Леличка в детска градина или болногледачка в старчески дом? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121409)
 Любов и изневяра (29760)
 Секс и интимност (14389)
 Тинейджърски (21908)
 Семейство (6483)
 Здраве (9612)
 Спорт и красота (4707)
 На работното място (3189)
 Образование (7312)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18583)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Леличка в детска градина или болногледачка в старчески дом?
преди: 8 месеца, 28 дни, прочетена 858 пъти
Здравейте, понеже останах без работа и имам две предложения за работа, реших да пробвам в детска градина като помощник-възпитател (леличка). Все още не съм започнала, но очаквам скоро да се случи. Чух се с директорката и понеже съм наясно каква е работата без да съм го работила попитах за заплатата и ми се отговори, че е минималната заплата и да не очаквам повече, защото всичко си зависи от самата община. Все пак реших да пробвам, защото минималната за мен пак е нещо, отколкото да стоя вкъщи без пари, но ме мъчи едно нещо. Не мога да разбера след като една леличка приема сутрин децата, преоблича ги, храни ги, оправя 28-30 легла, пере чершафи, пере пердета, чисти двора, чисти коридорите, помага на учителките в игрите с деца, само за обяд сервира и мие 90 купички и трябва всичко да е готово, когато дойде другата леличка. Не е ли прекалено много работа за 780лв, като едва ли ще ги взема чисто? Не обвинявам учителките, нито директорките, те са учили и тяхната не е лесна, но не мога да разбера как може да се прибиваш като куче и да взимаш най-малко... Имам малко дете и виждам как помощник-възпитателката се бъхти, докато учителките пият кафе и се чудя дали изобщо да пробвам, но нямам голям избор в момента. Имам опит само в шивашка фирма, там взимах същите пари и, когато пусна СВ за нещо друго, изобщо не ме викат дори на интервю. Все пак няма да се откажа, ще пробвам, но искам съвет от вас, ако сте по-наясно с нещата. Другото ми предложение за работа е от хоспис на 30км от моя град, но нямам опит и не знам точно колко е тежка работата. Заплащането все още не знам колко е, но чух, че е добро, каквото и да означава това. Проблема там е, че ще гледам възрастни хора и инвалиди, които трябва да се окъпят, нахранят и да се сменят памперси, а не знам дали бих се справила с това. Аз съм само 50кг, а там знам, че се иска сила, защото има доста тежки и болни хора, които трябва да се държат, за да се окъпят. Но пък, ако си заслужава заплатата, бих пробвала, но няма да разбера къде е по-добре. Забравих да спомена, че в градината, която ще започна работа доста често търсят хора, което ме притеснява. Благодаря ви за отделеното време.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 месеца, 27 дни
hash: 00a066b6db
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

1.   Половината от нещата, които си изброила не се вършат от леличките а от чистачките. Имам позната, която работи и казва че е много доволна. Единственият й проблем бил че някой се напикал. Не е казвала че пере, нито че чисти помещенията.
Основни дейности – Помощник-възпитателят обслужва деца в ранна и предучилищна възраст,
оказва помощ при провеждане на възпитателно-образователни дейности и подпомага процеса
на подготовката за училище.
• Отговорности и задължения – Помощник-възпитателят ръководи игровите и образователни
дейности с децата, грижи се за хигиената, организира дневния режим на децата, храненията и
свободното им време.
Това намерих на сайта на МОН

 
  ...
преди: 8 месеца, 27 дни
hash: 27a6b4b72b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Според мен не се отказвай от детската градина, да се работи с възрастни, болни и самотни хора е изключително тежко. Да, децата са шумни, но с възрастни ще ти е по-трудно със сигурност. Нищо не пречи да почнеш работата в детската градина и да продължиш да пускаш СВ-та през това време, може и да те викнат на по-добро място.

 
  ...
преди: 8 месеца, 27 дни
hash: 998269a18c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Всичко е строго ИНДИВИДУАЛНО-тоест зависи от конкретния човек!
Примерно -аз бих предпочела да се занимавам с малки деца, отколкото с възрастни хора. Освен това-другата работа ще ти е на цели 30 километра-тоест ти ще си даваш част от заплатата за транспорт, ако не ти е осигуран такъв от фирмата, която те наема.
Зависи и дали предпочиташ крясъци и плач на малки деца или мърморене и депресивност на стари хора. При възрастните има много тъга.
Отделно-казали са ти, че заплатата била добра на второто място, но НЕ са те уведомили точно колко е... за работодателите всяка стотинка, която дават на работниците е много... питай до последно-разпитвай ги колко точно ще ти е заплатата, за да решиш навреме и после да не се обвиняваш, че докато се чудиш са ти заели мястото в детската градина.
Пиши после какво е станало, какво си избрала... така ще дадеш информация и на хора, които са в твоето положение и им е трудно да решат...
На колко годинки е твоето дете? Може дори да го запишеш в градината, в която ще работиш, ако избереш да си леличка там.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 27 дни
hash: dd88ec9798
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   С възрастни е много трудно, навсякъде се работи много.
По- добре в градината виж дали ще ти е добре.
Едва ли ще ти предложат много в хосписа.
Все пак медицинските сестри взимат 1200 лв.
За съжаление са ниски заплатите, а не стигат за нищо.
Една приятелка в Германия работи 60 часа месечно в старчески дом и взима 600 евро. При нас и за месец не става.

 
  ...
преди: 8 месеца, 27 дни
hash: d947120c69
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Работил съм като готвач в старчески дом в чужбина. Налагало се е да обикалям из помещенията (не съм се грижил за самите обитатели) и бих казал, че този тип работа е тежка за психиката.
Мъж съм, не съм някакъв мекушав, но обстановката ми се виждаше тегава. Представям си ако човек работи там с години- може би ще свикне, но може и да се депресира.
Някои от готвачите, които работиха там дълго време и се сприятеляваха с възрастните хора като научиха, че някой е починал се натъжаваха. Просто тая работа не е за всеки.
Да гледаш малки деца също е тежка и отговорна работа, но според мен ще те държи в някакво позитивно настроение.

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 27 дни
hash: d5c614e145
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Според мен избери леличка в детската градина.
В старческия дом определено ще ти е трудно. Все пак казваш, че си само 50 кг.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 27 дни
hash: 69f63ba7a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Нито едното, нито другото ми звучат поне приемливо. Особено да гледаш възрастни хора да не мислиш че е много лесно, а парите пак са мижави. Защо не се пробваш пак като шивачка?

 
  ...
преди: 8 месеца, 27 дни
hash: 54f2b0d351
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Да ти кажа, и едното и другото си е тежко. Но аз бих избрала това с децата, пак ще е по-добре от старите хора. Пък и в хосписа може да имаш и нощни смени. Работата в детската градина е и държавна, другото предполагам е в частен сектор.

 
  ...
преди: 8 месеца, 27 дни
hash: b0cfc56176
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Търси друга работа, администратор в хотел, да гледаш дете в семейсво, барманка или във кафе да даваш питиетата на хората, балони да продаваш на улица в квартала ти или създаи онлайн магазин с неща, които ти харесват да продаваш, щом шиеш може да изработваш дрехи или играчки. Трябва ти работа която е по лека и малко часове, тези които каза, че си видяла няма смисъл да ги почваш, не са за всеки.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 27 дни
hash: d81a46723e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Номер 1, била съм на курс за помощник-възпитател и леличките са си и чистачки. Това, което си копирал няма общо с реалността.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 27 дни
hash: c5396b6031
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   С децата е много по леко, но пък покрай тях ще преболедуваш всички настинки и грипове, че понякога и въшки, жълтеница и всичко заразно което не можеш да с представиш.
Хосписа е частна фирма там няма почивки и вони на стари хора, много жени тежат 50 кг и работят там, лежащо болните никой не къпе минават ги с мокри хавлиени кърпи. Никой не вдига болните има си начини да смениш чаршаф без да вдигаш болния от леглото, а и повечето болни са много кльощави заради болестите си. Там проблема е че реално трябва да храниш с лъжичка онези които не могат сами, и трябва веднъж седмично в петък преди обед да бръснеш дядовците.
Щом си избрала детска градина, лелките в градината ще те обучат как да вършиш работата и да ти остава време и за кафенца. Една леличка приема сутрин децата, не й се налага да ги преоблича, обикновенно те се обличат сами, повечето се хранят сами, рядко има дете което не може, 28-30 легла са оправени от предния ден, оправянето на легла става след спането в 15 и 30ч. от лелката която е втора смяна. Лелята която е първа смяна води децата да спят към 13ч казва им да се преобличат в нощници, докато тя се мотае около тях, казва им да лягат и те сами се завиват. После отива да мие купичките, а учителката наглежда спалното от бюрото си.
Леличката НЕ пере чершафи, НЕ пере пердета само ги дава за пране в чувалии, перът ги или в перално помещение с отделно назначена перачка или ги дават на фирма за пране. Носят ти чаршяфи, покривки за маси и пердета изпрани и изгладени.
Леличка рядко чисти двора, в двора обикновенно има назначен градинар, лелките помагат за двора веднъж или два пъти в годината за цялостно почистване, обикновенно за засаждане на цветя напролет или събиране на всички есенни листа в чували през ноември. Коридори се чисти докато децата спят минава се една стирка, купичките не мие кой знае колко, само изплаква става много бързо, после ги реди да се дезенфекцират в машина, тези купички нито са засъхнали нито загорели та да се плашиш, а някой градини имат и миални машини.

 
  ...
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: bd9a68701c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Пробвай в детската градина и ако виждаш и друг проблем освен парите по добре потърси работа в някой магазин поне 1000 лв дават, а във Варна дори и за повече немогат да си намерят хора които да им бачкате.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 26 дни
hash: aec47da59b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Учудващо е, че изобщо го мислиш. Жена 50 кила с мокри гащи ще вдига възрастни хора двойно по-тежки от нея, ще се разправя с буйстващи, с деменции и прочие. Наистина е учудващо, че се колебаеш.

 
  ...
преди: 8 месеца, 15 дни
hash: 3353b0ffc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Една позната работи като лелка, но много и тежеше. Парите не са били минималната, не знам защо така са ти казали. Над 1000 вземаше, но много и беше тежко, учителките/сестрите надути били, раб. време разпокъсано-3 часа следобед има почивни. За миенето на съдове не знам на ръка ли се мият? В хоспис вярвай няма да е по-добре отколкото с деца, че и да пътуваш.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker