Къде мога да публикувам комикса си? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121112)
 Любов и изневяра (29686)
 Секс и интимност (14353)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18502)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Къде мога да публикувам комикса си?
преди: 4 години, 10 месеца, прочетена 1333 пъти
Има ли в България фирма, която може да ми помогне за разпространяването на комиксът ми? Или някакъв друг начим? Напълно съм в неведение за тези неща затова бих се радвал да ми помогнете ако знаете нещо по въпроса.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 10 месеца
hash: 17f18a449b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Абсолютно всяка една издателска къща би ти помогнала за разпространението на комикса ти. Мисля, че трябва да звъннеш да говориш с някои от тях, но не знам какво е заплащането за отпечатването, публикуването, промоцията, редакцията (ако има нужда от такава) и различните привилегии, които получаваш при плащането.
Просто се свържи с някои издателски агенции в България, като например: Бард, Стено, Сиела (мисля, че и те от скоро предлагат тази функция, но не съм сигурен) и други. ^^

М19

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 6907e3176f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Абе, момче №1, какво глупости говориш?! Познавам отвътре издателския бизнес, с главния редактор на "Сиела" сме приятели, както и със собственика на "Бард", познавам де що има издател в България, а и самата аз пиша книги. Няма такава практика изобщо! Защо съветваш това момче да си губи времето с щуротии? "Абсолютно всяка издателска къща" си има собствена политика. Ако тя включва издаването на комикси - ОК. Но ако е насочена към преводна литература, исторически четива и т.н, никой няма да се занимава. Това, че някой си плаща, не променя нещата. Отпечатват му творбата, т.е. произвеждат продукта, и дотук, те не се ангажират с разпространението. Съгласи се, че не може под една търговска марка да се пробутват всякакви боклуци (нямам предвид твоя комикс, авторе), защото това дискредитира бизнеса на тези хора. Самото отпечатване е по силите на всеки печатар. Иначе плащаш на издателя за отпечатването, той казва добре, отива и плаща половината на печатаря, а другото си го прибира като комисионна за услугата. Кому е нужно това? С разпространение някой би се ангажирал, ако печели от това, сиреч - ако авторът му е продал авторските си права над книгата, комикса или каквото и да било друго там.
Виж сега, авторе, това, което можеш да направиш, е да влезеш в една книжарница, да потърсиш комикси и да видиш кой ги издава. Втора стъпка, да се свържеш с тях и да кажеш, че можеш да им предложиш нов продукт. От там насетне при заявен от тяхна страна интерес, те ще ти предложат договор, чрез който им прехвърляш правата за издаване и те започват да действат. Ако не ги заинтригуваш, можете да се договорите за изработката от тяхна страна на определен тираж срещу заплащане, но в този случай ще трябва да си осигуриш разпространението, което е най-трудната част от задачата.
С една дума имаш две възможности. Първата е (и то само ако някой се заинтересува) да продадеш авторските права върху комикса на издателска къща, но тогава получаваш само първоначален хонорар и отчисления от коричната цена на книгата. Вторият вариант е сам да си отпечаташ комикса, да си намериш механизъм за разпространение и да си прибереш цялата печалба.
Желая ти късмет!

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: d364fa0abf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Здравей, номер 2. Много изчерпателен отговор. Не съм автора, но би ли обяснила какво е отчисления от коричната цена?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 7484dae0ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Привет, номер 3. Отговорям на въпроса. Представи си, че издателството е сложило цена от 10 лв. на книга. Това е крайната цена за купувача след разходите за производство на книгата и процентът печалба за издателя. Ето това е "корична цена" - тази, на която книгата се продава в книжарницата. В нея е калкулиран и хонорарът на автора, който се формира от заплащането на авторското му право върху текста и от продажбата на самия продукт. От там насетне е въпрос на договорка между издател и автор. Може да се разберат за 10% от коричната цена, може за 20%. Т.е. от всяка продадена за 10 лв. книга авторът печели 10-20 процента, които обикновено му се изплащат на тримесечие. Ако (дай Боже всекиму!) тиражът се изчерпа и издателят реши да допечата нов, се сключва нов договор с автора или анекс към предишния му. По-опитните автори договарят това още преди сключването на първия договор. Предоставянето от страна на издателството на филмови права върху творбата е предмет на нов договор, както и ако книгата бъде преведена на чужди езици. Но, пак казвам, по-опитните писатели всички тези евентуални възможности ги фиксират още в първия си договор. Най-глупавото, което един автор може да направи, е да даде така наречените ексклузивни права. Мнозина допускат тази грешка и после си скубят косите. Когато издателството има ексклузивното право върху романа, комикса, стихосбирката и прочее, то с едно заплащане приключва всякакви отношения с автора и е свободно да продава продукта както намери за добре. По този начин, ако книгата стане хит и чуждестранните издателства се избиват за нея, нашият човек няма да вземе и стотинка от милионите тиражи, а всичко отива в джоба на издателя, който държи правата. Единственото изключение е, ако клиентът пожелае съществени намеси в творбата (да речем - иска да направи от романа пиеса), тогава авторът трябва да даде своето съгласие. Ако е съгласен, вече преговаря с третата страна, защото по същество става дума за ново произведение.
Да обобщя. Никога не сключвайте договори за ексклузивни права! Договорете конкретен тираж - 2000 бройки, 3000 бр. и т.н. с условието всяка допечатка да е предмет на нов договор. Внимавайте за подводни камъни, каквито са правата за превод. Те трябва да са подробно описани, като авторът трябва да има правото и да оцени качеството на художествения превод на съответния език, защото един лош такъв дискредитира творбата му, което в дългосрочен план му носи загуби. Мой съвет е да не давате права за превод в първия си договор, а ако възникне такава възможност, да работите не с издателството, а с литературна агенция, през която да мине сделката.
Ако мога с още нещо да помогна, питайте!

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: d364fa0abf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   4, благодаря отново. А тези авторски права патентоват ли се и това свързано ли е с някакви разходи? И друго - ти каза, че е възможно примерно сам да си отпечаташ книгата директно в печатницата и евентуално сам да си я разпространиш, обаче в този случай как се прави редакцията, корицата, оформление, дизайн и т.н.? Това не го ли прави пак издателство или?

 
  ...


...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 7484dae0ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Не, не е нужен патент. Авторът като такъв е носител на авторското право. Ако авторът сам "продуцира" продукта си, той си наема редактор, графичен дизайнер, предпечат и т.н. Много хора, занимаващи се с това, работят на свободна практика и няма никакъв проблем човек да ги ангажира. Най-трудното в случая е именно разпространението, но при съвременните комуникации могат да се намерят различни формули - продажби по интернет, реклама по специализирани форуми и прочее. Плащанията обаче трябва все пак да минат през някаква фирма, иначе НАП ще ти стъжни живота. Не е задължително да регистрираш фирма, достатъчно е твой познат (вероятно срещу определен процент) да се навие осчетоводяването на мине през неговата фирма.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 934a96c32f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От автора: Много ви благодаря №2. Много изчерпателен отговор. Научих много от вас.

 
  ...
преди: 4 години, 10 месеца
hash: 25b4a4d9b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Радвам се, че съм помогнала, авторе! Още нещо да ти кажа. Защото при теб става дума за комикс, ще те посъветвам, когато преговаряш, да искаш два отделни договора. Единият да е само за предоставяне на правата върху текста, който съпътства картинките. А другият - да защитава самите картинки като визуален продукт. Защото, ако не направиш това, съвсем спокойно издателят може да предостави изображение за рекламни цели, например. Ти трябва да си застрахован! Или да препродаде права върху текста - за слоган на някоя компания, ако комиксът стане хит. Ако си дал правата върху цялото произведение, то утре може да си видиш рисунката на билборд на кока-кола и нищо няма да може да направиш. Затова договори отделно визията и отделно текстовата част на произведението. Жалко, че сайтът е анонимен, иначе с удоволствие щях да те представлявам като твой агент (какъвто има всеки нормален автор във всяка нормална страна) при сключването на сделката. При мен няма празно, защото им знам до болка номерата на издателите. Но ще направим така: когато и ако стигнеш до преговори, пиши пак тук, ще следя темата и ще ти отговоря.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker