Останах без работа - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121162)
 Любов и изневяра (29698)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от На работното място

Останах без работа
преди: 15 години, 3 месеца, прочетена 14836 пъти
Здравейте, искам да споделя с вас един проблем. Аз съм на 50 години, съкратиха ме от работа преди 3 месеца, оттогава не мога да си намеря работа... Със сигурност много хора се сблъскват с този проблем... Тук сигурно идват фирмаджии, управители в заведения, във фирми и други... Въпроса ми към тях е: ако човек е на 50 г. и остане без работа, той вече не може и да си намери. На практика не му се дава възможност да работи, и какво да прави той? Трябва да умира ли?

Трябва ли всички ние да умираме? Познавам една жена на 60, която я изхвърлиха като куче от работа... без основателна причина, тя е специалист и се справяше... Тя живее тука на квартира със сина си. Той е младо момче, има си приятелка, работи си и си живее... А какво да прави тя?

Моля ви, ако някой се е сблъсквал с това, нека пише.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 15 години, 3 месеца
hash: 039383d98e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей аз съм едноличен търговец занимавам се с дейност която не изисква никакви физически усилия.
От моя гледна точка няма значение на колко години е един човек стига да си върши работата, да не пречи на колегите си и да е в добри отношения с колегите си
лично аз предпочитам да наема човек с достатъчно опит а не някой младок който току що е завършил или е поработил една две години в областа в която съм аз защото той със сигорност ще има какво да учи и докато натрупа достатъчни умения и опит той ще пречи на колегите си със разни випроси това как да го направя, мога ли така да го направя и подобни.

според мен хората над 35 годишна възраст са много по зрели и ако са работили само в една област то това означава че този човек е наистина опитен и ще си върши работата какт отрябва няма да допуска грешки
ако обявя свободно аботно място и кандидатстват да речем 3-ма
1- 25 годишен с подходящо образование и да речем една година стаж в определената област
2- 40 годишен с подходящо образование но не е работил по професията си
3 - 50 годишен с неподходящо образование но цял живот е работил това за което на мен ми трябва а не по професията си

От тези тримата педпочитам да дам шанс на 3-я понеже той работил цял живот това което ще работи при мен и би трябвало да е запознат с работата до ента степен
другата причина поради която ще заложа на него е факта че той ще е олегнал, зрял и с трезво мислене
искам да каже че не трябва да има такова нещо като това
редно не зависимо от възраста и расата да си наравно с другите при търсене на работа и шансовете да са същите а не както е по възрастните да си намират по трудно работи
много хора не си дават сметка че по възрастните са по разумни и по опитни и могат да отреагират правелно в определената ситуация

Но има и нещо друго има дейносто които наистина не могат да бъдат извършвани от хора на твоята възраст (барман, сервитюр) една от причините е че човек на твоята възръст не може да искара повече от 2-3 часа на крака отделно че някакси ще изглежда много страно сервитюр на 50 години
надявам се да не ме разберете погрешно.

 
  ...
преди: 15 години, 3 месеца
hash: b5c5d4a48e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Абе не е точно така. Аз смятам че работа се намира. Това да не вземат хора над 50 да речем, го правят неквми надути фирмаджии, дето са чули по ТВ че има неква криза сега и си мислят че 5383684353 човека чакат отвън. На такива бизнесмени им пожелавам по - скорошен фалит.
Номер 1 - ако това което си написал е така хубаво, но не всички са така.

Като цяло смятам че проблема е, че няма производство в България. Масово работата е в сферата на търговията, а там ви е ясно защо се търсят предимно по - млади хора.

 
  ...
преди: 15 години, 3 месеца
hash: f566fb17d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

3.   Да, правилно е човек да търси работа в сферата в която е работил. Това, че не издържаме да работим прави, не е така: аз цял живот съм била в производството... по печатниците, и после във "фурнир". Правехме фурнир за мебели, за износ. Там се работи прав, на крака. Шум, прах... но аз си обичах работата. С колегите се разбирахме, всеки на всеки помагаше. А като дойде петък, събирахме се една компания и отивахме след работа на заведение.

Но фурнир вече го няма, закриха го. Съсипаха едно печелившо предприятие, за да вземат местото и да си строят там хотелски комплекс. Останахме на улицата... няма друг такъв завод на територията на София.

А в печатница... бях за последно в една печатница, където се работи 4 дена по 12 часа, 2 дни почивка, и 4 нощни по 12 ч. и 2 почивка. Е, това нормално ли е? Хората дойдат, поработят малко и напускат, не издържат на такъв режим. А те точно на това и разчитат: да се сменява персонала
често, защото на новия плащат по-малко. А като няма производство, как ще ги стигнем и ще имаме висок стандарт?... Няма как да стане само с мошенически спекулации.

 
  ... горе^
преди: 15 години, 3 месеца
hash: 2f32f6d7ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Оле, знам, че тук не е място за критикуване, но Едноличният търговец под номер 1, да си оправи малко общата езикова култура. Ето затова скапаната ни държава никога няма да израстне икономически. С такава неграмотна управа... закъде сме?

 
  ...
преди: 15 години, 3 месеца
hash: 039383d98e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   До 4 какво значение има колко е грамотен един човек ?
То може да е грамотен но в таванската стая да няма никой
а може и да е неграмотен но таванската стая да е пълна
а за държавата изобщо не си прав тя няма да израстне защото някои хора са свикнали да си пълнят гушата за сметка на други ако спрат да присвояват бг ще се оправи за отрицателно време.

 
  ...


...
преди: 15 години, 3 месеца
hash: 2f32f6d7ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

6.   Ок. Няма връзка грамотността с ума! И как да няма. Умните хора са грамотни! Поне аз не съм срещала неграмотен и въпреки това умен. Ако е достатъчно умен, би следвало да се стреми към успеха и върха. А на върха няма място за неграмотни. Той нека да е умен и да направи изказване от рода: "Аз много ми се ходи...", или пък да му се наложи да напише някое официално писмо (ако служителка например отсъства от работа)... Това не е ли срамно за която и да е фирма?

 
  ... горе^
преди: 15 години, 3 месеца
hash: 09a045aa97
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ми в случея никой не го задължава да пише грамотно. Това е просто сайт, грамотно ще пише когато се налага. Тук няма смисъл. Сега лошото е че съкращават без никаква причина доста от най-добрия персонал.

 
  ...
преди: 15 години, 3 месеца
hash: 94fa55a578
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Казват, че идва страшна криза и безработицата ще се увеличи два пъти, така че не е задължително да се търси работа точно по специалноста.

 
  ...
преди: 15 години, 3 месеца
hash: 05a8331d46
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравей, на 50 съм. Преди 2 години мой познат с когото никога не сме се разбирали, ми стана управител. След 6 месеца съвместна работа ми предложи да се разделим срещу 4 брутни заплати. Можеше и да не приема, но не ми се работеше с глупави (не - неграмотни!) хора! Тогава той си мислеше че ще направи оборот. Назначи си млади хора, които не спореха с него, а го гледаха в очите! Преди във фирмата бяхме 2-ма - аз и счетовидителката. Правехме среден годишен оборот от 2,5 млн. евро. Сега са 6-има без него. Годишно правят 4 млн.

Споменавам всичко това заради №4. Трябва веднъж за винаги да си изясни на всички, че трябва да можем да работим и да създаваме печалба, не всички да са исключително добре с ("общата езикова култура" а да чакат правителството да им увеличи заплатите и да крадат учениците си с частни уроци! Това трябва да престане! Ако езикиви подготвените могат да дадат нещо полезно на някого - но не на всички! Моля! В Швейцария се убедих това какво е! Само който иска и маже да учи, само за него има! Не за всички! Там не изпитват по желание! И неграмотните произвеждат и то изключително качественна продукция, без обща езикова подготовка!

Ако ти решиш, че можеш нещо да работиш добре, а аз съм сигурен в това, според мен е най-важно да обясняваш това на всички работодатели с "добра езикова култура", които искат да правят пари и печалби, но не знаят как! Защото освен обща езикова култура нямат нищо друго. Теб няма да те карат да пишеш речи. И те самите ще спрат събранията, когато разберат че само приказват, но не печелят нищо!

На нашите години най-трудното е да убедиш един малоумен или средно статистически глупак - работодател с добра езикова култура, в своята правота и че ти знаеш какво и как да го направиш, много по-добре от теоретиците с езикова култура!

Желая ти повичи решителност и търпение. Особенно с работодателите! Затънахме в свят от тъпаци с тапии и празнодумкавци. Дано поне кризата и отвори очите!

 
  ... горе^
преди: 15 години, 2 месеца
hash: 19496a270a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Благодаря на № 10 за коментара. Обаче, това което си написал, си е изцяло грамотно. За работата да, така е. Всъщност съм работила само в производство и си търся такава работа, тъй като нищо друго не умея. Проблема е, че като се обадя, първо казват: на колко сте години? И като кажа, викат: ще ви се обадиме, или че местата са заети. Е, ще се оправя, все някак... успех ти желая, както и на всички в моето положение... Дай боже никой да не е самотен и без работа

 
  ...

...
преди: 15 години, 1 месец
hash: e9ff2da9b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   4. Оле, знам, че тук не е място за критикуване, но Едноличният търговец под номер 1, да си оправи малко общата езикова култура. Ето затова скапаната ни държава никога няма да израстне икономически. С такава неграмотна управа... закъде сме?

-------
Въртя огромна фирма. Бих казал, че съм доста неграмотен. С средно образование съм и съм жичкаджия. Това никога не ми е пречило. Има си хора за всичко. Не съм секретарка за да пиша добре. Мисленето ти е доста елементарно.

 
  ...
преди: 15 години, 1 месец
hash: e9ff2da9b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Аз също нямам против да наемам възрастни хора

 
  ... горе^
преди: 15 години, 19 дни
hash: a7506b7700
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Здравейте, аз също съм на мнение, че хората над 50 години си намират много трудно работа. Майка ми е на 52 години и където и да кандидатства за работа първото нещо, което чува, е че предпочитат млади хора. Много се ядосвам на това и ми е болно, защото освен, че от една страна са останали без работа, по една или друга причина, хората на тази възраст са поставени и в позицията да се чустват ненужни. Това е много несправедливо!

 
  ...
преди: 14 години, 10 месеца
hash: 62112f6f49
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Проблемът е в законодателството ни. Частниците не наемат с охота 50 годишни защото трябва да им плащат допълнително за клас. А на тая възраст това са си бая пари. В държавния сектор обаче назначават и хора на вашата възраст- аз изпаднах преди 3 години в такава ситуация- записах се на курс по компютри и малко английски и ме взеха за секретарка.

 
  ...
преди: 13 години, 11 месеца
hash: 1e32416415
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Здравейте, подхванатата тема е доста сериозна и дори болезнена. Аз съм жена на 42г., разведена и имам син, който сега ще бъде в пети клас.Живея в общинско жилище с детето.
Не мога да си намеря сериозна и стабилна работа от около 2 години.
На 25г. започнах работа в една стартираща фирма - с много труд изградихме нейния имидж и тя стана №1 в бранша си. Аз се махнах, защото не издържах на нервното напрежение, а скоро научих, че идеята е целия персонал да се подмлади. Бившите ми колежки са бесни. Нима опита и рутината са по-маловажни от физическата сила???
Направо съм изумена.
Все едно - на 42 не ставам явно за нищо....да ама как да си плащам сметките??? А детето си как да гледам...боли ме като казвам "не може", "няма как"....Какво да направя? Да бягам в чужбина и да зарежа сина си??? ....Това ли е решението?

 
  ... горе^

...
преди: 13 години, 8 месеца
hash: f62477fb10
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   Аз съм на 49г.
Запазена,отговорна,симпатична...до №13-ти....ще ме вземеш ли на работа???

 
  ...
преди: 13 години, 2 месеца
hash: 267a74dc0b
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

18.   И аз останах без работа през 2009 г., сега съм на 52 г. Живея в малък град, където за всяко обявено свободно работно място има минимум 15 кандидата. Не съм неграмотна, имам сравнително добро образование, за сведение на г-н Т. М и г-жа Р. С. И останах без работа не защото съм без нужната квалификация или защото не съм си вършила работата както трябва, а защото трябваше да остане друг човек, за които обилновено казваме "човек на еди кой си... ", а аз бях единствена "без връзки" в този отдел. Моето уволнение много се коментира, и повечето коментари завършваха приблизително така: "Добре си вършеше работата жената, ама кой друг от тях да съкратят? ". Въпросната личност, заради която аз останах без работа, е започнала при нас, когато нямахме нужда от човек в отдела. Всички знаем, кой е бащата на момичето, докарано във фирмата за да си направи кариера, с което се справя повече от добре, то иначе и не може да стане при тези връзки. Малко се отплеснах, темата е по-различна... Та при тази безработица точно мен ли ще предпочете работодателя? Защото тези минимум 15 кандидата за работа също не са неграмотни. Но е факт, че работодателите като че ли предварително са настроени негативно, като видат ЕГН-то, започващо с "5".

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 05e4ebce89
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Аз лично не смятам, че годините са проблем, а това, че уреждат първо хората с връзки аз съм на 20 и не съм работила изобщо само ме разкарват по интервюта като им кажа, че не съм работила ме гледат като полезно изкопаемо и се чудят защо не съм работила, еми заради такива като тях не съм работила, не съм се родила със стаж нали все някога ще трябва да започна направи се побърквам не знам до кога и как ще я карам така..

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 16621ead66
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Ужасно е без работа! За пръв път съм безработна и то на 52. Какато усеща спасение няма. Винаги съм си вършила работата, дори по-добре от другите. Винаги съм благодарила в молитвите си, че имам работа. И КВООООООООООО? Мръсна държава без правила и морал. То и Бойко е 59-ти набор. Що не го уволнят, че е СТАР????

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: e2efcc40e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   Здравейте. Няма значение възрастта, а връзките в нашата скапана държава. Аз съм на 32 от 7 години работих във фирма свързана с проектиране. С инженерно образование съм-добро и за моите години приличен стаж по специалността и умения. Свърших почти цялата работа с една друга колежка, когато фирмата имаше много обекти. Първо направиха така, че тя да напусне. След това разбрах, когато настъпи кризата, че за моето място гласят жената на един колега, която никога не е работила това. Искаха да остана да я обуча, но аз ги изпреварих и с достойнство напуснах. Въпрос на време беше да ме изгонят директно, или по-лошото е да почнат да се гаврят с мен за да ме принудят сама да напусна. Казвам по-лошото, защото съм свидетел как чрез системно нарушаване на КД и притискане на колеги се разболяха и си заминаха от този свят. Стигна се до там, че с адвокат напуснах по взаимно съгласие. Сега нямам работа, опитвам се пробвам в държавната администрация, но всичко поне за сега става с връзки. Стигнах до извода, че да се махна от тази скапана държава май е най-добрия вариянт.

 
  ...

...
преди: 11 години, 4 месеца
hash: 2eaf09cdb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Здравейте, имам голям проблем и ще бъда много благодарна ако някой може да ми помогне. Март месец ще навърша 54г. До 1995г. работих в държавно предприятие като организатор експлоатация. Приватизацията бе причина да изкарам курсове в област-ресторантъорство. Започнах със студена кухня , барман и от 2005г. работя като управител на ресторант, но за съжаление само пре лятото. Обичам работата си, харесва ми да работя с млади и амбициозни хора, но със всяка изминала година летния сезон става все по-кратък от 3-4 месеца, а зимата е дълга. нямаш 9 месеца и за борсата.
Не съм спряла да следя обявите и да си пускам СВ-та, но глас пустиня. Тъсят се млади кадри с висше образование. Аз съм със средно и завършени курсове. Много бих желала да си намеря цялогодишна работа. Пишете ми:.........

Модератор - не публикуваме контактни данни. Опитайте в Бюрото по труда.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 3a30e93d9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   И аз ще навърша 50 тази година. В момента имам работа, която е ниско платена. Отдавна си търся друга, но навсякъде получавам един и същи отговор, търсят се млади хора. От друга страна, дъщеря ми вече година е без работа след завършване на висшето си образование. Нея пък не я вземат защото и предстои да се омъжи и да има деца. Дай Боже! Това не е ли дискриминация? И защо са тези обяви за работа след като пускаме СВ-та и никой на се обажда даже за интервю?

 
  ...
преди: 5 години, 1 ден
hash: 9b5eadd083
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   Здравейте, работих за фирма повече от 15 години и бях в сектор складово стопанство - за това, че написах на РКО аванс не за този месец, а за следващ.... ми показаха врата.... тъй наречената главна е научен работник пто химия от старата номенклатура и.... ВОДОЛЕЙ.... знае че греши или че е повече от ненужно коментара й тя го прилага с най- огромната сила на закона на унижаването, на това да се натрие носа.... как да процедирам с нея.... дори и да ме моли да остана - няма и аз си имам достойнство...

 
  ...
преди: 4 години, 11 месеца
hash: 8152d9c56b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

26.   Истината е, на 50 когато човек остане без работа е много трудно да си намери нова работа. Борсата минава, времето лети, ти ходиш, четеш, питаш, явяваш за ново работно място. На тази възраст помагат само връзки, контакти, познати и нищо друго. В частна фирма шанса е по-малък според мен, защото работодателите искат млади, енергични, знаещи и можещи хора, доколко имат опит е друг въпрос, но животът е пред тях. В държавният сектор има повече шанс, но там трябват дебели връзки, защото повечето конкурси са "разкази с предизвестен край". Особено тежко е когато на човек му остава до пенсия по-малко от 5г и толкова стаж му трябва. Да се учи, преквалифицира е твърде късно, и за кога ще го работи. По-скоро в позната и сходна дейност. Все повече хора според мен няма да могат навреме да се пенсионират, защото нямат изискващия се осигурителен стаж, а по-скоро като станат на 67г., та така още повече се удължава времето докато се отпусне мизерната пенсия. За по-младите хора е може би по-добре да работят в чужбина 10г /Англия, Австрия/, и да получават оттам пенсия. А за тези хора 50 , 55 , 60 истината е много тъжна, ако останат без работа или нямат нужния стаж. Очаква ги глад, мизерия и болести. Дори децата да помагат е някак си неудобно и те си имат грижи и проблеми. За съжаление това е неприятната истина, и така живеят хиляди хора в България.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 11 месеца
hash: f4f89facdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Ужасно много ти съчувствам, авторе. Положението в България не е розово без значение дали си без работа на 20 или на 50. В първия случай не те искат защото нямаш стаж, във втория защото ти остава твърде малко време, да бе само някакви си 15 години, до пенсия. Не знам до колко си склонен да рискуваш, но мой близък роднина беше в положение като твоето, че и даже по-лошо. Остана без работа на почти 60 години! Обаче човекът се стегна, събра си багажа и замина за Лондон. И сега си работи там. Не, не му е лесно, но поне знае, че един ден като се пенсионира ще има достойна пенсия. И това е решение. И да ти кажа, не е единствения. Леля ми замина за Испания на над 50, при това без почти да говори езика. Само тя си знае каква борба е била в началото, но сега е добре, работи си и мисля, че има 2 или 3 години до пенсия. И повярвай ми, испанската и пенсия ще и дойде много добре. Та в краен случай и това е вариант.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker