Имам нужда от съвет - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6437)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Имам нужда от съвет
преди: 4 години, 10 дни, прочетена 1456 пъти
Ще ви разкажа на кратко част от моята трудова биография и се надявам някой да го прочете и да ми даде външен поглед върху нещата.
8 години работих в хотел, но понеже заплатата беше обидно ниска, а и рутината и работата на смени ми идваше малко в повече, реших, че е време за промяна. Отнеми само няколко месеца да си намеря "идеалната работа" в туристическа агенция. Хем близко то това, което съм правила до сега, хем за повече пари, хем без смени. Супер!
Още на интервюто е имало предупреждения, че нещо не еок, ама аз бях толкова щастлива, че не обърнах внимание.
Първо, казаха ми, че ще работя не в 1, а в 2 агенции на 4 часа. Шефът искал да продаде едната, ама за да не си загубел лиценза, трябвало някой формално да се води на работа и във втората. Обаче това било временно, най-много за месец или два, ти не се притеснявай.
Второ, понеже сме малка агенция и нямаме много работа, от време на време ще помагаш на шефа и за неговия бизнес. Туристическите агенции са на дъщерята, а баща и си има собствен бизнес в друга сфера.
Добре, не ми беше проблем, подадох си молбата за напускане, работих още 1 месец както си е по КТ и веднага започнах новата си работа. То, че никой не ми обясни какво точно трябва да правя, не ми обясни, учех се в движение, но по-лошото е, че се оказа, че в 90% от времето "помагам на тате". Не, че ми тежеше да съм личен асистент-плащала съм личните му сметки, поръчвала съм торта за рождения ден на сина му и куп други неща нямащи нищо общо с бизнеса. Накрая дори визитки ми направи на които пише асистент! Но категорично отказа да ме назначи на работа в неговата фирма! Т. е. лъжех хората брутално с тези визитки! И накрая му го казах, а той ми се обиди и каза, че след като и трите бизнеси са негови, този и двете туристически агенцци, които само формално са на дъщеря му, няма какво да мрънкам. Замълчах си, но реших, че нещата не отиват на добре.
Един ден шефът ме изненада, щях да влиза в транспортния бизнес и за да вземе разрешително трябвало да изкарам курс за Ръководител движение. Щял да ми плати курса, но когато напусна ще му върна всичките пари. Стегнах се аз, четох като луда, нищо не разбирах нито от камиони, нито от ремаркета, но с много старание го взех. Междувременно направих 6 месеца и ми каза, че минавам на постоянен договор, защото се справям добре. За прехвърляне към една фирма или за увеличение на заплатата нито дума. И точно тогава ИЗНЕНАДА обявиха извънредното положение. Така се случи, че бях понастинала и ми се наложи да вземе няколко дни болничен, разбира се го предупредих. И както си лежа вкъщи ми звъни дъщеря му "ако можеш да си удължиш болничния, че работя няма, няма смисъл да ходиш до офиса". Послушах я и това беше най-голямата ми грешка! Взех си още 7 дни и се върнах на работа. И още от вратата шефът ме почна "какво ме лъжеш с тоя болничен, знам че ми въртиш номера, че поне докато си лежеше у вас да беше си работила от вкъщи". И накрая ми предложи да ме съкрати от работа, заради кризата, но в същото време "понеже се справяш добре", макар и официално безработна ще идваш 2-3 пъти седмично в офиса, пък аз на ръка ще ти давам пари, пък като свърши кризата, пак ще си се върнеш на нормален договор. Мислих, мислих, пък се съгласих, но имаше още изненади! Връчва ми счетоводителката заповедта и какво... съкратена по чл. 71, т. е. освободена съм в изпитателен срок! Нямам право на 1 месец обезщетение, нямам право на нищо. Съкратили са ме все едно не съм се справяла с работата. Оказа, че че болничният не се води за стаж. И за това много държали да си го продължа. За да имам 6 месеца без няколко дни!
И сега вися по 6 часа за регистрация пред Бюрото по труда, а шефът ми счупи телефона да звъни, защо не съм отишла в офиса, нали сме се били разбрали да ходя по 2-3 пъти седмично! Пиках му, че докато не оправя регистрацията в Бюрото няма как да стане и днес не е звънял, но просто се чудя как да постъпя.
Мисля да си търся нова работа и хич да не се занимавам повече с тоя. Ама от друга страна му дължа пари за курса... не знам как да постъпя.
Моля, ако някой има идея, ще съм много благодарна!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 9 дни
hash: 8b9596bcca
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Подписала ли си някакъв документ относно парите за въпросния курс?
Ако не си - не би трябвало да имаш проблем. И в двата случая се консултирай с адвокат според мен. При положение че на въпросния "шеф" очевидно не му е чиста работата, може да не се наложи да плащаш нищо.

 
  ...
преди: 4 години, 9 дни
hash: e04d3e860c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз в такава фирма никога не бих се върнал. Просто те е прекарал да не ти плаща обезщетения и сега иска да му бачкаш без трудов договор за без пари. Никъде не си писала колко струва курса в повечето случаи работодателя ги плаща за негова сметка. Просто е трябвало да му кажеш след като искаш да работя това фирмата да поеме курса. Според мен трябва да се консултираш с адвокат.

 
  ...
преди: 4 години, 9 дни
hash: e6acbddf2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Къде пише, че му дължиш чари за курса? Пише ли го някъде, ако не го пише, защо ще ми връщаш пари за курс, който не си искала да караш? И защо не се посъветваш с адвокат, май не е трябвало да подписваш толкова бързо документа за съкращението.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 8 дни
hash: f9e1281ebf
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Докато има будали ще има и тарикати. Всички български бизнеси и голяма част от големите международни компании в България действат по точно същия начин. А защо го правят? Защото знаят, че ще се съгласиш и ще им се размине.

 
  ...
преди: 4 години, 7 дни
hash: b7c86e6dca
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Както са ти написали предходните , ако не си подписала договор за обучение или някакъв друг документ регламентиращ отношенията ти няма какво да ти направи. Дори и да те потърси му отговори, че реално инициативата за курса е била негова. Той е искал ти да имаш това образование за да заемаш някаква предложена и искана от него длъжност. Нали не си била преназначавана? Да си гледа работата. Провери си документите.
Ако те тормози му кажи, че ще подадеш сигнал в Инспекция по труда плюс икономическа полиция. Много ще му се зарадват. Кой знае колко още неща ще лъснат при евентуална проверка в трите му фирми. Успех в намиране на нова работа.

 
  ...


...
преди: 4 години, 7 дни
hash: 73577160fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Благодаря за съветите! Продължението на историята е още по-брутално. Вчера ми звъни счетоводителката, "знам, че официално си съкратена, но да идеш да си занесеш оригинала на дипломата за курса, защото ще купуваме камион и ни трябва за лиценза!" Е, това ако не е наглост! Хем ме освободиха от работа, хем да им дам оригинален документ и да им правя услуги! И от къде на къде?! Ама то като минела кризата, щели да ме върнат на работа...
Добре, че мъжът ми беше вкъщи и като разбра как искат да ме нагласят, взе телефона и доста неща обясни на въпросната госпожа.
Че ще излъгаха, това е ясно, но чак такава наглост не очаквах!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 7 дни
hash: 73577160fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   За съжаление ме накара да подпиша документ, че когато напусна ще му върна парите за курса, но има една подробност, ще му ги върна ако напусна по собствено желание, а не ако той реши да ме съкрати. Така, че мисля, че в този случай не му дължа нищо.
Колкото до Икономическа полиция и инспекцията по труда, със сигурност ще намерят интересни неща, но лошото е, че той си е ония бизнесмени с куфарчетата и много връзки, така че знае на кого да се обади и всичко да му се размине. И до днес се гордее, че е бивш разузнавач от Държавна сигурност и едно време бил голяма работа. Това сега нищо не било! Така, че едва ли има смисъл от такава проверка. Ако знаех всичко това само преди няколко месеца...никога нямаше да започна работа при него, но както казах в началото всичко изглеждаше прилично. Мъж в пенсионна възраст и дъщеря му си имат туристическа агенция, дъщерята обаче е бременна и търси човек, който да я замести докато е в майчинство... Идея си нямах какво ще излезе накрая!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker