Обиждат ме! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Обиждат ме!
преди: 11 години, 22 дни, прочетена 2360 пъти
Привет! Искам да споделя с Вас моята история.

Бях на 2 години, когато майка ми почина при инцидент.
1 годинa по-късно баща ми се ожени повторно. От началото вскичко изглеждаше хубаво. Роди ми се братче, а по-късно и сестричка.

Когато бях в 1 клас, баща ми замина за чужбина. Не се беше прибирал в продължение на 1 година.
През това време пращаше пари за нас, за семейството.
Забравих да спомена, че когато се ожени за тази жена, която днес наричам майка, също имаше дете-момиче по-голяма от мен с 3 години.

Преди татако да замине, тя се грижише за вскички ни по равно. Но след, като той бе заминал, това се промени.
Тя започна да ме бие за няма и нищо. пращат ме на училище с мръсни дрехи, стари, защото никога не ми купуваше на мен нищо. вскичко беше за по-голямата ми сестра.

Не ми позволяваше да влизам в хола или в кухнята. Трябваше да си стоя в стаята, в която спяхме с по-голямата ми сестра, която също ме биеше, но аз нямах право да се оплаквам.

Така докато татко не се завърна.
Не смеех да му кажа, защото бях изплашена, че пак ще ям бой. Но не след дълго той разбра от съседите и учителките ми, които подозираха, че нещо не е наред.


Започнаха да се карат всеки ден за всичко, а може би заради мен. Не след дълго се разделиха. Аз и брат ми останахме при татко, а малката ми сестра при майка и доведената ми сестра.

Но не след дълго отново се прибраха. Никога вече не беше същото като преди, но... какво да се прави? Бях в 7 клас, когато татко се разболя. Беше много зле. неможеше да работи, през повечето време беше на легло. Тормоза в къщи си беше ежедневие. Майка ми и доведената ми сестра, чакаха само да дойде време за пенсията, да му я вземат.

През следващата пролет, когато трябваше да завърша 8 клас, един ден се прибирам от училище и пред вкащи сварих един мъж, твърдеше, че е купил къщата и трябва да я освободим до месец.

Тя е накарала баща ми да прехвали къщата на нейно име още като се бяха събрали отново, а аз дори не знаех за това.
Продаде къщата и си взе голямата щерка, и заминаха за чужбина, като остави малката ми сестра и брат ми малки аз и татко да се грижим за тях. Брат ми беше на 10, а сестра ми на 8.

От там нататък живота ни се превърна в ад!
Преместихме се в една стара къща, където нямаше дори ток... Мизерия голяма! Разчитахме на пенсията на татко, която беше предназначена за лекарствата, от които зависeше живота му.

Започнах да работя като сервитьорка през нощта, иначе нямаше да мога да уча.
Но не издържах повече от месец на това безсъние.
Трябваше да избeра работата пред учението, защото в противен случай оставахме гладни.

Така в продължение на години работех, за да има какво да ядем, за да учат по-малките ми брат и сестра.
Навърших 18 и заминах за гърция. Там не беше много лесно, но това е друга тема. Пращах пари на брат си всеки месец за сметките, за учебници, за храна за всичко.

И какво стана ли? Ами сестра ми реши да се Омъжи млада на 18. Брат ми също се ожени хвана си занаята и си гледа живота. От 2 години не са на моя издръжка.
Какво ми тежи ли? От както си взеха живота в ръце, не погледнаха баща ми. това са 2 години. И мен не ме познават вече. Брат ми се срамува от мен, защото съм била неграмотна!

Неграмотна съм и според много хора, които са кръга ми. често ми правят забележки. Да. така е. Неграмотна съм, това е истината. Незнам дали разбирате какво искам да кажа?
Често, когато хората разберат, че нямам образование ми се подиграват. Някога и аз имах мечти, планове, но....

Днес живота ми материално е стабилен. имам дом, работа, грижа се за баща ми, които най вероятно няма да доживее до нова година, поне според лекарите.

Това, което ме накара да Ви разкажа това е един мъж,
които вчера ми каза, че такива неграмотници като мен обиждат държавата!

Женя 25

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 22 дни
hash: 3d70b8641e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Авторке, благодаря, че сподели историята си. Надявам се повече безотговорни родители да са я прочели, защото ти си продукт именно на такъв родител - баща ти се е провалил за мен като родител. Не се сърди на брата и сестра си, те са също повредени и жертви по свои си начин. Чест ти прави, че все пак си успяла въпреки трудностите. Не те намирам за неграмотна и за жертва - ти си доста умна млада жена и трудностите явно са те изградили като личност. Изобщо не те съжалявам - не те намирам и за обида за държавата ни, напротив.
Един съвет от мен все пак - ако нямаш средно образование, запиши и завърши вечерно училище. Висшето не е необходимо, но едно средно човек трябва да си има.
Не си неграмотна, но само една забележка имам към теб - не глагол се пишат отделно.
Например „НЕ издържам“ се пише отделно - правилото за глагол е много просто - въпросът е Какво върши?

Автобусът не спира на спирката. - глаголът е „спира“ и затова се пише отделно от не.

Има и други думи, които се пишат слято като
НЕсъответствие (съществителн)
НЕблагоразумен (прилагателно)
Неблагодарен и така нататък, но за глагол ВИНАГИ е разделено отрицанието.

Иначе не те виждам да си неграмотна. Добре се изразяваш, човек разбира, какво искаш да кажеш, значи не си неграмотна. Дори да пишеш не глагол слято не те прави неграмотна.
Успех в живота и споко - което не ни убива, ни прави по-силни.

 
  ...
преди: 11 години, 22 дни
hash: a10daaa4a4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Историята ти е много тъжна. Наистина ти съчувствам и ти се възхищавам, че си намерила сили да се бориш с трудностите в такъв ранен етап от живота си. Аз, признавам си, едва ли бих се справила с толкова болка и проблеми. Пък, колкото до хората, които те наричат неграмотна и т. н., съветвам те въобще да не им се връзваш. Ако историята ти е истинска надали някой от тях може да ти стъпи дори на малкия пръст. Освен това в България има толкова много хора, които са завършили училище, следвали са и въпреки това не могат да пишат грамотно и допускат елементарни грешки. А са имали родители, които са били до тях и са им осигурявали всичко необходимо (а понякога и повече), само и само, за да могат да учат и да се развиват. И при по положение, че ти си била сама толкова време и се е налагало да издържаш семейството си и да се бориш с живота не мисля, че някой може да те обвинява, че не си научила някои неща. Образованието е важно, но не е всичко. Много по-важно е да имаш воля, да си отговорен, добър и състрадателен (тези неща не се учат и не ги преподават в училище), а според мен ти си доказала, че си такава. Та хич да не ти пука и успех:)
Ж20

 
  ...
преди: 11 години, 22 дни
hash: 57efbfb02f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Ако поставим всички хора под един знаменател, ще установим, че всички са тъпаци. Например след 2-3 години аз и съучениците ми ще имаме средно образование, но съм повече от сигурен, че половината клас няма да може да напише толкова разбираем и грамотен текст, колкото написа ти. Следващия път, когато някой те обижда на тази тема му кажи:
- Самообразованието и житейския опит са много по-важни от която и да е диплома, а училищата и университетите са само средство, начин за образование приет от обществото за правилен. Големите успехи в живота са за хора с много акъл и/или талант, а зубърчетата не си осигуряват нищо повече от работа с печалба, колкото да имат малко спестявания. Това че имаш диплома не те прави нещо повече от мен!!!

Човек трябва да МИСЛИ с главата си! И както веднъж ми каза моя треньор:
"Изход има от всяка ситуация, само трябва да го намериш. "

 
  ... горе^
преди: 11 години, 20 дни
hash: d8b15c6734
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Мразя мащехата ти (спри да я наричаш майка, тя не ти е такава!! ), доведената ти сестра и човекът, който ти е казал, че такива неграмотници като теб... дрън!! Щом сестра ти и брат ти са взели живота си в ръце - остави ги, щом не те търсят. Ти имаш мисия в живота си - да изгледаш баща си! Грижи се за него до край! Желая ти да си жива и здрава, да срещнеш добър мъж, с който да създадете добро и щастливо семейство, и да сте щастливи до дълбоки старини!! Нека татко ти да изкара живота си леко, без болка, и да е сигурен в теб, че си до него!!

 
  ...
преди: 11 години, 20 дни
hash: 291b49e7d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ако се чувстваш добре така на сегашното си положение без образование, няма защо да ти пука какво казват хората. В крайна сметка животът ти така се е наредил. Но ако искаш да промениш нещата, има лесен начин- записваш се във вечерно училище да си изкараш средното. Имам познати на 28-30 го завършват, че после и висше искат да учат.

 
  ...


...
преди: 11 години, 20 дни
hash: 9c7dfd18a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторке няма какво да се обиждаш на мъжа, той както всеки човек преценя всяко нещо по изгледа, който му се дава да види.
България например в момента е на последно място в Европа по всички критерии, погледнато повърхностно, но това е докато не се запознаеш с историята й. Тя е една от най старите държави в Европа. Нейните царе са били най-велики владетели в началото. Поради местоположението си тя е спасила Европа през 1205г от арабско нашествие и т. н. и т. н.
Както теб те е преценил споменатият мъж само по правописа /предполагам/ без да знае историята ти, така всеки човек преценя според показаното.
Срам за държавата няма как да бъдеш, защото първо никой няма да оценя държавата според теб, второ държавата в момента е доста "оцапана" и ти си следствие от това, не причина.
Грешката по принцип е на родителите на брата и сестра ти, нито майка им, нито баща им са поели инициатива да ги отгледат. Ти също си сгрешила да поемаш на свой гръб чужди задължения, междувременно да няма кой да възпитава брат ти и сега той да те обижда поради липса на възпитание. Баща ти казваш инвалид, това му е попречило да ви издържа, но какво му е пречило да възпитава децата си? Защо не е осъдил втората си съпруга за издръжка на двете деца? А вместо това е позволил ти да останеш без образование.
Сега вече порастнала ти мислиш, че брат ти и сестра ти са длъжни да гледат баща ви. Баща, който е създал три деца без да ги осигури, просто създавал на конвейр и най-голямата да ги храни, според теб те са му длъжни? Да децата са длъжни на родителите си, но само на РОДИТЕЛИ, не на биологичите създатели, а баща ти в случая /съжалявам/, но е биологичен създател, нито ги е възпитал, нито и е изхранил.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 19 дни
hash: 5f40ef37cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   От авторката

До Номер 1. "Авторке, благодаря, че сподели историята си. Надявам се повече безотговорни родители да са я прочели, защото ти си продукт именно на такъв родител"

Именно на това се надявам.
Не се сърдя на брат си и сестра си,защото те са всичко,което имам заедно с баща ми....Но по-някога ми е тъжно,че те не мислят като мен.

Съгласна съм и с това,че те също си имат семейства вече.
Но живеем в един град,освен това на 15 минути от вкащи...
Не съм си мислела,че са длъжни да се грижат за баща ми, както номер 7 се изрази...И да. майка беше осъдена за издръжка,която бе 80 лв месечно.

Няма да кажа с 80 лв колко време се живее.....Сами можете да се досетите.

А доколкото възпитанието на брат ми и сестра ми...да,имаха базпитание от баща ми,въпреки трудностите.В противен случай брат ми щеше да стане като повечето си съученици,които заразлика от нас те имаха и майка,и баща до себе си.

А поведението на брат ми в сегашно време си мисля,че се
дължи от обкръжението,което го заобикаля,а именно хора,които имат огромно самочувствие и власт!
Хора,които усмихвайки му се в очите,могат да му забият нож в гърба!

 
  ...
преди: 11 години, 19 дни
hash: 9c7dfd18a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   От №7 Авторке точно това е липса на възпитание! Точно това да оставиш детето си обществото, което го заобикаля, да влияе на мислите и изразите му е липса на възпитание. Не си го научил да не се влияе, а да мисли с главата си.
Възпитанието, като такова, включва три основни части и ужасно много подчасти. Любов, дисциплина, ограничения са трите главни неща, които отговорният родител трябва да даде на детето си. Когато родителят не е последователен се получават липси във възпитавнието, които биват запълвани от обществото, което заобикаля детето. Реално първите 7 дори 10 години родителят избира обществото на детето си, той избира къде да играе детето, в кой парк, коя детска градина да посещава, от там идва и запълването на пропуските на родителя.
Всеки родител прави пропуски, затова му е даден и шанс през първите десетина годинки да избира обществото на детето си. Има разлика дали ще заведеш детето на детска градина в ромския квартал или в елитна градина нали? Когато искаш децата ти да са добре възпитани ги пращаш на частна детска градина. Когато не можеш да си позволиш частна детска градина, а искаш децата ти да са добре възпитани, не правиш много деца, а само толова колкото можеш да си позволиш.

 
  ...
преди: 11 години, 19 дни
hash: 231f6eea1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравей! Първото, което ми направи впечатление е, че изобщо не си неграмотна, поне не и правописно. По начина ти на изразяване съдя, че не ти липсва и обща култура. Живей с повече самочувствие. Не е късно и да си завършиш образованието - с оглед по - добра реализация, не заради общественото мнение. Не съм суеверна и не вярвам в магии и т. н., но вярвам, че всяко нещо рано или късно се връща. До момента ти си направила огромно добро - позволила си две деца да отраснат самостоятелни личности без сериозни лишения, баща ти да оцелее. Вярвам, че ти предстоят по - добри времена. Брат ти и сестра ти не са имали истинска майка до себе си и вероятно те приемат като такава. Децата са повече егоисти от възрастните и понякога са склонни твърде много да критикуват родителите си. Предполагам, че и с брат ти случая е такъв. Ще поживее още някоя годинка, ще му се случват различни неща, съответно ще започне да те възприема другояче - като човек сблъскал се с много повече трудности и по - опитен от него. Сестра ти също. Да имаш човек, който си видял, че е готов да се жертва за да се погрижи за теб, е голямо богатство. Вярвам, че ще те оценят. Сега обаче за теб е време да си намериш твое място, щастие, личен живот и да не ги мислиш вече толкова брат ти и сестра ти.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 19 дни
hash: 5f40ef37cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   От авторката до номер 7.
Разбирам напълно какво имате в предвид, но се опитайте да разберете и мен, аз какво се опитвам да кажа.
А именно, че не винаги и не всички деца стават такива, каквито родителите им биха искали да бъдат.

Мен кой ме е възпитавал? Аз неможех ли да тръгна по друг път? можех разбира се, но не пожелах, не защото баща ми ме е вазптавал така. Искам да кажа, че зависи и от човека.

Ще ви дам един пример, тъй като тук всичко е анонимно не се притеснявам. Познавам едно семейство, което с години наред се бореха с най-големия си син, които отказваше да учи, ходеше само да се бие, да псува, да обижда и краде!

Няма човек в квартала, които да не потърпевш.
Родителите му са образовани личности с много добри професии. Опитаха как ли не да го променят, не той си знае неговото! Кой е виновен в този случай? учлището, в което учеше, макар и против волята си, беше елитно...

Той не е единствено дете. има двама братя, които са пълна противоположност. А горките му майка и баща ще се срамуват цял живот! Защо? защото той не пожела да стане човек... Човек сам избира пътя по, които ще върви!

А да не говорим колко заблудени родители има....? Като гледам деца на по 12, 13 години независимо от пола им, какви ги вършат....? едва ли майка им и баща им имат представа за това. Но ако ги попита човек, техните деца са добри, послушни, възпитани.... есествено има и такива, които не са малко. Но има и такива, които са такива само пред мама и тате.
Иначе като цяло съм съгласна с вас! Но винаги е имало и ще има едно голямо НО....

 
  ...

...
преди: 11 години, 18 дни
hash: 9c7dfd18a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От №7 авторке точно тук с НО-то грешиш, във възпитанието няма фактор "НО" има родителски пропуск. Също аз ти давам пример за детска градина ти ми говориш за елитна гимназия, разбираш ли, възрастовата разлика на децата в градините и гимназиите е огромна. Дете се възпитава здраво до 7 год после само се донапътства, с всяка изминала година се оставя по самостоятелно. Смисъл да го отглеждаш в ромската махала и после на 15 да го пратиш да го възпитават в елитна гимназия е никакъв, детето ще си остане с научените навици от махалата.
Детето се ражда ненаучено, нито на език, нито на култура, нито на навици. На каквото го научи родителят или където го заведе родителят, да си вземе информация, детето трупа от там. То е празен лист и ако го научиш да мисли преди да копира още през първите 7 год, ако го научиш че ученето е за самия него не за теб или някой друг, детето ще е "добро". Псуването и обиждането е вид език, той се учи, не е вроден, боят е копиране на поведение, пак не е вроден, краденето е следствие на лошо възпитание.
Ще кажеш как едни и същи родители са отгледали три деца с различно възпитание? Отгледали са, не са обърнали достатъчно внимание, толкова от колкото се е нуждаело "грешното" дете. Можем да кажем, че НО-то е само тук, всяко дете има нужда от различно по количество време внимание. Или по точно са били заети с повече други мисли и дейности, точно през първите 7 години на това дете, или на другите две деца бабите са обърнали внимание, а за това дете е било невъзможно, винаги има причина и тя не е в детето, а в заобикалящите го възрастни. Като бебета трите са се родили еднакво възпитани на квота нула. Само от родителя зависи наборът информация, за псувните на около 3-4 годишна възраст устно се полага "антивирусна програма" в мозъчето на детето и т. н.

 
  ...
преди: 11 години, 12 дни
hash: 182fb71283
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Момиче ти с твоята неграмотност си постигнала и направила повече в тоя живот от много други грамотни. Поставила си интереса на роднините си пред своя. Жалко за брат ти и сестра ти, че в грамотноста си и учеността си не са осъзнали единствения вежен урок. Не е важно колко книги си прочел, а колко от тях си разбрал. Много си млада още. Неграмотността не е болест и се лекува. Може сега да не ти е до довършване на поне едно средно разбирам. Но знания винаги можеш да попиеш. Благодарение на интернет всичкото световно знание съсредоточено и систематизирано влизат в дома ти използвай го! Успех!
П. П-пардон, ако има грешки, но и на мен граматиката не ми беше сила :).

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 дни
hash: c818a0043a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Никога не е късно да учиш, ама никога! Ако мислиш, че е такъв голям проблем за теб, поправи го! Ти си направила каквото си можела при дадените обстоятелства. Жалко милички деца, че има прости родители, които в собственият си егоизъм съсипват психиката и живота на децата си! Възхищавам ти се истински! Може да се чувстваш неграмотна, но пък имаш други качества и предимства: силен дух, воля, всеотдайност, саможертва, и т.н. С толкова положителни качества, не вярвам да не успееш да се образоваш и ограмотиш. Покажи им, че можеш и че нищо не би те спряло. Сега имаш възможност, веднъж поне помисли и за себе си в този живот. До сега ти се е налагало да се грижиш и да си отговорна за други, сега те са самостоятелни, погрижи се за себе си!

Не е невъзможно, в чужбина хората учат в късните си години. Наблягат на стаж, докато са още млади. Изпробват много и различни професии, виждат какво им допада и ги прави щастливи и тогава се втурват да се квалифицират в сферата. Ограмоти се и ти, тогава няма да имаш стигане, а мечтите и целите ти няма да имат никакви ограничения. Ще бъдеш непобедима с всички качества комбинирани с учение и добра обща култура и знания. Не се предавай! Има ли пречки в живота, не губи време да ги мислиш, направи така че да ги премахнеш и поправиш! Успех ти желая и силно от сърце те прегръщам! Смело напред!

Яги

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker