Кога детето става възрастен? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121585)
 Любов и изневяра (29812)
 Секс и интимност (14411)
 Тинейджърски (21918)
 Семейство (6490)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1741)
 Други (18629)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Кога детето става възрастен?
преди: 8 години, 4 месеца, прочетена 3864 пъти
Както се подразбира от темата на заглавието според вас кога (на колко години) децата стават зрели и възрастни хора? Някой казват след влизането в пубертета, други след излизането му, а трети казват след настъпването на физическите промени по тялото. Искам да чуя и вашето мнение?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 4 месеца
hash: 90dbb9d1e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Въпросът е решен еднозначно от Законодателя - на 18 г. един човек се смята за възрастен.
Законите са вид писмени норми, но нормите определят законите - не обратно.
Всъщност детето още на 14 г. вече е „непълнолетен“ гражданин и започва да носи известна отговорност за делата си , а след 16 г. има правото да упражнява труд срещу заплащане. На 14 г. дори имаш право да водиш полов живот с избран от теб партньор, навършил 14 г. Тоест вече почваш да носиш отговорности за контрацепция и най-важното нещо в живота на човека - семейното планиране, а при кражба или друго деяние можеш да бъдеш наказан с ТВУ.
С две думи преходът от малелетното и безотговорно дете до възрастен човек е плавен.
Лошото е, когато един човек не осъзнава не само правата, но и отговорностите си.
Не само липсата на родителска грижа, но и прекалената такава възпитава у доста млади хора чувството, че проблемите се решават или от само себе си, или от родителите им. Тези хора стават на 18 г., започват легално да консумират алкохол, имат достъп до всякакви заведения, пътувания в чужбина, трудовия пазар, шофьорска книжка, но не могат да се справят с живота, който удря с пълна сила точно на 18 г. -20 г. - започваш да носиш пълна наказателна отговорност примерно, а като се качиш на кола отговаряш не само за своя живот, но и за живота на хората навън и пътниците!
Сам виждаш колко е отговорно да си възрастен - буквално става дума за живот и смърт.
Но да - границата е ясна. На 18 г. вече човек има не само правото, но и задължението да се грижи сам за себе си, включително да се изхранва, да си осигури покрив над главата и да си плаща здравните осигуровки ако не учи!
Въпросът ти тук е малко излишен...

Иначе кой става сам за себе си зрял, разумен човек е строго индивидуално. Има хора и на 80 г., които са си деца.
Не бързай да порастнеш. Няма възрастен, който поне веднъж да не се е чувствал смазан от ролята си на родител, в работата, в личния живот, от отговорностите на възрастния. Всеки възрастен би искал поне за малко да свали тази тежест от себе си и да е дете! Затова не се чуди, че ще видиш много възрастни, включително 190 см. и 100 кила мъже, които си играят в детските кътове на МОЛ-овете, който се дегизират като Дядо Коледа или рисуват пеперуди с 3 годишните си дъщерички., да не говорим за лелките, който си умират за бебенца...или да са бебенца!
Не бързай с порастването - имаш цял живот за това.
Наслади се на детството и на свободата му - за работа, алкохол, секс, отговорности ще имаш цял живот, но веднъж си дете.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 68cd2ddd03
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Аз станах възрастна когато загубих родител. Слава Богу, това стана когато бях на 35, а не по-рано.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 507cbd2c22
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   №1 е дал изключително добър коментар. Като изключим как стоят нещата според закона, говорим за физическа и емоционална зрялост. И двете са индвидуални. Емоционалната зрялост се развива много по-бавно и зависи и от житейския ти опит. Едно момиче може да прави секс на 13, защото физически е узряло, но не може да стане майка на 13, защото не е емоционално зряла. Това е нагледен пример и то не толкова рядко срещан днес - бременни момичета на 15-16 години. Та можеш да видиш инфантили и на 50 години, както и зрели емоционално на 25.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 9742cef59f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Според мен, в САЩ са най-близо до истината, тъй като там стават пълнолетни на 21. 18 е доста рано и 99% са си още деца до поне 21.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 4c89704a1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

5.   Когато започне да работи и да спре да харчи парите на родителите си. И когато разбере, че живота не е само алкохол и секс.

 
  ...


...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 962e609af5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Човек става възрастен когато приключи с безгрижието и се раздели с илюзиите. Някои стават възрастни още докато са деца, други си остават деца и след пенсия.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: c0508596fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Според закона детето става възрастен на 18 годишна възраст, но едва ли питаш точно за това а по-скоро може би - кога едно дете вече спира да се чувства като такова и почва да се държи по-зряло, да взема свои собствени решения и да носи отговорност за тях.
Трябва да ти кажа, че при всеки човек е индивидуално (различно). Зависи от начина на възпитание, зависи от самия живот как ти протече.
Ще ти дам за пример мен самия:
Сега съм на 26 години. Когато съм бил на 2 години майка ми и баща ми са се разделили и аз съм останал при баща ми. Когато бях на 15 години баща ми се разболя тежко и почина. Останах да живея само с баба си, която вече беше пенсионерка и вземаше някаква мизерна пенсийка от 270лв. Именно тези събития ме "накараха" да съзрея и да се осъзная като възрастен човек по-рано от повечето мои връстници. Наложи се да търся варианти за допълнителни доходи, с които да помагам в къщи, защото сещаш се - с 270лв. и ученик няма как да се плащат сметки и да се отделят пари за джобни и за училище - а след някоя друга година ми предстоеше завършване, бал и куп други неща. Работих (къде легално, къде не.. ), започнах да обмислям всяко свое решение. Промениха се много моите възгледи като цяло за живота, начина ми на мислене, разсъждения..
Сблъсках се от рано със суровата действителност.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: a6fa7b208b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Товa е крaйно относително. Според мен човек е дете докaто живее с мечти и се рaдвa по детски нa мaлките удоволствия животa-рaзходкa в пaркa, срещa с приятели, ходене нa кино... Aз съм нa 25, но могa дa кaжa, че в много отношения съм същaтa кaквaто бях нa 8 години. Обичaм и се рaдвaм нa същите нещa. Единствено съм двойно по-високa, рaботя и учa и гледaм дa съм по-отговорнa. Не съм зaхвърлилa игрите.
Имa "възрaстни" нa 8 и децa нa 80. Всичко е въпрос нa нaглaсa, според мен.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 73f9501bda
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Когато пораснеш психически

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 24bfc75e1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Първо да се разберем какво значи възрастен, защото ако за физически възрастен, някъде около 18-20 години, но ако говорим за емоции, а някои си остават деца и на 60! Аз на пример съм на 34 и още не се считам за зрял човек. Да, физически разбира се съм си жена, ама понякога, най-вече според майка ми, продължавам да се държа като на 15. И в това няма нищо лошо! Не се взимам на сериозно, нито пък приемам живота много сериозно. Така, че ако питаш хората, далеч съм от определението емоционално възрастен.

 
  ...

...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 9113f718bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Да, явно питаш кога човек узрява.

Узрява след като се е сблъскал с трудностите на живота. А те болят. Ако не боли, значи не е трудност. Ако не е трудност значи не узряваш. Виж Но2.

А човек узрява през целия си живот. Граница няма. Но има една общо установена възраст за повечето неща. Жизенено важните. Такива с които би могъл да се справяш в живота и без родителите си и без да умираш от глад, например.

Не мога да коментирам другите. Аз обаче като тийн бях в най лайняните години за БГ - 1993-1998. Започнах да се издържам сам на 17 тогава, правех хляб в една фурна. А в БГ имаше по едно време 70% безработица. Хората от този период са доста по-узрели от тези, които са в момента на същата възраст. Така, че и периода има значение. И държавата и обстановката.

Чингис Хан е превземал света с 14 годишни лапета, женени за 12 годишни "момиченца".

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker