Как да ги накарам да ме съкратят? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123466)
 Любов и изневяра (30361)
 Секс и интимност (14577)
 Тинейджърски (22024)
 Семейство (6662)
 Здраве (9731)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3296)
 Образование (7402)
 В чужбина (1692)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1762)
 Други (19116)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Как да ги накарам да ме съкратят?
преди: 1 месец, 27 дни, прочетена 666 пъти
Наскоро ни събраха и ни казаха, че поради намаляващия обем на работа трябва да се разделят с повечето от нас. Ок, случва се. Обаче тези мошеници не искат да плащат неустойки. Накараха ни да подпишем по взаимно съгласие. Някои се съгласиха, други отказахме. Нямам против да си тръгна, но си искам колкото там ми се полага по закон, 1-2 заплати. А и ако подпиша по взаимно, нямам право на борса. Съвсем се прецаквам.
И почна един тормоз над нас, всекидневни отчети, спряха ни достъпа до кафе машината. Простотии. Мениджърът ме заплаши с дисциплинарно уволнение. Казах му само, че го моля да го направи. После да ги разпердушиня в съда. Не се поддаде. В България доколкото знам за дисциплинарно трябва много да сгафиш, за да издържи после пред съда.
Обясних на шефа ми, без свидетели, че ще ми скъсам нервите и ще му изляза по-скъпо, отколкото ако просто че съкрати. Но явно и него отгоре го натискат да не дава неустойки.
Някои колеги се натягат и се молят да ги оставят. Други започнахме да правим съвсем минимума, да не ми уволнят дисциплинарно само. Чудим се и какви други неудобства да създадем, но да не са незаконни. Наскоро разлях кафе върху бюрото ма шефа. Един пич наду музика, докато не му се скараха. Въпросът сега е кой има по-здрави нерви.
Заинатил съм се. Давах най-доброто от себе си. Сега искам просто да си взема каквото ми се полага при раздялата. Но ще е трудно явно.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 27 дни
hash: 4f5380a918
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Реално можеш да отказваш всякакви задачи и насоки, които не попадат в длъжностната ти характеристика без проблем. Можеш да отказваш или да твърдиш че не можеш да се справяш с задачи, които попадат и във въпросната характеристика.
Можеш да правиш каквото поискаш реално, дори да провокираш. Съкращение е едно, може обаче да закрие позициията ти на която работиш, стига да не назначава на същата следващата година. Тогава ще ти дължи 2 заплати и ще имаш право на бюро за безработица.
За да те уволни са нужно 3 писмени обосновани и връчени прегрешения за съответната календарна година.
Само че едва ли ще иска такава практика, тъй като ще му направят такава проверка, че твоят проблем ще му се стори като детска игра.
Предполагам въпросния е такъв човек решил да се налага и самозабравил се, което често води и до агресия, внимавай с последното.
Успех и дано нещата да се развият както искаш.

 
  ...
преди: 1 месец, 26 дни
hash: a91ff7ce6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Точно така правиш и никакво отказване. Българските шефове са гнусни селски трикати, гадни мошенници и изроди! Следващия път изсипи някоя манджа или супа върху диванът или някой стол и всичко да се омаже. Не е незаконно, не е подсъдно.

Няма да подписваш абсолютно нищо! Или ако ти дадат лист със съкращение, го вземаш и след консултация с адвокат, тогава връщаш подписан.

 
  ...
преди: 1 месец, 26 дни
hash: d006674db5
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Ако работиш в обединени вериги магазини Зора повярвай ми няма да те освободят ако ще да не идваш на работа и 5 поредни дни.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 26 дни
hash: f707840ba9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Добре де, а защо не направите колективна жалба/иск пред съответните органи?

 
  ...
преди: 1 месец, 26 дни
hash: 60fd7bb983
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Вместо да се заяждаш и да си докараш някой рак от стрес и лоша енергия си търси работа. Святна фирма нито с 2 заплати ще забогатее, не са длъжни да ги изплатят дори, нито с борса ще прокопсаш.

 
  ...


...
преди: 1 месец, 26 дни
hash: 85917d577a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Здравей, отскоро съм в подобна ситуация. Мен ме съкратиха поради намаляване на обема на работа и също се направиха на луди за неустойката. А иначе все повтаряха колко са коректни. И наистина бяха. Допреди да ме съкратят. Осигуряваха ме на реалната заплата и т. н. Иначе ме съкратиха както си трябва, т. е. по тяхна инициатива по чл. 71. Обаче дотам. Говорих с адвокатката ми и тя ми каза, че в Бг работодателя решава общо взето по какъв начин да те съкрати и ти нямаш много какво да направиш. Трудно се доказва това. Звънях в Инспекцията по труда и ме посъветваха да пусна жалба при тях, но не знам дали има смисъл. Ясно е, че и двете страни трябва да имат права, само че на работодателя са в пъти повече, което доказва каква бананова република сме! Работих и в чужбина законно и там не може да се случи такова нещо! После реват, че нямало кой да работи, ами как ще има!!! При първа възможност ще си стегна пак куфарите. Миналата година пък ми задържаха трудовата книжка и пак имаше драми и Инспекцията по труда се намеси, както и бившата ми шефка.
Та ми помогнаха срещу самозабравилите се олигарси, за които работех. Даже писах тема тук. Както и да е съветвам те да потърсиш адвокат по трудово право или да се обърнеш към Инспекцията по труда. На мен ми остава само да чакам решението от НОИ да видя дали си заслужава, да търся ли друга работа или да хващам пак към Терминала...

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 26 дни
hash: 2ac38f561e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Най-добре е да не подписваш по взаимно съгласие.
По взаимно съгласие имаш право на минимално обезщетение от борсата.
Работи си съвестно без да нарушаваш трудовата дисциплина.
Ако е решил работодателят може, да те съкрати и да ти издаде предизвестие. Ако работодателят си спази предизвестието, то от него може да искаш само 1 брутна работна заплата, ако в рамките на месец не почнеш нова работа на трудов договор. Въпросът е че работодателят иска от днес за утре, да те махне и знае, че ако така направи, то ще трябва да ти плаща още обезщетения освен тази 1 брутна заплата, ако не си намериш работа в рамките на месец.
Не можеш да ги накараш да те съкратят. Те трябва да решат, да те съкратят.
Фирмата, в която работиш има големи финансови затруднения и явно ще махат още служители.
Ще се опитват по всякакви начини, да те накарат да подпишеш по взаимно съгласие. Работодателите разчитат на това, че голяма част от служителите и работниците не си знаят и не си търсят правата.
Най-добре е да се консултираш с адвокат, за това, как да процедираш от тук нататък.

 
  ...
преди: 1 месец, 26 дни
hash: b0e0c1e4a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Абе, вие луди ли сте, хем ще ви уволнява, хем ще подписвате по взаимно съгласие... Записваш го тоя образ и го шантажираш или в съда...

 
  ...
преди: 1 месец, 25 дни
hash: 426e9d98fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   6 За каква коректност говорим, що за разсъждения си написала, те са ЗАДЪЛЖЕНИ! Това че има още глупаци, които работят на нереални осигуровки и пари на ръка си е тяхна грешка.

колко са коректни. И наистина бяха. Допреди да ме съкратят. Осигуряваха ме на реалната заплата и т. н

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 25 дни
hash: e5260b2bd3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   "Ок, случва се. Обаче тези мошеници не искат да плащат неустойки. "

А защо тогава, ти, честният работник, не напуснеш и не палтиш и неустойки?

 
  ...

...
преди: 1 месец, 25 дни
hash: e5260b2bd3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   " Говорих с адвокатката ми и тя ми каза, че в Бг работодателя решава общо взето по какъв начин да те съкрати и ти нямаш много какво да направиш. Трудно се доказва това. " - Да, ако подпишеш, че напускаш по взаимно съгласие, няма какво да се направи. Грешката е, че повечето хора правят така, когато не се налага.

 
  ...
преди: 1 месец, 24 дни
hash: 8e084a5361
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   До Номер 10, защото закона не е такъв. Няма такова нещо като взаимно съгласие. Като искаш да съкратиш някого, го съкращаявш както е по закон, не го караш да подписва молба все едно той иска да си тръгне.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 23 дни
hash: b7ca712493
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   10, ако реша да напускам без да си возя предизвестието, ще платя неустойка за оставащия срок. Така е по закон. Няма да имам и избор, ще ми го удържат от последната заплата.
Така е и с освобождаването на служител. В случая те дължат неустойка.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker