Инвеститор? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Инвеститор?
преди: 8 години, 2 месеца, прочетена 2131 пъти
Живея и работя в чужбина. Не бих искал да споделям в коя държава, както и професията ми.
В момента работя на пълен работен ден в една фирма, както и си намирам проекти извън работа. Имам колега с който доста се "сдушихме", и който е местен тук.
Бих искал да превърна извън работните си проекти тук в собствен бизнес, заедно с моя колега.
Преди да продължа искам да направя някои уточнения:

1. Имам достатъчно пари за да стартирам бизнеса (професията която и двамата практикуваме)
2. Той няма пари, но има доста добри умения в това
3. Без мен той не би могъл да стартира бизнеса поради естествтото на работа, както и че аз имам необходимата квалификация а той не. Аз съм му нещо като старши колега.
4. Без него аз пък не мога или пак повтарям е супер трудно да си открия фирма. Бюрократично. Тъй като съм чужденец тук.
5. Без него не мога да си върша работатата, защото ми трябва асистент.
6. След 1. 5 години договора ми изтича и се прибирам в България. Така или иначе дори да си направя фирма, ще е за кратко. Не искам и да оставам да живея тук.

Върти ми се идеята в която той създава фирмата на негово име. Отиваме при нотариус и подпивсваме калуза в която аз ще го стимулирам финансово за следващите 5 години, през които той ми дава 20% от обората на фирмата. Моите задължения ще включват и намирането на мой заместник, когато се махна от страната. Закупуването на необходимото обордуване. Офис наеми и всякакви разходи.
Неговите задължения ще са да ми е асистент, до момента, в който не си намеря собствен заместник(до тогава мисля да го държа на заплата), да отговаря за всякаква фирмена документация, както и да се грижи за маркетинга.

Обобщено звучи (малко грозно, ама си е факт) така: Отваря фирмата, давам му пари, намирам си заместник, чупя съм БГ и печеля без почти нищо да правя следващите 5 години. След това фирмата остава 100% негова.

Може би за някои по-вещи от вас в бизнеса, това звучи леко смешно и наивно. Нека допълня, че въобще тези фирмени истории не са ми ясно особено, затова се допитвам до вас. И аз цял живот съм бачкал като роб за някого.
Та въпросите ми са 3:

1. Как се нарича този вид инвестиция? Тук не говорим за акционерно дружество в което имам част от капитала. А за обикновено ЕООД. Трябва ли да създавам АД или нещо подобно?
2. По какъв начин мислите, че идеята е осъществима? През какви стъпки трябва да мина, да кажем в условията на България?
3. Най-добри практики.... или вашите практики в случая?

Едно огромно Благодаря за всички съвети!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 2 месеца
hash: b1972a4c4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Т. е. ти искаш да си бизнес ангел и ментор. Според мен станете съдружници, като тойима задължение да откупи твоя дял след определен период. Не е добра идея да е на заплата, защото ти ше си зависим от него и той ше може постоянно да те шантажира да му вдигаш заплатата. А и след не е съдружник няма да е ангажирантолкова, няма да гледа на това като на свой проект, а простона нещо, което трябва да свърши и да ди прибере парите. Или поне го вържи с оборота, но го обезщети добре, за да има стимул, а и да не те зареже на средата на всичко и да останеш като в небрано лозе.

Най-важното е да го прецениш правилно до колко може да се разчита на него и да му се има доверие.

Това са специфични неща, консултирайсе с адвокат в тази област. Аз не знам законите на тази държава, а и достаспецифично.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 24f7f54e20
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Рискова, благотоворителна авантюра. :) Той знае ли за плановете ти?

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 514cd998d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Струва ми се рисковано да инвестираш средства в бизнес, който ще контролираш само 1, 5г. После да го ръководи друг /тепърва ще търсиш кой да е той/, а ти ще чакаш печалби. В Бг много често се случва разходите да са толкова големи /умишлено/, а печалбата да е нищожна. Тогава ще си загубиш парите. По-добре инвестирай само в дружество което ще контролираш лично.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: e0bdf108f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Благодаря ви за отговорите от сърце! Не очаквах всъщност да видя сериозни коментари, които наистина ми помагат.
================================
Към Но1:

1. Какво означава "бизнес ангел? " :)
2. Когато създавам дружеството и двамата сме партньори какъв тип фирма трябва да е?
3. Идеята ми за заплатата е точно за да определя доколко е сериозен. Ще му давам 50% повече отколкото са нормалните заплати за страната, за тази позиция. Ако той и на това сере отгоре, значи няма да стане нищо с него.
Това е най важното. Да го тествам на заплата. И да го направя съдружник преди да си тръгна.
Ако го направя още сега също ще е добра идея и съм съгласен, че ще има мотивация за момчето, но ако се окаже неспособен да поема отговорност (до този момент той не поема такава) ще трябва да развалям договор и всичко.

До този момент, обаче той върви надолу. Имам някакво предчувствие, че няма да го бъде, затова съм малко скептичен и искам да почна от заплатата.

4. Имам още 3ма като, които мога да взема за асистенти, просто тях ги познавам само и никога не съм работил с тях все още. Но като цяло нямам огромен проблем с намирането на негов заместник, поне на този етап.

============================
Но2. Да, говорихме за проекта. И той прояви интерес, не беше особено хипер вдъхновен обаче. Клатейки одобрително глава, каза : "добре, добре... може да направим нещо по въпроса"

Загърбих го с задача да намери офис. Намери една седмица по късно, но без никакъв коментар. А този офис не ми върши работа, не е това което му казах. Май не е въодушевен особено.... Ще говорим пак идните дни. Той сега е зает. Може и това да е.
=====================
Но3.
1. Какво имаш предвид че разходите са "умишлено" високи?
2. Не мога да ръководя бизнеса от другия край на света. Трябва да си намеря заместник ръководител. И тук има две положения:

* Заместника ми също става съдружник и дели с моя асистент, а аз обирам 20% от оборота.
* Заместника ми остава на заплата, асистента ми става собственик, за да може да му е шеф. Аз си вземам отстрани пак 20те %.

Бизнеса представлява следното: Асистента ми намира пазар и върши документацията, аз извършвам самата работа на клиентите и не се заминавам лице в лице с тях. Така че асистента може да си намери мой заместник (малко трудно, щото в тази държава такива специалисти са малко)и лесно може да е шеф на такъв човек, защото от самия него зависи най важното - пазара.

Т. е. Ако аз му намирам хора за изпълнението - неговия проблем е решен. А аз по-лесно мога да намеря специалист -мой заместник (тъй като съм в тези среди), отколкото негов заместник (не владея местния език)

Как мислите?

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 9d468e9323
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Историята звучи толкова наивно, че едва ли е истина но все пак:
Консултирай се със специалист по търговско право в съответната държава, защото тук важат едни правила и закони - а там, най вероятно - други.
Но все пак основното правило на търговските взаимоотношения е "Кьорав карти не играе", а като гледам какви въпроси задаваш - май си се засилил право към "киреча" :)

 
  ...


...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: c1f934eeab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ти получаваш 80 % от компанията, наемаше заинтересован управител, който да следи за правилното развитие на компанията. След 5 години, ако компанията е успешна, може да откупиш дела на приятеля си.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: c238887be5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей. Аз смятам, че мога да ти помогна със златен съвет - НЕ ХВАЩАЙ ДЯВОЛА ЗА ОПАШКАТА АКО НЕ ИСКАШ ДА ОТИДЕШ В АДА.
За себе си мога да кажа, че се занимавам с бизнес от 2011 г. в България, а преди това съм учила Икономически науки в Германия, живяла съм и работила в 3 други ЕС-държави, работя с развиващите се държави и САЩ. Пътувам често по работа в страни като Египет, Пакистан, Русия, Бразилия, Китай и други. С две думи имам и някакъв поглед върху условията за бизнес и в развиващите се страни.
Тъй като ти не споменаваш дори в каква държава си или дори континент или нещо такова (ЕС, Американска, Азия, Африка) малко мога да ти помогна с конкретни съвети, не споменаваш и бранша, нищичко за държавата - население, икономика, ПОЛИТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА, БВП и така нататък, но едно твое изречение ме накара да ми светнат всички тъмно червени лампички

„Обобщено звучи (малко грозно, ама си е факт) така: Отваря фирмата, давам му пари, намирам си заместник, чупя съм БГ и печеля без почти нищо да правя следващите 5 години. След това фирмата остава 100% негова. “

БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА. Няма вариант на теб да ти летят парите в джоба без усилия. Най-малкото носиш 100% риск от забуба на инвестицията и то особено в развиващите се държави, където нямаш правна сигурност. Дори у нас, макар че сме страна в ЕС, не мога да кажа, че имаме правна сигурност и с повечето договори човек може да си избърше Д-то. В страни като Русия, Украйна, Китай, Бразилия договорите с местни по-скоро са за тоалетна хартия. Ние сме специалисти в Game Theory и по този начин успяваме да отсеем кой е читав и кой не, имаме много опитен екип, но да дадеш всичките си пари на някого... по-точно на имагинерната му фирма в чужда държава - НЕДЕЙ.
Ти даваш парите си на фирма, която не е на твое име. Тази фирма много лесно може да бъде източена с фиктивни договори примерно с хора от неговото семейство или приятели, да бъде закрита и ти да си ядеш... Дори да не иска в началото да те лъже като види, че не се получават нещата ЩЕ те излъже. В някои държави и 10 000 долара са огромно богатство и за 500 долара можеш да си наемеш наемен убиец. С две думи ти можеш дори без да искаш да изкушиш човека да те ограби дори да е нямал това намерение - ако е жена може да ѝ трябва зестра (Индия, Китай, Бангладеж, Пакистан, Иран и така нататък), ако е мъж пък пари за жилище и семейство.
Тези хора не ти държат лоялност! Това не ти е България, където името е всичко, всички се знаем и сме 7 мил, калпака и можеш да разчиташ криво-ляво на дадената дума. В големи държави никой никого не знае и могат да те ограбят без всякакви скруполи.

По-добре си спести тези пари за живота си в България (апартамент, къща, кола) или за собствен бизнес тук, където ще можеш да контролираш и капитала си.
В много държави да знаеш, че европейците са смятани за наивници и използвани и ограбвани. Ако не внимаваш ще загубиш парите си и добрите отношения със своя асистент.

Освен това проучи си трудовия договор, защото особено ако си на управленческо ниво някакво най-вероятно имаш забрана за всякаква друга дейност, включително да притежаваш и управляваш фирми. Е, да си инвеститор едва ли е забранено, но пак ти казвам - носиш огромен риск от загуба на всички пари. Виж и какви са данъците и къде ти плащаш данъци - в България или там.

Съветвам те да не се занимаваш особено ако това са всичките ти пари. Ако си червива с пари и тези пари изобщо няма да ги усетиш в стандарта си на живот - ОК, действай, но ако тези пари по принцип са ти важни, не ги гори по такъв начин.

Доброжелателка

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 0a58b74053
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Ако наистина имаш намерение да осъществиш това начинание, си -меко казано, наивник! Н. 7 ти е написала всичко, няма какво да добавя.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: e0bdf108f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Мисля, че мнението на доброжелателката беше изчерпателно, интелигентно, красноречиво и достатъчно убеждаващо.

Огромно Благодаря!

Мъж съм. За Китай става въпрос, да. Мисля да те послушам и нищо да не правя. И да си работя сам, докато съм тук. Права си, че малко наивно подхождам. Не че ще си загубя всичките пари, но звучиш наистина правдоподобно (особено споменавайки зестрата). А най невероятния факт е, че моя асистент му трябват наистина пари за жилище, защото се е набутал с огромен заем за апартамента си. Явно наистина си в час с доста неща от тук.

В момента този мой асистент не ми се обажда вече цяла седмица и въобще няма и да се занимавам с него повече. Той така или иначе ще напуска работа и ще работи в друга сфера, доколкото разбрах последно от другите колеги.

Вече си наех офис. Намерих си и момиче, което да ми движи маркетинга. Тя ще е на %. Момичето е доста в час с нещата, както тук, така и на европейско ниво. Завършила е и живяла в Холандия 7 години. Типичното китайско мислене при нея не се усеща. Дано имам успех с нея. Стискайте палци!

Още веднъж сърдечно Благодаря на Доброжелателката!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker