Колко пари харчите на ден? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123609)
 Любов и изневяра (30404)
 Секс и интимност (14590)
 Тинейджърски (22028)
 Семейство (6683)
 Здраве (9738)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7404)
 В чужбина (1695)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1766)
 Други (19147)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Колко пари харчите на ден?
преди: 9 години, 2 месеца, прочетена 4987 пъти
Здравейте! Семейна съм от година, но още не съм сигурна дали умея да си правя сметката или давам пари на вятъра. Мъжът ми и аз не пием, не пушим, от малък град сме и още нямаме деца. Обикновено харчим средно около 10 - 15 лв. на ден- като това включва не само продукти за готвене, но понякога и други необходими неща - например, ако са свършили тоалетните принадлежности или други неща. Не се лишаваме от нищо за ядене, но понякога имам чувството, че даваме пари на вятъра. Доходите ни не са от най-високите, но не са и мн. ниски.
Как е при вас? Колко пари горе-долу са ви необходими на ден?
Как пазарувате вие, за да спестите повече?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 2 месеца
hash: 9537f52565
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Мисля, че разходите ти са повече от разумни, дори ниски. Спокойно - има хора, които харчат повече, и по-малко, но не смятам, че ти в тези 450 лв. на месец разхищаваш, а обратното - дори са малко тези пари за храна и всичко в тях за 2ма човека. Надявам се все пак неща като облекло и обувки, сметки да не са вътре, защото са прекалено малко дори. За себе си мога да кажа, че понякога нито лев не харча, защото и нямам време за това, но като отидем да напазаруваме само храна, санитарна козметика, прапарати за седмицата за двама човека си отиват 250 лв, а отделно излизаме събота и неделя на ресторант и имаме страшно много странични разходи - две коли, обзавеждаме дом, пътувания и сума ти други неща, но дори само за храна да са парите, които ти казваш за двама изобщо не са много. Не си разсипница, спокойно.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 46bbebc421
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   От Авторката:
1, благодаря ти за коментара:) И разбира се, НЕ включвам в тези пари дрехи, обувки, козметика, сметки и други. Имам предвид само за храна :)

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 9537f52565
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Авторке, тогава са ОК парите - не е нито малко, нито много. Не лишавай семейството си от пълноценна храна като пресни плодове, зеленчуци, яйца, качествени местни, млечни продукти, хубав хляб и така нататък, защото ще ги дадете тези пари после за лекарства. Аз от собствен опит говоря - израстнала съм в бедно семейство и съм лежала в ТУБ-диспансер, където видях на собствен гръб колко е важна храната за човешкото тяло. Съпругът ми също е бил беден и като дете майка му е купувала два кренвирша за 4ма човека. Сега не пестим от храна, а максималното за една пълна количка в Метро беше 450 лв. дори, но имаше и консерви, замръзени неща, трайни работи. Никога не ме е яд да давам пари за храна, никога - по-добре да дам останалото в края на седмицата на циганите в съседния трафопост, но винаги искам да имам хубава храна у дома в прилични количества.
Ти с твоя бюджет ако си готвиш прясно вкъщи най-вероятно купуваш хубави продукти, без луксове. Не се лишавайте от нищо - може и малко неща за душата, но най-важното е да купуваш горните продукти в изобилие, защото мъжете забравят подобни неща - също хубаво масло ти препоръчвам датско или немско - ще го ядете дълго, защото не е разводнено. Прясно мляко само на Баба ако пиете, но кисело има много хубави млека. Не пържи и не ползвай за готвене зехтин, защото причинява рак след високи температури - много жени почнаха да готвят с него, но е вредно. Аз и олио не ползвам много - 1 бутилка ми стига за 4 месеца и нагоре. Тайната ми е ел. грил за вкъщи, на който приготвям месото, а запръжки и така нататък правя в тигани с покритие и после слагам вода, готвя много във фурна, а за работа можете да си взимате храна дори в кутии. Ние не ядем на обяд, а само сутрин и вечер и така действително с дни понякога и двамата не харчим пари навън от липса на време, нито пием, нито пушим, а аз само кафе пия в офиса безплатно и мин. вода имаме безплатно - повече не ми трябва, но у дома имаме винаги царска трапеза и отделям поне 40 мин. на ден за готвене, но пазаруваме заедно 1 път седмично с голямата кола и чат-пат да купя след работа нещо допълнително.
Храним се навън събота и неделя, защото сме обикновено някъде, но често оставаме разочаровани и от качество на храната, и от самия избор.

Ти си разумна домакиня и най-вероятно готвиш у дома за мъжа си, защото иначе ще ви излиза не само по-скъпо, но и ще е нездравословно.
Ако имате един ден деца, разходът ти няма да се качи четворно, споко - те ядат по-малко, а и като готвиш за повече хора се разводняват нещата, пада ти разходът на човек.
Има все по-евтини и хубави малки специализирани магазини като месарски, хлебарници, за мляко, имаме пазар за плодове наблизо, но за съжаление времето ни стига само за едно голямо пазаруване в някой супер маркет, но вече съм решила да променим това и да пазаруваме на подобни места. Моите родители са пенсионери и всеки ден си пазаруват така по малко много по-хубава храна от нас, портокали баща ми взима 3 кг. за по 60 ст. килограма от един склад и са открили истинска месарница, които си набавят животни от селата, колят ги и продават прясно месо, което в супермаркетите просто няма, а и цените са по-ниски, а до нас има пък млекарница за прясно мляко, сирене и така нататък.
Сравнително скъпа е санитарната козметика и препаратите, а тук също има немаркови и български продукти с чудесно качество. Пробвай български марки, ще останеш очарована от кремове за лице, сапуни, душ гелове, парфюми има хубави и често нося и за приятели в чужбина НЕбългари такива неща, а ние не ги ценим. Аз дори ползвам български прахове и омекотители и съм доволна - важно е каква ти е машината и как дозираш, много жени у нас не могат да си изперат правилно и дори мъкнат прахове от чужбина, а им трябва нова пералня, по-малко пране вътре и по-малко прах...предозирането води до неизпиране, препарати за почистване също ползвам български, пасти за зъби и каквото мога такова пробвам бг. марка и ако не ми харесва, чак тогава взимам марков продукт - не е само от патриотизъм, а просто не ми се трошат пари за глупости, които мога да дам за нещо друго. А и искам да дам шанс на нашите хора да създават работни места у нас - ако някой прави читав продукт на хубава цена заслужава просто, не винаги марката е гарант. Има чудесни бг. продутки за бебета и от там ползвам масло за бебе като масажно. Обичам да имам всичко и вече разбрах, че високата цена нищо не ти гарантира, а мъжът ми е по марките и понякога сам съжалява и имаме в шкафа сума ти негови глупави дезодоранти и боклуци на скъпи цени, но маркови.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 0443afdfac
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   България си е бедна и трябва да харчиме по-малко. Аз също харча по 10-15лв. на ден! Но смятайте ако живеехме например в САЩ и харчихме такива суми на ден, сигурно щяхме да пестим много повече за децата, родители и т. н

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 3d0b6eda10
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Като включа всичко около 150 лв. на ден.

 
  ...


...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 589b2f38e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей авторке, нима не знаеш че всеки харчи според доходите си? Няма как да питаш хората колко харчат и да се сравняваш с тях. Ето виж №3 как се изхвърля и въобще не осъзнава каква нереална информация излива. Те харчели по 450лв седмично в Метро и през уикендите се хранели в заведения, което прави по 50лв на ден за храна в делничните дни, всеки нормално мислещ знае че 2 човека не може да изядат за 50лв домашна храна на ден дори и само омари да ядът, ако не са дебеланковци по над 250кг. №3 също преувеличава и за олиото, 1л за 4 месеца за 2-ма човека е самоубийство, колкото и да ви се струва неполезно олиото, то е жизнено важно, в Китай в най-големите кризи и глад са давали на човек купон за по 150мл олио на месец, нашата №3 твърди че от години ползва 250мл за двама човека и останали живи. Е ние сме четирима и ползваме малко по малко от 4л олио на месец, отделно салатен зехтин, е верно пържим картофки и риба пърим-обичаме ги, а пържена риба не става без олио. А Гърците и Италианците гледам всичките от рак измрели, защото от десетилетия, да не кажа столетия готвят със зехтин.

Така че авторке всеки се разполага според джоба си, не е грешка, ако маслото което си купила не е от немска крава, млада си още ще се научиш как да правиш семейните сметки които да важат само за вашето си семейство.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 9537f52565
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   n 7, изрично съм казала, че това е най-скъпото ни пазаруване за 1 път и имаше много трайни храни, препарати и тем подобни, консерви много - еми една консерва риба тон ти е над 2 лв. -2, 50, препарати.. просто се нанесохме в новата си къща и напълних килерите. Писала съм горе, че около 250 лв. седмично, включително за прахове за пране, препарати и санитарна козметика, което изобщо не е изхвърляне, а освен това ядем поне веднъж седнично сьомга, аржентински стейк също - останалите три дни пак все месо или риба-филе, миди готвя също както и с морски дарове и то не от дребните на пакетчета..
За олиото няма какво да лъжа - за салати ползвам просто зехтин или други масла като от тиквени семки или от орехи, ядем масло и някои неща ги правя с масло, готвя във фурна, на грил или в емайлиран тиган. Примерно сьомгата е мазна риба- не ти трябва олио. Ползват хората олио, които правят много запръжки в традиционната българска кухня с много зеленчук, кайма и тем подобни както и китайците във вог кухнята с много ориз. Аз защо да ползам олио като нито запръжки правя, нито се изхранвам от ориз. Аз не обичам запръжките, дори не пържа кюфтета, а купувам 100% тележка кайма и правя хамбургери на грила.
50 лв. за двама човека на ден мога да ти ги сготвя Кило сьомга е над 65 лв. има и за 75 лв. например, аз един път седмично правя две порции - на мен към 250 грама, на мъжа ми 300 грама. Голямото самоубийство - мазнините само от рибата можем да си докараме. Олиото е нов продукт, хората преди са нямали олио.
Отделно купувам плодове и зеленчуци и извън сезона - боровинки от Южна Африка зимата, купувала съм дини през февруари, череши също, почти не ядем свинско или пилешко - купувам тележко от по 55 лв. килограма, а последно открих ирландски стейк на малко по-прилична цена от аржентинския. Специално за маслото не си също прав - не е проблемът в нашите крави, а в неспособността ни да правим масло - пълним го с вода и има вкус на сухо мляко и маргарин, докато датското масло може да е 3 лв., но ти стига за 1-2 седмици, а от българското ще вземеш за това време 4 пакетчета по 1 лв.
Мога и за 100, за 200, за 300 лв. да ти сготвя ако искаш. Последно миналата седмица купих на мъжа ми едни боровинки за 8 лв. 250 гр.
Не е скъпо количеството храна, а качествената храна. 250 кила човек става като се храни с количества от картоф, евтин хляб, макаронени изделия и евтини животински продукти. Не ставаш 250 кила на сьомга, боровинки и стейк.

Има дори черноморски риби, които струват 300 лв. парчето Има хора, които слагат златни станиоли в храната си и това съм яла в чужбина. Няма граница нагоре и не всички се храним с мусака и картоф. Няма лошо - и това готвя, и спагети готвя, но рядко, а картофи почти не ми влизат в кухнята - 2 кг. за три седмици минимум.
Живяла съм и с по-малко пари от Авторката и знам, че нейният бюджет е нормален за нормална храна, но без луксове и огромни количества за хора 250 кила. Нашият от 250 лв. дори включва стейк и сьомга, а за 450 лв, си напазаруваш за домашния склад, защото мразя да си губя времето за едно веро или тоалетна хартия до магазина - имам всичко у дома на склад, за да не ми се налага да бия път за една консерва домат.
Ако не ми вярваш - отиди и си напазарувай в голям супермаркет, напълни си хубаво количката ама да прелива с хубава храна - ще оставиш над 350 лв. и нагоре...да не говорим ако купуваш алкохол, кафе и сокове и така нататък.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 6c1478af79
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Не се връзвайте на №3/7 - всеки е от собствената си камбанария. Това, което тя казва си е вярно в общи линии, що се отнася до цени. Друг е въпросът защо са ти американски боровинки или череши, неизвестно откъде и как съхранявани през февруари... А и тя си има комплекс, от който очевидно не може да се освободи и затова коментарите й изглеждат така.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 7bba54474d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Абе аз нямаше да коментирам, ама след втория коментар на но. 3, искам само да кажа нещо. Няма да те нападам но. 3. Ясно е, че каквото правиш - за добро го правиш. Само искам да кажа, че в Метро няма качествена храна, тези неща дето си ги изброила - трайни храни, консерви и т. н. са всичко друго, но не и здравословни. Нито пък са качествени храни сьомгите и стейковете, нито плодовете извън сезона. Явно двамата с мъжа ти сте живяли по-бедно, и сега си си навила на пръста, че скъпата прехвалена храна има повече достойнства. Гледаната в плен риба е толкова тъпкана с отрови, че направо ти е бедно въображението.
Една свинска пържола от половин прасе, дето сте взели от някое село е много по-хранителна и чиста от телеЖки стейк, пакетиран от Манчев за Лидл, или аре, за Метро.
И последно - звучи като да харчите мноого пари за ядене. Яжте по-малко по принцип, това е по-голяма гаранция за добър и здрав живот.
Към авторката - добре ви е харчлъка. Нормален.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 9537f52565
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   н. 10 - тук мога да споря. Почвам от консервите - аз купувам домат, маслини от най-хубавите, риба тон, котешка храна и неща като лютеница, кисели краставички, компот (рядко) и толкоз. Тези храни по българския закон са без консерванти (забранено е), а са стерилизирани, така както ние си правихме навремето зимнината. Освен това само в доматената консерва (цели домати) ще намериш истински зрели домати по всяко време - доматите на пазара са брани незрели.
Второ, специално само в Метро и други чужди вериги можеш да намериш много различни видове храни и продукти. 90% от тях действително не вършат, но там някъде са скрити и датското масло, и швейцарски или холандски кашкавал, и немската шунка - просто тези неща българите не можем още да ги оцелим както и черния хляб и много-много продукти, дори качествена боя за боядисване на яйца. Има шунка от Шварцвалд, серано, испански сушени меса, които ние не можем да направим и толкоз.
Плод и зеленчук гледам да не купувам там, риба понякога както и месо, но за скъпите неща, които споменах ходя в специален магазин.
Не е въпрос на комплекси да ядеш много хубава и луксозна храна, а просто когато човек работи здраво, постигнал е всичко, което е искал - имоти, коли, почивки, дрехи, защо да се лишава точно пък от храната? Експериментираш, искаш да вкусиш нещо ново - един живот живеем. Боровинките и една специална риба например ни карат със самолет - поръчваме заедно с приятели по самолетната компания на наш познат. Има доста хора като нас, на които им е скучна и еднообразна храната от магазина и има за всички хора начини да си набавят нещо екстравагантно.
Специално риба тон не може да се гледа в плен, а сьомгата за по 75 лв. килото също е високо качество, а аржентинските кравички живеят на свобода за разлика от нашите прасета и пилета. Евтината храна е от животни, гледани в плен и свинското, пилешкото, тележкото у нас са толкова „чисти“, че си нямаш и представа. Има от селата теоретично прясна храна, но можеш ли да имаш доверие за хигиенните условия - ще пукнеш като нищо от антракс или борелози. Живяла съм лятото в село, знам за какво става дума и от там храна не си купувам, а отделно за гражданите ще са натъпкали и те с торове или ще ти дадат нещо старо. Т

Мисля, че уникалното на нашето време е, че имаме избор. Живеем за пръв път в истинска задоволеност с всякакви продукти - у нас има вече и цели вериги за органична храна, за вегански неща, за продукти без глутен и какво ли не. Всеки си прави избора. Аз просто исках да успокоя Авторката и да я убедя да не пести от храна - това е най-важното - не пестете от храна. Имам по-скоро в предвид не био или като при нас вече някакви луксове, а качествена животинска храна, плодове и зеленчуци, защото българите клоним много към хранене с картофи, хляб, ориз и много въглехидрати и после се чудим, че се разболяваме от диабет и сме с наднормено тегло.
Ей за това говоря

„ Е ние сме четирима и ползваме малко по малко от 4л олио на месец, отделно салатен зехтин, е верно пържим картофки и риба пърим-обичаме ги, а пържена риба не става без олио. А Гърците и Италианците гледам всичките от рак измрели, защото от десетилетия, да не кажа столетия готвят със зехтин.“

Ами 1 литър олио на човек на месец е нещо огромно като количество, отделно човекът явно не е ходил в Италия или другите страни - те не пържат със зехтина, защото не правят запръжки като цяло - ядат всичко почти на грил или в печка, захтин пръскат горе на зеленчуците СТУДЕН. За гърците не знам, но за италианците гарантирам, че не пържат със зехтини и почти не пържат, камо ли риба - риба се задушава, пече се, но никой, освен англичаните не яде риба масово пържена и се пържи ниско качествена риба като цацата, не филетата - това филе ще се разпадне, трябва да го панираш, наджваква се с олио и панадата е чиста отрова.

Лошото е, че така с години можете да си живеете да омахвате по хляб на ден на човек, по кило картофи и тем подобни, но като чукнете 50 г. сте диабетици II. В моето семейство поколенията, израстнали на такава диета сега са точно такива - аз гледам затова да се храня като прабаба си и дядо си, а те се храниха само с месо от животните си, яйца, плод и зеленчук, сирене и масло си правеха, много кисело мляко и то овче или биволско и 1 хляб на седмица, а за олио не бяха чували хората, имаше една прашясала бутилка в ъгъла - всичко се печеше и задушаваше на печката на дърва. Моята бутилка олио също е прашасала :) , а кутията за хляб е празна.

Мазна кайма, некачествени продукти като цяло - това е бичът на нацията, не че някои хора като нас вече се чудим какво да опитаме по-интересно. В интерс на истината всеки може да си го позволи. Някои хора дават по 5-10 лв. за цигари на ден - ако ги дадат тези пари за храна, и те всеки втори ден ще са на аржентиснки стейк и каквато искат риба. Ние сме най-пушещата нация след гърците в Европа. Познавам хора с 15 лв. само за цигари и алкохол на ден като бюджет, вие тук ми се заяждате за масло и някаква си риба.
Вижте си първо жена ви колко дава за цигарки и кафе, по фризьор и маникюр. Всеки си има страст и приоритети - ние се кефим на хубава храна, хубави къщи, коли, почивки, но пък нито пушим, нито пием, нито ходим по цяла вечер по клубовете, нито си правим някакви пластични операции, не притежаваме яхти или самолети - ей там ходят истински големите пачки.

На Авторката просто исках да кажа, че не бива да си прави сметка точно за храна, защото тези пари ще ходят за лекарства
До утре можем да дискутираме за това каква била съвременната храна, но факт - на запад млатят яко такава храна и живеят 83 г., а ние 10 г. по-малко и не е заради това, че имали кой знае какво Здравеопазване. Освен в САЩ, Германия и Северна Европа, у нас имаме сравнително по-добро здравеопазване дори от страни като Англия и Южните държави. Просто българинът нито се движи, нито се храни качествено, но пък пуши за световно и консумира доста алкохол, сладки неща, сокове гледам почнали да дават хората на децата си сякаш е нещо полезно, а неща като вафлички всеки ден се млатят по 2 броя от повечето съграждани. На един италианец през ум не му минава да пие готов сок или да си метне храната да се пържи в 4 кила олио - какво кощунство дори за един картоф и една цаца.

Лек ден

 
  ...

...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: da5bbbeb6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 3/7 - казваш, че българина не се храни качествено. Кажи ми как да се храни качествено, при заплата от 360/500 лв.? За да се храни човек качествено и да не купува боклуци, ако сте двама човека - всеки да взима поне по 1000 лв. на месец, тогава може. Кажи ми кой не иска да яде хубава храна? Казваш също да не пестим от храна - няма как! Виждаш какво е положението тук и малцина са способни да си позволят това, което вие си позволявате. Хората имат деца - ученици, студенти и знаеш колко много разходи отиват.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 7bba54474d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Но. 11. Темата се завъртя около вашия стандарт с мъжа ти. Разбрахме, купувате консервирани домати от Метро, а телеЖките стейкове ви ги носят със самолет. Това с какво помогна на авторката? Всеки знае, че е хубаво да яде хубава храна. Премъдро предложение иначе.
И не че е това темата - хубаво е, че живеете хубаво, ама толкова вглеждане в това какво ядете е... егати. Яжте по-малко, все ще се намери достатъчно хубава храна за вас и в България. Знам, сега ще ме обвиниш в невежество какво ям, ерго ще умра млада, но ако си толкова интелигентна за другите неща, колкото за хека, сома и стейковете, ще разбереш за какво говоря.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 67c124f160
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Заедно със санитарната козметика харчим около 30лв на ден за двама души и едно куче.
Аз мога и с по-малко, но половинката е придирчив на тема храна.
Месото трябва да е винаги прясно, в противен случай не го докосва. Хлябът ако не е качествен и опечен днес не го докосва (пакетиран хляб? ! той това няма да го яде).
Плодове и зеленчуци не купувам извън сезона, но купувам качествени.
Често се купуват ядки, риба и други подобни.
Мога да сготвя с 10 лв за двама души, мога и с 30.
Дупе знае 2 и 200.
И консумираме олио, обичаме си мазните запръжки, мазното месо, мазната риба :)

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 9537f52565
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Авторката просто пита, аз отговорих на НЕЯ. Иначе тя с нейния бюджет може също да купува хубава храна - много зависи човек къде пазарува също, как и количествата, но тя се притесняваше, че много пари харчила за храна и се опитвам да я успокоя, че не е така, а напротив.
Съгласна съм с хората, които казват, че доходът у нас е нисък за качествено хранене, но ми е интересно как имаме пари за толкова цигари и алкохол тогава при положение, че една кутия цигари е 5 лв.? Отделно изобщо в никоя статистика не влиза колко още цигари-менте са се изпушили от по 2, 50-3 лева. Има в ляво калкулатор, смятайте колко пари вие давате за цигари - ами за храна не можеш да дадеш толкова.

Съгласна съм, че трябва да се яде малко. Ние се храним само два пъти на ден и не толкова много, но хубава храна. Защо да е грешно да си купуваме дори луксозна храна - какво ви дреме на вас? У нас дори и за ядене ли вече си завиждаме и се дразним? Дори за обществото е добре, защото създаваме работни места, магазините печелят от хора като нас, за да има и за пенсионерките кисело мляко за 40 ст., а и ще ви струваме по-малко пари като платци в НЗОК, защото по-малко вероятно ще се разболеем.
Българинът знае много добре как да готви и хубава храна, коя храна е хубава, но е забравил - поливаме всичко от десетилетия в олио, млатим хляб и сладко.
Можете да научите от баба си как се готви качествено, но не от майките ни. Бабата ще ти стъкми едно гювече с прясни зеленчуци, яйце, овче сирене, малко месо без запръжки, майка ти ще метне картофите в 1 кило олио и ще ти натроши горе „сирене“от палмово масло.
Аз като отида в кварталното магазинче взимам 250 гр. овче сирене, вместо да натоваря кило имитат. Продавачката ме гледа странно- 250 гр. българинът не го знае като мярка и теглилка - почва се от половин, едно кило...боклук, а 4 литра олио за нас са си за отскок - виждала съм баби да дават на внучетата си цели шоколади, цели 1 литрови опаковки със „сок“ от портокал, майки направо в шишето на бебето слагат ябълков сок, а като се разплаче - мини кроасанче, и жени има сутрин да купуват 2-3 хляба за деня -вие на мен ми говорите колко била вредна еди каква си риба и говеЖдото и телеШкото.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 7bba54474d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Всички и отговориха на авторката, само ти се разпростря в конкретика за менюто ви. Не, не злобея и не завиждам, все ми е едно откъде ви носят боровинките. Яжте качествено и ще пребъдете. Само не се втелясвайте. Има и по-важни неща от храната.
И стига с тия цигари, не пушим всички, и не се наливаме. Хората и по други причини нямат пари. За хората генерализираш, за себе си говориш в детайли. Диалогът помежду ни не е ползотворен.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: a12b676edb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   дО 14 -оле как го търпиш тоя мъж :D, какво му е на хляба от вчера примерно, ако остане хляб какво го правите.
Иначе за харченето нормално си е. Аз иначе харча на ден взависимост от това какво съм решила да сготвя, около 10 лева на ден, понякога и по-малко. но пък за сега нямам мъж...

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: d248cd822f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Като не включвам цигарите и горивата, средно на ден ни отиват около 40 лева за тримата общо. Хладилника е пълен а храната в него е здравословна. Съпругата ми готви веднъж или два пъти седмично по няколко неща, които се консервират в буркани в хладилника и се ядат няколко дни- кой каквото иска.
Честичко дори по нещо се изхвърля, така че смятам вашия разход за напълно нормален. Семейния ни бюджет е средностатистически за българско семейство

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: f1e444cebc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Номер 7, на мен пък близо 4л олио на месец ми звучи като самоубийство. Да уточня, че не съм номер 3. При нас бутилка олио също се задържа средно 3 месеца, така че не виждам нищо нереално в твърдението на жената. Няма никаква мистерия - просто избягваме пържено вкъщи. Олио ми трябва за да добавя, когато например готвя зеленчукова супа или ястие, в което няма друг по-стабилен източник на мазнини /кайма или мазно месо например/, но пак слагам по лъжица в тенджерата, не повече и така с една бутилка се изкарва доста дълго време. Салатите и други студено приготвените храни, подправям със зехтин, ако изобщо се налага да им се добавя мазнина.

На въпроса на авторката - според мен си някъде в златната среда - дневния бюджет, който отделяш съвсем спокойно ти позволява да се храните разнообразно, без да се лишавате. Ако обаче искаш да пестиш - пробвай вариант с предварително планиране на менюто за седмицата и пазаруване на основните продукти за домакинството веднъж седмично. Защото, когато човек пазарува често и без списък, особено пък ако се случи и да е гладен, винага се отклонява и купува и нещо непредвидено или ненужно :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 8efeb3fb9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   За мене да имаш добър стандарт е като влезеш в МЕТРО, Кауф., Била, Карфур или Лидл като си харесаш нещо да го вземеш и да не смяташ колко ще ти е сметката, да не гледаш колко ще ти излезе и да не се тревожиш. Като отидеш да напазаруваш за следващите 3 дни и на касата като ти изръсят:
"Шейсе и седем лева и трийсе и четири стотинки"
Да не изтръпваш.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 3deab3b41d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Хм, който пържи със зехтин, си е бая луд. Зехтинът е полезен най-вече в сурово състояние, а най-качествен и с най ниска киселинност е екстра-върджин. Използва се предимно в салати, а в готвенето се използва за ястия без запръжка и се добавя малко преди яденето да се свали от котлона. Наблюдавам в последно време тенденцията да се купува най-скапания зехтин, този, който се прави от остилата на маслината, или от остатъчните материали, след рафинирането, от родните домакини. Само и само, за да имат зехтин на трапезата. Нищо, че конкретният е най-евтин и съответно, различен от слънчогледовото и царевичното олио, единствено по цвят и миризма. Та, по-добре скъп и в по-малки количества, отколкото евтин и канцерогенен.
страшно много риби се пържат. Също и филета. Стига да се приготвят кадърно. Панировката, когато е правилно направена, в никакъв случй не е отрова. Стига наистина да се изпържи, а не да се свари в олиото, както масово се прави.

Авторке, и аз мисля, че харчиш нормално за храна. Ние сме 4ма души и когато сме в България, харчим по около 250 лв/седмица за храна, което прави по приблизително 35лв на ден, или по 8,75 на ден на човек. Което е съвсем малко повече от това, което харчиш ти, но аз консумирам промишлени количества плодове и ги предпочитам пресни и свежи. Разбира се, в тази сума не включвам препарати, козметика, дрехи, обувки, лекартсва и сметки за ток/телефон и т.н. А когато смяташ, че даваш пари на вятъра, не го прави. Толкова е просто!!

 
  ...

...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 515ef0f186
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Аз съм студент в чужбина и харча по 10-15 евро на ден. Това е само за храна и транспорт. Имам късмет, че не съм пропушил, защото една кутия цигари тук е 6-7 евро. Само по заведения 2-3 пъти месечно харча повече, или когато си пазарувам дрехи, което е рядко. 10-15 евро тук е все едно 10-15 лв. в България, така че определено не харчиш много.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 515ef0f186
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

23.   Не ви ли писна от оправданието, че в България заплатите били ниски и за това хората не можели да си позволят да ядат качествена храна? ! Дали? Защото аз постоянно виждам млади, работоспособни хора, които НЕ работят, а висят по кафетата по цял ден, а нерядко и хвърлят салфетки по местните чалготеки. Виждам и хора с ниски заплати, които пушат по 1-2 кутии цигари на ден и пият алкохол редовно и после България и ниските заплати им били виновни, че не им стигат парите. Аз взимам добра заплата, но успявам да се храня здравословно за 50 ЛЕВА НА СЕДМИЦА. Имам приятели, които тези 50 лв. ги "изяждат" за 1-2 дена по ресторанти или fast food вериги. Така че заплатата е важна, да, но много по-важно е дали умееш да си правиш сметка. Ако можеш да си разпределиш разходите, ще можеш и да се храниш качествено, независимо дали взимаш 500 или 5000 лв. заплата. Така че спрете да обвинявате "лошата, ужасна" България за всичко. Просто става смешно вече. :)

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 93aa2aab83
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   №3, " но винаги искам да имам хубава храна у дома в прилични количества. " - №3, само това като прочетох, спрях да чета дългите фермани които си изписала. Това, че ядеш консерви и замразена храна, това ли смяташ за хубава храна? С такава храна, и то в "изобилие", най много отново да посетиш ТУБ диспансера. Та ти си се превърнала в химически биозавод, който преработва цалата Менделеева таблица. Може да си мислиш, че се храниш здравословно, но на практика ти се тровиш, а не храниш. Знаеш ли, че в бедното време, за което говориш, с четири тогавашни(истински) кренвирши и с пълна купа със зеленчуци, набрани направо от градината, твоята баба може да направи толкова питателна храна, колкото твоята пълна количка от Метро няма да ти достави. Ти количествата ли гледаш или качеството? По добре малко, но чиста и качествена храна, отколкото пълни колички от Метро. Няма смисъл да ти обяснявам, няма да ме разбереш. Авторката с тези разходи, ако отиде до едно близко село, ще си напълни две колички с прекрасна храна, а не химия. Още повече, че пише, че живее в малък град, значи е близо до село.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 9bd6d6fb48
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   400 лева за ток, вода, интернет, храна и два три пъти в месеца на кафе, това за двама души :) това са доходите на майка ми (аз съм ученик), странно ми е да харчим по 500 лева само за храна (като вас) , но всеки с възможностите си... според мен вместо да пилеете пари, минете на диета за месец и със събраните пари купете храна на някой бездомник или ги дарете в някой дом, църква или организация... едва ли някой ще го направи... всъщност това са мои мечти които ще се постарая да сбъдна, не разбирам как хора с възможности не го правят, толкова е лесно да зарадваш някого...
Момче 16

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 92623b4971
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

26.   Сигурно няма да кажа нещо ново ако вметна за българското "масло" че... всъщност не е истинско масло, а някакъв маслен продукт-мирише на маргарин и вкуса му е един никакъв, с вода. Взимат суроватка от Полша и го внасят тук, после го обработват някак си и го правят на калъпи в опаковки на масло и го продават за масло... Обадих се на производителя, прибирайки се за седмица в БГ(живея постоянно в Англия), за да кажа, че съм купила от въпросното "масло", което е доста далеч от представата ми за масло и няма нищо общо с истинския вкус на масло. И от там ми казват ''Ааа, ама вие сигурно го сравнявате с немското и затова". Аз казвам:"Ами то маслото си е масло, с какво да го сравнявам. Как може немското да е такова, а това в българските опаковки вкусовите качества и съдържание да е съвсем различно. " И той тогава ми каза как всъщност го правят... И аз му казвам:"Тогава го слагайте в други опаковки и не лъжете хората, че си купуват масло. "А бе, абсурдистанска история.... Преди време май приеха някакви законодателни стандарти за млечните продукти, но не знам на практика дали има промяна, защото не съм се връщала от година.

За зехтина-аз го ползвам само за салата и без това му се губят полезните качества след топлинна обработка.
Харесвам сусамовото олио-също само за салата.
Ако намеря студено пресовано слънчогледово олио-с дъх на слънчоглед, купувам.
Иначе готвя с олио, гледам да не правя силни запръжки дразнещи стомаха. Понякога го слагам директно в супата, но добавям и масло за аромат.
Свела съм месото до минимум-само пилешко филе и риба понякога.. около 2 пъти на седмица или замествам със соеви хапки. От години не купувам друго, което е лоесто и вредно защото се наслоява в кръвоносните съдове и носи проблеми и ми е много добре.
На всяко ядене на масата има пресна салата според сезона и пълнозърнест хляб.

Иначе по въпроса за харченето-аз също харчех по толкова-10-15лв., когато живеех в БГ, като винаги наблягам на пресните зеленчуци и плодове. Не купувам продукти, които са измислица на хранителната промишленост и са пълна химия, но с примамваща опаковка. Гледам продуктите да са в по-натурален вид. Обичам да готвя и не ми тежи да си преготвям пресна и здравословна храна за деня. Не изхвърлям храна-почти никога, с много редки изключения. Ако нещо съм позабравила и е започнало да издава багажа почиствам и изрязвам загнилото и другото влиза в употреба спешно.

 
  ...

...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: ec6b3fb24e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   номер 11
Има от селата теоретично прясна храна, но можеш ли да имаш доверие за хигиенните условия - ще пукнеш като нищо от антракс или борелози. Живяла съм лятото в село, знам за какво става дума и от там храна не си купувам, а отделно за гражданите ще са натъпкали и те с торове или ще ти дадат нещо старо

Някаква селска фръцла хванала мъж с пари и сега се прави на аристократка. Направо е смешна. Знае, нищо не знае. Баба ти дядо ти като са били мърлячи не значи, че всички хора на село са такива.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: c24356aa1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Живея в София, харча 15 лева на ден само за гориво. Семеен съм с дъщеря на 16 и харчим по минимум 3 бона на месец.
М39

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: c23e26b02b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

31.   "според мен вместо да пилеете пари, минете на диета за месец и със събраните пари купете храна на някой бездомник или ги дарете в някой дом, църква или организация... едва ли някой ще го направи... всъщност това са мои мечти които ще се постарая да сбъдна, не разбирам как хора с възможности не го правят, толкова е лесно да зарадваш някого... "
Говори е първо лице и не казвай на другите какво да правят. Последния път, когато реших да помогна на бездомник, същия индивид се заби в първото казино, но преди това си купи и бутилка водка. Да хвърляш храна по бездомните, няма да реши проблемите им. А и изказването ти за диетатата? Защо си мислиш, че една диета е нещо евтино. Знаеш ли какво означява тази дума? Да не би да я бъркаш с гладуване? Може би не съм дал толкова години от живота си в образование, не съм се мъкнал да стажувам безплатно, за да работя, гладувам и храня бездомниците.... Ако желаеш давай последната си стотинка за бездомни, но освен ако не се справиш със зависимостите, мързела и другите им проблеми, то те ще бъдат едни домашни любимци, които не могата да се оправят без чужда помощ.


Аз съм оцелявал и с 2 лева на ден. Хляб 100 грама салам и ако има... Резенче кашкавал. Но нещата се промениха, и сегс спокойно бих дсл и до 25 лева, ако има за какво. Но грубите сметки показвят, че яко избегна бързите храни, 12-3 лева на ден са ми макса, тъй като през седмицата готвя значително по-малко, но в петък, събота и неделя се глезя. Диетата ми вклюва наторални соковое телешко, треска, аспержи, домати, шалоти, босилек, картофи, мащерка, розмарин, магданос, копър и доста други. Обичам сам да си правя, каквото мога. Да се направи една майонеза е изключително бързо, но съм сигурен, пе е прясна и здравословна. Както пастата, други сосове. Дори обичам да си пържа рибката в масло. Става много вкусно.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 6c1478af79
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   № 31, прав си за бездомниците. Обаче аз пък за пореден път се убеждавам как неграмотници, буквално, се оказват с достатъчно финанси в един момент и са си повярвали на умствените възможности...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker