Преквалификация от юрист към човешки ресурси или счетоводство. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Преквалификация от юрист към човешки ресурси или счетоводство.
преди: 3 години, 7 месеца, прочетена 2021 пъти
Здравейте, търся мнения и препоръки по въпроса, описан в заглавието. Юрист съм на 30 г. с 4 години стаж по специалността. Работих както в държавната, така и в частната сфера, но мисля за преквалификация. Чисто практически към какво да се насоча, според Вас? Мисля за магистратура, но не знам в икономическо направление или човешки ресурси. Понатрупах опит, относно Кодекс на труда и Закон за държавния служител, но виждам, че безработни и бедни счетоводители няма. Знам, че е трудно, но в нашите среди не се издържа. Живея в областен, но относително малък град. Допълнителната работа се възлага на определени кантори, по конкурси отново избират определени хора. Много от младите ми колеги се отказаха напълно от професията и започнаха частен бизнес или заминаване в чужбина. И действително самостоятелната практика е предизвикателство. Осигуровки, наеми, вноски, консумативи, пари на разположение за пътуване, отделни безпаричието на българина. Нямам афенитет за София, отделно нямам дете, но обмисляме да се сдобием с такова. Идеята ми е да инвестирам времето от потенциално майчинство в период на обучение задочно и след това да се пробвам в ново поприще.
Благодаря предварително за отделеното време.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 7 месеца
hash: f20749fa8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   "виждам, че безработни и бедни счетоводители няма."

хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха

Я пак, аз познавам само двама богати счетоводители, а познавам доста от цяла България.

Аз от гл. счетоводител мисля да се преквалиицирам, а ти счетоводител ще ставаш на тия години и ще прокопсаш. Оф, не мога да спра да се смея. Благодаря ти. Оправи ми не деня, ами годината.

Темата ще си я разпечатам да я покажа на колегите да се посмеем малко и с тях. Ама няма да е много малко.

от главен счетоводител

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 892321b6a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз имам много добър приятел юрист и знам от него доста неща, които мен лично биха тотално ме отчаяли от реализация във вашата сфера.
Аз завърших финанси и за мен това беше грешка. Икономист е равно на беден работещ. Ако ти се взимат цял живот 800 макс 1000 лв се преквалифицирай точно в това. Ако имаше едно време кой да ми го каже ехе..
По - добре научи някакъв екзотичен език, или някакъв курс и търси нещо такова или направо заминавай хах.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: a624acca0d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ако искаш да инвестираш времето си, учи фармация, медицина или нещо в колежа за мед. кадри.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 54f15e2872
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Огледах се в големи частни МЕЖДУНАРОДНИ фирми в областта и кандидатствай.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 85694ba48d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Счетоводител е хубава професия, само че на запад. Тук масата счетоводители получават 800-1 200 лева и стават разногледи от цифри и засечки. Общо-взето ще взимаш колкото секретарка или продавачка, обаче ще си носиш работа за вкъщи и от време на време ще поработваш и в почивните дни. Ако пък си в по-голяма фирма главен счетоводител, може да взимаш около 2 000 - 3 000 лева, но тогава ще си говориш сама и ще си щастлива, че почиваш събота и неделя. Като цяло у нас икономиката е в ръцете на бившите комунисти и техните наследници. Те си имат строго изградена мрежа и добрите позиции са запазени за техни хора. Това важи, както за високите, така и за средните и ниските нива. Само със случаите, които лично съм виждал, мога да издам книга. Ще дам просто един, за да стане по-ясно каква е ситуацията. Служител в търговски отдел на международна компания, с около 15 години стаж в нея, стриктен, изпълнителен и най-важното кадърен и мислещ - заплата нето 1 000 лева. В същото време отново служител в същия отдел, на същата фирма, но "наш" човек, без квалификация, без никакъв опит, без образование, без никакъв стаж и тотално неедекватен - заплата 2 300 нето. И това е просто средно ниво служител. Нагоре пропастта става много по-голяма. Общо-взето таванът за нормалните хора е около 3 000 лева, но за тия пари трябва буквално да лягаш и да ставаш с фирмата, да работиш ежедневно по 10-12 часа на ден, също и през почивни дни и нон-стоп да си под напрежение и натиск. В същото време виждаш как хора без образование ( не се майтапя ) получават по 7-8 хил. лева месечно, карат служебни коли за 100 хил. лева, които им се сменят на 3-4 години и дори физически не идват на работа, нито пък си вдигат телефона. Отделно отношението към тях е много по-различно дори от страна на началниците им. В тоя ред на мисли, преди време бях свидетел как служител нанася пряка щета за около 150 хил. лева и за награда получи повишение в йерархията, повишение на заплатата и драстично намаление на задълженията. Отделно, ръководството на фирмата се впусна да обяснява през ден как той нямал никаква вина за това. Та, така. Изключенията у нас са много, много малко и като цяло не мисля, че ще има подобрение в близките години.

 
  ...


...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: a42d57c30e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Ти можеш да работиш в Човешки ресурси без допълнителна квалификация. Това, че си юрист е достатъчно. Опитай. Не спирай с конкурсите, не всички позиции са за наши хора, от личен опит ти го казвам.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: ea7caf67e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Жена юристка... ами омъжваш се за мъж адвокат или прокурор и готово. Имате общ език, той носи пари, ти живееш. А с времето я ще станеш съдия, я нотариус.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: a4c1fa5ae2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   За човешки ресурси, не ти трябва специализирано образование, тази професия можеш да я работиш с всякакво образование, дори със средно. Аз със социолог от СУ, и работя ЧР. С юридическото образование, ако си в София, можеш трудно, но да станеш юрисконсулт в държавната администрация, в някоя община или второстепенен разпоредител с бюджети кредити, за 800-1000 лв. заплата. Магистратура по счетоводство е добра инвестиция, можеш да работиш като оперативен счетоводител, счетоводител и одитор в частния и държавния сектор, и като ЕТ. Между двата варианта това е най-добрия. В България единствено добре са платени ИТ специалистите и лекарите в частния сектор, а 2000 лв. взима главен счетоводител с чужд език. Има безработни счетоводители и ниско платени, три години съм работил в Бюро по труда и съм видял много счетоводители и всякакви професии. В България се търсят занаяти, шофьори, монтажници, строители, техници... Аз съм виждал работник със средно образование на шприцове за пластмасови изделия с 1500 лв. заплата, заплата почти колкото на инженер топлоенергетика.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 85694ba48d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11, регистриран одитор няма как да станеш с магистратура по счетоводство. Можеш да си одитор в държавна институция, но като цяло за там ти трябватвръзки, а не образование.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: a4c1fa5ae2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Здравейте, аз съм № 11, не е вярно, че с магистратура по счетоводство не можеш да станеш регистриран одитор, точно обратното е:
Глава втора от ЗАКОН ЗА НЕЗАВИСИМИЯ ФИНАНСОВ ОДИТ.
ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ НА ДИПЛОМИРАН ЕКСПЕРТ-СЧЕТОВОДИТЕЛ И НА РЕГИСТРИРАН ОДИТОР. ПРИЗНАВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ НА РЕГИСТРИРАНИ ОДИТОРИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И НА ОДИТОРИ ОТ ТРЕТИ ДЪРЖАВИ

Изисквания за кандидатстване

Чл. 13. (1) За дипломиран експерт-счетоводител и за регистриран одитор може да кандидатства лице с добра репутация.
(2) За придобиване правоспособност на дипломиран експерт-счетоводител може да кандидатства лице, което притежава:
1. счетоводно-икономическо образование с образователно-квалификационна степен "магистър" и 4 години професионален стаж;
2. счетоводно-икономическо образование с образователно-квалификационна степен "бакалавър" и 5 години професионален стаж;
3. друго висше икономическо образование и 7 години професионален стаж;
4. друго висше образование и 10 години професионален стаж.
(3) Професионален стаж по ал. 2 е стаж в областта на счетоводството, вътрешния одит, външния одит и финансовата инспекция, като орган на Националната агенция за приходите, като инспектор в Комисията или като преподавател във висше училище в областта на счетоводството, контрола и финансите.

 
  ...

...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: f7bfe27ac8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Точно така, номер 13, продължавам да твърдя, че с една обикновена магистратура, не можеш да станеш регистриран одитор. Много ясно е написано в члена, който си цитирал/а - "МОЖЕ ДА КАНДИДАТСТВА"! Между двете неща има огромна разлика и една магистратура, особено българска е много, много далеч от това. Общо-взето същото е да се каже, че ако завършиш медицина, може да станеш световно известен професор медик. Не, че теоретично не е вярно, но всички знаем какво е едното и какво другото.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 9893cecd60
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Ти пък, от трън та на глог...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 44e0ee02fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Стъпка 1.Курс по оперативно счетоводство, за да видиш за какво иде реч. Не всеки става за тази професия, изискваща прецизност и много системни знания. Познавам жена не успяла да се реализира въпреки дипломата си от Свищов и сменила 3-4 места за по 2 или 3 месеца.
2.Ако разбирането на материята е Ок, то магистратура. 3.Съчетанието ЧР /ТРЗ/ и счетоводство е добър вариант и за работа в средно голяма фирма, и за собствена кантора. И определено има потенциал.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker