41 въпрос - Матура БЕЛ - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

41 въпрос - Матура БЕЛ
преди: 3 години, 5 месеца, прочетена 1217 пъти
Здравейте, обръщам се тези от Вас, които са минали матурата, пък и други относно 41 въпрос на матурата по БЕЛ. Както знаете, трябва да се напише есе или интерпретативно съчинение. За есето нямам достатъчно въображение, за да го напиша и съм решил, че ще е интерпретативно.
Затова Ви питам ще се оценили добре, ако напиша анализа на съответното произведение, което съм научил предварително със съответния увод. Задавам този въпрос, защото някой път анализа е малко по-разлиен от поставени проблем в заглавието! Благодаря, предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 5 месеца
hash: 502f08c80c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   От къв зор ще зубриш анализи на толкова произведения за една тъпа безсмислена матура. Ако не ти е изключително важна тая матура подготви се за 1 и 2 модул, пък на 41 въпрос пиши есе, квото ти дойде на акъла според темата, аз със същата тактика имах 5. 68 тази година, на есето от 30 точки имах някъде 17( аз " аргументативни" текстове по литература не мога да пиша), но от първите два модула имах почти максимален брой точки. Тва ми отне 3-4 дни подготовка, като преди все пак бях учил за тестовете в училище. Не съм си купувал никакви " помагала" за матурата, просто реших даваните до сега матури. Ся след няколко месеца разбирам напълно колко безсмислено е цялото притеснение за матурата, някои учители като нашата обаче всяват страх, че едва ли не тва е най- важния изпит в живота ти, щото искат да се представиш добре. Някой път обаче тва може да има обратен ефект.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 0fae84968e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   За да напишеш есе по дадена,конкретна тема,вярно е че трябва стриктно да се придържаш към съдържанието и изпълнението му,но не означава,че не можеш да отдадеш сърце и едно ,,писателско" перо,нали така? Всеки може да напише есе,ако знае какво е съдържанието му и пусне малко мисли и чувства от себе си.Късмет и леко перо!

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: cc8d34383d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Братле аз бях същия ! Научих си по един увод за всеки автор и писах интерпретативно съчинение , като буквално преразказах текста и добвих свои размишленя :D . Изкарах 5.46 , щом писането на съчинение не ти е силната страна наблегни на другите задачи ! Аз така направих . Успех и дано имате нормално балче !

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 64e08200fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   На нас госпожата ни забрани да пишем есе на матурата. Казва че щели да ни орежат точките. Като цяло аз съм зле в писането на подобни текстове, пък ще видим какво ще стане. Това което мога да ти кажа, е че ако ще пишеш ЛИС, би трябвало да напишеш увода и тезата за половин час (аз бих се справил за 10 минути), за да имаш максимално време за гадната /доказателствената/ част. Последното класно като писахме ЛИС (11 клас първи срок, от тогава не сме писали ЛИСове на училище защото сме онлайн) около 40 минути стоях на увода и тезата, което е много лошо. Сега преди да ни пуснат в онлайн ваканция, писахме само увод и теза за оценка. Аз бях забравил, че ще пишем и не се бях подготвил, не знаех абсолютно нищо за Димчо Дебелянов... и като цяло учих в двата часа преди българският, опитах се да наизустя увода /до някъде успях/, за двайсетина минути го написах... в край на сметка имах отличен. Не се хваля, но хора които ходят на уроци от 11 клас имаха петици и четворки, аз бях единственото момче с 6. Тоест не е толкова трудно, стига да знаеш как да пишеш. Искам да подчертая, че българският ВИНАГИ ми е бил най-слабият предмет, а въпреки това имам отличен... та като цяло, учи си пък каквото излезе.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 4ed6dcc6e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Здравей!
Най-важното нещо за 41 въпрос от матурата е да познаваш изучените произведения от 12-ти и 11-ти клас, тъй като част от въпросите, както и целият трети модул е изграден върху тях.
Това, което си намислил, е много глупаво решение, защото не се знае каква тема ще се падне и така само си губиш времето. За да напишеш ЛИС най-важното е да изградиш следната конструкция - увод, теза, доказателствена част и заключение.
Текстът ще е пред теб по време на самата матура, така че ще можеш да си го прочетеш преспокойно и дори и да не си много подготвен, да се опиташ да схванеш идеята.
Уводът - в зависимост от темата е хубаво да започнеш с въвеждащо изречение, в което да упоменеш въпросния автор, името на произведението, както и каква е самата тема, тоест, да използваш и ключовите думи от заглавието на поставения въпрос, защото това носи точки.
Тезата - 4-5 кратки изречения, които всъщност да носят отговора на въпроса ти, който после да разгърнеш в доказателствата си.
Аргументи - Тук можеш да експериментираш, но в рамките на приетото, защото това е ЛИС, а не есе. Хубаво е да използваш цитати от текста, затова намекнах, че ще е пред теб. Като посочваш разни цитати, които от своя страна са подходящи и ги обясниш правилно, доразвивайки така известния въпрос "Какво е искал да каже авторът? ", нещата ще се получат.
Заключението също е по-кратичко като цяло, общо взето 2-3 изречения, с които да "затвориш кръга".
...
Дано съм била полезна, но наистина не прави тази грешка, един вид "да зубриш". По-добре прочети въпросните произведения и се опитвай да размишляваш върху тях. За да ти е по-лесно, се запознай с авторите и литературните направления, в които са творили, защото те ще те насочат към темите.
Казва ти го човек, изкарал шестица по матурата, писал ЛИС, разбира се, всеки е добър в различен предмет, моят беше именно БЕЛ, може би затова и не усетих трудност, но със старание всичко се постига! Успех! :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker