Семейният бюджет:) - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Семейният бюджет:)
преди: 8 години, 6 месеца, прочетена 1600 пъти
Здравейте! Все още чувствам, че проблема ни не е ГОЛЯМ, но просто искам да споделя нещо и да видя мнения на повече хора. Няма да съм много подробна... С мъжа ми сме от 3 години заедно. Парите ни стоят на общо място, всичко се носи вкъщи, общи са ни приходите, не делим нищо. Нямам проблем с това. Проблема е, че той не иска нищо да спестяваме и да заделяме настрани. Имаме добър доход, но и много разходи- ипотека, издръжка за 2 деца плаща той, от скоро потребителски кредит не голям.... Той просто не е свикнал да си прави сметката! Не харчи за глупости- винаги неща за вкъщи или за колата, дава и на децата си.... Но просто без да се съобразява примерно с колко пари сме до края на месеца, какви разходи ни предстоят и т. н. Вижда нещо- купува го! Звънят децата- дава. Аз се опитвам да скалъпя някакъв бюджет, но накрая на месеца все са ми криви сметките, защото той отново на някого е дал или нещо е купил без аз да знам и без да ме питам можем ли да си го позволим в момента, не можем ли... За него спестяването е глупост, не желае да правим бюджети и такива "глупости", досадно му е даже да разговаряме за това! От нищо не ме е лишил, но аз започнах да се лишавам сама, за да мога да заделя някой лев и... започнах да го правя тайно от него! В момента имаме 20 лева вкъщи (заради негова покупка необмислена и необсъдена с мен). Утре ни предстои пътуване, трябва да заредим гориво... Пита ме "Нямаш ли някакви заделени пари? "Аз му казах, че нямам. А имам, но няма да му ги дам. Искам да го науча да си прави сметката, да се отнася по отговорно към парите! Чувствам се зле че крия пари от него... Дали съм права? Как да постъпвам занапред според вас?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 6 месеца
hash: 2b6160424b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не пишеш за съжаление конкретни цифри и вашата възраст, възрастта на децата, но като цяло аз ще трябва да подкрепя мъжа...до някъде. Първо, ипотеката си е вид спестяване - ти трупаш имот, който можеш да продадеш после - днес да спестяваш в банка и без това е глупост, защото лихви няма, а инфлация, девалвация могат да ти изядат парите. Човек трябва да има едни бели пари за черни дни в размер на 3-4 месечни свои заплати и никакви потребителски кредити, но до там. Тук ти си права. Не можеш да останеш с 20 лв., а потребителските кредити трябва да са табу - взимат се кредити само за инвестиция в имот, образование, бизнес, но не и за голо потребление -това е първа крачка към затъването, защото се научаваш да живееш над възможностите си. По-добре да си плащаш ипотеката и да имаш един ден жилище - това е супер, но да нямаш 20 лв. не е редно.
За децата - гледай да не плащаш индиректно тяхната издръжка ако не са от теб, не знам каква издръжка плаща, колко са големи децата, но факт е, че у нас издръжката на деца е много ниска и ако си добър родител е редно да дадеш повече пари. Ти си знаела, че той има деца. И все пак ако взима от общите ви пари в смисъл - той финансира себе си от теб и дава после на децата си, това не е правилно - ти така финансираш неговите деца.
Може да дава на децата си само това, което пести от своя собствен доход и трябва да има граници - примерно ако децата му са над 25 г. или са над 18 г., но не учат не им дължи никакви пари.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 70de86fe96
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Съгласявам се с №1, че ипотеката е вид спестяване и че трябва да имате кеш спестявания до 3-4 заплати. но в никакъв случай не се съгласявам че от сега трябва да делиш вече общия бюджет на мой и твой собствен доход.
Според мен правиш добре като си спестяваш тайно, но е добре спестиш ли някаква по голяма сума да купиш с нея нещо за в къщи. Добре е да изплатиш кредита например. Сама съзнаваш че парите които отделяш са общи нали, ти просто ги преразпределяш за да се чувствате и двамата по добре.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 631c3a819e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   здравей,
правилно постъпваш! Подкрепям те и продължавай да го правиш.
Всяко семейство трябва да има заделени пари, че не се знае какво ще донесе утрешния ден!
Поздрави!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 1460fee53d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Хехе, кеш спестявания до 3-4 заплати? ! Това граничи с научната фантастика при нас - 3-членно семейство. Живеем в собствено жилище, нямаме ипотека. И двамата работим. Общият чист доход ни е около 2300 лв. Потребителски кредит за купуване на кола - 265 лв/мес, потребителски кредит за основен ремонт плюс ново обзавеждане на жилището 650 лв/мес, вноски по кр. карти 60 лв/мес. И какво излиза, че имаме 975 лв/мес, които отиват по вноски. А режийни, а на детето градината, а гориво за колата, а храна, дневни разходи, а винаги изскача и по нещо непредвидено.... Та, мисълта ми е, как да спестим и то 3-4 заплати, което си е 7-9 хиляди лв. в този случай? Ако №2 ми даде рецептата, получава 10%... :)

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 2b6160424b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   n 4., не можете да спестявате, защото сте се назобили с потребителски кредити, но доходът ви е нормален, дори добър. Това е „вътрелешката“ на хората, които живеят над възможностите си. Само ремонтът на Вашето жилище е вид инвестиция, но кола, обзавеждане и изобщо всички други кредити са чиста проба... потребление и вие плащате лихвите по тях, които отиват при хората, които се отказват от потребление (спестяват).
Не ви стигат парите, защото не си правите сметката.
Примерно колата ви е 3180 лв. ГОДИШНО. Това е много скъпа кола за вас. Баща ми кара много надежден пасат примерно, който струваше 6000 лв. вече 5 години. Това са 100 лв. месечно и има надеждна, сигурна кола без проблеми. Не е купувал от тогава дори нови гуми, защото колата си имаше и нови гуми, за газова даде 1000 лв. при един приятел и това е. Замислете се за по-скромна кола!
Мебели и ремонт 650 лв. месечно? Не ви знам целия кредит, колко е голям апартаментът и така нататък, но вие за 3-4 месеца изплащате една чисто нова баня!!!

Извод - не е илюзия човек да има бели пари за черни дни освен за хората, които живеят с потребителски кредити и са предпочели потребление сега за сметка на утре.
Просто на вас ви е трудно, защото се намирате в утрето.
Затова кредити НИКОГА не се взимат за потребление, а само за инвестиция. Примерно чрез ремонта ако е направен разумно вие сте повишили стойността на Вашето жилище и при евентуална продажба тези пари ще си ги вземете -не са загубени.
На държавно ниво е същото - виж Гърция. Има държави с почти толкова кредити, но не издишат, защото не са потребили парите, а са ги инвестирали в инфраструктура, образование, а 1 лв. в инвестиции води до 3 лв. после БВП!


БЕЗПЛАТНАТА РЕЦЕПТА ЗА ВАС
За вашия личен бюджет мога да дам само един съвет - оттървете се от скъпата си кола, задължително потърсете начини за рефинансиране на кредитите си, защото лихвите сега са по-ниски, преговорете кредитите си и ги разсрочете за по-дълго време, за да не се отказвате от стандарт до такава степен, вижте как можете да рационализирате други разходи като интернет, кабелна, може ли да пестите в ток, в други неща?
За облекло - втора употреба?
Доходът ви е добър, но разходите също и то само заради кредити. Ако нямахте тези кредити, вие щяхте да живеете много добре.
Кредитът е добро нещо, но само за инвестиция. Запомнете това и никога повече не взимайте кредити за потребление.

Вземи си един лист и напиши месечно само за лихви какво плащаш и дали си заслужава.

Обобщавам
- оттървете се от скъпата кола/лизинг
- рефинансирайте или преговорете своите кредити
- разсрочете кредитите си във времето
- не живейте никога над възможностите си!!!

 
  ...


...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 0b8ce1d002
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   човек ВИНАГИ трябва да има някой спестен лев! винаги могат да възникнат непредвидени обстоятелства - болест, спешен ремонт, покупка на уред, недай си боже погребение... дори мисля, че 3-4 заплати са малко, но както и да е, няма да навлизам в такива спорове :-)
лошо е, че авторката и мъжът й имат принципни различия по толкова важен въпрос. на него ще му се струва, че тя е скрънзда, а тя ще го мисли за прахосник. не е нормално семейство да остане с 20 лв седмица преди края на месеца и да се чуди откъде да вземе за храна или гориво. хайде, ипотеката е инвестиция, но потребителският кредит е глупост. препоръчвам да седнат и да установят правила за харченето като големи хора.
номер 4, вие също не можете да си правите сметката! доходът ви никак не е малък за България и щом не можете да спестявате нищо, а напротив, имате 1000 лв на месец за кредити, вие просто живеете по-нашироко, отколкото можете да си позволите. дори имате само едно дете. кредитът за кола е набутка, условията на автолизингите за доста неизгодни. трябвало е или да купите по-нисък и икономичен клас кола, или да изчакате да спестите сумата за по-голяма. колата не е инвестиция, а само разход! потребителският кредит и кредитните карти също показват че живеете над възможностите си и всъщност храните банки или кредитни институции с парите си. единственият съвет, който мога да дам, е да си намалите харчовете, да платите поне потребителския кредит и картата и тези пари, които отиват за тях, да започнете да я спестявате, за да предотвратите навлизане в спиралата на кредитите следващия път когато ви се наложи непредвиден разход. а такива ще има все повече когато детето расте. не мога да бъда по-конкретна без да знам за какво харчите, но си направете сметка за какво отиват месечните ви доходи и от какво можете да се лишите поне временно.
Ж44

 
  ... горе^
преди: 8 години, 6 месеца
hash: e0b8f3bf53
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   И аз се чудя на номер 4 как с такъв доход не може да спести пари, но пък не е и чак толкова чудно - явно с мъжа й обичат да живеят прекалено нашироко. Аз работя за около 2/3 от техния доход, нямам деца и плащам само квартира, но всеки месец си заделям по някой лев, защото изразът "бели пари за черни дни" съществува откакто свят светува, и определено не е случаен.
Пък и като се замисли човек - ако са фенове на разни екскурзии и тем подобни глупости, където се харчат много пари не е чудно, че нямат 1 стотинка настрани. Ако купуват всичко марково и скъпо за детето си, тогава пък картинката съвсем се изяснява.

Колкото до темата на авторката - постави по-ултимативно нещата, защото иначе никога няма да те чуе мъжа ти. Освен това е меко казано комично да взема пари от общите ви, за да храни НЕГОВИТЕ деца, при което в края на месеца да ти проси пари за гориво. Съжалявам, но ти не си длъжна да издържаш неговите деца, и ако той не може да си позволи да ги издържа да си бере грижата. Е, ти очевидно си по-мекушава, пък и сигурно поне донякъде приемаш тези деца за свои, но в крайна сметка спокойно може да кажеш на мъжа ти, че не си окей от вашите общи пари да се харчат прекалено много пари за неговите деца. Осъден е да плаща издръжка, ще си я плаща, но всеки допълнителен лев за НЕГОВИТЕ деца би следвало да е съгласуван с теб.
Да, звучи коравосърдечно и отвратително, но все пак, ако искаш да имаш пари настрани, то все отнякъде трябва да се почне. След това може да минете и към колата, защото много мъже са роби на колите си, вместо обратното и търчат до сервиза да сменят части дори и само ако се чуе някакво леко подрънкване. Тях винаги може да ги чуеш да казват, че ако това не се смени, после ще се повреди нещо по-голямо и ще струва много по-скъпо, но като една кола и трябва толкова много поддръжка - продажба и нова кола, или градски транспорт, това е положението.
Отнякъде трябва да се започне, но в общи линии прахосник трудно може да го превъзпиташ, така че и ти поне донякъде трябва да отстъпиш. Сигурно цял живот ще имате спорове на тази тема, дано успеете да не позволите на тези различия да ви разбият връзката, защото с годините тези различия нещо чудно да се задълбочат, така че си имай едно на ум. ;)

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: 5632065b5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Здравейте! Аз съм авторката на темата. Благодаря на всички, че са се включили. Хареса ми много това твърдение, че ипотечния кредит е един вид вложение, докато потребителския означава, че живееш над възможностите си. Напълно подкрепям и ще мисля много внимателно занапред! Имам една заплата заделени. Януари оставам без работа. Ще имам хубаво обезщетение от борсата, но.... все пак. Три, четири заплати малко като сън ми звучи да имам спестени. Предстои плащане на данъци, ходене на море и т. н. По 100 лева да си отделям на месец- ОК е! Казах на мъжа ми, че със или без негово съгласие аз пари ще отделям. Да знае. Че ми е гузно така да не знае. Обмислих си добре нещата и ще направя така, че той да има достъп само до парите за гориво, храна и други дребни разходи. Всичко друго ще разпределям и плащам аз. Той няма нищо против. Дано се оправяме по-добре за вбъдеще. Виждам, че това е проблем на много семейства! Някакси и парите са малко и все не стигат, но и хората не си правят правилно сметката и не спестяват. За това се налагат и потребителските кредити, като нямаш спестявания... Я колата се разваля, я пералнята... Я някой ще се разболее (недай си Боже).... Благодаря на всички, ще продължавам да следя!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker