Синдром на дефицит на вниманието - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121569)
 Любов и изневяра (29810)
 Секс и интимност (14410)
 Тинейджърски (21918)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1741)
 Други (18623)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Синдром на дефицит на вниманието
преди: 8 години, 9 месеца, прочетена 1549 пъти
Имам много уроци, подготвям се за Кандидатстудентски изпити, и се налага да мина много голям материал, а изпитите са 2016. Проблема е че не мога да се концентирам да уча. Ходя на частни уроци, всяка седмица имам средно около 5 урока да науча. Умен съм, много бързо научавам нещата, ако седна някъде за час и половина съм научил 1 урок. Всичко перфектно, по един урок на ден и даже и свободно време имам нали? Но не става така. Нямам концентрацията да седна да ги науча. Сядам, научавам половин страница за около 15 минути и вече просто няма нещо което да ме задържи. Ставам или да гледам някой филм, или да ям и повече обикновенно не сядам или ако го направя пак за около 15 минути. Обикновено последните 2 дни научавам 90% от материала за седмицата. На всичкото от горе учителката ми не е кой знае колко строга и ако не съм научил нещо мога да се извиня, което ми дава още една въсзможност да не науча всичко. И обикновенно отивам само с половината материал подготвен което е много лошо за мен защото започнах уроци късно и съм много назад с материала.
Предполагам няма да ме разберете. Ще кажете как така не можеш да седнеш и да си кажеш че трябва да го научиш. Не мога, дори когато се задържа да уча по дълго време, на всеки 5-10 минути "отлитам" на някъде и се осъзнавам 10 минути по късно че изобщо не уча ами мисля за нещо друго. Сериозно се замислям дали е възможно да имам Синдром на дефицит на вниманието. Но не си спомням като по малък да съм бил такъв. Да не говорим че синдрома обикновенно върви с хиперактивност което изобщо не е случая с мен, а съм по скоро спокоен тип човек.

Като сметна времето което ми е нужно да науча една страница примерно, излиза че всичко може да се научи за отрицателно време, но като седна просто не мога.

Случи се веднъж в който имах много уроци на веднъж и нямах възможност да се извиня защото учителката излизаше извън града а беше точно преди ваканцията и нямаше как да ги науча за следващия път. Събра ми се много голям материал в последния ден и общо взето целият ден съм учил. Но в това време над 50% е било в просто седене и гледане над учебника без да уча. Просто мисля за нещо. Уроците определено бяха много, но дори с почивките повече от 4-5 часа едва ли щеше да ми отнеме, а аз го влачих от сутринта до вечерта. Помогнете защото много искам да го променя това. Имам голям потенциал всички ми го казват и аз самия го виждам, много помня, много знам, буквално междучасията преди контролно минавам целия материал и изкарвам 6, но просто проклетата концентрация ме разбива. Предложете нещо каквото и да е. Все ще е от полза.


Много се надявам модераторите да публикуват темата защото е много важно за мен. Благодаря ви много

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 9 месеца
hash: 9524557413
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Трябва ти повече воля. Аз учих със същото време като теб - е не мога да кажа, че бях по - умен от останалите и дори се чудех, как може останалите да го запомнят веднага в час, а аз трябваше да чета 1 страница половин час. После си имах стратегия в която запаметявах материала за дълго.
Уроците са скучни и е нормално да мислиш за други неща и да не искаш дори да ги погледнеш и това при положение, че като спокоен човек нямаш чак толкова грижи. Но няма как сядаш, отплесваш се, но продължаваш, стоиш докато не го научиш. Не ти се занимава никак, но трябва да проявиш по - скоро инат, да си наложиш, че сега ще правиш именно това. С времето става по - лесно.
За държавният изпит - учих по 14 часа на ден. В продължение на три месеца. Ето такава воля имам.
Да ти кажа, после от уроците едва ли ще ти остане нещо. Не го вярвам. Но волята която проявих тогава - се изразява и до днес.
Сега имам работа в която - малко хора ще издържат на това темпо. Аз се измарях след 3 - ят час. А трябва да работя 8. Обаче тази воля, направо безумен инат - ме тласкат и издържам до 8 - ят час. Но както и при ученето и тук с времето става по - лесно.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 6b56fd8064
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Нямаш никакъв синдром, 80% от тийнейджърите са така, че и до доста по-късна възраст. Това е неопитомено внимание. Няма друг начин да се справиш с това освен съзнателно да си поставиш за цел да правиш това, което искаш да правиш. Решил си да учиш - ами почваш да учиш. Като се разсееш с нещо, осъзнаваш се и пак почваш да учиш. После пак се разсейваш и пак почваш. Лека по-лека ще видиш, че все по-малко ще се разсейваш и ще можеш да се концентрираш повече върху ученето или върху каквото си решил. Самоконтрол му е майката.

Иначе ADHD е резултат от силно наситеният ни живот. От милионите години, през които човек е съществувал, едва в последните стотина бива бомбардиран от всевъзможна информация от всеки ъгъл. То не са реклами, филми, анимации, разни зарибяващи нещица, играчици, все по-лъскави продукти, не знам си какво си.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: b6048944ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Благодаря за хубавите съвети. Радвам се че отговорихте сериозно, а не с цел да ме оплюете.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: c28026f1d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Мога единствено да ти препоръчам лекарството Модафинил(Modalert, Modvigil няколко марки са).

Води се психостимулант, който подсилва концентрацията. Може да го пробваш, лично на мен май не ми подейства, защото има и такъв вариант, ако намериш откъде да го купиш. и имаш излишни пари, пробвай.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: cf046a350f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Опитай се да се настроиш, че това което го учиш е нещо супер интересно.

<тука ся ще философствам малко;р>
Е да, това е доста трудно постижимо, защото според мен психически те притиска факта, че родителите ти, а може би и други хора са с големи очаквания към теб.
Това може би е към 90% при младите хора днес.
Много дълго мога да пиша на тази тема.
Аз самата още не съм намерила универсално решение на този супер голям проблем при нас - да и аз съм засегната.

Това с концетрацията на мен постепенно започна да ми става проблем още 4-5 клас някъде, но постепенно.
После в гимназията много зле бях, само математиката и английския ми бяха лесни, че там със зубрене не става - или ти идва или не ти идва. А другите предмети ми бяха мега ад, щото просто тези изречения след изречения супер много ме затормозяваха. И някак просто не ме вълнуваха тогава тези неща.

Но сега, няколко години по - късно мисля, че бих се справила, ако хвана литература, история.
Кви анализи бих опънала за всичките там бг класици и другите.. и гръцки митологии итн итн и то с този \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"засукания\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" изказ, както му казвах, е нали както се изисква за дискутиране на лит. творби. Ама тогава едвам 4-5 изречения докарвах - ми не ме вълнуваха, не ми бяха интересни.
Смисъл, сега чета за кеф, интересно ми е, никой не ми дава зор и така.

А уроците какво - по 2-3-4 странички бяха - все едно малко по - дълга статийка в нета :) -ама ела ми го кажи това преди няколко години и как щях да ти отвърна - да бе да супер дълги са и гадни 1 изр. не мога да запомня итн итн..
Трябва учебната система тотално да се промени. Ама тва е много дълга тема, а може би и ти си я мислил де.
И май чак нашите набори ще я направим тази промяна както трябва.
И ние като родители един ден не трябва така да задушаваме и притискаме психически децата си, ако се решим да имаме такива.

Иначе мен сега проблема ми е, че тогава ме хвана и депресията и още не ме е пуснала и така.. но както и да е ся сме в твойта тема.
Та проблема както казах е психическото притискане от родителите - как всичко трябва да става в някви графици, до еди колко си години и очаквания и още очаквания.. за напред във времето..

.. и аз така колко съм бляла в тавана с учебник пред мен, ма и нямаше кой да ме надъхва, смисъл околко мен хората или тотално се бяха отказали от учене, или и те като мен/нас се чувстваха, или някои просто бяха като номер едно.
Странно защо не се бях сетила да се оплача някъде в нета.. еий чак ме е яд са малко :))

А хора като номер едно евала им, но не всеки му е по силата да проявява упоритост по такъв начин.
Той като професионален спортист направо с тези си качества.
Ако бях като номер едно сигурно родителите ми щяха да са идеално удовлетворени от мен. Всеки родител би се гордял с дете с качествата на номер едно - упоритост, налагане на инат.. Но много хора не сме така устроени просто.

Гадното е, че хора като номер едно не могат/ не искат да проявят разбиране към нас. На мен лично ми трябва пълно спокойствие за да върша нещо както трябва, смисъл да стане първо качество. Не мога да действам за време.

Аз не мога да уча насила. А и винаги съм смятала, че не трябва да се учи насила.
Към науката, а и към каквото и да е четиво трябва да се подхожда най - първо с желание и със любопитство.

Част от теб на момнети губи желание.
Може би поради нещата, които аз изписах, може би за други неща - ти си знаеш.
Опитай се да си спомниш защо си си го избрал това да го учиш.
Намери начин да предизвикаш, да запалиш любопитство в себе си към тази наука.
Защото всъщност това трябва да е причината да се учи някво нещо и по естествен път тогава ще се стигне до успехи.
А преди време си е било така, но просто с годините образователната система и изобщо идеята за образование, а от там и нагласата на учащите са се извратили!

И на нас сега ни е зор.
И вече спирам да пиша, че ше почна да се повтарям с това, дето вече писах по - горе.
А и много дълго стана и ако все пак ме четеш до тука сигурно се измори, за което сори.

Любопитство и любов към науката ти желая и спокойствие.
Ай, успехи.

 
  ...


...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: cc47c284a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   до Админите:
ще махнете ли двата реда наклонени черти на номер5-коментара ми, че снощи явно много сънена съм била,
а заради тях разположението на редовете се вижда лошо.
Благодаря.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: b947c11359
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   И аз съм така. Всички отвсякъде ми повтарят, че съм много умна и мога бързо и лесно да си уча уроците. Ама не мога да се съсредоточа. това нещо за Синдрома на дефицит на вниманието и на мен ми е минавало през главата (Рик Риърдън е виновен за това! (не че се оплаквам обожавам книгите му)) Аз обаче хиперактивността си я имам и се чудя дали наистина не го имам. (или както по-горе казаха всички тинейджъри са така. ) Родителите ми са ми викали толкова много. Просто не мога да се спря на едно място. Винаги се движа или шавам някъде. Като бях по-малка искаха да обсъждаме нещо сериозно и аз си докопах един гребен и си го въртя в ръцете и ги слушам ама те смятат че си играя с гребена и ми се развикаха. Вече си нося едно камъче обсидиан навсякъде с мен и си играя с него.
Аз от опит казвам, че като си поставиш за цел да научиш нещо ще успееш.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 0f385ee1b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Мога да ти кажа само едно: Не е тук мястото, където могат да ти отговорят на въпроса!

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 9c28a610b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Нямам си на представа колко са трудни изпитите ти, само 6-ти клас съм, но и аз съм един разсейващ се от хиляда и петстотин работи.

Напоследък правя това:
взимам една тетрадка, учебника, по който трябва да уча, химикал и започвам да уча.
Чета малко и като усетя, че не мога да издържа да се концентрирам повече взима тетрадката и химикала и пиша това, което съм запомнил. Ставам и правя нещо, което при мен отнема по 10 минути максимум. После се връща и започвам да правя същото, чета, пиша, ставам, чета, пиша, ставам...

Опитай това, на мен всъщност малко започва да ми помага! ;)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker