На път към анорексията - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121341)
 Любов и изневяра (29746)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18564)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

На път към анорексията
преди: 8 години, 8 месеца, прочетена 1646 пъти
Здравейте, аз се казвам Лидия. За възрастта си (13г. ) и височината си (1, 58м. ), смятам, че тежа нормалните 42кг. Аз постоянно си хапвам. Ям от всичко по малко. Ям доста плодове и зеленчуци, но не се лишавам и от пици, пържени картофки и др.
Проблемът ми е вече, че трябва да си хапвам без компания. С това имам впредвид, че преди ходихме до училищната лафка с моята най-добра приятелка - Радостина. Преди година си ядеше нормално и беше 48кг. (Даже малко над нормата, защото беше висока 1, 54м. ). Но както и да го гледаме, беше в пъти по-добре от сега. Напоследък не знам какво я прихвана, но започна да не яде нищо. Всички забелязаха, че много е отслабнала, даже аз бях последната, която го забеляза, защото бяхме заедно всеки ден.
Ради се влушаваше. Лъжеше майка си, че яде в училището. Никога нищо не си купуваше, а и в тях нищо не ядеше. Един път майка и беше направила две палачинки и тя ме накара да изям и нейната. Много се зарадвах, когато един път ми предложи да отидем до закусвалнята за тостери, но се оказа, че го е предложила, само за да снима моя тостер и да го покаже на майка си,
че "уж" е яла.
Всички започнаха да говорят на мен, понеже съм и НДП, да и обясня, че така не е хубаво. Баба и, вуйчо и, класната ни учителка, съученичката ни Дея и дори и моите родители, защото само мен щяла да послуша. Ама, сериозно, спят ли родителите на това дете? Мама щеше да говори с тях, но се отказа и остави учителката да си поговори с майка и. Така и не разбрах какво е станало, но нямаше ефект.
На всичкото отгоре Ради продължава да се мисли за дебела и да се превзема, правейки упражнения за отслабване всяко междучасие и в час по ФВС. Това не вещае нищо добро, защото така идва анорексията. С мама си говорехме, че това момиче вече няма никаква енергия. Едвам си носи чантата и от най-бързо тичащата, стана най-бавната. Едвам говори, има болнав вид и прилича на скелет. Почти се прегърби вече, тялото и се обезформи. Стана толкова нервна, реве без причина, вика по всички, включително и по мен. Да я бутнеш, ще падне.
Тате е много загрижен за нея, веднъж и каза да стъпи на кантара и тя, просто ей така, се разрева. Тате и поговори малко и тя, макар и трудно, се съгласи. От тогава разбрах, че трябва по-често да и се говори, въпреки, че всеки, който и говори, я дразни. Качи се на кантара и... О, Боже мой! 30 кг.! Че братовчедка ми, която е на 7, тежи толкова! Ето защо нямала енергия!
Това беше преди седем дни, а сега ми се струва още по-слаба. Та Ради нищо не яде! Ще се разболее много скоро, ако вече не е и болна. Реших да говоря с нея, дори и да ми се разсърди, защото здравето и ми е по-важно от всичко и не е нормално за 13г. момиче да отслабне с почти 20кг. за по-малко от година, при положение, че нямаше никаква нужда. Вече е повече от ясно, че ще говоря с нея, но ми кажете как да подходя, за да не ми се разсърди или поне да ме послуша, защото не взема думите на никого насериозно. Не искам да звуча като някой професор, а като загрижена приятелка.
Ще помоля модераторите да публикуват историята ми, защото здравето на най-добрата ми приятелка, която обичам безкрайно, ми е много важно! Моля ви, пишете коментари с полезни мнения, защото не толерирам хейтъри и дължа живота си на помогналите ми.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 8 месеца
hash: fb3cacb3cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами внимавай и ти да не свършиш като приятелката си Ради, храни се здравословно и пълноценно, не се лишавай от нищо, ако имаш средства. А относно нейното заболяване, мисля, че тя има т. нар. "Изкривена представа за себе си" и за външния си вид, мисли се за дебела, а не е. Трудно е да се обясни, може би тя си внушава от страх, че ще надебелее, а не, че е дебела, има си научно наименование.. Тя вече е в напреднал стадий на анорексия и трябва да й се помогне спешно, ако не и да се заведе на болница. Ще ти дам един съвет:колкото повече я закачате, толкова повече ще се затваря в себе си и няма да ви слуша. Оставете я намира и ще видите как рано или късно, сама ще дотърчи до хладилника да си вземе нещо. Ще е глупост, ако умре от комплекси.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: a9bccb8b17
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   мерките ти са нормални за 1. 58 виочина е нормално до 50 килограма - поне така мисля 42 са ти добре иначе. Не е лошо.
Сестра ми и тя беше така като теб и все се оплакваше че е слаба.
На твоите години аз бях 1. 73 висок а бях кльощав - тоест 55 кила а сега съм 81 така че не се притеснявай.
Миро - 22 г

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: c6632a7fe0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Поговори с майката на твоята приятелка и запишете час за психолог. Това не е нормално!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 563279e9e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Хей, много бих искала да помогна, защото знам какво е да си в такова състояние. Ти като нейна приятелка, може да и говориш, но тя трябва да се справи сама с това, в краен случай да посещава психолог. Поговори все пак с нея, обясни и че е само на 13 и не е нормално да се занимава с такива неща, които съсипват здравето и, а трябва да си гледа уроците. Потърси в интернет за анорексички и как са се променили след тази болест. Аз лично в момента съм в такова състояние и то след отслабване с 10 килограма, което не ми трябваше, но го осъзнах късно. Кажи и че ще стане даже грозна, ако продължава да гладува, косата става все по-тънка, няма да може да си оформи маникюр, защото ноктите се чупят, ще и намалее менструацията и накрая ще спре и един ден просто ще съжалява, защото това бавно убива. Знам какво е, даже аз си докарах сериозни здравословни проблеми от това нещо и това гладуване, защото постоянно ми се вие свят, нямам никаква енергия и просто е ужасно. Помогни и да се осъзнае, ако трябва двете заедно отидете на психолог, за да и обяснят, че това не е начина. Тези снимки из интернет на някакви дето са със супер стегнати тела не трябва да и бъдат модел за подръжание. Аз лично като изляза на улицата само хора с наднормено тегло виждам, а те какво да кажат? Продължават да си ядат, харесвани са и изобщо не им пука. Наистина ще си съсипе здравето, ако продължава така, което изобщо не е нормално. Ако искаш повече подробности как да и помогнеш или тя се навие да поговори с някого за това, остави си имейл в коментарите, за да ти пиша. Мога и на нея да помогна, защото съм го преживяла и знам какво е да си в такова положение.

 
  ...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 326c86946c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Здравей, Лидия! Попаднах на твоя въпрос и наистина положението в което е изпаднала твоята приятелка е много сериозно и трябва да се отдели специално внимание, защото живота и е в опасност. Не искам да звуча като "много знаещ професор", но наистина искам да помогна въпреки, че съм само на 13. Ако продължава да се мисли за дебела, (извинявам се за израза! ) тя се нуждае от психолог, защото това са признаци на анорексия, а това е сериозно психологическо заболяване. Това с което ти можеш да и помогнеш е да я подкрепиш и да разговаряш с нея. Ако наистина е много нервна, не я нападай веднага с въпросите, ами смекчи малко обстоятелствата, като например я поканиш да излезете заедно някъде, да отидете на кино например, или просто я покани на гости, важното е да се забавлявате, ако забележеш, че през цялото време е замислена, тъжна, огрижена, я попитай деликатно има ли нещо, нещо тревожи ли я, ще бъде много добре ако се съгласи да ти сподели какво я тревожи, защото за да започне да гладува и да отслабва, има някаква причина например някой я тормози, като я е обиждал, че е дебела, тоест създава и комплекси за малоценост! Ти я изслушай докрай, подкрепи я и след това сподели своите притеснения свързани с нея. Важно е да наблюдаваш нейните реакции, и да разбереж кога какво да кажеш и кога да си замълчиш, главното е да разбереш причината, тя да не яде и да се мисли за пълна, и тя да разбере, че има подкрепа в твое лице и, че ти се притесняваш за нея и искаш да и помогнеш! Но, ако тя откаже да ти сподели каквото и да е, ти не я притискай повече и просто и кажи, че се притесняваш за нея, а ако ти отговори, че е добре, и кажи, че не изглежда така - ако тя реши да ти сподели е добре, но ако отново откаже и се разтрои я прегърни и кажи, че просто се притесняваш за нея! Ако има нещо притеснително потърси съдействието на нейната майка, твоят баща, учители (ако проблема идва от училище). Сподели какво ти е казала и ги помоли да направят нещо с което да и помогнат, защото тя наистина има някакъв психически проблем. Ако тя те е помолила да не казваш на никого, я попитай, защо да не казваш, може да има някакви проблеми в семейството все пак сме в пубертета и имаме от време на време някоя разправия в семейството (Поне аз съм така! Разбира се не говоря за нещо сериозно! ), но въпреки това ти пак сподели с възрастен, а ако решиш да споделиш с майка и, я помоли да не казва, че ти си и казала и да бъде внимателна с нея (приятелката ти), да поговори с нея, но да не издава по-някакъв начин, че ти си и казала. Знам, че звучи като нещо лошо, но истината е че майка и трябва да знае, тя най-добре ще и помогне, а и разбира се ти не трябва да губиш нейното доверие, но дори тя да разбере и да ти бъде ядосана, щом осъзнае, че си го напаравила за нейно добро, ще ти прости.
Надявам се, че съм успяла поне малко да помогна! Наистина искам твоята приятелка да се оправи! Успех!

 
  ...


...
преди: 8 години, 8 месеца
hash: 75bb9dfb5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Техните трябва да я закарат при психолог, който се занимава с хранителни разстройства

 
  ... горе^
преди: 8 години, 8 месеца
hash: eba9f4c2bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Мила, ти си наистина добра приятелка и се надявам тя да се вслуша в думите ти, но така както описваш нещата, май приятелката ти се нуждае от специализирана помощ (психолог). Ужасно важно е да кажеш и на родителите и (слепи ли са, че не виждат какво се случва с детето им? ! ). Проблемът е сериозен и ти колкото и да искаш да помогнеш не можеш да направиш много. Приятелката ти се нуждае от компетентна помощ и колкото по-скоро я получи, толкова по-голям е шансът да се оправи. Преди години сестра ми беше тръгнала по този път и знам колко е трудно, но с много търпение, любов и консултации с психолог нещата се оправиха. Нейна съученичка обаче нямаше този късмет и накрая беше толкова зле, че ходеше на училище с инвалидна количка! Не знам какво е станало по-нататък с това момиче, надявам се да се е оправила, но беше наистина плашещо! За това говори с родителите и веднага!

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 459bc5ca56
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Е авторке кажи дали приятелката ти се оправи.

 
  ...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: a59b806260
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не, за съжаление става по-зле! До нея съм, постоянно и говоря, но тя вече е за доктор... Не иска да ме послуша и веднага реве, щом и заговоря това... Вече тежи 26 кг. Тя вреди на себе си, но убива и мен по този начин... Непременно трябва да я накарам да отиде на лекар!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 459bc5ca56
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Как е жива като е 26 кг. Направо не ми се вярва

 
  ...

...
преди: 8 години, 4 месеца
hash: 3f41b6c6c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Говори с родителите й, с учителите, заведете я при лекар. Ако трябва затворете я някъде и я нахранете насила. Лошото е, че стомахът й се е свил и ще я боли, когато яде пак. Тя е само на 13 и може да не се развие нормално и след време да не може да има деца заради сегашното си поведение. Ако трябва, обясни й, че имаш някакви много диетични протеинови блокчета и от тях се отслабва ужасно много. Купи някакви от по-неизвестна марка и й кажи, че цяла седмица си яла такива и си отслабнала. Не й предлагай да яде от тях, само й кажи, че са много хубави и са ти ги донесли от чужбина. Даже демонстративно изяж едно от тях пред нея. Така може да се подлъже и да хапне и тя. Не е кой знае какво, но е по-добре от нищо. Това момиче си съсипва здравето, но ти не можеш да й помогнеш, докато тя самата не проумее, че има проблем. Заведете я на психолог или дори на психиатър, но не оставяйте едно дете да си отиде от този свят заради неядене :(

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 66affffab4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   До №12: Опитваме се да я заведем на лекар, но тя реве и не иска! Опитваме се да я накраме, но тя подскача, тръшка се, майка и също реве... Просто не знам, главата ми ще се пръсне! Не искам да я загубя!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 44736a48b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Първоначално като прочетох ми се стори, че момичето има болемия, но докато стигна до края и особено като видях 26 кг стана ясно, че тук работата е по-сериозна или направо си е анорексия. Добре тя е на 12 години хванете я 4-5 човека и я вкарайте в болницата да я сложат на системи ако трябва и я вържете..

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 628c8e239f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Прочетох доста глупости... Приятелката ти развива Анорексия. Това е. Поколенито все повече страда от болести като Булимия и Анорексия. Защо ли? За всичко е виновна средата, която ни обхваща. Човек се комплексира от моделите по списанията и слабите си съученици, започва да му писва от обидите за килограмите му и накрая се самообвинява. Иска да отслабне възможно най-бързо, колкота повече отслабва, толкова по-дебел се чувства. Мисли само за това как няма да яде и как ще отслабне. От къде знам ли? Бях на ръба на Анорексията. Обиждаха ме, че съм дебела. Гледах слабите си и стройни съученички и исках да съм като тях. Едно момиче, което чрез глад е отслабнало с 20 килограма ме "вдъхнови" да започна безумна диета. Обвинявах се и се чувствах отвратително, когато се изкушавах и си хапвах нещо по-каларично. Стараех се да ям възможно най-малко, колкото да се поддържам жива. Успявах да устоя, когато накой ми предлагаше храна. Главата ми постоянно беше замаяна, имах чувството, че ако стана от стола ще припадна. Чувствах се безсилна, изморена и отегчена от... живота. Майка ми видимо се притесняваше за мен. Но аз мислех, че не отслабвам, а си стоя на същите килограми. И така след около 3 месеца осъзнах, че сама се убивам малко по малко. Че мога да осакатя подрастващия си организъм за цял живот. Приятелката ти има нужда от психолог. Това е. Но единствения, който може да я измъкне от ситуацията, в която е, е самата тя. Преди да завладее тялото ти, Анорексията обхваща мозъка ти, контролира те. Психолог и постепенно захранване. Имайте търпение, но дори да ви казва, че е започнала да се храни я наблюдавайте. Успех!

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 459bc5ca56
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Как е приятелката ти

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker