Връщането на казармите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Връщането на казармите
преди: 10 години, 2 месеца, прочетена 4071 пъти
Привет, хора! Аз съм на 18 години и напоследък се заговори за връщането на задължителното военно образование! По принцип баща ми и дядо ми държат на това, но аз не съм сигурен дали ще успея да се приспособя към казармения живот, защото лично те са ми разказвали истории как момчета са били изнасилвани и карани да работят, независимо дали са силно контузени, гладни или жадни. Дядо ми е разказвал как в студените зимни дни са били карани да бягат единствено с кубинките и панталоните и са се къпали с леденостудена вода. Те ми казват, че това е мястото, в което влизаш като наивно момченце, а излизаш като 'мъж'!!! Баща ми пък ме заплаши, че ако не "стана мъж", ще се отрече от мен!! Не разбирам защо толкова държи на това, когато аз искам да следвам медицина... Някой ако има подобни проблеми или мнения относно обучението, може да драсне един коментар.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 2 месеца
hash: 6ab52aa4aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Казармите няма да се върнат, най-малкото, защото няма пари за подобна глупост. Иначе там извращенията са били много и не малко момчета са се самоубили и са станали „мъже“ там. Моят братовчед до ден днешен е травмиран страшно от казармата и добре, че я махнаха. Изобщо не се става мъж в казармата! Почни да поемаш отговорности, това е по-важно.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 317abf529c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм против казармите.
1. Не смятам, че това е мястото, където едно момче трябва да бъде възпитавано. Едно момче или ще стане мъж, защото такъв пример е видял от баща си и роднините си от мъжки пол и има борбен и силен дух или няма да стане, ако ще и през сто казарми да мине.
2. Както номер 1 каза, държавата няма пари. А и аз съм против това мойте данъци да отиват в една казарма. Държавата има по-належащи проблеми за решаване като здравеопазването и образованието, че да пръска толкова много пари в това. То трябва да се назначат военни, които да обучават, на самите младежи се изплаща няква символична сума месечно, ама там трябва въпросните младежи и да се хранят, а и униформи да се дадат. Нямаме поддържани сгради за казарми - тоест трябва и те да се ремонтират. Абе много пари трябва да се вложат, за да се върне казармата.
3. И какъв е резултатът? Двама души да кажат, ама ни естанахме мъже. Защото въпросните мъже от казармата нищо не могат да направят по време на война. Вече нациите не се бият с хора толкова (както от времето на рицарите), а са бомби, изтребители, танкове, техники и т. н. Ако ние нямаме нужните машини, то тогава и наща армия я пращаме на сигурна смърт. За да бъде ефективно, първо трябва да се набавят въпросните машини, после да се наберат войници, които да се обучат как да го използват, и после да се мисли за казарми.
Ана

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 980ec73059
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Зависи много какво има в предвид баща ти под това да "станеш мъж".
Ако има в предвид, че трябва да ходиш в казармата, за да станеш мъж, то значи баща ти има сериозен психологичен проблем, но ако го казва, защото иска от теб да бъдеш по-отговорен, то тогава не виждам проблем. И на мен много пъти баща ми ми го е казвал в този му смисъл на думата.
Тъй като навремето бях момче, което не се интересуваше от нищо, имах слаби оценки и като цяло безотговорен.
Но той никога не е бил против това, че отмениха казармата или да ми е натяквал нещо за това, че не съм ходил и аз.

А сега относно казармите, не смятам, че ще се върнат задължителните казарми. Както номер 1 каза, няма пари за подобно нещо. Отделно това, казармите не учеха на нищо освен как да държиш главата долу сред по-висшестоящи. С една дума те учеха как да бъдеш роб. Точно за това вече можеш да видиш как младото поколение е с много по-отворено и свободно съзнание от старото.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 0becfee90f
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

6.   Що за глупости? ! Знаете ли колко хора са минали през казармата? Как пък нито един от познатите ми не се е оплакал. От гадна храна и от 5 километра бягане на ден се оплакват, но от друго НЕ. Момчетата днес сте толкова изнежени и женствени, че просто няма на къде повече.
Ж27

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: cc31a87901
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   Споко, казармата няма да се върне, а това че вътре се ставало мъж е пълна простотия. Циганите, като толкова поколения са ходили в казарма да не би да са станали мъже? ! Казармата е чисто и просто една голяма загуба на време и нищо повече. Иначе аз лично не съм имал проблеми вътре и не видях някой да има такива. Имали сме конфликти, но това е като да се сбиеш в училище, нищо особено. А, относно думите на баща ти, еми извинявай, ама това са думи на прост човек. Любопитен съм какво толкова е постигнал той и колко голям мъж е, че ще се отказва от теб. Намерението ти да учиш медицина е страхотно, не се отказвай за нищо на света и не слушай никакви тъпотии за казармата.

 
  ...


...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: d05cefca5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Ако влязат в казармата нямало да са толкова изнежени и женствени. Я не пиши простотии!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 6edb5805c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

19.   Следвай си медицината и не се занимавай с глупости. Докато другите си мислят, че ще станат мъже, ти ще си тупаш топката, ще караш чисто нов бенц и ще си уредиш живота.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: c6f490f3fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Големи сте тарикати вие модераторите. Не сте сте публикували поне 10 коментара, но иначе след 1 започва 4... Много сте хитри. Личи си, че сте на заплата.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: efa145852c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Казармата че е дебилизиращ инструмент от една страна, безспорно е така. Но от друга лигльовците като тебе трябва вся някъде да 'станат мъже', колкото и банално да звучи. 3ти курс медицина съм и с удоволствие бих влезнал в казармата за няколко месеца.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: efa145852c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   До номер 4.
Ами който не е имал баща и дядо или мъжка фигура през детството си, какво прави?

 
  ...

...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 69f48dc9c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

23.   Бил съм в казарма и това е 100% загубено време. Основната трудност е че трябва да стоиш прав поне 4 пъти/ден по 30 минути, а придежурства по 2 часа, да миеш дълги коридори: по 30 метра навсеки 4 часа, да не остават сухи. Да спиш в стая с още 100 души, от които 20% хъркат, да шиеш всеки! ден бели якички, да се къпеш 1 път месечно с топла вода, да нямаш достъп до телефон изобщо!!! Мога да напиша още толкова. НА днешно врме може да стане мъж ако отиде на бригада за ягоди в Англия и поне ще спечели пари. Аз няма да ходя пак в казарма, ама се дразня как някои тикви живеят още в '80-те и искат да има тормоз, за да мародерстват в/у народа. Армията тярвба да е професионална. 20 командоси ще победят 2000 като нас пишман войници.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: f113fe448e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

24.   До номер 6.
Недей толкова да знаеш, защото пък вие сте толкова разлигавени, че няма накъде повече. Сегашното поколение момичета сте отврат. И вие, подобно на Израел и Норвегия трябва да минавате през такова обучение в случай, че бъде върната казармата! Искате някой да ви работи като роб и да харчите по моловете? Няма да стане.
Научете се и вие на отговорност. Ревете за равно права, ми работете тогава! Били сме женствени - живеем в 21 век.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 0f5fb22f7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

27.   Баща ти усеща че си ''мек'' китак, да те гони.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 170ff1930b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Номер 6, да си чувала, че това, което виждаш, е отражение на собствената ти същност? Ако мислиш, че момчетата днес са изнежени, то значи ти не струваш и попадаш на п*дали, понеже свестните момчета не биха се хванали с такава като теб. И така оставаш с впечатлнието, че всички мъже са полужени. А истината е, че ти си полумъж. Сигурно има и изнежени, ама да твърдиш, че всички или повечето са такива...

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: eedf60e685
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

29.   Подкрепям номер 24, с допълнението, че на жените не казарма, а девически манастир им трябва!

Момичетата са толкова развратни и леки, че им трябва поне 1 година там. Щом според вас, дами, мъжът трябва да е глава на семейството, да се справя с всички трудности и да е мъжкар, то вие трябва да сте домакини и майки. Колко от вас (визирам тийнейджърките) могат да готвят, перат на ръка, чистят с метла и парцал и пр.? Не е като да се снимате и тагвате в дискотеки.
А вие, жени, защо избирате кариерата преди семейството? Нали в тази казарма трябва да се обучава някой? Защо всеки ден се обсъжда демографската криза?

Аз не съм бил в казармата, няма и да отида дори, ако я върнат. По простата причина, че това ще бъде загубено време, през което няма да науча нищо съществено. Не обръщам внимание на хора, задръстени от предразсъдъци - не мисля, че отиването някъде си, правейки нещо, може да запълни лисата на възпитание и семеен пример в някого и (евентуално) да го направи мъж.
Защото да си мъж не означава да имаш разни атрибути, да си едър, силен, мускулест, футболен фен, да не обличаш розови дрехи и какви ли не други глупости, които съм слушал. Да бъдеш мъж означава да си самостоятелен, да не разчиташ на ничия помощ, да поемаш отговорност за действията си и да помагаш на по-слабите.
Жалко, че ТЕЗИ мъже вече са рядкост.

Коментарът ми беше провокиран от писанието на номер 6. Надявам се тя да го види и да проумее, че не е важно какво визия и физическо поведение имаш, а какво е отношението на хората към заобикалящия ги свят. (не се чудете после защо Б-я е в това положение)

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 317abf529c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

30.   До номер 22
Основната ми мисъл е, че не казармата прави мъже и това дали си бил в казарма не е показателно за тово колко мъж си. Давам пример, че за мен в сравнение с казармата по-важни за изграждането на един характер са или вродените му качества или примера, който е получил докато расте. Не казвам, че това са задължителни или единствени условия, а че просто са по-смислени от това да кажеш, че един човек е мъж, защото е бил в казарма. Т. е. в никакъв случай не твърдя, че момче израснало без мъжка фигура не е мъж - даже в повечето случай ще ме су наложи по-рано само да поеме отговорности и т. н. - но това вече е друга тема.
Ана

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 2c742ca3f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   Това не е първата тема за казармата!
http://spodeli.net/3/story-40710.html?err=103&commentID=14#comment14
и дискусията надолу.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: af51557ae6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   Абе хора я се поразровете, попрочетете, пък тогава си дайте мнението!
Никой не е казал, че казармата, която предлагат за в бъдеще ще има нещо общо с предствата ви за казарма от миналото.
Новите предложения са за дневно обучение и в вашия град, така се отписват проблемите създавани някога като насилие и др, защото те са били вечер или през нощта. Ако въобще идеята казарма се сбъдне, вечер ще си спите при мама спокойно. Няма да си перете сами чорапите, нито ще шиете копчета сами с игла.
Плюс това предложението е за мъжете, които няма да учат висше и нямат никакво работническо възпитание. Да отидат да научат, как се работи, как се уважава началник. Днешните младежи, не стига, че образованието им е нищожно, не стига, че завършили гимназия с тройка, не стига, че не знаят, как се държи работен инструмент, а имат и високо самочувствие и никакво уважение към висшестоящ. След като родителите не са научили сина си да копа с права лопата или да бърка бетон, държавата ще поеме това задължение и ще ги кара да копаят окопи не с цел военни действия, а с цел да научи младите мъже на труд.
Огромна част от днешното младо население на държавата ни е ниско образовано и без никакъв пример за работник. Повечето млади роми не знаят, че може с труд да се изкарват пари, те не са виждали баща им нито дядо си да се връща от работа. Те знаят, че парите се изкарват, или от продадено крадено желязо, или ако имаш много деца банкомата дава.
За съжаление българите оставихме това положение да се разрастне и сега близо 25- 30% от бъдещите български мъже са роми. Ако държавата не поеме грижа да ги научи на труд няма кой.
Никой не е казал, че всички ще ходят в казарма и ще спят там. Предложенията са за посещаване на казарма, ако не учиш висше, а кой не учи висше? Този който е с основно или е завършил средно с тройка.
Другото, което мога да кажа, че ако признавате за много насилие в едно времешните казарми, това означава че признавате, че бащите и дядовците ви са били насилени.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 0becfee90f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   До номера 24, 26 и 29 (от номер 6)
Мили момчета, аз съм от поколението, в което момчетата все още ходеха в казарма (пише на каква възраст съм в подписа под коментара и тя е доста далеч от тийнейджърската).
Между другото баща ми беше военен (докато не се пенсионира) и се занимаваше именно с наборниците за казарма. За разлика от вас, съм съвсем наясно с условията и изискванията, както и с това какви лигльовци бяха 70% от момчетата и как се опитваха да изкарат всякакви връзки, за да изклинчат.
Никога не съм имала против да отида в казармата - всъщност принудих баща ми да ми проведе обучение по стрелба още когато бях в началните класов на гимназията. Между другото, за разлика от днешните разлигавени пикли (на възраст 18-22), които чакат издръжка, аз работя наравно с приятеля ми, заплатата ми е колкото неговата (доста над средната за страната) и определено не чакам някой да ме издържа. Сама съм си купила кола и сама си я поддържам (гориво, ремонти, данъци) още от времето преди да се съберем с него. Кой от вас може да се похвали с това? Не попадам на п*дали, защото такива хора не допускам в обкръжението си. Приятелят ми не е "мускулест футболен фен", а е мъж, на който може да се разчита, мъж, който не ми се налага да отглеждам като дете и да водя за ръчичка, мъж който знае, че аз съм "жена му", а не "майка му", "готвачката", "перачката" и т.н. Представете си - той е от мъжете, които са били в казармата :)
Истината е, че казармата учи на дисциплина, уважение, самоконтрол, поемане на отговорност. Обикновено, това е съпроводено с някой доста безмислени дейности и врякането на старшината, от сутрин до здрач - изключително досадно, но е полезно за изграждане на характера.
Съветвам ви, следващият път, когато сте решили да се изказвате, да не го правите неподготвени. Приятен ден! :)
Ж27

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: ef9a4884e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

34.   Хора, какъв е този епидемичен страх от казармата? Аз не познавам нито една жертва на извращения в казармата. Имам контакти с хора, които са служили в периода 80-90те, никой не се е оплакал от такива неща. Не казвам, че е нямало, но са били рядкост. И защо в казарма да ходят само хора със средно и основно, това е въпрос към 32? Има ли луди, които да отидат да се учат как да защитават хората от "интелигенцията" Документа за висше образование, не прави човека висш до тези, които нямат този документ. Дават шанс за по - качествено развитие, но не всеки го е заслужил. Всеки бил висшист, ама много ясно. Как няма да е висшист, след като студентския живот е толкова кръчмарски и забавен. Да учиш за висше е мода, както и още много други неща в тази държава. Нужно ли е да ти споменавам, че 1/3 от висшистите са наистина висшисти с мозък и възможности? Останалите са ги бутали в училището им, после с тате работи в еди коя си фирма, и айде готово е... Не става така. Ето в това отношение казармата е изклюително полезна. Място за хора с различни цели и, ако наистина се случват неприятни неща с някой, то е заради егото му на принц, което се усеща от повечето коментирали. Не бъдете толкова сигурни, както е ноемр 1, казармата ще я бъде. Замислете се кой управлява в момента! Ще има и голям процент от възрастни хора, които ще искат казармата да се върне. Прави впечатление, че хората на възраст над 40 години по-категорично подкрепят връщането на задължителната казарма.
Сред мъжете, участвали в национално проучване, тази пропорция е още по-показателна - 62% от тях са за възстановяване на казармата, а 28% против.
Освен това поне 10 от тези 28%, не знаят още какво искат, а се водят само от слухове. Да, казарма ще има, но в нея ще служат както хора с основно, така и бъдещи студенти :))))

 
  ...

...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: a6da3a90de
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   До 33

Ами що не започна с това че баща ти е военен? Хм? Това обяснява цялата ти заблуда. Ти си пристрастна, едно е да си дете на военен, друго е да погледнеш и от друга гл. т., трето и четвърто е ЛИЧНО да си била в казарма. Ти какво очакваш от баща си - да хапи ръката, която го храни ли? Хм? Много ясно че за него "по-убаво" от казармата нЕма. Даже ако има как и да сме като С. Корея (всички от запас) още "по-убаво", нали? Тогава ще сме "мъже", та ще дръкаме.

И всичко това го кажи на почернените майки на убитите и изнасилени момчета от такива като баща ти (нищо че в твоите очи е МЪЖ на хилядолетието, нормално е, с него си израснала и ДРУГАТА гл. т. не си видяла). Те най-лесно ще се "съгласят" колко "големи" мъже стават всички казармаджии.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: d0a802f390
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

36.   От 29 до 33
Само не разбрах кое е "неподготвено" в коментара ми?

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 170ff1930b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

37.   До 33

Странно е да се изказваш колко си подготвена, а ние колко сме неподготвени. Защото не ти, а НИЕ сме били в казарма. Да си в казармата и баща ти да е старшинка са две различни неща.

А който си е мъж, си е мъж и без казарма, просто защото са го възпитали правилно, а не защото е прекарал 2 г. от живота си в безсмислена комунистическа глупост. А който не е и 50 г. да стои в казармата, повече от типичната старшинка без особен интелект и ниско чело няма да стане.

В Швейцария като няма казарма и дори армия, живи да ги ожалиш, така ли? Горките са п*едали всичките, та затова са толкова зле във всяко отношение. Та ние като сме имали казарма, всички са мъж и половина и сме цъфнали и вързали, та чак никъде не ни искат по света.... сигурно от страх да не изглеждат инфалтилни на нашия фон хахаха.

Това дали си мъж, се познава по това колко си отговорен към общество и семейство, как се грижиш за тях, какво си постигнал. А аз военен да е прокопсал, още по-малко да е в полза на обществото не съм видял в наши дни. Най-много да стане бияч на мутрите. Ако едно време най-достойните са ставали военни и са бранели честта на родината, сега стават най-големите отрепки, които за друго не ги бива. Хем да могат да си избиват комплексите за сметка на новобранците.

И до утре да обясняваш колко са зле изпусналите тази "перла" на човешката мисъл, няма никой да ти повярва, защото фактите и историята говорят друго. Никоя уважаваща себе си държава днес, няма казарма. Армия да, но не и казарма. Имат само азиатските и африканските държави. Ако беше толкова хубава, нямаше да я махнат и тук.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 170ff1930b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

38.   И не на последно място - ако някой си има професия защо трябва да си губи времето с тази простотия, а не да се развива, да трупа опит, да е в полза на обществото и да си плаща данъците, вместо да е търтей на гърба на данъкоплатеца? Нима така се става повече мъж, отколкото ако се развиваш в личен план? Вие знаете ли, че ако не започнеш да работиш по специалността веднага, после забравяш наученото, а и нямаш опит, след като излезеш от казармата и шанса да си намериш работа в тази безраборитца е много по-малка? И така знаете ли на колко младежа бъдещето може да се прецака? А от казармата какво би спечелил в личен и професионален план?

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: ac7d3e55c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

39.   Брей, че тая казарма като е толкова велика и учи мъжете на дисциплина, отговорност и уважение... абе тогава що се оставиха българските мъже да бъдат ограбени до последната стотинка още с първите години на прехода, бе? Пгромното мнозинство мъже тогава са минали през казармата, все пак. Тука изкарахте военното образование като вся и всьох, решение на всички проблеми детп мялпга сме имали и ще имаме. А главната цел на военното обучение няма НИЩО общо с гореизброеното.

Казармата въобще, навсякъде по света, си има за цел да унищожи индивидуалното мислене. Да накара войниците да треперят пред тези с повече нашивки, да лягат и стават под командата на старшината, да не се осмеляват дори да помислят дали е прав или не. Ей в интернет има теми за спомени от казармата бол. Попаднах на един много добър пример - някакъв бил пратен в ареста за 5 дни, защото се осмелил да възрази по време на една лекция дали Юрий Гагарин бил първият човек стъпил на Луната.
Дори старшината да си бе сверил фактите после, нямаше да отмени наказанието. Идеята тук е друга, с простичка, но желязна логика - на държавата не й трябват войници, които МИСЛЯТ, а които ИЗПЪЛНЯВАТ. Защото ако един взвод тръгне да своеволничи и да пита командира "Ама защо?" в най-ключовия момент по време на война, цялата стратегия може да пропадне.
Какво става в мирни времена, обаче?
Знаете ли какво се случва в САЩ, страната, чийто военен бюджет е по-голям от бюджета на останалия свят, взет заедно? Ми повечето военни ветерани, като приключат войниклъка и се върнат по домовете си, се превръщат в бездомници и алкохолици. Щото за нищо друго не стават. Толкова за дисциплината и отговорността на войниците.

 
  ...

...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 2c742ca3f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

40.   №39, главната цел на военното обучение е - ако не дай си Боже стане война или някакво тежко природно бедствие, момченцата и мъжленцата с епилираните краченца да не си останат свити под юрганчетата и спечени от шубе. Да имат някакво понятие от коя страна все пак се държи оръжието, накъде се насочва и да не се опитват да застрелят врага с предпазител... понеже американските екшъни не са достатъчно надежден образователен материал за това... Също и да оказват първа помощ на пострадали - да знаят как се прави превръзка с триъгълна кърпа, как се обездвижва и шинира крайник и т.н.
Също да имат понятие какво е това командир, какво е военна организация и на какво място в тази организация да застанат, според компетенциите си, за да могат все пак да свършат някаква ОТБОРНА военна работа с останалите.

Спомням си в казармата един ден, когато като част от обучението ходихме да хвърляме гранати в едно дере - какво шубе беше и какви филмарски истории заради гледаните филми! И въпреки цялата военна дисциплина и капитана с тефтер в ръка - ЕДИН ЧОВЕК успя да се измъкне и да не хвърли граната (простото преброяване на липсващите гранати го показа) и никой не разбра кой точно!

Предполагам и твоята престава за нещата е подобна :)

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 92e2448f30
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

42.   До 38. Задаваш глупав въпрос. Каква професия ще имаш след завършване? Вярвай си, че се развиваш без казармата, вярвай си

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: c6baa04ed7
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

44.   до 42

Бил Гейтс, Уорън Бъфет и Карлос Слим сигурно са ходили в казармата, та затова са толкова успешни и харизматични? Жокер - не са ходили в казармата и са използвали това време да се учат, да работят, да мислят решения и да се развиват в личен план.

И доколкото знам, хората имат професия точно след като завършат. Не знам някой да има професия, още преди да е завършил.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 2c742ca3f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

45.   Знаете ли какво, всички НЕЩАСТНИЦИ имат една обща черта - на тях винаги някой или нещо извън тях им е виновно за неудачничеството - я казармата, я държавата, я родителите, я политиците, я "пустата липса на късмет"...

44, мислиш ли, че ако изброените от теб личности бяха ходили в казарма (а ти всъщност откъде знаеш че не са? и въобще - къде са ходили и какво са правили?) щяха с това да опропастят бъдещето си и сега никой нямаше да е чувал за тях? От друга страна ти, като не ходи в казарма, Бил Гейтс ли стана?

И въобще как мислите - в една бедствена ситуация - пожар, наводнение, катастрофа на пътя, дали по-добре се справят тези, които са ходили в казарма или онези, които не са?

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 170ff1930b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

46.   до 45

ти като ходи стана ли Бил Гейтс? Това ти казвам, че казармата няма значение. Ако си неудачник и 100 казарми да посетиш, пак си оставаш такъв. Ако си умен, пак ще си останеш умен.

Просто е излишно губене на време. В Швейцария нали няма казарма - да си видяла да не се справили с пожар и наводнение. За тази работа си има съответни институции.

Отърсете се най-после от това комунистическо мислене. Мислете малко по-съвременно. Мислете за времето като за ценен ресурс, мислете за реализация, за специализация, за развиване на бизнес и професионални умения. Казармата е безсмислено и скъпо начинание. С тези пари могат да се направят далеч по-полезни и смислени неща.

Пак ще повторя никоя наистина демократична страна с реално работеща пазарна икономика няма казарма. Това са коминистически отживелици. Осъзнайте най-после, че 19 и 20 в. отдавна са зад гърба ни. Днес времената не са толкова конфликтни и една платена и професионална армия е напълно достатъчна за всяка страна. Казармата няма място в 21 век. Погледнете реално на нещата, от вашето време много вода е изтекла. Тогава е било едно, сега е друго.

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 170ff1930b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

47.   Не виждам изобщо защо спорите. Историята е доказала, че казармата в днешно време е безсмислена. Не случайно днес казарма НЯМА. Ако беше необходима и полезна, ЩЕШЕ да има, но сега НЯМА. ФАКТИТЕ са такива, ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА е такава. Старото поколение не могат да го разберат и отказват да приемат фактите, а те са, че казарма в момента НЯМА. Ако беше токова полезна, НЯМАШЕ да я махнат. Кого убеждавате изобщо, след като ИСТОРИЯТА И ФАКТИТЕ НЕ СА НА ВАША СТРАНА?

Ако напреди е имало смисъл от нея, то сега вече това не се налага и е безсмислено. Не знам защо подскачате като ОЩИПАНИ БУЛКИ, когато се спомене ФАКТА, че вече казармата е МИНАЛО (неслучайно).

Да се опитате да убедите другите в това е едно, но да отказвате да погледнете в настоящето и да се отърсите от миналото и да не приемате фактите и доказателствата на историята е друго.

И на края ще ви кажа, че ако задължителната казарма е отпаднала, то това не означава, че който има желание не може да отиде. Който иска да си ходи, негова си работа, не ме еня, но защо трябва ВСИЧКИ да ходят задължително? Никой няма право да праща когото и да било на сила. Това е консерватизъм и неспазване на свободната воля. Дори и да е педал във вашите закостенели очи, то това си е негова работа и не вие носите отговорността за неговата педерастия. Ясно ли ви е?

Живеем в свободна страна и всеки има право да се развива както намери за добре. Повтарям комунизма е минало и времето, когато трябваше да правиш каквото ти казва вожда-лумпен, е история. Гледайте напред, ако искате да мръднете от средновековното си мислене.

Аман от червени баби, дядовци и подражаващи им внуци. Вървете в С. Корея, щом толкова ревете за комунизъм и казарма. Там ги има в изобилие.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 170ff1930b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

48.   Да обобщя - казармата е нещо хубаво за някои и лошо за други. Съответно не трябва да е задължителна, за да може който си иска, да си ходи в казарма, а който не иска да не го прави на сила. Удоволствие ли ви доставя да пращате някого някъде на сила против неговата воля?

Поддръжниците на казармата искат да отнемат свободата на избор, а неподдръжниците на казармата са за правото да се избира, т. е. да отпадне нe казармата, а само задължителният и характер. Не виждам какъв е проблемът и за какво е целия този безсмислен спор, след като всеки има право на избор в момента и никой не e принуждаван да прави нещо на сила.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 3cd10add37
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

49.   http://www.youtube.com/watch?v=jzJ5_n8ZJLs

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 170ff1930b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

50.   Това за Бил Гейтс беше в контестка на твърдението, че не е възможно да успееш в живота без казарма. Те и с казарма щяха да са успели, точно затова можеха и са минали без нея, респ. без да си губят времето с излишна глупост. А ако стане наводнение, едва ли американците ше опрат до Бил да ги спаси. Просто ще си пратят специлаизираните обучени екипи, а няма да чакат банда аматьори, преминали едномесечен курс преди 30 г. да ги спасяват.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 79c9481dc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

51.   до 39

вярно е, че най-тъпоите се взимат войници. Имаше един случай, в който някакъв не го взели в американската армия, защото коеф. му на интелигентност е твърде голям. Това е единственото място, където трябва да си ПОД някакво АйКю, за да те вземат. Това е съвсем реална случка, не се бъзикам.

Там им трябва човек, който само да изпълнява заповеди, без да мисли. Не случайно стават бездомници след военна кариера, защото просто не са свикнали да мислят, свикнали някой друг да мисли вместо тях, да им каже кокретно и точно какво се иска от тях, а те само да го изпълнят. Само че в реалния живот трябва леко и ти да се напънеш да мислиш, защото никой друг за разлика от армията няма да го стори вместо теб.

Та казармата не е лоша, НО само за определени хора в определени условия и обстоятелства. Иначе ако някой го бива за инженер например не виждам защо трябва да го мъчат с казарма, а не го пуснат да си работи това, което може най-добре. За казармата си има други хора, които ще си бъдат добри в това.

 
  ...

...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: 0becfee90f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

57.   Номер 33 съм.
Пак ще се опитам да обясня гледната си точка, защото явно на някои хора тук не им стига сивото вещество, за да осмислят написното.
Първо - това, че баща ми е бил военен не означава, че е бил старшина в казарма (към номер 37), още по-малко пък, че е бил във възторг от системата и от "смислеността" и (към номер 35). Да ви обясня, че военните са с различни чинове и на различни управленски нива - моят беше зам. началник на военно окръжие (което е много различно от поделение) и отговаряще за набиране на хора, които да отидат в казармата. А колкото до системата - той е един от малкото хора, които открито заявяваха на началниците си в МО, че са идиоти;
Второ - към краят на коментара ясно съм написала, че дейностите са безмислени в голямата си част, ама някой е трябвало да чете (към всички сладури, които така яросто се отбраняват, като стане дума за казарма);
Трето - казармата е минало, не защото е безмислена, а защото нашите продажни политици решиха, че нямаме нужда от армия, в следствие на което в момента сме зависими от милостта на целият проклет свят (към номер 47). Единствените военни, които имаме са тези, които ходят на мисии.
Четвърто - случайте на "извращения" са единични, а не масови и са наказани подобаващо от българското законодателство. Обаче, когато стане нещо лошо се говори с години за него и това създава впечатление за масовост.
Казармата е начин ВСЯКО момче да получи базово военно обучение (т. е. да знае как да държи пистолет и пушка без да се застреля сам), защото ако някой "чудесен" ден се наложи да водим война, въпросните момчета ще бъдат мобилизирани и пратени на фронта без никакви познания. Смятам, че това е по-лошият вариант, сравнен с няколко месеца в казармата (особено както нещата в Украйна са се подпалили, никой не знае какво ще стане утре). Това право на избор, което се дава в момента е безмислено, защото никой не отива да получи военно обучение - просто "мъжете" се чувстват по-добре в офисче, с климатик. Няма лошо! И аз работя в офис. Но от мен никой няма да очаква да защитавам Родината, точно както от вас не се очаква да забременеете и да родите.
Познавам много мъже, които са били в казармата, познавам и много, които не са били. И на моята възраст, и по-големи (казвам го, защото когато аз бях на 18-19 години я премахнаха). По тези хора съдя, че има разлика "преди-след". Не казвам, че щом си бил в казармата ставаш по-добър човек, но по-лош със сигурност не ставаш. А, като се замислите, какво е казармата? Казармата е - физическо натоварване и военно обучение. Да, карали са ги да чистят тоалетните, да са избръснати всеки ден, да си подреждат и чистят спалните помещения до блясък. Да, карали са ги и да белят картофи и лук за яденето (тонове картофи и лук). И какво излиза? Че не е толкова страшно. Страшно е, ако не ви харесва да бягате по 5 километра на ден с пълно бойно снаряжение, т. е. не си падате по тежки физически натоварвания. Страшно е, ако ви е проблем да чистите и готвите. Не говори много добре за вас, но предполагам, че майките или жените ви го правят.
Казармата не е кошмарът, който се опитвате да я изкарате. Просто на вас не ви понася дисциплината.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 2 месеца
hash: a6da3a90de
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

58.   Ако казармата е махната, защото политиците ни са продажни, това означава, че политиците на почти всички демократични страни, са още по-продажни, а швейцарските са просто мошеници от класа. Незнайно защо обаче имат най-високия стандарт на света.

А колкото до севернокорейските, щом имат казарма по 5 г., те са честни, честни, та дрънкат. И най-важното - много са се замислили момчетата им да станат "корави" мъже. Нищо че са на последните места по качество на живот.

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: d05cefca5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

59.   По повод коментар 57: "На чужд гръб и сто тояги са малко".

 
  ...
преди: 10 години, 2 месеца
hash: cc31a87901
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

60.   Номер 57, базовото военно обучение, което се придобива в казармата, може да се придобие точно за една седмица лекции. Още една или две седмици практически стрелби и всичко свършва до тук. Последното нещо, което съществува в казармата е дисциплината. Там можеш да видиш всичко друго, но не и това. Военните са едни от най-мързеливите хора, които можеш да срещнеш. Не всички разбира се са такива, но 90% СА. Ако говорим за обикновените кадроваци, там процента сигурно е 99%. Казармата не е кошмар, но си е чиста загуба на време. И това, че мога да разглобявам и сглобявам автомат, никак, ама никак не ме прави особено полезен в защитата на родината, особено ако срещу мен са професионални войници. Физическата подготовка е другият мит, който трябва да се развенчае. Физическа подготовка там няма, по-скоро е констатация кой на какво ниво е. Аз примерно, без да си давам зор бях на едно от първите места на тестовете. Вярно спортувам, но само от време на време и не мога да кажа, че съм на кой знае какво равнище.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 1 месец
hash: 0e5955f945
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

63.   Трагично е, че повечето, които пишат за демокрация и прочие - са избягали отдавна на Запад и в чужбина, за да дават акъл, нали.
А още по-плачевно е това, че България загина и изчезва, но тълпите продължават да се заблуждават.

 
  ...

...
преди: 10 години, 25 дни
hash: dbce79de9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

64.   47, не казвам, че не си прав/а, но в страна като България действителността често страда от пороци, ако ме разбираш... Тоест това, че нещо се случва по определен начин, не означава непременно, че е правилно.
Моето лично мнение е, че всяко нещо има и плюсове, и минуси. Защо отивате ту в едната, ту в другата крайност, ей това не мога да разбера. Мисля си, че казармата има своите добри страни, които са повече от лошите (ЛИЧНО МНЕНИЕ), но в същото време осъзнавам, че за много хора е по-скоро обратното. Най-добро ми се вижда решението да е препоръчителна, но не и задължителна. Или ако е задължителна, да е при по-леки условия и по-кратък период от време. Обаче какво мисля аз или вие, няма голямо значение... Други хора решават, и то рядко в наша полза. С риск да се повторя, но тук нещата сякаш нарочно се правят наопаки.

 
  ...
преди: 10 години, 14 дни
hash: 01f1c69ecb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

66.   Хахахаха, смях в залата. В казармата се ставало мъж. Е аз сигурно защото съм на 29г. и съм от първите набори за които премахнаха казармите не станах мъж, нали.
Сега обяснявам - казармата не е място където да се става мъж, а е място където в миналото всички мъже са се обучавали на военна подготовка поради постоянните военни конфликти между народите. Сега вече хората се борят границите да станат само фиктивни и всички да живеем в една обща държава и не да се бием за земя. А и вече ако стане война битките се водят не от хората а от машините. Тоест дори и да имаме казарма с 2 млн мъже запасняци, ако нямаме модерна военна техника една добре въоръжена армия от 10 000 човека ще ги направи на сол.
За това за слабостта на армията ни не е причината махането на казармата, а липсата на пари за военна техника.
И поради всичко което написах по-горе е пределно ясно, че наборната военна служба е абсолютно ненужна и безсмислена. 30-40-50 хилядна професионална добре въоръжена армия ще е 100 пъти по-ефективна при война.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 5c189a56bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

68.   Добре ве, като били такива големи мъже едно време, що не направили социализЪма? :)
Шо не ви давали даже музика да слушате?

Нали ги гледам по снимките, исипаняци некви.
И как иначе, като не е имало и един фитнес даже.
Аре бегай с тая казарма.
Земай си дипломата и се махай :)

Y D

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker