Споделете горчив опит с работодателите през годините - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (82206)
 Избор на редактора (69)
 Любов и изневяра (18584)
 Секс и интимност (9776)
 Тинейджърски (18596)
 Семейство (3926)
 Здраве (6762)
 Спорт и красота (3575)
 На работното място (1559)
 Образование (4605)
 В чужбина (1023)
 Наркотици и алкохол (827)
 Измислени истории (695)
 Проза, литература (1307)
 Други (10895)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от На работното място

Споделете горчив опит с работодателите през годините
преди: 2 месеца, 16 дни, прочетена 1287 пъти
Все повече медии реват вкупом с работодатели, че е настанала най-голямата криза за работна ръка у нас във всички сфери. Мога да се съглася с това, но преди години нямаше такъв проблем. Та, за да се махнат тези кадри трябва причина. Българският работодател обаче никога не е виновен и когато му споделиш за проблем в НЕГОВАТА фирма, неговото решение на проблема е като не ти харесва да си ходиш. Защото на портала много чакали. Сега обаче като няма никой на портала започнаха редом да реват.

Би ми било интересно да разискваме защо стана така, че няма кадри. Интересно ми е мнението и на мъже и на жени, ще е любопитно да чуем мнението и на по-големите, които работеха през 90-те и не им се внасяха осигуровки, нямаха договори...

Правя темата не за да обиждам българския мутренски бизнес, а за да обсъдим кое не е наред, че да няма кадри.

Как беше през цялото 90-те, как беше след 2000, как сте сега?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 15 дни
hash: e2ec006e55
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Няма кадри, не само заради некоректното отношение на работодателите и ниските заплати. Хората бягат било от недоимък, било от това, че им е писнало от липсата на качествено здравеопазване, образование, обслужване и т. н. или просто, защото си мислят, че като си хванат пътя ще цъфнат и ще вържат по чужбините. Съответно тук остават пенсионерите, кофти материала и един малък процент, които се опитваме да правим нещо в родината си, напук на всичко, защото не искаме И НИЕ да я оставяме на маймуноподобните.
Работодателят си позволява да те разиграва както му скимне, защото и да се махнеш, друг ще се съгласи на драго сърце да му играе по свирката. Вместо дружно да се възпротивим на робовладелчеството, ние търпим, а други бягат. А много скоро ще стане още по-зле за набиращите служители, защото вече ни залива първата вълна от чернилки в работоспособна възраст, но без намерение да работят, а вече дори и те не се хващат на работа за 5-600 лв. Това го чакам с нетърпение!

 
  ...
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: c0618884e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

2.   Няма свестни работодатели, иначе вечно реват, но са некоректни. Никога не почвайте работа ако осигуровката не е реална. Пълна индикация за некоректност. Има много свестни работници, но те са първите които биват махани. Защото интригантите, подмазвачите и лицемерите са ценени. В България пазарът на труда е абсурден и не нормален. Английски и холандски, плюс висше образование нето 1400 лв. Е как се учат 2 езика отлично и после такава заплата.
Държавата трябва да е регулатор, но как да стане, като гарван, гарван око не вади.

 
  ...
преди: 2 месеца, 15 дни
hash: 6b611ca0da
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Преди време бях одобрен за QA tester в startup, в София. Беше ми съобщено, че започвам работа на дата XX/XX/XXXX. След две седмици разбрах, че са взели друг човек, без въобще да ме уведомят за промяната в решението за наемане. Прочее, компанията не е чак толкова неизвестна в ИТ сферата, но бих искал да забележиш в коя сфера се развива действието - ИТ, която е предполагаемо доста по-стабилна откъм наемане. Сега си направи изводите за положението в останалите отрасли.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 14 дни
hash: 8a166d0584
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   То е пределно ясно защо няма кадри и защо толкова много хора се изнесоха и продължават да се изнасят от страната. Българският работодател в 95% да не казвам и повече не става за нищо. След като завърших работих почти 3 години за българска фирма и от тогава съм се зарекъл за българи да работя само в много краен случай. Подобни места могат съвсем спокойно да ти съсипят живота в абсолютно буквалния смисъл на думата. Благодаря на Господ, че ми предостави възможност да се махна от там и да разбера какво е да работиш с удоволствие, да си спокоен, въпреки, че самата работа е напрегната и да ценят труда ти.

 
  ...
преди: 2 месеца, 14 дни
hash: aaf92ef6f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   Нормално да има криза за работна ръка.
Всеки иска служителите му да работят като волове някакви измислени длъжности 3 в 1 за колкото се може по-ниско заплащане.
Преди няколко месеца осъзнах, че взимам 9 пъти по-малко от колегите си в Румъния, Полша и Словакия, като те работят ЕДИНСТВЕНО по професията, без да са едновременно с това още десетина неща.
С по-големите държави не посмях и да сравня.
Сега работя в чужбина и се преродих :)
Върша си само моята работа, никой не ми се бърка, дават ми редовно заплатата, вече се говори за местене в отдел по-високо ниво...
В чужбина оценяват качествения човек.
В България се търсят безмозъчни бачкатори.
А народът е интелигентен и иска да бъде правилно оценен и възнаграден.
Затова и напускаме.
Скоро не просто няма да има работна ръка, ще липсват и българите като цяло.
Малоумна държава.
Мила родина, божествена земя, но малоумна държава и свински бутове за управници.

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 13 дни
hash: c156e1883d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Последен проблем, институция към общината - не се дават фишове, когато напуснах не са ми изплатили платената отпуска. Лъжат хората и си раздават бонуси. Има "мъртви души", т. е. някой се води на работа, но не идва. Предполагам, че е масово към институции и подобни места. Лъжат в часовете, нощните смяни, един колега беше 3 дни командировка, платиха му 3 дни по 8 часа, като се работи с деца, и си с тях на лагер, т. е. нон - стоп. Отделно един човек е натоварен с няколко длъжности, заплатите са неадекнатни, графиците нямат ритъм - променят се и от днес за утре. Нямаш порцион, кафе и т. н., а работиш по 12ч. Некомпетентни ръководители, лошо управление, манталитет на "селска скандалжийка" - навикване, крясъци, придаване на излишна важност, което не е в интерес на работата и на никого. Нещата в социалната сфера са зле, направо пародия. Млади хора не стоят по такива места, ако не си с някаква пенсия, не можеш да изкараш месеца на заплата.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 13 дни
hash: 82b4c8c158
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   И защо в България всеки може да стане всичко. Още утре ставаш брокер, застраховател, строител... и защо е така? Защото държавата го позволява. Как е из Европа - за да станеш брокер на имоти учиш 2 години, полагаш изпит и имаш право да работиш, като такъв.

 
  ...
преди: 2 месеца, 7 дни
hash: 15b176cd4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

8.   Докато има работодатели, които:
1. очакват да работиш 6 дни седмично (понякога и 7 и на официални празници),
2. те осигуряват на мин. заплата, а останалото ти дават на ръка,
3. твърдят, че болничният е лукс, а отпуските са забранени,
4. смятат, че няма нужда да плащат за извънреден труд,
5. твърдят, че 600 лева са огромна заплата,
6. искат служителите им да са до 20, но с 10 години стаж по специалността.
7. искат да плащат на 1 човек, но той да съвместява поне 2-3, а най-добре 5 длъжности.
8. се отнасят с хората си като с боклуци, крещят, заплашват с уволнение и т. н.
9. пестят пари за машини, оборудване и обучение на персонала, но пък винаги има за нова кола и обвиняват работниците/служителите, че резултатите на фирмата са лоши.
Е, докато има такива, не се чудете, че младите и образованите ще бягат, а въпросният работодател ще реве, че няма кадри.
Просто свърши времето когато границите бяха затворени и всеки си креташе някъде колкото да избута до пенсия. Ама иди го обясни на мутрьо. За това сега ще го разберат по трудния начин, а именно като останат без хора и започнат да фалират.
А иначе са много смешни като почнат да обясняват как имало опашки от желаещи да работят при тях. Е, аз нещо опашки не виждам, ама щом мутрьо си вярва...

 
  ...
преди: 17 дни, 21 часа
hash: 108588f9d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Нищо не се е променило и няма да се промени. Винаги ще има бедни хора в нужда да слугуват
Високо квалифицирани не са нужни за перачниците в България

 
  ... горе^
преди: 12 дни, 16 часа
hash: 2fea64fc11
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

10.   Кадри няма в такъв смисъл:

1) За тая длъжност в района плащат А лв.
2) Аз ще давам А 30 лв, т. е. "повече" от другите.
3) За да живее нормално човек, без силно стегнат колан в района трябват А 300 лв.
4) Хората казват - ще търся друга оферта, защото тук не излизат сметките дори и да е поносима или дори приятна работата.
5) Работодателят реве: Няма кадри.

Извод - трудно се намират хора без да се развърже кесията. Напиши обява завършваща с "Чиста заплата: 2000лв" и ще имаш проблем да се отървеш от досадни кандидати. Когато заплатата е "атрактивна", разбирай 650 лв бруто, тогава има глад за кадри. Съвсем накратко - гладът и липсата са относителни.

 
  ...

...
преди: 8 дни, 19 часа
hash: 7149dae5f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Аз работих в магазин, в който постъпих в първата година от отварянето му. За шест години видях следното:
1 Незаплатени отпуски
2 Хамалски труд и работа под страхотен стрес
3 Работно време:5/2- по 12 часа
4 Няма регламентирана почивка от един час
5 Ако служителят поиска да му бъде заплатен болничен, веднага бива заплашван с прекратяване на трудовия договор(случи ми се на два пъти. Да, той няма право, но прави намек, че ЩЕ СЕ ПОТРУДЯТ да напусна доброволно).

За мен тези "работодатели" са само за затвора, защото предлагат условия на труд, които вредят брутално на нашето здраве и граничат с невъзможното. Мислеше си, че ще си намери друг, но така и не успя, а магазина затвори врати, защото аз бях подценен.

Какво се оказва? Заради това, че не ми се вдигна заплатата с някакви си пари(защото говорех за това)-хем магазина затваря, хем се разделяш с много повече пари. Това не са търговци, не са професионалисти, не са работодатели, а жалки и тъпи същества, които само ламтят за пари.
Знаете ли как ме е яд за тези изгубени 6 години?

 
  ...
преди: 3 дни, 15 часа
hash: dd7faf0bd7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   Мале, мале, колко много гняв събрани на едно място. Човек ако прочете коментарите тук ще реши, че всеки работодател в България е някакъв зъл и алчен манияк, който иска хората да работят за него като мулета, докато той се пече на Малдивите. Не отричам, че има и такива хора, но всички да се слагат под общ знаменател е доста жалко. Не отричам, че фирмите, в които са работили коментиращите също са били ужасни места. Но, да си изкарваш гнева на група от хора, вместо на конкретния работодател не е редно.
Как бихте се почувствали, ако се пусне тема за това колко лоши са всичките български мъже или жени и за това няма смисъл да се живее в България? Лоши хора има във всички групи от хора. Това не означава, че е редно всички да се слагат под общ знаменател. Много по-лесно е просто да кажеш: "Всички работодатели са зли!", "Всички жени са курви!", "Вече няма истински мъже!", отколкото да се опиташ да намериш правилната фирма или правилния човек за теб в България. Вие да не си мислите, че в Западна Европа всички работодатели са супер мили? Подобни теми съм чел и в западни форуми, там също хората се оплакват и стигат до подобни крайности, както и в тази тема.

В крайна сметка се надявам всеки, който прочете това, един ден да успее да намери фирма, в която ще ходи на работа с удоволствие, и човек за себе си, с когото ще иска да прекара останалата част от живота си! :)


От един бъдещ работодател, който все още е само на 18г.

 
  ... горе^
преди: 2 дни, 12 часа
hash: bf742f7225
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   До номер 14 - бг работодателят *масово* е по-скоро тъп и алчен, отколкото зъл и алчен. Което като цяло май е по-лошия вариант. Класическият пример - не осигурява необходимото оборудване, обучение, инструменти и др. ресурси на работниците си. Вследствие те не са производителни. Но нашия тъп бай Ганю, мисли, че като не им е купил хубави машини/ компютри/ каквото е там, е спестил някакви страшни пари и отделно се радва като гледа как се мъчат. Мисли си че е хванал дявола за опашката. А това, което реално се случва е, че работата му върви бавно и некачествено и всъщност губи от нереализирани печалби. Неслучайно българските фирми са неконкурентни на световния пазар. Това е класически пример как тъпотията е по-страшна от злобата. Един зъл, алчен, но умен и компетентен работодател никога няма да пести от производителност.

 
  ...
преди: 1 ден, 10 часа
hash: 2ca7a7cf2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Работех 2000-2001 г. на две места, преводач. Нито договор, нито трудова книжка. От едното място ме викаха с немски по два пъти седмично за по 50 долара на месец твърдо. От другото на парче когато каквото има, пак веднъж-дваж седмично, с руски. После заминах за чужбина, поради това, че и със заплатата на гаджето ми нямахме никакъв шанс да заживеем сами, да си плащаме наем и прочее и нямахме и никакви перспективи това да се случи един ден. Та, аз от бг трудова книжка нямам, всичко на ръка ми е плащано и се осигурявах здравно като студентка. Гаджето тогава също нямаше трудова книжка или пък договор. Беше по-вълчо време отсега. Който имаше договори, те бяха на минимална заплата и нещо им се даваше на ръка допълнително. Затова и сега са малки пенсиите. И се радвам, ако наистина сега липсват кадри. Защото не толкова липсват, колкото вече не са навити да работят за смешни пари и самите те определят цената на труда си.

Не знам за какъв проблем говориш, кажи нещо повече. Нормално е, когато един човек е построил бизнес да се дразни, когато служител му намира кусури.

 
  ...
преди: 22 часа, 25 мин.
hash: ab605632ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Най-забавни са ми коментари като на номер 14 от хора с "дългогодишен опит" в живота и най-вече такъв с българските работодатели, отричайки с лека ръка една действителност, която е изпитвана през последните десетилетия от милиони други българи. След прочетеното от номер 14 вече очаквам теми, в които мъже да твърдят как жените изобщо не ги боли при раждане и жени да твърдят, че в казармата е мечтана приказка за мъжете. :) Народът неслучайно е казал "На чужд гръб и сто тояги са малко! " и "Сит на гладен не вярва! ".

 
  ... горе^

...
преди: 19 часа, 32 мин.
hash: 4c66116136
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   н. 14, аз за това не се напъвам да пиша в раздела. За всичко сме им виновни ние, работодателите. Като им напиша самите те да станат такива като знаят кое как трябва да бъде- не искат.
Истина е, че има много боклуци, третиращи работниците като роби или просто некоректни работодатели, не плащащи, не осигуряващи нормални условия за труд. Обаче аз каква вина имам заради тях? В средата на 30-те си години съм, почнал съм преди 10-тина години с капитал колкото струваше един нормален апартамент в големите областни градове. Никога не съм се държал лошо с работниците си, но за сметка на това аз мога да изпиша доста страници, с това какво представляват самите български работници. Обаче не виждам никакъв смисъл. Социализма е жив, дълбоко вкоренен сред хората от всички нива - всеки иска да работи колкото може (т. е колкото да се симулира някаква работа), а да получава колкото му е нужно и колкото му се иска. Е не става така...

 
  ...
преди: 16 часа, 36 мин.
hash: 15b176cd4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Номер 14, ама как ти личи, че си само на 18 и нямаш и 1 ден трудов стаж... и как си я представяш ти тая работа, че ще станеш работодател ей така в денят, в който завършиш? Доста наивничко. Другият вариант е баща ти да е голям шеф и за това да се изживяваш като работодател, но повярвай ми, дори и да получиш бизнеса на готово, ако не си промениш мисленето и отношението към работниците/служителите си, няма да стигнеш далеч. Нали точно те са хората, които ти изкарват парите! Ама явно си прекалено малък за да схванеш за какво изобщо става дума. Нищо. Някой ден ще разбереш. В крайна сметка имаш право да си изживееш детството и да си живееш с детските илюзии. И не, в Западна Европа не всички работодатели са перфектни, но там има нещо наречено трудово законодателство и лошо му се пише на работодател, който си позволи да го нарушава. Освен това там хората са научени да си търсят правата и няма да търпят някой да се подиграва с труда им. А тук, особено по-възрастното поколение са готови да преглътна всякакви издевателства, защото разбираш ли парите им трябвали. Да, на всеки му трябват, ама това не значи да се оставиш да те правят на маймуна за 600 лева.

 
  ...
преди: 12 часа, 19 мин.
hash: b9aa960f55
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   18, абе че има калпави работници, има, ама и вие сте си за ебане. Въобще не ми се прави на единственото добро шефче. Уважавал бил работниците. Това, че ги караш да стават работодатели по такъв безпардонен начин, не е много уважително.

Защо те да стават работодатели, да си работодател е твоя работа, тяхната е да са работници. Като е толкова лошо, вземи ти стани работник, бачкай по много и изкарвай парички без риск, без да отговаряш пред дсотавчици, клиенти, държавни органи, банки и т.н.

На думи всички сте много готини, много уважителни и единствените добри шефчета, ама защо ли никой не ви се връзва вече и все нямате работници.

А да ти минава за момент през ума, че и ти имаш леееека вина, че никой не ти се връзва, а? Или по дефолт всички работници в България не струват, а ти си много готин?

Защо не станеш работодател в Германия да видим, там колко ще ти се вържат? Ама там за 300 евро ще видиш работник през крив макарон. Там държавата ще те следи като за последно за всяка дреболия, не е като в България да бутнеш 20 лв на инспектора и всичко да е ток и жица. Айде нали си много готин, въри прави бизнес в Германия. Там само готини и работни работници и всички бачкат за 300 евро денонощно.

 
  ... горе^
преди: 11 часа, 27 мин.
hash: ea9a25bade
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   Номер 18, ти ако даваше нормални заплати и имаше добро отношение, много бързо щеше да филтрираш калпавите работници. Принципно, на добрите фирми името се разчува и всеки иска да работи там. Същото е и с лошите. Като даваш ниски заплати или за 50 лева повече изстискваш хората, на никой няма да му се работи за теб и всеки ще гледа да отбие номера, оглеждайки се всяка минута за по-добра работа. Другото е, че при българския работодател ден с ден не си прилича. Къде от неорганизираност, къде от някакви незнайни настроения, всеки ден трябва да си готов за поредното безумие. Работил съм почти 3 години в българска фирма и това ми е достатъчно повече да не искам да погледна такава. Да не говорим, че при мен ситуацията не беше чак толкова зле. Имам познати, които са работили при къде по-лоши условия. Ако бях останал да работя за българи, в момента щях да получавам сигурно максимум около 1 000 лева и да се чудя ще изкарам ли месеца или не. Благодарен съм на Господ, че ми предостави възможност да работя за чужденци и аз я използвах по най-добрият начин. Освен това всеки ден работя с много български фирми и почти 100% от тях са тотален леш! Ако искате предлагайте на работниците си да станат и космонавти, да видим до къде ще я докарате.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: 1 бр
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker