Наредете професиите по приоритет - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121537)
 Любов и изневяра (29802)
 Секс и интимност (14408)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18610)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Наредете професиите по приоритет
преди: 4 месеца, 22 дни, прочетена 1141 пъти
Искам да видя какви са нагласите на хората във форума за следните професии.

1. Ако можехте без 3-4 от тях, кои са? Излишните, без които животът може да продължи.
2. Кои са 5-те най-допринасящи за обществото?

- Агроном
- Архитект
- Аналитик
- Адвокат
- Пилот
- Полицай/Пожарникар
- Учител
- Готвач
- Брокер на недвижими имоти
- Зидар
- Фризьор/Бръснар
- Козметик/чка
- Морски бранш - капитани/моряци
- Автомонтьор/Гумаджия
- Шофьори (ТИР и тн)
- ИТ специалист - всичко в сектора
- Строителен работник
- Политик
- Инфлуенсър
- Певец
- Лекар
- Фармацевт
- Добавете нещо, за което се сетите

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 месеца, 21 дни
hash: a9ed8de30a
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Участник в публика на тв предаване.

 
  ...
преди: 4 месеца, 21 дни
hash: 8fda9f8117
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Бих казал, че можем съвсем спокойно без брокери, политици и инфлуенсъри. Нищоправци, които не допринасят с нищо реално полезно за обществото. Нямат никакви ценни умения освен да омайват наивници.

От друга страна - лекари, архитекти, учители, инженери и учени/изследователи са двигателят на обществото.
Другото е с второ-/третоспенно значение.
Не казвам, че не са важни всички гореизброени длъжности, но не бива да се нареждат на едно ниво с такива, занимаващи се със Здраве, Образование и Наука.

 
  ...
преди: 4 месеца, 21 дни
hash: 4337719412
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Не виждам жиголо! Нима той не допринася за просперитета на обществото? Кому е нужна подобна дискриминация? За подобно нещо отвъд океана има присъди и се лежи във федерален затвор.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 21 дни
hash: 48dd94277c
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

4.   Лекар, учител, полицай/пожарникар, зидар, готвач, агроном

Без тези горните не може.

Голяма част от другите професии, които си изброил са конюнктурни - тоест днеска ги има, утре ги няма.

ИТ-тата, до 10 години ще са отекли в канала на историята като чели или поне 90% от тях - другото ще е роботизирано

Пилоти и шофьори като чели. също доста ще се автоматизира, в смисъл примерно метрото само ще си тръгва и спира. За корабите не знам как ще е, но мисля, че пак ще има нужда от моряци.

Брокитата ще отекат и те в канала 90%, хората вече започват да се дразнят от рекета 3% и посредничеството.

Адвокатите също са продукт на конкретни закони и конюнктура, реално няма нужда от посредници - съдията може да е и прокурор, а обвиняемият може и сам да си е защита и да си изгради тезата.

С две думи - важните професии дето ги е имало от хиляди години - лекари, даскали, полица, военни, земеделци няма да изчезнат.

Тия модерните - офис планктона, ИТ-тата, маникюристки, играчи по фондови борси, брокита - като нищо ще ги отвее вятъра на историята.

Т. Т.

 
  ...
преди: 4 месеца, 21 дни
hash: f73b4ff979
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Напълно Излишните според мен са Брокерите на недвижими имоти. А и са много нахални някои от тях.
Ще добавя и хазартния бранш. Той е вреден и опасен за хората. Държавниците трябва да го затрият и забранят. Мисля, че на хората работещи там няма да им е много трудно да си намерят друга работа.

Без Инфлуенсър и Певец също може да се живее преспокойно, но лично аз ги определям по-скоро като вид хобита, които някои хора успяват да развият дотолкова, че и да печелят, в което няма лошо. Но не мога да ги нарека професии. Надявам се, че не ги засягам. Дай Боже всекиму да започне да печели (и) от хобито си!

5-те най-допринасящи за обществото? Тука е много трудно да ти се даде отговор само чрез 5..
За мен лично - Лекар, ВиК, Електротехник, Шофьори (ТИР и тн), Полицай/Пожарникар.

 
  ...


...
преди: 4 месеца, 21 дни
hash: 564c0d8348
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   Прекалено разпарчетосано и отделно си ги дал, но ще ти отговоря на въпросите, след което ще разделя сферите по важност. Моите уважения към хората, които работят някоя от професиите, които аз ще напиша, но се съобразяваме със целта на задачата.

1. От списъка, който си дал според мен човечеството няма да бъде силно засегнато и/или може да оцелее без следните:

- Готвач. Тук зависи как го тълкуваме. Ако в една детска градина махнем готвача вярно, че никой няма да готви на децата, но това означава ли, че аз не мога да отида да готвя ако съм общия работник по поддръжка? Според мен всеки може да готви малко или много и тази професия може без професионалисти.

- Брокер на недвижими имоти. Не мисля. че е толкова важна професия. Това е един посредник между продавача, купувача и държавата. Единственото положително е, че спестява време и нерви, но ако решиш може да действаш и без брокер, което обаче е по-рисково.

- Фризьор/Бръснар. Тук пак като със готвача. Ако всички те изчезнат това не означава, че аз не мога да се науча да се подстригвам сам.

- Козметика. Зависи какво точно разбираш, но ако говорим за маникюри и обезкосмяване сме наясно, че можем без тях.

- Инфлуенсър. Зависи какво точно разбираш под инфлуенсър, защото аз разбирам човек с влияние. Подозирам обаче, че тук контекста е безделник, който поради някаква причина го гледат много хора и рекламира някакви боклуци.


- Певец. Доста ще е тегаво, но това означава ли, че всички песни до момента също ще изчезнат? Хората имаме нужда да разпускаме, но като цяло не е супер важна професия, още повече че ИИ вече сам си прави песни.


2. От списъка, който си дал е доста трудно да се изброят топ 5 най-допринасящи. Ще се опитам обаче:

- Лекар
- Учител
- Полицай/Пожарникар
- Морски бранш
- ИТ

Много е трудно, понеже повечето професии са важни. Точно затова трябва да са разделени по вид труд и сфери, а не по конкретна професия. Мисля, че ако погледнете пирамидата на Маслоу можете да се ориентирате кои са най-важните професии според нуждите ни. Аз бих ги наредил така:

- Медицински сектор. Тук влизат всички лекари, хирурзи, мед. сестри и всякакви други специалисти. Без медицина сме загубени и според мен това е най-важната сфера.

- Армия, Полиция, Пожарникари. Трябва да се гарантира сигурността на населението, освен това е голяма мъжка сила, която може да бъде впрегната при различни катаклизми.

- Агрономи, архитекти, хидро и ел. специалисти. Цялата тази инфраструктура трябва да се поддържа, за да има вода, ток, обработка на земята и т. н.

- Транспортен сектор. Без значение дали кораб, тир или самолет, без движението на стоки мача е приключил за повечето държави.

- ИТ, технологичен и иновативен сектор. Само се огледайте колко неща около вас имате от този сектор. Айде сега си представете без тях. Връщаме се 100 години, че и повече назад. Без телевизия, компютри, телефони, сървъри, електроника, устройства и т. н. Ужас... Тук армията ще е много пряко засегната, медицината също, общо взето всичко се връща няколко века назад. Тук също така слагам всички учени и аналитици, нещата са доста навързани.

- Учител, адвокат, политик.

- Всякакъв тип майстори.


Според мен това са професиите по степен на важност.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 21 дни
hash: dea8a621ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   До 4 от 6.

Защо говориш глупости, от които си нямаш абсолютно никаква представа? Визирам конкретно простотиите, които пишеш за ИТ сектора. Само човек, който няма никаква представа какво говори и/или завижда поради някаква причина може да пише подобни небивалици да се утеши по някакъв начин при условие, че този сектор се развива експоненциално всяка година и същевременно ИИ не само че не ми взима работата, ами ме прави много по-продуктивен и върша повече работа за по-малко време. Мога да ти дам редица примери с това по какъв начин ме подобрява и ми спестява време, но чисто технически ти няма как да разбереш за какво ти говоря, затова ще пропусна. Това че 90% щели да загубят работата как точно го изчисли че ми е много интересно и на базата на какво? Няма да са 90%, а ще са 30-40% които така или иначе са посредствени и са само пълнеж, но това като цяло си важи за всяка сфера. Освен това ти какво точно визираш под ИТта, защото такива се водят и онези дето ти продават телефон в А1 и Yettel? ИИ ще създаде много повече работни места, отколкото ще вземе. Тези, които действително останат без работа просто ще трябва да натиснат малко и да се адаптират и преквалифицират в нещо друго от сферата. Тези, които мислят и извършват интелектуален труд - софтуерни инженери никога няма да бъдат изместени, само ще им се промени начина на работа. Тези, които просто използват вече готови продукти и са в ИТ сектора най-вероятно ще бъдат засегнати, но и те ще се адаптират и ще си намерят нова работа. Всяка технологична революция (каквато е тази) е създала много повече работни места, отколкото е взела а тези, които са останали са били променени и подобрени. Защо днес хората не яздим коне? Защото има коли. Защо днес не си пера дрехите на ръка и не ги слагам на простира? Защото имам пералня и сушилня. Надявам се виждаш накъде бия, просто всичко ще се промени и ще трябва да се адаптираме, но това в никакъв случай не означава, че всички ще останем без работа, това са простотии. Аз лично като видя такива апокалиптични сценарии виждам, че отсрещната страна няма абсолютно никаква представа за какво говори и повтаря това, което е чул.

 
  ...
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: 82230c4dd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Топ 5 в България са:
1. Фитнес инструктор
2. Охрана в дискотека
3. Маникюристка
4. Продавачка в мол
5. Инфлуенсър

 
  ...
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: b99ec33075
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   За мен най-важната професия без която не може е боклукчия. Помня че веднъж имаше протести и за нула време около кофите за боклук стана сметище. Представете си огромни камари боклук. Беше ужасно. Тогава разбрах че това е най важната професия и най значимата в града

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: b99ec33075
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Как очакваш метро влака сам да спира и да тръгва без ИТ?

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 19 дни
hash: db82e93b84
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

12.   1. На първо място безспорно са медиците, без тяхната помощ всичко друго няма значение.
2. Агрономите - хората които допринасят пряко или косвено за производството на абсолютно всичката храна, чрез която живеем. (Растенията, оттам животновъдството и всички разклонения на агро-хранителния сектор)
3. Инженери и Архитекти - осигуряващи подслон и техника която движи ежедневните ни дейности.
4. Полицаи - Без ред, няма и нормално общество.
5. IT - внася иновации за четирите точки по-горе, които са като подпорни стълбове за живота ни и прави функционирането им все по-ефективно.

 
  ...
преди: 4 месеца, 19 дни
hash: ba2153bf18
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

13.   Гледам всички са поставили професия лекар като най-допринасяща. За мен не е така, според мен повечето лекари са си едни брокери на фармацефтичната индустрия. Отиваш и ти напсва дълъг списък с лекарства които да пробваш дали ще ти помогнат за проблема който лекаря само предполага че имаш, ако не помогнат ще напише друг списък и т. н.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 18 дни
hash: e75588c229
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   13, разбирам какво имаш предвид, но не всички лекари са такива. Например ако си счупиш ръката какво ще правиш без лекар, ще можеш ли сам да се справиш?

 
  ...
преди: 4 месеца, 14 дни
hash: ce482d28c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Според мен от тези най-безполезните са брокер и инфлуенсър. Другите са нужни.

 
  ...
преди: 4 месеца, 1 ден
hash: fdbe232e76
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Без строители и чистачи, ще живеем като средновековието.
Лекарите са спорни.
Аз съм ИТ, ИИ му викат сега, иначе са алгоритми за машинно самообучение, инференции и стара математика далеч от красотата и комплексността на математиката във физиката... Сега това движи света заради изчислителната мощност...
Включвам се, заради коментар че ИТ щяло да оттече и се роботизира. Ама нали ние си го автоматизираме-дето ни викате ИТ. Преди 10 години, ако ми трябваха седмици за задача, сега са 30 минути. Code monkeys, call center, support, счетоводители обаче са/ще бъдат заменени от ботове най скоро...

 
  ... горе^

...
преди: 3 месеца, 25 дни
hash: baa7cbbf40
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Инфлуенсър не е професия, а синоним на безделие.

1. Медицинска сфера
2. Пожарникар
3. Полицай
4. Инженери, архитекти
5. ИТ - в основата на работата на другите 4

 
  ...
преди: 3 месеца, 5 дни
hash: a1c86e9e0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Темата е много интересна, за пръв път виждам такава тук, не помня да е имало... Та-наречете ме малоумен, прост или какъвто искате, но аз лично смятам, че без моряците и капитаните може (или поне не е пагубно за нас като държава до такава степен, не сме в Гърция или Турция все пак), така че... не знам, тъй си мисля аз поне. Тираджиите и ИТ-тата естествено, че са най-високоплатените, медиците са най-неблагодарната професия(то и учителите де), а само да ме извинява автора, ако може да ме светне за това, аналитик? ! Какво точно да разбирам под това...
А доста се учудвам, че никой до момента не е писал политолозите/социолозите, особено пък дежурните гостуващи в сутрешните блокове по телевизиите ни, знаете ги-и Андрей Райчев, и Първан Симеонов и т. н., за мен те са абсолютно излишни и не допринасят с нищо(ама с нищо) за "благоденствието" на страната, освен слугинажа на ония там отгоре, по високите етажи на властта дето са! ... Същото се отнася и за журналистиката (поне у нас), и тук мисля, коментара е излишен...

 
  ...
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: c4143116fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   Номер 13, пробвай да живееш без лекари. Ако искаш.

И един ден, ако се наложи да ти се наложи спешна или животозастрашаваща операция си я направи сама. Или помоли някой приятел инфлуенсър, IT или някой бояджия, пардон"майстор"
А може и да родиш вкъщи сама.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: 2cdb5a472a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Това подреждане на професии е малко като някакво ученическо съчинение. Можете да си ги подреждате колкото искате, но реалните резултати показват нещо различно.

Тук се твърди, че няма нужда от инфлуенсъри, но има някои, които печелят добри пари. Това все пак си е работа, трябва постоянно да създаваш съдържание, което да привлича вниманието на хората. Това не е лесно. Никой рекламодател няма да им плаща хиляди просто така, той е преценил, че има възвръщаемост - пазарен принцип.

Каква нужда има от кокакола или айфон? Може спокойно да минеш без едното и с по-евтина алтернатива на другото, но въпреки това те са две от най-известните търговски марки.

Що се отнася до професия архитект, строителството и средата много малко зависят от него. Това съм завършил и говоря от личен опит.

 
  ...
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: b577bce05e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Намирам подобни теми за... проблемни. Да, орпеделено имаш "важни" за съществуването на обществото професии и прочие, без които просто не може. Но трябва да внимаваш, да не почнеш да делиш хора на "нужни" и "ненужни". Води до лоши неща, независимо от кой край на политическия спектър си.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 10 дни
hash: 65f8870416
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Най-важните подредени по значимост за обществото според мен са:
1. Лекари;
2. Учители;
3. Военни, полицаи;
4. Журналисти;
5. Агрономи, животновъди;
6. Инженери;
7. Проектанти, архитекти;
8. Спортисти на национално ниво;
9. Хора на изкуството (ако може да се класифицират като професия);
10. Автомонтьори.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 3 дни
hash: 0d7180c58c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

23.   Малко саа вече лекарите по призвание, повечето са просто бизнесмени.

 
  ...
преди: 1 месец, 28 дни
hash: ec10f91664
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   Нито архитект, нито певец, нито ИТ може да стане всеки. Трябват определени умения, заложби, таланти.
Професионалната ориентация следва се определя от индивидуалните таланти, качества и интереси на личността. Когато човек не може да прецени сам и има желание, но няма талант, а и близките му не са коректив, ставаме свидетели на жалки истории на фалшиво пеещи хора пред ублика.
Ако си слаб по математика или лишен от творчески заложби по изобразително изкуство не можеш да станеш архитект, нужни са заложби и в двете.

Категорично излишна и паразитна професия в наше време е
брокер на недвижими имоти. Вземат от 2 до 4 % комисионна както от продавача, така и от купувача, тоест общо от 4 до 8 % върху продажната цена на имота.
При наличен Интернет и сайтове за продажба на недвижими имоти, се чудя на купувачи, които продължават да използват брокери.

И изобщо готвач не става от всеки. Трябва усет, фантазия и желание, но е тежка и изморителна работа.
Ако имах по-високи доходи щях да използвам всеки ден услугите на готвач от гурме ресторант.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker