Нормално ли е шефът да те кара да работиш всеки ден без почивка по 12 часа за 27лв? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Нормално ли е шефът да те кара да работиш всеки ден без почивка по 12 часа за 27лв?
преди: 3 години, 2 месеца, прочетена 1748 пъти
На 20г съм, от години съм сервитьорка и ми е писнало от малоумни шефове, които се чудят как да ме прецакат и да ми вземат от изработеното. Била съм в 5 заведения но вече реших, че не искам да се местя, защото вече се говори че максимум след година и изчезвам, повечето в бранша ме познават. Та сега на новото място където работих 2 месеца преди да ни затворят шефът каза, че няма да вика на работа едната сервитьорка и единият барман, за да спестят пари. Днес ходихме да чистим, прекарах там над 6 часа и накрая шефката каза "Благодаря момичета за помощта" и естествено няма да ни плати тези 6 часа.И също днес шефа ни сервира, че с колежката ще работим само двете от 8 до 8 и ще затваряме, защото вечер няма почти никой. И ще се въртим един ден едната зад бара, другия ден другата, което автоматично значи, че няма и бакшиш през половината време.И ако може да не почиваме, но ако се наложило с жена му може би можели да ни сменят евентуално.И колежката, която е на 40г само каза "Ок, само 2-3 дни в седмицата ще ме сменяте в 5, че няма кой да ми забере детето от градина." Значи се получава така, че той иска да работим всеки ден без почивен ден по 12 часа минимум до края на март, за огромните 40лв, което е надник и половина. Ходех да работя на второ място и правех добри пари, сега трябва да напусна...никой не ме пита искам ли да работя по 12 часа 7 дни в седмицата.Казват ми,че трябва. Приятелка от друго кафе ми каза, че там изгонили половината персонал,за да не плащат осигуровки и задължавали останалите за работят двойна смяна по 16 часа за 50лв! Да напусна за шести път ли? То няма къде да ходя вече. Навсякъде е абсолютно еднакво. Работила съм по 12 часа, осигурявайки ме на 4, работила съм по 3 месеца без почивка, защото шефа "не можел" да си намери друга сервитьорка. Работила съм в сезонно заведение, в което от юли до септември останах само аз, защото двете колежки напуснаха, и 3 месеца си работих сама по 14 часа без почивен ден на 40 маси, сервирайки не просто кафе, а салати, кюфтета и кебапчета, и накрая ми платиха 700лв заплата с процент от оборота.Където и да съм ходила колегите винаги си мълчат. Никой не си търси правата, на никой не му пука, без значение на 15 или на 40 са колегите, всеки си мълчи. Само аз все настоявам за нормални смени, за 1! почивен ден поне, за порцион за 3лв поне, след като съм там 12 часа. И винаги само аз съм била с претенциите и винаги са ми посочвали вратата, заменяйки ме с някой тотален непукист, който да им седи по 70 часа седмично за 600лв заплата. В достатъчно заведения съм била и достатъчно хора познавам от другите където не съм била, за да знам, че навсякъде е еднакво! Вече си мълча, защото знам, че с лека ръка в тая криза ще ме изгонят и съм бясна! Защото губя втората си работа, защото нямам да имам ден дори да ида да си напазарувам за ядене?!?! Това не е нормално!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 2 месеца
hash: b646bb8082
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не е нормално.. обаче такава ни е държавата.
Опитай се да смениш сферата. Работи там докато намериш нещо по-добро. Пробвай като продавачка, там поне са 8 часа смените на повечето места.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 5eab65d671
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Виж, не е нормално, но в момента е трудно на много хора. В никакъв случай не защитавам работодателите, но... Ти си на 20 год., аз съм два пъти колкото теб, с добро образование и професоонален опит, също работя по 12 часа и взимам почти същите пари. Но моята работа е доста по-отговорна и натоварена, изисква се специфично образование и владеене на езици. Криза е. На много места намаляват заплати и съкращават хора.
Относно заведенията, аз от страната на потребител - преди ходех на кафе всеки ден, на ресторант поне 2-3 пъти месечно, отделно хапване на обяд. Сега в пандемията 4-5пъти за една година. Това се отнадя и за доста хора около мен. И така ще продължи. При хубаво време - на пейката в парка, при лошо-вкъщи.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 1541879304
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Не просто е ненормално, но е и незаконно. Българските ресторантьори са всеизвестни експлоататори, но това донякъде е така, защото вие им го позволявате.
Просто не мога да си представя да работя всеки божи ден, при това по цели 12 часа! И то за 700 лева! Сигурно и на минимална те осигурява, ти му излизаш направо безплатна на твоя шеф.
Ако държиш да останеш в тази професия, то няма нищо лошо в нея, просто опитай в някое по-елитно заведение, където служителите имат униформи например, а бакшишите са дебели.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: fcee4e554b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Не

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 59f46ddeb0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Нормално е за нашите географски ширини всичко изброено.И като си толкова скапана от робота,защо не си намериш по високоплатена.Квалификация ли нямаш,цял живот ли ще разчиташ на проценти и бакшиши.Създай нещо свое,наеми си хора и си скъсвай задника да плащаш осигуровки,застраховки и куп данъци на разни институции и тогава се върти и реви тук.

 
  ...


...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 75d48f7d9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Здравей в момента в тази сфера е много трудно. Ясно е, че шефовете сега ще гледат да пестят всеки лев и няма да искат плащат. Млада си много и те съветвам да се ориентираш в друга сфера и най добре е да запишеш висше, може и задочно, а и сега с този ковид и онлайн обучението може да си работиш и да си помагаш. Но по добре иди в някое магазинче, където няма мн клиенти и работа. А също ако родителите ти са в състояние може да ти помагат и те докато се изучиш. Карай по пестеливо! Не се юрвайте сега по кафетата и моловете пак, а пести за образование и така! Желая ти успех и дерзай! Ж21

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 2154c144fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Не, не е нормално. Но за това нещо не е виновна дори толкова държавата, колкото ти и останалите хора, съгласяващи се да работят на тези пари. Докато има балъци, ще има и тарикати. На мен ми се е случвало да ми кажат на интервю колко ще ми е заплатата и като сметна, че на ден надникът ми е 25-30 лв, директно в очите им казвам, че за такива пари не бих им работила. Гледам ме като посрани и не казват нищо. Явно си мислят, че дават много пари, понеже рядко им отказват и се унижават да работят за такива пари.
Ж22

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: cfe634cd81
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Съветвам те да не оставяш никой да се подиграва с теб, ако се чувстваш, че труда ти не е оценен, остани там докато не си намериш нещо по-добро.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 242ab6b402
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не е розово положението в сектора на услугите, в който работя и аз, но е въпрос на късмет. Предишната ми работа беше 6 дни в седмицата по 8 часа за 30 лв. на ден, общо 780 лв. за месеца. Сегашната ми работа е за 3 дни в седмицата по 50 лв. на ден, доста по-малко часове са в месеца и е по-приятно. Чист късмет е.

Не е хубаво да се работи в заведения, в момента, продавач да си в мола - също не си е работа. Зоомагазините са ок, работят по време на пандемията.

Говорим за сектора на услуги, иначе има много работни позиции за добри пари, според квалификацията, но имай предвид, че когато работиш ЗА някого, винаги изкарваш повечето пари за него и винаги ще си използван.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 87377d5f66
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Авторката до номер 6: Ами да, нямам квалификация, както казах на 20 съм, дори не съм ги навършила още :) Уча задочно и нашите не ме издържат още от самото начало, защо звучиш толкова враждебно? Към момента не се очертава и да си намеря работа по специалността. Какво лошо има, че съм ядосана, че ме задължават да работя по 12 часа 7 дни в седмицата, за да спести шефа някой лев? При все, че заведението му е един от многото бизнеси и не чака само и единствено на него. И при това плащайки ми на ръка под МРЗ за страната и минимални осигуровки? Ние да не сме машини? !? ! Това, че сме сервитьорки не значи, че сме за подигравка :) Много е лесно отстрани да викаш да си намеря по-високоплатена. Хубав ден ти желая.

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: b9d1d3b99a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Мила, нямаш ли други цели в живота? Цял живот ли искаш да си скапваш здравето на безперспективна работа и да търпиш да те експлоатират до дупка и унизителното отношение на шефовете? Защото ако останеш в този бранш те чака точно това. Тази работа не е лоша като за начало, но не е за цял живот всеки човек минал по същия път ще ти го каже. Малко по - голяма съм от теб почти на 28, преди 3 г. току що завършила магистратура трудно си намирах работа по специалността и изобщо, заради нищожния опит, който имах и ми се наложи да преглътна гордостта си и да започна в заведение. Почнах като диспечер т. е приемах поръчки за вкъщи и резервации и ги оплаковах. В началото трудно се справях с голям обем работа и затова ме пратиха в друго заведение на веригата където имало по - малко работа. Управителката там беше истински цербер и не знаеше как да се върби с хората за най - малкото нещо да сгрешил започваше да ни обижда на малоумници, олигофрени, диваци, също така се случваше ако не е на кеф да си го изкара без причина на всички подкарвайки ни по домова книга. Това беше и заведението с най - голямо текучество хората като видеха какво е и бягаха и с право никой уважаващ себе си човек не би търпял цял живот подобно отношение. Въпросната ме сложи и на втора длъжност барман и понякога ми правеше адски кофти график както и на повечето колеги. По - миналият януари целият го изкарах 3 на 1 със смени по 14 - 15 часа, когато е имало работа съм се прибирала в 2 сутринта. Едва края на месеца имах 2 последователни дни почивка бях смазана, ако не и бях казала, че ми е тежко сигурно кошмарът щеше да продължи. Дойде февруари нов колега ама и с него се работеше трудно всеки път му оправях кончината и колкото и да повдигах пред нея въпросът резултат никакъв скара му се и след 2 смени същото. От носенето на тежко получих плексит, а в когато бях диспечерка в офиса понасях от една страна нейните истерии, от друга тези на двама от колегите шофьори. Отделно в колегата барман искаше да ни прави и помощник сервитьори, но не приех за нея ако можеше щеше да е на най - добре да работим без почивка. След година и половина си казах, че повече няма да търпя това и малко преди първия локадун и заявих, че напускам, изведнъж стана друга почна да се държи мило а малко преди това ми се правеше на интересна, да ме убеждава да не си ходя и колко хубаво място за работа била веригата, караше заместник управителят да ме разубеждава. Знаейки, че поведението и за параван аз не се поддадох на манипулациите и си държах на моето бях ли отстъпила щеше да ме мачка двойно повече. Направи ми мръсно да ми задържи заповедта за прекратяване и да не мога да почна на новото място, но всяко зло за добро и без това се хвърлих там само и само да се махна. Продължаваше да разпитва бивши колеги не искам ли да се върна, 2 месеца след като напуснах не можеше да си намери втори човек за бара, този на мое място избягал още на втория ден и с право никой не би търпял да го унижават и да мие всеки ден по 200 чаши на ръка, понеже на госпожата и се свидеше да поправи миялната и да купува препарат за нея, дори в условия на пандемия тази мизерия продължи и ще продължава. След това викна свой познат за барман към 50 г., но и той напусна. Както и да е в момента съм на по - добро място, работното време е нормално на 8 часа, обядваш като човек без да те прекъсват, че имаш да издаваш поръчки, и шефовете са хора за сега още не се радвам тъй като съм от скоро там. Никога не бих се върнала да работя в този ад повече дори да е последното място на света за работа. Имай малко уважение, към себе си момиче, учи развивай се, търси си по - нормална работа не търпи това нещо цял живот! За добро ти го казвам. Надявам се да съм ти била полезна.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: cc12087205
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Бачкайте си по 12 часа за жълти стотинки роби! Бачкайте си, докато продължавате да го правите и да се съгласявате те ще продължават да ви мачкат!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 112e71ea22
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   На повечето от тях не им трябват знаещи и можещи хора а роби, които по - лесно да манипулират и мачкат затова винаги ставаш неудобна в момента, в който си потърсиш правата. Веднъж ми се събраха 3 последователни дни почивка с 1 почивен ден, половината от който трябваше да отида извънредно на работа и след това пак 3 дена по ред почивка. Като и казах, че това ми идва нанагорно почна да ми крещи и да ми прави сцени, че съм се лигавила, удовлетвори ми искането да почивам ама след това няколко дни се сърди и почти не ми говореше и то при положение, че бях в правото си. После се чудеше защо никой не иска да работи за нея и през ден и се носят молби за напускане. Ами няма уважаващ себе си човек, който да търпи цял живот такова отношение. Обидите съм преглътнала, но това където до ден днешен смята, че решението ми е грешка и, че иска от мен да не се развивам, защото за нея така е по - добре никога няма да и простя. Защото да искаш от млад човек да тъпче цял живот в кръчмата, защото за теб така е по - добре за мен си е чист егоизъм. Но животът и го върна напусна управителския пост след скандал с една от собственичките и сега стои сама вкъщи без работа, на другото място където е отишла явно си е показала рогата и са и показали вратата няма кой да търпи истеричното и поведение другаде. Ходя понякога да си виждам бившите колеги, но до там връщане назад няма! Затова мила, търси нова работа, на която да имаш развитие и се спасявай оттам по-добре няма да става от личен опит ти го казвам! Тия нещастници заслужават да фалират!

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: 80a75090a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Защо не търсиш в друга сфера? Или ти харесва да те гледат мазно чичковци , пияници и работиш в стрес за жълти стотинки? Хем мрънкаш, хем нищо не правиш да си подобриш.

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: a2823ef2e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Номер 15 исках да кажа, че ми се събираха 3 поредни работни дни с 1 ден почивка, от който половината извънредно на работа без това да ми се заплаща и после пак 3 дни на работа без искам съм написала почивка моя грешка.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: c5df4f3862
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   За кодекс на труда не си чувала май?
Ето аз, която си знам правата се мъчат да мачкат и мен, но не им се получава. Колегите овчици няма как да ги съжалявам. И теб също. Нормално ли било?
Ами виж за шефа си му е малко да се гаври с теб.
Като станеш на 30 г амортизирана отвсякъде ще те изгони без пукнат лев. Помни ми думите.


София

 
  ...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: e713ea9ef7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Нлрмално е, да. Особено за Бг. Не е нормално хората да се съгласяват.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker