Цигарите и родителите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Цигарите и родителите
преди: 11 години, 18 дни, прочетена 2262 пъти
Здравейте, момиче съм на 16 и сега ще съм 10 клас.
Според хората съм ангелче и според семейството ми също, но всъщност аз съм една скрита лимонка... не мога да се позная, промених се към лошо! Пуша цигари! Ужас.. но всъщност ми е приятно да го правя- ако кажа на майка ми какви би били последствията според вас? - (тя е на 35, и се опитва да се прави на пекана ;д, разведена и си има приятел - тя все още се опитва да ме третира като малкото й котенце, как би видяла малкото й котенце с цигара? !? ! леле.... )

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 17 дни
hash: bec41a5ee4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Е, може и по-зле да си не е толкова болка за умиране, но... има едно но! От кога пушиш? От това, което си написала подозирам, че е от скоро!? Имай предвид, че това е много ужасен навик и всички пушачи продължават да пушат повечето отях до края на живота си, не защото им доставя удоволствие, а защото не могат да спрат. Някои могат да твърдят, че го правят за удоволствие, но не е вярно. Това е само оправдание за да не изглеждат смешни и слабо волеви в очите на другите. Убедена съм, че първата цигара, която си запалила не ти е харесала, но си решила, че пушенето е готтино, продължила си с 2-3-5-10 и така ента цигара и вече се създава абстиненция към никотина и задоволявайки я си мислиш, че пушенето ти харесва. Права съм нали?
Спирай ги докато е време, че после става страшно. Представи си се след някоя друга година да си бременна и да не можеш да спреш цигарите.... ужас, който за съжаление изживяват много жени.

 
  ...
преди: 11 години, 17 дни
hash: 3a7427e8c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Най-добре откажи цигарите. Те само вредят, нищо повече и хиляди умират годишно от тютюнопушене.

 
  ...
преди: 11 години, 17 дни
hash: 09980b78d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Авторке, аз първата си цигара запалих на 10. От 12 годишна пуша редовно. Единствено дете съм на нашите. Сега съм на 25 и не съм спирала да пуша. В началото, като ме хванаха имаше големи драми в къщи (нашите са непушачи). С времето се примираха. Даже и в къщи си паля в стаята ми.

Съветвам те да ги спреш цигарите, не толкова за да не нараняваш майка си, а докато не си се пристрастила, че после връщането назад клони към нула.. И на мен така като на тебе, много ми харесваше.. Сега обаче пуша не само за удоволствие, а и от нужда. Аз, ако не бях се пристрастила още в детска възраст нямаше да пропуша по - късно, или поне така си мисля сега, незнам.. А и са скъпи мамицата им тея цигари. Аз като пропуших навремето 0. 86 лв. бяха викторито, а фемината 0. 62 лв. С годините поскъваха, но аз продължавах, че нали се пристрастих.. И сега през ден давам по 5 лв. за цигари.. Но парите не са най - важното нещо, колкото и банално и фалшиво да звучи. Просто искам да ти кажа, че ако продължиш да пушиш след години наистина ще ти е гадно. Ще те наболяват дробовете чат - пат, ще се задъхваш като тичаш, ще се изморяваш по - бързо.. абе гадно е!
Аз не искам да ти звуча някво супер порицателно, като другите дето ше ти пишат тука (и по този начин ще провокират в теб обратен ефект с укорите си) и като повечето другите дето ше те мъмрят за напред, че си пушачка, щото съм минала през тва и продължавам да търпя нетолерантността и укорите на непушачите. Аз просто искам да ти кажа, ако можеш да ги спреш сега, защото след години наистина ще съжаляваш, че си се пристратила към цигарите.
Изборът си е твой! На 16г. си. В някои държави на тези години хората карат първата си кола.. Имам в предвид, че каквото и да решиш да правиш (не правиш) си е само и единствено твоя работа!

 
  ... горе^
преди: 11 години, 17 дни
hash: 3c36c81a38
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Пушенето е болка за умиране, защото се умира от него. Всяка година в ЕС умират 800 000 ПАСИВНИ пушачи - т. е. хора, които само са работили или са били дълго на място с пушачи. Един град като Пловдив изчезва всяка година само заради пасивното пучене. Милиони дирекно или индиректно умират от пушенето и то по много мъчителен начин - дроба колабира и практически се задушават. Гмурни се във вода, не дишай възможно най-дълго... после почувствай въздуха, когато излезнеш на повърхността и си представи, че това чувство го няма след минутата задушаване - така се умира - просто се задушаваш без възможност да си поемеш дъх. Една от най-мъчителната смърт е. 2/3 от пушачите умират рано или късно в следствие на пушенето - можеш в редки случаи да достигнеш висока възраст, но пак ще си умреш като куче. Ако имаш късмет ще умреш от инфаркт. Близо половината от инфарктите са причинени от пушенето или пасивното такова. От забраната за пушене на закрити места у нас са умряли близо 2 хил. човека по-малко от инфаркт. Не е учудващо. Никотинът води до много рязко съкращаване на кръвоносните съдове и до откъсване на плака, която ги запушва и умирате от инфаркт.
Ако разбера, че детето ми пуши, аз няма да му се карам, а ще го заведа в белодробното отделение на голяма болница. Ще намеря лекар да му обясни последиците, да му покаже болни хора, техни снимки на дробовете, храчки и снимки на разградени от пушенето дробове. След това ще го заведа в кардиологията лекар да му обясни какво се случва с кръвоносните съдове на човек при пушене. Ще го заведа и при невролог да му обясни как никотинът вреди на мозъка му и защо изпитва удоволствие от цигарите. После нека си пуши, поне ще е направило избора си, знаейки за последиците и ще съм си измила ръцете. Аз не се карам на детето си. Давам му право на избор просто.

 
  ...
преди: 11 години, 16 дни
hash: 28d5e69b4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   БЛАГОДАРЯ ВИ! НАИСТИНА МИ ПРОМЕНИХТЕ МИСЛЕНЕТО :))))))

 
  ...


...
преди: 11 години, 16 дни
hash: 3d5bf2d8da
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Пуши само ако трябва да се изфукаш пред някой, не го прави никога сам, защото става навик наистина. Майка ти е доста млада за син на 16, но не разчитай на това. Няма да и стане приятно, даже да се прави на пекана или друго такова. Ще се тревожи за теб, ще си мисли за рак на белия дроб, за разни такива. Вместо да пушиш, ходи на фитнес, там си давай парите, изразходвай енергия, пушенето е тъпо и не е модерно, а и парите си даваш на вятъра, но ти си знаеш. Дъхът на пушачите е гнусен :((((

 
  ... горе^
преди: 11 години, 16 дни
hash: 3d5bf2d8da
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   "Имам в предвид, че каквото и да решиш да правиш (не правиш) си е само и единствено твоя работа! ",

№3, категорично не съм съгласна! Като майка ще кажа, че всяко наше действие или бездействие първо на най-близките ни се отразява, караме ги да страдат и да се тревожат за нас. След това тези действия или бездействия се отразяват на децата ни /ако сме родители/, на обществото и т. н. може и малко помпозно да говоря и да изглежда, че правя от нищо нещо, но спомни си децата, които се натровиха и починаха от погрешна бутилка уж с "алкохол". Дали това си е тяхна работа? Тези родители са почернени завинаги! А по-малките им братя и сестри?
Човек трябва да поема отговорност за действията и бездействията си, поне докато не е заживял сам в планината, а е сред семейството си и сред обществото. Отговорността се учи дори от най-дребни неща и от най-ранна възраст, да запаля цигара или не, решавам сам, но какви ще са последствията? Да седна зад волана без книжка мога, но какви ще са последствията?

 
  ...
преди: 11 години, 16 дни
hash: 3d5bf2d8da
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Липсва мъжкото присъствие на бащата в семейството, за което съжалявам. Умен си, не се излагай с тези цигари. Аз съм на 21 и имах подобен проблем. Докато една вечер едно гадже не ми каза, че устата ми мирише на.... ще ти го спестя. Ако не се налага, не пуши. Има други начини да получиш добро самочувствие, научи се да правиш нещо, което другите около теб не могат.

 
  ...
преди: 11 години, 15 дни
hash: 3ad6dfcf38
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   От №3
към №7 : Аз съм изложила някои негативни факти за тютюнопушенето (от моя личен опит), които съм преценила, че са достатъчни за да отворят очите на момичето. След което съм завършила с това изречение "Имам в предвид, че каквото и да решиш да правиш (не правиш) си е само и единствено твоя работа! ", с цел авторката да се чувства максимално свободна в избора си. Защото, при подрастващите положителен ефект от категорични забрани, закани, от крайни изказвания - няма (отрицателен е - ще правят обратното на това, което им се казва). Много е важно да им се дава свобода на избор, след като фактите за били изложени ОБЕКТИВНО и ясно. Или най - добрия вариант: от ЛИЧЕН ОПИТ и ЧЕСТНО!
Тинейджърите са много импулсивни, но и също толкова схватливи и умни.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 4df3993302
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Може ли някой да ми разтълкува какво ще рече това : "Ако не се налага, не пуши. "? !? !?

 
  ...

...
преди: 10 години, 9 месеца
hash: 2310cb4901
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Остави я да си мисли, че все още си нейното котенце

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker