Издаване на фактура за клиент от чужбина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123466)
 Любов и изневяра (30361)
 Секс и интимност (14577)
 Тинейджърски (22024)
 Семейство (6662)
 Здраве (9731)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3296)
 Образование (7402)
 В чужбина (1692)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1762)
 Други (19116)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Издаване на фактура за клиент от чужбина
преди: 3 години, 28 дни, прочетена 1380 пъти
Здравейте,
От скоро започнах да работя като фрийланс програмист. Намерих си клиенти, но един от тях изисква от мен да му издам фактура, за да може всичко да е изрядно.
Реално досега с клиентите които работих директно ми превеждаха парите без да искат нищо от мен (не използвам upwork и подобни платформи, комуникацията ми е директно с клиента), но този държи на това да му бъде издадена фактура.
Проверих в интернет как мога да практикувам тази професия, но някои неща не успях да си ги изясня.
Какъв е най-бързият и ефикасен начин, за да не се занимавам с бюрокрация, да си регистрирам фирма или да се регистрирам като самоусигуряващо лице ?
Не ми е много ясно как да издавам фактура и как клиента ще я получи, ще мога ли да мина без счетоводител (и без да се занимавам със счетоводство аз) ?

Както казах, от скоро работя като фрийлансър и още съм зелен. Не изкарвам супер много пари, за да си позволя да си наема счетоводител, към този момент стигат да си покривам разходите и да не работя някаква друга работа която не харесвам.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 27 дни
hash: e18c0fd179
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Можеш да се регистрираш като ЕТ или като ООД (ЕООД), не е скъпо, но най-добре намери адвокат да ти помогне с бюрокрацията. След това можеш да издаваш фактури, да сключваш договори и т. н. Колкото до счетоводството, ако разбираш от това можеш и сам, ако не има счетоводни къщи. Срещу определено месечно заплащане ще ти вършат счетоводната работа. Няма нужда да наемаш човек на заплата.

 
  ...
преди: 3 години, 27 дни
hash: 02868002e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Ако работите на свободна практика като физическо лице / свободна професия/ и искате напълно законно да получавате приходи, б ез да е необходимо да регистрирате фирма трябва да знаете следните неща:
1.Трябва да имате регистрация в регистър Булстат.
2.Да се регистрирате като самоосигуряващо се лице

В това си качество трябва да знаете следното:

1.Издавате фактури за получените приходи, като можете да получавате плащания в брой без да е необходим касов апарат

2.Имате по ЗДДФЛ 25 % нормативно признати разходи, които се приспадат от облагаемият доход.

3.Задължени сте да подавате декларация по чл.55 от ЗДДФЛ на всяко тримесечие

4.Задължени сте да се регистрирате по ЗДДС при достигане на оборот от 50 000лв, както и ако получавате приходи от чужбина , независимо от оборота от 50 000лв за задължителна регистрация

5.Задължително подавате годишна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ и правите изравняване на годишна база на осигурителния доход.

 
  ...
преди: 3 години, 27 дни
hash: 13f39f916c
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Автора:
Окей, имам още няколко въпроса.
1. Ако искам да оптимизирам цялата тази работа да подавам декларации, да правя изравняване на годишна база, да си следя доходите дали не надвишават 50 000лв, би ли било възможно ако това го върши софтуер вместо човек, примерно, да се заема да направя такова приложение, което с няколко клика да върши всичко необходимо ?

2. Какво се случва ако по някаква причина не успея да подам деклрация на време, НАП ще ме санкционират ли ?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 27 дни
hash: d25ec24d83
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   1. То такива програми си има отдавна. Но все пак си трябва и човешка намеса, защото има различни казуси и ако не кажеш какъв е точно казуса, програмата не може да знае. Машината не може да тълкува закони все пак. Дори и хората не са на едно мнение по някои казуси. Програмата е само помощник, но не може да върши цялата работа. А да не говорим, че подобни програми ги правят много тесни специалисти, които са наясно хем с програмирането, хем със самата материя, която е доста всеобхватна. Т.е. трябва да си едновременно дипломиран и опитен счетоводител и опитен програмист, за да направиш качествена програма. Много малко са такива.

2. Ще те санкционират, ако те гепят, да. Най-малкото имат връзка с банките и вероятно все някога ще се запитат какви са тия движения. Ако например решиш да си купиш нещо голямо като кола или жилище, задължително се попълва декларация за произход на средствата. Ако имаш прекалено големи суми, а работиш на нормална заплата, ще направи впечатление. Друг е въпроса дали ще им се занимава точно с теб, но ако решат, могат да те ревизират.

 
  ...
преди: 3 години, 27 дни
hash: 345e8727d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Авторе, всичко, което номер 2 ти е написал/а е вярно. Единствено, ако извършваш услуги към трети страни, т.е. извън ЕС, не подлежиш на задължителна регистрация. Ако обаче имаш услуги, както в ЕС, така и извън, тогава регистрацията е задължителна. Това е написано в чл. 97а, ал. 2 от ЗДДС (Закон за данъка върху добавената стойност).
Подаването на тия декларации изобщо не е сложно, както и смятането на дохода. Ако не си подадеш декларация навреме - да, има санкции.

 
  ...


...
преди: 3 години, 27 дни
hash: dd5da4084a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Аз превеждам настрана за чужбина и редовно "издавам" фактура. Просто попълваш един шаблон, има дори в Word. Като номер си слагаш ЕГН-то. Няма никаква сложнотия. Това е. Работа за 5 мин.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker