Трудно ми е да съм от ромски произход. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121215)
 Любов и изневяра (29713)
 Секс и интимност (14362)
 Тинейджърски (21897)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7304)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18529)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Трудно ми е да съм от ромски произход.
преди: 10 години, 7 месеца, прочетена 3169 пъти
Здравейте! Пиша за пръв път тука, но просто искам и аз да споделя моята история.
Момче съм на 24 г, и съм от ромски произход...
До преди 3 години всичко при мене беше super ...
ходех на училище, бях отличник, имах много приятели и познати, който бяха предимно българи. Аз си харесвам родината, все пак с български хляб сам израснал, на българска земя съм бил и се приемам за българин...
Както вече казах съм ром и си имаме традиции, който се спазват. Една от тях беше да се оженя вече, но аз не исках, просто исках да си продължа да уча и да следвам за право за да мога да стана адвокат ( това ми беше мечта) ,но наще ми търсеха булка за която да се женя, а аз се молех да не ми намерят такава... Накрая ми намериха една, наще се споразумели със родителите на момичето без да знам аз, и без да знае момичето.
Аз учех в град Шумен, имах си супер готин апартамент на центъра собствен, наще имаха бизнес за внос и износ на големи количества дрехи и аксесоари... с една дума финансово не сме имали никакви проблеми.
Един ден наще ме повикаха да дойда на село за да се видим, отидох аз и тогава ми съобщиха, че са ми намерили жена... Аз изпаднах в шок и им казах, че още не съм готов и, че не искам, но те ми се скараха и казаха, че даже вече съм одъртял и моите набори си имали деца... За кво ми е било да уча, казаха родителите ми, да не би президент да съм ставал или доктор, аз просто се опитвах да им обясня, че това е вид занаят, който ще получа след време като адвокат, но те не ме разбираха вобще и настояваха да се оженя.
Нямах друг избор, напуснах училището в 12 ти клас, напуснах града и се ожених, в деня в, който взехме булката тогава за пръв път си поговорихме, а аз просто бях мноого тъжен от случващото се, в двора имаше музика, пиене и много веселба, а аз бях в банята и плачех на глас, просто тогава осъзнах, че да си ром е много трудно, всичките ми приятели ме разбираха,че не исках да се женя, но момчетата от махалата ми правеха евала и се радваха.
Вече трета година съм женен и повярвайте ми мноооого ми е тъжно все още, през 1 ден се караме със жената, тя е някаква дива и въобще не ме разбира никога..
А наще си купиха друга къща и живеят там, скарани са със сватовете си, но не съжаляват че са ме оженили на сила. Те го възприемат като някаква победа, но 100 пъти им обяснявам, че не трябваше това да ми го причинят, а те викат : е нали ти намерихме жена, ако не бяхме ние още щеше да си ерген...



Има още много неща, който бих искал да споделям със вас, но след време.
Исторята която споделих драги читатели е за да разберете как се чувствам аз и каква е разликата между ромите и останалите.. много ми е тежко, че съм ром, поне да бях от интелигентно семейство, тогава нямаше да съжалявам. Гадно ми е... Понякога искам да избягам от всички, да отида надалеч, владея 4 езика свободно и бих могъл да си намеря работа навсякаде, но не искам да натъжа родителите си, щото аз им влизам в положението и ги разбирам, а те не могат.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 7 месеца
hash: 1a41509605
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   наистина гадна работа, но има надежда още, завърши вечерно училище и си вземи средното, а после кандидатствай за право! ;)

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: c750dd0f73
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ти си рядко интелигентен за средата си. Още един пример, че произхода няма нищо общо с това какъв човек си. Чувстваш се като пъстра птица сред ято сиви гълъби. Познато ми е - и аз съм с малцинствен произход и никога не съм се чувствала на мястото си сред близките си. Мило момче, няма да е лесна съдбата ти. Но помни, че бог не ни праща изпитания, които не можем да понесем. Имаш своя собствена мисия на този свят и това, че си се родил в такава среда, не е случайно, а е необходимо за урока, който си е избрала душата ти.
Търси, това, което те прави щастлив. Само, когато се чувстваш щастлив и откриеш своето място, ще си на прав път. Иначе вървиш срещу собствената си душа и вършиш грях. Помни, че не е грях да не угодим на родителите си, а да предадем душата си.
На мен ми беше нужна огромна смелост да застана срещу всички, буквално се отказаха от мен, но благодарение на любимия ми човек, който ми беше огромна подкрепа, намерих тази смелост, а не знаех, че я има в мен. Сега, когато съм безкрайно щастлива, осъзнавам, че ако бях склонила глава, щеше да бъде най-големия ми грях-грях към самата мен. Ние се раждаме, за да бъдем щастливи, а не да следваме сляпо овехтели традиции, на които вече едва ли някой помни значението.
Животът ти е уникален и неповторим, не го пропилявай в нещастие, моля те. Знам, че всяко нещо става, когато му дойде времето, и ти ще последваш съдбата си, когато си готов за товa.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 827d9f6637
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   А поне не можеш ли да се разведеш? Защото явно нито ни си щастлив, нито жена ти. Пък после, след като си бил 12 клас все ще намериш начин да завършиш и с повече късмет ще се запишеш в университета. И докато вашите ти намерят нова жена, може и да си завършил право и тогава вече всичко ще е друго.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: dd42ae019b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Какво ще им влизаш в положението си, я да им теглиш една на всичките, отделяй се самостоятелно, намирай си работа ако нямаш, и отивай да учиш! Това са пълни абсурди дето ги пишеш, насила те били оженили... не може никой насила да те държи никъде, стига си се оправдавал, че си ром! Вземи си в ръце живота си, това е.
Родителите ти те дърпат назад, там ли искаш да си останеш? С жена ти нищо не те свързва, ама нищо. Как не го проумяваш?? !! Плакал си... няма какво да плачеш, просто се отдели от тях, не ги слушай и прави това, което ТИ искаш!

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: f1e1205848
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Звучи измислено но ако има някаква истина тук според мен си едно мамино детенце. Разчиташ на родителите ти през цялото време. Абе момче нямаш ли воля, достойнсво че позволяваш в тея години да ти определят живота. Не се оправдавай че си от ромски произход, това нищо не пречи. Ако ще да си китаец щом нямаш силата да се противопоставиш то това какво говори. Че си разглезен още от малък и при най-малката дреболия веднага се предаваш. Грешката в случая си е твоя. Ако си бил мъж на място нямаше да ревеш в някой ъгъл ами сега щеше да си дипломиран адвокат.

 
  ...


...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 916870131d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Правя ти евала, съветът ми е да гониш целите си. Поне се изнеси и отиди там, където искаш - може би в апартамента в Шумен. Запиши нещо задочно и го завърши, бъди какъвто искаш да бъдеш, след години родителите ти няма да ги има, а ти не съжаляваш за изминалия ти живот...

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: d077ff749b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не че е важно, но не разбрах. Сега си на 24, оженили са те преди 3 г. - т.е. на 21. А в същото време си бил 12. клас. Оставал си да повтаряш или какво?

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 0b78f7d0ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Автора:
Немога да се разведа това би било петно на фамилията ми, и тогава знам, че проблема става голям.
Минаха вече 3 години от както съм женен, наистина ми е гадно и никой не ме разбира...
Един ден ако ми се роди дете си обещавам, че няма да има абсолютно нищо общо със ромски ритуали.
Дано до тогава да доживеят наще и да осъзнаят за какво съм се борил и какво съм искал да им кажа през половината си живот.
Ако не бях единствен син нямаше да ги слушам много много, но съм сам и трябва да се съобразявам с тях...
За образованието си го изкарах на вечерно с отличен успех.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: f58b3df280
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Останах впечатлена от това, което си написал. Не знаеш колко много се радвам, че въпреки това, че си ром си много свестен, умен, страшно ми харесва начина ти на мислене. Ти си много по-интелигентен от повечето българи, за което ще ти каже едно огромно БРАВО! А за историята, която си написал наистина е много тъжно, че са те оженили на сила. Това е едно от най-лошите неща за мен, да останеш без право на избор. Но въпреки това не можеш ли да продължиш да учиш и да сбъднеш мечтата си? Ако все още го искаш толкова силно и има какво да направиш, побързай, не се отказвай! Надявам се да успееш, ти го заслужаваш!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 8e6a02fb27
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Искам да изкажа възхищението си от начина ти на мислене, а също и от нивото, на което владееш българския правопис. Въпреки някои пунктуационни и правописни грешки, в сравнение с някои млади българи, които не умеят да пишат на родния си език, аз съм искрено впечатлена. Макар че не мога да бъда от помощ за проблемите ти, държах да споделя положителното си впечатление. :)

 
  ...

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: a89450ba31
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   От това, което прочетох, ако наистина си ром, мога да ти кажа, че си по-грамотен от половината на твоята възраст... Иначе много тъпо се е получило, аз за съжаление не мога да ти помогна с никакви съвети, исках само да споделя това по-горе..

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: ff8e5fae92
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Аз също съм циганин 12 клас съм и нашите постоянно ми правият намеци да си намеря приятелка и са като изчетох историята ти ме обвзе паника. Иначе моето мнение, че ако не се разбираш с женати да се разделите преди да си народите деца, че след това ще ти още по гадно ;хх Успех пичага и дано да станеш адвокат някой ден :))

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: e3cae4a740
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Здравей аз също съм от Ромски произход и съм 12 клас. Не съм съгласен с теб как така родителите ти ще те карат да се жениш на сила аз не съм единствено дете в семейството, но и да бях нямаше да позволя да става това. След 12 клас ще уча в Италия (живеем с нашите там от 4 години) ще си продължа образованието там. Така, че нека ти дам съвет... разведи се(преди да имате деца), продължи образованието си и си живей живота както ти харесва. Родителите ти ще се ядосат отначало, но ще го приемат, защото си единствения им син за Бога!!!

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 08017f8e21
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Това от какъв етнос си едва ли ти е проблема. По скоро се носиш по течението, живота ти е лесен и не искаш да го загубиш, тоест нямаш желанието и волята да го промениш. Само си представи какво ще е без съветите и усилията на родителите ти, но и без тяхната помощ и ако решиш че можеш да се справиш без тях просто действаи, доказваи се, но знай че е много, много, много, много, много трудно, да не се окаже, че в един момент си видял дъното, а то е страшно.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: dd42ae019b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Сам си се предал, робуваш на някакви глупости.
Просто в тебе си е грешката, недей да казваш, че никой не те разбира.
Грешката си е в тебе, "не мога да се разведа" - не искаш.
"Петно върху фамилията"? Пълни глупости. В кой век и на кой свят живееш?
Искаш да робуваш на разбиранията на родителите си - ти сам си го избираш това, никой за нищо не те принуждава насила.

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: d802231edc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Кой баламосваш с тези измислени неща. Самоубеждаваш се, че родителите ти са виновни, че етноса ти е виновен, затова че живееш живот, който не искаш?
Животът сам си го правиш такъв какъвто е. Който както сам си направи нещо лошо, цял град да се събере заедно не могат да му го направят.
Не мисля, че някой може да те накара да се ожениш насила. Добре родителите са довели момиче у вас, но ти си този които обезчести момичето нали, не родителитене или баща ти, самият ти. Родителите ли те накараха да си свалиш панталона? Ако не беше пипнал момичето, нейните родители до седмица щяха да си я приберът и да я дадът на някой, който я иска.
Сега не харесваш жена си, не я искаш, но продължаваш да я ползваш и се надяваш на дете от нея!? !? Кой те кара да спиш с нея сега? Ако просто спреш да спиш с нея, до месец два тя ще се оплаче на техните и те ще си я приберът.
Родителите те оженили, те ти събуха гащите и... , ок, а някой завърза ли те на другата сутрин да не идеш на училище? Нима женените не могат да продължат да посещават училище? Могат разбира се, но ти не си искал достатъчно.
Нима женитбата ти пречи да кандидатстваш висше? Женените не могат ли да учат висше?
Отговори си на тези въпроси и ще видиш, че за всичко сам си си виновен.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 0dca639106
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Момче, я се вземи в рьце и им се опьни. Разведи се, махни се от там и си следвай мечтите, не се примерявай, бьди силен. Не мисли че ще им лепнеш петно, няма такова нещо. А те като са те заставили на сила да се жениш не е ли петно за тях пред Бога. Как може родител да причини такова нещо на детето си... Изостанали традиции са това, прости, примитивни. Поправи сега ти тая грешка. Как така ще се оставяш те да ти кажат да зарежеш учението и да се ожениш, пьк и даже за коя да ожениш.... Това са глупости. И ти им се подчиняваш, недей. Не погубвай живота си...
Не се оставяй вашите да ти казват как да живееш и по какви традиции. Бьди силен, не следвай глупави традиции, какьв е смисьла-да угодиш на вашите ли? И кото им угодиш-орден ли ще ти даде някой? Я стига, не се оставяй.... Това как се чувстваш няма ли никакво значение за тях?
Как така нямат желание сина им да се изучи и да стане човек. Махни се от там -те винаги ще те дьрпат назад. Тая среда, кьдето живеят като в стадо ще те смачква и дьржи да живееш един примитивен живот. Махни се от там!
Изчезни от там вьзможно по-бьрзо и си гради живота сам.... Те отначало ще са против, ще мрьнкат, но после ще омекнат.... нали си им единствения син. Това какво ще кажат не бива да те спира. Замини вьзможно по-далече, за да им е по-трудно да те контролират. Нали говориш 4 езика-може и в чужбина да заминеш да учиш.... Бьди силен и не се оставай.
Казвам ти го като майка сьс син на твоята вьзраст.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 38ccd55bd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Авторе... ако не е проблем, би ли споделил какви чужди езици говориш!


П.С.

Иначе си грамотно момче... да!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 0b78f7d0ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Автора:
Благодаря на всички който споделят своето мнение за мен.
Не съм предполагал, че ще получа 2-до 5 коментара и никой няма да чете историята ми, но наистина много ви благодаря.
до номер 7- учих 3 години в Испания и после не ми го потвърдиха тука в България и за това ми се наложи 3 години да ме върнат назад и аз се върнах и пак си продължих образованието.
А до другите, който са писали, ХОРА ТОВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ НАС (БЪЛГАРИ И РОМИ) НИЕ НЕ МИСЛИМ И ПРАВИМ НЕЩАТА КАТО ВАС (да се разведеш, да вземеш свой избор докато родителите ти са живи и т. х) ИМА МНООООГО ВИДОВЕ РОМИ АМА МНОГО... ЕДНИ СА КАЛАЙДЖИЙ, ИМА КАРДАРАШИ (дето си продават децата) ИМА КОПАНАРИ Т. Н.
Ние се отличаваме малко от другите за нас е най важно семейството, после бизнеса.... оффф наистина вече незанам как да ви обясня всичко това наистина няма как да ме разберете... много бих искал да се запозная се един от вас и да го поканя да ми дойде на гости да го запозная с истинските ромски традиции, ако ще от някой далечен край да е аз бих поел ангажимента да го докарам тук и после да го върна... само така някой би могъл да ме разбере напълно...
до номер 18- владея испански, английски, турски, български, цигански, и на средно ниво немски ( още уюа немския в домашно условие)

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: e10170a43d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Авторе, виж колко хора ти взеха проблема присърце и те съветват.
Това е начина-развеждаш се и заминаваш да учиш. Сега стоиш там и си губиш времето...
Останеш ли там ще си във вечен плен на разни традиции, роднини и кой какво щял да каже в махалата.
Разбери че не скъсаш ли с там, нямаш бъдеще в цивилизования живот. Ако ли не, ще си стоиш в батака, ще плачеш и само ще проклинаш съдбата.

Не се оправдавай с традициите, ами взимай живота в ръцете си... Ще бъде така както ти искаш ако обаче имаш силата и куража за това да се опънеш. От теб зависи. Решавай си. Никой освен теб не може да разсече тоя порочен кръг на зависимост от племето и семейството ти...
Вашите ще се примерят след време, няма къде да ходят.

 
  ...

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 08017f8e21
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Ужасно трудно ти е да решиш че можеш да се справяш сам, и не желаеш да загубиш онова което ти е даденост. Тогава остава да си живееш живота такъв какъвто е. Може пък да си благодарен един ден на родителите си.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 38ccd55bd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Много кофти с тези традиции... гледал съм по ТВ и съм чувал как се уреждат женитби между родители, кинти се плащат, а младоженците не са се виждали още - въобще откачена работа... но нямаш връщане назад... хванал си се на хорото вече. Тук виждам, че много хора ти дават съвет да се разведеш и да почваш на ново - ако питаш мен, вече е твърде късно... 3 години са доста време и всъщност се учудвам как така нямате дете с жена ти. Тук (в този сайт) реално решение на проблема си не може да намериш. До колкото ми е ясно, ромите са религиозни хора - вярват в Бог. Ако се обърнеш към него за помощ няма да те остави и ще ти помогне. Ще направи някаква трансформация в живота ти, както и на жена ти и ще живеете както си му е реда и ще имаш мир и спокойствие в сърцето си. Казвам ти го това от личен опит - преди 2 години бях в "улица без изход". В същото време вярвах в Бог, но бях фифти-фифти... уж вярвам в Бог, но вършех неща с които по-късно не се гордеех... та исках да се променя... въобще живота ми да се промени... е помолих се. Сега живота ми няма нищо общо с преди, на съвсем друго ниво съм... та с други гуми Бог чува молитвите... само Той може да ти помогне... и запомни, развода не е опция.
Някои от хората които четат може да ми се присмиват за това което казвам за Бог и, че само Той ще ти помогне... но, нормално - не всички го приемат и вярват в Него, а тези които вярват... те знаят за какво говоря.
И аз ти казвам, както и други ти казаха... не си просто момче. Успех ти желая и ако ме послушаш за Бог, няма да сбъркаш.

М 26

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: bce8845c32
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Цинганин си и винаги такъв ще си останеш, каквото и да направиш ти пак си оставаш за хората цигани, уловката е да го приемеш всичко това, не се опитвай да се правиш на такъв, какъвто не си. Във вените ти тече циганска кръв, а това няма как да се промени. Докато не го осъзнаеш това, никога няма да бъдеш щастлив. Казвам ти го защото аз съм минъл по твоя път, е нашите не ме ожениха на сила, но това, че съм циганин ме тормозеше, но нямаше кой да ми каже, че живота не се основова върху това, какъв си, а кой си и какво правиш и най важното е как искаш да се почувстваш за да си част от обществото. Ако искаш да се чувстваш българин, добре направи го, никой не може да те спре. И нещо друго, да каниш хората у вас да те видят как живееш и да им поемаш разходите, нали се сещаш, че никой няма да се съгласи, а освен това звучи ужасно тъпо и отчайващо, нали не си мислиш, че някой ще хване да дойде у вас.. хаха наивник такъв. Бъди себе си и оценявай това, което имаш.

Успех Филип32

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker