Възпитание. Грешките на родителите... Родители, това го пиша за вас. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121179)
 Любов и изневяра (29705)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Възпитание. Грешките на родителите... Родители, това го пиша за вас.
преди: 7 години, 9 месеца, прочетена 2238 пъти
До : всеки консервативен родител стоящ пред този екран.
От : 17 г. момиче, писнало му да гледа как някой деца страдат заради тъпи ограничения.
Така... ако си родител, който не дава на детето си да нноси къси панталони, къси блузи (нормално къси) лак за нокти, гримове... или от модните тип "перчеми" прически за момчета, карате детето си да учи до дупка и не му/й давате да излиза (дали в квартала или на заведения)... и щом трябва да обясните защо забранявате тези неща, отговаряте с нещо от сорта "така е редно/тези неща не са хубави/ще се провалиш ако ги правиш и прочие на тъпи кратки не аргументирани отговори, то вие не очаквайте детето ви да успее в живота.
Първо - вярно, днес младите са много разкрепостени и трябва да пазите малко или много децата си от простотиите на младите, но това не става с забрани и ограничения, както правят повечето родители. Това става с обяснения.
Пример - пушене.
Има потенциална заплаха детето ви да пропуши (движи се с такава компания) или вече пуши, но го пази в тайна... Не се карайте, нито заплашвайте... седнете и поговорете. Първо кажете на детето, че ако пуши или би искало да пробва, да ви сподели, даже вие можете да купите цигари за да пробва, даже може заедно да пробвате (ако не пушите), но целта е да покажете на детето си, че и да извърши най-голямата глупост на света, може да ви сподели без да се притеснява.
Втората фаза е да покажете, че ще дадете съвет във всеки един момент... как ще стане ли? ами след като покажете, че може да ви има доверие, просто обяснете спокойно, че е нормално да иска да прави глупости понякога, това е в кръвта на всеки млад, но е добре да е запознат с рисковете и ако се случи риск, да знае как да се измъкне или как да реагира.
А сега, малко да наплаша и вас родителите ви.
Ето какво става когато един родител е консервативен:
1- детето ви крие тайни от вас заради страх.
2- започва да има таен живот за който не подозирате.
3- има голям шанс да направи най-голямата глупост на света, която си мислите, че точно вашето дете не би наравил/а. Защо? Защото ограничените не предупредени деца не знаят какви са рисковете, следователно не могат да направят преценка и извършват глупостта.
4- След като детето порасне, то "поема'' живота в свои ръце.... и какво става когато пуснете не трениран боец на ринга?? Пада. Тежко. Още по-зле ако сте от онези майки, които се опитват да контролират синовете си дори когато станат на 20... После се чудете защо на синът ви не му върви с нещо елементарно (връзки, учение, вземане на решения и др. )
5- Най-страшното според мен - когато толкова сте се опитвали да предпазите детето си от грешки, че не сте му позволили да развие умението да взема решения само. Това е гаранция за провал.
6- друго страшно е да стане аустайдер със социални проблеми. Има много причини това да се случи, но понякога са именно прекалените забрани на родителите (напр. няма да ходиш на кино, не може на заведение, не може гадже, не може спорт и др. )
7- това ще го направя като съвет - Когато изтъкнете някаква забрана, обаснете добре и със добре сложени аргументи защо не трябва да се прави и повтарям, ПОЗВОЛЕТЕ да пробва ако иска (стига да не е нещо супер сериозно, като секс на 14 години... ) и след това да ви сподели как е минало, даже може да изчакате да видите дали детето ви ще поеме инициативата само да ви разкаже.
Е, това са някои съвети от мен...
Имам правописни грешки, знам, но признавам, късно е, нямам желание да се връщам и да поправям.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 9 месеца
hash: 96f56c1bdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   По принцип си права, но вече си на 17 г. и скоро няма да можеш да виниш родителите си за своите проблеми.
Твоите консервативни родители поне ги е грижа за теб, имаш дом, имаш храна, ходиш на училище без да трябва да работиш за прехраната си, не те бият у дома, не те изнасилват, няма алкохолни ексцеси и домашно насилие - извинявай, но навън хората имат ИСТИНСКИ проблеми, по-големи от това да не можеш да се нафръцкаш.
И не си мисли, че дацата на „либарални“ родители нямат проблеми. При тях пък на практика се получава така, че нямат родители, а нещо като приятелчета и нямат рамки в живота, нямат опора и сигурност.
Затова гледай си живота, правилно си правиш изводи, че веднъж като излезнеш в джунглата без контрол можеш да се провалиш съвсем, но не си мисли, че има перфектни родители. Виж положителното, вземи доброто от дома си, защото животът е много труден и един ден ще се смееш на сегашните си проблеми.
ж31

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 8ba2d5a22f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Всяка крайност е лоша. Заради такива родители хиляди хора са осакатени, бягат от този живот и се женят за първият срещнат за да се отърват. Сложни са нещата, българският народ, премина през една невероятна преса на ценностите, на това че всичко трябва да е ок, за пред хората, че няма проблеми, че детето е супер, учи, морално е т. н. Когато обаче това не е така, започва едно криене, лъгане. Всичко това доведе до това, което описваш. Като станеш на 18, разтегни примката и заживей твоят живот. Уважавай ги, но ясно им покажи, че всичко си има граница. Сещам се баба ми, как си е позволявала на 18 г., да ми говори за девственост и т. н., е сега да съм с този акъл, така щях да я отрежа, вместо да и слушам глупостите. Сексът е здраве, необходимост, а не само средство за забременяване. Но както да ти кажа, това е мирогледа на тези хора, най-малкото можеш а и не се опитвай да го промениш, защото няма да успееш.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 4d3250b1db
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Миличка, колкото и клиширано да звучи истината винаги е някъде по-средата. Не е добре да си нито някакъв тиранин, чиято всяка втора дума е НЕ, нито пък да се превръщаш в приятелче на детето си, защото пък тогава напълно ще загубиш авторитет в неговите очи.
Така, че колкото и да е трудно, всеки родител трябва сам да определи къде е границата, но залитне ли се в едната или в другата крайност-става лошо.
Ти пишеш само за децата на родителите-тирани, обаче аз имам наблюдения и за обратния случай.
Моя приятелка роди много млада, съответно и се разведе много млада и сега е самотна майка с дъщеря тийнейджър и съответно работи на 2 места за да им стигат парите. До тук добре, обаче се чувства много виновна, че няма време за детето си и че детето и расте без баща и я глези прекалено, не и се кара за нищо и ако наистина е прекалила, буквално и се моли да не прави това и онова. Е, да ама малката се разглези страхотно! Реши, че може да си прави каквото си иска се качи на главата на майка си, защото майка и така и не успя да си изгради авторитет пред нея. В резултат има опасност да я изключат от училище, защото просто решила, че там не е забавно и не и се ходи и е оставена на поправка по 8 (!!! ) предмета и майка и се е видяла в чудо! И сега прави отчаяни опити да я вразуми и да я накара да учи, обаче получава само грубо отношение и приказки от типа "Ти ли ще ми кажеш какво да правя, ма! " Е, според теб това нормално отношение на 14 годишна към майка и ли е? Та ето пък какво става като оставиш детето си да си прави каквото иска от страх, че ако му кажеш не ще те намрази. Мислиш ли, че това е добре и за майката и за дъщерята? Е, да, дъщерята е "свободна" да ходи на всякъде и да прави каквото си иска, обаче как ли ще свърши всичко? С повече късмет на 17-18 ще се освести и ще влезе в пътя, ама ако не стане така? Така, че помисли и за това, че колкото и да роптаеш, че родителите ти са свръх загрижени, че не ти дават и един път да идеш на дискотека, следят те изкъсо с кого и излизаш и какво правиш това е за твое добро. Защото не се знае иначе какви глупости можеше да натвориш ако нямаше контрол.
А иначе на твоите години всеки се е бунтувал и си е мислил, че родителите му прекаляват и му е писнало от техния контрол, обаче да знаеш, че да няма контрол е още по-страшно.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 13aa0b2f89
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 1, родителите ми не са консервативни, нямам забрани, дават ми много неща. Аз не обяснявам тези неща от моята лична практика, нямам такива проблеми и не обви явям родителите си за нищо, осъзнавам потенциалните последствия от всяко мое решение. Просто в последно време ми се случва много често да срещам хора на моята възраст и по-големи, които не могат да вземат сами решения без да се допират до родителите си. Не е лошо човек да се допитва, но това е лош знак че този човек не може да прави преценка сам... А за Бога... Човек, който е пораснал и трябва да има малко или много свое мислене, не може да взима решения. Някак смешно е.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: bfee0b5900
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Мацка, само на 17 си, а вече даваш съвети за родители. Какви чудеса още да очакваме от Вашата персона? Аз съм на мнение, че хората познават най-добре децата си. И още нещо-граматика, спешно, моля! (м, 21)

 
  ...


...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: bfee0b5900
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Мацка, само на 17 си, а вече даваш съвети за родители. Какви чудеса още да очакваме от Вашата персона? Аз съм на мнение, че хората познават най-добре децата си. И още нещо-граматика, спешно, моля! (м, 21)

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 412f8025ea
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   И аз смятам като теб. Не е нужно да си авторитарен (прекалено консервативен) родител, нито пък прекалено либерален (нехаещ). Има златна среда. Трябва да си едновременно учител и приятел на детето, а не шеф. Децата, израснали в "саксия" никога не свършват добре. За жалост много хора не могат да схванат това... и го разбират, когато вече е прекалено късно!

ELSA

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 273a65128a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Номер1, къде е казала Авторката, че говори за СВОИТЕ проблеми? !?

Направи ми впечатление, че ти по изключително ретрограден начин - чрез доста плоския похват "обръщане на темата" дирекно към Авторката:
"Твоите консервативни родители поне ги е грижа за теб, имаш дом, имаш храна, ходиш на училище без да трябва да работиш за прехраната си, не те бият у дома, не те изнасилват, няма алкохолни ексцеси и домашно насилие" - изтъквайки неща, който ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да са изпълнявани и покрити от вички хора, които са пожелали (вече) и/или желаят да наричат себе си с титлата Родител, като неща, за които едва ли не Авторката трябва да бъде благодарна, че са така (то не е лошо човек да е благодарен принципно, но нещата, от цитата на твоите думи са Задължиение на хората родители, а не някакъв бонус, както ти се опита да го изкараш)
се опита един вид да затвориш тази тема преди изобщо да бъде развита!
Което е някак очаквана реакция, за жалост не само от теб, а от много други настоящи родители, защото е ясно, че доста хора ще ги позаболи егото, че към тях се обръща 17 годишно момиче точно на тема родителствуване, но това единствено трябва да им сигнализира за пореден път колко са комплексирани и емоционално нестабилни.

Смятам, че темата, която е поставила Авторката е много намясто и съвсем актуална!

Даже и аз съм мислила да поставя подобна тема, но доста по - разширена (може би за това не съм отделила все още време, защото ще ми трябва доста)

Да можеше наистина всеки човек да се смее на това, което е чувствал, когато е бил под 18, но всички знаем, че при доста хора не става така.

Не наблюдаваме ли постоянно при супер много от одавна вече пълнолетни хора резултатите от прекалено консервативното възпитание....
И най - вече визирам точка 4 и точка 5 от поставените в тази тема!!!

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 6041623b07
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

9.   Авторке, права си.
Трябва да носиш къси поли и блузи, да се гримираш, да имаш "моден" перчем" и да ходиш по заведения и кафенета, за да успееш в живота. Просто без тези неща наистина нямаш шанс.
Егати тъпите родители дето не са го проумели. Взели да карат децата си и да учат! Абе докъде ще ги докарате с това учение, бе? Оставете ги да се лакират и да правят секс.

Хубаво ще е обаче да обясниш ти кой наричаш точно дете? Щото нещата дето си описала НЕ са за деца, а за "дърти чанти". И това, че по закон все още 18 се счита за възрастта на пълнолетието очевидно не отговаря на действителността и трябва вече да се промени.

Като поведението не ти е на дете още от 12 годишна, значи хайде тръгвай да бачкаш и да си плащаш сама цигарите, кафетата и лака. Няма да имаш никакви забрани отникъде, само дето късите блузи няма да има и за къде да ги обличаш.

Правата винаги са обвързани със задължения. Няма само хубаво. Няма как хем всичко на готово, дом, храна, грижа, джобни, пък иначе без никакви изисквания и забрани.

Казваш, че си на 17, ама акъла ти като на 10 годишна. Дано се осъзнаеш някога и да оцениш родителите си. Майка ти и баща ти едва ли заслужават такава неблагодарница за дъщеря.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 0d0ed30c73
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Права си и то много, имам такава приятелка където е на 19 вече дори и баба и не я пуска абсолютно никъде само понякой път и то с 300 зора ужас просто!

 
  ...

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 99a5d8d63d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Кaто родител aплодирaм нaписaното. Не, че дори и тaкa нямa възможности зa крaх в личният живот нa детето кaтов възрaстен. Зaщото родителското тяло е сaмо еднaтa стрaнa, другaтa е ЖИВ човек също ( детето ) със своя си хaрaктер, емоционaлност, възприятия... няли не. мислиш, че хaрaктерът нa всеки индивид е изцяло продукт нa възпитaнието у домa? !
Следвa пре/ възпитaние в училище, социaлнa средa и т. н. освен товa всяко живо същество си имa своя вътрешен, специфичен, уникaлен, собствен свят, Дa, още живеем в "робски" временa ( светa, не сaмо Бългaрия) и се опитвaт дa убият или поне приспят тозо вътрешен свят, инaче кaк ще си подчинен, рaботещ, служещ нa системaтa. Товa е другa темa, но искaх дa подчертaя, че всяко живо същество си имa своя уникaлен душевен свят, който aко не се пречупи умишлени, проектирaйки други мисли и чувствa, то този човек е неконтролируем. Тa тук грaницaтa е много тънкa. Кaк дa зaпaзим тaзи уникaлност у децaтa си, но и дa ги предпaзим ( дори против волятa им) от опaсностите нaвън?
Всеки родител преценявa според хaрaктерa нa СВОЕТО си дете. Не може с всички дa се процедирa еднaкво. Тaкa ти постaвяш всички кaто че, сa излезли от един кaлъп, еднaкви.
Две децa възпитaвaх рaзлично. С единият много рaзговори и никогa, никaкви зaбрaни, с другият рaзговори, но и условия и зaдължителни лимити, тоест зaбрaни, но без дa присъствa думaтa "зaбрaнa".
Докaто първият е кaтегорично против всякaкви лимити и огрaничения и сaмо гордосттa и съвесттa му ще попречaт дa нaпрaви нещо, зaтовa и му се обяснявa в рaзговори по скоро кaто съвет, то другият е просто веселяк, който искa дa се зaбaвлявa и не мисли зa последствиятa, зaтовa и му се подчертaвaт предвaрително с нaкaзaтелнa ноткa.
Тa дa, aплодирaм смисълa нa нaписaното, нa прaктикa обaче, трябвa по смисъл дa се прилaгa със съответните корекции към всеки индивид.
Все пaк имa в предвид също, че рaзсъждaвaш сaмо от позициятa нa детето, a родителят е бил и нечие дете някогa и знaе повече от колкото се сещaш :)

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: f9a0f135c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Само не разбрах как като купя цигари на дъщеря си, тя няма да пропуши. Моля за разяснение.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 8cf9e54c8c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Момиче, вземи отгледай едно две деца и тогава говори. Някакви пръдли ще се изказват тука за неща от които си нямат и понятие.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 13aa0b2f89
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   До :
(искам първо да добавя нещо) не знам защо всички свързват написаната история с моите родители. Не винаги крадеца съди сам по себе си.
Моите родители ми позволяват много неща, но аз лично съм избрала да уча да следвам мечти, да се занимавам със спорт и да водя здравословен живот.
Номер 3- не казвам, че детето трябва да бъде оставяно без никакъв контрол. Историята е написах за по-строго консервативните родители, поради крайностите на които бях свидетел в последно време.
Номер 6- Пич, в края изрично съм споменала, че съм напълно наясно с допуснатите грешки, но поради късния час нямах намерение да ги поправям. Отново казвам... написаните неща в историята се отнасят до по-консервативните родители.
Номер 7 - мисля, че ти успя да изразиш мислите ми кратък вариант.
Номер 9 - с удоволствие бих отвърнала по подобен груб, обиждащ начин на коментара ти, но нямам намерение да се занимавам със small minded people. Но от друга страна - може би и аз в късния час не съм подбрала най-добрите изказвания, за това сега и има коментари от твоя тип, но няма нищо, не всеки може да бъде с хубаво мислене като коментари номер 8, 7 и др. (П. П, целенасочено използвам думата "дете" тъй като говорим за рожбите на дадени хора, те винаги ще бъдат техни "деца" дори да достигнат възраст от 60 г. )
Номер 11 - Радвам се, че поясни подобни неща. Прав/а си, наистина не биваше да поставям под общ знаменател всички, при положение, че отнасям думите си само за определени случаи. Както и по-горе казах, поради късния час, в който писах това, не съобразих с много неща, не само граматика, пунктуация и т. н.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: f0ba758b0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Номер 6, ти пък какво се нахвърляш на авторката? Тя със сигурност би била по-добър родител от теб и от много други! Ако ще се отнасяте с децата като със собственост, по-добре не ги създавайте изобщо!!! И номер 9, защо мислиш, че авторката твърди, че пълният непукизъм от страна на родителите е правилното? ! Тя твърди, че деспотизмът е грешен, защо винаги докарвате двете крайности като единствени опции??? Има си средно положение! За нормално ли ви се струва родители да не позволяват на момиче да се епилира, да смърди лятото като прасе и да не си оправя веждите? Или пък да се истерясва и крещи за оценки, така ли ще преуспее детето? Като за всяка грешка, бива наказвано? И аз съм противник на тийн обществата по баровете и чалгата, но не съм деспот. Средното положение е най-добро!

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: c8082f665a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   номер 11, радвам се, че има по - разбрани родители като теб, но не мога да се съглася ето с това:
"a родителят ... знaе повече от колкото се сещaш " - за жалост не е така, смисъл че не се отнася за всички хора, било то и хора-родители (логично, защото и те са хора най - първо). Доста хора спират (не всички разбира се) да развиват мисленето си на 25, 35 или 40 - няколко години след като са направили дете. (е, има такива, които спират и без да са направили дете, но сега те не са важни, защото говорим конкретно за родители) Сякаш голяма част от съзнанието им остава да живее във вече отминали времена и не желае да се развива и по - точно АКТУАЛИЗИРА според конкретната действителност. Много хора просто се включват на режим stand by по най - различни причини, и определено това се отразява доста силно на качеството и успеваемостта на родителствуването им!

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 8692ad6a09
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   До номер 9 :
Никой не мисли и никой не е споменавал, че излизането по кафенета, заведения и т. н са начин да успееш в живота. Допустимо е на 15 годишна възраст да излизаш с приятели на по кафе, а колкото до дискотеките, е нормално да отидеш на такова място след навършване на 18, поради много рискуви причини. Но за да получи едно дете разрешение за нещо, то това нещо първо, трябва да е в рамките на нормалното. Също така трябва да си е заслужило опита за цивилизовано решение от страна на родителите(което е най-правилно, защото при проблем е нужно само детето да осъзнае ситуацията и да се допита до родител. А решение се постига чрез нормален разговор и обяснения. ) Така че, наисина положението трябва да е по средата, а не в крайност.
До Авторката: има неща, с които не всеки би се съгласил в аргументите ти(както и аз), но голяма част от тях според мен са правилно обмислени.
14г. Ани

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 2d310a109f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Номер 9 и 13 май се засегнахте, а. Виждате себе си в написаното от авторката и веднага започвате с обиди, ей.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 357e15fad3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   И какво са тези "истиски" проблеми номер1?
Според мен лично истински проблем е само този, който е здравословен!

Всичко друго е резултат от мързел и неадекватност.
А проблемите от любовно естество се дължат най - вече на глупост.

 
  ...
преди: 7 години, 2 дни
hash: fa4e3f93fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Здравейте! Аз съм момиче на 14 години. Напълно съм съгласна с написаното! Имам приятелка, чиято майка е супер консервативна. Ама супер! Аз май съм си най–добре–мама ми е дала първите седем години, оттам нататък сама си решавам какво да правя и как точно.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker