В Нап или застрахователна компания да работя - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121273)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14367)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18549)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

В Нап или застрахователна компания да работя
преди: 1 година, 4 месеца, прочетена 1338 пъти
Здравейте.
Тъй като ми предстои важен избор за работа, моля за вашите мнения. Млада съм и нямам достатъчно трудов стаж.
Явих се на конкурс в НАП за длъжност, , публичен изпълнител" и сега чакам резултатите, които трябва да излязат до Коледа.
Паралелно с това, бях кандидатствала и за застрахователен експерт в застрахователна компания в София. Стана така, че минах на 2 интервюта там и сега чакам евентуално предложение за работа.
Въпросът ми е, ако трябва да избирам къде според Вас да започна и къде бих имала по-добра реализация?
Повечето хора около мен смятат, че държавната администрация е по-сигурният вариант, но и чета разнопосочнш мнения за НАП.
Моля за всякакви мнения, ако знаете за заплати, среда и т. н за да ме ориентирате, ако нещо се случи.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 4 месеца
hash: 6916507961
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   В НАП почти със сигурност ще взимаш по-мало пари, но работата е по-сигурна, дълготрайна и вероятно по-спокойна.

Работил съм(стаж) в държавна структура и не се работи много-много. В смисъл не е като в частния сектор да си по 8 часа натрупан с работа.

Другото е, че НАП го има сега, ще го има и догодина и по-догодина - т. е. сигурна работа е, може да останеш там и 20 годиниа ако ти харесва и не се случи нещо извънредно.

Докато в частния бизнес ако има отлив на клиенти или някакъв срив на пазарите може да останеш без работа и след 1 година. В НАП може да работиш с повече лели-чичовци, не всички вероятно ще са млади, може дори да ти е леко скучна работата.

НАП ще ти помогне да се развиваш ако решиш като държавен служител, в застрахователната компания - ще имаш по-добро ЦВ за извън България или за частни компании...

Въпрос на избор.. държавна работа или частна ти решаваш, едното е по-сигурно, по-спокойно, другото е повече пари... Вероятно ооло 600-700 лева ще ти е разликата в заплатата между едната и другата работа.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 6916507961
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Пак от номер 1:

добре е, че питаш защото това е от изборите, които ти определят живота за по-натам.

И двете си имат плюсове и минуси. Държавната администрация винаги е по-сигурният и дълготраен вариант. Там реално докато държавата взима данъците винаги ще има да дава заплати на държавните служители.

В бизнеса не е така. Там ако няма приходи започват съкращения, уволнения и т. н. Но бизнесът може да спечели много повече, разчита на сделки и търговия, не на данъци както държавата.

Има хора, които се пенсионират на държавна длъжност и са изкарвали там по 30-35-40 години. В частния сектор, обикновено се налага да си смениш поне 5 пъти работата, заради фалити, кризи, съкращения и т. н.

В частния сектор има повече пари, повече командировки, по-интензивна работа. В държавната администрация просто е монотонна работа едно и също с години, не се напрягаш особено, но и заплатитите са по-ниски и всяко повишение отнема години стаж освен ако не си връзкар и на някой чоевек.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 951415cf0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Държавната администрация е едно гнездо на оси. Влиза се с връзки и като цяло 90% са пълни парашутисти и некадърници. Конкурсите са просто, за да се замажат очите на обикновените хора, че всичко е прозрачно. Истината е, че хората, които ще "спечелят" се знаят много преди това. Малкото читави и нормални кадри не издържат дълго на всичките мръстоии, интриги и некадърност около себе си и просто напускат. Не, че в частния сектор всичко е розово, но колкото и да е зле, трудно може да си съперничи с държавния сектор. Съвета, който мога да ти дам, ако искаш да се развиваш е да се ориентираш към международни компании. Ако и пряк ръководител ти е чужденец - още по-добре.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 4ff09410d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Чакай първо да стигнеш до избора. Явила си се на конкурс в държавна администрация, знаем как ги правят тези конкурси.

 
  ...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: df81749272
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   НАП!

 
  ...


...
преди: 1 година, 4 месеца
hash: e224b36391
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Работя в НАП от 20 г. Ако сега трябва да избирам, пак бих направила този избор.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 4 месеца
hash: 93a6b2a957
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Първо изчакай резултатите, защото изобщо нямаш гаранция, че ще те вземат, а ако ти откажат от едното място дилемата ти отпада.
Иначе и на двете места си има плюс и минус.
НАП- рядко се назначават хора без връзки, а тези, които вземат работят двойно за да компенсират за всчките там лели, братовчедки, стринки и любовници, които не правят нищо. И въпреки това се работи по-малко отколкото в частните фирми. Освен това отпуската си е отпуска, работното време си се спазва, имаш си сигурност, особено ако нямаш амбиции да градиш супер кариера. Обаче заплатата е малка, а атмосферата е като в змийско гнезно, защото както казах лелите и братовчедките не работят и си запълват времето с клюки и интриги.
Частните фирми, горе долу всички сте на едно ниво, е пак има някой "любимец" на шефа, но като цяло всички сте там за да ви гърчат. Работа-като за целия китайски народ, заплата-като в централната част на Африка, но малко по-добра от тази в държавната администрация. Отпуски.. ще имаш късмет ако ти дадат повече от седмица на куп, "че кой ще работи, докато лентяйстваш, а? " Често се работи и в събота или вечер след работно време, че все не се смогва със сроковете (забрави за плащане на извънредните часове). Повишение? Ами зависи от настроението на шефа. Ако те харесва, ще те повиши, ако не... ще си черноработник с години, но пък някой "любимец" (разбирай връзкар или любовница) ще бъде повишен на втория месец нищо, че идея си няма от работата. От друга страна обаче всички сте толкова заети, че няма време за клюки, интриги и мръсни номера, а ако имаш късмет и колегите са готини, може дори помощ да получиш за някоя особено спешна задача.
Така, че какво да ти кажа, идеално няма. Освен ако не работиш във фирмата на мама или тате или не си връзкар или любовница, но щом кандидатстваш по стандартния ред, явно не си.
За това, изчакай си резултатите и ако имаш две да, тогава го мисли.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker