И аз искам да имам сигурна заплата и да не се тревожа, че имам да плащам наем. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

И аз искам да имам сигурна заплата и да не се тревожа, че имам да плащам наем.
преди: 5 години, 6 месеца, прочетена 946 пъти
Момиче на 17 години, от малък град.
Никога не съм била най - умната в клас. Почти никога не съм се интересувала от учене или за бъдещето си, но ето, че дойде и този момент. Нашите постоянно ме натискат да ставам лекар, но аз не знам просто.. Харесвам повече пеене, актьорство. Аз съм от артистите, но това не се заплаща добре.. И така де.. Тръгнах на уроци по биология, където се справям добре, но химията.. Това за мен е ад, най - омразният ми предмет. Мразя го, не мога да го уча. Безинтересен ми е. Опитвам се да уча колкото мога без да се разсейвам, но е трудно. По принцип като седна по химия минават около 2 часа и спирам и вече си правя мойте работи, но на нашите особено баща ми.. Никога не му стига.. Постоянно ме натиска да сядам да уча и да уча и да уча.. И честно казано не знам дали това вече е за мен. За нашите освен лекарската професия друга не съществува.. ' Ако не станеш лекар няма да ти помагаме финансово, станеш ли на 18 веднага си събирай багажа и си тръгвай. ' Относно ученето.. Карам го доста лежерно, но какво да направя като не ми е интересно. Колко часа на ден трябва да уча, за да задоволя желанията на родителите ми. Сега ще кажете ' Не слушай родителите си, живота е твой ' ама не е точно така.. И аз искам да имам сигурна заплата и да не се тревожа, че имам да плащам наем. В същото време не искам да уча това. Какво да правя?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 6 месеца
hash: 68656a1303
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Те, вашите... Някой да ги пита за какво изобщо са те създавали, като нямат търпение да те разкарат и не са готови да те подкрепят? Все ще си намериш пътя, ама от такива дето правят деца, а хич не им изнася нещо повече да направят за тях. Натискай си парцалите колкото можеш с ученето и после лека полека драпай да изплуваш. В тая страна, много сме така. От личен опит да ти кажа не се насочвай към изкуството, само ще загубиш. Като занимание в свободното време - да, но не и за начин на живот. Ако не искаш да мизерстваш яко. Завърши си нещо, което да те храни в този живот. Не е задължително да е за лекар. Пък, завърши си за лекар и после като искаш се преквалифицирай в нещо друго, но да имаш професия стабилна. А за наема, то както са ни подкарали всичките така ще я караме. Ще ни уморят от мизерия държавниците.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 1315870b35
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ей това е проблемът в БГ. Всеки прави това което не му е работа.
Да ме пази господ от такива бъдещи пишман лекари като тебе. Лекар да си не е професия, а призвание. От теб ще зависят човешки животи. Така че, моля те не ставай лекар. Започни да се развиваш в област, в която ще ти е приятно да работиш.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 997805831a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Родителите ти идиоти ли са или смятат, че зора с медицината е да те приемат - после ще завършиш дори да лапаш мухите? Или разчитат да подкупват преподавателите? Ти 2 часа не можеш да стоиш концентрирано, какво остава да четеш конспект с 800 въпроса. Не можеш научи конспекта за 1 изпит, а камо ли подробностите по всеки въпрос. А за актьорството и пеенето може да се каже - не бъркай професията и хобито. Това, че искаш да си актриса не значи, че ставаш за такава или че има нужда от още една актриса. При примерно 10 хиляди кандидати, браншът има нужда от 100-200 актриси. Останалите 9800 са такива като теб - "wannabe" (проучи какво значи израза).

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 12ac5430d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Има други добре заплатени професии в България. Може да станеш програмист, инженер, адвокат, счетоводител... Въпросът е, че все в нещо трябва да се специализираш, а специализацията изисква усилия и труд. Без труд не стават нещата, такова е положението.

Аз много мразех математика в гимназията, имах най-слаб успех по математика, но по някаква ирония на съдбата първата ми работа беше на 18 като много начинаещ програмист. Тогава видях, че математиката е важна и записах висше образование физика, за да я науча тая математика накрая (е, и заради общежитието в София). Доста си качих левела по математика тогава, гледах много клипчета в youtube - много често като гледаш уроци в нета нещата ти се изясняват по-добре, отколкото на лекция/в час.

Аз също съм артист - ходил съм на актьорско майсторство, играл съм в пиеси, сега ходя на групи по импро театър. Свиря на 2 инструмента на начинаещо ниво и на един почти професионално. Въпреки това знам, че ако се захвана сериозно с някое от тези мои хобита, няма да си докарвам и 1/3 от парите, които вземам като програмист. Затова тези неща са ми само хобита, но това не означава че с групата ми не записваме песни например.

Моят личен съвет е, щом биологията ти е ок, да продължиш в тази насока. Да научиш химията на ок ниво много ще те развие, а според мен това, което човек трябва да прави в този живот е да се развива. Повечето хора нещат да се развиват, искат лесното, но това след години води до ленивост и тъп живот. Развитие му е майката. Гледай клипове в youtube. Мисли за елементите като реални неща - не просто някакви букви по тетрадката. Ако не знаеш какво е бисмут, пусни си клипчета в youtube за бисмут. Запознай се с тези елементи - ние сме изградени от (една част от) тях. Ако ти е трудно да запомниш някои формули измисли си "преки пътища" - например определени изречения или думи, с които да ги запомниш. Не е добре да се зубри, но понякога е нужно да се назубрят 20% неща от материала, за да се сетиш и осмислиш останалите 80% като дойде теста. Впрочем, знаеш ли, че ако смесиш алуминиево фолио с вода и натриева основа в съд (например шише, на гърлото на което можеш да сложиш балон) ще получиш водород, който можеш да съхраниш в балон и после този балон ще е по-лек от въздуха и ще се издига нагоре, все едно е пълен с хелий? Единствената "малка" разлика спрямо хелия е, че ако го подпалиш ще гръмне (затова не препоръчвам пълнене на големи балони с водород, макар да сме го правили едно време... ).

Другият проблем е, че теб те дразни това, че родителите ти ги искат тези неща от теб и ти се струва, че е нарушена автономността ти. Това донякъде е така в твоя случай, но трябва да си наясно, че родителите ти го правят с добри намерения. Те не ти мислят злото, не си мислят "ся ще я караме да учи насила, за да я мъчим мухахах", а си мислят "дано да се изучи и да има хубава стабилна професия и да няма проблеми с парите".

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 9dbc1b0a80
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Трябва да учиш много здраво въпреки че не искаш да учиш някои работи. Като успееш, ще ти бъде по леко. Ако това е вярно, че родителите ти няма да ти помагат финансово ако не учиш медицина ще ти е много трудно.

 
  ...


...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 6852dfde16
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Винаги когато работиш нещо което ти е кеф намираш начин да си печелиш допълнително пари.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 6852dfde16
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Винаги когато работиш нещо което ти е кеф намираш начин да печелиш допълнително пари

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 9675473bb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Да станеш лекар по чуждо желание? Точно тази професия не е за всеки, изобщо не те съветвам да се натискаш. От лекарите зависят животи, ще се срещаш с болни и изплашени хора, ще определяш диагноза и лечение. Ако не е за теб, поне от съображения за сигурност, не го прави. Аз исках да уча за лекар и наистина ми е много интересно, запомням бързо и ми е приятно, но не мисля, че съм с достатъчно силна психика, че да работя под такова напрежение. То си е призвание, не е за всеки. Хайде сега да не убиваме хора, да не ги плашим излишно, да не рискуваме. Никой не е казал, че като лекар ще спиш под пари и никога няма да мислиш за наеми. Всеки мисли за наеми- инженери, архитекти, лекари, адвокати, учители. Животът е станал такъв, че няма работа, която да ти гарантира пълна финансова идилия. Ако си добра в работата си, ако ти е интересна и имаш нужните знания, с времето това ще ти се отплати. По-добре да обявиш, че няма да си лекар и да разочароваш родителите ти, а те ще са разочаровани само за кратко, отколкото да изгубиш години мъки в медицинския факултет, да си потрошиш нервите и да се занимаваш с нещо, което не ти харесва и не е за теб.

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 538d37f96a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Какво да правиш ли? Кажи им, че не са те направили достатъчно умна за лекар ;) По-добре да се изкараш леко глупава и да обвиниш за това тях, отколкото да учиш нещо, което мразиш! Изманипулирай ги, както те тебе манипулират в момента. Кажи им, че си се метнала на тях и както те са нямали мозък за лекари, така и ти нямаш ;) После им дай малко време да свикнат с тази мисъл, а през това време мисли, какво може да правиш, че да изкараш прилични пари за в бъдеще. Не само лекарите са добре платени, даже сравнение с някои професии, не са чак толкова добре платени. Може примерно да станеш учител, който дава частни уроци, освен че ходи и на работа. Това докарва минимум 1200 на месец, а познавам учители, които вече имат по 2 апартамента от частни уроци. Или да организираш празненства, да си отвориш заведение с програма, да направиш артистичен бутик за дрехи... и т. н.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 8d3b640048
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   какво да правиш? реши с какво искаш да се занимаваш. ясно, медицината не е за теб, а какво е? актьорството ти предлагам да го оставиш за хоби, не пишеш да се занимаваш активно, да участваш в любителски театър, да репетираш... то и аз искам да съм космонавт :-)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker