Разсъждения върху раждаемостта на бедните или продължение на темата "Защо снасяте деца?" - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121151)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Разсъждения върху раждаемостта на бедните или продължение на темата "Защо снасяте деца?"
преди: 9 години, 6 месеца, прочетена 12773 пъти
В тази тема бих искал да споделя някои мой мисли които блуждаят в съзнанието ми през последните месеци. Въпреки, че членувам твърдо в единия лагер ще разгледам въпроса и от двете страни. Още в началото бих искал много дебело да подчертая, че не съдя никого, по никакъв начин. Просто изразявам своето недоумение, почуда, неразбиране, но в никакъв случай упрек и обвинения. По същия начин и аз не обичам да ме съдят и сочат с пръст за решението което всъщност съм взел още когато аз самия бях дете по този казус.

За да не бъда голословен примерите които ще разкажа тук и историите са реални, на хора от моето обкръжение. Само имената са сменени.

Още от края на лятото насам все по често се сещам за тази тема:
Защо снасяте деца? http://spodeli.net/6/story-17917.html
Въпреки, че е много дълга съм я чел много внимателно цялата, дори и аз съм се изказвал на 4-та страница. Бих искал да споделя и нещата които ме накараха да се сетя за нея.

В началото на месец септември отидох да почивам в известен Гръцки курорт. В хотела имаше Българска телевизия. Върнах се от плажа и си пуснах новинарска емисия, честно казано не помня по коя телевизия. Там попаднах на хора оплакващи се, че едвам ще изпратят децата си на училище. 15-ти септември им струвал около 250 лв. на ученик. Горките хорица, трябвало да събират цяло лято, да се откажат от море, да теглят кредити само за да пратят детето си на училище. На края на репортажа се показа почти разплакана жена, която питаше как да изпрати и двете си деца на училище? Че то близо 500 лв. щяло да струва, от де ще вземе тия пари?
Тогава се сетих за темата по-горе и си зададох въпроса, "Защо ги снасяте, като едвам на училище можете да ги изпратите?"

Това което се случи в Аспарухово и Мизия беше много неприятно. Истинско бедствие.
В едни от репортажите след наводнението в Мизия видях мъж и жена които се оплакваха, че са безработни и имат три деца. Тогава се присетих за темата и си зададох въпроса от нея. Живееш в малък град. Дори да си намериш работа, ще е за 300 лв. с които не можеш да отгледаш дори едно дете. В такъв случай защо си ги снесъл три бре, ей така да има ли? Все едно децата са им някакъв сувенир и плюшени играчки. Струва ми се, че повечето хора в България изобщо не си дават сметка каква огромна отговорност са децата.
Лично аз живея в София имам собствено жилище, не изплащам кредити и заплатата ми е от добрите за страната. Въпреки това /все още не съм намерил подходяща жена, необвързан съм ако има значение/ не мога да си представя да гледам дете. Имам в предвид не просто да го създам, но да му осигуря някакви прилични условия на живот и съществувание.

Миналия месец бях отпуска и си почивах в къщи. Прескачах каналите на телевизора и попаднах на една разстроена жена. Тя хленчеше, че няма пари за Памперси и храни за трите си деца. Точно тогава си зададох въпроса от темата.

Искам ми се да разкажа и за срещата ми с един мой познат които не бях виждал отдавна. С него работихме преди години заедно. Бяха му измислили прякора Ники Прошляка. Идваше от това, че постоянно искаше заеми от всеки /без изключения/, дори от хора които взимаха по-ниски заплати от него. Видях го случайно в центъра. След "Здравей как си, какво правиш?" ми зададе въпроса "Абе готин айде да ми дадеш некакви кинти на заем?" Явно не се беше променил. Тъй като и аз бях пред заплата му казах, че мога да му дам най-много 50 лв. Той се нацупи и ми каза, че едвам изхранвал децата си. Трябвали му най-малко двеста. Докато работехме жена му имаше репродуктивни проблеми. След това разбрах, че е родила. Той пък ми се похвали, че на пук на всичко миналата година се е сдобил с втора рожба. Съжалих го отидох до един банкомат и изтеглих исканата от него сума. Дадох му я и той благодари. Набрах му номера, но той каза, че отдавна телефона му е изключен защото не го е плащал няколко месеца. Питах го дали е все още на старата квартира, той ми каза, че 5 е сменил от тогава. После обеща да ми се обади когато има парите за да ми ги върне. Моя номер не се е променял повече от 10 години. След като си тръгна се замислих, че едва ли ще получа обратно тия пари. Ама айде жив и здрав да е. Но тази среща ме накара да се сетя за темата. Защо са ги снесли две, като не могат да отгледат дори едно дете?

Ще разкажа и за моя приятелска двойка. Мария и Борето. Заедно са от две години, големи симпатяги. Мария работи в БАН и взима една от добрите заплати за там 450 лв. нето. Борето е куриер и докарва около 600 лв. месечно. И двамата са от дълбоки провинции. Живеят под наем в София. Не могат да разчитат на родителите си, защото те са стари изнемощели и едвам кретат по родните им места.
По едно време Мария забременя. Голяма радост. Скъса се да си показва корема по Фейсбук. Даже подозирахме, че чакат близнаци. Преди няколко месеца се роди живо и здраво момченце, малко по-пълничко от обикновено. След това обаче Мария започна да поства по Фейсбука неща от рода на "Абе майки я кажете някакъв добър заместител на Памперси, че много скъпил?", "Къде е най евтината бебешка храна?" и т.н. Когато излезем с тях постоянно се оплакват как не им стигат парите, колко е трудно да се гледа дете в България и разбирам, че са в постоянни заеми от по-близките си.
Ей тука си зададох въпроса от темата. Наистина, желано, чакано, обичано дете, но родителите едвам свързват двата края. Искрено им желая да дойдат по-добри времена за тях. Имам прекрасни впечатления и от двамата.

И като последно от тази серия ще разкажа за леля Мара чистачката. Тя чистеше един офис където работех преди години. Жената беше възрастна, омъжила се късно и хванала последния влак, както тя казваше. Във фирмата преобладавахме млади хора. Тя постоянно ни подмяташе, да се женим по-рано, да създаваме деца, те са смисъла на живота и т.н. Успоредно с това постоянно държавата й беше виновна за нещо, оплакваше се, че пенсията и заплатата й не стигат за нищо и подобни битовизми. Тогава дъщеря й беше на 17 години. Завършваше предпоследен клас в някаква гимназия. С няколко колеги станахме свидетели на безкрайно унизителна ситуация. Беше последния учебен ден. Те живееха близо и детето й дойде да я помоли за 2 лева защото излизат със съученици на сладкарница по случай завършването. Тя й вдигна голям скандал. Как можело да й иска пари. Какви са били тези сладкарници? Пари нямало. Къде щяла да ходи тя? Тогава шефа постъпи много благородно. Извади 10 лева от джоба си, даде ги на момичето и й каза "отиди да се забавляваш". Когато се сетя за тази случка веднага изниква паралел с темата "Защо снасяте деца?"


Учудва ме как някои хора които цял живот са живеели в лишения и нищета съзнателно създават деца? Тези хора никога ли не си задават въпроса аджеба дали това искам и за моето дете? Дали моето дете трябва да бъде обречено на мизерията в която и аз съм живял и продължавам да живея? И тук изобщо не става въпрос за роми. При тях е по-различно.
Дали изобщо тези хора си дават сметка, че целия удар, цялата тежест ще падне върху техните децата? Те биват най-потърпевши. Лично аз от опит знам какъв е стреса и напрежението от това родителите да не се справят с финансови и други житейски битовизми. Дори да има и най-малка вероятност да причиня това един ден на моите деца бих предпочел да не се раждат изобщо. Дали си дават сметка, че по този начин ще отровят цялото детство и младини на децата си?
Какво се получава? Бедност възпроизвежда бедност. Простотия възпроизвежда простотия за което ще стане въпрос по - долу.
Понякога се питам толкова ли е силен този инстинкт за продължаване на рода, та да си в състояние да сътвориш рожби, а след това да хленчиш пред близки, по телевизиите и дори пред своите деца, че не можеш да ги изхраниш и отгледаш? Дали такива хора изобщо си дават сметка какво унижение е това, не само за тях, но и за децата им? Как ще се почувстват те когато по пораснат започнат да разбират и осъзнаят, че мама е молила за милостиня от екраните на някоя телевизия? Няма ли да ги травмира и да ги накара да се срамуват и да се чувстват неловко пред другите деца?
С ясното съзнание, че България не е нито Швеция, нито Канада където само с помощи можеш да си живуркаш прилично и, че тук дори средната заплата не стига за нищо, някои хора създават деца и след това реват, че помощите били малко, че заплатите били ниски и държавата им е виновна. Е аджеба питам се аз, като знаете, че държавата Ви е по-скоро мащеха отколкото майка, че няма как да разчитате да отгледате деца само от помощи /тук не включвам ромите/ и от средни работни заплати, Защо ги снасяте?
Познавам хора чийто деца ходят недохранени със стари, дрехи и обувки. Чиито дъщери духат /с извинение/ на богати чичковци за пари, а те в същото време се бият в гърдите колко много са допринесли, като гледам с това, че са снесли поредните курви и прошляци. Това ми изглежда някак си иронично.

Бил съм свидетел и съм изумен как някои хора създават деца за да си избиват комплексите върху тях. Децата им се превръщат в боксова круша и техен отдушник. Средство за разтоварване на напрежението. Проектират нереализираните си цели и мечти върху тях /като например да тренира спортни танци, да стане химик и прочие/ и ако не ги изпълнят не спират да им натякват какви издънки са. Приписват всичките си негативи върху тях.
Сещам се и за подобна случка която ме възмути. Докато пътувах в автобуса на предната двойна седалка някаква лелка се караше на дъщеря си тинейджърка, че от харчове и грижи по нея не можела да си позволи манкьор, фризьор и хубави дрехи, каквото си е позволявала преди тя да се появи. Според мен такова отношение към дете, било то и калпазанин/ка е недопустимо. Не можеш да изтъкваш колко си си понижил стандарта на живот след като детето ти се е появило на бял свят. Не смятам, че това е добър начин да се държим и да възпитаваме децата си. Ако и е толкова в тежест, защо и е било да го снася изобщо?

Питам се дали хората които планират да се възпроизведат си задават въпроса, аджеба дали аз с това което съм постигнал до тук, с моя социален и емоционален статус мога да бъда един добър пример за моето дете? Тук е мястото да отворя една скоба. Наскоро с едни приятели си говорихме за т.нар. от Бойко Борисов "лош човешки материал" и как се създава. Един познат даде добър пример. Представете си средно статистическо българско семейство. Майката продавачка, шивачка или нещо подобно. Бащата шофьор, монтьор, строителен работник или нещо от сорта. Едно от най-висшите неща в ценностната система на майката е: да гледа турския сериали /посредствени, елементарни, предвидими, първосигнални и глупави /, да чете жълта преса /заглавия на статии на които всеки средно интелигентен човек би се изсмял/ и разбира се да приема всичко написано там за вярно, да гледа риалитита от сорта на Биг Брадър /простотия която не се нуждае от коментар, само преди няколко дни Тодор Славков си развя члена в идеалния прайм тайм/, Съдби на кръстопът /нова глупост където филмират болните фантазии на болни мозъци/ и неща от сорта. Бащата бъхти по цял ден, само за да изкара нещо за семейството си. Като се прибере сяда на масата, вдига си краката върху нея, като често не смята за нужно да си смени чорапите и се провиква "Ей донеси салатата и ракията ма!". След това взима дистанционното на телевизора и си пуска мач или чалга канал. Та говорехме си, че точно в такива семейства се култивира "лошия човешки материал." Какъв пример ще има тяхното дете? Каква ценностна система и интереси ще си изгради то?

За разлика от животните ние хората освен с инстинкти разполагаме и с разум, които би било добре да използваме понякога. Както вече споменах аз и не голяма част от хората съзнателно сме направили своя избор и сме взели решението да нямаме деца. Може би поради лични причини. Визирайки себе си бих искал да изтъкна някои от тях:
- По първоначални разчети и преценки не бих могъл да го обезпеча финансово и не бих предложил добър стандарт /не луск/ на живот на евентуално мое дете.
- Някои хора трудно могат да си го представят, но такива като мен просто нямат родителски инстинкт и потребност от размножение. Природата ни е ощетила от това. Лично аз имам органична непоносимост към деца. Те пораждат у мен погнуса, отвращение, дразнение, а не някакво умиление и подбуди да им се радвам и да ги гушкам.
- Не мисля, че аз самият мога да бъда добър пример за моето дете.
- Не бих искал моето дете да расте и общува с чалгари. Като казвам чалга нямам в предвид само Поп фолка като музика. Познавам много свестни и интелигентни хора които слушат такова. Имам на предвид чалгализацията като суб куртура наложила се масово сред населението в последните години. Не бих искал сина ми да дружи с момчета за които една от най-висшите благинки на живота е да отидеш на чалга кръчма, да се натряскаш до козирката и да избичиш Бе ЕМ Вето. За съжаление примери бол, и то с фатален край. Чудя защо младите момчета са масово толкова запалени по джигитстото? Да караш с висока скорост, пиян, без книжка, това е истинско геройство в съвременна България. Не бих искал и дъщеря ми да се облича като проститутка и да обикаля нощните чалга клубове, в търсене на богат чичко мои набор или дори по-стар от мене, които ще и предложи такива материални облаги, каквито аз не мога да й дам.

В следващия абзац бих искал да засегна един много важен аспект от темата
Защо снасяте деца? (http://spodeli.net/6/story-17917.html) В нея, както и в много други теми по този въпрос хората казват следното: "Създаваме деца, за да не сме сами и да има кои да ни гледа на стари години".
Лично аз изобщо не мога да се съглася с това. Не мисля че, образно казано детето ни преди да се научи да пише трябва да подпише договор които гласи нещо от сорта на: "Сега като си малък/а аз ще те гледам, но после като остарея ти ще ме гледаш". Някои хора които имат такива очаквания на стари години биха могли да останат доста разочаровани. Тава е така защото никои не може да предвиди какво ще се случи след десетилетия. Нямате гаранция, че детето ти няма да стане /да не дава Господ/ престъпник, наркоман, пропаднал хазартен тип които да Ви прибира пенсиите. От друга страна може детето Ви да живее от години в чужбина и да ви праща по няколко стотин евро, колкото да преживявате.
Сещам се за едни познати, чийто син е всичко което изброих по-горе. Майката се моли следващата му присъда да не е условна, та най-накрая да го приберат в затвора, та да престане да тормози и системно да бие родителите си, когато е в абстиненция. Естествено това е лош вариант. Децата трябва да се грижат за родителите си на всяка цена. Не това обаче трябва да бъде целта на тяхното съществуване и създаване. Ако създавате деца само с тази презумпция и цял живот се надявате на това бихте могли да бъдете много неприятно изненадани когато достигнете старите си години.

Лично аз понякога съм се замислял, че ако все пак някога ми щъкне друг акъл, срещна стойностна жена и решим да имаме деца, последното нещо заради което ще се реша на такава стъпка е за да има кои да ме гледа на стари години. Ако доживея до старини, женен или неженен без или със деца последното нещо което бих желал е да бъда в тежест на близките ми. Бих направил всичко възможно за да се осигуря до степен да мога да си наема човек които да ме гледа или да мога да си позволя частен старчески дом. Според мен ако аз достигна тази възраст детето ми ще бъде в разцвета на младините си, които трябва да живее пълноценно, а не да обслужва и да се облъчва от негативизмите и неволите на изнемощели и изкукали старци, било те и неговите родители. Не бих желал във времето когато той или тя трябва да си изгради и осигури своя живот да се налага да дава част от дохода си на нас, защото ние с майка му с пенсиите си няма да можем да се изхранваме и да си плащаме сметките.
В тази връзка бих искал да засегна и хората които хващат последния влак, а именно раждат късно, на над 35 години. Сигурно е голяма радост да се сдобиеш с рожба след дълго чакане. Чудя се майчинският инстинкт толкова ли е надделял над здравия разум, че изобщо не си даваш сметка какви грижи можеш да положиш за твоето дете? Дали изобщо на тези хора им минава през ума, че когато детето им навърши най-младите и хубави години, а именно между 20 и 30 те ще станат грохнали, изнемощели старци и трябва да паднат на неговите плещи? В момента когато детето трябва да получи подкрепа под формата на напътствия в живота, житейски съвети, по-добро образование, квалификация с цел по-добра реализация за в бъдеще, родителите му ще бъдат грохнали и изкукали старци с мизерни пенсии. Кандидатстудентски уроци, курсове за езици и сертификати ще бъдат финансово непосилни за тях. А в днешно време дори вече само един Английски и едно висше не са достатъчни за да си намериш добра работа с добра заплата и да се реализираш успешно. Във времето когато детето се сблъска с реалния живот, трябва да намери своето поприще, трябва да се научи на самостоятелност и грижа за себе си, то ще има на главата си двама старци, за които трябва да се грижи, да се съобразява с техните претенции и емоционални състояния. Тук е мястото да дам пример и с мой приятели които бяха приети в университети, но се наложи да прекъснат следването си, защото родителите им станаха пенсионери и не само не можеха вече да ги издържат, но децата се наложи да издържат тях. Някои от тях и аз включително, лавирахме между лекции и работа и все пак успяхме по някакъв начин да завършим и да се справяме с финансовите битовизми. За щастие по-голямата част от познатите ми които прекъснаха успяха да се върнат по университетите пак и завършиха. За съжаление обаче някои от тях никога не завършиха университет. В момента се реализират като бензинджии, сервитьори, монтажисти, продавачки, и т.н. за няма и 500 лв. заплати. Не виждам нищо срамно и унизително в нискоквалифицирания труд, даже напротив. Не това обаче бих целял за моите деца.

В темата Защо снасяте деца? (http://spodeli.net/6/story-17917.html) попаднах на съждение с което никак не мога да се съглася. То е, че ние като граждани сме длъжни да снасяме деца на обществото ни. Така де това ни е обществен дълг, както беше задължителна казармата на времето. Моето мнение е, че с данъците които плащам на тази държава моите дългове към нея с тях приключват. Налага ми се да заделям около 20% всеки месец от брутната си заплата за здравно и пенсионно осигуряване и като ида на лекар си плащам, пък пенсия може и да не доживея. Отделно от това всяка година давам по една заплата за данък имущество, кола, смет и т.н. От друга страна с тези пари ние работещите дондуркаме няколко многодетни ромки и пенсионера. За пенсионерите, нищо против, това са хора които са работили цял живот за тези мизерни пенсии и това са нашите родители. За ромите е друга тема която изобщо не искам да засягам тук. Казано на уличен език, те са друга бира. Към общество в което преобладават /по последни статистически данни около 90%/ чалгарите /в смисъла не толкова като музика която слушат, а като манталитет/ и повечето качествени хора са зад граница, както и най-бедната страна в ЕС, управлявана от престъпни политици които я карат към нова национална катастрофа и чиято политика често е насочено против населението, някои да ми каже, че имам дълг да снасям деца ми звучи просто нелепо. В рамките на шегата, но като гледам този дълг към българското общество е успешно преизпълнен от ромите.
От друга страна не мисля, че е обществото е длъжно да гледа децата на тези които ги снасят и след това не могат да се справят с тяхното отглеждане и ходят да реват по медии.

Друго с което не съм съгласен в тази тема а и в други на същата тематика е, че децата можело и да се гледат с малко пари. На хората които мислят така не им пожелавам детето им да се разболее и тогава да разберат какви са цените на прегледите и лекарствата. Не им пожелавам доктор да им каже "Давай 400 лева иначе няма да правя операцията." На всеки се е налагало и да ходи на зъболекар и знаете, че вече не е както при бай Тошо, когато в поликлиниката можеше да си направиш всичко безплатно. Лично аз няколко пъти съм си давал цяла заплата на стоматолози. Чудно ми е хората които мислят така дали знаят колко струват частните уроци за подготовка на кандидат гимназист и кандидат студент? Или пък предпочитат децата им да нямат достъп до здравеопазване и образование?

Наблюдавам едно социално явление което ми е доста странно. Хора като мен, които съзнателно са направили своя избор да нямат деца най-малкото защото предварително са преценили, че такива биха им били в тежест, биха били лоши родители които ще отровят детството и живота на отрочето си, не се кефят на хлапета или пък просто имат други цели, ценности и приоритет биват сочени с пръст, оплювани и образно казано обществото би ги изгорило на клада заради този им избор. Примери в темата Защо снасяте деца? (http://spodeli.net/6/story-17917.html) бол. Много е загрижено за нас кои ще ни гледа на стари години. В същия момент безработни, социално слаби, незрели, хора без покритие материално и социално създават деца, едвам ги изхранват, не са способни да възпитат в тях някаква добра ценностна система и да дадат добър пример със самите себе си биват поощрявани и одобрявани от същото това общество, че са снесли деца?
Докато четях тази тема не ми се искаше да повярвам, че в 21-ви век все още на жената се гледа като на крава, която задължително трябва да се разплоди.

В същата тема пък и въобще като цяло, хората като мен които не искат деца биват обвинявани в безотговорност и егоизъм. Аз лично съм съгласен. Така да бъде. Безотговорни сме, егоисти сме. От друга страна обаче, аз лично не мога да се сетя за по-голяма безотговорност от това да не можеш да си платиш тока и да покриеш други основни разходи и да създаваш дете, което предварително обричаш на лишение от елементарни и основни неща и нужди. Не мога да се сетя за нещо по-егоистично от това да създаваш деца само с презумпцията, че някои трябва да те обслужва на стари години.

Бих искал да засегна и един друг аспект на темата. Ще го нарека "Дошло ми е времето." Някои хора се женят и създават деца защото "им е дошло времето". Вече са станали на около 30. За кога да чакат?
За жените до някъде разбирам, защото наистина след това е рисковано да се ражда. Чудно ми е обаче, как чукащия ти с все по-голяма сила биологичен часовник става причина да се свържеш с неподходящ човек, да създадеш дете и след това да разбиеш и твоя и живота на детето си. Ще дам два примера от моето обкръжение.
Имам една позната още от детските години Кременчето. Свястна, привлекателна, но много наивна още от малка. Някъде по Интернет я налази някакъв от някакво село, дето вече изчезвало. Първоначално се оплака, че я притеснявал, обаче след няколко месеца този човек дойде в София и се нанесе у тях. Още като го видяхме никои не го хареса. Безкрайно арогантен човек, без никакви обноски. Изнесоха се на квартира. Тя забременя. На шестия месец той я преби и едва не уби плода й. Кременчето е главен счетоводител и що годе взема добра заплата. В последствие се оказа, че оня нямал дори средно образование. Поработваше само по строително обекти и охрана от време на време. Общо взето тя го издържаше. След като детето се роди той започна да пие и да не се прибира по цели нощи. Идвал е дори при майка й за да иска пари уж за детето, които в последствие пропивал или проигравал на по казина. Когато то беше на три годинки те се разделиха и тя с детето си се върна при майка си. После разбрахме, че е станало след като я е пребил, до такава степен, че след това цяла седмица е лежала в болница.
И ето, че й дойде друго време. Това на самотна майка. Само защото бързаше да се омъжи, че минавала трийсетте.
Ще дам пример и с мой далечен роднина. Ще го нарека Тишо. Та Тишо беше завършил някакво СПТУ и работеше като шофьор. Кротък, скромен и тих човек. Имаше малко приятели и рядко излизаше. Майка му го запозна с едно на пръв поглед "скромно" момиче от не голям град. Доста грозновато, но и то си търсило някои. За една година се опознаха и тя забременя. Дойде да живее с родителите му в София. Малко след това вдигнаха голяма сватба и им се роди дете. Образно казано тази жена се оказа "дива селянка". Направи него и родителите му диви и щастливи. Вдигаше скандали за най-малкото нещо, побъркваше ги всичките. Майка му получи диабет от притеснения. След две години и половина съвместен живот се разведоха. Куриозно, ирония обаче когато се развеждаше все още не си беше изплатил кредита за сватбата. Сега е самотен баща с дете което е отглеждано от баба си докато той е на работа. Майка му /бабата на детето/ не спира да се обвинява, че го е запознала с тази жена и, че му е давала зор защото "му е дошло времето".
Е питам се след като "Ти е дошло времето" това значи ли, че трябва да се обвържеш с първия срещнат/а несретник/ца и да прецакаш и твоя живот, както и живота на бъдещото ти дете или деца?

В темата Защо снасяте деца? /http://spodeli.net/6/story-17917.html/ и в други подобни все по-често попадам на хора за които целия смисъл на живота е да имат деца. Моето лично мнение е, че ако единствената Ви цел и смисъл в живота е да се репродюснете /предполагам, че и повечето такива хора не знаят какво значи/, това говори за една много бедна ценностна система и липса на каквито и да е интереси. Ако живеете за да ходите постоянно след детето си, да му се бъркате във всичко и след като навърши 18 да се опитвате да живеете неговия живот, просто защото вие нямате личен такъв то вие ще се превърнете в най-големия демон и най-големия кошмар за Вашето дете. Ако то се размине само с нервно разстройство, което да не прерасне в психическо такова, ще е огромен късмет. Всичко това го казвам от личен опит, в ролята на потърпевш.


Предполагам, че вече сте ме обвинили в хомофобство, ксенофолбия и педофобство. Само за последното ще се съглася :). Осъзнавам, че на фона на всичко което написах до тук това ще прозвучи много странно, но реално аз не съм против раждането на деца. Аз съм за да се раждат деца, но такива които са осигурени, могат да разчитат на родители които имат стабилни доходи, стабилни професии и са емоционално зрели да се справят с всяка ситуация която ще им поднесе детето. И тук както по-горе за да не бъда голословен ще дам примери с мой приятелски семейства. Имената на съпрузите са сменени.

Нино и Милена. Живеят в апартамент наследен от бабата на Милена. Нино работи преводач в едно министерство вече 12 години. Заплатата му е 1100 лв. Милена владее свободно три езика. Работи в американска компания която аутсорсва тук. Заплатата й е 1600 лв. Малко след като Милена забременя Нино ми каза нещо, което запомних. Звучеше нещо като "Преди детето да се появи на бял свят, трябва да направиш така, че то ако имаше избор да би избрало да живее и расте точно в твоето семейство."
Те са заедно от малко повече от 5 години. Три години преди да се роди детето си направиха спестовен влог бебе. Всеки месец през тези години те заделяха част от заплатите си. Когато бебчето им се роди те бяха готови, да обзаведат детска стая, да закупят количка играчки Памперси и т.н. Посрещнаха разходите и рушветите около раждането. Споделиха ми, че били около три бона. Много се радвам за тях, защото обгрижват детето си и се държат добре с него. Сигурен съм, че те ще бъдат добри родители и ще възпитат един стойностен човек и достоен гражданин за в бъдеще.

Рада и Петьо. Петьо завежда отдел програмисти в българска компания която произвежда софтуер за чужди компании. Заплатата му е около 4000 лв. Рада е програмист в една израелска компания с офис в София. Взима около 1700 лв. Миналата година нещо не се изпазиха, та Рада забременя. Не беше планирано, все пак решиха, че ще задържат детето. Благодарение на високите доходи и на двамата това дете се радва на един наистина охолен живот. Понеже и двамата пътуват често зад граница си наеха професионална детегледачка. Така не притесняват и родителите си. Гледам по Фейсбук, че това детенце има най-модерната количка, най-модерните играчки и дрешки. Живее в лукс. Дори аз отявления педофоб, детемразец редовно харесвам такива техни снимки във Фейсбук. И двамата са пример за млади хора, постигнали много и градящи едно добро бъдеще, за себе си и за поколението си. В такива обстоятелства деца трябва да се раждат.

Като последен пример ще дам едно приятелско семейство, което живее разделено през повечето време, но е по-сплотено от много семейства които живеят заедно. Антон и Искра. Антон е дипломат и постоянно е в някакви български посолства по дипломатически мисии в чужди държави. Искра работи в някаква банка, на доста отговорна длъжност и взема около 1300 лв. Въпреки, че Антон понякога не се прибира с години праща пари и Искра отглежда детето си без никакви притеснения и лишения. Детето им посещава частна детска градина и планират да го пратят в частно училище защото образованието там е доста по на ниво. На хора като тях много се кефя и подкрепям създаването на деца в такива семейства. Образовани интелигентни, които усърдно работят и се стараят нищо да не липсва на детето.

По мои наблюдения хора с образователен и имуществен ценз дори и да изпаднат в нужда ще потърсят всички възможни начини да се измъкнат от тежкото положение в което се намират и няма да притесняват децата си и да пренесат цялото напрежение от битовизмите върху тях. Те са наясно, че децата не трябва да плащат за грешките и нереализираните мечти на родителите си. Те знаят, че едно дете е отговорност, за която трябва да бъдеш подготвен предварително. Те ще съумеят да реагират трезво във всяка ситуация, и ще приложат адекватни наказания и поощрения когато е нужно.


И като заключение на темата бих искал да споделя едно последно впечатление. Работя в голяма компания с предимно млади хора. Реално средната възраст на колегите ми е десет години под моята. Понякога някои от тях съм ги възприемал наистина като деца. Фирмата е сериозна и все пак подбора на кадри е на ниво. Вглеждам се в някои млади хора и си мисля, че те всъщност са продукт на една добре свършена работа на техните родители. Това са деца с образование, владеещи езици, повечето поне два и някои от тях с по няколко сертификата. Деца които са имали стабилна подкрепа от родителите си, градящи своето бъдеще.
Понякога си мисля, дали това не е най-голямата награда за един родител, когато види детето си, пораснало, изучило се, имащо добра работа със собствен добър доход, с които може дори да ти помага. Дете надминало очакванията ти постигнало по-добър социален статус от твоя, повече възможности за реализация, пътувания и сбъдване на мечти. Дете което вече е оформен мъж или жена, самостоятелно готово за създаване на свое семейство. Може би това е най-голямата награда за един родител, да се изправи пред вече порасналото си дете и да осъзнае, че то го е надминало в много неща. Доказателството, че му е дал стабилен гръб и добър тласък в живота. Тогава трябва да е доволен, че си е свършил добре работата като родител.


Благодаря на всички които са изчели темата ми до тук.

Осъзнавам, че малко хора ще се съгласят с мен и ще ме подкрепят, а повечето ще ме хулят и обиждат.
Ще се радвам да чуя всякакви коментари. Може би ще се развие интересна дискусия както в предишната тема която е коментирана тук.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 125

преди: 9 години, 6 месеца
hash: 74a792a4c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Напълно подкрепям Автора, аз самата съм израстнала в огромна нищета, нашите нямаха пари за нищо, ходих на училище от инат - нямях и учебници, и раница, и екип с платненки за училище. Днес съм с много висок доход - всяка събота и неделя сме в чужбина, в момента в Италия на топличко, имаме много над средния стандарт за страната и едва сега мислим за деца, имаме къщи, коли, спестявания, доход много над 15 хил.месечно....
Не съдя бедните, дори цигани не съдя - гледам дори да назначавам такива като мога и си мия колата всеки ден при едни роми, не защото е мръсна, а за да печелят честно и с достойнство. Аз съм българка, но знаЯ и глад, и студ, и без тоалерна и баня.... Мъжът ми като дете е гладувал...
Не разбирам защо родителите раждат в нищета. Моитр деца ще имат всичко, остави дрехи и

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 79950ebea6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не изчетох всичко, но на автора искам да кажа, че нещата понякога така се обръщат, че се случва това, което не си очаквал. Едното от тях е, че можеш да останеш без работа по някое си време след поредната реформа или оптимизация. И това става след като си имал работа, на която да разчиташ и вече родено дете или деца. Е, и? Естествено, че ще бъдеш с малко средства за период от време, само дето не се знае колко ще се проточи той. Другото - развод. Оставаш си само на твоята заплата, която, ако не е солидна, си в канала. Присъжданите издръжки в български съд са около 150 лв. максимум. Бащи, доброволно даващи повече, ги търсиш със свещ. Така че нещата не са винаги прости и категорични. Разбира се, че е безумно да създаваш деца, ако нямаш средствата да им осигуриш нормален начин на живот, но в другите случаи е по-различно. И докато чакаш, като №1, да осигуриш необходимото според себе си, се оказва, че не се получава и стигаш до опити ин. витро. И в двата случая - да чакаш дълго, втренчен в материалното осигуряване, и в другия - да ги правиш, без да имаш минимума средства са крайности. А истината е винаги по средата.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: aa7cb6ffe6
гласове:
1 2 3 4 5
  (23 гласа)

3.   Aвторе, прощавай, но успях да прочета само половината от фермана, който си написал.
В отговор, ще ти разкажа и аз една история- моята.
Израстнах в прекрасни условия, имах много щастливо детство и никога нищо не ми е липсвало. Имахме и апартамент, и кола, и почивки както в България, така и в чужбина, задължително поне два пъти в годината. Е, изучих се, заработих, срещнах сегашния си съпруг, омъжих се за него и започнахме да мислим за деца. Доходите ни бяха прилични, но нямахме все още собствено жилище, а не сме от хората, които вечно разчитат на мама и татко и т. н. Решихме да изчакаме 3-4 години, да си вземем жилище, да го изплатим. Е, за тези години доходите ни се увеличиха многократно. Имахме две жилища, вместо мечтаното едно. Бачкахме като ненормални и се сдобихме и с моторница, с две луксозни коли и със сериозни спестявания. Е, вече можехме да мислим и за дете. Тогава бях на 30 години. Започнахме да "работим" по въпроса. Само дето не се получаваше. Обиколихме лекари по цяла Европа, направих две несполучливи инвитро, съсипах си нервите и здравето. Похарчихме десетки хиляди по процедури, изследвания и резултатът беше да гледаме вечерно време пълния си с всички удобства дом и да осъзнаваме колко празен е всъщност, както и животите ни. Гледах и съседите в отсрещната къща-тя работеше на 4 часов работен ден в супер маркет, той беше таксиметров шофьор. Общите им доходи бяха малко под 1000 лв. Това не им попречи да отгледат две прекрасни деца-ученици днес, с доста висок успех, възпитани деца. И се питах-КЪДЕ МИ БЕШЕ АКЪЛЪТ? Защо, по дяволите, си мислех, че от парите зависи всичко? Даваш куп примери, авторе, но не можеш да ме убедиш, че 90 процента от тези хора, не са просто неудачници и безотговорни. И пари да имат-пак ще са такива. Въпрос на приоритети е. Ако имам ограничени доходи, ще забравя за развлечения, парцалки, таблети и т. н., но за децата ми ще има. Познавам и семейства, които бяха в много добро финансово състояние, но по една или друга причина, финансите им се стопиха, стигнаха до кота "0". Какво трябваше да направят? Да си изхвърлят децата ли? Не, продължиха да ги гледат-е, малко по-скромно, но това не е задължително в ущърб на децата, даже напротив! Та, света не е черно и бяло и е смешна цялата тази дискусия-както тук, така и в онази ужасна тема, за която пишеш. Това от мен. Бъди винаги здрав и със ШИРОК мироглед!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: f202b90827
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм на 1000% процента съгласна с теб за всичко. Дано след възможно по - скоро време повече хора да започнат да разсъждават като нас.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: e50292b8c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

5.   Напълно те подкрепям, авторе! Жена съм, на 32 съм и нямам деца. И тук очаквам да се започне едно плюене по мен, че вече ми е време, че още малко и ще изпусна момента и т. н., обаче работя за 500 лева, едва успяваме с мъжа ми сметките да платим, кажи ми как да обрека едно дете на мизерия? И за какво? Само за да мога да се хваля на ляво и на дясно, че съм си изпълнила дълга? Е, не благодаря! Да не говорим, че и отношенията със съпруга ми не са перфектни и просто не искам да правя едно дете свидетел на нашите разправии. Колкото до това кой щял да ме гледа на старини, а това пък е най-егоистичното. Ще задължавам аз един млад човек да зареже собствените си мечти за да се грижи за някаква изкукала бабичка. Как ли пък не! Да не говорим, че както и ти казваш, животът е шарен не знаеш какъв човек ще стане това дете и дали ще има възможност да ме гледа. А може и да живее на другия край на света. Като стана дума за това, имам история подобна на твоите. Млада двойка българи успява да избяга през границата още през 60-те. Накрая стигат до САЩ където се установяват и им се ражда дъщеря. Животът е прекрасен, обаче тях все си ги тегли към дома. Върнаха се в България след 90-та, вече пенсионери. Първите години бяха супер с американските пенсии, живееха си добре, обикаляха из Европа, ама годините минават и в един момент и двамата се разболяха, но искаха да си умрат в България. Е, да ама дъщеря им си е в САЩ, там си е родена, там си е израснала, там им е семейството... какво ще прави тук? И накрая, тъй както уж си имаха "кой да ги гледа на старини", така ги гледаха чужди хора на които плащаха. Не знам дъщеря им дали е дошла поне за погребенията. Та в днешния свят и това да имаш дете не е гаранция, че ще има кой да те гледа. За това много са ми смешни разни лели като почнат да ме убеждават да родя защото "кой щял да ме гледа като остарея? " Вие за мен не се тревожете. Все ще се оправя някак. Ако трябва ще си продам апартамента и ще ида в старчески дом, обаче дори и да имам деца не искам да съм им в тежест по никакъв начин, а и както казах, изобщо няма гаранция, че детето ми ще може и ще иска да се занимава с мен. И ще е напълно в правото си. Представете си в какво положение е един такъв човек. От една страна има собствено семейство и евентуално деца, от друга страна трябва да се раздава на 100% в работата си за да не го уволнят при следващите съкращения, от трета страна трябва и възрастните си родители да гледа. Е, кажете ми кое по-напред? Детето ли да гледа, на работа ли да ходи, с изкуфели старци ли да се занимава? И ако съчетаването на две неща е общо взето възможно, то три вече са прекалено. За това, хайде моля ви се няма нужда. Ако ще родя дете то ще е защото не само го искам, но и съм сигурна в собствените си сили и знам, че ще мога да му осигуря стабилен старт в живота. И под стабилен старт нямам предвид само да е нахранено и облечено, но и всички останали "луксове", които са така необходими в нашия живот като курсове, частни уроци, екскурзии, спорт... защото не искам един ден детето ми да мизерства и да не може да си намери свястна работа защото на времето мама нямала пари да го прати на един курс по английски. Разберете, не живеем в 19 век и на село когато на едно дете му е стигало да може да чете и да пише, че даже и това не му е било толкова необходимо, а другите неща като оране, копане и грижи за животните ги е научавало гледайки баща си. И за това не правете глупави сравнение от тип "Бабите ни как едно време по 10 са раждали? А едвам са имали храна. " Е, вие ако искате детето ви да живее в схлупена селска къщурка, без ток и вода, да спи на рогозка на пода, да завърши 4 клас "защото повече не му трябва" и цял живот да работи от тъмно до тъмно на нивата това си е ваш проблем. Ама аз искам моето дете да знае езици, да пътува, да има интереси и да се развива. И докато не мога да му осигуря всичко това, просто няма да имам дете. А не като детето на една моя бивша колежка, самотна майка, да се срамува от мен и да го е срам да ходи на училище защото няма 2 лева да яде в голямото междучасие, а за училищните екскурзии може само да мечтае. Честно казано, съчувствах му на това дете! Ама и майка му била от тия, които бързала да се омъжи за първия срещнат, който в последствие се оказал голям боклук и я зарязал с бебе на ръце и сега чисти офиси за да може поне да изхранва 16 годишната си дъщеря.

 
  ...


...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 8f82f29182
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

7.   Браво авторе - много хубаво си го написал! Абсолютно подкрепям мнението ти на 1000%. И около мен е пълно с такива примери. Моята сестра роди на 27 "да не изпусне влака" и си мислеше, че е хванала господ за шлифера като хвана нейния приятел. Той нито се ожени за нея, нито я защитаваше, когато свекърва и почна да се кара с нея и да и прави номера като се пренесе при тях. Наложи се да се изнесе почти веднага след като роди, а след няколко години той го остави, заради някакво момиче, с което се запознал в казиното, където работи. Категорично съм против това да се правят деца, като се разчита, че някой друг ще ти помага в издържането им - било то родители, държава, баби, дядовци или несериозния ти партньор.
Разсъждавам по същия начин и никога няма да тръгна да раждам деца, при положение, че не съм финансово стабилна. Отсега всички ми повтарят как ми трябвало мъж и не знам си какво.. :D Едва на 25г. съм а повечето ми познати са женени с деца и аз съм едва ли не вече някаква стара мома хахахах УЖАСТ!
Не знам положението трагикомично ли е или само трагично..

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 44923fcdbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Авторе, по твоята логика хората в България изобщо не трябва да имат деца и ние трябва да изчезнем като държава и нация. И все пак един въпрос към теб - за какво изобщо живееш, ако мислиш само за себе си?
Мои близки станаха граждани на западна държава и там родиха 2 деца. Жената си гледа децата, а бащата е студент. Знаеш ли кой им гледа децата? Държавата. Не само, че получават помощи в хиляди евро, но на всеки празник идва социален служител, който им носи кошници с продукти и се интересува дали имат нужда от нещо.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 317cfbd0a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

9.   Престанете да се излагате с тези тъпи теми! Всеки има право да има деца, и да изпитва радостта от тях!
Защо постоянно давате примери с хора с ниски доходи, чийто деца са нещастни? Аз пък мога да дам доста примери за деца, които са израстнали в бедни семейства, или семейства от средната класа, които са имали страхотни детство, юношество и студентски живот! Има и неща като биологичен часовник - една майка е много трудно да роди дете на 45 години, а не е и особено препоръчително, така че за къде да чака? А мъжете за къде да чакат - да станат бащи на възраст, на която по-скоро би трябвало да са дядовци ли?
Между другото, мога да дам и доста примери за деца на богати родители с ужасен живот, а някои от тях в крайна сметка в момента не са и живи, понеже можеха да си позволят определени неща, които "бедните" деца не можеха, независимо дали говорим за наркотици, скъпи и бързи коли, постоянни наливания с алкохол и т. н.
То по вашата логика дай деца да раждат само тези, чийто доход е над 2000 лева на месеца, а? Останалите кучета ги яли...

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 7a07c25d7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Нямам време и нерви да прочета цялото ти не особено смислено словоизлияние, но, авторе, ти прекалено много го мислиш. Ако онези хора, които си гледал по тв, са в едната крайност, то ти си в другата. Ако те не искат нещата да са и на 1% добре, за да имат деца, ти пък искаш да са на точно 100%, не дори на 99%. А нещата никога не са идеални. Такива като теб си мислят, че на някакъв етап от живота им всичко ще им е 100% наред, та ще могат да се отпуснат да имат деца. Е, ще те разочаровам - няма да има никога такъв момент, ако ще и милионер да си, най-малкото време няма да имаш за тях или ще ти се живее, или ще си пълен егоцентрик, за да искаш да имаш деца.

За съжаление повечето мислят като теб и резултата е на лице. България е на последно място по раждаемост и то на фона на високата циганска раждаемост. След 20 г. благодарение на такива като теб циганите ще са мнозинство и ще ревем колко е зле държавата, та позволява на циганите да се множат, а нас ни подлага на геноцид. Ами вие сами се подлагате на геноцид, скъпи съграждани. Не са ви виновни ни цигани, ни политици, ни соросоидите, които така често и незаслужено вините за това, че сте се на*кали в гащите, докато спите.

И аз не съм израстнал в лукс и не са ме хранили със златна лъжичка, но не съм умрял, нали? Пак съм си порастнал, пак съм си жив и здрав, пак си обичам родителите, пак си имам щастливо семейство, кариера и представете си, о, Боже, и деца. Не казвам да се отива в крайност и да правиш деца на поразия, но и твоето е крайност.

Какво повече искаш? Имаш жилище, имаш работа, нямаш заем. Милионер ли искаш да ставаш, за да правиш деца? Нали и жена ти ще работи, ще взима майчинство и т. н.? Ако всички бяха като теб, а повече не са дори и като теб, то почти никой не трябваше да ражда? А и на колко стават повечето хора, докато се устроят толкова добре? Поне на 40. Е, на 50 ли ще правим деца, когато вече жената не може да ражда или може, но рисковано?

Човешкото око е ненаситно, ти си си много добре, но не го осъзнаваш. Дано да не се налага да го осъзнаваш по трудния начин. Ти харчиш за глупости, без които можеш. Без почивка в Гърция можеш, без разни глезотии можеш. Но ако нямаш деца, утре ще остарееш и няма да има кой да т еита как си, ще се споменеш, без някой да те помни, без да си оставил инщо на този свят. Дали те е имало или не, ще евсе едно, няма да има разлика.

Ама сега ти се живее и не се ограничава от глезотии. Егоист си за мен, не те критикувам, казвам си мнението. Сега си млад и не ти дреме, ама утре като клекнеш, ще ти омръзнат тези безсмислени глезотии, които имат сега за цел да ти дадат едно измамно щастие, ще осъзнаеш, че не това е щастието, след като няма кой да те погледне, ще ревеш, че си самотен, ама ще е късно, чадо.

Ти си знаеш, разбира се, но от мен съвет - недей да мислиш само от сегашната си позиция, а помисли малко и за бъдещето си. Гарантирам ти, че след 10, да не говорим след 20-30-40 години, ще мислиш по коренно различен начин, ама на някои неща вече ще им е отминало времето и няма да има как да ги върнеш. Така че мисли овреме. Като ти гледам разсъжденията, има още хляб да ядеш, докато ти овре главицата, а и не само на теб. Друг ве въприса, че докато разсъждаваш така, е наистина по-добре да си останеш без деца. Децата ен се правят само от каприз, за да оценяваш тяхното наличие само от финансова гл. т.

Гарантирам ти, че с тези разсъждения и милионер да си, пак няма да искаш деца. Защото тогава пък ше си мислиш, че няма да имаш време или че ти се живее. Ама разберете един път за винаги - не е необходимо всичко да е на 100% перфкетно.

И друго да кажа, което много често такива като теб, пропускат. Децата трябва да имат СТИМУЛ да се развиват. Познавам много такива, които са ги родили в изобилие от пачки. Е, драги читатели, 90% от тях са пълни безхаберници и единственото, което има смисъл за тях са молове, дискотеки, скъпи коли. Те не са работили и един ден в живота си, камо ли някакви умения да имат. Утре ако татенцето хвърли топа, няма да има кой да има изкара 5 лв. А бизнеса ще отиде в ръцете на някой, който се е родил беден, но е имал амбицията да успее.

ИЗВОД: не раждайте деца, които ще са богати по дефолт от малки, а си ги възпитавайте да успяват, дори и вие самите да не сте успели. Насърчавйте ги да развиват уменията си. Обичайте ги, обръщайте им внимание. Това е много по-важно и стойностно за тях от хартийките, които вие така боготворите и си мислите, че сте толкова зависми.

Ами по тази логика е имало периоди от човешкото развитие, пез които всички са били бедни. Ако тогава мислеха като вас, сега нямаше да ни има като вид.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 3f044392bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   Ами, готин, ако ми позволиш. Мисля, че има една поговорка, която е уместна в случая - докато умните се наумуват, лудите се налудуват. А по-конкретно, докато чакаш да нагласиш всичко, времето си минава. Няма да станеш по-млад и по-здрав, а на 40 и повече деца вече трудно се гледат. Пък и всеки с късмета си, може те да израснат и да успеят. За всички е ясно, че е най-добре да се отгледат деца с висок доход, но ако това ставаше реално може да се окаже, че под 10 процента от семействата имат тази възможност. България е сравнително бедна страна. Нали се сещаш, че от много акъл ще изчезнем окончателно. Има и много жени, които се женят за чужденец. Съмнявам се, че е от голяма любов или "просто така е станало". Търсят си по-висок стандарт и осигурен живот.

 
  ...

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 3bfd200c67
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Снасянето си е мода, като носенето на определена марка якета и маратонки. Стаден инстинкт. Аз съм виждал на по 21 да бързат, понеже Мария на 23 чакала вече второто. Българите се състезават и не си мислете, че това е често явление и на други места. България в най-ориенталската страна на полуострова. Имам сведения. Само тук се държи мъжете да не живеят с майките си и да имат големи финансови възможности. Това последното вече спазва като един законите в конституцията, сметни колко сме трагични.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 7c0543e60d
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

13.   Авторе, авторе... не ти изчетох цялото писане, ама схванах основната идея.

Проблемът ти май е по-скоро, че ти нямаш деца, а не че другите имат. Децата са по-важни от парите. Проблемът е, че сегашното устройство на Света ни кара да мислим другояче. По същество, природата създава човешки същества с една идея - да оцелеят и да се възпроизведат. Всичко останало е просто пълнеж, който каквото иска да говори. А до циганите - циганите са пример за успешен народ, който ще оцелее и след хиляда години. Българите може и след сто-двеста да не са тук, ако продължават с мислене като твоето.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 513fac6904
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Темата е представена много едностранчиво, въпреки, че е много обстоятелствена и изчерпателна. Автора гледа да представя нещата от неговият филтър, тоест озлоблението че е живял с възрастни и бедни родители, които не са могли да му предоставят желания стандарт на живот и е трябвало да живее в лишения и ограничения. Иначе за някои неща съм съгласна, за други не. Никога не може да кажеш, че нещо ще стане точно така както е описано. Живота е толкова многообразен, хората също и винаги може да се случи неочакваното. Аз например също съм живяла в лишения, признавам че съм била озлобена от това, но осъзнах, че това ми е дало стимул да се боря и да постигна нещо, за да не живея повече по този начин. Имах един близък приятел, който беше от такова семейство, което автора дава за пример, че може да отгледа стойностно дете. Родители архитекти, добри заплати, апартаменти, коли. И какво отгледаха един мързеливец, който в последствие стана наркоман, защото нищо не му се отказваше. Баща му почина, сега е на 30 и майка му го издържа, тя както каза автора е "грохнала старица", работи, дава му пари да си излиза и да си черпи приятелите и така. Имам още няколко примера на познати, които бяха осигурени, пратиха ги да учат в чужбина, завършиха там, прибраха се тук, не можаха да се реализират тук, бащите им им купиха коли, дадоха им наследствени апартаменти, за да си гледат вече собствените деца, но те като реализация са много далеч от това което би трябвало да се очаква от този бекграунд. Да вярно е че бедността ражда бедност и простотията простотия, но всяка личност вече попораснала сама решава дали да живее както родителите си - да слуша чалга, да гледа турси сериали и т. н. В много случаи самите деца са отвратени от този начин на живот и гледат да станат нещо коренно различно от родителите си. ЗНам за много такива случаи. Съгласна съм с това, че ако си закъсал и безработен не трябва да раждаш, въпреки че пак има смисъл донякъде, не знаеш утре как ще се обърне живота и дали твоето дете не е трябвало да се роди в тези обстоятелства за да изгради един силен характер, който в последствие ще го направи амбицирано и ще постигне много повече от хора на които всичко им се е поднасяло на тепсия. Аз лично вярвам, че за всяко нещо си има причина и ти се поднасят обстоятелства, които да те научат на нещо, от теб зависи какви поуки ще си извлечеш и дали ще направиш правилния избор. Както казах света е многообразен и няма как да кажеш, този или онзи детето му ще стане такова или онакова. Вярно е също че примера в семейството е много важен, но ако е крайно негативен, детето може да избере да действа по коренно различен начин. Мога да пиша до утре. Съгласна съм с много неща, но с много не. Автора иска само да се убеди в своята гледна точка, че деца не трябва да се раждат ако не си материално осигурен, и е извадил дълга тези единствено и само в подкрепа на това становище. Всичко друго просто или не се споменава или отрича. А нещата никога не са само черни или бели, винаги има нюанси и разнообразие във всеки човешки живот.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 40276a6835
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

15.   Авторе признавам, че ми беше доста трудно да прочета цялата ти тема, много е дълга, макар от заглавието да знаех за какво става въпрос. Преглеждал съм 1 тема, но коментар там мисля не съм писал.
Мисля че прекалено обръщаш внимание на материалните неща в създаването и отглеждането на дете. Не че съм за хора, които създават по 2-3 деца, а нямат хляб за себе си. По скоро съм на мнение, че хора които имат покрив над главата, храна на масата, и професия е нормално да имат дете.
От там всичко зависи от количеството финанси, според тях, трябва да намерят начин така да възпитат детето си, че да не му пречи това, че точно то ще изживее младостта си без телефон от 1800лв. Защото в материалното граница и гаранция няма. Колкото и много да имаш все са малко, ако имаш за телефон от 1800лв нямаш за собствена лимузина с личен шофьор да го води и чака пред училище. Ако и това имаш, нямаш достатъчно пари за ежегодно околосветско пътешествие, ако и толкова натрупаш, няма да имаш пари да купиш ракета за екскурзия до луната... Имането и искането водят до безкрай. Колкото до гаранцията, няма гаранция, че дори да си най-добрия професионалист, няма да си загубиш работата, уменията, или да се разболееш/инвалидизираш, така че да останеш без пукната пара. То гаранция и за живота ти няма, така че дай никой да не прави деца, защото гаранции за живот и здраве и граници на финансите, няма. Да закрием родилните отделения!
Въпросът ти за леля ти Мара чистачката, "защо тя е снесла дете? " Всъщност правилно, че тя е снесла, но неправилно го е възпитала. Възпитала го е със равноправно самочувствие и искания на децата на инженера. А би трябвало 17г дъщеря на "леля Мара чистачката" не да иска от отрудената си майка 2лв за купон, а да работи в сладкарницата, като сервитьор на половин работен ден, през часовете, в които не е на училище. Да работи и да си изкара 2лв, като вижда положението на майка си. Така е в по цивилизованите държави, а ние уж се стремим на там.
По същият начин, като леля Мара, трябва да има хора, които да раждат слуги и работници, не може всички да раждат директори и милионери. Нали утре на теб ще ти се наложи да си измиеш колата, кой ще снесе автомияча, ако не чистачката? Кой ще снесе автомонтьора? Ако не чичото със салатата дето псува жена си. Автомонтьорите предполагам си чувал как псуват, като се ударят. Кой ще жъне с комбайна? Кой ще дой кравите? Абе, кой ще кара влака? /имаше един такъв лаф/. Имаме нужда от тях, без тях ние саморъчно не можем да вършим всичко, не можем да разбираме от всичко, докато сме директори. Директорите не могат без работници, процента на снесени работници трябва да е доста по голям от процента на снесени директори.
Даваш пример с хората от беден район. По твоите сметки в такива райони трябва раждаемостта да клони към 0%, най-много кмета да си позволи 1 рожба. Обаче аз съм на различно мнение, защото районът след време няма да има население, детето на кмета ще дойде в София и градът ще е отписан от картата. После при голямо количество изчезнали градове, няма да има данъци от тях, а и кой ще храни София, храна в София не се произвежда жито, яйца и краставици се произвеждат в бедните региони. От там софиянци гладуват и започват и те да не раждат. Продължавайки по същия начин за около 100г населението на държавата изчезва.
Начинът обаче е измислен в Европа, хората които произвеждат храна получават субсидии, затова не са толкова бедни и могат да си позволят да раждат нови производители на храни. Майките, които днес нямат пари за памперси им се дава минимално държавни помощи и те снасят чистачи на прозорци, производители на дограма и т. н.
От всичко това, моето заключение е че бедните-родили във всяко общество трябва да са по голям процент. Проблема обаче е във възпитанието в семейството, но и на това ще му намерим цаката.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: ffa9416f0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

16.   Браво на автора, точно кратко (хе-хе) и ясно! Защо да снасяте деца като не можете да ги гледате бе, скумрии? ! Айде за даскало пари все ще се намерят, за йеденйе също. Обаче защо не им купувате ламборджинита с шофьори а ги карате да ходят пеш или с ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ? ! УЖАС! И ги карате през зимата да си играят на двора вместо да ги водите в Алпите на ски! Какво причинявате на горките си дечица!!! ЗАЩО? !!!?? !
Нима те не са заслужили да им каните на рожденните дни да пее Джъстин Бийбър? ! Защо потъпквате стремежите на децата си за хубава музика? ! Защо въобще сте ги раждали, ако не можете да им подсигурите ламборджини за училище, ваканция на алпите и Джъстин Бийбър на рожденните дни? ! НЕ РАЖДАЙТЕ щом сте такива мизерници!! Децата не са длъжни да страдат само защото не сте депутати!

А сега сериозно, авторът е провокатор. Надявам се самият той никога да няма деца.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 087ecd4a37
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   Съгласна съм с абсолютно всяка една казана дума от теб, Авторе. Децата са най-прекрасното нещо за едно семейство, но и най-голямата отговорност и трудност.
Аз не мога да възприема, да си обясня и да подкрепя този тип родители. Децата са най-невинните и чисти души, те не избират в кое семейство да се родят, кои и какви да са родителите им и е наистина жалко, когато имат "късмета" да им се паднат точно такива хора.
Аз също растях през част от детството си в бедност, който не помни гладните зими през 90-те години, той не знае за какво говоря. Но вината не беше на родителите ми. Те бяха работещи, образовани и трудолюбиви хора, които ни обичаха и подкрепяха-мен и сестра ми. Те ме научиха да съм трудолюбива, отговорна и никога нищо да не чакам наготово. В този живот няма нищо даром, научиха ме да се боря и да вярвам в себе си. Само баща ми си знае как е успявал да ни издържа, докато бях студентка, защото тогава вече беше вдовец. Но въпреки всички трудности той успя да ми даде основата, на която да стъпя и да стартирам бъдещето си. Не бих сменила родителите си за нищо на света.
Както вече казах не мога да разбера тези хора, те има някакви си собствени изкривени разбирания и "ценности", ако могат да се нарекат така. Не мога да разбера момиченцата, които веднага след като едвам завършат средно образование надуват корема, без да имат и един ден стаж. Може би в техните представи така ще задържат любимото момче-селския бек (по възпитание и обноски), който се фука с БМВ-то на тати и е работил също толкова за българската икономика, колкото и гореспоменатата госпожица. Примери за такива родители - дал господ, ти си изброил достатъчно.
Относно битуващата представа за това-гледай ме, защото аз съм те гледал - аз не се сещам да познавам някой (защото по-старото поколение - от типа на нашите родители -поддържат и мислят за напълно нормална тази идея), който да не мисли така - че децата му не са длъжни да се грижат за него като се тръшне болен, изкуфял и мърморещ старец. Моят мъж е потърпевш точно по този параграф-не се грижи за болен старец, но е пропилял много добра възможност за бъдещето си в чужбина, за да се върне при семейството си, само и само баща му да има кой да го наглежда(майка му е заминала на гурбет). Май много се отклоних от темата ти.
Тези родители, които снасят деца, са действително безотговорни егоисти, защото те бълват едни бъдещи (поне повечето ще са) готованци, мързеливци и на всичко отгоре алчни и нагли същества, които по нищо няма да се различават от циганите, на които всеки им е длъжен, всички са им виновни за всичко, живеят на наш гръб и с цялата си наглост имат по-голямо самочувствие от нас-работещите, образовани хора, които търсят вината за неуспехите си не в другите, а в самите нас.
Мога още много да добавя, но не искам да доскучавам с коментара си, че и без това стана много дълъг.

Дес

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 643f80e27e
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

18.   Авторе, децата са Божа работа и най-хубавото нещо в живота. Много големи личности са произлезли от бедни семейства, което не им е попречило да оставят своята ярка диря в историята на човечеството. На прима виста се сещам за Майкъл Фарадей и проф. Джонас Солк, открил ваксината срещу детският паралич, спасила милиони животи по света. Аз самият съм от бедно семейство, но това не ми попречи да се образовам и да имам високи доходи. Господ си знае работата, щом едно дете се е родило, значи така е трябвало да стане.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 85f40b673b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   Подкрепям те на 90%... знаеш ли защо не напълно, защото тей като супер малко хора имат добри доходи, в България трябва на година да се раждат не повече от 300-400 деца, което естествено не е добре.. Но пък от друга страна и ти си прав..

 
  ... горе^
преди: 9 години, 6 месеца
hash: b47e4fc794
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Размножаването е инстинкт.
Ако човешката раса беше се размножавала само когато е била способна да осигури на децата си добър живот - ами нямаше да има човешка раса.
Не одобрявам масовото създаване на много деца от бедните прослойки, но и никой не би искал генът му да изчезне.
Може би най-добрата политика би била за второ дете да се изисква да се докаже определен доход.
Аз също съм от бедно семейство и идеята да ме нямаше сега, защото родителите ми не са могли да си позволят скъпа количка или плейстейшън не ми допада.

 
  ...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 1070b15e9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

21.   Авторе, ако не бяха бедните ти родители нямаше да те има. По това, което прочетох, разбрах че си неблагодарен спрямо родителите си. Не са имали възможност да те отгледат с 1000000 лв месечно, но затова си се научил да цениш парите... даже да ги боготвориш, защото през цялото време споменавяш този имз толко пари, онзи онлко. Сякаш колкото повече пари имаш, толкова по- стойностен човек и потенциален качествен родител си. Е аз познавам хора, които са бедни, но имат ценности, нямат много пари, но обграждат децата си с любов и грижа. Според написаното от теб, бедните хора са боклуци, дето трябва да бъдат кастрирани, за да не разпространяват болния ген, а снесеното от богатите е най-златно и ценно, и има най-голям шанс да допринесе за прогреса на човечеството. Не съм съгласна с теб. Има деца на богати родители, които през целия си живот са получавали всичко на тепсия и не ценят нищо, защото си мислят, че им е отредено да го имат, че им се полага. Не е гаранция, че детегледачката ще гледа детето добре и че няма да му липсва обичта на майката и пълноценната връзка с нея. Светът е твърде шарен, че да делиш хората на 2.

 
  ...

...
преди: 9 години, 6 месеца
hash: 7e37d83211
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

22.   Човек, който виждa сaмо в черно, който се отъждествявa с товa, който е кaтегоричен че, ще зaвърши тaкa, тоест- жaлко, съществувaщо същество, без aмбиции, без цели в животa.... НЕ, не бивa дa създaвa децa!!!
Дaл си много примери aвторе, ни един обaче зa зa стотиците хиляди, милиони дори щaстливи семействa с щaстливи децa.
Нямaте нуждa тaкивa дa търсите тaкивa долни и жaлки нaчини дa опрaвдaете собственото си жaлко, безцелно съществувaне. Съществувaйте си, не ни пречите. Всеки имa прaви дa си пре. бе животa, кaкто нaмери зa добре. Но, дa се опитвaте дa " блеснете " нa фонa нa някои по- нещaстни според вaс семействa.... жaлко е. И с кaкво ви топли товa? ! Прaви ли ви по- щaстливи, по- реaлизирaни, успявaте ли дa избягaте от собственото си нещaстие, от собственaтa ви нулевa сaмооценкa? ! Един ден ще се покaтерите върху нечие чуждо нещaстие и ще се почувствaте някaк знaчи зa мaлко.... и после, кaто се присетите че, същите тези нещaстни хорa имaт около себе си обичaни и обичaщи съществa....? Колко от вaс сa се оплaквaли в същия този сaйт и нaвън " без обрaзовaние ми е шеф ", " див селянин ми е шеф "? !
Ми тaкa е, зaщото имaт aмбиции и успявaт, въпреки че сa били лишени от мaтериaлни възможности в детството. И същите създaвaт семействa, отглеждaт си децa и т. н. , не зaщото им е дошло времето, a зaщото.... товa дори нямa дa го рaзберaт хорa кaто вaс... дори нямa смисъл дa обяснявaм тези чувствa нa хорa, които виждaт сaмо в черно. Е, ние пък се чудим кaкво точно съществa сте вие, изтъкaни от егоизъм, без грaм aмбиции, без желaние зa любив, мaтериaлно и духовно рaзвитие... зa нaс също сте стрaнни, нечовеци някaкви, съществувaщи, приличaщи нa нaс физически, дори животните имaт по- висши чувствa.... Сигурно имa причинa дa съществувaт и тaкивa... слушaйки/ четейки подобни, от еднa стрaнa ме полaзвaт тръпки нa отврaщение, от другa чукaм нa дърво и блaгодaря че, не съм кaто теб и подобните ти! Мaйкaтa природa си знaе рaботaтa, .. нa товa рaзчитaм, нaистинa не бивa подобни дa се рaзмножaвaте! Тaкa поне ще изчезнете и нямa дa нaтовaрвaте излишно плaнетaтa!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: c2e1d8e598
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

24.   Обсебен си от парите, пич! Не понасяш чавета, но растящото в лукс бебе на приятелите ти ти е симпатично. Хубаво е, че сочиш примери, в подкрепа на теориите си, но поне да не бяха очевадно крайни. Няма я златната среда, в която дечурлигата виреят най-добре. Според теб средностатистическо е семейството на пияндурника и фенката на турски сериали. Хубаво, но моята представа е малко по различна-скромни доходи, но позволяващи им приличен стандарт на живот, много любов и уют в дома им. Под приличен стандарт разбирам безпроблемното покриване на основните нужди-храна, облекло, подслон, сметки, на културните потребности и да остава малко за развлечения. Не е драма, ако не си всеки уикенд на СПА във Велинград, но си е проблем, ако не можеш да заведеш детето си за 5 дни на море през лятото. Точно тая златна среда липсва в разсъжденията ти. Положителните примери, които сочиш, са все на хора с 4-5 хилки месечен доход. Има семейства на учителки и бачкатори примерно, които доста прилично се справят и с под 2 000 лв. на месец. То нуждите си зависят и от приоритетите ти, де! Ако приоритет ти е избиването на комплексите ти чрез демонстрирането на материално благополучие, то не е лоша идея да купиш телефон за над 1000 лв. на чавето, та да се пукнат завистниците. Така и ще си го програмираш по свой образ и то на свой ред ще цени хората според онова, което имат, а не според онова, което са. Ако приоритет ти е да развиеш човечността у детето си-играеш с него, четеш му, водиш го на театри, кино, изложби, посвещаваш му преобладаващата част от свободното си време.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: a36e99b862
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   ХОРА, НЕ ЧЕТЕТЕ ТАКИВА ТЕМИ! ДА ЗНАЕТЕ, ЧЕ ТОВА НЯКОЙ УМИШЛЕНО ГО ПРАВИ И ТОВА СА ПЪЛНИ ИЗМИСЛИЦИ! ЦЕЛТА НА ТАКИВА ХОРА Е ДА СЕ СРИНЕ ДЪРЖАВАТА И ДЕЦА ДА РАЖДАТ САМО РОМИТЕ - ТЕ НЯМА ДА ВЛЕЗНАТ ТУК И ДА ЧЕТАТ ТАКИВА ТЕМИ, А И НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА. В такива теми целта е да ви кажат: "Не раждайте деца, че няма да се справите! ". Само като гледам как още първия коментар е измислен, както и цалата история. 1. Много пари по честен начин не се печелят, 2. Ти докато отидеш до Италия, ще трябва да се връщаш, затова ми е интересно как всяка събота и неделя си по Чужбина? ! Ааа и в Италия в момента хич не е топличко. Хора, като четете такива истории, само се замслете колко нереални са като цяло! Яд ме е само, че вероятно родителите на тези хора са били добри и честни хора, които като деца са ядяли филии с мас и не са чакали да имат доход по 2000лв. на месец, за да създават деца. Но явно не са възпитали добри деца. С такива теми само стимулирате държавата ни да изчезне. Нищо повече. Замислете се!

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 27c086f7e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

26.   По твоята логика само успели хора трябва да имат деца. Но няма никаква гаранция, че това ще са най-талантливите деца. Например Леонардо да Винчи е незаконен син на нотариус и проста жена без образование и е израснал като чирак при друг художник - дали щеше да е по-добре тя да беше направила аборт? Хората на изкуството, културата, науката най-често не са от богати семейства - те просто са случаен набор от гени, който е много сполучлив. А ти искаш да елиминираш тази възможност на природата - с какво право?
Щом твоята цел не е да се възпроизвеждаш, какъв е смисълът ти да живееш? След теб няма да остане нищо и никой, твоят род ще се затрие. А може би точно твоето дете, въпреки че не е от много богато семейство ще измисли начин да се живее на луната (примерно). С това не искам да кажа, че трябва да натоварваме децата си с нашите очаквания и мечти - те си имат собствени.
Мисленето ти е твърде ограничено и примерите ти са все за простаци - толкова ли не познаваш културни хора, та даваш примери само с простаци? Картината, която си нарисувал е едностранчива и субективна - предполагам, че е плод на някаква фобия от деца. Но като възрастен човек, ти би трябвало да се разграничаваш обективно от своите пристрастия, когато става дума за такова важно нещо, а при теб това не се получава - може би е болестно състояние. Опитай се да бъдеш по-обективен.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 2306b93769
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

27.   Тя раждаемостта е ниска и без твоята тема. Циганите си раждат обаче и в един момент като остареем и дойде време за пенсии, пари няма да има, защото няма да има кой да работи и да плаща данъци. Малкото деца кпито са родени ще издържат циганите и нас пенсионерите.

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 7a07c25d7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

28.   А защо си мислиш, че детето непременно трябва да живее в лукс, за да е щастливо и за да успее? Според статистиката повечето успешни бизнесмени са произлезли от бедни семейства, точно защото са били бедни и са ценяли парите и успеха, докато много отрочета на богаташи свикват да пилеят пари от малки и през ум не им минава да постигнат нещо и сами. Започват да си създават проблеми от презадоволяване.

То докато го има татенцето да киха хиледарки всеки ден хубаво, ама татенцето един ден остарява и дори умира. И после какво правим? Колкото и наследство да ти е оставил, като си свикнал наготово трудно ще го задържиш за дълго. А когато си имал и изведнъж да започнеш да нямаш е малко ташкън. Лошо се пада от високо.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 1fe6c252d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

29.   в тезата на автора има истина, но е представена твърде едностранчиво. ако едната крайност е да раждаш, пардон да "снасяш" деца без да му мислиш къде ще живеят, с какво ще се хранят, да не говорим за образование, то авторът е в другата - ако нямаш жилище, 2000 лв доход, 2 коли и почивки в чужбина, никога да не се жени и да няма деца.
истината, както в повечето случаи, е по средата. разбира се, че хората трябва да имат прилични условия за дете: жилище и покрити основни разходи, но не трябва и да се стремят всичко да е перфектно, защото този момент може и никога да не дойде. а и да решат, че е дошъл, може да се окаже, че не могат да имат деца. това не е точна наука и никой не може да предвиди всичко. освеен това доходите и материалните условия са променлива величина - днес може да имаш, утре да останеш без работа, да се разболееш, осакатиш, изобщо гаранция в живота няма. така че не трябва да се изпада в крайности. е, ако наистина не искаш деца, просто не "снасяй", елементарно е. но не обобщавай с лека ръка. по-горе ти написаха и са съвсем прави, има примери на хора, израснали в бедни семейства и постигнали приличен стандарт, както и такива от заможни семейства, които са пълни боклуци - наркомани, алкохолици или комарджии. а и в обществото има нужда от нискоквалифицирани хора, не само от адвокати и инженери. така че щом не искаш деца - твое право е да нямаш, намери си жена с подобни разбирания и си живейте щастливо. но не обобщавайте, защото животът наистина е шарен
Ж43 с 2 деца

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 513fac6904
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

30.   Автора разсъждава с стил - Защо да живеем, като ще умрем? Защо да раждаме деца, като не можем да им осигурим хипер големия лукс. Сам казва, че има работа, жилище, не е бедняк като хората, които споменава в примерите си, но пак не може да си позволи деца. Ако може да сподели, какъв доход на месец му е нужен, за да гледа деца. Аз лично не съм съгласна да се ражда, когато няма дори основния минимум, но съм съгласна да се ражда, когато можеш да осигуриш най-основното на детето си и имаш амбиции да се развиваш към по-добро. Ами добре, сега може да нямаш толкова пари, а след 5 години да речем ставаш много богат, но не си се решил да имаш дете, и вече е късно за това? Може пък да си много богат, пък да фалираш и вече да имаш деца, тогава какво? Живота изобщо дава ли ти някакви гаранции за нещо - НЕ. Нямам намерение да оборвам автора с примери за това, че има смисъл да имаш дете, а ще кажа само едно - Каквото и да реши човек, винаги ще си намери достатъчно доводи и примери, дали да го прави или не. Аз ако съм бедна и искам да имам дете, ще забелязвам хората около мен, които са отгледали деца с по-малко пари и пак са щастливи. Ако не искам да имам дете ще забелязвам хората, които имат деца и им е трудно. Тоест човек винаги намира примери, които да му потвърдят неговата гледна точка и да се убеди сам себе си автора, че е прав. Сега с умление ще прочете коментарите, които подкрепят излишно дългата му тема, а другите ще пропусне с презрение. Така, че този спор е излишен. Света е пълен с всякакво многообразие и човек регистрира с ума си само това, което му е нужно за да подкрепи собствените си принципи. Така че авторе, търси си още 1 милион причини за да нямаш дете, ще ги намериш сигурна съм. Другите хора ще си намерят 1 милион причини да имат дете, ще си ги родят и отгледат. Всеки си живее по собствения мироглед и живота дава на всеки това, което е очаквал.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 54b65c0545
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

31.   Еех, авторе и №1, за щастие животът е по-интелигентен от вас! Той се е появил далеч преди вашите елементарни и супер-изкривени представи за "успял". Той винаги успява! Стръкчето тревица израства в пукнатината на асфалта по средата на улицата без да си дава сметка, че на 20 квадратни метра около него няма живо растение. Еделвайсът расте върху високопланински скали, брулен от ледения вятър, много, много далеч от комфорта на оранжерията. Както пише и №26 - повечето от най-великите умове и творци на човечеството са се родили в условията на крайна бедност, за която вие с №1 не сте и сънували, и от връзки - абсолютно неприемливи за обществото тогава.
Освен това, дори нещата да вървяха според "умната" логика, която вие имате, смятате ли, че ако СЕГА едно семейство е добре (финансово и всякак) и създаде 1-2-3 деца, след 10 години то пак ще е на върха на успеха и ще може да ги храни, образова и т.н.? Има хора - падат от много високо на много ниско, както и обратното... Не бъдете сигурни, че и вие няма да гризнете дръвцето в един момент, въпреки всичките ви знания, умения и самоувереност, защото животът е колело - веднъж си отгоре, но в друг момент си отдолу... И ако това, не дай си Боже се случи, тогава какво - ще си убиете децата ли?! Глупости на търкалета!
Не смятате ли, че това е едно от големите ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА на живота всъщност? Да успееш ВЪПРЕКИ обстоятелствата! Да успееш да постигнеш непланиран и нелогичен УСПЕХ, напук на мнението и прогнозите на всички. Да се родиш най-черния циганин в най-забутаното село на гъза на географията, в абсолютна мизерия и едва с майка ти да не умрете и двамата при раждането, после да няма какво да ядете и да стоите на студено и мръсно, и въпреки това да станеш професор от световна величина, Нобелов лауреат, или световен шампион в някакъв спорт... Ето ТОВА е животът! А не като събереш 300 000 лева и обиколиш света, тогава да ти хрумне логичната мисъл дали евентуално детенце да не създадеш...

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 793422a1a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

32.   Аз подкрепям Автора на 90%.
Подкрепям го във всичко освен в това, че е легитимно да създаваш деца, само защото имаш пари, дори и да нямаш как да ги гледаш /примерите с дипломата и хората с детегледачката/. Това не са домашни животни, които да храниш, децата имат нужда от възпитание, внимание, родители!!! Това дори е по- лошо от да израстнеш в нищета - растеш в самота и без кой чувство, е имаш значение и си обичан. Движа се в средите на такива хора и децата им не са за завиждане - тъжни, незъзпитани, излишни.
Не съм съгласна и, че хората над 35 г. не би следвало да имат деца, защото били дърти като порастнат - първо днес продължителността на живота и качеството на живота са много по-високи от преди и човек на 60-70 г. ще работи в бъдеще - т. е. Ако родиш на 30-40 г. Си в активна възраст докато завърши университет едва ли не въпросното дете, второ днес диагностилата е достатачно добре развита, че не се налага да раждаме болни деца - взима се кръв в 10 седмица на бремеността, изпраща се в САЩ и знаеш какво дете чакаш. В днешно време почти всички Даун деца са родени от млади жени, защото при тях се правят по-малко изследвания, а при жените над 35 касата покрива всичко.
Не съм съгласна също, че у нас да родиш ти трябват 4 бона рушвети, напротив - най-дибри резултати има при ражданията в МНогопрофилните държавни болници, защото имат интензивно и педиатрия, ако все пак се обърка нещо - раждането у нас е безплатно, но до тук с безплатния обяд.
За другото го подкрепям, особено че никой не ни е длъжен да ни гледа на старини. Ние имаме вече достатачно имоти, че да живеем от наеми и продажби един ден. Не разбирам също хората, които не си продават апартаментите на старини, а живеят като кучета, за да оставели на децата си апартамент - що за глупост е това...

Аз съм жена на 30 г. и защото мисля като Автора все още нямам деца. Идвам от много бедно смейство и знам какео искам да осигуря на детето си. Най-вече сигуроност и стабилност които без пари няма как да се осигурят. Смятам обаче и да им осигуря нормална семейна среда с майка и баща, семейни вечери, внимание и любов и това е основната причина в момента да нямаме деца...още, но скоро приключвам, а мъжът ми също почва да делегита повече задачи, за да се прибира по-рано у дома.
Авторът мисли много логично като мъж и е жалко, че жените не мислим малко по-прагматично. Като дъщеря на алкохолик, който не даваше и лев за семейството си, разбрах, че 50% от успеха на едно семейство е в това, кой е мъжът.
Срещах се и само с успяли мъже, с които бих могла да създам семейство и не си губих времето със всеки, учих, работих и имам над 10 г. стаж, пет по специалността. Осигурявам се на максимума, но взимам много повече от 2600 лв, мъжът ми има сериозен бизнес и прави чисто над 3000 лв дневно, от наеми отгоре прави над 10000 лв месечно. Избирах го дълго и реших да ми е първи и последен мъж, вместо да обикалям заведенията в Студентски и да хващам болести и да си губя времето с простаци, но дори с него не съм посмяла да имам деца, макар че го познавам от 11 г., а сме женени от 5. Просто човек трябва да отдели време, за да види партньора и след розовите очила на влюбването.
Не съм съгласна иначе и в това, че всички добре възпитани, образовани, успяли млади хора у нас сме продукт на родителите си. Напротив, у нас все още гледането и възпитанието са институционизирани. Аз майка си и баща си почти не виждах в ежедневието си, освен да работим заено по нивите събота и неделя, а лятните ваканции да работя за зимнина, гледане и колене на животни и събиране на дъра - израстнала съм бедно и материално, и като внимание на родителите, затова съм оценила, че второто дори е по- важно. Аз бях пълна отличничка заради себе си, дори сама си подписвах скучния бележник, само Отличен, защото 1во нашите не се интересуваха, второ - аз си бях родител и настойник - заслужила си бях да си подписвам и бележника и докато другите фалшифицираха бележки да не ходят на училище, аз ходих с пневмония на училище до припадак, защото това ми беше единствената спаситрлна сламка. Не, у нас е възможно въпреки родителите да станеш човек и не бързай да правиш фундаментални заключения.
За моите деца искам да осигуря и двете неща - материална сигурност БЕЗ ИЗЛИШЕН ЛУКС И ЛИГАВЕНЕ, ВНИМАНИЕ и ДВАМА родители. Нямала съм баща на практика и избрах преди всичко мъж, който прецених, че ще е перфектен баща, след това гледах да е добър любовник в всичко останало. Доволна съм от избора си, а мисля, че очаквам и първото ни дете - нещата се развиват добре - избрала съм си и болница - държавна, разбира се, но университетска с чудесни лекари. Не сме подготвили пари за рушвети, просто ще ремонтираме крилото за родилките, защото имаме и строителна фирма и това го приемаме за наш дълг към обществото, което ни е създало условия да успеем, образовало ни е и ни е дало шанс въпреки лошия родителски дом.
Азза разлика от Автора не смятам, че държавата не е мащаха, защото тя ме е образовала на 100% и ми е давала стипендия за отличен успех, за да имамза учебници и да избутам. Днес връщаме на същата държава с данъци, оправяме безплатно улици и болници, ако срещнем съдействие у общината за това.
Не смятам, че е вредно да няма деца и не смятам, че в бъдеще ще е по-трудно да се изхранват пенсионерите, защото днес сме по- образовани и нахъсани, само за 7 г. се е вдигнала производителността с 30% и има потенциал за тройно вдигане до средните нова в ЕС - с две думи по-малко хора произвеждат много повече. Ние само с данъци и осигуровки издържаме 15 пенсионера със средна пенсия, данъци ако сметнем за печалби от бизнеси - още към 15-20 майки с минимално майчинство.
Искаме да имаме иначе 3-4 деца, но не заради себе си или дълг - заради тях, да дадем на човешки същества всичко, което сме нямяли като деца.
Ж30 без деца....все още

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 5e05cb7de5
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

33.   :))) aвторе, тъй кaто човечеството се поокaхме, природaтa / Бог или кaквaто е тaм по- висшaтa силa/ рaзум, се включвa aктивно!
Слaбите, неспособните, безполезните нямa дa се възпроизведете!
Съответно другите, силните, можещите, знaещите, духовно рaзвитите ще продължим дa си рaждaме и отглеждaме следвaщо поколение от още по- способни човеци. Ти и подобните рaзбирa се, ще изчезнете. Безполезен е крaткия ви престой нa земятa, дори вреден по- скоро. Зaщото зa рaзликa от другите, вие не мислите зaнaпред в бъдещето след вaс, нaли не остaвяте следa дори след себе си, нa принципa " след мен - потоп"! Ние пък мислим и се борим зa следвaщите поколения! Всичко имa смисъл/ зaмисъл. Мен ме рaдвa мисълтa че, подобни съществa нямa дa се рaзплождaт, ще остaнaт някой ден сaмо, които трябвa! Естествено пречиствaне нa безполезните. Имуннaтa системa нa земятa е зaдействaнa нaй- после! Все пaк ти желaя усмивки по време нa сaмотния ти престой тук сред човеците:)

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 40dd5a0c9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

34.   Лично аз не съм против хората с по - ниски доходи
да имат деца.
Проблемът е, че по - голямата част от тези хора
(с по - ниските доходи) са невротизирани
(поради ниските си доходи). В много ситуации, в които
се изизсква от тях да осигурят дори и малка сума на
детето, но нямат тази възможност, те реагират
емоционално нестабилно, с една емоционална незрялост.

Авторът е дал един прекрасен пример с тази жена -
чистачката. Нейната дъщеричка й поискала някакви си
2 лева, а майка й, поради своята неспособност да
изкарва повече пари не може да й даде тези 2 лева.
При което изпада в нервна криза и прави сцена на
публично място - унижава детето си. Значи това
момиченце не само, че нямаше да отиде на сладкарница
с останалите си съученици (които са мнозинство => не
е ставало въпрос за каприз/лигутия от страна на това
момиче), ако не е бил този човек - шефът, който от
съжаление й е дал пари. Ами и е получила едно
незаслужено негативно отношение от майка си. Майка й
се е опитала (а може би и е успяла) да я накара да се
почувства виновна за това, че й иска 2 лева (които
мнозинството нейни съученици са ги получили).

Защо трябва децата и подрастващите да получават
незаслужено чувство за вина, че са поискали някакъв
финансов стандарт, който да е не по - различен от
мнозинството техни връстници/съученици?
Защо трябва да получават незалсужено негативно
отношение? Тези хора (родителите) не са ли замислят, че създават на отрочетата си разни комплекси, които има вероятност да им останат за цял живот. А пък с невротичните си и истерични реакции ги подлагат на стрес, още в ранното им детство. После много от тези деца изобщо и не правят
опит да се изкачат по социална стълбица. Или го правят, ама
по погрешен начин и стават като тези, които са ги създали
и отглеждали, че даже и по - зле. Да, някои излизат от калта,
но се броят на пръсти..

Сякаш излиза, че хората с ниски доходи нямат право
на хубаво жилище например, изобщо на материалните
неща, които надхвърлят малкия им доход - е защо е ясно.
Ама в същото време имат право да обричат на техния стандарт на живот (поне в продължение на 16-18 години, които изобщо не минават бързо) други - невинни хора -
децата, които създават.

Големият проблем е, че в България все още има
прекалено много хора като тази майка. И всички тези
хора здраво хейтват по - заможните (тази дума
"заможни" винаги ми е звучала някак смешно, жалко,
прекалено.. , особено излизаща от устите на тези, към
които съм насочила критиката си), по - успешните от тях.
Изтъкват като аргументи неща, които са на 180 градуса
от казуса - колко е излишно и вредно да се купуват
скъпи вещи като последен модел телефони и БМВ - та на
подрастващите (спокойно, аз също смятам, че е
излишно дори по принцип). Като по този начин за
пореден път отклоняват критиката от себе си, критика,
която напълно си заслужават. Щото не може ти да родиш
и след това да се сетиш, че имаш нужда от алтернатива
на памперси! И още повече - след 6-7 години какво:
ще търсиш алтернатива на това да го изпратиш в първи
клас ли? (тогава разходите по детето скачат драстично)

Да, не е нужно дохода да ти е 15 000, но трябва да ти
е достатъчен - да стига не само за хляб, ток и кабелна
(да, повечето такива родители не могат без кабелна).
Трябва да има за едно телефонче (среден клас), за едно
лаптопче, за едно колело, за моренце (веднъж годишно),
за някакъв спорт, или курс по рисуване.
Просто няма как - парички трябва да има, защото всяко
дете има пълното право да иска, да настоява, да има
претенциите (наречето го както искате) за повече от
покрив, баня и филийки хляб! И пак ще повторя - не
визирам БМВ - тата и телефоните последен модел!

Често повечето хора - опоненти на мен, на автора и на
др. с нашето виждане по тази тема, използват един друг
аргумент срещу нас. И той е:
"Те парите нямат значение.
Важното е да има любов. "
Аз лично съм напълно съгласна, че без любов не може.
Но какво става при повечето хора с ниски доходи?
Те всъщност и достатъчно любов не успяват да дадат
на децата си. Защото тези хора са вечно нервни, вечно
невротизирани поради безпаричието си.
За много от тях, чуят ли изречението:
"Мамо, Тате, трябват ми пари за.. " и вече им е
причерняло. Още не са разбрали за какво и са изпаднали
в истерия. В такива моменти така важната любов (казах,
важна и за мен) остава някак на страни (меко казано),
а на нейно място идват агресията и невротизма!

Мога да пиша още много, много на тази тема. Мога да дам
страшно много примерчета, но смисъла им ще се повтаря с тези, които е дал автора, затова няма. А и ще стане дълго.
О, то вече е станало дълго.

Само като последно сега, да кажа, че мнения на хора, които
включват: "Това, дето си писала даже и не го прочетох
цялото, до край" - за мен нямат никаква стойност!
Дори и да съвпадат с моето мислене!

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 770f454963
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

35.   N 33, изключително гнусен коментар! Не подкрепям автора, това момче има доста проблеми със себе си, но не мога да подмина такава грозна атака срещу него. Щом не иска деца, не иска! Нужно ли е да бълваш зими и гущери по негов адрес? ! Ако ще си държим такъв тон, то и аз мога да кажа, че и мен тръпки ме побиват, че такива като теб се възпроизвеждат! Мога да продължа да се вайкам какво ли ще направят с милата ни планета отрочетата на толкоз озлобени същества, претендиращи, че са човеци. Що винаги най-простите са и най-самоуверени, ма* му! Умните, силните, знаещите и най-вече развиващите духа си са великодушни, качество, каквото не личи да притежаваш, ако можем да съдим по поста ти! Ако се вярва на творението ти, то най-силни, най-умни, най-просветни и духовно развити трябва да са братята от махалите, които ударно се възпроизвеждат.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: e7cb40ed46
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

36.   Жените започват да бързат, след като прехвърлят тридесет-ака, защото колкото повече одъртяват, толкова по-голям става шанса да се получи спонтанен аборт, или детето да се роди с дефекти.
Звучи неприятно, но е факт. Начетен човек изглеждаш, авторе, отваряй гугъла и чети.

От друга страна, на дългите-предълги писания, отговарям накратко: запознай се със зависимостта между и спрямо икономиката. Там ще намериш отговор, например, защо в Африка, където условията са мизерни и милиони хора измират от глад годишно, средната раждаемост надхвърля 5 (ПЕТ!!!! ). Или защо в България тя е била над минимума за стабилен растеж на населението до средата на 80-те години (т. е. около 2. 1), след което рязко е спаднала (до критичен минимум от 1. 09 през 1997, поради очевидни причини) и не е съумяла да се съвземе и до ден днешен.

Биологичният часовник си тиктака и не чака да се подобрят условията. Т'ва е. Останалите коментари са излишни.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: f34b454ded
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

37.   Размножаването е инстинкт, ама при животните. Не бих казал, че автора е провокатор, по-скоро човек гледащ с очите си и мислещ с главата си. И темата на онова момиче е много смислена : Защо снасяте деца"

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 0c6136f5cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

38.   Авторе, прочетох цялата ти тема с голям интерес. Свалям ти шапка за всичко, което си написал по-горе. Напълно съгласен съм с теб. Дали ще имаш деца си е твой личен избор и никой няма право да ти каже обратното.

На никого не си длъжен, най-малкото на държавата, най-малкото на правителството. Това не те прави безотговорен, зъл и егоистичен човек, както някои селяндури си мислят. По-зло, егоистично и безотговорно, е да обричаш собствените си деца в мизерия и страдание, преди дори да са се родили.

Проблемът е, че голяма част от хората са невежи глупаци, които не мислят за последствията (и по принцип), а само създават деца по една или по друга причина. Живеем в чалгарска държава все пак, а българските роми дори няма да ги коментирам. За жалост, този проблем не е само български.

Ако взимаш минимална заплата и едвам свързваш двата края, въпреки това съзнателно създаваш деца и твърдиш, че ги обичаш - значи си слабоумен човек. Друга тема е колко хора са били смачквани СЛЕД като вече са имали деца. Нищо необичайно за България.

(искам да допълня, че съм твърдо ПРОТИВ аборта - това е убийство и нищо не може да ме убеди в обратното)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 750efd2de8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

39.   На въпроса "Защо снасяте деца? " логичният отговор явно е "Защото останалите снасят изродчета! ". Можеше и направо с възрастни "пилета", но не вярвам някой да има чак толкова големи детеродни ограни. :)

Няма да философствам по същината на темата - сигурен съм, че и без мен ще има достатъчно активност, а не обичам да се бутам там, където е пълно с хора и да ги имитирам. Но пък исках да отговоря на този сакрален въпрос за снасянето, птиците и хората. Приятно дискутиране! И не се обиждайте - хуморът си е хумор! Просто понякога си от страната, на която шегата не й е приятна. Това обаче не прави хумориста по-лош човек или по-малко забавен от обикновено. Предлагам компромис - оставете коментара ми с 0 или 1 звезда вместо да го коментирате! Не заради друго, а защото темата и сега има потенциал да надхвърли 200 коментара. Не я правете над 300 само заради мен! :)

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 0c6136f5cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

40.   Ако не можеш да издържаш себе си и/или едвам свързваш двата края, как тогава ще можеш да се грижиш за планираното дете?

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: be25216cb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

41.   Н 35, рaзбирa се че, ще оцелеят сaмо нaй- силните и способни дa - оцелявaт ори всякaкви обстоятелствa!!! Не тaкивa, дето aко не им е пълен джобa дa си купят нещо нaготово, a тaкивa които и дa не могaт нaготово, ще си го произведaт! Товa е сaмо пример! Aко имaш повече от две гънки, където трябвa и помислиш мaлко по- мaщaбно, ще се присетиш че, зaтовa сa необходими хорa, кaкто лидери, които могaт и знaят кaк, тaкa и изпълнители, които също могaт и знaят зaщо. По твоятa логикa, проридaтa или Господ или кaквото е, aко не си свърши рaботaтa ( земетресения, цунaмитa, нелечими зaболявaния и др. ) от дaвнa дa сме изчезнaли кaто вид, зaрaди пренaселвaне със всичките последствия. И тъй кaто дори и с този " контрол ", точно нaтaм отивaме, добре дошли зa човечеството тaкивa кaто aвторa и подобни! Нямa нищо случaйно в този живот, имa си причинa някои дa имaме децa, други не! Някои създaвaме бъдещ лидер или изпълнител, други нямaт добър ген/мaтериaл и не създaвaт.... внушено някaк си или кaкво, все ми е едно. A пък зa " брaтятa от мaхaлите ", сaмо ще кaжa че, ще оцелят aбсолютно при всякaкви обстоятелствa! Що ли? ! Aми зaщото могaт! Знaят кaк дa си нaклaдaт огън в/ от нищото, корени ще ядaт, водa от локвите ще пият и ще си " снaсят " чaветaтa, които ще бъдaт нaучени също дa оцелявaт ори екстемни условия, докaто много от " белите " брaтя и сестри, ще бърчaт носове и ще си лягaт глaдни и нa студено... и рaзбирa се, нямa дa се рaзмножaт! Че кaк дa се рaзмножaт тaкивa, нaли трябвa дa рaботят, дa се aмбицирaт зa нещо повече, дa вървятсрещу природaтa и енергиятa си, която им стигa колкото дa нaдигнaт сутринтa уморено глaви и дa зaпочнaт дa се оплaквaт от тежкия живот. Слънцето грее прекaлено силно, някой който се смее е омрaзен, зaщото те проектирaт собственaтa си душевнa чернилкa върху други, ... и т. н.
Ето че и ти видя " змии и гущери " :))) всякaкви коментaри сa излишни по принцип, нямa дa бъдaт рaзбрaни от хорa, без мaлко светлинa в душите и кaпкa логикa в глaвите!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 54203c322b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

42.   Браво на № 9 и на много други които мислят като него, а тези които мислят като автора, нямам думи, пази боже...

 
  ...

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 1ad1672b5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

43.   Подкрепям Автора. Аз съм жена на 30 г., мъжът ми е много по-възрастен от мен, но не е посмял да мисли за семейство, докато не е бил способен да осигури нормален живот. Ние мислим точно като Автора и с много работа, пестеливост, предприемчивост успяхме да си построим своя къща, имаме коли, спестявания и скоро купихме имот, който отдаваме под наем. Доходът ни е стабилен и повече от достатачен, спестяваме месечно няколко хиляди лева и се готвим за семейство с деца. Не е вярно, че на 30 г. едва ли не на жените ни изтича срока на годност - едва след 36 г. се води една бременност за рискова, но дори тогава повечето жени си раждат без проблеми. В момента масово мои роднини и приятелки раждат и второ дете след 33-35 г., сестра ми е бременна на 34 г. и също няма проблеми. Уважавам всички, които мислят преди да създадат деца. Хора като нас, които внимателно планират мислят включително за физическия аспект - като жена аз никога не съм пушила например, не консумираме никакъв алкохол, храним се с органични храни, пия фолиева киселина и планираме вече бебе, а ако не се получи, с което заплашват много тук - има си инвитро и осиновяване. Наши познати осиновиха две деца наведнъж без проблем преди 3 месеца и сега за Коледа ще празнуваме това събитие... и не, не са почнали да работят на старини - от 10 г. пробват за дете, а са започнали на 20 - 23 г. някъде. Просто си е съдба, ген и така нататък - някои раждат на 40 здрави деца, други на 19 г. не могат да задържат.
Фактори като пушене, пиене и аборти са определящи, а хора като нас с цели, образование рядко са сред рисковите групи и сме и физически здрави за разлика от други хора, които раждат на 20 г., но на 30 г. са вече бабички без зъби и с хронични заболявания. Няма база за сравнение с нас - не работим тежък физически труд, живеем здравословно, ходим на фитнес, имаме достъп до качествено здравеопазване, храна, почивки, не пием и не пушим и така нататък. Ние така можем да си позволим и на 35-45 г. да създаваме деца, докато на тази възраст хората от рисковите групи вече са с ТЕЛК. Алкохолът, цигарите, тежката физическа работа, наркотиците и абортите просто не прощават, а който е залагал на образование, квалификация, правил е кариера си е планирал и по-късно раждане, бил е достатачно умен да няма аборти, да живее здравословно..

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: f72c98613f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

44.   Това е наистина много добра тема. Ето какво мисля и аз по нея:

Някъде от към 7 клас започнах да работя и оттогава си водех
бележки колко харча и къде. Като цяло се оказа че не съм ходил
почти никъде, лишавал съм се от спортни занятия, които сега наваксвам. Лишавал съм се от ходене по купони, заведение, екскурзии(дори в България) и като цяло се е случвало да не се храня по 2 дни подред дори. В същото време у нас се правеха много ремонти, все подобрения и преправяния, подобно на мраморните плочи в Перник, винаги все нямаше пари, ама пък имахме доста техника, която винаги беше сравнително новичка.

Казано по-просто
1. всичко материално, без което можем(нови телевизори, супер телефони, тогава специално на нас ни беше доста ненъжен и компютърът и др. ),
2. също така непресметливостта - неефективно ползване на енергия, НЕРАЗДЕЛНОТО ХВЪРЛЯНЕ НА БОКЛУКА, ЗА КОЕТО В БЪЛГАРИЯ ТИ ПЛАЩАТ НА ПУНКТОВЕТЕ ЗА ВТОРИЧНИ, неотчитането на сметките за храна и джунджурии и прочее...
3. Тези обстоятелства доведоха то точка 3та, в която следва да напиша, че аз не се развих добре духовно тогава. Не бях посещавал почти никакви културни мероприятия и дестинации, не ходех на никакви спортове, което се оказва в някакви проучвания както четох наскоро, че води до много проблеми в напреднала възраст, и прочее.
За щастие се оказа че пък с много желание и оптимизъм на пук на всичко лошо дето се случва, човек може да се преобрази дори след като му е минало детството. Дори вече може за много кратък период да постигнеш това, което децата немогат за няколко години. Това се дължи на факта, че все повече навлизаме в материи, като скоростно четене, скоростно запомняне, мисловни карти и един куп други методи за повишаване ефективността на действията ни и оттам нашата продуктивност, нека не забравяме и постиженията на фармацията и медицината - За Бога не отричайте това, което времето ни поднася на нищожна цена, добре че дедите ни не са отрекли примерно желязото, защото щяло да причинява повече рак. Хората днешно време гледат с лошо око на много от постиженията. Основните пречки пред по-възрастния човек обикновено е факта, че предпочита да си почива дълго време след работа, което става постепенно хронично и започва да му харесва да прекарва деня си пред телевизора с бира в ръка примерно. И съответно горкия човечец няма избор освен да започне да се съгласява с това, което му говорят по телевизора.

В крайна сметка преди време хванах тези бележки, които съм писал, опитах се да си спомня цените на услугите и продуктите и стигнах до следните заключения:
1. За да отгледаш едно дете ти трябват между 300-400 лева месечно за него, като до 16-18 годишнината му трябва тези пари да увеличаваш постепенно до около 500-800лв. След това трябва да му помогнеш да си намери работа, като след първата заплата почнеш да му намаляш "джобните" постепенно от 500-800 лв до 0лв. Но постепенно, не изведнъж.
Тези пари за детето трябва да се отделят за храна, хигиена, добро облекло и спорт и екскурзии. В днешно време е наистина добре да се помисли и за лаптоп и телефон(телефона може и да е евтин). Най-важни от духовна гледна точка са спорта и екскурзиите. Просто това трябва да се приеме като жизнено необходимо, както храната и водата.
2. Живота в апартамент е изключително скъп. По-евтино се оказва да живееш в къща, или малък апартамент в малък блок. Разходите падат ужасно много, а живота е малко по-спокоен. Моля обърнете внимание, че като говоря за къща нямам впредвид 3-4 етажните къщи, които строи всеки българин по незнайни за мене причини.
3. Образованието - Това пиша в отделна точка, понеже поради продължителността си, то по-скоро е начин на живот. И като начин на живот, да осигуриш на детето си последен модел телефон и суперскъпи апартаменти и да го набуташ в някое държавно училище е просто смешно. Истина е - повечето държавни училища в България не могат да предложат нищо на децата, само могат да ограничат способностите им. Освен това там е пълно и с деца на родители, които нехаят за поведението на отрочетата си. Трябва да се търсят качествените държавни училища или частните. Друг вариянт е държавни училища в някоя по-развита страна - за пример давам Скандинавските страни, понеже там образованието е на най-високо ниво.
4. С последната точка опитаме до тази последна точка изведена от моито "проучвания" - учете езици - английски, шведски, фински, норвежки, немски, френски. Трябват ви и на вас и на децата ви. Не ги учете само на български. Статистиките не са в полза на българския език, все по неизползваем ще става, все по-малко хора го говорят и все по-необразовани са тези, които го говорят. И вместо да плюете по мен заради това, вземете и се вгледайте малко в околността. Това че днес някой успява с български език е добре, но след 20 години, когато 40-50% от говорящите български ще бъдат цигани, ми е чудно тогава как тези успялите с АVON в България ще си продават продуктите на циганите, както и много други такива примери. Това вече е факт, и дори с целия си патриотизъм неможете да го оспорите. Може единствено да се пените в собствения си гняв и простотия...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 62450266f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

45.   N 41, в предишния си пост пряко обвини автора в безполезност. Нещо повече, говореше как Господ/ природата прочиствала безполезните, поради което не всички имали деца. Даваш ли си сметка, че има доста семейства с репродуктивни проблеми, които биха се огорчили, че ги третират като второ качество хора. После нека пак си говорим на кого му липсвали мозъчни гънки и кой не можел да мисли в дълбочина! Може би това е някакъв нов тип духовна извисеност, която позволява на "извисените" да се гаврят с болката на другите.
ПП:Принципно съм против да се отвръща на злото със зло, но душевните изроди от добро не разбирате. Ако продължиш с логореята и в следваш пост ни обясниш как високата детска смъртност е признак, че природата чисти, с чиста съвест ще ти пожелая следващото почистено семейство да е твоето!

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 40276a6835
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

46.   №44 ми направи впечатление, интересно какво ще купи на 3г дете с отделените 300-400 лева месечно? А на 6год? съгласна съм че седмокласник може и да изхарчи 300лв, но може и да се ограничи малко.
Аз мисля че за 3г дете сумата е доста по малка и 150 лв са му напълно достатъчни. На 6г 180лв са добре.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 1ad1672b5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

47.   46, ти ги имай тези пари, пък предназначение ще им се намери, ако ли не - на спестовен влог. Лесно е като имаш едни 3-4 стотин лв., но като ги нямаме какво правим?
Недей да даваш акъли, а виж как да изкарваш повече парички за достойно съществуване на семейството ти. 180 лв. иначе са нищо в днешно време и дори хубава храна не можеш да купиш на детето си с тези парички.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 7bf476c55e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

49.   №43, след 35 години всяка първа бременност се води за късна. Ако смяташ, че ин витрото е прекрасен вариант си много далеч от истината. С напредване на възрастта на жената забременяването по естествен път става в пъти по-трудно. Да не говорим за качествени яйцеклетки и сперматозоиди - качеството спада прогресивно с увеличаването на годините. Рискът за многоплодна бременност се увеличава също в пъти. Изобщо си на грешната пътека с подобни разсъждения. Но изборът си е ваш и вие ще си живеете с него.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 40276a6835
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

50.   №47 Погледнато от друг ъгъл, ако всеки осигури на детето си по голяма сума от нетната минимална заплата за държавата, ако всяко дете разполага с 300-400лв и няма по бедни родители, кой от тези деца после след навършване на 18г ще стане чистач на минимална заплата /340лева бруто или 250лв нето/?
Или ако от днес стане така, че всички осигурят на децата си 300-400лв, целият народ на държавата след минимален период от време няма да иска да работи за минимална заплата и няма да имаме чистачи, миячи, и хора съгласни на ниски доходи срещу ниско квалифициран труд.
От друга страна ако ЕВЕНТУАЛНО аз съм ниско образован, как искаш от детето ми да стане високообразован мениджър, най-вероятно и детето ми ще е бъдещ нормален заварчик. Ако пък ЕВЕНТУАЛНО съм мениджър ще осигурявам на детето си да разполага с 700лв и от него най-вероятно ще излезе добър мениджър или АйТи специалист.
Без ниско образовани сме за никъде, разберете го. Няма как да направим всички хора висшисти, няма да има кой да мете, мие прозорци, бърше прах, подрязва храстите в града ако щете!
Бащата шофьор на ЗИЛ е един добър пример за неговото дете, бъдещият шофьор на Спиди.
На всеки е ясно, че детето на полиглотите "Нино и Милена" най-вероятно няма да стане шофьор на Спиди или продавачка в Мола, и най-вероятно ще знае най-малко 4 езика. А всички Ниновци и Миленки ще искат до тях да пристигне стока и да има някой на касата в бакалията, как, ако шофьорът на ЗИЛ и хигиенистката леля Мара, днес не се възпроизведат и не станат родители?
Аз искам шофьорът на ЗИЛ да се възпроизведе, искрено му желая да има мъжко чедо, да разхожда по него 150 лв и да го образова за шофьор, ватман, машинист или нещо подобно. Искрено желая на "леля Мара" да има дъщеря, да я образова за продавачка, сервитьорка или камериерка, в даден случай щерката на Мара ще е съгласна и да бърше праха в офиса ми.
Изводът е оставете бедните да раждат бедни, защото утре няма да има кой на вас "богатите" да ви работи ниско квалифициран труд. Искайте вашите деца да стават началници и подпомагайте децата на бедните /циганите/ да станат поне обикновени работници.
Дъщерята на Нино и Милена няма да работи като камериерка в хотел, кой ще ви сменя и пере чаршафите, като ходите на почивки, ако забраним на всяка "Мара" или й втълпим да нямат деца???

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 1ad1672b5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

51.   Номер 50

„Изводът е оставете бедните да раждат бедни, защото утре няма да има кой на вас "богатите" да ви работи ниско квалифициран труд. “

Как можеш да мислиш така? Всеки ТРЯБВА да живее достойно. Аз горе писах - идвам от страшно бедно семейство и съм богата, и пак не мисля като теб.
Първо, ти даваш примери за хора с професионална квалификация (заварчици, шофьори) - ами това в цял свят са образованите хора и взимат добри пари, те са средната класа, гръбнака на обществото, но кой е казал, че те ТРЯБВА да печелят малко?
Проблемът у нас е, че много малко такива хора има. Има огромни разлики - имаш 70% хора без всякаква професионална квалификация, които завършват някакъв бивш техникум, но на 18 г. нищо не могат да правят и имаш 30% висшисти, от които 20% са завършили някакви съмнителни университети - т. е. само 10% специалисти от СУ, ПУ София или другите два-три що-годе качествени университети в страната... , които са точно децата на хората, които са отделяли едни 400 лв. месечно, спестявали са и са ги изучили като хората.
На нас ни трябват повече точно такива хора, не чистачки и продавачки - такива имаме в излишак.
Няма смисъл да се възпроизвеждат с две думи - имаме роми, те се възпроизвеждат без да има как да ги спрем - ето ти миячки, чистачки и продавачки.
Заради БЪЛГАРИТЕ обаче, които също раждат по едно хилаво дете и едвам го избутват, накрая какво става - свръхпредлагане на неквалифицирани и да бъхтят за 300 лв.
Еми как тогава да се сравняваме със Запада?
Там 50% от хората почват работа още на 16 г., имат професионална квалификация и на 18 г. МОГАТ да ти сглобят цяло БМВ, имат 20% висшисти, ама много добри - измислят БМВ-то та дрънка и някъде 20-30% ниско образовани или в момента неориентирани хора, които са миячи, чистачи и тем подобни, но ЗНАЯТ, че имат и възможност поне професионална квалификация да придобият и да живеят един ден добре.
У нас липсва перспектива за такива хора, а те са два пъти повече. Част от проблема е точно, че са прекалено много, второ, че родителите искат държавата да им образовала и възпитала детето, което те снасят... Е, няма вече такива слаДки.
Моето мнение е, че трябва да спрат поне бедните до крайност българи да се размножават заради самото размножаване. Трябва да наблегнем на ПРОФЕСИОНАЛНА квалификация - да дадем професия на тези хора.
В същото време има достатачно роми и тем подобни, които винаги можем да ползваме за малкото ниско квалифицирани работи, но дори и те ще живеят в достойнство, защото по-малкото ОБРАЗОВАНИ И КВАЛИФИЦИРАНИ българи ще имат как да плащат по-добре на ниско квалифицираните.
Така живеят на Запад хората.
В следващ период и ромите ще спрат да снасят яйца, защото ще стигнат до идеята да раждат по едно и да го избутват някакси (както са в момента бедните българи) - така като цяло ще намалее страшно населението, ще имаме 20 г. проблеми да избутаме старите хора, но като те се изчистят, ще имаме една малка по население, но богата държава.
При Освобождението българите сме били 3,5 мил. души само. За какво ми са 9 мил. души да ровят по кофите. Трябва да станем по-малко, но по-качествени като цяло хора, а освен това имаме да прибираме над 1 мил. днешни македонци и млади и образовани хора от Бесарабия, защото не можем да им откажем бг. паспорт, дори може да си изберем качествен човешки материал от днешен Татарстан (българи някакви били) - няма с две думи да умрем от липса на население, но можем от чужбина под някакъв предтекст да си вкараме качествени хора, за какво са ми 30 миячи и чистачи за 1 работно място за чистач?
Аз мечтая за една богата, просперираща страна, а това не става с бедни, необразовани, мизерстващи хора.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 58f05b10be
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

52.   50, аз съм беден, макар и да работя престижна работа, но въпреки това не се почувствах засегнат и дори споделям мнението ти. Проблемът е в нас самите и в начина, по който възприемаме света. Ние обичаме да съдим, да разграничаваме добро и лошо според нашите си ограничени представи. Само че то за да е така, си има причина, която ние не винаги разбираме.

Щом света естествено и спонтанно се е спрял на този вариант след толкова години динамика, значи има причина да е така, поне за момента. Това, че някои не го приемат така и го оценяват като "лошо", си е техен проблем и света няма да се промени, само защото някой не приема фактите и не разбира причините и заради недоволството му.

В крайна сметка всеки си има своите функции и роли на този свят. Животът е един театър и всички сме актьори. На един ролята му е да е беден, на друг богат. Разбира се, ако на някой не му харесва ролята, може да си я промени, само че за целта трябва да достигне определено ниво на съзнание и да осъзнае, че като си съблечем дрехите, като свалим предубежденията, като се освободим от предразсъдъците за богати, бедни, черни, гейове, мюсюлмани и като осъзнаем илюзията на дуалността, остава само духовната същност на човека и съответващото и ниво на развитие. Т. е. промяната трябва да започне от вътре, от ума, от съзнанието.

Няма нищо лошо да си беден, в крайна семтка парите не са всичко. Ако пък не искаш, винаги можеш да се осъзнаеш, да се научиш, да инвестираш в себе си и да забогатееш, но ако тази промяна не се случи вътрешно, а само заради каприза и комплексите, то това забогатяване се обезсмисля и води до други проблеми, защото в същността си нещата вътре в нас, не са се променили, ако не избиват вече на бедност, ще избият на его, или на болест примерно.

Позволете ми един цитат от друг коментар, който много ми хареса. Ще ме разберете най-добре.

В киното си и гледаш филм, където жестоките колонизатори яздейки бясно, преследват последните оцелели индианци, за да ги избият до крак. Белият се прицелва, натиска спусъка и камерата показва на забавен каданс как куршумът полита и преминава през гръкляна на вожда на индианците и през тялото на мустанга му. Бликва кръв и двамата, вождът и конят, бавно се строполяват безжизнени на земята на фона на трагична музика. Емоции на ярост срещу "тъпите янки" обзема съзнанието ти и на безпределна жал към иначе железния, достоен и мъдър индиански вожд... Но стоп! Какво всъщност става на екрана? Там няма нито бял, нито индианец, нито мустанг, нито куршум - всичко е една игра на светлината, излязла от лампата на киномашината, преминала през кинолентата и отразена от платното на екрана... За кого скърбиш и против кого беснееш тогава? На всичкото отгоре, се оказва, че режисьорът на филма е някакъв мазен янки и всичко, което всъщност е направил с тебе, е да ти вземе парите чрез тоя филм, продавайки ти малко емоции...

Същото е и в живота - ако стигнеш до осъзнаването, че това, което виждаш и се разиграва около тебе не е точно това, което си мислиш, че става. Ако разбереш, че всичко е игра и ние сме едни безплътни холограми в една Холографска вселена, че никой никого всъщност не може истински да нарани или убие, а всичко тука е един ТРЕНАЖОР, чрез който упражняваме уменията си да произвеждаме любов, да творим, да преодоляваме страховете си, с две думи - да се развиваме, тогава по съвсем друг начин би погледнал на нещата! И тогава ще разбереш, че не е "нормално да ги пречукаш тия хора", а е направо безсмислено да го правиш.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: e08b5e2cf2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

53.   Н 50:) много добре си го кaзaл! Aз по- горе коментирaх същото, но мaлко по- директно/нетaктично може би, тa хорa, нa които трябвa повечко дa им се обяснявa не ме рaзбрaхa прaвилно.
Тaкa кaзaно е по- достъпнa информaциятa зa всякaкви умове.... нaдявaм се.

 
  ...

1-50 от 125
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker