Заплащане с месец назад - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121057)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Заплащане с месец назад
преди: 5 години, 10 месеца, прочетена 9994 пъти
Здравейте, започнах работа на 04. 07. но фирмата плаща заплатите с месец назад на ръка. Въпросът ми към вас е кога трябва да взема пари от тази фирма, колеги ми казват че на 15. 08 трябва да взема аванс, други приятели ми казват че също са работили във фирми с месец назад но са взели пари на 30-то число същия месец и още повече се обърках. Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 10 месеца
hash: 91e4e973bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   На 25. 08 вземаш първа заплата. Ако желаеш на 15. 08 можеш да искаш аванс. Така е почти в всички фирми по цял свят, не само в България.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: e44f4b0285
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   Зависи от политиката на плащане в съответната фирма. Аз като работех на заплата, работодателят ми ми плащаше наведнъж между 1 и 5 число на следващия месец. При нас нямаше аванси. И някой да ми обясни, каква е логиката август месец да вземеш аванс за месец, който вече си изработил? ! Това е приумица на български работодатели, които просто искат дълго да си въртят вече заработени чужди пари. Да, това са парите на работника! Както и да е! Сега си изкарвам парите на свободна практика и положението никак не е розово. Закъсненията в плащанията са още по-огромни. Има някои фирми без никакъв свян ме мотаят и по половин година, което от гледна точка на междуфирмена задлъжнялост напълно отговаря на ситуацията с българския бизнес. Добре, че имам и коректни такива, които си плащат до максимум месец.

 
  ...
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 0ee7700554
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

4.   Ами всичко си зависи от политиката на съответната фирма, при нас плащат на 10-ти, след като сме си изработили съответния месец, разбира се. Примерно работиш от 1 януари и на 10 февруари ще си получиш заплатата за януари, после на 10 март заплатата за февруари и т. н.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 10 месеца
hash: 91e4e973bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   До 3 от 1
Обяснявам: Думата аванс означава плащане преди уговорената дата, така че ако фирмата и работника имат договор да му се плаща на 25 число на следващия месец, то пари поискани и получени по рано са си аванс.
Политиката на повечето бг фирми от години стана такава, че да плащат с месец назад за да задържат персонала си да не бяга без предупреждение. Много фирми които преди години плащаха между 1 и 5 число на следващия месец губеха работниците си просто като вземе заплата и спира да идва на работа намира си друга. Така дори и да не му платят за 1-3 дни преглъща и отива другаде, а фирмата страда. Забавянето на заплатата гарантира на работодателя че ще му се свиди на работника 25 изработени дни, които ако избяга няма да му платят и няма да бяга без предупреждение и фирмата няма изневиделица да остане без работник. Заради ниските заплати хората не се замисляха за фирмата в която работят и лесно бягаха другаде за по добри условия, затова фирмите вече предлагат на работниците трудови договори с клаузи така че да задържат работника да не им прави изненади. Дори по морето заедно с договора карат работника да подпише и молба за напускане по взаимно съгласие с празна дата, ако работника ненадейно си замине, работодателя просто вписва дата която на него му е удобна във вече подписания от работника формуляр, за да може да подаде към държавата документите чисти като сълза, а работника на кой му пука за избягал работник.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 2b92a32eae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Здравейте! От 01. 01. 2020 започнах нова работа. В трудовия ми договор пише, че ще получавам заплатата си до 10-то число на месеца, следващ месеца, в който е заработена заплатата ми. Работодателят ми каза, че ще плаща чак на 25. 02. първа заплата. Това означава 2 месеца без заплата. Дайте съвет какво да направя? Мога ли да се позова на чл. 327 от КТ, в който пише, че мога да подам заявление за напускане без предизвестие. Четох също така, че при такова напускане работодателят ми дължи обезщетение като при напускане, когато съм пуснала предизвестието от 1 месец, уговорен с трудовия договор. С други думи, поради закъснение на плащането мога да уведомя работодателя, че напускам, на другия ден вече не съм на работа, а той ми дължи една заплата. Моля за коментар по темата!

 
  ...


...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 7be9299fee
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз работя в държавна фирма (търговско дружество, държавна собственост - не агенция или министерство, не съм държавен служител) - заплата се плаща от 25 до 28 число на месеца, следващ този, в който е изработена.
Аванс се изплаща по желание на служителя и в размер, определен от него, от 10 до 15 число на текущия месец.

Пример:
Служител работи във фирмата през януари, със заплата 1000 лв след удръжки и е заявил аванс 400 лв.
До 15 януари следва да получи аванс 400 лв.
До 28 февруари следва да получи остатъка от 600 лв.
* възможно е авансът да е над половина от общата сума за получаване. Аз съм имал период, когато си получавах 70% от заплащането като аванс.

Така че започващите работа трябва да имат предвид, че първа заплата ще вземат чак на втория месец (кофти е, знам от опит), но и ще имат да вземат още една заплата месец след напускане на фирмата. Поне при нас няма номера с неизплащане на изработени заплати.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker