Chat GPT - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123609)
 Любов и изневяра (30404)
 Секс и интимност (14590)
 Тинейджърски (22028)
 Семейство (6683)
 Здраве (9738)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7404)
 В чужбина (1695)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1766)
 Други (19147)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Chat GPT
преди: 3 месеца, 20 дни, прочетена 830 пъти
Следя този сайт често и виждам хора питат каква работа да работят. Някои пишат че искат да учат някаква филология с чужд език. Ако следите Open AI GPT 4o пуснаха превод в реално време. До 1 година ще бъде възможно двама души да водят разговор на различни езици и този превод ще бъде почти без латентност. Това означава, че всички кол центрове директно ще се преместят някъде, където им плащат някакви мизерни суми, като филипините или индия.
Аз съм работил в кол център много време и ги следя, има масова автоматизация. Според мен хората с чужди езици ще имат много трурности при намиране на работа.
AI става 10 пъти по мощен на всеки 6 месеца. Това означава ако сега е 1 - 10 -100 - 10000 по мощен в следващите 2 до 3 години. Мега много хора ще си изгубят работата изведнъж.
В youtube има видеа на хора които се занимават с графичен дизайн или Copywriting, казват че тази работа ще изчезне.
Вие как мислите по въпроса?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 19 дни
hash: 887b2b5292
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Малко преувеличено ми се струва.

 
  ...
преди: 3 месеца, 19 дни
hash: 77e6af1238
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Не, няма да стане това!

Машинния превод НИКОГА няма да бъде точен!

За Графичен дизайн също - човешкият гений е НЕЗАМЕНИМ!

 
  ...
преди: 3 месеца, 19 дни
hash: 775a741a9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Незнам дали ще изчезнат професии, бъдещето ще покаже, но от моята гледна точка CHAT GPT ми помага в моята професия много. Бих казъл, че станах тройно по-продуктивен, сумарно на ден работата ми не може да се побере в 8 часа за задачи които преди съм вършил за над 8 часа...

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 19 дни
hash: fa6ca6bd91
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Занимавам се с Machine Learning от над 15 години, генеративните модели направиха това мейнстрийм, поради увеличената изчислителна мощ, виж NVDA stock. Тази технология е в началото и хайпа е по-голям от възможностите й засега. Както и е доста скъпа. На хора с математически профил като мен помага много с код, ако преди десет години разчитах на програмисти да накодят и най вече деплоймент работа, сега като знам логиката как това работи, мога да дам на приложението да Коди и само да оправям, защото е зле още. Ако имах идеи преди 10 години и ме е спирало едни 300-400 хиляди евро на година за програмисти, сега мога да правя прототипи сам.
Тоест това вече се случва и вече няма работа за code monkeys от академии и правенето на платформи, сервизи онлайн е десетки пъти по евтино. Почнаха и масово да уволняват програмисти в София. За опитните е точно обратното-ще им се увеличат доходите.
За кол център и счетоводство правя в момента такива агенти с генеративните модели, не е толкова лесно, защото много халюцинират, това не е изкуствен интелект както го рекламират а машина за генериране на текст, снимки, видео на базата на векторни бази, прави всичко във вектор и връща най близкото по разстояние в това векторно пространство. Пример компанията има много продукти, правила с сходни думи в началото и винаги се бърка между тях. Но например за да си запазиш час за нещо, купиш нещо стават ботове/агенти без грешка за няколко часа от идеята само...
След години просто ако един отдел е бил 10 човека, ще трябват един или двама да следят генеративният агент/бота.
Но това ще отвори много други позиции и ниши. Най доброто сравнение е навлизането на автомобила и поставянето на всички каращи животни без работа уж- но си представете 140 години по-късно живота ви без автомобили или без електричество....

 
  ...
преди: 3 месеца, 19 дни
hash: 63a3576b45
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Като цяло това не ме засяга по негативен начин, всъщност може само да ми помогне. Защо вместо да приемаме новостите, с отворен поглед към възможностите, ги отхвърляме по този начин? Това е толкова полезно и за обществото, и за всеки, който е достатъчно конкурентноспособен и знае как да използва обстоятелствата. Целият ни свят е изграден така, появява се нещо ново, по- добро, и заменя старото. Така е и в природата, и в човешкото общество. Ако при създаването на която и да е технология, главен фактор е бил колко хора ще загубят работата си, то до никъде нямаше да сме стигнали.
И на мен не ми харесва идеята за бъдещето понякога, но това е нормално, хората търсят познатото и сигурното, чисто еволюционно е така. Адаптацията обаче е това, което всъщност е в основата на оцеляването. Едни и същи закони са били винаги и сега важат. Несправедливо е за някои, но пък е забавно, затова обичам капитализма.
Иначе, не разбирам толкова, но се съмнявам, че глобално изведнъж ще бъдат заменени всички в тези сфери, по- скоро ще се модифицира част от тях към близки или съвсем нови позиции. И има достатъчно консервативни хора, които да забавят процеса. Ако се стигне до натиск от страна на обществото, това само още повече ще попречи, затова вярвам, че доколкото е възможно ще се избягва.

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 19 дни
hash: 45bdd81f2c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Малко го надценяваш с това, че ставал с по 10 пъти по-мощен на 6 месеца. Не знам от къде имаш тази информация, може да предоставиш източник. То по тая логика след 5-10 години AI ще е толкова напреднал, че няма да има нужда от нас хората, ще направи революция и биоличните ни тела ще служат само за да го захранваме в матрицата. Усещаш, че влизаме много във филма, нали? Специално Chat-GPT откакто е излязал не съм забелязал да се е променил с нещо, дори на моменти имам чуството, че е затъпял. GPT 4. 0, Copilot, също не е нещо кой знае какво повече. Hype-a беше много голям, нo все повече започва да си личи, че е просто hype.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 19 дни
hash: 85accf2f91
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Офис служители в кол центрове и рузни други компании, сега е времето да се замислите за смяна на попрището!

Аз още от пандемията през 2020-та година се усетих, че работя напълно безсмислена работа в кол център с мениджъри доста по-малко образовани от мен и, че искам да се занимавам с нещо, което не е с компютри и в офис.

Дори графичните дизайнери не може да са сигурни, че изкуствения интелект няма да ги замени, а ако човек работи като компютърен оператор или кол център агент трябва да се замисли още повече.

Ако не си програмист или евентуално на висок пост в телевизия или издателство няма смисъл да работиш в офис, повечето работещи в офис ще го гризкат.

Единствената причина още да работя в офис е, че преквалификацията ми отнема доста време и харесвах твърде много неща, докато избера към какво точно да се насоча. 4 години точно ми отне.

 
  ...
преди: 3 месеца, 19 дни
hash: e6ba741da3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   "AI става 10 пъти по мощен на всеки 6 месеца. " -

Само в мокрите сънища на Сам Алтман...

 
  ...
преди: 3 месеца, 19 дни
hash: a34efbff03
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   От автора

Това за 10x малко преувеличих, гледах го в едно интервю с Илон.

Това, което имах предвид е, че ако двама души говорят по телефона - единия говори на български език, другия на немски и има автоматичен превод, тогава какъв е смисълът някой да знае чужд език. Всеки човек ще може да върши тази работа. Работата в кол център на практика е - дават ти някаква информация, четеш, някой ти се обажда и започваш да му даваш информация. Сългасен съм, Gen AI това не може да го върши все още.
Когато някой търси с какво да се занимава трябва да се интересува предварително как това може да бъде повлияно от AI. Номер 7, към какво си се насочил ако не е тайна ?

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: 2c2a07e467
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Н7, в какво си се насочил да се преклалифицираш?

 
  ...

...
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: e6ba741da3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До 4 - Помоли ChatGPT, да ти каже, как да получиш професионална помощ, че определено не ти е леко.

 
  ...
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: 8de0d4b509
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   "AI става 10 пъти по мощен на всеки 6 месеца. Това означава ако сега е 1 - 10 -100 - 10000 по мощен в следващите 2 до 3 години. " - това откъде го изчисли? :-))
ChatGPT по същество е подобрена търсачка, която обаче вместо да дава източниците като Гугъл, генерира направо резултат. Това е по-добра статистическа обработка, а не интелект в смисъла, в който ние влагаме: със самосъзнание, мнение и т. н. И да, този процес на автоматизация тече от векове и още хората не са станали излишни. Някои професии изчезват, но се създават нови. Просто гледай да си в крак с технологиите, да се образоваш и развиваш и ще си намериш мястото

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 18 дни
hash: 30db528c5a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Нека да погледнем от една по различна точка.
Аз не съм много запознат с темата, но доколкото виждам Chat GPT и много от другите подобни AI инструменти се държат от една компания Open AI, като зад нея стоят няколко технологични корпорации и най-вероятно американското правителство. Ок, казвате че ИИ ще замести много хора и професии, какво правим ако OpenAI решат че нещо не ги кефите и ви отрежат ChatGPT - то? От 10 човека екипи щяло да остане само 1 да прави всичко, а ако вземат че му спрат достъпа до ИИ? И като преди това целият екип с дългогодишен опит и знания е разпуснат, какво става после?

 
  ...
преди: 3 месеца, 12 дни
hash: a34efbff03
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   От автора

Не мисля, че живея в матрицата, 95% от хората изобщо не се интересуват от това.

Има два подкаста
The 3 Year AI Reset: How To Get Ahead While Others Lose Their Jobs (Prepare Now) | Emad Mostaque

"Life As We Know It Will Will Be Gone Soon" - Dangers Of AI & Humanity's Future | Mo Gawdat

В тях се обяснява скоростта на AI и това, че в следващите 1 - 2 години ще има още 20 подобни компании като Open AI, защото технологията става по - евтина

 
  ...
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: 39e8fa5929
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Сега изкуственият интелект е още от 60те години. Тогава компютрите са били много слаби. И всеки си е мисли да имаме по-мощни компютри и ще можем всичко. Обаче развитието спира. И в последно време се засили. Но не се знае колко ще напредне. ИИ генерира код/изображения въз остнова на това, което му подадат като информация.
В техническият свят винаги има нещо ново и много обещаващо. Преди беше Internet of Things, Big Data, Virtual Reality, Cloud Computing, Block Chain... все неща, които щяха да променят абсолтно всичко. Ами има малки промени, но определно не се доближават до това, което хората обещаваха.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker