сигурен доход, пенсийка?
И все пак постигнахме за 10 г. и ЩЕ ПОСТИГАМЕ много повече от вие за 60 г.
Знаете ли, кога ще се пенсионирам, господин Авторе?

Аз ще се пенсионирам 2055 г., имам десетилетия да създавам това, което вие не успяхте. Имаме десетилетия да работим и да се развиваме, докато вашето време е отминало. Същност затова ви е яд, в това е критиката... ."
Много се радвам на този оптимизъм, дано да завладее всички млади, но ми е много интересно да знам, как виждате събирането на пари за пенсии тогава? При това топене на нацията(на година жителите за 1 малък град си отиват от живота), кой тогава ще работи за Вас? Вероятно се надявате на циганите общи работници, които сега спасяват селското стопанство(според Ваше изложение по горе).
Препращам въпроса който бях задал на №47 и го отправям и към №2. Запазвам го в същият вид, за да не се получи разминаване, очаквам и съжденията на №47.

"Тогавашните млади(ако ги има), дали ще искат да работят за нея(отнася се за №2), както тя не иска да работи за сегашните стари хора. Явно си няма представа какво значи пенсионен фонд, изглежда си мисли, че нейните парички трябва да се трупат в касичка и да й се дадат след време. Както ние сме работили за предното поколение, така и следващите млади(АКО ГИ ИМА), трябва да работят за поколението преди тях и т. н., по цял свят е така."

Цитат от коментара на №49(№2),-"Личното ми мнение продължава да бъде, че трябва да инвестираме повече в децата си, не в пенсионерите." Да се инвестира повече в детското развитие съм съгласен напълно, но какво да правим с пенсионерите? Може би № 2 ще даде уточнение на своята идея. Не ставаме и за сапун, нямаме мазнини, като пенсионерите западняци. Със 100лв пенсия, кое по напред да купиш, храна или лекарства? Надяваме се № 2 да ни даде съвет или идея какво да правим с пенсионерите!
Сега сериозно:Пари все още има в държавата, но не се разходват правилно. Съвсем пресен пример, след 10 дни ще се профукат 15 милиона лв., народна пара, заради глупавият инат на комунистите. На всички е ясно, че този референдум е безполезен, но, на инат ще хвърлят парите на вятъра, а пари за младите майки не можаха да намерят. Докато така се харчат парите, България ще продължи да се топи! Пуска се парата в свирката, не в икономиката. Нека млади майки се включат и дадат идеи, какво е нужно държавата да направи за да се увеличи раждаемостта?

 
  ...
преди: 11 години, 5 месеца
hash: c5a6dc032e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

51.   От номер 2 до 50

Благодаря за отговора Ви.
Държа да подчертая, че не съм си изчислявала, кога ще съм взела пенсия, имам си хора от банката, която ми управлява инвестициите, които го правят. Знам, какви дивиденти ще получавам и получавам, разбира се, но това си е моя и на семейството ми работа. Достатачно ще са парите, за да живеем добре.
„Какво е виновно нашето поколение, че парите от вноските за пенсии са влизали в държавната каса на БКП(а БКП беше държавата)? “
Вашето поколение е виновно с това, че е търпяло и е живуркало, дори продължавате да милеете по онова живуркане и да го рекламирате по форумите и в разговорите си с по-младите и непросветените. Мнозинството не само не осъждате и днес режима, но и продължавате да избирате „бившите“ комунисти и да се бъркате в бъдещето на всички нас.
Вашите пари са влизали в пенсионен фонд иначе, които сте оставили да ограбят и да внесат в Швейцария на частни сметки. В същото време сте се радвали на „безплатни“ лагери и други „придобивки“ на кредит. Ами ние ли да ви плащаме за бакиите, имаме деца да гледаме.

„Упрекваш ни, че не сме направили революция срещу комунистите, а къде сте сегашните млади, защо сега когато е демокрация си дремете на топло и само мрънкате по форуми? “
Вие не само не сте се противили, но и сте подкрепяли режима си за разлика от всички други народи, включително руския. Дори сте пратили български танкове в Полша. Иначе, сте права - дремем си на топло, защото Е ДЕМОКРАЦИЯ и сме израстнали с идеята, че сами сме ковачи на бъдещето си. Младите учим, работим, развиваме се, но не живеем в диктатура да напомня. За какво да се борим? Огледайте се - та ние живеем добре, въпреки хомота, който сте ни надянали. МОЛ-овете са пълни, семействата имат по две коли, изплащат си апартаменти, създават свои бизнес. За какво да протестираме? Ние днес имаме практически всичко, което на вас някога са ви обещавали. Лагери за деца и днес има за 200-300 лв., но никой не си пуска детето на такъв лагар и ги закриват масово. Хората ходят семейно на почивки, пътуват в чужбина.
„Нима през последните, вече над 20 години(и"уж"- демократични ), живота Ви харесва? “
Да, харесва ни, защото това си е НАШИЯТ живот. Повечето не си спомняме първите 10 години хаос, а след 1999 г. нещата се поуспокоиха, най-важното можем да пътуваме свободно. Всеки си прави своя си избор.
.....
Май отдавна не сте били на село, нали? Земята не принадлежи на 3-ма души, а се обработва от толкова!!! Земята на повечето места или е купена, наета от някой инвестиционен фонд, или е наета или купена от някой бивш арендатор. В моето село е вторият случай. Той дава хляб на трима тракториста и на няколко общи работници и обработват цялата замя - няколко хиляди декара. Само моето семейство е дало под аренда към 500 декара, които действително се обработват и получаваме жито или пари за това. Машините действително ги видях тази година за пръв път. Случи се да посетя баба си по време на жътва и не преувеличавам, че някои от машините буквално бяха толкова големи, колкото една двуетажна селска къща. Ако не ми вярвате - отидете на някое от изложенията за селскостопанска техника. Само едната машина струва 250 000 евро. Нашият арендатор има към 3, другите мисля, че взима под наем. Евала му правя, защото обработва земята, дава хляб на хората и печели при това! Човекът има освен това 3 деца да дойдем на темата, жена му е бременна отново. Не е мутра, човекът близо 15 г. се бори за това, което има сега.

„Не си мислете, че България сама е решила да праща войска. Сега могат ли да откажат на НАТО, където ги пратят, там отиват. Няма искам, не искам. Пак се отплеснах от темата, извинявам се. “
НАТО в момента участва в няколко десетки конфликта, най-новите в Мали. Колко български войника са в Мали? България е парламентарна република, парламентът решава днес за изпращането и на един войник в чужбина, не НАТО. И преди е било така. Нашият Тошо се е натиснал, за да се хареса на руснаците и да изчепка повече руски подаръци, за да има живуркане и да си натискате парцалките.

„как виждате събирането на пари за пенсии тогава? “
Напълно съгласна! Ще се съберат пари в частните фондове от една страна, но най-вече не бива да се увеличават пенсиите на сегашните пенсионери над инфлацията. Иначе, който разчита на държавна пенсия и у нас, и в цяла Европа, сам си е виновен.

От нас иначе зависи, дали бъдещите млади ще са готови да ни плащат пенсиите. Затова и предлагам да се инвестира повече в децата ни, не в пенсионерите. Ако и ние оставим на децата си такова подобие на държава, каквото наследихме, не заслужаваме никаква пенсия!

За домовете за деца - ВСИЧКИ домове за деца по селата са в процес на закриване. Отново ни обсъждат в чуждите медии, този път заради сексуални извращения. Мястото на децата ни е блозо до нас, в градовете, в приемни семейства, в добри училища, гимназии и университети. Мястото на възрастните, които нямат деца да ги гледат, нямат имущество и нямат къде да отидат е там, където можем да си позволим да ги издържаме, а това е на село. Ако не променим политиката си спрямо бъдещите поколения, ако не построим една модерна, достойна европейска държава и демокрация, не заслужаваме пенсии и не бихме имали право да се киприм пред парламента и да искаме все повече и повече. Ние не дължим нищо на възрастните поколения като цяло, най-много на родителите си, защо да взимаме пари от децата си, за да ги инвестираме в пенсионерите? Те трябва да са благодарни, че изобщо сме останали в страната да им плащаме някакви пенсии...
Ако бяхте навремето поне опитали, вместо да се портите един друг и да си живуркате, днес щяхме да се гордеем с вас, така както Полша има своята „Солидарност“ и Пражка пролет. Оставихте ни не само една вечна зима и да се оправяме сами. Наглост са непрекъснатите искания за повече и повече, докато за децата все няма пари.
Не очаквам да се съгласите, вие винаги сте правите, винаги има какви митове и легенди да разказвате на маса, но живеете от нашата милостиня. През 2012 г. дори изпреварихте циганите в социологическите изследвания като най-недолюбваните хора в държавата, питайте се защо.

 
  ...

1-50 от 62
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker