Зле платен инженер… емиграция? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121553)
 Любов и изневяра (29809)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6490)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3195)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18614)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Зле платен инженер… емиграция?
преди: 13 дни, 13 часа, прочетена 523 пъти
Ох, много ми е тегаво, все повече се разочаровам от суровата действителност в страната ни. Завърших преди 4 години Техническия университет в София, специалност Инженерна логистика. По време на следването си ходих на студентски стажове в няколко фирми, получавах възнаграждение от 100-200 лв, но целта ми беше да натрупам някакви реални умения. В последната фирма ми бяха предложили постоянен трудов договор, като инженер, с брутна запалата от 1100 лв., нетно получавах 750 лв. Много го мислех, клонях по-скоро да откажа, защото не знаех как ще живея с това заплащане, при положение че трябва да поемам разходи за наем, битови сметки, храна, развлечения и т. н., а не исках вече да тормозя финансово родителите ми, защото те ме издържаха, докато бях студент, и направиха немалка инвестиция, която си бях наумил да им я върна, като започна работа, нооо… така се случи, че пак опрях до тяхната финансова помощ и ми поемат някои неща, защото със 750 лв., колкото и в ограничения да живея, при положение, че си плащам наема и битовите разходи, който наем сега е 700 лв. Приех предложението на работодателя, с мисълта да натрупам опит и специализация и евентуално впоследтвие да получавам по-високо възнаграждение. Ами вече трета година съм във фирмата и единственото повишение, което получих, е 300 лв. отгоре, тоест вече получавам - 1050 лв., което отново е вид подигравка, това е за три години трудов опит по специалността. А работното време в повечето случаи е 12-часово, защото работата е много и особено с новите европейски проекти по разни конструктивни теми, трудим се понякога и след полунощ. Анализирам се къде греша, дали работодателят е недоволен от моята работа, ами в инженерния отдел прекият ми ръководител не ми е правил забележки, дори напротив, в плана ми за изпълнение винаги ми пише оценка -6/6. Оглеждах се да сменя работното място, но масово по обявите за инженерни позиции с опит, предлагат не повече от 1300 до 1600 лв. Вече обмислям да напусна страната, знам английски и немски, мислил съм да потърся реализация като инженер в Германия, но още го планувам. Просто ми е болно, че не мога да помагам на родителите ми финансово, много ми е гузно. Вече и приятелка не търся, то с последното ми гадже, нещата финансово не бяха особено добре, понеже не работеше, аз някак си заделях, луда история. По трудния начин разбрах, че инженерите не са добре платени в България, макар че хвърлих доста труд в университета, за да изградя някакъв потенциал на инженерни знания, не очаквах, че възвръщаемостта ще е толкова трудна и бедна. Не знам какво да правя? От една страна, ако остана в БГ, положението няма да е по-добре, докато в Германия се предлагат доста по-добри възможности. В депресивни състояния изпадам, мислил съм си как ли би подходил човек, който е в моето състояние? А сигурно не съм само аз така.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 13 дни, 1 час
hash: 3fee491548
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Пробвай нещо в енергетиката като инженер. Там всички заплати са по четири или повече на твоята. Безумие е да живееш с толкова пари, то е мизерия. Аз след 4 години опит в банка взимам по 2100 нето, с бонусите отива към 2500-2600 а върша в пъти по елементарна работа от твоята.

Също гледай големите заводи в провинцията, те биха били склонни да платят повече понеже ще ти се наложи там да живееш. Не е много найс да си извън разврата на София, ама ще ти е спокойно в провинцията поне.

 
  ...
преди: 12 дни, 23 часа
hash: ba72cf4767
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Стягай куфарите и смело към летището!
Тази държавица лека полека си отива, а ти след една-две години ще си си стъпил на краката и ще си съвсем друг човек. Ако не опиташ докато си млад и здрав ще съжаляваш.

 
  ...
преди: 12 дни, 15 часа
hash: 669ee96f91
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Какво да ти кажа и аз съм биолог, работещ 4ри години в клинични лаборатории, с доста отговорности, няма и 1500 чисто. Положението е трагично!

 
  ... горе^
преди: 12 дни, 15 часа
hash: 08cc6a6dd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Това за София ли се отнася? Какви са тези заплати, нали уж средната беше 2700 лв за страната. Дори за ново завършил, е крайно недостатъчно за наем и сметки. Очаква се че хората учат, за да са независими, а не обратното. Аз малко съм шокирана да ти кажа, защото постоянно се говори как са се вдигнали заплатите и вече никой не работи за под 1500 лв. Силно, ама много силно ме съмнява всички инженери да са така. Мисля си че по-скоро бг работодателя се пробва, и ако мине номера наема хора за смешни пари. В една друга тема за балъците се обсъждат тези проблеми с бг работодателя, виж я.

А иначе аз какво бих направила на твое място - първо, бих пробвала да сменям фирми т. е. покачване на заплати. Слагаш си една сума и не падаш под нея в преговорите на интервю. Ама трябва да си железен и категоричен, всичко е блъф. Пробват да наемат роби, ако мине номера, мине. Ти вече имаш три-годишен опит. Бих дала като минимум чисто 2000лв. След година, две пак може да смениш работно място и да искаш 2400-2600 чисто. Това е реалистично, и първо трябва сам да си повярваш, за да не те цакат. В краен случай замини, да, но моят съвет е първо да пробваш в Бг с този метод. Напускай сегашната работа и търси добре платена. В момента ти обезценяват труда, не се примирявай повече.
За все някаква справка ще ти кажа че при мен заплатите са варирали между 2800-3200 бруто, т. е. чисто над 2000лв, доколкото знам и при други познати е така, та в каквато и сфера да си все над 2000лв трябва да е, особено щом си
завършил Технически. Явно работодателите се пробват наистина и при който мине номера, мине. Не се оставяй така, наистина е подигравка.
Пс, единственото, което ми се вижда като лека пречка е трудовата ти книжка. Не си спомням в кой момент се дава, въпросът е че като новия работодател види ниската ти заплата от предното място, и ако това е преди вашето договаряне, е малко кофти. Но мисля че вие така или иначе се договаряте първо на интервюто, после те ти пращат оферта и вече ти оттам нататък като разполагаш с цифрата, примерно 2100 лв, вече като счетоводителя ти вземе книжката, едва ли ще има някакво значение какво е пишело преди. А и винаги може да кажеш че не са те осигурявали на реалното, но едва ли някой ще пита. Всъщност възможно е работодателите да имат справка за предните, това не знам, въпреки че малко ми звучи като нарушаване на лична информация. Та, идеята ми е че не само че като ти плащат малко, си ощетен, а така си ощетен и занапред, защото като не си взимал висока заплата, трудно ще ги убедиш да ти плащат повече. Това са бг работодатели все пак. Със сигурност не е невъзможно, просто ти нахвърлих евентуалните пречки преди договаряне. Обаче се сещам един голям плюс. Все пак вече имаш три години опит, и ти винаги трябва да казваш на интервю че си със стабилен опит, вече какви неща знаеш и си казваш цената безкомпромисно че ти е минимум 2000 лв чисто (примерно). Със сигурност не заслужаваш по-малко, всичко е въпрос на една игра на експлоатация на българския наемник, и затова трябва да си по-нахакан и уверен в себе си, особено на интервю.
Ако вече не става на интервюта в Бг-то, тогава и аз мисля че удачният вариант е именно Германия, която е най-добре икономически в Европа.
Пс, и друг пример, който ще дам със себе си, аз пък също вече обмислям да направя нещо, тъй като животът в Бг стана много скъп, и мисля че в моя случай трябва да взимам минимум 3500 лв чисти, даже 4000 (за типа дейност, която извършвам). Но в Бг такива заплати трудно, и също обмислям чужбина по същата причина. Но смятам да пробвам първо в Бг, защото наистина има дефицит на специалисти, и има вероятност такива заплати да станат постижими (говорим именно за по-специализирани професии като инженерството), но ще видим. Това си е лично мой оптимизъм че са постижими, ще видим като седна да преговарям колко реално е... Ако се окаже че не е, и аз като теб мисля за Германия. Донякъде се дразня обаче че се налага всички да се изнасят, много хора казват че България е потънал кораб... Общо взето първо си поискай, после ако не ти дадат, тогава мисли за имиграция. Аз лично така ще направя.

 
  ...
преди: 12 дни, 14 часа
hash: f84d266fc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Изумявам се на търпението ти.

 
  ...


...
преди: 12 дни, 13 часа
hash: 11774d5bc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Търси си гадже, което работи, а не паразит, който чака на теб. Не ти трябва такава, която чака да я издържаш.

 
  ... горе^
преди: 12 дни, 9 часа
hash: 44c32deb37
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Не знам защо така се е получило. Всички инжинери, които познавам взимат от 3000 нагоре. Може би не си избрал правилната специалност. Защо не пробваш в логистичния отдел на друга фирма? Може би няма да е баш по твоята специалност, ама ще си по-добре.

 
  ...
преди: 12 дни, 8 часа
hash: 82a8f51b1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Изобщо не го мисли! Подобна "заплата" за каквато и да било позиция, още повече в София, е пълна подигравка! Аз също след като завърших бях в подобна ситуация, но не с чак толкова малка заплата и работата изобщо не беше много. Все пак парите си бяха малко и нямах никакво развитие. Започнах още след първата година да си търся сериозно работа, като се оглеждах за голяма фирма, в която да имам професионално развитие и най-вече международна такава. Слава на Бога, даде ми невероятна възможност в много добра чужда компания. Дори и за миг не се замислих. Оттогава оферти от български фирми дори нямам интерес да ги чуя. Махай се час по-скоро от тая измислена фирма и се подготвяй за чужбина, ако тук до максимум година не намериш добро развитие. Започни веднага, за да можеш после да заминеш без да се бавиш.

 
  ...
преди: 12 дни, 4 часа
hash: 9743764d21
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Защото работиш да Пешо или Ганчо, трябва ти сериозна МЕЖДУНАРОДНА компания, а те някое ЕТ. Тжва са глупости в стил баба ми, за натрупаш стаж, стажфсеэтрепаъи в топ компании с реални обучения. Какво значи не е доволен работодателя, ти да не си 6 ти клас, има дотоваране. За София ли говорим? Подайте си в големи фирми, послидничиската фирма Адеко им звънни веднага. Език знаеш ли? В грешната фирма си, това ти е проблема.

 
  ... горе^
преди: 11 дни, 18 часа
hash: 88e299c54a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Колега инженер,
Ти където искаш да отидеш, аз оттам искам да се върна.
Нека предположим че изкарваш 10-15-20 хиляди месечно. Отговорностите, които имаш са много повече за тези пари, отколкото за хиляда лв.
А да носиш отговорности повярвай тежи.
Общо взето постоянно си на въртележката.
3300 лв бруто плащам заплата. Плюс моите осигуровки, счетоводител, започвам от минус 4000 всеки месец.
При това положение трябва да генерираш месечно поне 15 хиляди за да има смисъл.
Радвай се на живота и не се занимавай с търсене на повече пари.

Няма никакъв смисъл

 
  ...

...
преди: 11 дни, 15 часа
hash: f84d266fc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Недоумявам как си се задържал толкова време на работа, на която плащат като за ученик в Макдоналдс. Ако бях на твое място, отдавна да съм си бил камшика. Бих потънал в дън земя като мъж на 30 в развета на силите си да чакам родителите ми да ме издръжат. Ами че ти в чужбина чинии да миеш, ще живееш по-добре, какви са тия глупости да бачкаш само за наем. Както се казва, ти си на възраст, в която вече трябва да почнеш да мислиш да създадеш семейство, а ти сам себе си още не можеш да издържаш. И кога мислиш да се вземеш в ръце, като станеш на 40-50 и вече започваш да залязваш ли като енергия ли? Ами ти до 40 вече ще си с толкова изкривена и робска психика и толкова ще си свикнал с мизерията, че няма да искаш да се местиш никъде и ще си караш така до пенсия. И семейство няма да създадеш. Сега си млад, още си енергичен, още не си си изкривил психиката, още ти се поемат рискове. Не гоотлагай. Ти реално няма какво да губиш. Пак ти казвам, колкото и да не успееш в чужбина, чинии да миеш, пак ще си по-добре. А ако си напорист, ще успееш и в собствената си професия. Тогава ще се чудиш на акъла си как си търпял такава подигравка. 500 евро в Европа в 21. век на тая скъпотия е меко казано подигравка. Че те учениците в МакДоналдс в Германия взимат 3 пъти повече от теб.

 
  ...
преди: 11 дни, 4 часа
hash: 08cc6a6dd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Сега разбра ли за какво иде реч? Робовладелския строй. Виж коментара на номер 10. Ето с такъв тип манипулации именно действат.

 
  ... горе^
преди: 11 дни, 4 часа
hash: f84d266fc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   10, каква е алтернативата? Да работи цял живот само за наем и да се моли родителите му да живеят до 100, че да има кой да го издържа до пенсия?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker