Tъпо ли е да се сърдя за това? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121536)
 Любов и изневяра (29801)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18611)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Tъпо ли е да се сърдя за това?
преди: 7 месеца, 18 дни, прочетена 879 пъти
От известно време работя в една софийска фирма и от 2 години съм в екип с още 6 човека. Винаги когато някой от екипа е имал рожден ден, се знаеше предварително кога е и сме събирали пари да му купим нещо в знак на уважение. За някои колеги подаръците са били несъразмерно скъпи (например колело), но това няма да го коментирам. Когато дойде моят рожден ден, получих само честитки, въпреки че колегите ми знаеха отпреди на коя дата е, тъй като съм ги черпил преди, а и сме приятели у социалните мрежи и там си излиза. Не го показах по никакъв начин, но мен доста ме заболя от тая работа. Отделно от това отношенията ни са много добри и се разбирам чудесно с всички, но това, че никой не ми подари нищо, дори и нещо супер дребно, ме кара да си мисля, че не ме ценят достатъчно или просто не им пука за мен.
Вие как бихте реагирали и дали бихте се сърдили за подобно нещо?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 месеца, 17 дни
hash: 30d41f048f
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Преди може би и аз бих се засегнала. Сега не ми пука за такива неща. При нас в старата фирма беше обратното - управителката винаги взимаше торта и купуваше подаръци, но отношението и напрежението през останалото време беше непоносимо, разплаквала е всеки един в офиса. Е, за какво са ми тогава подаръците й, идело ми е да ги хвърля в първата кофа. Като раздаваше коледни бонуси не ги дава в ръка или просто да ги остави на бюрото, ами обикаля и хвърля банкнотата. Нямам нужда от подобни подаръци и бонуси. Отношението е на първо място. Радвай се че си в хубав колектив.

 
  ...
преди: 7 месеца, 17 дни
hash: 2d2a68aa19
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Не е тъпо да се сърдиш за това, но имай предвид, че хората просто може да не са се организирали или нещо подобно, а не нарочно да са решили, че няма да ти подаряват нещо защото ти имат зъб.

 
  ...
преди: 7 месеца, 17 дни
hash: ad20f4b1bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Няма да се сърдя но и повече няма да дам вноска за подарък на колега.
Възможно ли е и колегите ти да мислят като теб че подаръците са неразумни и да са спрели да събират точно преди твоя рожден ден. Или може би инициаторът който започва събирането на пари сам решава за кой да събирате за кой да не събирате?

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 17 дни
hash: 6832e8bcb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Дано се сетят да ти вземат нещо, макар и със закъснение, хубаво е за всеки да има подарък.

 
  ...
преди: 7 месеца, 17 дни
hash: f47b277e75
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Обидно е, макар че може и случайно да се е получило.
Ако ще продължаваш там да работиш, няма смисъл да се сърдиш. Просто и ти не давай пари за подаръци следващия път като събират.

 
  ...


...
преди: 7 месеца, 17 дни
hash: 67de26589d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Авторът е, ще карам подред.

Към 1 - в момента го възприемам като част от отношението, нямаше да ми направи особено впечатление ако не бях единственият без подарък

Към 2 - и аз мисля, че ми нямат зъб, защото никой не дава индикации за нещо подобно, но имаше друг колега с рд след мен и за него се събираха пари

Към 3 - обикновено организацията за подаръка е в таен чат с всички колеги без рожденика, включват се всички или поне така е било досега в тия чатове, от които съм бил част

Към 4 - съмнява ме, рд-то ми беше преди месец и малко

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 17 дни
hash: 7ee235bd90
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   На твое място няма повече да давам пари за рождените дни на никого. Ако питат защо, ще обясня.

 
  ...
преди: 7 месеца, 17 дни
hash: 0965d301f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   И в нашия колектив на предходната ми работа си правихме подаръци. Дори повечето аз съм се разкарвала да го купувам и съм проявявала инициатива, когато предстои някакъв празник (рожден ден, имен ден) да се зарадва човека. За някои сме събирали повече пари, за други по-малко. Множество пъти някои колеги са заявявали, че ще се включат, аз купувам подаръка, после като трябва да събера пари от останалите някои се правят на луди и не дават пари и съм давала повече, плюс времето и разходите за транспорт. Винаги сме гледали да е нещо специализирано, закачали сме балони, правили сме изненади. За моя рожден ден бяха забравили, като донесох почерпката се направиха, че са мислили, че е на следващия ден. Дори не ми честитиха празника през целия работен ден с изключение на една нова колежка, която не знаеше, че имам празник, и да ти кажа, колкото и дребнаво да се струва на някои хора, наистина се обидих и от тогава нито съм честитила на някой празник, нито съм се включвала в последващи подаръци. Не ми пука за подаръците, а за отношението към човека. В крайна сметка изпратиха чистачката да ми купи ваучер за магазин и ми го подариха за отбиване на номера, но самите реакции и отношение искрено ме обидиха. Само 2 седмици преди това, специално с колежките отидохме на работа в 5ч сутринта, за да украсим офиса и да изненадаме наша колежка, купихме й персонализиран еднометров шоколад, карикатура, торта с пожелание и др неща, тя много се зарадва, следяхме на камерите кога ще дойде, за се скрием, въпреки че някои не бяхме на смяна тогава. А за мен нямаше прегръдки и "честит рожден ден". Отношението е важно.

 
  ...
преди: 7 месеца, 17 дни
hash: af0843e7f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Не се засягай - в нашата фирма не си правим подаръци, но някои колеги и колежки от моята фирма даже не ми честитиха като почерпих за РД.
Гледай на нещата така - ако се сърдиш, това е нещо, което причиняваш на себе си заради действия на други хора - не си струва.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 17 дни
hash: 244e7138e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Да не ти пука. Това е работно място.

 
  ...

...
преди: 7 месеца, 17 дни
hash: d9c7d14d27
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Ами и в нашата фирма е горе-долу така. Има двама трима колеги които поемат инициативата да събират пари. С мен не са в особено добри отношения и последните две години не се сетиха да съберат за мен. От тогава отказвам да давам. Станах пък сега нарицателен за това, че не давам. Ама не ми пука вече, не е като да е нечестно, нали ;).

 
  ...
преди: 7 месеца, 16 дни
hash: 782c342e13
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   На мен би ми станало обидно щом винаги се събират пари за другите. Като ще се правят такива жестове, да е всички.
Няма да кажа нищо, но и няма да участвам вече в общи подаръци, колкото и детинско да изглежда от страни.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 16 дни
hash: bb668b2b3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Така е, при нас е следното: ХР събира пари от всички за подарък, но за определени хора, най-вече дългогодишни служители, другите кучета ни яли.. давах де, да са живи и здрави, тя селската им история им се върна по друг начин, така че не бой се, няма да останат ненаказани за простотията си.

 
  ...
преди: 7 месеца, 16 дни
hash: 47af646366
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Не бих се сърдила вече. Каквото - такова. Убедих се, че на работа приятелства трудно се завързват и всъщност ходиш да свършиш, каквото трябва, да си получиш заплатата, да текат стаж и осигуровки и толкова.

Може би така е и по-добре. Разочаровала съм се много от отношение и затова вече гледам само делово да се отнасям към колегите и прекия началник.

Подаръци - с половинката, най-близките роднини и приятелите.

Може би и трябва да се преосмисли политиката на много фирми. С тези насилени подаръци и даже тиймбилдинги няма да се почувстваме "едно голямо семейство" и прочие. Ако си им ценен кадър - бонуси към заплатата. Другото в повечето случаи е лицемерие.

 
  ...
преди: 7 месеца, 16 дни
hash: d736dabe1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Тъпо е, според мен.

 
  ... горе^

...
преди: 7 месеца, 16 дни
hash: d5940fc081
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Смятам, че просто не им пука за теб, колкото и грозно да звучи. Правилно са ти написали по-горе, че няма смисъл от сърдене, достатъчно е да заявиш ясно и открито, че няма да участваш повече в общи подаръци. Ако някой колега го чувстваш по-близък от останалите, купи му нещо индивидуално като има повод. Така бих постъпила аз. Ако някой се поинтересува защо - обясняваш, но без излишни емоции. Много е вероятно да почнат с разни оправдания, но не се поддавай, когато има желание, има и начин. За мен това си е неуважение. Може 5 балона да надуят и да купят подарък за 20 лв., няма никакво значение, важен е жестът.

 
  ...
преди: 7 месеца, 16 дни
hash: 6a6dfe7c38
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Хората са станали безнадеждно инертни. Биха се мръднали за нещо само ако имат пряка изгода. Явно от теб нямат такава и са те пропуснали.

На твое място бих си замълчал, но при следващото събиране на пари бих ги отбил и то по доста груб начин.

 
  ...
преди: 7 месеца, 16 дни
hash: 6832e8bcb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Въздържай се като искат пари за подаръци на колеги, като те питат, казваш причината.

 
  ... горе^
преди: 7 месеца, 14 дни
hash: 3711a4a97c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Тази порочна практика трябва за се прекрати, работим за пари, рождени дни, именни дни там сме да работим, а не да се обичаме, за теб не събират за някой ще съберат 2 пъти, защото има и имен ден, рожден ден, а може и 3 пъти, защото се оженил примерно. Заплатите са достатъчно ниски. Аз отказвам да участвам в такива неща, не искам подарък, но не искам и за участвам.
От както съм в чужбина такива неща "уважение" няма, който иска черпи, който иска не, няма драми. Там сме на работа. Хората имат достъпно грижи, ипотека, кредити и за някой си, само защото работим заедно трябва да събираме пари, в една фирма от 20-35 човека сметнете колко пари е това. Това не е уважение, това са някакви изкривени соц. традиции. Колегите от работата са просто колеги, никой на никого нищо не дължи и никой не му е длъжен.

 
  ...
преди: 7 месеца, 11 дни
hash: 18fe95f60a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Повече недей да даваш пари за другите. Ако някой се засегне открито го попитай какъв е проблемът.

 
  ...

...
преди: 7 месеца, 9 дни
hash: 4241e760d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   На една от предишните ми работи също се събираха пари. Нямах възможност винаги и давах само за по близките ми колеги. Чувствах се зле. Според мен няма как всички да получат еднакво отношение и тази "традиция" е излишна. Фирмата, ако желае, да почерпи с торта за всеки рожденник. Според мен е достатъчно

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker