Съвестта ми не ме оставя на мира - крадла ли съм? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121375)
 Любов и изневяра (29752)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6481)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18575)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Съвестта ми не ме оставя на мира - крадла ли съм?
преди: 9 години, 3 месеца, прочетена 1520 пъти
Преди около месец с една приятелка бяхме излизали на кафе и после влязохме в един магазин за козметика. Тя си хареса една пила за нокти, която беше около 2 лева, но тя вече беше изхарчила своите пари и за това аз и я купих, като се разбрахме да ми върне парите, просто на знаем и ги давам. Ама мина цял месец и тя не ми връща парите. Аз я помолих и тя каза, че била забравила и, че ще ми ги даде на следващия ден. В следващите дни пак не ми ги върна и пак се държа така сякаш нищо не съм и казала. Аз си помислих, че тя много добре си спомня, но просто се прави на щура и, ако мине номера-мине.
Не мисля, че два лева са проблем за нея, баща и е международен шофьор и всеки ден ми се фука с новите и обувки, дънки, телефони и не знам какво още. Днес ми беше скучно и и звъннах да дойде у нас, защото навън са затрупани пътищата със сняг и не може да излезем на вън. Когато и звъннах да дойде нямах никакви намерения да правя това, което в действителност направих и сега съжалявам. Тя дойде, пихме кола и тя каза, че отива до тоалетната. Аз останах сама в стаята си и в този момент забелязах портмонето и, което леко се подаваше от разкопчаната и чанта. Без да мисля го взех, бръкнах вътре и там имаше доста банкноти от по 2 и 5 лева и много стотинки. Взех си двата лева обратно и мушнах портмонето точно както беше сложено. Не съм пипнала нито стотинка повече, отколкото тя ми дължеше. Тя дойде и си пуснахме някакъв филм. После си тръгна, но сега се притеснявам, че ще може да забележи, че и липсват пари и ще се сети, че съм аз. А ние учим в един клас и стоим на един чин, няма да понеса срама да ме мисли за крадла, макар и да не ми го признава. Същата вечер дълго не заспах, защото си мислех какво съм направила и започнах да съжалявам. Почувствах се, като най-голямата крадла и джипчийка. Днес не сме се чували по телефона, неделя е, но пак го мисля. Сега някой ще вземе да каже "Е ти пък за два лева бива ли така да се излагаш? " Ами майка ми блъска като вол и се прибира на четири крака от работа от умора, а баща ми е с инвалидна пенсия 3-та група. Трудно се оправяме, за това ценя джобните си, когато ми ги дават, защото не винаги остават пари да ми дадат, като се платят всички сметки. Сега не знам какво да правя и в понеделник, когато се чакаме на една пресечка, за да заминаваме заедно на училище не знам какво да си мисля, дали е забелязала, дали ме мисли за крадла... просто много се притеснявам, някой може ли да ме посъветва какво да правя в този момент?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 3 месеца
hash: 0655d29dd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Да, крадла си един вид, защото тя не ти е дала парите, но те разбирам - яд те е било, че трябва да просиш за дадени пари.
Радвай се обаче, че си си зела урок на младини, защото има хора, които стават порачители на подобни на твоята приятелка хора и плащат цял живот чужди заеми или дават пари на заем, които никога не си получават (ХИЛЯДИ, НЕ ДВА ЛЕВА).
И на мен ми се е случвало да не ми връщат пари, но аз съм се дистанцирала от тези хора. Като възрастна не давам никому пари нито на заем, нито като поръчител, макар че сестра ми например има много по-малко пари от мен. Наш братовчед си купи апартамент и му трябваха пари за мебели - даде му сестра ми. Ще си ги получи НЯКОГА парите, но няма да мине без просене, а тя е прекалено горд човек.
Интересното е, че с мен братовчед ми се държи сърдечно и няма проблеми, но сестра ми спря да кани вече и да ? се обаждат, защото явно всеки път се сещат за парите, които ? дължат.
Извод - не давай никому пари на заем. Не си правиш услуга... и НЕ КРАДИ, защото се мъчиш след това. Не си заслужава просто

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 144f17068e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не сее притеснявай щом тя не ти ги е върнала а се е правила на ударена разбира се че ти ще си ги вземеш това не е кражба а просто си взела твои пари които тя ти е дължала :)

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 3a09a2eb35
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Еми, разбирам ти положението и аз съм в лошо финансово положение, а приятелките ми не са. Но и при тях се случва да са си изхарчили парите и аз да им давам на заем. Според мен 2 лева няма да ти оправят живота, че чак да посегнеш да откраднеш от приятелката си независимо дали ти ги е дължала. Аз съм на почти 16 години и ми дават по 2-3 лева на ден, ако искам да си купя нещо събирам месец-два или, ако ще ходя на рожден ден - същата работа. По-добре не прави повече така, и без това щеше да изхарчиш тея 2 лева за нещо ненужно. Не се притеснявай, просто гледай да не се повтаря. :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 7d51adbcae
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не си крадла. Просто си взе това, което ти се полагаше.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 260d2f66c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   По-добре да си ги вземеш сама, а не да се прави все едно не трябва да връща нищо.
Познавам подобни индивиди - искат да взимат и да не дават.
Когато някой те попита "Имаш ли 2 лева?", казваш "нямам пари".

 
  ...


...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: f772567593
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Проблемът на приятелката ти не е финансов, а психологически. Просто на някои хора такива са им разбирането и светоусещането, че и стотинка не могат да дадат от себе си (дори и да не е тяхна и да я дължат).
Дали ще забележи или не - малко вероятно. Ти знаеш ли колко пари имаш в себе си до стотинка? Човек помни само долу-горе с какви суми разполага. А и както казахме - няма финансови проблем, та да си прави сметката до стотинка.

Имаше една много интересна басня от историите за Хитър Петър, където владиката паднал в един вир и понеже не можел да плува започнал да се дави. На брега стои Настрадин жоджа и му вика: "Дядо попе, дай ръка да те измъкна! Давай ръка ще се удавиш!", а оная само размахва ръце и вика: "Помощ!". Видял ги Хитър Петър, приближил се и казал: "Не така, Настрадин ходжа! Виж как става работата...", протегнал кривака си към владиката и му рекъл: "ДРЪЖ, ВЗЕМИ, дядо попе, тази тояга!". Оня мигом се вкопчил, изтеглили го двамата на брега та му спасили живота.

Та и твоята "приятелка" така - казвай й "вземи!", никога "дай!" :)

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: b9bc623243
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не си крадла, просто си се издразнила от факта че приятелката ти не си спазва уговорката да ти върне парите пре положение че има възможност. Когато даден човек няма достатъчно пари се учи да цени и малкото.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 53040d2bb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Най-кофти става когато човек сам започне да раздава правосъдие.

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 7d51adbcae
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   До номер 3: Откъде знаеш, че Авторката щеше да ги изхарчи за нещо ненужно??
Авторке, имала си пълното прави да си ги вземеш парите обратно. Баща ми (който трудно си намира работа) така се забатачи с 1000 лв. И още чака да му ги върнат (5 години). :/ Изгубена кауза -, -.
НЕ ДАВАЙ ПАРИ НАЗАЕМ НА ПО-БОГАТИ ОТ ТЕБ!
И аз съм го правила.. много рядко връщат.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: a2024f555e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Не си крадла, но не се прави така, и ти самата го осъзнаваш. Похвално е, че имаш съвест, опитай се да я съхраниш.
Следващия път когато някой ти дължи нещо - пари, услуга, съвет или каквото и да е (материално или не), отстоявай правата си и се научи да разрешаваш смело проблема.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker