Има ли право работодателя да ме държи допълнително? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Има ли право работодателя да ме държи допълнително?
преди: 7 години, 5 месеца, прочетена 3290 пъти
Искам да попитам, има ли право работодателя да ме държи допълнително часове без мое съгласие, понеже "нямало хора" или "има много работа"? Разбирам да остана няколко минути да си довърша задачата, но тук става въпрос за часове. Не се ли води експлоатация? По договор съм на 8 часа. По закон има ли право да ме държи? Все пак това, че няма хора и количеството на работата не зависи от мен и не е мой проблем.

Някой сблъсквал ли се е с казус свързан с работодателя?

Къде да си търсите правата?

Има ли някой сайт, по въпроси свързани с такива отнушения?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 5 месеца
hash: 96910092f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   При мен е така от години. Задавала съм същите въпроси, защото не става въпрос за единични случаи, а е перманентно. Отговорът е: Ако искаш да останеш на работа, ще се примиряваш! По-висшия началник отговаря- пишете си допълнителни часове, прекия казва- и да пиша, никой няма да ни ги плати! Профсъюз няма, комисия за защита на труда също не съществува, както имаше едно време. Гласът на подчинения е глас в пустиня. Бог- високо, цар-далеко!

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: bc9c105663
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   "Къде да си търсите правата? " - само в инспекцията на труда, никой друг няма да ти помогне! Ако си ценен кадър и си нужна(ен) на работодателят, може да опиташ с разговор и да си уточните взаимоотношенията. Допълнителният труд, трябва да се заплаща допълнително. Всеки труд е възмезден. Опитай да събираш доказателства, че работиш извънредно, писмени, или със свидетели. Не знаем какво работиш, няма как да ти влезем в положението.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: da87e76624
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Съвсем никакво право няма!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: c1353819eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Напълно незаконно е да те държи след работно време. Проблема е, че ако почнеш да отказваш да оставаш след работно време, шефа ще те изгони, по някаква си измислена причина. Най-добре е да се оплачишщ да инспекцията по труда, но тогава шефа ти ще получи малка глоба и това няма да спре да те задържа.

Най-добре е да говориш с него и да му обясниш, че неможеш да оставаш всеки ден след работа, защото трябва да си почиваш и няма как постоянно да си в форма за работа.

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: bf4b554974
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Когато работиш в частна фирма е така. Попринцип трябва да ти шлаща извънредно за повечето работа но едвяли ще ти плати извънредно. Ако не ти изнася ще те накара да напуснеш или ще те уволни. Звучи грубо но си в България, тук е така.

 
  ...


...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: bf4b554974
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Част от колегите ми работят понякога по 4-5 часа над работното си време. Нищо не им плащат допълнително. И то говоря за компания за милиони. Това е-експлоатацията си има. Ако опиташ да си търсиш правата и си мислиш, че ще има решение по-добре напусни...

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 7c3f7ff31a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Кажи му, че си тръгваш и това е. Какви права, какви пет лева?

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 2e189d7f35
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   http://www.gli.government.bg/ - това е сайта, който търсиш.

По закон работодателя има право да поиска от теб да положиш ТОЧНО определени часове извънреден труд, но условието е, че това трябва да бъде обявен ПОНЕ 24 часа предварително и то не устно, а писмено.
Има и законови лимити. Ето някои от най-важните.
Не повече от 3 часа на ден.
Не повече от 6 часа на седмица.
Не повече от 30 часа на на месец.
Не повече от 150 часа на година.
Ако полгаш нощен труд, то часовете са по-малко.
Има и условия, за родители на малки деца или родители на деца инвалиди. За допълнителни справки, се обърни към кодекса по труда.

Работодателя е длъжен да те компенсира, като ти изпллати минимум 50% процента над стандартното ти възнаграждение. Т.е ако заплатат ти е 1000 лева, за 176 часа на месец (22 дена по 8 часа, т.е работа на пъулен работен ден), то ти се полагат по 5.68 лева на час, но ако полагаш извънреден труд, то ще трябва да ти бъдат заплатение 8.52 лева на час. Ако говорим за труд през почивните дни, то ставката е 75%, а през официалните празници е 100%.

Проблемът идва от това, че работодателите масово не отчитат тези часове, а работниците масово се страхуват да си търсят правата, а доказването е много трудно. Ако работодателя ти каже, че вместо да приключиш работа след един час, ще трябва да останеш още 3, ти не си длъжен да го правиш, но повечето просто биха те уволнили, под всякакъв предтекст. Тъй като средната заплата за страната е около 800 лева, с изключение на столичния район, където е 1166 лева (това са данни от НСИ, не мои), повечто служители не мога да си позволят адвокат, който да пази правата им в съда.

Опциите ти са следните:
- Подаваш оплакване в Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда”, ползваки сайта, който ти даодх в началото . За съжаление, не винаги са ефективни и ако не успеят да докажат нарушение, е много вероятно, няколко "съмнителни" служители на твоята компания, да си изгубят работата, без да има никакви последици за работодателя.
- Консултирай се с адвокат.

Защо е позволено от закона ? - Това са мои размисли и страсти, не е нужно да ги четеш.
" Все пак това, че няма хора и количеството на работата не зависи от мен и не е мой проблем. " - Да, прав си, но ще стане твой проблем, ако поради кривите сметки на работодателя("непредвидени обстоятества", фирмата фалира, защото се е наложило да се извършат още 5 часа работа, тази седмица. По-добре за всички, това да се направи, отколко да се изгубят множество работни места, инвестиции и да пострада икономиката като цяло. А ако на работодателя, ще му е по евтино да си наеме още един служител, отколкото да кара плаща повече, за по-малко часове на преуморени и по-неефективни работници. Разбира се, това важи, ако всичко е точно и се спазват всички закони и правило. Има много долни псета, които карат хората да блъскат по 13 часа на ден, без да им дават една стотинка, под предстекста, че човек трябвало да се труди задраво, за да могат те да си позволят 3 нови джипа тази година. Разбира се, може и да греша.
Лек ден !

 
  ...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: f5a59c1f9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Експлоатиран си-наздраве за това! Трябва да свикнеш, така ще е.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 9165772669
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

10.   От Автора:
Благодаря за отговорите. Извънредните ми ги изплащат, но ме държат повече от горепосочените часове. Имам приятел в Испания който ми каза, че след 8мия час шефа му почва да го гони, едва ли не, защото се пази да не го осъдят за експлоатация. Тук дразнещото е, че шефовете нямат страх от никой и се държат като недосегаеми. Идвали са от инспекция по труда и съм се нагледал на идиотщина. Нарушенията се оправят с бутилка уиски и бонбони.
Ще се опитам да поговоря човешки с работодателя. Ако пак се изгаврят с търпението ми ще си търсят друг.

 
  ...

...
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 690cfb0fd0
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

11.   Коментарите направо ме (не)изумяват. "Ами тука е така" Ами така ще е, докато има овце като вас да го позволяват. Робски народ, без грам акъл. Но да мрънкаме ще сме първи. Естествено не на, който трябва, ами по форуми или на масата с ракия в ръка.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker