Отдаване под наем - данъци? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121299)
 Любов и изневяра (29733)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Отдаване под наем - данъци?
преди: 4 месеца, 12 дни, прочетена 549 пъти
Имам 2-3 имота в провинцията, които мисля да отдавам под наем. Четох, че данъка е 10% от доходите от наеми.

И се чудех дали има някой, които работи в тази сфера брокер на недвижими имоти или човек с няколко имота, които е на ясно.

По-добре да ги отдавам като частно лице или да си открия фирма и да ги отдавам чрез нея?

И каква би била разликата от това да имате 1-2-3 имота, които да отдавате под наем и примерно 30-40 имота?

Когато разполагате с повече имоти би било по-лесно ако всички са свързани с агенцията ви за недвижими имоти и са фирмени активи или е препоръчително да си останат на ваше име като частно лице? Става въпрос също така и за годишният данък на имота в това число.

Поздрави и приятно изкарване на празниците.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 месеца, 11 дни
hash: 70fc33d50e
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Не съм агент, но работя в данъчната сфера. Даже мисля, че питаш грешните хора. По-скоро такива като мен трябва да питаш. И между другото и аз отдавам имот от години.

Един приятел има 6-7 апартамента, които отдава. Веднъж отишъл в НАП да пита как да си декларира доходите от наем и те едва ли не са му се изсмели, защото никой не го прави и те дори не са наясно съвсем как става, просто защото не им се е налгало да го правят.

На кратко съветът ми е да не се занимаваш. Между другото се декларират с авансови вноски. Т. е. данъка ще го дължиш авансово, преди да си получил наемите. Ако впоследствие се случи така, че наемателя си тръгне и ти се окажеш с надвнесен данък, после държавата ти дължи обратно разликата. Но това възстановяване минава през проверка на физическо лице. Т. е. ще те разкостят, докато ти върнат парите и повярвай ми, ще съжалиш, че си ги декларирал. Ще ти искат куп документи, ще те разходждат цял месец по институции. Казвам ти го, защото покрай фирмите ми, съм минавал по този път десетки пъти и знам, че имат ли да ти връщат пари, по-добре не си ги търси. Ще съжалиш, че си си искал парите.

Отделно ако отдаваш повече от един имот, рискуваш да се заядат, че е дейност по занятие. Тогава дължиш не 10, а 15% данъци плюс осигуровки и цялата данъчна тежест може да стигне 30%. Та ти си решаваш. Моят съвет е, пак казвам, не се занимавай. Взимай си наема и си свиркай. И без това тези доходи в момента не са приоритет за държавата и тя негласно се е съгласила да не си ги търси.

Само още един съвет - не приемай наеми по банков път, защото някой наемател може да се издразни за нещо и да те изпорти и тогава държавата е длъжна да прави разследване. Взимай си ги кеш и дори наемателя да те изпорти, то той няма доказателства. Дори и договор да имаш, може да кажеш, че просто е напуснал, договора вече е навалиден и става неговата дума срещу твоята, реално не може да се докаже нищо. Шанса да се стигне до там е малък, но все пак да го имаш предвид.

Ще потретя - не декларирай подобни доходи, ще си навлечеш повече неприятности, повярвай ми.

Аз съм те предупредил, пък ти си знаеш.

 
  ...
преди: 4 месеца, 11 дни
hash: 96128aa458
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   За тази работа трябва да отделиш доста време за сметка кое от предложенията ще ти излезе в по голяма полза. По опринцип повече жилища по добре фирма, до 3 жилища по добре без фирма.
Като частен наемодател ходиш веднъж годишно да си попълваш данъчна декларция и плащаш 10%, обаче ако си с ТЕЛК има сума годишно която не се облага с данък, над 7 хил лв беше до преди 2г сега незнам. Тоест ако наемодател е с телк може да отдава 1-2 апартамента без да плаща данък, пак ще ходи да попълва декларация, но ще прилага и телка си. В случая обаче не ти се признават подобрения по жилището, нов хладилник и др са за твоя сметка.
Като фирма ще имаш разход за счетоводство, но ако закупиш бойлер или направиш ремот за някой от жилищата ще се смята за разход и няма да плащаш данък за дадената сума, но пък имотите май трябва да са фирмена собственост.

 
  ...
преди: 4 месеца, 11 дни
hash: 70fc33d50e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Като фирма дължиш 10% корпоративен данък плюс 5% данък дивидент, за да си прехвърлиш печалба на себе си като ФЛ. Ако отдаваш директно като ФЛ, данъка ти е 10%, но ти признават 10% разходи и ефективния ти данък е 9%.

Но пак ти казвам, не се занимавай.

От номер 1

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 11 дни
hash: 70fc33d50e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   И да добавя - ако си фирма освен по-голям данък, имаш и други разходи като счетоводство и ел. подпис например. То само счетоводоството ще ти изяжда поне четвърт наем. Като си сложиш и данъците, то единия наем го отпиши.

 
  ...
преди: 4 месеца, 11 дни
hash: 1723a5b500
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Данъчните декларации се подават онлайн, ако е на фирма, тогава гте плащат данъка, а ти, като наемодател, само декларираш. Не ги трябва никаква фирма да регистрираш, акоъисщаш консултация питай данъчен консултант, счетоводител, а не брокер неговата сила не са данъците. Можеш и до НОИ да изпратиш запитване, освен това има определени дни когато има консултации на място.

 
  ...


...
преди: 4 месеца, 10 дни
hash: a50e81bc1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Бил съм под наем в няколко жилища, никой нищо не декларира. Освен това ми се струва, че е по-добре да се занимаваш с държавни институции - напове и полиции, колкото се може по-малко. Паричките в джобчето и да не ти пука.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 9 дни
hash: 1e3f26e777
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   Абе хора, защо съветвате да не плаща данък, да си плати така е редно, този държава от какво да се издържа, а и утре някой ще се обади, за идеята да го натопи и е малко населено място.

 
  ...
преди: 4 месеца, 9 дни
hash: 01913e0151
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Към номер 1, авансово означава преди изтичане на данъчната година, нали работиш в тази сфера. Декларира се на тримесечие и се плаща месеца след изтичане на съответното тримесечие. Има 10% нормативно признати разходи

 
  ...
преди: 4 месеца, 9 дни
hash: 1642966b64
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Продаи ги жилищата, създаи бизнес, това е точното решение.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 9 дни
hash: 70fc33d50e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   7, кое те навежда на мисълта, че тия данъци отиват за държавата, а не в нечий джоб

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 9 дни
hash: 7f53e65ea1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Няма да ти давам съвети, как да избягваш данъци. Само ще ти кажа, че ако си абсолютно на черно, може и да го отнесеш много яко. Какво правиш, ако някой ядосан наемател, изчезне и остави водата псуната със седмици, преди да разбереш? Нямаш как да го осъдиш за щетите. "Той живя при мен", но без адрес, без договр, без доказателства.

А за това, ако имаш 40 имота - Фирмата може и да избегнеш, но ще ти се наложи счетоводство и може д ас еналожи, да потърсиш помощ. Представи си, че имаш 1 имот. През 3 месеца ходиш на инспекция. Постоянно следиш, дали са платени сметките, веднъж годишно оправяш данъци и такси, но през извеснто време се налага, я да търсиш нов анемател, я да се занимаваш със закъснели наеми, като понякога имаш и нужда, да правиш ремонти.
За 1-2 апартамента, пак е работа, но е поносимо. А сега си представаи, че е за 40 апартмаента. Постоянно ще имаш чувството, че трябва да правиш ремонт. Все ще търсиш нови наематели, ще се знамиваш с неплатени наеми и ако ти се съберат пвоече проблеми за месец, може и да ти изкъди главата. Не казвам, че е невъзможно, ама не е хич работа за сам човек.

 
  ...
преди: 4 месеца, 9 дни
hash: 70fc33d50e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Не слушай номер 11. Договорът и декларирането на данъка нямат нищо общо. Ти може да си имаш договор и да си търсиш отговорност при такива инциденти.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 9 дни
hash: 7f53e65ea1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   До 12 - Хей, замлчи и не пиши повече глупости :)

Както и да е! Авторе - за няколко малки имота в провинцията, няма да имаш особени проблеми, ама ако някой си мисли, че ще претака апо 20-30 бона на месец под килима, мъчна ще е тази.

 
  ...
преди: 4 месеца, 8 дни
hash: 70fc33d50e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   13, ще кажа и на теб, че това, че някой си е пуснал водата и е избягал, изобщо не означава, че не може да му се търси отговорност, дори да не си си платил данъците. Това са две напълно различни неща. Все едно да кажеш, че ако някой те е пребил да не можеш да го съдиш, защото не си си платил глобата към КАТ. Надявам се, осъзнаваш колко глупаво звучи.

 
  ...
преди: 4 месеца, 8 дни
hash: 2abf5a59bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   "че не може да му се търси отговорност, дори да не си си платил данъците. Това са две напълно различни неща. "

Да - ДВЕ РАЗЛИЧН СА! Аз му обясних, какви са опасностите, ако го кара абсолщто на черно, без договор, защото има хора, които и толкова ги мързи и толквоа да свършат. Така че дургия път, следвай инструкцията ми и просто си замълчи и не ми развива теории за това, че някой не си платил глобата (глоба и данък са рзлични неща) към КАТ. Да - осъзнавам, колко глупаво звучи, след като го написа, но от твоята глава, какво ли дурго може да даойде!
Хайде - неприятна Коледа и нещанто посрещане на Нова година ;)

 
  ... горе^

...
преди: 4 месеца, 7 дни
hash: 70fc33d50e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   15, обяснявай, ама верни неща. Защото така заблуждаваш хората.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker