Споделете горчив опит с работодателите през годините - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121184)
 Любов и изневяра (29706)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18522)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Споделете горчив опит с работодателите през годините
преди: 5 години, 10 месеца, прочетена 4315 пъти
Все повече медии реват вкупом с работодатели, че е настанала най-голямата криза за работна ръка у нас във всички сфери. Мога да се съглася с това, но преди години нямаше такъв проблем. Та, за да се махнат тези кадри трябва причина. Българският работодател обаче никога не е виновен и когато му споделиш за проблем в НЕГОВАТА фирма, неговото решение на проблема е като не ти харесва да си ходиш. Защото на портала много чакали. Сега обаче като няма никой на портала започнаха редом да реват.

Би ми било интересно да разискваме защо стана така, че няма кадри. Интересно ми е мнението и на мъже и на жени, ще е любопитно да чуем мнението и на по-големите, които работеха през 90-те и не им се внасяха осигуровки, нямаха договори...

Правя темата не за да обиждам българския мутренски бизнес, а за да обсъдим кое не е наред, че да няма кадри.

Как беше през цялото 90-те, как беше след 2000, как сте сега?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 10 месеца
hash: e2ec006e55
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Няма кадри, не само заради некоректното отношение на работодателите и ниските заплати. Хората бягат било от недоимък, било от това, че им е писнало от липсата на качествено здравеопазване, образование, обслужване и т. н. или просто, защото си мислят, че като си хванат пътя ще цъфнат и ще вържат по чужбините. Съответно тук остават пенсионерите, кофти материала и един малък процент, които се опитваме да правим нещо в родината си, напук на всичко, защото не искаме И НИЕ да я оставяме на маймуноподобните.
Работодателят си позволява да те разиграва както му скимне, защото и да се махнеш, друг ще се съгласи на драго сърце да му играе по свирката. Вместо дружно да се възпротивим на робовладелчеството, ние търпим, а други бягат. А много скоро ще стане още по-зле за набиращите служители, защото вече ни залива първата вълна от чернилки в работоспособна възраст, но без намерение да работят, а вече дори и те не се хващат на работа за 5-600 лв. Това го чакам с нетърпение!

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: c0618884e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Няма свестни работодатели, иначе вечно реват, но са некоректни. Никога не почвайте работа ако осигуровката не е реална. Пълна индикация за некоректност. Има много свестни работници, но те са първите които биват махани. Защото интригантите, подмазвачите и лицемерите са ценени. В България пазарът на труда е абсурден и не нормален. Английски и холандски, плюс висше образование нето 1400 лв. Е как се учат 2 езика отлично и после такава заплата.
Държавата трябва да е регулатор, но как да стане, като гарван, гарван око не вади.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 6b611ca0da
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Преди време бях одобрен за QA tester в startup, в София. Беше ми съобщено, че започвам работа на дата XX/XX/XXXX. След две седмици разбрах, че са взели друг човек, без въобще да ме уведомят за промяната в решението за наемане. Прочее, компанията не е чак толкова неизвестна в ИТ сферата, но бих искал да забележиш в коя сфера се развива действието - ИТ, която е предполагаемо доста по-стабилна откъм наемане. Сега си направи изводите за положението в останалите отрасли.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 8a166d0584
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   То е пределно ясно защо няма кадри и защо толкова много хора се изнесоха и продължават да се изнасят от страната. Българският работодател в 95% да не казвам и повече не става за нищо. След като завърших работих почти 3 години за българска фирма и от тогава съм се зарекъл за българи да работя само в много краен случай. Подобни места могат съвсем спокойно да ти съсипят живота в абсолютно буквалния смисъл на думата. Благодаря на Господ, че ми предостави възможност да се махна от там и да разбера какво е да работиш с удоволствие, да си спокоен, въпреки, че самата работа е напрегната и да ценят труда ти.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: aaf92ef6f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Нормално да има криза за работна ръка.
Всеки иска служителите му да работят като волове някакви измислени длъжности 3 в 1 за колкото се може по-ниско заплащане.
Преди няколко месеца осъзнах, че взимам 9 пъти по-малко от колегите си в Румъния, Полша и Словакия, като те работят ЕДИНСТВЕНО по професията, без да са едновременно с това още десетина неща.
С по-големите държави не посмях и да сравня.
Сега работя в чужбина и се преродих :)
Върша си само моята работа, никой не ми се бърка, дават ми редовно заплатата, вече се говори за местене в отдел по-високо ниво...
В чужбина оценяват качествения човек.
В България се търсят безмозъчни бачкатори.
А народът е интелигентен и иска да бъде правилно оценен и възнаграден.
Затова и напускаме.
Скоро не просто няма да има работна ръка, ще липсват и българите като цяло.
Малоумна държава.
Мила родина, божествена земя, но малоумна държава и свински бутове за управници.

 
  ...


...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: c156e1883d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Последен проблем, институция към общината - не се дават фишове, когато напуснах не са ми изплатили платената отпуска. Лъжат хората и си раздават бонуси. Има "мъртви души", т. е. някой се води на работа, но не идва. Предполагам, че е масово към институции и подобни места. Лъжат в часовете, нощните смяни, един колега беше 3 дни командировка, платиха му 3 дни по 8 часа, като се работи с деца, и си с тях на лагер, т. е. нон - стоп. Отделно един човек е натоварен с няколко длъжности, заплатите са неадекнатни, графиците нямат ритъм - променят се и от днес за утре. Нямаш порцион, кафе и т. н., а работиш по 12ч. Некомпетентни ръководители, лошо управление, манталитет на "селска скандалжийка" - навикване, крясъци, придаване на излишна важност, което не е в интерес на работата и на никого. Нещата в социалната сфера са зле, направо пародия. Млади хора не стоят по такива места, ако не си с някаква пенсия, не можеш да изкараш месеца на заплата.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 82b4c8c158
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   И защо в България всеки може да стане всичко. Още утре ставаш брокер, застраховател, строител... и защо е така? Защото държавата го позволява. Как е из Европа - за да станеш брокер на имоти учиш 2 години, полагаш изпит и имаш право да работиш, като такъв.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 15b176cd4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

8.   Докато има работодатели, които:
1. очакват да работиш 6 дни седмично (понякога и 7 и на официални празници),
2. те осигуряват на мин. заплата, а останалото ти дават на ръка,
3. твърдят, че болничният е лукс, а отпуските са забранени,
4. смятат, че няма нужда да плащат за извънреден труд,
5. твърдят, че 600 лева са огромна заплата,
6. искат служителите им да са до 20, но с 10 години стаж по специалността.
7. искат да плащат на 1 човек, но той да съвместява поне 2-3, а най-добре 5 длъжности.
8. се отнасят с хората си като с боклуци, крещят, заплашват с уволнение и т. н.
9. пестят пари за машини, оборудване и обучение на персонала, но пък винаги има за нова кола и обвиняват работниците/служителите, че резултатите на фирмата са лоши.
Е, докато има такива, не се чудете, че младите и образованите ще бягат, а въпросният работодател ще реве, че няма кадри.
Просто свърши времето когато границите бяха затворени и всеки си креташе някъде колкото да избута до пенсия. Ама иди го обясни на мутрьо. За това сега ще го разберат по трудния начин, а именно като останат без хора и започнат да фалират.
А иначе са много смешни като почнат да обясняват как имало опашки от желаещи да работят при тях. Е, аз нещо опашки не виждам, ама щом мутрьо си вярва...

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 108588f9d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

9.   Нищо не се е променило и няма да се промени. Винаги ще има бедни хора в нужда да слугуват
Високо квалифицирани не са нужни за перачниците в България

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 2fea64fc11
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Кадри няма в такъв смисъл:

1) За тая длъжност в района плащат А лв.
2) Аз ще давам А 30 лв, т. е. "повече" от другите.
3) За да живее нормално човек, без силно стегнат колан в района трябват А 300 лв.
4) Хората казват - ще търся друга оферта, защото тук не излизат сметките дори и да е поносима или дори приятна работата.
5) Работодателят реве: Няма кадри.

Извод - трудно се намират хора без да се развърже кесията. Напиши обява завършваща с "Чиста заплата: 2000лв" и ще имаш проблем да се отървеш от досадни кандидати. Когато заплатата е "атрактивна", разбирай 650 лв бруто, тогава има глад за кадри. Съвсем накратко - гладът и липсата са относителни.

 
  ...

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 7149dae5f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Аз работих в магазин, в който постъпих в първата година от отварянето му. За шест години видях следното:
1 Незаплатени отпуски
2 Хамалски труд и работа под страхотен стрес
3 Работно време:5/2- по 12 часа
4 Няма регламентирана почивка от един час
5 Ако служителят поиска да му бъде заплатен болничен, веднага бива заплашван с прекратяване на трудовия договор(случи ми се на два пъти. Да, той няма право, но прави намек, че ЩЕ СЕ ПОТРУДЯТ да напусна доброволно).

За мен тези "работодатели" са само за затвора, защото предлагат условия на труд, които вредят брутално на нашето здраве и граничат с невъзможното. Мислеше си, че ще си намери друг, но така и не успя, а магазина затвори врати, защото аз бях подценен.

Какво се оказва? Заради това, че не ми се вдигна заплатата с някакви си пари(защото говорех за това)-хем магазина затваря, хем се разделяш с много повече пари. Това не са търговци, не са професионалисти, не са работодатели, а жалки и тъпи същества, които само ламтят за пари.
Знаете ли как ме е яд за тези изгубени 6 години?

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: dd7faf0bd7
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

14.   Мале, мале, колко много гняв събрани на едно място. Човек ако прочете коментарите тук ще реши, че всеки работодател в България е някакъв зъл и алчен манияк, който иска хората да работят за него като мулета, докато той се пече на Малдивите. Не отричам, че има и такива хора, но всички да се слагат под общ знаменател е доста жалко. Не отричам, че фирмите, в които са работили коментиращите също са били ужасни места. Но, да си изкарваш гнева на група от хора, вместо на конкретния работодател не е редно.
Как бихте се почувствали, ако се пусне тема за това колко лоши са всичките български мъже или жени и за това няма смисъл да се живее в България? Лоши хора има във всички групи от хора. Това не означава, че е редно всички да се слагат под общ знаменател. Много по-лесно е просто да кажеш: "Всички работодатели са зли!", "Всички жени са курви!", "Вече няма истински мъже!", отколкото да се опиташ да намериш правилната фирма или правилния човек за теб в България. Вие да не си мислите, че в Западна Европа всички работодатели са супер мили? Подобни теми съм чел и в западни форуми, там също хората се оплакват и стигат до подобни крайности, както и в тази тема.

В крайна сметка се надявам всеки, който прочете това, един ден да успее да намери фирма, в която ще ходи на работа с удоволствие, и човек за себе си, с когото ще иска да прекара останалата част от живота си! :)


От един бъдещ работодател, който все още е само на 18г.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: bf742f7225
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   До номер 14 - бг работодателят *масово* е по-скоро тъп и алчен, отколкото зъл и алчен. Което като цяло май е по-лошия вариант. Класическият пример - не осигурява необходимото оборудване, обучение, инструменти и др. ресурси на работниците си. Вследствие те не са производителни. Но нашия тъп бай Ганю, мисли, че като не им е купил хубави машини/ компютри/ каквото е там, е спестил някакви страшни пари и отделно се радва като гледа как се мъчат. Мисли си че е хванал дявола за опашката. А това, което реално се случва е, че работата му върви бавно и некачествено и всъщност губи от нереализирани печалби. Неслучайно българските фирми са неконкурентни на световния пазар. Това е класически пример как тъпотията е по-страшна от злобата. Един зъл, алчен, но умен и компетентен работодател никога няма да пести от производителност.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 2ca7a7cf2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Работех 2000-2001 г. на две места, преводач. Нито договор, нито трудова книжка. От едното място ме викаха с немски по два пъти седмично за по 50 долара на месец твърдо. От другото на парче когато каквото има, пак веднъж-дваж седмично, с руски. После заминах за чужбина, поради това, че и със заплатата на гаджето ми нямахме никакъв шанс да заживеем сами, да си плащаме наем и прочее и нямахме и никакви перспективи това да се случи един ден. Та, аз от бг трудова книжка нямам, всичко на ръка ми е плащано и се осигурявах здравно като студентка. Гаджето тогава също нямаше трудова книжка или пък договор. Беше по-вълчо време отсега. Който имаше договори, те бяха на минимална заплата и нещо им се даваше на ръка допълнително. Затова и сега са малки пенсиите. И се радвам, ако наистина сега липсват кадри. Защото не толкова липсват, колкото вече не са навити да работят за смешни пари и самите те определят цената на труда си.

Не знам за какъв проблем говориш, кажи нещо повече. Нормално е, когато един човек е построил бизнес да се дразни, когато служител му намира кусури.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: ab605632ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

17.   Най-забавни са ми коментари като на номер 14 от хора с "дългогодишен опит" в живота и най-вече такъв с българските работодатели, отричайки с лека ръка една действителност, която е изпитвана през последните десетилетия от милиони други българи. След прочетеното от номер 14 вече очаквам теми, в които мъже да твърдят как жените изобщо не ги боли при раждане и жени да твърдят, че в казармата е мечтана приказка за мъжете. :) Народът неслучайно е казал "На чужд гръб и сто тояги са малко! " и "Сит на гладен не вярва! ".

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 4c66116136
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

18.   н. 14, аз за това не се напъвам да пиша в раздела. За всичко сме им виновни ние, работодателите. Като им напиша самите те да станат такива като знаят кое как трябва да бъде- не искат.
Истина е, че има много боклуци, третиращи работниците като роби или просто некоректни работодатели, не плащащи, не осигуряващи нормални условия за труд. Обаче аз каква вина имам заради тях? В средата на 30-те си години съм, почнал съм преди 10-тина години с капитал колкото струваше един нормален апартамент в големите областни градове. Никога не съм се държал лошо с работниците си, но за сметка на това аз мога да изпиша доста страници, с това какво представляват самите български работници. Обаче не виждам никакъв смисъл. Социализма е жив, дълбоко вкоренен сред хората от всички нива - всеки иска да работи колкото може (т. е колкото да се симулира някаква работа), а да получава колкото му е нужно и колкото му се иска. Е не става така...

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 15b176cd4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Номер 14, ама как ти личи, че си само на 18 и нямаш и 1 ден трудов стаж... и как си я представяш ти тая работа, че ще станеш работодател ей така в денят, в който завършиш? Доста наивничко. Другият вариант е баща ти да е голям шеф и за това да се изживяваш като работодател, но повярвай ми, дори и да получиш бизнеса на готово, ако не си промениш мисленето и отношението към работниците/служителите си, няма да стигнеш далеч. Нали точно те са хората, които ти изкарват парите! Ама явно си прекалено малък за да схванеш за какво изобщо става дума. Нищо. Някой ден ще разбереш. В крайна сметка имаш право да си изживееш детството и да си живееш с детските илюзии. И не, в Западна Европа не всички работодатели са перфектни, но там има нещо наречено трудово законодателство и лошо му се пише на работодател, който си позволи да го нарушава. Освен това там хората са научени да си търсят правата и няма да търпят някой да се подиграва с труда им. А тук, особено по-възрастното поколение са готови да преглътна всякакви издевателства, защото разбираш ли парите им трябвали. Да, на всеки му трябват, ама това не значи да се оставиш да те правят на маймуна за 600 лева.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: b9aa960f55
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   18, абе че има калпави работници, има, ама и вие сте си за ебане. Въобще не ми се прави на единственото добро шефче. Уважавал бил работниците. Това, че ги караш да стават работодатели по такъв безпардонен начин, не е много уважително.

Защо те да стават работодатели, да си работодател е твоя работа, тяхната е да са работници. Като е толкова лошо, вземи ти стани работник, бачкай по много и изкарвай парички без риск, без да отговаряш пред дсотавчици, клиенти, държавни органи, банки и т.н.

На думи всички сте много готини, много уважителни и единствените добри шефчета, ама защо ли никой не ви се връзва вече и все нямате работници.

А да ти минава за момент през ума, че и ти имаш леееека вина, че никой не ти се връзва, а? Или по дефолт всички работници в България не струват, а ти си много готин?

Защо не станеш работодател в Германия да видим, там колко ще ти се вържат? Ама там за 300 евро ще видиш работник през крив макарон. Там държавата ще те следи като за последно за всяка дреболия, не е като в България да бутнеш 20 лв на инспектора и всичко да е ток и жица. Айде нали си много готин, въри прави бизнес в Германия. Там само готини и работни работници и всички бачкат за 300 евро денонощно.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 8 месеца
hash: ea9a25bade
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Номер 18, ти ако даваше нормални заплати и имаше добро отношение, много бързо щеше да филтрираш калпавите работници. Принципно, на добрите фирми името се разчува и всеки иска да работи там. Същото е и с лошите. Като даваш ниски заплати или за 50 лева повече изстискваш хората, на никой няма да му се работи за теб и всеки ще гледа да отбие номера, оглеждайки се всяка минута за по-добра работа. Другото е, че при българския работодател ден с ден не си прилича. Къде от неорганизираност, къде от някакви незнайни настроения, всеки ден трябва да си готов за поредното безумие. Работил съм почти 3 години в българска фирма и това ми е достатъчно повече да не искам да погледна такава. Да не говорим, че при мен ситуацията не беше чак толкова зле. Имам познати, които са работили при къде по-лоши условия. Ако бях останал да работя за българи, в момента щях да получавам сигурно максимум около 1 000 лева и да се чудя ще изкарам ли месеца или не. Благодарен съм на Господ, че ми предостави възможност да работя за чужденци и аз я използвах по най-добрият начин. Освен това всеки ден работя с много български фирми и почти 100% от тях са тотален леш! Ако искате предлагайте на работниците си да станат и космонавти, да видим до къде ще я докарате.

 
  ...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: 989794391c
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

22.   Ще ви опиша опита си като ниско квалифициран кадър в България без да се оплаквам от размера на заплатите защото всички ги знаете, а и щом съм подписала договор на такава заплата вината е поне наполовина моя, тоест съгласила съм се да си продам труда за толкова.
Та първо започнах в една автомивка, едвам изкарах 6 месеца, защото там ромските работници бяха на пиедестал защото не мълчаха и за всяка несправедливост към тях вдигаха скандал, а българите не можем да крещим и псуваме така. Но не напуснах заради ромите и не заради липсата на почивен ден, а защото нея година на 24 декември работихме до 14ч след обед и после ни задължиха да останем на "фирмено парти" да печем кебапчета и пържоли на шефа, защото той бил разведен и нямало с кого да празнува, оказа се че пуснаха ромите, а мен и още двама задължиха да стоим, бях вън на скарата, докато шефа и приятелите му празнуват вътре и така до тъмно вечерта.
После отидох да работя в една обществена пералня, работих точно един ден. Бях повикана да ида в 8ч сутринта, отидох пред цеха в 7ч поради това че няма друг удобен транспорт /цеха е извън града/. Само 4-5 мин след това бях повикана вътре, може би ме видяха на камерите, и ме сложиха да гладя на каландер, забраниха ми да ходя да пия вода и да ходя до тоалетна, защото каландера хабял газ и така до 16ч. след това ме сложиха да сгъвам хавлии на два пъти казах на бригадирката че работното ми време е свършило, тя обаче крещеше отсреща ми че хавлиите /10 кубика/ сама трябва да ги сгъна и завържа на вързопи по 10бр, защото били бърза поръчка и тази нощ трябвало да заминат, е сгънах ги до 20,30 ч и ме пуснаха, но поради това че 13 часа не бях яла не бях пила вода, не бях ходила до тоалетна, пред цеха припаднах и след като се свестих се обадих на приятеля ми да ме прибере, на другия ден просто не отидох.
После взех да си търся малко по квалифицирана работа и държах на 8 часа работно време, почнах в едно заведение кафе-бирария, като барман-готвач. Там издържах 4 месеца, оказа се че имам 8ч работно време, супер, обаче длъжността ми, бях сама на бар и кухня, а вън има 120 места обслужвани от две сервитьорки. Нямаш време да дишаш, понякога сервитьорките си наливаха сами бира докато аз готвя дробчета, сърчица и ...., едновременно на 3 котлона два фритюрника и скара, че да бягаш и навън на бара, а и мияч на чинии и чаши нямах, миех ги когато има време или е наложително /няма чисти/. Сервитьорките помагаха за сметка на това че след работно време аз ще им измия оливерниците и пепелниците. На четвъртия месец шефа реши да предлага и домашни картофки и ми стовари като бонус 50кг да беля и режа в един 10 литров леген с вода, е нямаше как да се справя и напуснах по мое желание, през тези 4 месеца се смениха 7 жени които да са ми колежки в другата смяна, но напускаха като разбираха за какво става въпрос.
Така още няколко работни места след това и аз избягах в Европа, тук хем не очакват да работиш толкова, хем плащат доволно и осигуряват квартира със самостоятелна стая. Затова не работя в България.

 
  ...

...
преди: 5 години, 8 месеца
hash: ac4a5ad10c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

23.   22, глупости, родните работодатели са такива пичове. Ей го номер 18 е живия пример. Той е такъв пич, разбираш ли, обаче незнайно защо не му връзват работници.

Майка ми също до преди няколко години работеше буквално по 16 ч на ден в шивашка фирма. Излишно е да споменавам, че почивни дни почти нямаше - 2 дни в месеца примерно. Не признаваха ни почивни дни, ни празници. За отношението да не говорим - постоянно викане, заключване на шивачките в помещението и т.н. Няма да казвам колко пъти се е връщала разплакана от унижение. Заплащането не беше много над минималната заплата.

После и тя си би камшика за чужбина. И после защо нямало хора, ами те хората избягаха в чужбина от "хубаво" благодарение на "пичовете" работодатели.

Съгласен съм, че не е лесно да си работодател, ама да караш хората да ти работят по над 100 ч седмично за минимална заплата си е грехота. Ако толкова пък не може да печели, без да експлоатира хората, ами да не прави бизнес. Ако е опрял до това и без такива практики не може да излезе на печалба, значи толкова са му и уменията на бизнесмен. По-добре да напусне бранша и да освободи място за по-кадърни бизнесмени.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f5557dc7e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   Автора

Аз знам какво ще кажат повечето работодатели - българите са мързеливи, мрън мрън... Ама карат скъпи коли, налЕ? И всеки ден са с различна любовница. Няма лошо, но има неща като уважение на труда, законодателство и ред други, които трябва да се спазват.

Само като му видя отвратителния начин на писане на тоя смешник - работодател, опа.. робовладелец, ми е ясно и колко е работодател. Е заради такова отношение вече няма жив човек в тая страна и хубавия квартал на нашия град се обезлюди.

Българския бизнесмен е най-големия късметлия в целия свят. Обаче не го оцени. Ще го оценят, когато и последния кадърен човек се изнесе от тая кочина.

Да, има много мързеливи хора в тая държава, но има и много кадърни. На кадърните им даваха същите заплати като на мързеливците и шефа си гледаше общата картинка за фирмата - има ли приходи - има, окей все тая какво се случва по-нататък. А това, че някой скатава, защото е човек на шефа, а друг се гърби по 12 часа не е проблем. Такава наглост, такава липса на национално самосъзнание и толкова голяма неопитност - ще им излязат през гъза.

Законите на вселената - отива си прогнилото, старото - идва ред на новото.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 4c66116136
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

25.   Всички много знаете тук, а пред вашите си началници мълчите като риби и слушкате каквото ви се каже. Иначе е лесно да хвърляте плюнки в някакъв анонимен сайт удобно скрити зад екранчетата си. Ще отговоря на всички, но първо ще ви кажа нещо. Когато не ви ценят в една фирма, винаги може да отидете в друга, ако там също не ви оценят може в трета, пета и така, чужбина също е вариант. Обаче ако никъде не ви оценяват, може би вашата оценка е грешна и проблема не е в шефовете ви, фирмите, държавата, космоса или някъде другаде, а във вас самите.
Сега отговорите
н. 20, да прав си, аз съм се родил с надпис на челото "началник" или хайде по-модерното "мениджър". И не карам моите си работници да стават работодатели, а вас, тази които много знаете тук всичко как трябва да бъде, но най-вече знаете да изисквате, вероятно без да предлагате нищо на среща.
И защо мислиш, че никой не ми връзва, отдавна съм си отсял горе долу качествени хора и нямам текучество на кадрите в момента.
н.21 - Явно много добре знаеш как стоят нещата, защо наистина не се пробваш да станеш един работодател?
н.23 - Със шивачки не се занимавам и не ме интересува този бранш. Като има балами да търпят подобно отношение ще има и такива които да ги използват.
За сега толкова от мен, може още много да пиша, ама вие тъй или иначе знаете всичко, вкл. и това какви заплати плащам, как ми върви бизнеса и какъв човек съм, така че няма много смисъл....

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 8a166d0584
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Те затова хората избягаха и продължават да бягат навън. Аз живея в областен град и в последните 15-тина години огромен брой хора се изнесоха. Почти всичките ми приятели познати ги няма още от завършване на училище. Всеки ден минавам по централните улици и от години не виждам нито един познат! Градът направо е празен.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: b9aa960f55
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

27.   25, явно не си разбрал, че са минали времената, дето си мълчахме пред шефовете. Сега вие трябва да мълчите, че както виждаш, нямате избор и трябва да си къткате работниците. Ако ти връзваха, нямаше да ревеш във всяка втора тема, че са мързеливи, пък искали много пари и да работят когато си искат. И да, хората са вече в чужбина особено кадърните. Затова сега изпитвате глад за качествени работници. Едно време нали само това повтаряхте - като не им оттърва да бягат в чужбина. Е, те избягаха, ама пак сте недоволни, че не останаха балами. Вече и пари да давате, пак не става, защото просто няма хора. Скоро ще си внасяте пакистанци да ви бачкат.

И теб ако никой не те цени, значи може би причината е в теб.

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f5557dc7e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

28.   Автора

Номер 22, бил си неквалифициран, но не си бил роб, братле. И са били длъжни да се отнасят към теб нормално, а не да постъпват по тоя отвратителен начин. В крайна сметка какво значи неквалифициран? Ми щом си работил нормално в дадена фирма си си бил квалифициран. В нормалните страни, към които България тръби, че е, с всякаква заплата можеш да си позволиш квартира, ядене, сметки и да живееш нормално. Разбира се не в лукс, но да си покриеш човешките нужди.

Номер 25, да, всички много знаеха и не им плащаха нормални заплати. Никой не ти иска 5000лв, щото нямаш от къде да ги вземеш, но не може да си мислиш, че някой ще ти бачка за 500лв, а ти като паша ще стоиш и само ще командориш, докато си гледаш живота. Няма как да стане, Свърши това време, край. Вече трябва да се плаща. Колкото по-бързо го разберете, толкова по-добре. Мой познат работи в магазин и шефа от страх, че никой вече не му идва на обявите и е вдигнал на всички момчета и момичета заплатите с по 100лв. Има възможност и иска да отвори още магазини в града, но няма кой да му работи на тях - машала.

Та, хората много си говориха, но никой не ги чу. Мислеха си, че хората ще извират като от кранчето на чешмата. И хората много си говориха даже и точно тия, дето знаят и могат. Но не бяха оценени. Тия мълчаливите, дето си мълчаха като женски полови органи - подлогите на шефа, точно те мълчаха. Некадърните, които шефа заради егото си държи във фирмата, щото има нужда някой да му казва колко е велик. Един умен и можещ и уважаващ себе си човек никога няма да го направи, за това шефа се обгражда само с такива. Да ама те не са способни. И сега нагушените шефчета реват. Сигурно и ти ако наистина си работодател плачкаш в момента, щото няма кой да ти бачка. Хората отдавна не се връзват на тия прикзаки. Знаеш ли колко такива като тебе в момента се молят някой да им работи.

Ще се нагледаме на голям смях. Вече по радиото разни будки за тостери се рекламират, че предлагат "атрактивно" възнаграждение - ХАХАХХАХАХА.

Ще ревете много, пак ви казвам... то вие от сега ревете.. И не, нито виетнамци, нито китайци, никакви няма да ви дойдат тук на 600лв, щото една квартира в големите градове ти е 500лв на месец, в София са от 800 нагоре. Като добавиш ядене, сметки и пътни... Няма живо същество, което да може да ти свърши работата и да е на тия пари, защото ще е умряло след първата седмица. За 600лв на седмица или за няколко дни по-може, ма на месец вече не става.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 4c66116136
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

29.   27, и от кога не си мълчиш? Може би от както пишеш в анонимни интернет форуми?
Аз ли рева и пускам теми, в които с другите като мен да се надпреварваме кой е по ожален?
Писах в темата, защото виждам как нападате едно 18-годишно момче, знае какво иска от живота си и вместо да мрънка като вас, прави каквото е нужно за да го постигне.

Защо мислите, че аз не можех също като многото други кадърни хора да отида в чужбина и да се уредя там? Сега съм на 35, когато започнах бях на 25, съвсем спокойно с парите си можех да се уредя където поискам, а с качествата и уменията, както и с образованието си щях да постигна успех без проблем. Но реших да направя нещо тук, при това точно в най-голямата криза от 2009-10та, защото ме е грижа за тази държава, нещо което скопените ви озлобени мозъци не могат да асимилират.
Понеже си позволявате да ми давате оценки без да имате ни най-малка представа за това какъв човек съм, аз ще направя същото на базата на доста богатия си опит.
Мрънкачите и ревльовците се разделят на 2 групи.
Първите са хора със самочувствие и огромни претенции, но без никакво покритие и съответно биват изритвани доста бързо от всякъде, което става причина да са толкова озлобени. Тези наистина не си мълчат и демонстрират голяма увереност, но бързо си проличава колко струват в действителност.
Вторите са хора без никакво самочувствие, тъпкани през целия си живот, неудачници по рождение, на които все някой друг им е длъжен с нещо. Тези търпят всичко мълчаливо, защото просто нямат смелостта да се изправят и да отстояват интересите си. В повечето случаи са си доста некадърни и знаят, че ако бъдат изритани трудно ще ги вземат другаде, за това си траят за всичко и съответно продължават да ги тъпчат. Комплексите им са без брой, но не правят нищо за да подобрят положението си (нали защото все пак някой друг им е длъжен да ги оправи)
В другите раздели е пълно с теми на такива, които реват по същия начин как личния им живот е пълна трагедия, но естествено някой друг е виновен за това (жените са меркантилни/мъжете са боклуци).
Ако някой от горе коментиращите или пък тези след мен се познае в някоя от горните две категории, си е негов проблем.
Иначе наистина успешните хора независимо под каква форма е дошъл успеха им не стоят по форумите да реват и да се оплакват, така че предполагам поне част от тук коментиращите не спадате към тази категория.
Още нещо ми е интересно - като всичко ви е толкова черно, защо все още стоите тук, а не сте в чужбина? Може би защото все пак се досещате, че и там няма да ви посрещнат с червеното килимче от летището...
Спирам до тук, цъкайте единици, хвърляйте плюнки, аз съм свикнал да съм крив

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ac4a5ad10c
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

30.   29, аз лично никога не съм цепил басма на измислени шефчета, дори когато съм бил заек преди 10 г. Тогава взимах 600 лв и ме болеше тръбата дали ще ме изгонят. То дали с 600 или без 600, все същата работа. Интересното е, че противно на всяка логика не са ме гонили никога за тия 10 г. Просто е времето псевдошефчетата се смениха един по един и на тяхно място дойдоха нови и свестни. Последното "голямо" шефче, дето дойде и почна да ми се прави на голяма работа, аз му казах така "виж какво, такива като тебе от тука се изредиха десетки, ама аз останах".

Такива като теб и без това от друго не разбират. С добро няма оправия. Ако си добър, започвате да си мислите, че ще търпим всичко. Сега вече си имам достатъчно авторитет и опит и не се налага дори да викам.

За чужбината - точно така, пробвай и ти в чужбина. Ама прави бизнес там. Може би само тогава ще оцениш българския работник. Защото извън България работник за 250 евро на месец няма да намериш. Ще се бъркаш с толкова, ама на ден (с осигуровките).

Корумпирани инспектори от инспекцията също няма да намериш. Ще плащаш яки глоби за всякакви глупости и ще покриваш всевъзможни непосилни законови изисквания. И там далаверата с прехвърлянето на фирмата на безимотен циганин не върви. За това влизаш директно да търкаш нара.

Айде прави там бизнес. Нали в България е много зле и всички са мързеливи. Там те чакат цветя и рози. То ако ставаше, ехееее...

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 8a166d0584
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

31.   29, аз сякаш си мисля, че всички сме в анонимен сайт, така че, както ти обвиняваш другите, че лъжат и си измислят, същото може да се каже и за теб. Щом всичко ти е супер и предлагаш прекрасни условия, кажи името на фирмата си, за да я знаят хората. Пък и не пречи да ти проверим отчетите и да видим дали всичко е както го описваш.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f5557dc7e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

32.   Автора

Хахахах.. те това ги боли, защото българите им работиха 30 години и си помислиха, че понеже са големите шефчета с големи тумбаци и много пари и 18 годишни манекенки могат да правят каквото си поискат. Не сме 2010, когато кандидатстваш на 500 обяви и я ти звъннат, я не ти звъннат.

Вече сме почти 2019 година и хора няма за обикновени работни позиции. Да му мислят бизнесмените. Вече дори и да започнат да дават пари няма кой да им ги вземе. Всичко що се изнесе кадърно живее живот, който в БГ няма как да живее.

"Стани шеф и си направи заплатата каквато искаш" е може би мохабед на някой психично изостанал. Това беше дежурен мохабед от преди 10 години. Сега вече има "Добре г-н шефе, ще помисля дали да ти се обадя, много като тебе чакат да дават пари и работа"...

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 0297cd6a0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   Както ние се изнасяме, така и при нас ще започнат да идват от други страни: Украина, Македония, Грузия... Ще се наложи да отворим пазара на труда. Де факто това беше една от целите на миграционната политика напоследък. Да видим дали ще се оправдае.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a078be1ad1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

34.   Автора

Не, никой няма да ти дойде в тая кочина на 600 лева заплата, защото една квартира в София ти е 800лв ядене, сметки и пътни... Мечтите им за 500-600лв работници свършиха преди около 10 години. От тогава започна и масовото изнасяне. Който си мисли, че ще дойдат на мястото на българите кадърни, работливи и евтини кадри е глупак, гадна свиня и низшо мозъче.

Не знам каква ви е идеята за внасяне на кадри? Колко по-евтино искат да им св работи на тия изедници?

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 4c66116136
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

35.   Какво стана, май много от коментиращите се познаха в предишния ми пост? Истината не е много приятна, но в случая аз само я съобщавам.
30, значи явно не си калпав работник, щом си 10 години в една фирма и заплатата ти сигурно вече е 2-3 пъти повече от когато си започнал. Имаш и готини шефове по думите ти, тогава ми кажи какво търсиш при клетите онеправдани тук? Лично аз предпочитам да работя с такива като тебе, може да ми вдигат кръвното периодично, ама поне знам, че като се разберем за нещо ще бъде спазено. Докато при мижатурките не е така. Те се мазнят, мълчат, а зад гъба ти изливат помия.
Колкото за чужбина, защо си мислиш, че там нещата са супер различни? Един германски работник при тамошния пазар и нива на автоматизация изкарва 1000 евро на ден за фирмата си, тогава заплатата му може да бъде и 500 е с осигуровките. Докато тук ми изкарват малко над 100 лв, което означава, че няма как да им дам подобна заплата. Такива са правилата на тази игра.

Авторчето, точно така, аз от 6 годишен експлоатирам хората и ги гоня от страната.

31, като искаш да ми правиш проверки, първо ми предостави документ с психично здравния си статус, трите имена, ЕГН, постоянен и настоящ адрес, кредитна история, настояща месторабота (ако изобщо има такава), пълно СВ, копие от личната си карта, и след това ще видим...
Никой от тук коментиращите, с изключение на н. 30, не ми отговори на въпросите-
Вие какво направихте, когато се случваше вашия горчив опит с работодателите си? Какво направихте, за да се им се противопоставите? Някой написа ли поне една жалба до инспекцията по труда, написа ли сигнал до НАП? Направихте ли поне някакъв елементарен опит да се противопоставите?
Или всичко приключи с мълчание и рев вкъщи след това?
Хайде напънете се, заедно с единичките, очаквам поне някакъв смислен опит за отговор.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 8a166d0584
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

36.   35, ти в качеството си на какъв ми искаш личните данни?! Искането ти е на ниво 3-ти клас, голямото междучасие и не го съчетавай с информацията, че имаш "бизнес", защото ще ти се смеят. Явно не си запознат, но от 25.05.2018г. има в сила нов регламент за обработка и събиране на лични данни в ЕС, който освен всичко друго предвижда и много големи глоби за нарушителите. Виждам колко добре организиран работодател си, щом дори си нямаш и идея за какво става въпрос. Колкото до отчетите ти, тази информация се публикува в Търговски Регистър и е ПУБЛИЧНА! Хората с читави компании също така се представят с бизнеса си, защото той е визитката им, а не ръсят идиотизми като теб! А 500 евро в Германия заплата няма! Минимумът е 1 500 евро, освен ако не работиш на черно за някой като теб, разбира се. Това обаче не е нормална работа. Колкото до въпросите ти и този, който по-горе си задал към мен, веднага ти отговарям: не съм станал работодател, защото от много години работя само с и за чужденци, изкарвам много добри пари и с български клиенти не ми се занимава. Ако стана работодател ще трябва да работя с такива, като теб, да имам проблеми с плащанията, да искат абсурдни неща за жълти стотинки и т.н. Не, благодаря! Ценя си нервите и времето. А пиша тук, защото съм солидарен с другите хора.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: b9aa960f55
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

38.   "тогава ми кажи какво търсиш при клетите онеправдани тук"

Да, сега изкарвам хубави пари и имам колектив мечта, но болката ми е, че произхождам от бедно семейство и както по-горе описах, родителите ми бяха много сериозно експлоатирани преди години, което остави сериозни травми в детската ми психика (а и първите ми шефове не бяха стока). Макар че ясно осъзнавам, че ако нашите не бяха експлоатирани, сега нямаше да съм силен психически, но все пак желанието за мъст към работодалите тип робовладелци не ме е напуснално и до днес. За съжаление голяма част от бг работодателите все още са такива, макар в последните години шефовете започнаха сериозно да омекват продиктувано от недостига на качествени кадри.

"Един германски работник при тамошния пазар и нива на автоматизация изкарва 1000 евро на ден за фирмата си, тогава заплатата му може да бъде и 500 е с осигуровките. Докато тук ми изкарват малко над 100 лв"

Това е така и аз мислех да го напиша по-горе, но мисля, че малко хора имат капацитета да го разберат в този сайт (явно си един от малкото, които гоосъзнават) и сметнах, че няма смисъл да се хабя. Но за липсата на ноу хау и съвременно оборудване (респ. за ниската производителност на труда) от части и самите бг работодатели са виновни, просто защото те не могат да правят бизнес достатъчно добре, което е разбираемо предвид едва 20-30 г. капитализъм (капитализъм силно казано) в България. Колкото до пазара той е общоевропейски, но българските производители не се ползват с доверие с изключение на някои сектори, за което до голяма степен са си виновни те.

Но на мен думата ми беше предимно за чисто човешките отношения, които са безплатни.

И да, много правилно предположи, че заплатата ми е нарстнала 3 пъти за въпросните 10 г. Стана ми странно как уцели цифрата.

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 989794391c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

39.   "Един германски работник при тамошния пазар и нива на автоматизация изкарва 1000 евро на ден за фирмата си, тогава заплатата му може да бъде и 500 е с осигуровките. Докато тук ми изкарват малко над 100 лв"

Да попитам №38 след като смята че "от части и самите бг работодатели са виновни", кой е виновен за другата част? На мнение съм че за това положение вината е изцяло на работодателя, той не е купил техника, той не може /не му стига акъла/ да продава труда на работниците си на добра цена и в доста от случаите е просто алчен, защо работника хем да работи по тежко /без автоматизация/, хем да има ниско заплащане, че и част от вината да поема????
Пример с бензиностанция, разлика в цената на горивата в България и Европа е минимална, работата на бензинджия същата, каква е причината заплатите да са толкова различни??? И ще си отговоря сам алчността на работодателя!!!
Пример с големи хранителни вериги, стоката сходна, цената на стоки в повечето случаи в България по висока от Европа, тук и техниката няма разлика, цени на наеми, земя за строеж, вода, промишлен ток и др в България е пъти по ниска, заплатите с космически разлики, каква е причината??? Алчността на работодателя!!!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 0e4bb1aa13
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

40.   До 36
GDPR говори за отношението на компаниите, към личните данни, които те събират и как ги ползват.
Ако едно лице попита друго лице за личните му данни, а второто ги даде, то това не е нещо, което се покривa от GDPR.
Когато хората а казват "X няма право, да иска данните на Y", в действителност казват, че Y не е длъжен да ги дава.

Ако си достатъчно застрелян, да си носител личните данни тук, то отговор остра за това е изцяло твоя.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: f5557dc7e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

41.   Българския фирмаджия сложил машини от СССР в някакво старо хале, в което стават течения и масово му се разболяват работниците, дава 300лв заплата и се чуди що никой не му работи, що скатават, а той - мазната свиня с любовницата, скъпата кола и по заведенията.

Ми за една част са виновни, че не са осигурили машините, с които да е по-производителен българина, другото е, че не ивестира в обучението им. И като казвам обучение имам предвид да ги праща на семинари, на курсове, на скъпи обучения на разноските на фирмата. Колко фирмаджии направихте това - клоните към 0 ;).

Редица БГ фирми надхвърлят немските им колеги в немските клонове, но немски заплати няма как да има, защото те за това са дошли тука германците, не да дават пари, а да не дават. Щом са тук, а не в Китай, значи има защо. Един китайски специалист вече взема от 1000 долара нагоре.

Българския работодател, опа, е пак греша бе мамка му... робовладелец и изедник иска с машини от СССР да се произвежда продукция за целия свят. Както и със заплати от преди 10-15 години служителите и работниците му да са свръх мотивирани, щото е много голяма. Той вече до такава степен е изнаглял прасето долно, че си мисли, че му се полага хората да му работят. Що няма елементарна предприемчивост бе мамка му стара.

Как така не успя да видиш бе, г-н предприемач, с темповете на застаряване, с бруталното бягане на цели семейства от тая кочина, ти не успя да се усетиш, че не през 2050, не през 2030, а 2019-2020 година няма да имаш пукнат човек тука. Кво остава за кадърен :) Много тъпи се оказаха всичките робовладелчета. Но нищо... глада за КАДЪРНИ хора тепърва започва. Смеха ще е до небето, но той ще е на малкото останали тук.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 8a166d0584
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

42.   Ами, 40, точно за това говорим. Номер 35 иска лични данни във връзка с фирмата му. На всичкото отгоре не само обикновени такива, а т. нар. "чувствителни". Самият му коментар е напълно показателен за какъв "работодател" става въпрос. Не мисля, че има смисъл да се коментира повече.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ded47965be
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

43.   От всичко до тук си личи че в България се онаследява не само властта, но социалния статус на българина. Умните хора ще се върнат съвсем скоро в държавата но не за да вдигнат пазара на труда, а за да защитават България....

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 4c66116136
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

44.   Н. 36, а ти на какво основание искаш да ми правиш проверки и очакваш да ти предоставям данни за фирмата си? Да така е, информацията за фирмата ми е достъпна в Търговския регистър заедно с годишните отчети за дейността ми, и всеки който има някакви взаимоотношения с мен може да си я изкара от там. Но след като ти искаш аз да ти предоставям данни за това кой съм, коя е фирмата ми, с какво се занимавам, мисля, че имам право да знам кой стои отсреща ми. Може би, за да не съм на ниво 3-ти клас, за да не съм "такъв" работодател (н. 42), трябва да тръгна да си развявам нещата тук? Е не съм идиот, може би приличам на такъв, защото съм тръгнал да ви отговарям на глупостите, но все пак не съм. Системата е такава, че при един анонимен сигнал могат да ти разкажат играта съответните органи и най-малкото ще има месеци да се обясняваш, че "нямаш сестра".

н. 38, уцелих, може би защото съм съвсем наясно с нещата, които пиша тук. Аз също виждах през ония години това за което говориш. Виждах как разни примитиви, забогатели чрез кражби или връзки, получили на готово огромни капитали или соц- активи си повярват и се мислят за господ. Тези се държаха с работниците си като с роби, тези са с яхтите, любовниците и лъскавите лимузини. Е в последните години техния бизнес наистина почва да замира, защото просто нямат качествата да го ръководят. Аз също ги ненавиждам от дъното на душата си и ми е крайно обидно да ме сравняват с тях. Също има много хора, тръгнали почти от нищото и забогатели благодарение на способностите си и чрез много труд. Не може да хвърляте кал по всички тях, само заради онези първите или заради теорията за класовия враг, позната от вече не толкова близкото минало.
Авторчето, колкото и да ти се радва малката душица, ако не си кадърен, ако нямаш нищо в главата и ръцете са ти отзад наврени, пак никой няма да те вземе на работа или ще ти плащат мизерно. Сега наистина по-трудно се намират хора, плащат се в пъти по високи заплати от преди, но и печелим много повече от тогава. Не бери дертове за нас.
Само се замисли, защо тогава, през 2009-та, 2011-та, когато имаше по 300 кандидати на обявите за работа, защо толкова фирми фалираха една след друга?
Аз ще ти отговоря, защото труда е само един от многото компоненти в цялата работа, дори не бих казал, че е най-важния. Когато има кой да плаща за продукта, който произвеждаш, било то стока или услуга, и то да плаща добре, нещата са добре. Можеш да плащаш сметки и заплати, на доставчици и всичко останало.
Пазарът е най-важното в цялата игра и въпреки износа, вътрешния пазар си остава най-важен за цялата икономика. Понеже нашия вътрешен пазар не е много добре, за това въпреки използваните модерни технологии, не може да получавате германските заплати например. Едва когато работниците почнат да получават големи заплати, те почват да купуват повече стоки, да консумират и харчат повече, което води до увеличаване оборотите на бизнесите, което от своя страна води до увеличение на заплатите на същите тези работници. Процеса е бавен, на запад нещата се движат така от десетки, дори стотици години и за това техните доходи са недостижими за нас към момента. Друг е въпроса, че и цените там са много по-различни, но няма да задълбавам тук. Хубавото е, че тук вървим в правилната посока и нещата се подобряват значително през последните години. Надявам се, всичко това да продължава така.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ab605632ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

45.   Номер 44, стига си разтягал излишни локуми и оправдания да не кажеш коя е фирмата ти! Разбрахме вече, че докрай ще отказваш да напишеш истината!

Колкото до остроумията ти в опитите си да оправдаеш защо работодателите в България плащат 5-10-20 пъти по-ниски заплати спрямо същите длъжности в Западна и Северна Европа, не забравяй, че тук си пишеш заедно с редица хора, които са (или са били преди) служители в такива фирми и са пределно наясно къде потъват повечето приходи на фирмата - в скъпите жилища, вили, коли, любовници, почивки, вечери по ресторанти и по галените дечица на мама и тати, които са разглезени до безобразие и дундуркани дори като са на по 30-40 години и нямат и един ден трудов стаж!
Аз самият съм работел в десетки фирми и съм ставал свидетел на подобни неща в почти всяка една от тях, с редки изключения.

Преди няколко години в една фирма - производител на скари, котлони, бойлери и прочее - ме канеха на интервю три пъти само мен, тъй като аз съм този, който те виждаха като способен да ги направи в пъти по-печеливши, чрез знанията и опита си. Знаеш ли какво собственикът на фирмата считаше за "много лоши години напоследък"? Това, че чистата му печалба след данъците и заплатите на работниците вече била спаднала на малко под 100 000 лева месечно, а преди била 200 000 лева! И той беше потънал в скръб, че "едва се живее вече"! В същото време се беше разпищолил с няколко луксозни коли, има си и възрастна дебела жена, и около 20-25 годишна красива любовница (за която жена му официално знае, но си трае, защото знае кой плаща манджата вкъщи), а най-високата заплата на служителите му беше 400 лева! Това по времето, когато минималната заплата беше 380 лева. Е, той ги командореше като роби, плащаше им трохички, вземаше колосални доходи ЗА СЕБЕ СИ и се оплакваше как "фирмата не върви" вече. Жалкарска история. Като чу, че искам 1500 лева чисто месечна заплата, се изприщи и питаше като невярващ
Ама, защо толкова много!? ". В същото време беше пределно наясно, че аз с уменията си още на втория месец ще му утроя продажбите и удвоя чистата печалба, но се правеше на гръмнат и до последно искаше да смали предложената заплата до 800 лева. Аз след всяка среща с него качвах исканата сума с по 500 лева и на третият път тя стана 2500 лева, а онзи скърцаше със зъби и питаше защо така, след като предният път съм искал по-малко. Аз му отвърнах "Спокойно, ако сега не те устройват 2500 лева, ако ме извикаш още веднъж на договорки, няма как да искам под 3000 лева заплата! ". Отвърна, че трябвало да си помисли добре два дни и после като се обади, че 2500 лева го устройват и иска да започна веднага, му казах, че 2500 е било преди, а сега вече е 3000 лева. Отново каза, че щял да си помисли. Повече не го чух. :) Сега работя на частно и вземам по толкова, а в някои месеци и двойно на тези пари. А той излезе голям глупак, защото в момента фирмата му съществува само с помощта на заеми от банки. Остави си само едната кола, а другите ги разпродаде, за да може да си плаща на държанката и за всекидневните ресторанти с нея.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 8a166d0584
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

46.   44, при какъвто и да било сигнал, ако всичко ти е перфектно, както ТИ самият твърдиш, няма от какво да се притесняваш. Освен това никога не съм казвал, че ще ти изпращам проверки. Идеята ми беше да проверя за себе си показателите ти. Вие обаче, "горкичките" български "работодатели" бълнувате само проверки! Защо ли? Ами, защото знаете, че сте потънали до гушата и ако ви изпратят читав данъчен, различен от този, на който давате рушвет, ви е спукана работата!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a9820e3827
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   Уф... Вижте, каква е темета и вижте, за какво говорите вие!
Ако искате, да обсъждате, кой е по-велик "фирмаджия" и GDPR-а, направете си отделан тема и се хапете там.

Ето моят опит с работодател.
Започнах, през 2013-а, като сервитьор в ресторант в, да речем "Слънчев Пясъци". Имах роднини, които ми осигуиха стая в тяхна къща и започнах работа. Та въпросната "кръчма" беше просот печетарница. Най-евтината храна, възможна. Според фактурите, продавахме 3 килограма риба и 5 килограма пържени картофки... на месец. Според касовият апарат, продавахме само хляб, вода и бира. Имахме два касови апарата. Както имахме и два склада. На единият му викахме "малкия" защото беше малък и винаги имаше всички продукти, който бяха описани по фактурите. Вторият, имаше около 10 пъти повече храна, но беше в "други имот", следователно проверяващоте нямаха легалното право, да стигнат до там.
Но всичко това, разбрах едва в края на сезона. Все пак, седмица, преди да започна там, навърших 18 години. Нямах си и на идея, защо са тези касови апарати.

Та как беше работата там - първата седмица, беше "обучение". Общо взето, трябваше да науча цялото меню от 300 неща в него. Имаше по 30 вариации на 2-3 салати, последвани от 50 различни начина, да направиш свинска пържола, както и 30 различни имена за кюфтета, 6-7 вида риба, ама направени по 5 различни начина всяка. През деня всичко беше "цаца-бира", както се изразяваше собственика. И още нямаше туристи. Всичко беше лесно и добре. Кухнята готвеше, аз носех талби с цаца-бира за родителите и сокчета за децата. През нощта имахме по 20 маси общо взето и беше лесно. Имаше и бакшиши от рода на 10-20 лева. За 18 годишен, това беше супер. Ако всеки ден взимах по толкова, догодина, щях сам си платя семестрите.
Обаче, слабата седмица свърши. Изведнжъ, дойдоха още 5 други сервитьора. През деня, всички маси бяха заети с цаца-бира. Но през нощта, ставаше ужас. РЕсторантът беше препълнене. Всички бягаха, като ненормални. На час имах по 30 маси да обсулжа. Не знам как, но бях изтървал факта, не имахме на 250 места. И шефа започна с далаверите. Момичетата бяха длъжни, да носят "повдигащ сутиен" и да "разголят деколтето, че да се виждат цицките" и да обслужват мъжките компании. Момчетата, тбряваше, да обсужват по-възрастните жени. Трябваше, да им предлагаме, само най-скъпото. Даваше ни право и да им даваме да пият "повече". Бира, ама бирата върви със шот евтино уйски. "Натискай им се на тея лелички, да се намокрят малко, че да развържат кисията". И истината беше, че докато напивахме клиентите си с "уйски" за 3 лева литъра, хората поръчваха повече и повече. Ама още първата веечр, имаше скандал - "надписана сметка". Една маса, някак си, беше поръчала още 2 пъти бира. Няма проблем! Шефът, дойде, "скара се", извини се и им даде по още 2 безплатни бир, както и нова "точна сметка". А какво се оказа - барманчето, трябваше да надписва всяка сметка, на вскяа маса, стига да бяха достатъчно пияни. Освен това, след като се напият малко, започваше, да налива не скъпите уйскита и ракии, а алкохол от туби, който не струваше и 1/10. Идеята на "шефчето", беше, че ако 1 на 10 маси се усетят, ще "замаже положението". Я безлатни бири, дето му бяха по 20-30 стотиники на бира, я "намалена" сметка (30-40 лева и всички бяха доволни). Някак си, приличаше повече на бардак, отколкото на ресторант. Липсваха само ротативки и сални на втория етаж.
Смените бяха ужасни - от 08:00 до 16:30 - това беше единствената нормална смяна. Ама работата беше, че имаше само по двам души на нея. И тея двама души, трбяваше да изчистят и подготвят целия ресторант, да измият прозорците, да изкара чадърите, каот междувременно и да обслужат клиените. Ако имаше група от 20-30 души, беше абсурд, да се свърши цялата работа. И естествено, "шефчето" започваше да крещи и да се кара.
Имаше и смяна от 16:30 до... често до 03:00, въпреки, че на табелката пишеше 24:00. И някак си, все от нощната, хората трябваше, да почнат на дневната, която бе само след 5 часа.

Но "междинката" си беше основната мъка. Почваше от 12:00 и уж беше до 22:00, ама често се прибираш с мощната. "Екстра" часовете, бяха "кумписарирани" с бира, шкембе и евтин алкохол. Недай си боже, някой да поита "Абе, може ли в неделя, да не работя"... УЖАС! Скандал, викове и заплахи.
- Вие, всичките сте една неблагодарна масЪ ут идиоти. Селянета! Ако не бях аз, гладни щяхте да умрете. - и такива подобни.

Поради това, че се познаваше с родните ми, към мен имаше някак си по-добро отношение. Вместо по 5 минути, ми се караше само по 3. След един месец, в койт си мислех, че е... нормален работен процес - все пак, това ми беше първата работа с хора. Преди това, помагах на чичо. Имаше магазин от типа на "левчетата". Общо взето отивах след училище и редях от кашоните, по рафтовете. За половин-един час и си тръгвах. Обаче, след месец, взе да ми писва и реших, че ще взема, каквито пари има и ще си ходя. И да - не плати на никого заплата.
- На 20 число се плаща при мена.
- Ама шефе, аз работя от втори миналия месец. 20 мина вече.
- А виж сега, келеш, щот са имам с леля ти, затой щи кажа. 20ти, амъ требва месец поне да направиш, че да платя.
Исках да кажа, че вече съм си изработел парите и той ми дължи тези пари, ама едно от момичетата ме спря, зщаото беше мааалко по-напред с работата и познаваше средата.

Няма да лъжа, бакшишите бяха страхотни за 18 годишен. 40-50, понякога и 100 лева на ден. Разбира се чевсто включваше 14 часова смяна, последвана от още 4 14 часови смени и "копменсация" - нощна, че да може да се наспиш. И ти спиш до 15:00, зщаото не си спал от седмица, като хората.
А и нещо смешно - мияча на чинии, водеше счетоводството, защото беше 3та година стден по счетоводство и получаваше по 60 лева отгоре на месец.

Та на мен ми писна и пуснах молби навсякъде, къде можех да пусна молби. ХЕИ, данъчни, агенцията по труда, даже и на Господари на Ефира писах. На другия ден, дойде един човек, който ми се стори познат. Помнех го от миналия месец. Беше с риза, на 35 градуса. Поговориха си с шеха, ефа му даде един плик и човека с ризата си замина. След това, шефа събра всички. Повика и хората, които не бяха на работа.
- Вижти ся! Мноу са самняям, че ония педерунгел (да кажем Стоян), Стоян Педерунгела, дето върти другата кръчма, иска да на саботира. Ша дойдат утр и у други ден едни иши ва питатат разни работи. Ся, ша им кажити, че работите за по 300 леа (или колкото беше минималната заплата тогава), работити по 40 часа на седмица и ви даам почивка, гат искати. Па после, на другите, ша кажити, че всичко е тип топ и нема проблеми. Аз за бонус, ша ви пусна по 200 лева. И само някой, да са изцепи за втория апарат.
И какво става - дойдоха проверяващите. Седнха на една маса, в пиковия час. Поръчаха си най-скупото от сметката. Наядоха се, напиха се. Повикаха ни един след друг, на масат, по средата на кръчамта. Шефа седеше усмихнат с тях. Посикаха ни имента, личните данни и ни казаха, че след малко, пак ще ни викнат.
И след 20 минути си тръгнаха и не платиха. И ква била работата. Рзбрали се със шефа, да им намери квартири, на роднините и да ги псука една седмица да ядът.
След това, дойде данъчна проверка. Тея, дойдоха рано рано, преди шефа да е там. Едини направо влез и каза:
- Добър ден, казвам се Пешо Иванов от НАП Бургас. Идваме във връзка с получен сигнал, за данъчни измами.
Огледа се наляво, огледа се надясно, видя, че няма хора в момента и директно ми каза:
- Абе младеж, ти ли пусна тая молба, че много ми се радваш нещо.
- Не знам, за какво говорите, господин Иванов.
- Добре, няма проблем. Виж, тоз твоя шеф е голям боклук и не го харесва. Я ми кажи, къде е скрил втория апарат. А и пусни ми една мента, ама я маркирай, както си я маркира попринцип. А после, ще ми кажеш, че ме знаеш, какъв съм бил, а? Ок, обади се нашефа, да идва.
И аз се зарадвах. Човека изглеждаше, че щеше да свърши работа. Оказа се, че навън има кола и са още двама. Пуснах апарта, вкарах си всичко, онзи отвори шкаха за бара с втория апарат. Точно дойде втория сервитьор и му отне около 10 минути, да се усети, какво става.
След малко дойде и шефа колата. Наби спирачки и влезе вътре. Видя проверяващия и направи гримаса. След 30 минтути разговори, проверяващите си тргнаха. Шефа седна на масата, и помоли, да му дадем по една ракия.
- Изигра ма, тоз помияр мръсен. Знаеше, че ша дойда у девет сутринта, ама дойде в осем, да не съм тука.
Влязоха клиенти и поръчаха нещо. След малко, решиха да платая. Отивам до касата, защото барманеа още не беше на смяна и гледам - касата празна. Казаха веднага на шефа.
- Иии да бе. Оная хиена обра сичкуту, даже и от джоба ми взе последните два лева. На ти тез банкова карта - отиди до банкомата и изтегли 4 пъти по 400 лева, че да има някой лев. Ако в банкомата няма пари, отиди при Стоян Педерунгела, и му кажи, че аз казах, че искам 1000 лева назаем.
И какво стана - проверяващия си вае подкупа, нашия плати 3000 лева и до там. Казах му, че съм болен и че си искам парите. Той беше в някакво смирено състояние и ми каза, да изтегля от бакомата и заплатата си. След това ми я даде и ме прати, да си ходя.
Та това ми е опита. От 3 години съм щастливо емигрирал, далеч от български работодатели и служби. Третират хората, все едно са боклуци. Ония се държеше, повече, каот сводник, наливаше на хората по-силен алкохол, надписваше сметки, караше ни да работим по 70-80 часа на седмица и не искаше да ни плаща.
Службите дойдоха, обраха си рушеватите, хапнаха, пийнаха за без пари и не установиха никакви нарушения. А от целия персонал, тези, с който подържам контакт, всички, който бяха под 25 години, емигрираха...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker