Първо работа или първо квартира? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124186)
 Любов и изневяра (30574)
 Секс и интимност (14660)
 Тинейджърски (22060)
 Семейство (6732)
 Здраве (9764)
 Спорт и красота (4771)
 На работното място (3345)
 Образование (7434)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19283)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Първо работа или първо квартира?
преди: 23 дни, 17 часа, прочетена 450 пъти
Здравейте. Млд мъж съм.
Обмислям да се местя в друг град, защото в моя няма реализация. Но не съм много сигурен откъде се започва. Според нашите първо трябва да си намеря работа, да съм сигурен вече и така да започна да търся квартира. Да де ама градът в който искам да се местя е далече (почти ще прекося България), та и да кандидатствам по обяви, да заява, че съм отворен за преместване, пак не знам дали не биха наели просто някой "местен". Хубавото е че при някои фирми интервютата са дистанционни, но не при всички.
Другият вариант е първо да наема вкартира, да се настаня и тогава да кандидатствам по обяви ходя по интервюта.
Трети вариант е да съм на хотел докато кандидатствам и ходя на интервюта.
Как е най-редно според вас и вие всъщност как сте го правили ако сте били в моето положение. Като цяло досега на квартира не съм бил никога (живял съм по общежиития). Моля за съвети.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 23 дни, 4 часа
hash: fcb644d22a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Има фирми за които не е проблем да те изчакат 2-3 седмици да се установиш, но по-добре е да заделиш някакви пари и първо да се преместиш. Работа не е трудно да си намериш стига да имаш желание

 
  ...
преди: 23 дни, 2 часа
hash: 3d3a49076b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Най-добре първо си намери работа, че да е сигурно, че имаш пари за наема. А не да падпишеш договор за наем, да платиш за два месеца и ако не успееш да си намериш работа да свършиш парите. А докато си търкиш работа (ако не става дистанционно) намери място където а отседнеш временно (при приятел/роднина, хотел, и т. н. ).
Лично аз бих направила така.

 
  ...
преди: 23 дни, 2 часа
hash: 603a45b0bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Ти да не мислиш, че всеки ден ще ходиш по интервюта? Сигурно ще ходиш на интервю 2-3 пъти месечно. Първо си подсигури работата според мен. Ако ти предлагат по 1800 лв заплата, не знам дали изобщо си заслужава. Да не говорим, че самостоятелна квартира надали ще можеш да си позволиш в началото, дори да работиш. Ако ще търсиш, по-скоро търси със съквартирант. Дали ще взимаш 1 к в родния си град или 1, 8 к в голям град, като си платиш наема е същото. По-скоро учи език и се насочи към чужбина, ако така или иначе ще се местиш. В чужбина дори на айляшка работа ще взимаш 1, 6 к евро, след наема пак ти остават 1 к евро, т. е. 2000 лв при едни и същи цени в магазините. В бг 2 к след наем можеш само да сънуваш.

 
  ... горе^
преди: 22 дни, 23 часа
hash: dd25710b55
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Ако града, в който се местиш предлага и друга работа освен тази, за която кандидатстваш, първо си вземи квартира.

 
  ...
преди: 22 дни, 23 часа
hash: 1f7ebc8e88
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Първо работата. Ако не си намериш работа или не потръгне, за какво ти е квартирата?

 
  ...


...
преди: 22 дни, 22 часа
hash: 69ed414ef0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Първо квартира, да опознаеш града, институции, транспорт и т. н. Тъкмо ще си по- мотивиран да действаш за намиране на работа. В големия град има повече възможности. Все ще се справиш, пък и ще си инвестирал някой лев, бъди смел. Как така някои те съветват първо работата- ти въобще няма да знаеш къде се намираш? !

 
  ... горе^
преди: 22 дни, 21 часа
hash: edd4ca7e08
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Работа естествено, след това е квартирата.

 
  ...
преди: 22 дни, 21 часа
hash: e6805010ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Първо си намери квартира и гледай да ти е удобна. Да е близо до градски транспорт или до работата ти, или до университета ти и т. н. Гледай и да ти е уютна. Плащаш два наема и на брокера 50 процента. Отдели повече време за избор на квартира. Дано да случиш на наемодатели.
Аз като заминах за друг град първо си бях намерил работа. Викам си квартира лесно ще си намеря. Да ама не. Брокера като почна да ми показва едни отвратителни апартаменти лошо ми стана. Бях заминал в неделя сутринта цял ден се занимавах с брокери в непознат град. Накрая на деня се бях разбрал за оглед с една брокерка. Тя ми звъни и ми казва идвай направо на адреса, че още един кандидат има и който дойде първи я взима. Търся аз адреса, едни джипиеси, едни забранени улици. Няма намиране. Тая ми звъни и ме пита какво стана, къде си? Теглих и една майна. Спах в колата. На другия ден съм на работа. През почивката търся квартири. Айди втори ден в колата. Накрая намерих един коптор без брокер само 10 дена бях там. Замина депозита и половин наем. Направи си добре сметката. Аз бях заминал с едни къси пари на заем. Всичко се нареди, върнах си заема, избих си загубените пари и не съжалявам въпреки перипетите. Желая ти успех.

 
  ...
преди: 22 дни, 13 часа
hash: dc3842b979
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Авторе,

Обмислял ли си вариант да отседнеш при познати в този град, когато си на интервю? По-сигурният вариант е първо работата да уредиш, но в крайна сметка ако си решил със сигурност, че ще се местиш или ще предприемаш някакви промени в живота си е хубаво да опознаеш и града в който обмисляш да се преместиш. Можеш да го съчетаеш с интервюта.

Желая ти успех каквото и да решиш!

 
  ... горе^
преди: 22 дни, 4 часа
hash: fc85b022a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Виж сега, авторе, така или иначе имай предвид, че за това, което си замислил, по принцип е нужно да имаш доста заделени средства!

Защото в повечето фирми като почнеш работа от утре примерно: 1-ви октомври, заплата ще вземеш след около 45 дни - на 15-ти ноември. (Освен, ако няма да работиш на частно в строителството(без осигуровки) - там плащат на седмица. )

Ако ще кандидатстваш за точно определен тип работа? Примерно - по специалността, която си завършил и в която имаш умения - тогава правилния порядък е: първо да си намериш работата!

Ако ще кандидатстваш за общ работник - тогава е по-добре да започнеш с квартирата.

Ако средствата са ти проблем и искаш да си намериш по-евтина квартира - в никакъв случай не се занимавай с брокери!

Най-добрият вариант е да помолиш твой близък от този град - да ти потърси евтина квартира като разпита познати и приятели.
Преди време мой близък ме помоли да му намеря квартира и чрез питане успях да му намеря много евтина квартира.

По-евтин вариант е на първо време да търсиш стая от апартамент, в който живеят и хазяите. Обикновено такива наеми са в пъти по-евтини! Друг евтин вариант е таванска стая или стая в къща.

Ако нямаш близки в този град и си се спрял на варианта да отсядаш в хотел, докато си търсиш работа:
Ако в града има университет - по-добре попитай в студентските общежития, дали не предлагат стаи за временно ползване - ще бъде по-изгодно от хотели.

 
  ...

...
преди: 22 дни, 2 часа
hash: 90d5ced0fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Първо е квартирата задължително, но не самостоятелна а стая под наем по центъра.
Стаята за поне два месеца (ако искаш после да си самостоятелен) и транспорта за целият град да ти е "под ръка". И по евтино ще ти еще си мобилен, няма да си обвързан с дългосрочен отговор за наем.
Чак след като започнеш работа, се увериш, че всичко във фирмата е коректно и заплатата ти е ок, тогава ще търсиш квартира близо до работата ти, на коректна за теб цена и с удобствата на които държиш.

 
  ...
преди: 21 дни, 23 часа
hash: dd25710b55
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Към коментар 3. Защо непременно трябва да се отива в чужбина? Ами представете си, че има хора, които искат да останат и се развиват в България. Хайде стига с този този нихилизъм!

 
  ... горе^
преди: 20 дни, 23 часа
hash: 603a45b0bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   12, ако те кефи да бачкаш за 1, 8 к, от които да даваш половината за наем, а с другата половина да съществуваш на прага на бедността, давай.

 
  ...
преди: 20 дни, 22 часа
hash: 603a45b0bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Правил ли си сметка колко ти струва една нова квартира? Един наем предплащаш с влизането, половин-един за агенцията, един-два депозит, които най-вероятно няма да ти върнат при напускане. Като се преместиш, вероятно още месец поне ще търсиш работа. Това е още един наем на вятъра. Като теглиш чертата, това са едни 3-4 к. И на края ако се окаже, че ти предлагат само работи с много бачкане и нищожни пари и решиш, че не си заслужава, това са пари хвърлени на боклука. Ти ако нямаш връзки да не мислиш, че взимаш повече от 1500-1800 е началото и то на гадна работа? Ти си намери свястна работа, пък квартирата да ти е проблема. Ако трябва ще прежалиш някоя нощувка в хотел и пак ще ти излезе по-евтино. Квартира ще намериш винаги, ама читава работа не е толкова лесно да се намери. На края може да се окаже, че е няма смисъл да се местиш.

 
  ...
преди: 17 дни, 7 часа
hash: 3b00ebed04
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Първо си намери работа, а след това квартира. Може да съчетаеш няколко интервюта за 1 или 2 дни през седмица, естествено, ако има 2 дни трябва да си платиш някъде за нощувка. Намирането на работа не е толкова лесно, ако нямаш връзки, но не е невъзможно. И аз съм съчетавала по 3-4 интервюта на ден, имах късмет още веднага в първия ден да си намеря работа, но аз имах опит за дадената работа. След което бях около 10 дни в семейно хотелче докато си намеря квартира, макар да имам приятели в града, който започнах, не искаш никой да притеснявам. Ако имаш някакви близки роднини, приятели в града, който си търсиш работа и това е вариант, ако може да нощуваш при тях.
Иначе ако си наемеш квартира и не може да си намериш работа, тогава какво правиш? Ако ти е по-изгодно да си наемеш квартира, отколкото да пътуваш, докато си намериш работа, тогава съм съгласна, но трябва да си предвидел за около 3-4 месеца да имаш средства, тъй като пак казвам не винаги веднага си намираш работа.
Успех и дано веднага да си намериш работа!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker