Плаче ми се за "Под игото". - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121550)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Плаче ми се за "Под игото".
преди: 9 години, 10 месеца, прочетена 1876 пъти
Момиче съм, на 12 години.
Още съм прочела едва половината книга, но все пак след като майка ми ми я разказа и схванах общо взето каква е историята, имам чувството че няма да я чета. Беше ми интересно и прочетох края на част втора и цялата част трета. Нямам необходимите думи в речника си, за да опиша тази страхотна, невероятна българска книга написана от Иван Вазов. Четох във разни форуми за книгата и мненията ме потресоха. Имаше хора, които имаха в устата си добри мнения за книгата, но повечето или бяха някакви лигльовци на моята възраст които явно не разбираха нито дума от книгата и казваха, че им се приспивало от нея, или някакви "големи" читатели, изчели всевъзможни книги, ръсещи за книгата такива глупостии... Била боклук, била скучна и не знам какво още. Спрях да чета нататък мненията, защото това много ме разстрои. Отначало и аз си мислех, че ще е скучна и че ще трябва с триста зора да се напъна, но след като питах майка си за някои от думите и всичко ми се изясни, книгата ми стана интересна, на моменти доста забавна. Но краят... Краят е толкова тъжен. Особено за Рада и Огнянов. За мен това беше една истинска любов. Всичките думи в книгата, действията.. дори да не исках и да не мислех, аз си представях всичко все едно е пред очите ми. Но най-тъжно ми стана от последните изречения. Представих си Мунчо, до обезглавения труп на своя герой Руссиян. Как плаче, каква тъга и какъв шок всъщност е за него. Убедена съм, че никой от класа ми няма да е разбрал книгата и няма да почувства това, което аз почувствах докато я четох. Не знам вече защо написах тази история, но наистина постоянно мисля за това и толкова ми се плаче. И като се сетя какво е било по онези времена. Плаче ми се и като се сетя колко деца се "гаврят" с всички български писатели и герои. Ами вашето мнение по книгата какво е? Смятате ли, че си заслужава да влагам толкова мисли в една книга и да ми се плаче толкова много... Нормално ли е?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 10 месеца
hash: 0de2b4eb24
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Мога само да те поздравя, че на тази възраст успяваш да осъзнаеш, колко дълбоки замисли са вложени в тази книга! Да, напълно е нормално да ти се плаче, ако наистина разбираш истинския смисъл на тази книга. Всъщност трябва да ти кажа, че мотивите в "Под игото" са дори по-дълбоко вкоренени, отколкото ти си мислиш.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 03ea8d455c
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   И аз съм като теб, въпреки че не харесвам българска литература. Буквално плаках цял ден като прочетох Крадецът на книги на Маркъс Зюсак. Познавам много такива читатели и е страхотно, че влагаш толкова чувства. От теб може да стане писател. Успех. (:
Момиче, 15

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 1780b0598d
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Не се притеснявай!Това, което изпитваш е нормално за един интелигентен човек, какъвто е явно, че си.Прочети книгата и не се притеснявай от разни тъпи съученици.
След Под Игото ти препоръчвам да прочетеш и Време разделно!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 1780b0598d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Абе моме каква любов, какви Огнянов и Рада бе? Помисли си върху зверствата на турците! Това не ти е любовен роман!

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 81001fd9fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Скъпа, аз книгата я четох за първи път на 12 може би и от тогава съм я чел от корица до корица още 2 пъти през годините и винаги настръхвам целия от тази покъртителна и най-вече истинска история! Това е най-българската книга!

 
  ...


...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 8bf4e4a0d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Виж, мила, хората са различни и съответно и възприемат света по различен начин. За теб това е страхотна книга, за някой друг е скучна, така че не обвинявай хората, че нямат същия вкус като теб. Разбира се, че и аз съм я чела, но да ти кажа много повече ме впечатли "Железния светилник". Не казвам, че "Под игото" е лоша книга, просто не успя да ме докосне така както направи и другата, а иначе и двете се изучават в училище и двете в началото ги четох по задължение. Обаче едната ме грабна и четох и следващите части, които не се изучават в училище, а другата я прочетох защото трябваше. Да има драма и Мунчо ми беше много симпатичен, обаче чак да го преживявам толкова дълбоко... в крайна сметка това е само една измислена история. Да, епохата е била такава-жестока, но по същата логика мога да ревна и че Ричард Лъвското сърце е умрял млад или че Ланселот И Гуинивир така и не се събраха и не бяха щастливи или че историята на Ромео и Жулиета също е трагична. Разбираш ме, нали. На света има много книги и много истории и всичко си зависи от това кой ги чете. Някой книги те грабват, други дори не ги помниш, а трети са ти толкова скучни, че дори не успяваш да ги дочетеш и се чудиш как някой друг ги намира за невероятни. И което е най-забавното с времето вкусовете се променят, ако сега "Под игото" те е впечатлило толкова много, прочети я пак като станеш на 30. Да, сигурно пак ще я харесваш, обаче няма да докосне сърцето ти по същия начин. Защото човек се променя, интересите и възприятията му за света- също. За това не бързай да обвиняваш хората, че не харесват "Под игото" и не смятай, че това автоматично означава, че са глупави, защото може пък ти да не харесаш това, което те четат. И не, не става дума за забавна литература, някои от тях сигурно четат и класика, но на теб примерно книгите на Маркес да ти се видят скучни. Просто всичко е въпрос на вкус и всеки има право на мнение. И нали това е най-хубавото в цялата работа, че никой не е като другия, а всеки е уникален. Иначе щеше да е много скучно.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 899dce6257
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Чети внимателно какво ще ти кажа. Аз обичам да чета, но като ученик, меко казано, ненавиждах литературата. И аз също бях намразил всичките от Вазов през Ботев до Гео Милев. На края вече гледах изобщо да не чета, а само да минавам класа.

Просто образователната ни система е скапана. Първо ти казват "прочети това" в заповедническа форма, после само да не си назубрил даден абзац и се почва едно репчене, обвинения. После се почват едни анализи, ама анализи, като ти кажа, анализи, та анализи. От една дума на автора, вече ми мъкне от 9 кладенеца вода какво искал да каже. Стояли сме по цял месец на един абзац да го анализираме - ЦЯЛ МЕСЕЦ! Ами да ме извиняват даскалите, ама това е не досадно, ами нямам думи да го изразя.

Не може ли вместо да се хващаме за всяка думичка какво аджеба е искал да каже автора и да я нищим по 100 дни, просто да се насладим на хубавата история и емоцията, което ни дава. Да се поднесе някак интересно материала.

Как очакваш дете на 8 да ти анализира с месеци един-единствен проклет абзац? Какво толквоа има да му нищиш, той автора си го, каквото е искал да каже.

Всичките рекорди на игрите на ГСМ-а съм си ги правил в часовете по литература. Просто времето спираше. Седя в часа цял час, поглеждам часовника, а те минали едва 7 мин. Часовникът се прецака, мисля си. Питам съученика си, а той потвърждава часа. Викам си, това не може да е истина, отказвам да го повярвам.

И естествено всички ние бяхме непрокопсаници, понеже не знаем какво е искал да каже авторът. Не че материалът се дъвче с месеци по възможно най-досадния начин.

Трябваха ми 7-8 г. след завършването, за да успея да възвърна желанието си за четене. Просто бях инвалидизиран морално, душевно и психически. Сега вече като ми се чете, взимам си книгата, чета си, наслаждавам се и толкова.

При такова поднасяне на материала няма как децата да обичат литературата. Даже ще я ненавиждат. Но е луд, който яде баницата.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: e457df4516
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Номер 4, ти това ли забеляза. Да, може би аз не съм споменала нищо за турците въпреки че през цялото време изпитвах и си представях каква мъка е било! Нима моментите, в които жестокостта им се е проявявала няма човек, който да не се разстрои? Е извинявай, че просто ми стана мъничко мъчно когато избиха тях двамата, които харесах и избиха всички останали :)

Авторката.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 1780b0598d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Според българския журналист Петър Стойков - Longanlon
Вазов е автор за идиоти

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 2379bfcf17
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ами в ерата на "Отмъстителите": Капитан Америка, Доктора, Спайдърмен и другите измишльотини за идиотчета с наднормено тегло и огромна кофа с омаслени с маргарин пуканки (от ГМО-царевица) пред телевизора, "Под Игото" може би звучи като подигравка със супер-"героите"! Бойчо Огнянов не може да лети, нито с една ръка да взриви хиляди башибозуци и черкези, но затова пък онези времена са били истински, и се е ляла истинска, човешка, червена кръв (а не зелена от зомбита и извънземни). Също така е нямал по 10 живота и не е летял върху ядрена ракета ;)

Приветствам млади хора като тебе и моля те - вземи дочети книгата! Може и филма да гледаш даже. Дано повече млади хора разберат какво всъщност е било "отоманското присъствие" по българските земи, какви са ни вековните връзки с Русия и другите славяни, а не само турско-циганската пропаганда с която ни заливат отвсякъде!

 
  ...

...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: e457df4516
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Чета си историята и съм неуточнила някои неща :/ Ще я дочета разбира се. Интересна ми е. А номер 9 не знам точно какво иска да каже. Че Иван Вазов е писател за идиоти? Това е напълно невярно, по-скоро идиотите са тези, които казват подобни думи. И все пак дори стилът му да не е подходящ за всеки аз харесвам този писател и това е твърдото ми мнение. Не ми е само "Под игото".

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: fc7a12ec46
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Вазов е бил предложен за нобелова награда от свой приятел, швед, който превел няколко негови книги на шведски.
Мненията на някои български критици за творчеството на Вазов, поискани от нобеловия комитет, били отрицателни и затова той не е получил нобелова награда.
Вазов не е написал само Под Игото, има към 20 тома съчинения - романи, повести, есета, стихове.
Препоръчвам на младата дама късите разкази на Вазов,
които може да съпостави с късите разкази на Мопасан, Чехов и О'Хенри.

Y D

 
  ... горе^
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 2379bfcf17
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   №9, ти как мислиш - кое е по-вероятно: всички читатели на Вазов да са идиоти или един-единствен човек - българският журналист Петър Стойков - Longanlon да е идиот?

Когато въпросният журналист създаде нещо по-значимо от Вазов, тогава ще приемем мнението му за релевантно! А до тогава - тра-ла-ла-а, лика нощ, деца!

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: e457df4516
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Напълно подкрепям номер 13. :) Обожавам Иван Вазов.

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 4de1ec805c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Неслучайно Вазов е наричан "Патриарх на българската литература".. :-) Въпреки че аз предпочитам поезията му, не мога да отрека, че и в прозата е ... просто виртуоз. "Под игото" лично на мен ми е скъпа книга, заради Огнянов (разбирайте Левски, който всъщност е прототипа). Аз лично плача (е, силно казано, по-точно се просълзявам) на "Новото гробище над Сливница", а настръхвам докато чета "Опълченците на Шипка". Това е от мен, пожелавам ти приятно дочитане на тази страхотна книга! :-)

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: c7e2122e07
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Мило дете, аз съм 10 години по-голяма от теб и само мога да се радвам, че си толкова прозорлива, ученолюбива. Любовта към четенето и книгите е нещо, което много малко деца притежават в днешно време, поздравявам те. Много е важно да вникваш със сърце и душа в написаното, докато четеш. Не спирай да се развиваш, да четеш нови и нови произведения, от книгите човек може много да научи. Бъди благословена!

 
  ...
преди: 9 години, 10 месеца
hash: 3d871c9b3b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Аз съм я чела някъде 5-6 клас и сега ми предстои да я прочета пак, за да си я припомня за матурата. От тогава нямам много спомени как ми е въздействала, но помня, че накрая се бях разплакала

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker