Здравни осигуровки - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (84892)
 Избор на редактора (162)
 Любов и изневяра (19341)
 Секс и интимност (10055)
 Тинейджърски (18890)
 Семейство (4099)
 Здраве (6963)
 Спорт и красота (3654)
 На работното място (1667)
 Образование (4818)
 В чужбина (1079)
 Наркотици и алкохол (841)
 Измислени истории (705)
 Проза, литература (1354)
 Други (11257)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от На работното място

Здравни осигуровки
преди: 1 година, 8 дни, прочетена 1159 пъти
Здравейте. Предстои ми да започна работа, на която ще бъда здравно осигурена. До сега не съм си плащала здравните, натрупали са се към 30 месеца неплатени и съм с прекъснати здравноосигурителни права. Не съм студентка, работих на частно и онлайн. Сега обаче ще кандидатствам за истинска работа, на която ми предлагат пълен пакет осигуровки. Въпросът ми е дали аз трябва да покрия предходното си задължение към НАП или работодателят? И понеже здравните права се възстановяват след заплащането на цялата сума, а аз нямам толкова пари в момента може ли работодателят да я внесе на две или три вноски в последствие от заплатата, която ще получавам? Трябва ли да кажа на работодателя си за това?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 7 дни
hash: 00a16de7fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Ти трябва да си ги платиш- така е по закон.

 
  ...
преди: 1 година, 7 дни
hash: 7d249584d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Работодателя ти няма нищо общо със здравните ти осигуровки за предни периоди. За да имаш здравни права, трябва за последните 60 мес. да имаш поне 58 месеца платени.

В случая за да си възстановиш здравните права, трябва или да изчакаш 58 мес работодателя да ти внася осигуровките, или ако искаш веднага да ти се възстановят, трябва сама да си платиш последните 60 месеца.

 
  ...
преди: 1 година, 7 дни
hash: 0895193f00
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Не може работодателят ти да внася задължения, които са лично твои. Работиш, не работиш плащаш. Работодателят ти внася вноските на база твоя доход. И това, че ти не си работила или бившия ти шеф не е внасял осигуровки не е негово бреме.
Мисля, че единствения ти вариант е да.изтеглиш кредит от банка. Ще плащаш лихви, но то и сега ти текат лихви по задължението. Ти си прецени. Според мен е по-добре да си възстановиш правата в най-скоро време. Не се знае какво може да ти се.случи и да.имаш нужда от.медицинска помощ.


В.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 дни
hash: f8d2ec4303
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Авторката:

Номер 2 това с 60те месеца не го схванах, защо 60? Не съм плащала здравни от около 2 години и няколко месеца. Преди това ми ги плащаха от гимназията. Сега гледах в сайта на НАП и преброих месеците, 30 са. Дължа ли някаква лихва за периода, през който не съм плащала здравни и колко може да бъде тя? Може ли работодателят ми да внася здравните за следващи месеци, ако предходните не са платени? И ще имам ли здравни права или чак когато си заплатя всичко дължимо? Ако ми се случи нещо на работа и нямам здравни, какви са последствията?
Благодаря ви за включването. Имам много въпроси, защото не съм запозната, а и не съм се сблъсквала с тези проблеми досега.

 
  ...
преди: 1 година, 7 дни
hash: 7d249584d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   от 2 до авторката

Ще ти отговоря на всички въпроси. Щом не са ти платени за последните 30 мес. трябва да си ги платиш, ако искаш да си възстановиш правата веднага. Това са 30 х 18,40 лв плюс 10% лихви на годишна база (лихвите по съвсем груби сметки ги смятам около 80-90 лв). Т.е. някъде около 640 лв по груби сметки общо.

Да, работодателят ще ти внася за текущите месеци, но не и за предходните. Това, че предходните не са платени, не означава, че той не може да ти внесе за текущия. Например от 01,02,2018 до 25,02,2018 ще ти внесе осигуровките за януари 2018. Следващия месец за февруари 2018 и т.н.

Ще имаш здравни права, когато си платиш тези 640 лв. Ако не ги платиш, трябва да имаш 5 г. непрекъснат стаж от тук нататък, за да ти се възстановят. Т.е. ако си почнала януари 2018 и не искаш да си плащаш сама за пропуснатите 30 мес., правата ти ще се възстановят януари 2023 г. Разбира се, ако до януари 2023 г. нямаш пак пропуснати месеци. Т.е. ако работиш непрекъснато от сега до януари 2023 г.

Ако ти се случи нещо, без значение дали е на работа, нямаш право да ползваш никакви здравни услуги на държавна издръжка. Можеш да ползваш единствено спешна помощ, но ако наистина се налага. Например ако си счупиш ръка, ще те приемат в спешното колкото да ти поставят диагноза, но от там нататтък трябва да те насочат към някое отделение. Спешната помощ няма да я плащаш, но отделението за да те лекува, ще изисква от теб или да си платиш всичките осигуровки на момента (640 лв), или да си платиш самото лечение (все едно ан частно). Ако не им донесеш бележка от НАП, че не си си платила осигуровките, ще искат да си платиш частно, иначе въобще няма да те приемат.

Ако имаш още нещо, питай.

 
  ...


...
преди: 1 година, 7 дни
hash: 7d249584d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Забравих да добавя, че ако не ги платиш веднага, лихвите продължават да си вървят. Горе-долу по 5 лв на месец. Моят съвет е да си платиш, защото ако се наложи лечение, ще се видиш в чудо. Трябва освен лечението да си плащаш и престоя в болницата, който е мисля около 5 лв на вечер, но пак зависи от болницата. Всяка болница сама си го определя.

Ако не можеш на куп, заделяй си някакви пари всеки месец и като ги събереш ги внеси. Или направо внасяй на части. По 50 лв да отделяш на месец, за година и нещо, ще си възстановиш правата.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 дни
hash: f8d2ec4303
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Благодаря още веднъж за изчерпателните отговори. Планирам след като започна работа да отделя по 300 - 350лв. от първите две заплати и да си покрия задължението. Щом не е проблем с внасянето по- нататък длъжна ли съм да го казвам на работодателя или няма смисъл. Особено след като аз си покривам задължението?

Авторката

 
  ...
преди: 1 година, 7 дни
hash: 7d249584d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Работодателя ти няма нищо общо в случая и не го интересува. Ако искаш само си ги отделяй на страни и не ги пипай, пък ако не ти се наложи лечение 5 г., ще си ги спестиш. Ако ти се наложи, пак можеш да си платиш веднага. Обаче по 5 лв на мес. ще ти вървят лихви.

 
  ...
преди: 1 година, 5 дни
hash: 04c5acb09c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Леле как си чакала толкова време без да ги платиш? Разбира се, че ти поемаш отговорност за това. Как мислиш, че ще се съгласи да ти плати осигуровки за 30 месеца назад?

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 дни
hash: 295ca6f2fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Работодателят има отговорност, да внася здравни осигуровки, само когато ти изплаща заплата. Той няма никакво отношение към минали плащания. Следи си здравните, защото се случва, някой работодател, да "забрави" да ги внася. Рядко е, но и такива ги има.

И да, плати колко се може по-бързо, стига да имаш тази възможност.

 
  ...

...
преди: 1 година, 4 дни
hash: b5f16d77ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Хм... странно. при мен нямаше нищо такова от горе споменатото в коментарите. Само че моето прекъсване беше 6 м. Странното беше че работодателят ми разбра че дължа пари за осигуровки при внасянето за първият месец работа при него. Поинтересувал се човека и те му казали, че единият вариант е да си ги платя или една година непрекъснато плащане ще покрие тази дупка. Добре, но горе-долу -два -три месеца след започване на работа и съответно редовно платени осигуровки се наложи да посетя зъболекар. Според правата тогава се полагаха безплатен преглед, 2 безплатни пломби и мисля едно вадене на зъб годишно. И въпреки че бях с прекъснати осигуровки не ми взеха нищо. Същото беше и когато ходих при личния лекар само таксата от 2. 9 си плащах. По болници не съм лежала и не знам как е там. Но тия пари за неплащани осигуровки си стоят не потърсени от институциите

 
  ...
преди: 1 година, 4 дни
hash: f5d2e71e22
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Радвай се, че през този период си била в добро здравословно състояние. Да ти е обеца на ухото, както и на всички останали.

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 19 дни
hash: 67dcd014b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Твоите здравни вноски са си твои проблем, работодателят няма нищо общо с това, което е станало с осигуровките ти преди да започнеш работа при него. За това искаш или не, трябва да си ги оправиш сама. Доста пари са, обаче няма друг начин, имай предвид, че освен здравните осигуровки ще трябва да платиш и някаква лихва и друг път да си знаеш, ако не си на работа, разбира се, по-добре всеки месец по 20 и няколко лева, отколкото накрая да ти се натрупа огромна сума. А сега най-добре иди в НАП да ти кажат колко точно дължиш и търси варианти как да ги оправиш.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker