Разсеяност! Нормално ли е? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121359)
 Любов и изневяра (29750)
 Секс и интимност (14382)
 Тинейджърски (21904)
 Семейство (6482)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7309)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18570)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Разсеяност! Нормално ли е?
преди: 10 години, 7 месеца, прочетена 2302 пъти
Здравейте,
Синът ми е на 15 години и половина. Отличен ученик, но изключително отвеян. Вече се притеснявам и се колебая дали да го заведа на специалист или да не го стресирам излишно.

Първо мислех, че не чува, защото когато му казвам да направи нещо, все едно не ме е чул. Питам го "чу ли какво казах? ". Понякога е чул откъслечно, понякога изобщо не ме е отразил. Рядко реагира, ако не му изнася чутото. Но чува, обръщаме го с гръб, отива надалече и го питаме нещо тихо, всичко си чува.

Викаме го, той чува, но не идва. Мислел си, че друго казваме. Често размишлява явно над нещо и на глас казва само част от резултата на мислите си, като липсват примерно, ако учи нещо и изобщо не може да се разбере какво си е мечтал, мислил, витае някъде, направо къса връзката с реалността.
Понякога си мисля, че е творчески разсеян, рисува много добре и е разпилян, типично за творческите натури, но това не ме успокоява трайно.
Иначе с него може да се води разговор като с възрастен, може да изброй много неща от биохимията, да се занимава с това с часове. Рисува много добре, чете бързо. Не е глупав, но според мен му липсва съобразитленост, наблюдателност, реална преценка. Може да рисува цял час, после оставя всичко и ляга да чете, хиляди пъти съм казвала да разчиства след себе си, не та не. Имам чувството, че не може да запомни или не отделя място за това в мозъка си и това е. Но иначе помни неща от преди много време, които аз съм забравила. Чете много литература и енциклопедии, помни невероятни факти, цифри имена, аз не мога да ги запомня, той ги помни!

Например толкова е заблеян, че като го изпратих веднъж да донесе хляб, той се лута и не знае къде съм го пратила! За сравнение по-малкия му брат знае всичко къде стои, къде е оставено, слуша, внимава какво се говори и даже неща, които не трябва да чуе и запомни знае. При големия такова нещо няма. Той никога не знае кое къде стои, къде го е оставил последно....
Може да чете цял следобяд например, вместо да свърши нещо, което изрично му е казано да направи. Просто се отнася и забравя, че има задачи. Витае, мечтае си някакви неща, битовизмите като да си измие зъбите забравя... такива неща.
Прави си някакви негови планове, които на нас ни звучат изключително абсурдно, не може да преценява времето. За него то е безкрайно...
Насочете ме моля, трябва ли да потърся специалист или да работя в някаква посока със сина ми.
Благодаря!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 7 месеца
hash: 7271bc2dc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   О да! Вие сте поредният родител с недостатъчен капацитет да разбира детето си. Навремето и вие самата как ли сте изглеждала в очите на родителите ви? По същия начин. Ама завеждали ли са ви на "специалист", да ви се бърка в съзнанието? Не. То ако бяха вие сега нямаше да търсите това.

Едно е редно да разберете, много елементарно е. Синът ви е различен характер и личност, това не го прави по-малко от другите. Дава му различни переспективи. За жалост тъй като вие сте вкоренена в обществените правила и си въобразявате че щом той се държи различно и не прави което се очаква от него ( което всички правили на неговите години ), значело за вас че нещо му имало. Това вие е голямата грешка. Грешката че не се опитвате да разбирате сина си, а директно го инициализирате с нещо "повредено".

Много добре се замислете за поведението си. Това че сте възрастна не ви прави зряла ( факт ), нито много разумна. Преди като е нямало "бъркачи на мозъци" и хапчета за всичко, да не би хората да са израствали като по-малко хора? Ставали са личности и знаете защо, защото са опознавали себе си и различията си. Защото е имало кой да ги стимулира, да вярва в тях. И те са превръщали своите различия в най-положителните си и силни страни. Не ви знам годините, но според мен имате още много да учите да човешкия свят и отношенията.


- silenter -

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 3ef89c893a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Питай го дали иска да го водиш на "специалист по разсеяност". Психолог имаш предвид, предполагам?
Хахах ако българин сам се съгласи да ходи при такъв, тогава има от какво да се притесняваш.

Спокойно, нищо му няма на човека, и аз бях така като малък.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 868be2929b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Спокойно, моя син беше същия и още е, но вече в по - малка степен. Сега е на 22 г. На 19 изкара книжка. Правеше маневри с един пикап - наистина на тъмно и на задна скорост. Удари колата на съседа срещу нас и потегли. Един друг съсед ми се обади да ме пита какво става, аз излезнах навън - е наистина я беше ударил, вратата изкривена. А сина ми дори не беше разбрал, че се е ударил. Наистина не беше силно, ама строши един стоп и изкриви една врата.
Той е студент и лятото има свободно време. Това лято (имаме бизнес и лятото е много слаб сезон) го пуснах с пикап да разнася стока когато шофьора беше отпуска. От началото му беше трудно, но за около три седмици се понаучи. Освен шофиране има и материална отговорност и особености на обектите. Помага му и това, че ходи на тай чи - спорт при който трябва да се научи да контролира по определен начин всяка част от тялото си - изисква съсредоточаване.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 868be2929b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм тази с пикапа. От около два месеца сина ми започна за учи програмиране. Явно му е доста интересно - поставя си цели, ходи на 2 - 3 места на тренировки и общо взето си е разграфил деня така, че почти не му остава свободно време. Много по - съсредоточен е.
Спомням си го когато беше горе - долу на възрастта на твоя син - зима, по улиците пухкав сняг, коловози от гумите на колите, нашия забол нос в една книга и върви по един коловоз да не губи пътя... Спрях срещу него с колата, а той просто ме заобиколи като препятствие и си продължи по коловоза.
То не е една случка, много са и все такива. Не се бой - ще се промени.

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 38e341a874
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   От пубертета е

 
  ...


...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: fadfae942b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Госпожо, въобще не им се връзвайте на нападките. Някои хора просто обичат да се правят на морален коректив на другите и да сочат с пръст. А Вие именно, защото сте добра майка, мислите и се притеснявате за детето си. Не съм лекар, но от обща култура знам, че съществува т. нар. разстройство с дефицит на вниманието или още известно като ADD/ADHD. Симптомите много наподобяват на това, което Вие сте описали. Потърсете в интернет и, ако прецените, консултирайте се със специалист. Успех!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: d16118f830
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   И още нещо. Макар да виждам че явно авторката и някои други са се обидили от мнението ми. Ще прощавате, ама изобщо не е от значение дали се обиждате. Никак даже. Вземете порастнете, а не само да се водите от егото си.

Не е тайна че почти всяко българско семейство има някакви фрапиращи изкривявания и проблеми. От които децата все по-рядко излизат като читави хора. Някой от вас не си ли задава въпроса защо е така? Къде ли е проблема. Ще си светна, не е само в обстановката, не е само във времето, не е само в статуквото на държавата. Проблема е и в родителите и техния характер. Защото е много ясно че почти всички родители създават децата си без много да му мислят и без да са предварително психически зрели и подготвени за да бъдат родители.

Колкото и да не ви харесва това, то е факт. Ако от сега не виждате действителността, след няколко години не се сърдете на другите, а на себе си. Когато усетите че и във вашето семейство има голям проблем.

Като допълнение към авторката.

Авторке. Ако виждаш проблем в сина си, запитай се какъв ли е проблема в теб самата? Защото проблемите на децата не идват от въздуха, а се предават от техните родители. И ако го водиш на "психолог и тнк" не мисли че ще разминеш от това да те анализират също и теб.


- silenter -

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: a037aed085
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Без някой да се обижда, но от описаното - все едно слушам за брат си и знаете ли какво? - ПРОСТО го мързи и то яко! Първо, Вие сама казвате, че "чува" само каквото му изнася, а каквото не желае да прави не го "чува". Не върши елементарни задължения, излежава се, занимава се с глупости, самовглъбен е - еми мързи го да се занимава с битовизми, но ще се наложи да го научите, няма как! Ако не искате да стане на 25, а вие да вървите след него и да му миете чиниите - вземете се в ръце!

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: c87fcc752f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Номер 9, ти от къде знаеш дали брат ти е като сина и? Малко се изхвърляш със сравненията. Но се пролича че на теб ти е неприятно за твоя брат. Е не са всички еднакви.

Вие тука да сте чували за думата - аутизъм? Аутизмът няма нищо общо с мързела. Обогатете си знанията. И ако може, не бъдете тесногръди.

Сега сигурно някой ще ми се ядоса!!!


- silenter -

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 7c1d6196ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   до номер 12 - silenter

Моля?? Ти май не си чувал/а за "аутизъм", въобще имаш ли дори и най-малката идея какво е това и в какво се изразява заболяването??? И не стига, че дрънкаш пълни глупости, ами и се напъваш да си прав/а и не зачиташ никакво мнение! Ами попита ме откъде знам за брат ми - както казах, от описанието на госпожата, всичко съвпада, включително рисуването, книгите, бягането от реалноста в измислен свят и т. н. Мислиш ли, че ако не откривах огромната прилика, щях да си губя времето да пиша?? Аман от професори!

от номер 9

 
  ...

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 12b6e1ec9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Спокойно! Синът ти е в пубертета, хормоните му бушуват много. Изчакай още месец, като проявиш разбиране и не му натяквай, че е завеян и ще пропадне. А ако толкова много се притесняваш - заведи го при специалист, ще му е от полза ;)

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: daa3bf0a75
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Повечето от хората на изкуството са доста завеяни и в доста по- зряла възраст. Ама това не им пречи да са добри в това, с което са се захванали. И те не са болни, различни са. Има и други пословично отвеяни - математици, физици - и те не са болни. Просто са такива каквито са.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 7 месеца
hash: 37d08259a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

30.   Скъпи модератори, благодаря ви че ни предпазвате от грубите лица в анонимното странство. Ще ви помоля благоволително да публикувате мнението ми, благодаря ви :) Загрижен съм за авторката и проблемът и. А искаш и да изложа една неяснота във връзка с мнението на комендар 13. Не се стремя да споря, а само да кажа какво струвами се може да е. С най-добри пожелание, моя милост :)


Драги, Коментар 13. Радвам се че имате мнение по проблематичния въпрос, но имам упасения че авторката би изпитала остра некомфортност, ако се окаже че синът е с аутистични наклонности. Да, разбирам Ви, може и да не е така, но е добре да упомена и тази гледна точка. А уважавам вашето мнение номер 13, но тъй като познавам хора с аутистични заложби, съм склоннен да поставя и тази теза в наличните гледища на въпросите. Така авторката ще има повече от един избор, ще е се чувства по-усведомена :)

Тук ще напиша какво е аутизмът и какви са симптомите му. Бързам внимателно да каза, аутизмът не е болестно състояние, а вид различна гледна точка и светоглед в състоянието на дадено съзнание което се е вгледало детайлно в живота.

Аутизмът е вид състояние, започващо още от детството на индивида. То се проявява в различни спектри на развитие. При някой е усилено, при други слабо проявено. Аутизмът не е физическо заболяване, а психическа самовлъбеност, или проява на преждевременно развитие и зрялост. Това състояние се съпровожда от често от самозатвореност ( изолираност ) от неща обичайни, приемани за нормални отношения. Отделеност от родителите. Желание за често усамотение. Силно развита памет. Нестандартно мислене. На повърхността е съпровождано и от разсеяност, към маловажни според индивида неща и силна концентрираност към други ( приемани за приоритетни ) От аутизъм страдат много деца, като често аутизма изобщо не се е и забелязва, тъй като на този вид състояние на психиката започна да се обръща по-сериозно внимание през иминалото десетилетие. А в България, понеже българите сме доста консервативни, повечето даже и не са се замисляли за тази опция. Попринцип и обективно на аутизма, може и трябва да се гледа като на особен вид мислене ( начин на светоглед и живот ) които не е само вроден, при някой възниква и след продължителна отделеност, отчужденост и дистанциране от разни обекти и обстоятелства. Или при труди периоди на прикрити проблеми и депресивност.


Специално за авторката, ще посоча сайт с описани подробно симптопите за аутизъм. Струва ми се че ако се направи едно сравнение се откриват множество прилики между което сте описала Госпожо Авторке за сина си и описаните симптоми в сайта. http://bg.wikipedia.org/wiki/Аутизъм

Ето няколко сравнения, първо от сайта :)

1) "...несподеляне на интереси или чувства с другите (не посочва интересни неща на другите)"

2) "липса на социално-емоционална обвързаност с другите (неуместно поведение в социални ситуации; липса на емоционални реакции, например утешаване"

3) "занимание с части от обекти или нефункционални елементи от обекти (като колела на детски колички, очи на кукли) или необичаен интерес към аспекти на сетивата: фиксиране към определен мирис, вкус, докосвания"

4) речта липсва или е неразбираема за околните

***

А сега от описанията на вас Госпожо авторке.

"Питам го "чу ли какво казах?". Понякога е чул откъслечно, понякога изобщо не ме е отразил. Рядко реагира... Но чува...
Мислел си, че друго казваме. Често размишлява явно над нещо и на глас казва само част от резултата на мислите си, като липсват примерно, ако учи нещо и изобщо не може да се разбере какво си е мечтал, мислил, витае някъде, направо къса връзката с реалността.
Понякога си мисля, че е творчески разсеян, рисува много добре и е разпилян, типично за творческите натури, но това не ме успокоява трайно.
Иначе с него може да се води разговор като с възрастен, може да изброй много неща от биохимията, да се занимава с това с часове. Рисува много добре, чете бързо. Не е глупав, но според мен му липсва съобразитленост, наблюдателност, реална преценка. Може да рисува цял час, после оставя всичко и ляга да чете, хиляди пъти съм казвала да разчиства след себе си, не та не. Имам чувството, че не може да запомни или не отделя място за това в мозъка си и това е. Но иначе помни неща от преди много време, които аз съм забравила. Чете много литература и енциклопедии, помни невероятни факти, цифри имена, аз не мога да ги запомня, той ги помни!"


Дано съм ви бил полезен.

ПП. Пожелавам ви да намерите общ език със сина ви.

 
  ...
преди: 10 години, 6 месеца
hash: 120866bcd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   Може да е влюбен..

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker