Смислена работа, с която да се печели добре? Възможно ли е? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124186)
 Любов и изневяра (30574)
 Секс и интимност (14660)
 Тинейджърски (22060)
 Семейство (6732)
 Здраве (9764)
 Спорт и красота (4771)
 На работното място (3345)
 Образование (7434)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19283)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Смислена работа, с която да се печели добре? Възможно ли е?
преди: 11 дни, 22 часа, прочетена 729 пъти
Искам да попитам хората, които не са в ИТ сферата и не искат да работят в офис кабинка по 8 часа, преливайки от пусто в празно, има ли някой, успял да постигне финансово спокойствие с работа, която за него е наистина смислена и оставя следа в света. Какво работите? Как стигнахте до сегашното си място? Какъв съвет бихте дали на по-младите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 дни, 6 часа
hash: 9be3adbbc3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Имам приятели, които не са прехвалени ИТ или офис калинки, които според мен се справят добре финансово.
Говоря за готвачи, автомобилни майстори, шофьори, работници на високи нива във фабрики, лекари.
На младите бих дал съвет да учат и да бъдат настоятелни в работата, в която се намират.
И втори съвет да работят това, което им харесва.

 
  ...
преди: 11 дни, 4 часа
hash: 52a22f1eb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

2.   ... че то айтито крепи света ти, драги, и оставя неотменно огромна следа, ако това не е смислено, кое повече?

Диагнозите в болниците зависят от апарати, които пак са компютри, за които пак някой трябва да напиша програмите, а преди това да изпроектира... това без следа ли е?

Самолетите на които се возиш с нискобюджетките... да не говорим - без ще са една купчина желязо, на оято пилотите им не биха били способни да вдигнат във въздуха, без асистенциите, без електронните и микропроцесорни управления...

Друг е въпросът ти какво си видял от инженерството и айтито... май, май... само предразсъдъци и фейсбук-философия...

Ще ти кажа за Австрия, ти си прави сметката за България - в Австрия най-високи средни заплати взимат в 1. банково дело, 2. айти, 3. МАШИНОСТРОЕНЕ

Та, това автоматически, сякаш по силата на скачени съдове означава, че в България добре платени професии, които са low-tech, биха били професиите на заварчика, шлосера, стругаря, чертожника... абе, черноработникческата работа на австрийските фирми в България... (вторият най-голям инвеститор в България)

Та, ползвай този модел и сам си направи анализа нататъка, ще излязат точните професии, евентуално в кои градове да търсиш работа и тн...

 
  ...
преди: 11 дни, 4 часа
hash: 084c802438
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   И за мен да върша работа, от която се чувствам полезна, намирам смисъл и е от полза за обществото беше номер едно приоритет дълго време. Все пак това са часове, дни, години от живота ми, има значение как ги прекарвам. Завършила съм научна специалност и смених множество различни позиции в сферата на здравеопазването и образованието. И стигнах до извода, че дори работата ти да е в полза на другите хора, моментите на удовлетворение, че си помогнал на някого, ще се редуват с моменти на фрустрация, яд и разочарование.

Например, ако работиш медицинска професия, можеш да помогнеш на много хора, дори да допринесеш за спасяването на живота им като част от медицинския екип и да чувстваш удовлетворение. Но също така ще има много случаи, в които чувстваш вина и тъга, че не си успял да направиш достатъчно, или фрустрация, че регулациите, нехайството на управлението и други фактори пречат хората да получат по-добра грижа. Също така ежедневно поемаш риск за собственото си здраве и живот и на семейството си (например, ако се заразиш с нещо).

В сферата на образованието също е така. Учителите изграждат знанията, уменията и до някаква степен мисленето на цяло поколение. Аз още съм благодарна на учителите ми по математика и химия, които ми помогнаха да изградя знания и умения, ключови за развитието ми и които продължавам да използвам. За съжаление, много фактори, административни, регулаторни, социални и т. н., ограничават възможностите на преподавателите да си вършат работата така, както им се иска и както би било ефективно. Налага се да се съобразяват със системата, колеги, инспектори, родители и т. н. Имат много работа извън учебните часове и дори след като се приберат. Има статистика, че 70% от младите учители напускат системата. Тези, които останат стават непукисти, иначе трудно биха издържали.

Това дали една работа е "смислена" и "оставя следа в света" е много относително. Готвачи, сервитьори, продавачи, водопроводчици, чистачи - всички допринасят за функционирането на обществото и подобряването на живота на хората. Може даже да работиш някаква скучна работа в офис на длъжност, без която обществото може да функционира, но това не означава, че си безполезен. Можеш да допринасяш като помагаш на колегите си, правиш деня им по-хубав като им донесеш кафе или им изслушваш житейските драми, като си любезен с портиера и му пожелаеш лека смяна и т. н. Най-малкото от данъците и осигуровките, които работодателят ти плаща за теб, се захранва държавният бюджет. И от парите, които изкарваш и после харчиш се задвижва икономиката. Стига да е морална и законна, всяка работа е достойна.

Ако очакваш да намериш работа, в която виждаш дълбок смисъл и си винаги удовлетворен, е много вероятно да се разочароваш всеки път. Ако искаш финансово спокойствие, търси си добре платена работа, която можеш и си съгласен да вършиш. Повечето позиции с високи заплати изискват много години опит, дълги часове работа, а понякога включват и рискове за здравето и живота ти. Разбира се, има и немалко зле платени позиции, за които важат тези неща. Заплащането зависи до голяма степен от държавата, града и компанията или институцията, за която работиш, не само от длъжността. Гледай какви варианти има там, където си, или, в случай, че имаш гъвкавост да се местиш, си разшири търсенето към локации, които те интересуват. Разбира се, ако си съгласен да работиш дистанционно, и това е вариант. Търси и оценявай възможностите спрямо това дали те устройват условията и дали е нещо, с което ти се занимава. Това е. Няма по-голяма тайна.

 
  ... горе^
преди: 11 дни, 2 часа
hash: 9c9e0ea795
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Съгласен съм с 1 и аз искам да кажа, че човек трябва да работи това което му харесва. Когато човек работи това което му е любимо въобще няма да му тежи, а относно ученето ми то образованието в България е батак и половина.

 
  ...
преди: 10 дни, 22 часа
hash: 347a59ae5e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Аз съм журналист и приемам работата си за смислена, защото има творчески елемент. А и помагам на хората да се информират. Напоследък заплатите загубиха покупателна способност. А отвратителното е токсичната медийна среда, която създават политиците.

 
  ...


...
преди: 10 дни, 21 часа
hash: 6e6efcad83
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   В момента точно извън офисите има пари. Един плочкаджия 3 бона за баня не ги харесва, а я прави за 2 седмици. За тираджии да не говорим. Автомонтьорите взимат по 80 лв на час, отделно гърбят от отстъпката за части. Дори и заварчиците изкарват по 2-3 бона. Водопроводчици и ел. техници на свободна практика взимат 50 лв за 20 мин работа.

 
  ... горе^
преди: 10 дни, 21 часа
hash: 36500b5c5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Бизнес му викат, т. е. предприемач, т. е. ти да организираш дейност, в която евентуално работят още хора. Варианти много, няма да си (само) в офис. И какво разбираш под добро печелене - кажи примерни пари?

 
  ...
преди: 10 дни, 20 часа
hash: dec43de73d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   Незнам какво имаш предвид под словосъчетанието "печели добре", коя е сумата която би те задоволила и би нарекал "добра" но по принцип докато си работник на някого, той ще печели от твоя труд. Трудът е стока, ти я продаваш, работодателя е посредник, сам решаваш ще ползваш ли посредник или не, пък и от уменията ти зависи.
Разбира се много зависи дали ти можеш да продаваш труда си, възможно е да продадеш труда си на работодател така че и ти и той да сте доволни, възможно е и да продаваш труда си на краен клиент, така няма да даваш част от спечеленото на работодател, но това да намираш редовно клиенти за труда си не е лесна работа и всеки път да уговаряш цена която да те удовлетворява не е лесно.

Колкото до финансовото спокойствие такова не съществува! Човешкото око няма насита и никога не е на 100% доволно, винаги може и още. Ако в момента 5000лв заплата ти се струват мечта, когато ги достигнеш, ще искаш 10 хил и така нататък, няма горна граница на мечтите за още. Макар за оцеляване да не са нужни кой знае колко средства и би трябвало да сме благодарни, ако имаме храна на масата и топло легло.
Смислената работа която да оставя следа в света е доста високо стъпало, което много малко хора успяват да стъпят и то само за миг от живота си. Сам изброй колко имена знаеш на хора които са оставили следа в света и дали целият им живот или само една от дейностите им е оставила следа.

Съветът ми е още докато си млад да осъзнаеш че си една капка от световния океан, вероятността точно ти да оставиш следа е минимална, но не и невъзможна. Начина е да се трудиш, ако имаш късмет ще работиш дейност която ти доставя удоволствие и повярвай всеки е полезен, дори ти да си онзи който мете с това си действие помагаш на цялото общество.

 
  ...
преди: 10 дни, 20 часа
hash: 39b7876c56
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Моите поздравления за автора, че е стигнал до този етап на осъзнаване да търси "работа, която е наистина смислена и оставя следа в света". Браво!

 
  ... горе^
преди: 10 дни, 20 часа
hash: e344c17321
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

12.   Работя теракот и гипсокартон в София. Залят съм от работа, даже отказвам. Средно месечно изкарвам 10 к. нето и много се кефя на всяка завършена баня. Икономист съм, работих 10 г. в Юробанк, преди 2 г. заплата ми там беше 1200 лв.

 
  ...

...
преди: 10 дни, 16 часа
hash: 257b1fd010
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Има, но зависи какво умееш, за да правиш нещата, перфектно.

 
  ...
преди: 10 дни, 15 часа
hash: 257b1fd010
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Важно е да е акцента на смислените неща в живота, така си в правилна посока.

 
  ... горе^
преди: 10 дни, 6 часа
hash: c8add4bc99
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Виж братле... това са глупости. Търсиш си парите и останалото са глупости. Когато ти е криво от работа... после, като въртиш гумите на някой нов верцедес, а две красиви момиченце те заливат с шампанско и после ги паткаш, в някоя частна зала на скъп ресторант... щи мине мой, много бързо щи мине!

 
  ...
преди: 10 дни, 2 часа
hash: ec7a3c9366
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Смислена работа работят малко хора - научните изследователи и донякъде пионерите на новите технологии. Като се има предвид, че в бг няма наука и технологии, такава работа по тези географски ширини няма да намериш.

 
  ...
преди: 9 дни, 2 часа
hash: 280eb16a41
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   16, точно при научните изследователи и хората, които правят технологични стартъпи, има най-много разочарование и депресия. И не само в България.

Представи си да прекараш 10 или повече години от живота си да правиш експерименти, които се провалят, защото не си имал достатъчно данни да разбереш, че хипотезите ти са грешни. Междувременно да се бориш за финансиране, да се местиш през 2 години, на места на които има работа за супер нишовата ти специалност, докато връстниците ти си създават семейства, купуват си собствено жилище и т. н. Или пък да презентираш през ден пред инвеститори и да ги убеждаваш как създаваш disruptive технология, която ще промени света. И после, ако се провалиш, какво? Може да не си рискувал собствен капитал, но си инвестирал години от живота си, които са безвъзвратно загубени. Особено, ако това са години в периода 20-40, когато се очаква да трупаш умения, да създадеш семейство, дом и да ги издържаш? Един на няколко хиляди може би ще успее да спечели нещо и рисковете, които е поел, да се оправдаят. Но дали си струват жертвите?

 
  ... горе^

...
преди: 5 дни, 21 часа
hash: acb8b4b7d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Събираш се с хора, чийто прякори обхващат целия животински свят и ще видиш как ще започнат да валят пари.
Далавери се наричат.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker