Не мога да се реализирам по специалността, какво да правя? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Не мога да се реализирам по специалността, какво да правя?
преди: 6 години, 7 месеца, прочетена 2387 пъти
Четох, четох, та се надъхах и аз да споделя, пък ако някой ме посъветва нещо готино, още по-добре!

Учих, изучих се и завърших - 6 години. В София. Само че да си намеря работа по специалността се оказа по-трудно, отколкото си мислех (а не съм си мислел, че е лесно). За година и половина от завършването минах доста интервюта, работих на няколко места - 2 бяха по специалността, 2 бяха други (но пак с използване на дипломата и образованието), по едно време бяха и 2 работи едновременно. Първите 2 не бяха "моето място", а и беше сравнително рано и си мислех, че ще се оправя, последната работа беше доста добра откъм заплащане, но тотално не ми допадна и реших да напусна, за да преследвам "мечтата си". Става въпрос за дентална медицина, ако някой не се е сетил все още. Времето минава, "опит" не трупам и шансът да ме вземат някъде намалява с всяка минута (а сам няма как да започна). Не съм се сдухал тотално, все още, но определено започвам да се дразня.

Къде е проблемът? Проблемът е, че още живея с нашите, от 2 години биологичният ми часовник ми крещи да се изнасям, а аз все правя компромиси с идеята да си намеря все пак работа по специалността и тогава, можейки да се издържам, да се изнеса. Времето си минава и осъзнавам, че съм в една пагубна за мен зона на комфорт, която трябва да напусна. Гледам в джобса и за други работи, имам умения и знания, но проблемът е, че само аз ги знам, че ги имам, а СВ-то няма как да ги демонстрира - нямам опит в нищо, различно от тези няколко неща, които съм бачкал, които обаче не искам и сега да работя. Готов съм да работя почти всичко, няма срамна работа (вече го знам), не ме мързи, единствено ме е страх, че ще изгубя мотивация бързо, защото ще работя само за парите.

Изчислил съм, че 1200 ще ми стигнат (няма да живея като цар, но ще ми стигнат да бъда сам) - има работи, които осигуряват такъв доход, да, но смятате ли, че е време да се откажа най-накрая от това вечно търсене на работа по специалността (не искам в чужбина, дори да беше лесно, а то не е, в провинцията е вариант - но пак трябва първо да намеря къде да живея, тоест пак трябва да съм събрал пари) и да започна нещо друго, да се изнеса най-накрая (нямам търпение, не че е зле в нас, но стига вече) и после да му мисля? Започвам да се замислям да се ориентирам към нещо съвсем различно, макар и да съм инвестирал толкова усилия и време. До броени дни ще получа отговор от последното интервю, на което бях и ако е отрицателен - мисля да започна да пускам и за други неща - примерно крупие, кол център, персонал някъде, продавач, фитнес инструктор - и каквото върже, пък като сменя обстановката и ножът опре до кокала - да бъда принуден от обстоятелствата да се развивам (защото сега обстоятелствата ме бутат назад, а аз с огромни усилия гледам да държа ниво)?

Дълго стана, но ако някой е минал през такива проблеми и се е справил добре - да пише, да надъхва, ще съм благодарен.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 години, 6 месеца
hash: 7d93704923
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Авторе, ти си завършил дентална медицина (СТОМАТОЛОГ? ) и не можеш да се реализираш???
Малко странно е това. Какво точно си завършил ако не е тайна като специализация, защото има много видове стоматолози?
Има обаче един проблем при вас - трябва сериозна инвестиция ако искаш да имаш свой кабинет. Не случайно тези специалности са за хора от заможни семейства или за потомствени стоматолози. Ако няма кой да ти даде едни 20-30 000 за начало, ти няма начин да отвориш свой кабинет.
На хора без пари и стаж като теб обаче препоръчвам да сте мобилни - отиди в по-малък град и там по-лесно ще можеш да се реализираш. Също има много твои колеги, които не работят на пълен работен ден - можете да си делите практика.
Но като цяло на теб ти трябват доста пари (поне 20 000 лв), за да си отвориш кабинет.
Ние със съпруга ми имахме идея да вземем от ЧСИ едно помещение на много изгодна цена, да купим апаратура за стоматологични кабинети и да ги даваме под наем на млади стоматолози, защото мисля, че това е голяма дупка, защото младите хора като вас не получават кредити или изгоден лизинг, но за съжаление насочихме парите си в други проекти.
Сега като виждам май е имало хляб в тази идея и някой ден може би ще я реализираме. Имаме и контакти в чужбина директно с производители на техника, имаме чужда банка, която ни финансира доста проекти и можем и кредит да вземем за такава техника директно от производителя, така че мисля, че този бизнес има голямо бъдеще.
У нас младите стоматолози сте по-добри, но нямате пари за практика и за машинки. Нямате пари за начало и сте готови да плащате доста високи наеми май за начало, което пък е интересно за инвеститори като нас. Търси си инвеститор с две думи - някой друг стоматолог или някой човек с пари, който е готов да ти отвори практиката срещу голяма комисионна. Има доста твои колеги на възраст, които сигурно биха били готови да ти дадат почасово практиката си срещу наем. Колкото наем и да плащаш за теб ще е по-добре, защото ти твоите 1000 лв. ще можеш да изкараш, а с течение на времето като си натрупаш пациенти и стаж, ще можеш и свой кабинет да откриеш.
Имаш ли как да работиш в стоматологична болница?

От университета някаква подкрепа и идея???
Също помисли за работа в чужбина или най-добре на кораб, с която можеш да събереш нужните пари за кабинет. На корабите няма начин да не търсят стоматолози, а и първа медицинска помощ можеш да оказваш - има специални агенции, които търсят мъже за работа на кораб. Във Варна има много такива агнеции, сериозни са вече и не искат пари от теб.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: a1c93eb72a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Пълни глупости е писала колежката. Естествено че е много трудно за млад зъболекар. Имах позната работеше за мизерен процент, едвам свързваше двата края. Просто трябва търпение докато те научат и си имаш собствени пациенти. Колежката говори за собствен кабинет, кой ще отиде? Какъв вариант е да отиде йа село, да си зарови живота ли, просто трябва да се стиснат зъби и това е.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 60def20717
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Хубава специалност. Потърси работа и в други градове, заплатата за начало няма да е много...

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: deb7777afd
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами, виж пич, аз съм много далеч от твоята специалност, но принципно смятам, че пътят към професионална реализация е един и същ за всички, които трябва да го извървят сами. Аз например, като завърших бях готов да работя буквално и за без пари, само и само да придобия необходимият опит. Почти три години работих за много ниска заплата и при ужасно отношение. Нямах избор обаче, трябваше да стисна зъби. След това още 2 години работих отново за малко пари, плюс доста извънредни часове, пак за да трупам знания и опит. Общо-взето ми отне 5 години, за да мога да кажа, че съм на прилично ниво. И мога само да бъда благодарен на Господ, защото имам познати, които не успяха дори да започнат работа по специалността си. Други пък все още работят за много малко пари. Можеш да избираш работата си само след като си придобил солиден опит и знания. До тогава теб те избират.

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 4ef7835373
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Отворих джобса и попаднах на повече обяви за денталната сфера спрямо тези за моята. Не мисля че трябва да се отказваш, може би да снижиш само очакванията. Пречупи си мечтите за 1200лв от първия месец, започни като каквото и да било в твоята си сфера и гледай лека полека да растеш. Да започнеш като асистент на някой стоматолог си е добро начало, лека полека ако ти позволява да се развиваш - да направиш някой преглед, да ти показва някакви странни неща, да ти обяснява подробности. Ще е полезно, ще изкарваш някой лев и може да придобиеш представа как да се развиеш в бранша.

 
  ...


...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: f03cd819cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Авторът:

Защо си мислите, че имам високи изисквания? Бих започнал и за 300 лева, но не става, това е истината. Местата, на които бях бяха ептен зле - експлоатация и нощни смени за стотинки. Каквото съм могъл да науча от тези места, съм научил.

1200 не са мечти, а реалност, ако реша да започна нещо друго, но не го правя все още.

Пак казвам - подавам Св-та наред, ходя по интервюта и до там. В клиниките масово взимат момичета, момчетата са много по-малко и обикновено са наети с препоръка (да не кажа с връзки - говоря за моите колеги, не за хора, които не познавам). Това е чисто като фактология - не казвам, че са лоши специалисти. Обявите са много малко, особено тези, подходящи за новозавършил (повечето искат 2 годино опит или други глупости, сертификати и тн. ). За асистенти взимат сестри, не им трябва завършил доктор, който иска да работи, а не да асистира.

Мисълта ми е, че след 5 месеца стават 2 години търсене. Мисля, че е достатъчно, за да тегля една майна съвсем скоро. Пък да си се реализирам другаде, да си събера пари и да си започна под наем някъде, ако още искам. Докога да стискам зъби? На 30 ли да стана и още да цъкам по джобса?

 
  ... горе^
преди: 6 години, 6 месеца
hash: a5d24e116f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Номер 1, омръзна ми да чета за теб и мъжа ти във всяка тема? !!! Престани вече да пишеш едно и също и да досажда!!
По темата:Отивай в чужбина, тук всичко извън ИТ е ужас!!

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 03f944ecf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Авторе, откажеш ли се сега, годините ще минат и никога няма да можеш да се върнеш към тази професия. За нея се иска практика и то от самото начало. Провери за работа в Англия, има си специализирани агенции, които наемат хора от чужбина за стоматолози. Не знам какви са изискванията обаче и не се мотай, защото може и да спрат кранчето, ако реализират наистина Брекзит-а

 
  ...
преди: 6 години, 6 месеца
hash: 1988620e73
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Погледнато реално нямаш ли познат, че дори роднина да те дръпне е почти невъзможно. На моята зъболекарка сина още от студент се мотаеше в на мама кабинета да трупа стаж. Завърши и тя най-очаквано ремонтира кабинета с още 2 стола. Сега си работят семейно та пушек се вдига. Чужд човек няма шанс да припари, па макар и като чирак-без заплащане.
И аз бих посъветвала да се ориентираш към чужбина.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker