Автоматизация - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (106896)
 Любов и изневяра (25635)
 Секс и интимност (12571)
 Тинейджърски (20979)
 Семейство (5454)
 Здраве (8513)
 Спорт и красота (4411)
 На работното място (2511)
 Образование (6642)
 В чужбина (1426)
 Наркотици и алкохол (999)
 Измислени истории (765)
 Проза, литература (1570)
 Други (15273)
 Избор на редактора (147)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от На работното място

Автоматизация
преди: 7 месеца, 29 дни, прочетена 821 пъти
Смятате ли, че след време ще настъпи момент, в който вече няма да има нужда от хора и човешкия труд ще се замени от машини? То се случва и в момента, но е частично, още има хора. Някои ще кажат, ще си намерят друга работа, не може всички да са ИТ и инженери по автоматизация, тази ниша ще се заеме доста бързо и пак ще има излишък от хора, или аз се филмиран нещо?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 месеца, 29 дни
hash: 748708b1b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ти се филмираш нещо. Автоматизацията е процес, случващ се от хиляди години. Едно време, 95% от населението е било заето със селско стопанство, мините или са били слуги в парцали.

 
  ...
преди: 7 месеца, 29 дни
hash: a0cb4c5618
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Много хора си мислят, че автоматизацията ще ги измести като работна ръка, но не са прави. Точно напротив. В историята ни има доволно много примери в това отношение. Когато са изобретили тъкачния стан, шевната машина, парния двигател, автомобила и куп други неща, да не би шивачите, каруцарите и др. да са останали без работа. Тъкмо напротив - това е отворило куп други ниши, довело е до по-ефективно и евтино производство, довело е до икономически бум.

Ето един пример с парния двигател. Да, вярно, че много хора, които ръчно са изработвали някои стоки, са останали без работа, защото един човек вече е можел да върши работата на няколко, но пък стоките са станали по-евтини, което е довело до увеличение на потреблението и от там на производството, което до голяма степен е компенсирало по-малката нуда от работници. Отделно това е отворило пътя за изобретяването на локомотива например, а това е създало в пъти повече работни места. Помисли това колко машинисти са в цял свят, колко механици, колко строители на жп линии, колко кондуктори, обслужващ персонал, счетоводители, хамали, строители на жп гари, архитекти и какво ли не. Отделно по-евтиното и ефективно транспортиране дава тласък на куп други индустрии заради по-лесното и достъпно транспортиране на големи количества суровини и стоки. Това води до развитие на добивния сектор, търговията и т.н. Това са пак куп работни места. Отделно потреблението расте, производството става евтино, стоките поевтиняват и това ново потребление води до още нови работни места.

Ако шивач ти ушие дреха на ръка, тя ще е скъпа, защото трябва да му платиш няколко надника. А ако този шивач с машина може да шие 10 пъти повече дрехи за същото време, дрехите ще станат по-достъпни за хората, ще имат по-висок стандарт със същите разходи. Това ще отвори ниши като производство на платове, отглеждане на влакнодайни култури, техници, механици на машини, производство на материали за шевни машини, ще доведе до инвестиции в шивашки фирми, това е пак обслужващ персонал, счетоводители и всичко каквото се сетиш. Тези фирми ще имат нужда от куп други неща като отопление, сгради, охрана, банкови услуги, а това са пак работни места. Те от своя страна ще имат нужда от други услуги и колелото се завърта. Няма да има нужда само и единствено от шевни техници и не е казано, че изгубилите си работата шивачи няма да имат избор освен да станат механици на шевни машини.

Отделно всичко това води до данъци за държавата (от там повече инфраструктура, повече пари за образование, здраве и др. и пак работни места), по-достъпни стоки (от там по-висок стандарт и повече търговия и пак работни места).

Винаги в история научен скок води и до икономически бум. Няма как развитието да ни направи по-бедни, а напротив. Ако беше така, след толкова технически революции в историята, до сега трябваше да сме на ръба на оцеляването като вид.

И между другото далеч не всяка проесия може да се автоматизира. Най-малкото професиите, които изискват взимане на решения, а то в повечето малко или много има такъв момент, това машина не може да го направи. Освен ако усъвършенстват изкуствения интелект, но едва ли ще е скоро.

 
  ...
преди: 7 месеца, 29 дни
hash: 924cb58b43
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   пълни глупости. Дори да се направи отлична автоматизация кой ще продава?

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 29 дни
hash: 8657d16efc
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Сигурно ще настъпи, но едва ли ще е докато сме живи. Може би в следващото хилядолетие има шанс да се случи.

 
  ...
преди: 7 месеца, 29 дни
hash: 6537196e40
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Това време ще дойде със сигурност и ще е в близките 15-20 години. Не смятам обаче, че абсолютно всички професии ще изчезнат и ще има само роботи навсякъде.

Роботите са добри във вършенето на конкретно дефинирани задачи, но те не могат да вършат неща извън това за което са създадени, поне на този етап. Може и да дойде време, в което роботите развият собствен (доста пресилено) интелект, но това ще е след много, много години.

Факт е обаче, че професии като чистачи, касиери, шофьори от всякакъв вид ще са едни от първите засегнати. Всички сме запознати с роботите, които почистват сами пода, въпрос на време е да започнат да се използват и вместо чистачи. Касиерите/складовите работници също ще бъдат заменени, дори в момента има магазини, които работят без абсолютно никакъв персонал на принципа сканиране на кода на продукта и теглене на пари от картата автоматично, без опашки и каси.
Очаквам в най-скоро време да има и коли, които се управляват сами (то и в момента има, но не са толкова безопасни и разумни, има какво да се желае още много), следователно отпадат и всички шофьори, таксиджии, тираджии и т.н.

По-нататък във времето с развитието на изкуствения интелект очаквам роботите вече да са достатъчно разумни, че да вършат и по-сложни неща като да готвят, вършат базови човешки действия и като цяло да са способни да вършат по-сложна работа. Няма да има нужда от строители, полиция, армия и т.н. (само да кажа, че определени държави в момента са разработили роботи войници, които се държат доста адекватно, но е много рисковано да бъдат пуснати свободно).

Като цяло в бъдеще ще се смята за лукс примерно някой човек готвач да ти е сготвил пържолата, вместо робот. Ще изчезнат професиите с по-общ характер и тези, които изискват физическа активност, за сметка на това ще останат само професиите, където се мисли и създава.

Реално в бъдеще според мен почти всички ще се занимават с ИТ/Програмиране, само че всичко ще е разделено на определени сектори, сфери, части... тоест няма да е както сега един програмист да прави много различни проекти от различно естество, а всеки ще си е специализиран в някаква негова сфера. Трудно е да говорим какво ще стане в бъдеще, но според мен всички или ще са програмисти, или някакви инженери, или някакви учени, или доктори и като цяло такъв тип професии, в които работата се извършва с мозъка, точно защото роботите не могат да мислят самостоятелно и могат да вършат само предварително дефинирани действия.

Бъдещето е в ИТ сферата, колкото и да се залъгваме, че не е така. Ако погледнете развитието ни като цивилизация за последните 2000 години ще забележите, че 1800 години почти нищо не се е случило, и от края на 19 век има един период на висок растеж до към 1960-70. От там нататък ние сме в брутална експонента на развитие, и това няма да престане никога.

 
  ...


...
преди: 7 месеца, 29 дни
hash: 6537196e40
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Ето за сравнение на какво са способни роботите в момента, от това което ни показват да видим (не ми се и мисли какво крият и не ни показват) https://www.youtube.com/watch?v=y3RIHnK0_NE

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 28 дни
hash: 829717ffe9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   В момента в България е по-евтино да плащат на работници отколкото да внедряд технологии по автоматизация.

 
  ...
преди: 7 месеца, 27 дни
hash: 1947dcd682
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Влзе в bbc - will a robot take your job, въвеждаш професията и четеш риска от автоматизация.

 
  ...
преди: 7 месеца, 27 дни
hash: 2ed8b0271e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Явно си от шепата хора които вижда какво се случва.

Това което знам е че степента на развитие на технологиите е доста бърза. Техтологичната еволюция води също и до промяна на поведението, начина на комуникация, социализиране, препитание на хората.

Технологичната еволюция води до това че хората трябва да се преадапират и да научават нови и нови неща. Трудността идва когато технологичното развитие става вече доста бързо, защото не всеки може да навакса.


Някои професии или позиции същевременно в следствие и изчезват. Тези които се автоматизират пък частично им се намаля стойността. Реалността е че заплати пък *обикновено* поне на Запад се плащат въз основа на меритокрация. Тоест колкото по-трудно е нещо за вършене и изисква специфична квалификация (колкото по-малко хора могат да го вършат това и колкото по-трудно се намират кадри да го вършат това което се изисква) толкова по-високо е и заплащането.

Когато настава автоматизация, тогава настава и небалансиране на пазара в отношение стабилност на работните места. Тогава се увеличават и работните позиции в отношение 'работа на половин работен ден' да речем. Тогава, хората трябва да си търсят и повече от един вид работа. Тоест става така че хората работат на две или три места. Всъщност във САЩ особено, това е вече доста честа практика. Не се говори обаче за трудностите които изпитват хората по медиите. На някои им звучи окей като чуят че човек работи на 2-3 места но реално не разбира това което подтиква хората да го правят, а именно ниското заплащане, високите сметки, недостатъчните работни часове. Достъпа до възвожности за закупуване на жилище се стопиха многократно.

В много отношения това какъв вид работа има зависи и какъв вид икономика има даденият пазар, какъв вид индустрии. Българският е доста различен от този например на Запад. Западна Европа стана мулти-културна чрез привличане на етноси. Тези етноси създадоха разновидни бизнеси и същевременно дори и тези които не го направиха, преплитайки си вкусовите навици навлязоха във консуматорското общество генерирайки принос чрез присъствието си на консуматори. Това разбира се е друга тема. Запада има IT, Банковите, Фармацефтични сектори и прочие каквито България не.

Преквалифицирането е важно ако става въпрос за приходи и стабилност. Това, както и промяната из пазарите същевременно води и до стрес.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 27 дни
hash: a0cb4c5618
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Добре де, всеки реве, че технологиите ще го изместят. А защо никой не забелязва как в следствие на същите тази технологии колко келеша станаха програмистчета и взимат по 3-4 бона. Нали се сещате, че ако не бяха програмисти, щяха да ви отнемат работата, защото щяха да са я продавачи, я склададжии и сега вие нямаше да работите на работите, които работите сега или най-малкото щяхте да взимате с 200 лв надолу.

В смисъл всеки вижда негативното, но никой не вижда позитивното. А и както писах вече по-горе, самиет технологии отнемат, но и създават работни места, защото разкриват нови ниши и дори цели отрасли.

 
  ...

...
преди: 7 месеца, 25 дни
hash: aedcfd2263
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Тука много хора бъркат понятията механизация и автоматизация. Механизация започва още 19 век, а автоматизация втората половина на 20 век. И двете водят до загуба на работни места. Логично е собственика да компенсира вложените средства освен със повишеното производство, а и с намаляване на персонала. Не случайно в началото паботниците са чупели машините- лудитите, т. е. последователите на Нет Луд. Наистина една част от освободените са се преквалифицирали, но другите са оставали без работа. Например ако аз монтирам 10 кафе-автомата, то поне 5 кафенета ще фалират, така че технологиите и автоматизацията освен прогреса, за някои носят негативи.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker