Какво е свободата за мен - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Какво е свободата за мен
преди: 13 години, 1 месец, прочетена 8500 пъти
Преди много години земята по която ходим, от която се храним, тази която наричаме своя родна земя е била поробена. Нашите предци са жертвали живота си за нейното освобождение, оставили са семействата си, родното защитено пространство и са отишли на почти сигурна смърт. Избрали са да умрат свободни, пред това да живеят в робство. Заради тях ние ходим спокойни по тази земя.

Смятаме, че те са ни освободили, но така ли е наистина? Свободни ли сме? Или просто нашият поробител е друг, може би дори по – страшен и ние сме все още под робство.

Свободата е това, което трябва да ни направи независими. Благодарение на храбрите българи, дали живота си за България, сега ние сме независими от турците. Но като личности сме поробени, зависими. Не даваме израз на своите чувства, правим се на това което не сме, кой знае, може би, защото не харесваме себе си? Защото сме неуверени и имаме нужда от нечия чужда оценка, от това да бъдем харесвани? И се превръщаме в нещо различно и непознато за нас, подходящо за околните. Ставаме роби на тяхното мнение и слагаме тежки окови, които не ни позболяват да помръднем и на милиметър от това, което смятаме, че трябва да бъдем. Показваме на другите маската, която сме сложили и започваме представлението. Играем толкова дълго, че накрая забравяме кои сме. Ставаме част от множеството и губим себе си. Не оползотворяваме своя потенциал. Не се превръщаме в личности, а в измислени герои, създадени от околните. Нашите съучиници, съседи или просто познати определят мнението ни. Променяме своя външен вид до това, което харесват другите.

Скоро влязох в един популярен сред тийнеджърите сайт и разгледах профил на моя приятелка. Видях и в няколко други страници, но колкото и да се опитвах не намерих разлика между тях. Снимките, представянето – всичко беше еднакво. Сякаш сами се опитваме да погубим индивидуалността си. Слушаме една и съща музика, носим един стил дрехи, прическите ни си приличат, а поведението се припокрива. Когато не даваме воля на своето мнение, не правим нищо, което не е готино, ходим в едни и същи заведения, понеже са „яки”– свободни ли сме? Когато ставаме сутрин и започваме да правим това, което очакват околните, а не това, което искаме, свободни ли сме? Когато се погледнем в огледалото, но решим, че другите няма да ни харесат и сложим тежък грим, който да ни промени, свободни ли сме? Когато съобразяваме всяка своя дума с другите и ни е страх от тяхното мнение, тогава свободни ли сме?

Всеки има нужда от одобрение и подкрепа. От истински приятел, който да го разбере, да му помогне. Ако не покажем себе си никога няма да получим така нужното ни приятелство. Сами ще изградим стена около личноста си, която ни прави недостъпни за околните. Нека не бъркаме лирическия герой с автора и да не се слагаме чужда кожа за да прикрием себе си. Нека утре сутринта да се погледнем в огледалото и да си кажем тихо, че сме точно тези, които трябва да бъдем, че превим точно това, което е нужно и, че независимо от всичко и всички ние сме ние. Но ако не можем, ако ни е страх да надигнем глава и да се борим, трябва да обвиняваме само себе си за това, че живеем поробени.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 13 години, 1 месец
hash: 09799b860d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   много добре, но по-скоро като ЕСЕ за час по литература, кандидатствай с есе.

Обаче не виждам какво има толкова общо Османското владичество с личната свобода. Българите и тогава са си били като личности свободни - на мисълта не може да се сложат окови.
Иначе правилно си решила да не се подаваш на обществения натиск - правилно четеш и този сайт - тук е пълно с моралисти и доброжелатели, които искат да ни кажат кое е правилно и кое не, как да живеем живота си, за да е „добър“ и „нормален“
има и доста хора на твоята възраст вече съвсем са попили стандартните обществени мнения и предубеждения и живеят според тях, докато точно най-големите проповеници на морала и добродетелта си живеят живота

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker