Кои са най-високоплатените професии? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Кои са най-високоплатените професии?
преди: 3 години, 9 дни, прочетена 3482 пъти
Здравейте! Юношеството много скоро ще свърши и ще се наложи да си намеря работа. Остават ми 5 години от училище, време е да си избера професия. Засега се интересувам от следните професии: адвокат, пластичен хирург и програмист. Бих искала да бъда пластичен хирург, защото искат да помагам на хората да се преборят с комплексите си и пациенти, претърпели пожар (например), обезобразил лицата и телата им, да могат да се почувстват добре отново. Освен това тази професия носи добри доходи, а това е сред основните фактори при избор на длъжност, нали? Но за жалост съм чувствителна и според НДП-то ми ще се натъжавам при вида на незадоволени от гледна точка на външния вид хора. Харесвам да водя дебати и имам добра памет, която би ми помогнала в запомнянето на казуси, кодекси и норми. Имам отлични оценки по история и български, заради което не виждам причина да не се занимая с това. Проблемът е, че много намират тази професия за скучна, а аз харесвам да има адреналин и да правя рискове. Информационните технологии са бързо развиващ се отрасъл и подобно на моите връстници аз също се оправям добре с компютрите, но не съм “ нещо особено”. Сигурна съм, че желаещите за тази област с годините ще продължават да растат, но ще успяват наистина родените за тази професия, а пък аз не смятам, че съм IT гений. Като личностни качества мога да се похваля само с психика и съобразителност. Кои са най-доходоносните професии през 21 век, които ще се развиват добре, въпреки пандемии и финансови кризи? Благодаря предварително за отговорите!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 9 дни
hash: 0c163e950b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Не знам защо всички си мислят, че трябва да си някакъв гений с максимално IQ и 6.00 по Математика и квантова механика, че да станеш програмист... Тва са пълни глупости, имаш много грешни впечатления. Да, програмистите разбират от доста технологии, добри са по математика, знаят чужди езици, разбират от компютри, но тези неща се наслагват и научават с времето постепенно в продължение на десетки години, единствено бих казал, че английския език е задължителен, без него си за никъде. Никой не се е родил научен, нито е някакъв специален гений който е отличник по всичко предварително и знае нещата на сън да го бутнат. Аз примерно когато започнах да се занимавам с програмиране около края на 11 клас нивото ми беше 3-4 по математика, преди не бях използвал компютър за нещо по-различно от това да цъкам игри и да си пиша във Фейсбука и като цяло нямах никакво понятие с какво се захващам. Единствено знаех английски на много добро ниво. Та мисълта ми е, че не ти трябва да си гений, че да станеш програмист. Трябва ти много, ама наистина много време всеки ден, поне 4-5 часа минимум не ти мърдат ако искаш наистина да стане нещо от теб, трябва ти много желание и хъс да се реализираш и в общи линии е това. Здраво учене всеки ден, никой не иска да си гений и шампион по математика.

Да ти отговоря на темата, за мен най-добрата професия в България е програмист. Можем доста да поспорим по темата, но под най-добра имам предвид добре платена и сигурна професия с доста екстри и плюсове. Най-големите плюсове са, че можеш да си бачкаш от вкъщи, фирмите те осигуряват на реалното време, имаш допълнителни осигуровки, ваучери, фитнеси и тн.. Всяка фирма стимулира по различен начин. Естествено има и минуси, не е за всеки. Някои хора примерно не харесват да работят на бюро и пред компютър по 8 часа на ден, други точно това ги влече и не искат пък да навъртат по 10 километра и да вдигат тежко, различни хора. Може много да се спори на тема пари, но честно казано аз не се сещам за друга професия, където средното възнаграждение е около 3к (някои източници ще ти кажат, че вече е над 4, но не смятам че чак толкова са пораснали заплатите) и ако си кадърен можеш да започнеш стартово на 2к, ако имаш много знания, късмет и уцелиш още 50 фактора... Аз примерно започнах на 1400, в момента взимам малко под 4. Имам опит около 4 години и половина, не бачкам за кой знае колко голяма фирма, не съм в София. В София нещата стоят по друг начин и можеш да очакваш едни 30% отгоре минимум на това, което взимаш в друг град, естествено има много странични фактори като град, фирма, твоят опит, пазарене и още 100 неща...

Адвокат честно да ти кажа не бих станал и не смятам, че е много печеливша професия, трябва да си някакъв схемаджия според мен, че да правиш доста пари. Пластичен хирург звучи интересно, има доста кифли и други индивиди, които постоянно искат да се тунинговат, следователно би трябвало да има търсене. Чувал съм, че тези операции са доста стабилни като пари, най-вероятно е добре платена професия, но просто не е моето и не съм се интересувал.

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: 389020ed2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   Сладурана! Хубаво е, че мислиш от рано, но още се формираш и дори само до 12 клас може много да ти се променят интересите. Не се тормози излишно, в момента имаш една задача и тя е да изкарваш 6-ци.

Когато ти останат 2 години до завършване пак помисли. Света се променя бързо, никой не може да ти гарантира нищо. Ако си добра математичка (ще си в МГ, иначе остави) разработките с изкуствен интелект ще бъдат най-силният дял в близкото бъдеще.

Медицината е сила винаги, но и там е по-трудно ако не си от такъв род.
Адвокатите с лопата да ги ринеш.

Гледай си училището, изкарвай си оценките, интересувай се от всичко, и виж като стане време да кандидастваш какво ще ти е най-много на сърце.

Всичко друго сега е просто чесане на пръстите и както върви поговорката - "Каквото мисли мишката, котката го разваля".

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: 30d15549b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Имаш поне още 5 години да избереш. За това време много неща биха се променили. Твоите желания също.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 дни
hash: 0049edb888
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   След първите 2-3 реда спрях да чета темата ти. Още си доста малка. Старай се в учението и гледай кое ти е интересно. Така ще си избереш професия. Ако мислиш да избираш професия по това в коя сфера най-много се печели ти гарантирам, че няма да останеш удовлетворена. Наистина си много малка и просто много неща не са ти ясни още. Учи се, чети книги, общувай с хората и опознавай света. Така ще си избереш и професия.

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: f213eaf28e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Ти със сигурност не си в ученическа възраст. Звучиш като човек, който е Минимум на 25 години и подозирам, че си правиш някакво проучване.
Пиша този коментар, защото не одобрявам фалш под каквато и да било форма.

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 дни
hash: ee1da70c5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Всичко в сферата на IT е доходоносно и има бъдеще. От 3-те професии, които си изброила, аз бих избрал програмист, след това пластичен хирург и накрая адвокат. За да станеш адвокат, ти трябват много връзки, иначе ще си останеш безработна. Пластичен хирург ми звучи яко, но доколкото съм чувал, в медицинските специалности се учи доста, така че, ако не ти вървят биологии, химии и т.н.,по-добре не се захващай. Колкото до програмист - аз лично уча за такъв.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 дни
hash: 3dea1e1e55
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Избери специалност, която ще имаш желание да учиш и която ти е интересна не заради заплащането. Всички професии които си изброила са високоплатени, защото изискват изключителна отдаденост и желание, понеже се учат цял живот, не само в университета.

Като човек познаващ програмисти (говоря за сериозни такива, а не за някакви, които просто са го завършили) ще ти кажа, че за тези хора няма уикенд, няма празници. Учат по всяко време на денонощието и годината. Постоянно надграждат уменията си и проектите си. Повечето хора просто си нямат идея колко труд и самодисциплина се изисква за подобно нещо.

Когато един човек върши работата си без желание, това винаги си личи и той никога няма да достигне пълния си потенциал. Така, че избирай умно.

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: 27e3b0f9be
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Съжалявам, че ще ти го кажа, но с тази нагласа вероятно няма да си щастлива с нито една от посочените професии. Разсъжденията ти са по детски наивни, което донякъде е нормално за възрастта ти.

Да разсъждаваме едно по едно:

1. Пластичен хирург - тук първо трябва да завършиш медицина, после да специализираш години наред. Желанията са едно, но на практика ще се сблъскаш с момичета, които смятат, че една силиконова гръд ще им даде преимущество в живота (т.е. ще си хванат богат мъж). При такава професия няма всички клиенти да са доволни от теб, дори ти да си доволна от резултата от работата си. Не е за всеки.

2. Адвокат - тук въобще не знам как ще се реализираш, освен четене на кодекси и закони, трябва доста повече, за да можеш да разчиташ да се справяш финансово. На пръв поглед изглежда сравнително лесно - учиш Х години, стажуваш У години и ставаш адвокат. Да, ама не. Ако наистина искаш адреналин - професията никак не е скучна, но от стреса можеш да получиш инфаркт на доста ранна възраст. (Тук имам лични наблюдения, тъй като това работя).

3. Програмист - в момента всеки млад човек иска или да стане програмист, или да работи в кол център. Засега работната ръка в България продължава да бъде доста евтина и за много международни компании сме изгодна дестинация, тъй като сме в ЕС, но цената на труда е като в Азия. Въпросът е колко дълго време ще продължи това. Казваш, че не си нищо особено в тази сфера - ами, 90% от хората не са нищо особено в сферата, в която работят. Само 10% са най-добрите и обират каймака като възможности и възнаграждение. Вероятно ще има работа за програмисти и след 20, и след 50 години, но дали заплащането ще е същото при цялото пренасищане на пазара и навлизането на изкуствения интелект във всички сфери на живота?

А сега, по същество. За да си щастлива и удовлетворена от работата си, намери нещо, в което си добра. Ще се изненадаш от какви на пръв поглед глупави неща хората изкарват пари само защото са добри в тях. Огледай се около себе си - ще се намери поне един такъв пример.

Не съм против прагратизма в избирането на професия, но ти все още нямаш житейския опит, който да ти позволи да разсъждаваш наистина прагматично. Посъветвай се и с родителите си. те може да те насочат.

 
  ...
преди: 3 години, 8 дни
hash: a51bfe677a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Е, щом НДП-то казва...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 дни
hash: 3dc60831c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Жена програмист няма, не съм виждал да става за тая работа вече над 10 г. в тоя бизнес

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 дни
hash: f900a58a3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   стани фармацевт!

 
  ...
преди: 3 години, 7 дни
hash: 33552ed049
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Въпросът е не коя професия минава за добре платена и престижна, а кое ти се отдава и би ти било интересно и ще го работиш с желание. Защото много пари могат да се вадят и от не толкова престижни професии, ако си достатъчно добра в работата си. И обратното, може с 300 зора да завършиш "престижна" специалност, да започнеш работа, но цял живот да мразиш работата си и да си останеш на посредствено ниво. Това че, примерно, си програмист, не ти гарантира автоматично, че ще си супер и ще изкарваш много пари. Можеш да си останеш на най-ниското ниво и да изкарваш по-малко от добър специалист в друга област.
Така, че нещата не са толкова прости. Не е само до "знам, че програмистите изкарват много пари." А и отделно, дали ще е ок 40 години да работиш нещо, което направо мразиш, само заради парите? С пари можеш да купиш много неща, но не и нови нерви.
Така, че изборът на професия не е лесна работа и парите са само част от задачата. За щастие имаш още години да трупаш опит и да решиш в какво си добра, но и какво ти харесва да правиш. И как да изкарваш прилични пари от това.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 дни
hash: b452ece591
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Аз ще ти дам малко по-различен съвет. Зъботехник- подценявана професия, но с изключително висока реализация и висок доход. Приятелят ми я завърши преди 5 години ( 3 години е обучението) и след това веднага започна работа в най-голямата зъботехническа лаборатория във Варна, която обслужва чужденци на стартово 4.500 лв, който за 2 години стигнаха до близо 7 000. След 4 години си отвори самостоятелна
Лаборатория с 4ма зъботехника и чистата му печалба е около 13-14 хиляди месечно. Ако в допълнинение на това преподаваш ( в мединцинските университети няма заплата под 3 000) може да си докарваш доход близо до 20к) .

 
  ...
преди: 3 години, 4 дни
hash: 8d1cfc07d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Програмист ще става все по-тривиална професия. След 20-30 години не съм убеден, че ще е по-ценена от електротехник. И не е вярно, че жените не стават, най-прилежните програмисти и тестери са именно жените. Потърси и прочети за управление на проекти (PM) и ITIL. Това не изисква да си технически или математически гений.

 
  ...
преди: 3 години, 3 дни
hash: 1d9eea8753
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   13 за зъботехник не трябва ли да си добър в рисуването и химията? Аз търся професия, която да мога да я практикувам във всеки град и държава, от малко градче с 30 хиляди души до големите градове. Да живея едновременно на няколко места и много да пътувам (конференции например). Има ли такива добре платени професии? Не ми вървят рисуването, математиката и химията, а само биологията и литературата.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 2 дни
hash: e12efc3feb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Дано зъботехниците да работят в по добра среда и с не токсични материали както преди.

 
  ...
преди: 3 години, 2 дни
hash: 1d9eea8753
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   16 е то какво друго остава - не искам да съм телефонист, офис планктон.

 
  ...
преди: 3 години, 1 ден
hash: 7511b45e96
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Хирург, Фармацевт, Учител, Актьор, Дизайнер, Адвокат. Това са добре платени професии, за всичките човек трябва да има висше, ако иска да ги работи. Сигурно има и други професии, където са високи заплатите.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 16 часа
hash: 1d9eea8753
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Дизайнер и актьор добре платени?! Моля?!

 
  ...
преди: 3 години, 3 часа
hash: 5d2de8b79a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Към 13
Тия данни, които ги даваш съм абсолютно убеден че не отговарят на истината. По-конкретно ако е работил в чужда лаборатория, както за стартовото, така и след 2г. Сигурно ще кажеш че тази най - голяма лаборатория във Варна е Дентапрайм

 
  ...

...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 24ef74d4ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Работа с данни, машинно самообучение, алгоритми за тъй наречения изкуствен интелект. Можеш буквално да работиш навсякъде, преди пандемията конференции и командировки навсякъде от Сингапур през Дубай и Европа до САЩ- от миналия март всичко е виртуално, без офиси и пътуване.
Заплащането е най-високо в Калифорния -150 хиляди долара на година, но и най-скъпо там, пък специално аз не съм толкова добър математик и програмист за там...
За средно ниво заплата във Виена от личен опит- 80 хиляди евро на година бруто, Великобритания 80 хиляди паунда годишно преди данъци. След наеми, данъци остават половината чисти и услуги, таксита, хубави ресторанти са много по скъпи от София....
България 6-8 хиляди чисти лева на месец

 
  ... горе^
преди: 2 години, 11 месеца
hash: 44eb40cf8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   13, Посмали малко. Вярно, че тук повечето послъгват, ама ти съвсем си се забравила. Или приятелят ти яко те гъбарка. А това, че в Медицинските университети нямало заплата под 3, е пълна глупост, кяото мога да потвърдя от първо лице. Има и още как.

 
  ...
преди: 2 години, 11 месеца
hash: d7ab737b88
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   От трите изброени, ще се изисква много учене. Но ако ямаш преференции, то има една, която е в пъти по-удобна, поне в началото.

"програмиране" и нека да обясна защо. Приемам, че нямаш абсолютно НИКАКВИ наклонности към трите сфери. Ако нямаш акъла за която и да е от трите, вероятността да успееш в останалите два е много ниска.
Бонусът е, че ако си зле в програмирането, пак ще има някаква работа, която плаща по-добре, от това да си калпав помощник в някоя кантора, а за медицита - ами сори, ама за да си хирург се изисква да си най-добрата.

После идва това, че един хирург гледа поне 20 години от момента на звършването на гимназия, докато започне да прави операции, един адвокат има пон 10-15, то един програмист, ако си наляга парцалите де, може да започне и от първата година.

Ако не получиш формално образование - ами малко по-кофтие ще е, но можеш да се издържаш с това. След години, само опитът ти ще ти отваря врати, макар и не толкова широко, ако си мързел. А ако натискаш да учиш, можеш да взимаш и повече от един хирург. Работата е, че топ 1% на хирурзите са милионери, но това важи и за топ 1% от софтуерните разработчици, особено ако попаднеш на ръководни постове в успешни компании.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: d977c3cd19
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   Стотната тъжна тема, която потвърждава колко е трагично образованието ни, колко са ограничени родителите и как се прахосва енергията и таланта на децата...

И за капак идиотизма "малка си още да ги мислиш тези неща"... После още сто теми, на 40 години съм, а не знам какво ми се отдава/ работя за малко пари/ да стана ли ИТ/ не се издържа при този шеф/ и т. н....

За да си отговориш на въпроса към каква професия да се насочиш, първо си избий от главата глупостите, които (не по твоя вина) са ти внушили родители, учители и цялото общество.

Грандиозната глупост е, че пари има в определени професии. Това е вярно в частни случаи. Пари има само в едно-единствено нещо: социалните умения. Дори в наследство, богати родители и пр. няма пари, защото може да ги профукаш или да тръгнеш по лоши пътища на саморазрушение.

Така че наблегни на социалните умения - книги, сайтове, видеа, колкото искаш.

Втората ужасна заблуда е, че трябва да се стремиш към многото пари. Парите не правят човек щастлив, това е проверено дори с научни изследвания. Липсата им може да те направи нещастен. Има огромна разлика дали ще тръгнеш с нагласата как да станеш богата или с нагласата как никога да не стигаш до бедност. Всяка от двете нагласи ще ти подскаже различни житейски решения.

На работа човек прекарва по-голямата част от деня си, т. е. от живота си. Да се впуснеш в неподходяща професия, може да ти скапе живота. В този сайт има немалко истории и за депресии, пренапрежение, панически атаки и какво ли не. Търси професия, която ще ти е интересна. Тогава и при най-гадния шеф и ужасни колеги (не че въобще трябва да се стига до там, казвам го само, за да подчертая), ще чувстваш и удовлетворение.

Как да я откриеш - това е мнооого дълга тема. Но със сигурност не слушай какво ти говорят родители, учители и приятели. Освен ако не са видимо стабилни личности, в душевно равновесие, в перфектно здраве, с топло семейство и с висок интелект. Не знам какво да ти дам като съвет в едно изречение по толкова тежка тема. Идва ми на ум следното - питай всеки, който работи как се чувства на рабоата си, дали му пасва, дали е доволен, да ти сподели как я е избрал, какво му харесва, какво му тежи. Питай хора, които има вероятност да бъдат по-откровени, т. е. да не са точно родители, учители и подобни.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker