Нова работа без здравно осигуряване - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124230)
 Любов и изневяра (30587)
 Секс и интимност (14664)
 Тинейджърски (22061)
 Семейство (6735)
 Здраве (9765)
 Спорт и красота (4773)
 На работното място (3349)
 Образование (7435)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1771)
 Други (19297)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Нова работа без здравно осигуряване
преди: 1 ден, 6 часа, прочетена 153 пъти
Интересува ме дали е проблем да започна работа някъде, ако съм с прекъснати здравноосигурителни права? Много време останах без работа и не си плащах осигуровките, съответно сега нямам права.
Добре вървят нещата сега с преговорите за едно работно място, но ме притеснява, че съм с прекъснати здравни. Проблем ли е това? И може ли да работя някъде без да плащам за здравно осигуряване?
В случай, че правата ми са прекъснати, работодателят ми длъжен ли е да внася сума в НЗОК от заплатата ми и къде реално ще отиват те, след като аз нямам права? Объркан съм доста. Нека някой сподели.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 часа, 45 мин.
hash: a0c50409dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Работодателят е длъжен да те осигурява от месеца, в който започнеш работа. От този момент нататък вноските ти ще са покрити, но тези за миналите месеци, в които не си се осигурявал, ще си останат неплатени, докато не ги внесеш сам. Ако имаш повече от 3 неплатени вноски за последните 3 години, си с прекъснати здравни права. За да ги възстановиш, ще трябва да си платиш всички липсващи вноски от последните 5 години (т. е. от октомври 2019 насам) и да попълниш декларация за внасяне на осигурителни вноски (декларация номер 7). Отиди в някоя териториалната дирекция (ТД) на НАП, ще можеш да направиш всичко на място и ще ти отговорят на въпросите. Може да има вариант да платиш и подадеш декларацията онлайн, ако имаш електронен подпис, но по добре отиди на място, за да си сигурен, че си направил всичко необходимо. Там служителите ще ти помогнат.

 
  ...
преди: 11 часа, 39 мин.
hash: a0c50409dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Пак от 1:

Не е проблем да започнеш работа, без да си си възстановил правата. Работодателят ти ще е длъжен да плаща осигуровките, при всички случаи. Но правата не ти се възстановяват автоматично. Докато не си платиш останалите задължения и не подадеш декларацията, ще си останеш без здравни права, въпреки че ти се плащат осигуровките.

 
  ...
преди: 11 часа, 14 мин.
hash: 0cc4d1edb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Няма проблем да започнете работа, работодателя не се интересува дали са ви платени здравните или не. Вече след като ви назначи той е длъжен да ви внася в НАП всеки месец и няма как да се откажете от това.

 
  ... горе^
преди: 10 часа, 46 мин.
hash: 4c302d1670
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Работодателят Е ДЛЪЖЕН да ти плаща здравни (и други осигуровки) за времето в което работиш за него. Примерно, ако започнеш работа на 1 ноември ще плаща след тази дата. Ти пак няма да имаш здравни права, защото ще имаш "дупка" в осигуряването, което сам трябва да запълниш, но поне "дупката" няма да се увеличава всеки месец и за да си възстановиш правата, като почнеш да получаваш заплата, не е лошо, ако ще и на части, да запълниш "дупката" от предходните месеци. или години.

 
  ...
преди: 10 часа, 23 мин.
hash: eaab53faec
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Работодателят е длъжен да те осигурява и парите ще отиват в твоя партида, но ще продължиш да си с прекъснати права, ако не си платиш неплатените здравни осигуровки за 5 години назад.

 
  ...


...
преди: 9 часа, 16 мин.
hash: 2d03596d77
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Не, просто те осигуряват от започване на работа, но си ги внеси полека лека. Закона е сменен и кола да искаш да прехвърлиш не може ако държиш здравни осигуровки.

 
  ... горе^
преди: 7 часа, 23 мин.
hash: 97941635aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Номер 1 мисля доста добре ги е описал нещата. Само едно допълнение - може и с ПИК от НАП да си подава документи и да погасява вноски. Но за да си издаде ПИК - пак трябва да отиде до НАП така или иначе.

 
  ...
преди: 6 часа, 35 мин.
hash: 905c08d031
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Не е проблем за работата. Проблем е, ако ти се наложи лечение. От последните 60 месеца трябва да си платиш липсващите по около 40 лв за всеки месец. Ако не си ги платиш, но работиш, осигуровките ти се плащат от работодателя от момента, в който почнеш работа. И ако изчакаш достатъчно, че да имаш 60 поредни месеца с работа и съответно платени осигуровки, ще ти се възстановят правата. Въпросът е какво правиш през това време, ако ти се наложи лечение. Прегледите може да си ги платиш на доктора на частно, но лечение в болница например не можеш да ползваш. Може да не ги плащаш, а просто да изчакаш да ти се наложи и после на момента можеш да си ги платиш при нужда.

 
  ...
преди: 5 часа, 41 мин.
hash: 5757477602
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Много благодаря за информацията! Беше ми притеснено дали ще е проблем да започна работа и сега вече след като ми е ясно, че не е, ми е по-спокойно. Вече след като започна работа ще си оправя осигуровките. Здраве, щастие и успех на всички!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker