Така ли е наистина? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Така ли е наистина?
преди: 4 години, 6 месеца, прочетена 1511 пъти
Здравейте, одобриха ме за нова работа, но това, което ме притеснява е следното. Заплатата е 1000 лв. НЕТО, а когато се запознах с шефа, той ми заяви, че аз ще получавам към 950лв. НЕТО, защото трябва да си плащам процент от здравните осигуровки, а останалия процент той ще ги плаща. Съответно, ако желая да ме осигурява на по-висока заплата (забележка: за осигуряване на пълна работна заплата изобщо не стана и дума), то от заплатата ми ще "изтичат" повече пари. Разбрахме се на 1000лв. НЕТО, но видиш ли ти нещата се измениха с това оправдание. Не съм запознат със закона, моля, някой запознат да ми каже има ли право по този начин да постъпва?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 6 месеца
hash: f90c7987d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   С две думи няма да те осигурява на реалната заплата, за да плаща осигуровки, което първо е незаконно и второ е в твой ущърб. При евентулани болнични или обезщетения си от ебаната страна. Отделно може да ти повлияе и на размера на пенсията, когато някой ден се пенсионираш. Аз не бих работил за такъв некоректен работодател. Заплатата нето е това, което ти остава на теб след удържане на осигуровки. Т.е. е заплатата след плащането на всички удръжки от него и от теб, от там нататък няма право да ти удържа. Щом има няколко варианта за нето, значи той вероятно просто не те осигурява на реалната заплата. Демек по договор той примерно ти плаща 500 лв и ако реши да не ти плати някоя заплата можеш да претендираш само за тия 500 лв, за останалите няма никакви досказателства, че ти ги дължи. Според мен си търси по-коректен работодател. Ако той се цигани за едни 50 лв за осигуровки, не знам какви отношения въобще ще имате. Това за мен е селски тарикат на дребно. Ако е опрял до тия 50 лв да му върви "бизнеса" да му сера и на бизнеса. По-добре да се хване хамалин някъде, вместо да се занимава с неща, които не са лъжица за неговата уста. За съжаление много такива пишман "бизнесмени" се навъдиха в България.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 22a206f099
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   По закон ти продаваш труда си за колкото пари желаеш, на който работодател сам избереш, в който край на света сам прецениш. Разбира се на всеки е ясно, че ти като продавач на труда си ще искаш колкото е възможно повече, а всеки един работодател си гледа интереса да купи чужд труд за колкото е възможно по малко и всеки от вас преди подписване на договор трябва да се оглежда за съотношението качество/цена.
Трябва да си направиш самооценка какво си вложил в образование и придобиване на опит, колко време и усилия ще ти струва месечното извършване на дейността, как върви пазара на труда на подобна на твоята длъжност в избрания град, важно е да държиш да бъдеш осигуряван на бруто заплатата, която сте се разбрали, такива намеси колко на теб ще ти остане като нето, не е негова работа да ти смята, преди подписване на договор. Да си смяташ заплатата си бруто/нето и да си правиш план как ще ги харчиш е твоя работа, и ти си човека, който ще се съгласи или не, да подпише договор за дадената длъжност при дадения работодател на цената, която ти предлагат.
Не забравяй факта, че преди той да те одобри за работник ти си го одобрил за свой работодател, затова си кандидатствал при него. Не бива да се подценяваш с такива мисли "одобриха ме", за да те одобрят първо ти си ги одобрил и последната дума дали ще го одобриш за работодател също е твоя ти полагаш последния подпис на предлагания ти договор.
Щом ти говори за твоята нетна заплата от 1000лв, държиш в договора ти да пише заплата 1288.69лв, такива глупости за "изтичане" от твоята заплата той те баламосва за да подпишеш договор на по ниска ставка. Разбира се всеки човек трябва да си знае че дължи данък на държавата в която работи. Срещу този данък всеки работник получава защита от държавата, както грижа на неговото здраве, така и защита ако остане без работа /безработица/, така и вноски за евентуална по висока бъдеща пенсия, плаща за да има държавни служители които да му обърнат внимание един ден ако му се наложи и т.н.
Работодателя те баламосва да подпишеш на по ниска ставка за да излизат по малко пари от неговия джоб, защото ако подпишете договор на 1288лв, това което ти ще получаваш по твоята сметка ще е няколко стотинки под 1000лв, но това което ще излиза от неговата сметка за да те наеме ще е 1531лв. С недомлъвките да подпишеш на по ниска сума той гледа да намали онази сума, която ще плаща той на държавата за това че е наел работник, защото за него колкото по малко плати ще е по добре.
Ако ти говори че 1000лв ще са ти нето, ама ти да ги подпишеш като бруто в договора си, означава че се съгласяваш той да мами държавата от която ти ще очакваш защита ако той се опита един ден да те мами. И ако подпишеш договор в който пише заплата 1000лв, той не е длъжен да ти заплаща повече от 775лв нето месечно и ако един ден ти се наложи хем държавните служители ще те защитават до сума от 775, хем болнични или безработица ще ти се изплащат на базата на подписаната от теб сума, а на работодателя по времето докато работиш при него ще му излизаш с 300лв по евтино на месец и няма да му пука ако се разболееш, просто ще те замени с друг баламурник съгласен да подпише каквото му казват.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 058453619b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Значи ти самият не спазваш закона умишлено, но пък иначе се интересуваш от него?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 6 месеца
hash: d432c6f34a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Бягай от такива. Щом отсега е почнал с лъжите, представи си какво ще бъде, щом се навиеш да му работиш.

 
  ...
преди: 4 години, 6 месеца
hash: 64653c95ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   До #3. По какъв начин не спазвам закона умишлено, при положение, че там не започнах точно поради тази причина?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker