Май няма смисъл да си добър - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121537)
 Любов и изневяра (29800)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9621)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18607)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Тинейджърски

Май няма смисъл да си добър
преди: 8 години, 6 месеца, прочетена 1249 пъти
Да ви кажа честно, нищо хубаво не съм видял от добрините които съм сторил. А аз тези добрини не съм ги вършил, очаквайки някакво възнаграждение или благодарност. Даже вече ме навежда над мисълта, че ми играе лош номер добрината и съм решил, че повече няма да съм толкова услужлив и загрижен за околните. Това не означава, че ще отида в другата крайност да бъда лош, разбира се. Просто добротата в днешно време е недооценена и бива незабелязана от много хора. Буквално израза - направи добро изяж лайно, което без извинение го казвам и доскоро смятах, че не е така.

Прост пример е учителят ми по немски, който винаги помага, супер точен човек е, върши работата на някой друг винаги и е готов да подаде ръка. Дори върши извънкласни дейности като организиране на фестове, концерти и пиеси без да получава допълнителни бонуси към заплатата си. Уви много хора му се смеят, че не си е намерил жена и че е бил луд.

Просто исках да споделя, въпреки че доста опит ми предстои да натрупам и да изградя мнение.

M. 16

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 6 месеца
hash: fad08c1beb
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Виж, ти бъркаш добротата със слабостта.
И да - в днешното общество е много голям натискът да постигаш нещо реално в материален, личен план. Учителят ти по немски най-вероятно просто е самотен и няма живот извън училището - не ги прави нещата от доброта, а преди всичко заради себе си.
Ти бъди добър, но не бъди будала. Има една приказка - направи 1000 добро и 1 път зло и ще се запомни само последното.
Лошото е, че когато само помагаш ти отнемаш отговорността на хората към собствения им живот и в един момент си будалата, защото очакванията толкова порастват, че не можеш да ги задоволиш такива хора.
Представи си сега, че си примиер на България и обещаеш на всички хора удвояване на доходите като дойдеш на власт - ти си идеалист, ти действително вярваш в своето обещание. Идваш на власт и заварваш празната каса на едно непродуктивно общество, но няма как - хората очакват двойните си заплати и пенсии и... няма как - ще помага пресата за пари. В началото всичко върви добре - пенсионерите взимат двойни пенсии, учители, лекари, майки са доволни, но изведнъж и останалите искат по-високи заплати, работодателите вдигат цените, за да ги платят и хоп - с многото пари хората си купуват по-малко стоки от пари и пак са недоволни - искат по-високи заплати. Какво да се прави - пак печаташ пари, защото отдавна на твоята държава никой не дава кредити, намират се хора в обкръжението ти да ти кажат, че това е правилния път и сами нощем тайно пускат пресата за пари... но самите те отдавна са взели кредити и са си обърнали парите в долари или злато....
Сам знаеш какво става - хиперинфлация, 1 лв. станал 1000 лв, 1 долар струва 3500 лв., тайно твоите министри са продали житото и цялата храна на държавата навън за долари и са призвоили половината държава...
И да - това се е случвало. Добрият примиер се казваше Жан Виденов - един млад, наивен, идеалист и добряк като теб успя да направи най-голямото зло в най-новата история на страната ни.
Виждаш, че добрите намерения не са достатачни.
Така че не бъди будала, защото вредиш на себе си, но и на хората около теб.
Примерът е драстичен, но често има бащи-добряци, които дават безнадеждни кредити на приятелите си докато собствените им деца мизерстват и жените им нямат пари за лекарства. Често навън има хора, които се раздават до пълна изнемога и когато се разболеят няма кой да им помогне, има хора, които дават последния си лев и когато сами са гладни са просто просяците и асоциалните...
Има хора, които даряват на децата си своите жилища например, за да им спестят делби и данъци, а после остават на улицата.
Има майки, които дават всичко за децата си и после няма кой да ги погребе и така нататък
Така че не бъди будала.. , а внимателно прецени за кого се хабиш и къде са ти границите.

 
  ...
преди: 8 години, 6 месеца
hash: d605703f3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Може би проблемът е, че си прекалено добър. Много е важно да преценяваш добре на кого да помогнеш и на кого не(т. е да прецениш хората)!!! Това, че си помогнал е много хубаво. Вярно е, че повечето хора не оценяват това, което правят за тях. Не се притеснявай! Все пак ти си помогнал на хората и те ще го оценят, но ще е късно!!! Който добро прави, добро намира!!! :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker